Je ziet ze meer en meer in het straatbeeld verschijnen, de fietskarren bedoel ik dan. Op zich is dit een goede zaak. Er is natuurlijk ook een 'maar' aan verbonden. Sommige fietspaden zijn te smal om deze fietskarren met een maximum breedte van 1 meter op te vangen. Laat staan dat je kan passeren op een te smal fietspad. Dus werk aan de winkel voor de gemeenten die nog met van die heel smalle fietsstroken zitten. En...dat zijn er nog veel!
De wet schrijft het volgende voor aan diegene die een fietskar aanschaft: - Een fietskar mag maximum 1 meter breed zijn, en mag maximum 80 kg wegen inclusief passagier(s) en of lading) - In een fietskar mogen maximum 2 passagiers plaatsnemen. Alle zitplaatsen moeten uitgerust zijn met bescherming voor de handen, voeten en rug. - Achteraan de kar zijn twee identieke rode reflectoren verplicht. De kar krijgt achteraan verplicht een rood licht, als de kar het rode licht van de fiets of fietser verbergt. - Als een fietskar aan een fiets hangt, dan is achter elkaar rijden overal verplicht.
Info: fietsersbond.be
Koffie is niét ongezond. Het is een fabeltje dat koffie een diureticum (vochtafdrijvend middel) is. Een grote mok bevat slechts 330 mg cafeïne, en je moet op zijn minst 550 mg cafeïne in één drankje hebben om een dehydraterend effect te veroorzaken. Dat bleek een tijdje geleden uit onderzoek van US Centre for Science in Public Interest... Lees meer...
'Mefigo' de Mechelse fietsgordel. Wij fietsten de 50 km route. Start in hartje Mechelen onder de St Romboutstoren.
Vandaar uit via de binnendijle naar de Leuvense vaart en verder naar Hever Schiplaken. Al snel bereiken we Vlaams-Brabant en kruisen kriskras Elewijt, Eppegem, Weerde, Zemst en Kapelle o/d Bos. We blijven op randje Mechelen fietsen door bos, veld en langs jaagpaden. In Leest komen we terug provincie Antwerpen binnen en langs Willebroek, Heffen en Heindonk bereiken we het Zennegat. Daar nemen we de fietsbrug om de andere oever van de Dijle te bereiken. Via Battel, een Mechelse wijk, terug naar Mechelen centrum waar we nog net een aankomst meemaken van Dwars door Mechelen. Een geslaagde fietstoer door een omgeving die men niet dagelijks doorkruist... Een datum om te onthouden: de laatste zondag van september = MEFIGO-dag!
Foto's: Pedro Sint Rombouts Kathedraal - Start Mefigo, het kwartet uit Oudenaarde - boer en tuinder - de Dijle - de oude post
Nog 215 dagen aftellen. Pedro is nu wel alle dagen op de een of ander manier bezig met de fietstrip naar Compostela, volgend jaar per 1 mei. Vorige week is Pedro de fietsvrienden van Anna Paulowna gaan bezoeken. Luus en Martien, het echtpaar dat Pedro per fiets vergezelt op zijn tocht. Zoals reeds eerder gemeld hebben Luus en Mart de tocht al gedaan, anno 2006. Vorige week werd er al teenentander besproken en natuurlijk ook gefietst. Bij Luus en Mart kunnen ook rondtrekkende fietsers terecht voor een overnachting met ontbijt. Alles is daar pik fijn verzorgd en je wordt er werkelijk in de watten gelegd... Luus en Mart zijn aangesloten bij "Vrienden op de Fiets".
Gezellig ontbijt. Links op de foto Mart en Luus.
Vrienden op de Fiets wil het recreatief fietsen en wandelen bevorderen. Zij doet dit door er voor te zorgen dat fietsers en wandelaars die meerdaagse tochten willen maken, overal onderdak kunnen vinden. Vrienden op de Fiets onderhoudt een uitgebreid netwerk van logeeradressen verspreid over het gehele land. Dit zijn adressen van particulieren die, meestal in hun eigen woning, een aantal slaapplaatsen voor doortrekkende fietsers of wandelaars beschikbaar hebben. U kunt hier terecht voor logies met ontbijt voor de "vriendenprijs" van 17,- per persoon per nacht (excl. toeristenbelasting). Lees meer...
PieterVé
Info: stichting Vrienden op de Fiets Foto: Pedro Adres Luus en Martien: Klaverblad 18, Anna Pauwlona
Een bedevaartsplaats in Nederland... Tijdens onze fietsrondrit in Noord-Holland kwamen we wel een bijzondere kapel tegen. De kapel van Onze Lieve Vrouw van de Keins in Schagen...
Omstreeks 1510 spoelde een houten Mariabeeld aan bij Keinse, een even ten noorden van Schagen gelegen oude terp, die opgenomen was in de Westfriese zeedijk. Dit beeld zou (bij schermutselingen?) door een kanonskogel van een schip zijn afgebroken. Een andere versie van het verhaal over de herkomst van het beeld laat het afkomstig zijn van het voorsteven van een Portugees schip, de Ariadne, waarvan het na schipbreuk los zou zijn geraakt. Een circa 77-jarige man verklaarde op 13 maart 1580 voor burgemeester en schepenen van Schagen dat hij zich kon herinneren dat het Mariabeeld werd gevonden... Lees meer
Foto's: Pedro
Op zondag 28 september 2008 kunnen zowel gezinnen, verenigingen, jeugdbewegingen en sportliefhebbers deelnemen aan de 17de editie van de Mechelse Gordel RONDOM MECHELEN.
Het Mefigo-team heeft weer alles in het werk gesteld om de deelnemers tijdens hun tochten te laten genieten van de mooiste historische plekjes en het groene landschap in de ruime Mechelse regio. Door de verscheidenheid aan afstanden biedt de Mechelse Gordel voor elk wat wils. Dit jaar werden alle parcours vernieuwd!
Info: Mechelsegordel.be
Fietsen tussen Schelde en Dender. Startplaats is de grote markt van Dendermonde aan KP89. Dendermonde, Ros Beiaardstad, gelegen aan de samenvloeïng van de Dender en de Schelde. De Grote Markt met zowel middeleeuwse panden als herenhuizen in neotraditionele stijl werd volledig autovrij gemaakt. Het stadhuis met Belfort is in gotische stijl opgetrokken en werd in de 14de-eeuw gebouwd als lakenhalle. De Belforttoren werd in 1999 erkend als werelderfgoed. Het Vleeshuis uit 1461 met een hoektoren is een andere blikvanger op de Grote Markt. Het herbergt het oudheidkundig museum met een collectie waarbij de nadruk ligt op de folklore van de stad.
Mooie gevels op de markt van Dendermonde
Twee kilometer buiten de stad steken we de Dender over en fietsen richting Schelde.
In Appels nemen we het voetveer om de Schelde over te steken en fietsen via landelijke wegen en langs de turfputten van Berlare naar Donkmeer. Met zijn 80 ha. is dit het mooiste en visrijkste meer van België. Via Kalken centrum en wat verderop de Kalkense Meersen bereiken we opnieuw de Schelde ter hoogte van Schellebelle. Hier ligt ook het voetveer aan KP42 te wachten om ons naar de andere zijde - lees Schellebelle - te brengen.
We fietsen nu door de rozenstreek bij uitstek. Via beton- en asfaltbaantjes in slechte staat dokkeren naar Wichelen en Gijzegem alwaar we de Dender oversteken naar Wieze. De vele onverharde paden liggen er erg hobbelig bij en de verharde wegen beteren er evenmin op. Over Sint Gillis Dendermonde fietsen we uiteindelijk terug naar de grote markt van Dendermonde.
Dit parcours, uitgestippeld via de knooppunten is niet geschikt voor racefietsen. De dunne bandjes zouden het zeker begeven onder de vele steenslag op de overharde paden.
Knooppunten: 89-84-85-81-75-77-76-73-72-66-44-39-31-41-42-42-47-53-12-11-15-14-22-29-30-31-32-94-89 Afstand: 55 km Kaart: Scheldeland tussen Schelde en Dender
Sinds augustus van dit jaar kan men nu ook in de kop van Noord Holland via fietsknooppunten door het prachtige landschap laveren... Wij vertrekken in Anna Paulowna aan knooppunt 15. De omgeving van Anna Paulowna heeft lange tijd onder invloed gestaan van de zee. En nog steeds is het water alom aanwezig. Dat merk je, want je fietst kilometers langsheen kleine kanaaltjes en doorheen de polder. Na een goeie 5 km bereiken we Breezand aan KP72 en even verder bij KP7 fietsen we Den Helder binnen.
Den Helder, de marinebasis van Nederland, is de noorderlijkste gemeente op het vasteland. Bij Den Helder vind je ook de ferry naar Texel. De zeehondjes dobberen er lustig rond... Van daar uit fietsen we de duinen in, een rit van 15 km zonder één meter vlak. Via Julianadorp aan zee en Grote Keet fietsen we via fietsboulevards en langs slootjes naar Schagen. Na een koffiestop op de markt fietsen we via Keins terug naar Anna Pauwlona.
Knooppunten: 15-72-71-10-9-7-3-4-2-5-8-94-12-26-31-37-38-42-43-25-45-36-46-16-15 Afstand: 67.8 km Kaart: fietskaart Noord-Holland
Foto's: Pedro
Nog 222 dagen tot 1 mei 2009, de vertrekdag van Pedro met gezellen Luus en Martien, richting Santiago de Compostela. De kaap van de 5000 trainingskilometers is al ruim overschreden. Pedro is zinnens te blijven trainen tot 14 dagen vóór due date. Eén van de dagen vertrekt hij naar Bütgenbach om aldaar enkele hoogtemeters te verwerken.
Op zondag 21 september is het weer zover: dan vindt in Antwerpen de 13de autovrije zondag plaats. Antwerpen Autovrij is stilaan een begrip geworden dat op veel enthousiasme kan rekenen bij wie in Antwerpen woont en werkt. Het is een van de vele initiatieven waarmee de stad duurzame mobiliteit wil stimuleren bij bewoners en bezoekers.
Op 21 september wordt de binnenstad van Antwerpen voor de dertiende keer op rij autovrij gemaakt. Net zoals voorgaande jaren wordt het gebied tussen tussen de Leien en Scheldekaaien afgesloten 10 en 18 uur.
Een fietstocht met vertrek- en eindpunt op de Groenplaats leidt u in een grote cirkel langs alle plaatsen waar animatie van Antwerpen Autovrij op het programma staat.
Word fietswachter! Ongeveer de helft van al onze verplaatsingen ligt tussen de 2 en de 5 km: dé ideale afstand om op de fiets te springen! Maar... Een losliggende steen, een put in het wegdek, overhangende takken, een onveilige verkeersregeling... Hoog tijd dat daar verandering in komt. Vooral nu de wegen dichtslibben en ons leefmilieu langzaam maar zeker bezwijkt onder de druk van de auto. Daarom is er de fietswacht. Als fietswachter werk je actief mee aan een fietsvriendelijke gemeente en een betere mobiliteit.
Info: www.defietswacht.be
De Dender is een 65 kilometers lange zijrivier van de Schelde en onstaat in Ath (Henegouwen). De Dender is de snelststromende rivier van Vlaanderen en doorkruist de regio Scheldeland van zuid naar noord. Wij fietsen stroomopwaarts van Aalst langsheen het jaagpad tot we 17 kilometer verder Ninove bereiken.
" Ninove werd beschreven door Antonius Sanderus als de 'Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden'. Sanderus schreef dit in zijn Flandria Illustrata: "Ninive quattor habet portas. Hae portae, quamvis possint, vix umquam clauduntur: unde vulgari loco Ninove dicitur antiquissima, audaccissima, sapientissima". Ninove werd de oudste genoemd wegens de naam Ninove die sterk lijkt op die van de Assyrische stad Ninive. De stoutste omdat ze de stadspoorten altijd lieten openstaan alsof men van niemand schrik had. En de wijste omdat Ninove een der enige steden was die geen stadsnar had (lees: betaalde). Deze tekst is ook terug te vinden op de borden aan de ingangen van Ninove."
Vanaf Ninove verlaten we het mooie jaagpad en fietsen landinwaarts langs kerkdorpjes, over onverharde paden, kerkepaadjes, holle wegen, veel kassei en vooral autoluwe wegen. Van Ninove tot Aalst fietsen we over een licht golvend terrein...
Knooppunten: 35-36-38-79-80-85-86-91-90-45-88-87-42-41-83-33-23-24-26-28-34-36-35 Kaart: Scheldeland, langs Schelde en Dender Afstand: 52 kilometer
Info over Ninove via WIKIPEDIA.ORG Foto's: wegens het niet bijhebben van mijn digitaaltje heb ik enkele afbeeldingen ontleend aa diverse sites
Middagpauze in Domburg. Pannenkoekenhuis "Vierwegen" kreeg onze voorkeur voor het lunch-koffieleut-uurtje...
Je bent in Zeeland, DE mosselstreek en je houdt halt bij een pannenkoekenhuis. Wat doe je dan? Welke keuze maak je voor je lunch? Mosselen of pannenkoeken? Waarom niet de combinatie van de twee, dacht Pedro...
Foto: Pedro Info: klik op de foto.
Walcheren is al lang geen eiland meer, maar het straalt echter nog steeds het eilandachtige uit... De hoofdstad van Walcheren is Middelburg waar ons vertrekpunt ligt. Een vrije (gratis) parkeerplaats vinden in Middelburg is ook niet evident. Uiteindelijk vonden we het P-plekje nabij de molen "Ons Genoegen"...
Start aan KP58, via enkele buitenwijken van Middelburg bereiken we het open landschap van de Walcherense polders. Hoogelande, Poppendamme, Klein Mariekerke en Aagtekerke zijn de schilderachtige dorpjes die we onderweg passeren. In Domburg bereiken we de Noordzee. Domburg, tweede oudste badplaats van Nederland,ligt direct aan zee, aan de noordwest kust van het schiereiland.
Na een pannenkoek met mosselen als middagmaal fietsen we verder langs de kustlijn richting Vlissingen. We fietsen langs dijk, duin en bos en passeren langs Westkapelle, het dijkersdorp van Zeeland. Zeven kilometer verder komen we in Zoutelande aan en via Dishoek gaat het naar Vlissingen.
De boulevard is het onbetwiste visitekaartje van Vlissingen. Twee kilometer lang is de scheidslijn tussen land en water. Vol met terrassen, hotels en restaurants en heerlijke wandelroutes voor zowel mooi als slecht weer. Na een rondrit per fiets door de stadskern peddelen we via Oost Souburg terug naar Middelburg...
Knooppunten: 58-57-56-53-52-51-47-45-15-13-14-10-40-42-44-80-81-86-85-83-84-57 Afstand: 51 km Kaart: Fietsknooppuntennetwerk Zeeland. Walcheren-Noord Beveland.
Foto's: Pedro
Giet twee kopjes koffie in een pannetje. Voeg enkele druppels limoensap en drie eetlepels suiker toe. Zet dit op het vuur. Kook de vloeistof in (reduceren) zodat een olieachtige stroop ontstaat. Haal het pannetje van het vuur. Kook de kreeft (6 min.) en laat deze afkoelen in koud water. Verwijder de schalen en haal het vlees los. Hak een klein schilletje limoen en een schilletje sinaasappel fijn, alsmede een halve rode peper. Als de koffie goed ingedikt is parfumeren met een snufje kaneel. Voeg de fijngehakte limoen- en sinaasappelschil toe. Warm het reducée op om de smaken van de limoen/sinaasappel en de kaneel erin te laten trekken. Paneer het kreeftenvlees in rijstmeel. Frituur de losse stukjes vlees. Dien de gefrituurde kreeft op, besprenkel deze met de koffiesaus en strooi er de gesneden peper overheen.
U zult verbaasd staan om de veelheid van smaken... Zilt van de kreeft, bitter van de koffie, zoet van de suiker, zuur van de citrus, pittig (umami) van de peper.
Ingrediënten: 1 hele kreeft, 2 koppen koffie (Brazil Fazenda Santa Terezinha), limoensap, 3 el fijne kristalsuiker, limoenschil, sinaasappelschil, halve rode peper, snufje kaneel, rijstmeel.
Info: goldencoffeebox Noot: uit te proberen in restaurant ZINA te Amsterdam http://www.restaurantzina.com/
Zondag 14 september is er de afsluiter van het Viva-Velo-fietsseizoen. In het wiel van de mijn... Je kan er de afstanden van 25 km en 40 km naar hartelust combineren. Animatie en terrassen verzekerd aan elk vertrekpunt.
Vertrekpunten in de vijf Limburgse gemeenten... As: aan het station Heusden-Zolder: Den Lavaar aan de mijn van Heusden-Zolder Houthalen: de mijnzetel van Houthalen Genk: Hotel De Venne aan de mijn van Genk Beringen: kioskplein aan de mijn van Beringen
Inschrijven kan aan hogervermelde startplaatsen tussen 8.00 en 15.00 uur. Deelnameprijs: 2,5 Euro per deelnemer (verzekering inbegrepen)
Info: belang van Limburg Een VT4-fietshappening
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)