Espresso is veel meer dan een kop koffie met een zacht, zoet en vol aroma; het is een door de Italianen geperfectioneerde koffiezetmethode. Het woord 'espresso' is afgeleid van het Italiaanse woord 'snel'. Heet water wordt onder hoge druk snel door fijngemalen en stevige aangestampte koffie geperst...rechts ziet u een fantasy-coffee...
Info en foto: Piazza d'oro
Zwarte Piet ging uit fietsen, toen knapte zijn band. Toen moest hij gaan lopen, met de fiets aan zijn hand. Hij kwam in 'n dorpje, en zei tegen de smit: 'k Geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit.
De smid moest toen lachen en plakte zijn band. Toen kon Piet weer fietsen door heel Nederland. Och jongens en meisjes let nu toch eens op! Misschien zie je Piet wel fietsen met Sint achterop.
Info: Sinterklaasisjarig.nl Foto's by Lewiske
Na de extra rustdag is Pedro gewapend om de lastige etappe van Hospital de Orbigo naar Molinaseca aan te vangen. De schrik zit hem toch wel een beetje in de benen. Met zijn zwaargewichtklasse moet hij vandaag de Cruz de Ferro en de Irago-pas bedwingen. Aanvankelijk verloopt de route relatief vlak tot in Astorga (870m). Astorga is de kleine hoofdstad van de Maragateriastreek, die reeds in de 13de eeuw bij Léon gevoegd werd. In die tijd was het met 22 hospitals één van de belangrijkste stadjes op de pelgrimsroute.
Palacio de Gaudí
Kathedraal Astorga
Pedro volgt eigenlijk de Romeinse weg over de Montes de Léon. In Astorga heeft Pedro gelukkig wat proviand in gedaan, want in de kleine dorpjes die zijn pad kruisen is weinig te zien. In Murias de Rechivaldo (880m) krijgt Pedro de eerste serieuze klim onder de wielen geschoven om El Ganso (1030m) te bereiken. Hier heeft Pedro er 35km op zitten...bijna halfweg en het ergste moet nog komen. Montes de Léon, Castrillo de los Polvazares, Santa Colomba de Somoza, El Ganso zijn zo van die typische pelgrimdorpjes.
El Ganso
Typisch voor de streek
In Rabanal del Camino houdt Pedro even halt om de inwendige mens te versterken. Dit langgerekt dorpje is een etappeplaats voor de pelgrims. Het dorpje oogt middeleeuws. Na Rabanal klimt de weg gestaag naar Foncebadón (1440m). Het berglandschap wordt kaler. In de jaren tachtig woonde hier in de zomer alleen een schaapsherder. Nu is Foncebadón opnieuw iets levendiger geworden.
Rabanal links - Molinaseca rechts
Vanaf hier wordt het moeilijk voor Pedro. met een stijgingspercentage van 10% gaat het richting Cruz de Ferro (zie log dd 24/11). Zes kilometer verder fietst Pedro over de Iragopas op een hoogte van 1510m. Er volgt nu een spectaculaire afdaling tot in El Acebo. Pedro gooit zich al het ware naar zijn overnachtingsplaats in Molinaseca zo 'n goede 9 kilometer verder op een hoogte van 'slechts' 620m.
De 16 bochten van Molinaseca...
Pedro heeft vandaag 74km afgezien. Een echte peregrino op de fiets weliswaar, het was stoempen, stoempen, stoempen, trekken en duwen om er te geraken... Nog 240km te gaan met nog één grote hindernis, de Alto de poio...
PieterVé
Info: St. jacobsfietsroute deel 3 van Clemens Sweerman Foto's: diverse Camino-sites
De bekende modellen in Cyclepassion 2008 zijn Richie Schley (Canada), Irina Kalentieva (Rusland, ze won het WK mountainbiken), Gunn Rita Dahle (Noorwegen, ze was 7 keer WK mountainbiken), Ralph Näf (Zwitserland, hij was tweede bij de WK-mountainbiken), Emilia Fahlin (Zweden, T-Mobile vrouwenteam), Niki Gudex (Australië, MTB-rijdster; ze is erg populair in de USA), de Fumic broers (Duitsland; verschillende mountainbike-titels) en Heike Hundertmark (Duitsland; vele MTB-titels). Inderdaad, Nederlandse en Belgische fietsers ontbreken in de kalender. [...]
Dat kan smaken, zo'n pure Arabica via een Senseo-padje... ...de smaak en aroma van de Keniaanse bergen...
Pure Arabica bonen van de vruchtbare, Keniaanse heuvelplantages vormen de basis van deze blend. De koffiebessen worden met de hand geplukt en ter plekke bewerkt. Door de bonen te combineren met andere hoogwaardige Arabica bonen wordt hun zachte karakter geaccentueerd. In de branderij wordt de blend vervolgens medium gebrand, zodat de zoete, licht fruitige smaak zich optimaal kan ontwikkelen.
Info: Douwe Egberts
Neuzen tussen oude spullen en ik vond nog een blikken doos van Van Nelle...
In 1782 begonnen Johannes van Nelle en zijn vrouw Hendrica een winkel in koffie, thee en tabak aan de Leuvehaven in Rotterdam. Na het overlijden van Johannes van Nelle in 1811 zette zijn weduwe de winkel voort. In 1813 overleed ook de weduwe. Zijn zoon Johannes van Nelle jr. en zijn zwager Abraham Goedkoop zetten de zaak voort onder de naam De Erven de Wed. J. van Nelle. Na de dood van Johannes van Nelle jr. nam de familie Van der Leeuw in 1837 een aandeel in de firma. Vanaf 1845 was Van Nelle in zijn geheel in handen van de familie Van der Leeuw. Jacobus Johannes van der Leeuw bouwde het bedrijf tussen 1837 en 1881 uit. Hij legde wereldwijde handelscontacten, stichtte eigen plantages in Nederlands-Indië en bouwde de winkel uit tot een fabriek voor het branden van koffie en het verwerken van tabak en thee.
Info: Retroreclameborden.nl
En goed uitrusten is de boodschap want de volgende etappe brengt Pedro naar de op 1500 meter hoogte gelegen Cruz de Ferro...Pedro zit een beetje stuk, daarom een extra rustdag, nog 310km te fietsen.
Cruz de Ferro Pintada el 17 de Noviembre de 2003 Tamaño: 32 x 38 cm
Cruz de Ferro is een simpel ijzeren kruis bovenop een boomstam op het hoogste punt van de weg. Vanwege veiligheidsredenen heeft men het oude kruis in 1976 vervangen door een nieuw. Het oude kruis staat nu in het Museo del Camino in Astorga. Het is een eeuwenoud monument: een bemoedigend teken voor de pelgrims dat zij Santiago zouden halen. Symbolisch legden zij een deel van hun last af door het werpen van een steen op de grote hoop, aan de voet van de stam. De huidige pelgrim houdt het gebruik in ere als een stap in een nieuwe fase van zijn levensweg. Net als duizenden pelgrims voor hem zal Pedro ook zijn steentje bijgedragen, de steentjes van de sponsorende thuisblijvers worden hier achter gelaten...
We zijn echt goe bezig op de hometrainer...trainen en TV-kijken of muziek beluisteren...
De hometrainer wordt aangewend voor: 1) Onderhoud en warming-up. Met andere woorden, onderhouden en verbeteren van de conditie en als opwarmer vooraleer een buitenactiviteit aan te vatten. of 2) Conditieverbetering door een gematigde krachtinspanning gedurende langere tijd, van 30min tot één uur. Hierdoor geraken we gewicht kwijt doordat het verbruik van de lichaamsenergie verhoogt. of 3) Verbeteren van het uithoudingsvermogen door een flinke inspanning gedurende 20min à 40min. Deze oefening versterkt ook de hartspier en verbetert de ademhaling.
Tijdens de training wordt de weerstand van de fiets aangepast, afhankelijk van het tempo en de soort oefening die er op dat moment uitgevoerd wordt.
Effecten:
Sterker maken van het hart en het groter maken van de longinhoud.
Regelmatigere bloedsomloop.
Verzuring en aanhechtingspijnen komen minder voor.
Bil- been- en rugspieren worden veelvuldig gebruikt
Ongeveer 300 tot 500 calorieën worden verbruikt in een 45 à 60 minuten durende training.
Waar een revalidatie kan toe leiden (ook met lange ij)...Wie doet er mee..?
Wat doet een fietsliefhebber bij slecht weer? Zitten kniezen of alternatieve beweging opzoeken? Wij hebben geopteerd voor een fietsend alternatief...ja, we hebben ons een hometrainer aangeschaft. Maandag laatstleden zijn we naar Decathlon gereden en hebben een VM740 gekocht. Een fitnessfiets van de nieuwe generatie...zo eentje met 12 programma's en allerlei meters.
Voor u gelezen...laat de auto staan en neem de fiets...laat je rijden...
De werkdag was lang, je bent moe en wil zo snel mogelijk weg. Er wacht je nog een lange rit. Spring op je fiets en knal zonder obstakels recht naar huis. Verbrand de stress en voel je fris en gezond! In plaats van je buik neemt nu je portemonnee in omvang toe. En laat de mythe dat je van een beetje beweging puft en zweet achter je...lees meer door op onderstaande link te klikken
Info: www.wegmetdefiets.be
Benodigdheden Voor 4 à 6 personen 100 g fondant chocolade 2 eetl. melk 1/2 dl hete, sterke espresso 1 eiwit 1/2 theel. suiker 2 dl slagroom
Bereiding Verwarm de melk met de chocolade en laat de chocolade uitsmelten. Voeg de espresso toe en laat wat afkoelen. Klop het eiwit met de suiker tot sneeuw en hef het onder het chocolademengsel. Klop de slagroom stijf en meng tot slot onder het chocolademengsel. Laat alles in de koelkast opstijven. Schep met een ijslepel bolletjes van de koffiemousse en versier met chocoladeschilfers.
Info: Oxfam Fairtrade Foto: Gaelens.be
Volgende etappe: El Burgo Ranero - Villamarco - Mansilla de las Mulas - Villaneuva de las Manzanas - Vega de Infanzones - Ardón - Valdevimbre - Fontecha - Mozóndiga - San Martino del Camino - Hospital de Orbigo. Een golvende rit over een afstand van 69,5 km.
Mansilla de las Mulas is een historisch stadje aan de Rio Esla en is voor een groot deel omgeven door een hoge stadsmuur met versterkte torens. De stadsmuur werd in de 11de eeuw gebouwd met rivierstenen.
Na Mansilla loopt de route verder over de drukke N601 naar Léon. Ter hoogte van Vega de Infanzones kan Pedro kiezen voor die rustige fietsroute via Ardón en Fontecha en laat hij Léon rechts liggen.
Kathedraal van Léon
In Mozóndiga sluit Pedro opnieuw aan op de Camino en via Villar de Mazarife gaat het dan richting Hospital de Orbigo.
Villar de Mazarife is een heus pelgrimsdorp. De Jacobskerk met ooievaarsnesten, het privémuseum met kunstwerkjes over de Camino en de albergue doen denken aan een eeuwenoude pelgrimshalte... Hospital de Orbigo met de brug over de Rio Orbigo. deze lange brug is uniek vanwege de onregelmatige vormen en 18 stenen bogen...
Hospital de Orbigo
HdO, overnachtingsplaats van Pedro. En goed uitrusten is de boodschap want de volgende etappe brengt Pedro naar de op 1500 meter hoogte gelegen Cruz de Ferro...
PieterVé
Info: St. jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse Camino-sites
Expresso Boonen zorgt voor een opwindende spurt...
Voor de Espresso koffie van Oxfam Fairtrade steekt Tom Boonen graag een tandje bij!
Oxfam Fairtrade Espresso gemalen koffie: koffie van krachtige branding met intens aroma en volle smaak. Een mengeling van koffie uit Peru, Costa Rica, Haïti, Ethiopië & Tanzania.
Info: www.oft.be Tags: Tom Boonen - Oxfam Fairtrade
Expo Velo Sport van 16 tot 19 november in paleizen 1 en 3 van de Heizel. We zijn er nu al van overtuigd dat wij de bezoekers, zowel liefhebbers als professionals, op een oppervlakte van 20.000 m2 de mooiste parels van de fietsindustrie zullen kunnen voorstellen.
Data en openingsuren Vrijdag 16 november 2007 van 14 tot 21 uur Van zaterdag 17 tem maandag 19 november 2007 van 10 tot 18 uur
Pedro zal er ook zijn en wie Pedro herkent wordt getrakteerd op een koffie...
Info: www.expo-velo.be
Het fietsseizoen zit erop. De zon heeft plaatsgemaakt voor vallende herfstbladeren, kou en nattigheid. Lezen over en foto's bekijken van fietsen in elke vorm...
Werk van Stephan Vanfleteren... fotografie ten top... op de fiets...
Voor meer INFO over de fotograaf: KLIK op de foto.
Santas mélange nr. 19...komt uit Zuid-Amerika/Latijns-Amerika en wordt voornamelijk verbouwd in shambas (kleine koffietuinen) in Mexico, Guatemala en Peru. Het is een frisse, zachte koffie met superieur aroma.
Ingezonden door Gerard Schuurbiers; website van Gerard: KLIK op de foto info: inbloei-online.nl
Mensen die veel koffie uit automaten drinken, kunnen een grotere kans hebben op een hartinfarct. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd. Vooral vers gemalen koffie uit automaten (fresh brew) bevat volgens de bond vaak aanzienlijke concentraties CAFESTOL, een cholesterolverhogende stof.
Cafestol is een vet dat van nature in koffiebonen voorkomt. Bij het koffiezetten komt dit als kleine vetdruppeltjes in de koffie terecht. Papieren koffiefilters houden dit vet tegen, maar koffie-automaten kennelijk niet. Cafestol is een samentrekking van café (Frans voor 'koffie') en cholesterol.
Info: Lenthe Kriq en NU.nl Foto: resource-online.nl
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)