Bereiding: In kleine steelpan de koffieroom, honing, cacao, Creme de Cacao en cognac al roerend door en door heet laten worden. Koffie zetten en de slagroom met suiker stijfkloppen. Koffieroommengsel en espresso over koffiebekers of glazen verdelen. Slagroom erop scheppen en met wat cacao bestuiven. Direct serveren.
Ingredienten: 6 dessertlepels gemalen koffie 6 koppen water 4 repen bittere chocolade 1/2 glas water 100 g suiker 4 soeplepels slagroom Snufje poederkaneel 6 soeplepels whisky
Bereiding: Zet de koffie Doe de chocola in een pannetje met het water (bain-marie) , laat het smelten en roer erin om een smeuige massa te krijgen. Haal de pan van het vuur, doe er de koffie, de suiker, de licht opgeklopte room, de kaneel en de whisky bij en vermeng alles goed. Laat de drank in de koelkast afkoelen. Zeer koud serveren.
Meer over chocoladedrinks: zie website van de week...Bon-Bon Jour/Nuit.
Info: Cocktails & Appetizers
Moge de weg zelf je zegenen, je dragen en leiden. Moge de wind je goede dingen zeggen waarnaar je hart verlangt. Mogen de huizen je de liefde in herinnering brengen. Moge het water je verfrissen. En moge je hart opengaan voor de anderen op de weg.
We zijn nog niet weg of het rittenschema is reeds veranderd. Pedro schikt en herschikt. En het is best mogelijk dat het rittenschema nog wijzigt. Vergeet dus onze eerste stopplaats in Sint Amands en vervang deze door Meldert bij Aalst. Toch overnachten bij een Vriend op de Fiets na pak weg 84km fietsen. De dag daarop gaat het van Meldert naar Tournai, of zeg maar Doornik. Naar het schijnt is daar een jeugdherberg, dan kan Pedro zich weer 'jong' voelen...
Meldert bij Aalst, een Oost-Vlaamse deelgemeente van de stad Aalst telt 3000 inwoners. De naam Meldert wordt voor het eerst vermeld in 1151, bij gelegenheid van een overeenkomst tussen de abdij van Affligem en Bernerus, heer van Moorsel. In Meldert vinden we geen affiniteit met Jacobus wel met een goed abdijbier in Affligem...
Doornik, Tournai voor onze Waalse vrienden, is een stad in het westen van de provincie Henegouwen aan de Schelde met bijna 68.000 inwoners, en qua oppervlakte de grootste gemeente van België. (Telt 29 deelgemeenten) De stad is de op een na oudste stad (na Tongeren) van België en heeft cultuurhistorisch een grote rol gespeeld. Doornik geldt nog steeds als een der voornaamste monumentensteden van België. Van groot belang is de romaanse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Er is een 13e eeuwse brug over de Schelde, het oudste belfort van België en een lakenhal, beide aan de bezienswaardige Grote Markt, en verder verschillende stadspoorten en pakhuizen. Hier in Doornik zijn er wel tal van verwijzingen naar Jacobus. De St. Jacobskerk uit de 13de eeuw, houtsnedes in de kapel Notre-Dame de Grâce, in de Kathedraal vindt men tal van afbeeldingen, in de stadsbibliotheek zijn er prachtige miniaturen van scènes uit de legenden van Jacobus...
Oh ja, nog 130 stukjes van 1cm op de lintmeter...
PieterVé
Info: Wikipedia Meer over Meldert bij Aalst KLIK HIER Meer over Tournai-Doornik KLIK HIER
Koffie met pit...de antwoorden vindt u hier onder...
Normandische koffie...Calvados Hasseltse koffie...Hasseltse jenever Ierse-koffie...Ierse Whisky Italiaanse koffie...Amaretto Jamaicaanse koffie...Tia Maria Belgische koffie...Mandarine Napoleon Norsk koffie...Noorse Aquavit Franse koffie...Cognac of Grand Marnier Russische koffie...Wodka Nederlandse koffie...Nederlandse jenever Rudesheimer koffie...Asbach Uralt
Met de feesten in aantocht mag het een ietjes meer zijn dan zo maar een kopje koffie...Koffie met pit...
Plaatst de juiste toevoeging achter de juiste benaming. Je kan kiezen uit: Nederlandse jenever - Hasseltse jenever - Asbach Uralt - Wodka - Amaretto - Irish Wiskey - Calvadas - Mandarine napoleon - Tia Maria - Norsk Aquavit - Cognac of Grand Marnier
Met welke (sterke-pittige) drank maak je een .....koffie?
Normandische koffie... Hasseltse koffie... Ierse-koffie... Italiaanse koffie... Jamaicaanse koffie... Belgische koffie... Norsk koffie... Franse koffie... Russische koffie... Nederlandse koffie... Rudesheimer koffie...
In het log van vrijdag aanstaande vindt u het antwoord...veel puzzel- en proefplezier...
Antwoord doorsturen mag via reageer
Wellicht bent je wel eens verrast met koffie uit de twee glazen bollen in een mooie eetgelegenheid. Koffiespecialisten beschouwen deze manier van zetten als één van de beste om smaak en aroma optimaal tot hun recht te laten komen. De glazen behuizing garandeert immers dat niets in aanraking komt met de koffie.
Het toestel voor Cona koffie bestaat uit een trechtervormige glazen bol met filtertje, die wordt gevuld met 5 à 6 dessertlepels (relatief grof) gemalen koffie. In een tweede glazen bol daaronder wordt water d.m.v. een alcoholvuurtje tot koken gebracht. Dit kokend water stijgt langs een centrale buis omhoog en sijpelt zachtjes door de gemalen koffie. Na het verwijderen van het alcoholvuurtje zal de lucht in die bol afkoelen en hierdoor een vacuum veroorzaken. Het aftreksel wordt vervolgens, door het filtersysteem heen, in de onderbol teruggezogen. Het koffiedik blijft in de trechter achter, waarna de bovenste bol kan verwijderd worden. Eens uitproberen met de feestdagen...?
Info: The Golden Coffee Box Lees HIER MEER over het serveren.
De aankleding en versiering van de leefkamer voor Kerstmis is een jaarlijks terugkerend evenement...Ook dit jaar heeft L. haar best gedaan en gedwee maakte P. heel het versierproces mee...
We zitten nu echt in de kerstsfeer. Kerstmis is een feest van warmte, gezelligheid en overvloed, alhoewel het laatste niet persé hoeft. Neen, geen overvloed en het simpel houden past beter bij Pedro's gedachte.
De winkelstraten worden versierd met verlichte sterren en bollen en met dennegroen. Overal in de stad kun je kerstbomen kopen. Voor de ramen van de huizen zie je gekleurde lichtsnoeren en sterren. Hoe korter de dagen worder hoe sneller de kerstverlichting wordt ontstoken.
Kersttafereel in de Boterstraat
Kerststal op de Brusselse grote markt.
Dan heb je nog de kerststal... Elke stad, elk dorp of gehucht heeft een eigen kerststal...De kerststal is een idee van Franciscus van Assisi die in 1223 op het idee kwam een levende kerststal in het dorp Greccio (Italië) op te zetten. Het idee komt voort uit de vertalingen van het evangelie van Lucas, waarin staat dat Jezus in een kribbe gelegd werd, omdat er geen plaats was in de herberg. De plaats van een kribbe is de stal, wat een logische keuze lijkt als de herberg zelf vol is. Vooral Katholieke gezinnen halen met kerstmis het stalletje van zolder. Een andere traditie laat de geboorte plaatsvinden in een grot. Dit gegeven gaat terug op Justinus de Martelaar (± 150) die schreef: Omdat er voor Jozef niets te vinden was om de nacht door te brengen, ging hij maar zolang een grot binnen dichtbij Bethlehem. Hoewel de tradities duidelijk verschillen is hun afkomst niet in tegenspraak. In het Nabije Oosten werden in die tijd en later grotten inderdaad als stal gebruikt.
Info: Wikipedia Foto's: Pedro
Vanaf vandaag zullen we wekelijks de overnachtingsplaats, waar onze pelgrims halt houden, toelichten...Let wel, het zijn overnachtingsplaatsen onder voorbehoud, want zoals eerder gezegd en geschreven: "Pelgrim, waarheen gaat uw bestemming?" "Waar het leven mij naar toe leidt, mijn zoon"...
Ergens heb ik gelezen dat pelgrimeren bidden is met de voeten, elke trap opnieuw... Aan kilometer 80 zal de eerste overnachtingsplaats bereikt zijn... Sint-Amands (prov. Antwerpen) werd voor het eerst in de historische documenten vermeld in het jaar 822. Van die tijd zijn er echter geen monumenten overgebleven. Wel is er de Sint-Amanduskerk die uit de 17e eeuw stamt. Ook interessant zijn enkele oude (17e-18e eeuw) huizen, omwille van hun interessante gevels. Sint-Amands is het geboortedorp van dichter Emile Verhaeren. Hij werd er geboren op 21 mei 1855. Zijn graf is te bewonderen aan de oever van de Schelde. Aan hem werd te Sint-Amands een museum gewijd, met name het Provinciaal museum Emile Verhaeren.
Volgende week: Geraardsbergen. PieterVéInfo: Wikipedia
Vrouwen die meer dan 3 koppen koffie per dag drinken, krijgen kleinere borsten. Hoe meer koffie ze drinken, hoe kleiner de omvang van de borsten.
Volgens wetenschapster Helene Jernstoem van de Zweedse Lund-universiteit moet de oorzaak worden gezocht in de invloed die koffie heeft op een bepaald gen dat ongeveer vijftig procent van alle vrouwen bezit. Lees meer...
Info: Gezondheid.be
Een korte maar krachtige route. Een route om te fietsen met 'goede benen'...
De route doet haar naam alle eer aan. Het Pajottenland is het sterkst heuvelende deel van de Groene Gordel. Achter elke heuvel tref je weer een valleitje, uitgeschuurd door één van de talloze beken en sloten die hier ontspringen. Pittoreske dorpjes bewaren schitterende monumenten zoals het kasteel Oplombeek en de Woestijnkapel in Gooik, kasteel Heetvelde in Oetingen en de tragische molen - molen van kapitein Zeppos - in Lombeek.
Afstand: 33km, voor de gewone fietser zeer lastige kilometers. Startplaats: Oetingen aan het Hoevehotel "Warandehof". Reliëf: Heuvelachtig, sterk golvend zoals de naam laat vermoeden. Bevinding: Mooie route. Het karakter van de route vereist wel een goede conditie voor de mondale fietser. Prachtig landschap en tal van bezienswaardigheden. Fietsen over zeer smalle baantjes met weinig autoverkeer.
Info: Vlaanderen-fietsland.be Meer info VIND JE HIER
De Boerenkrijgroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland. Eventjes volgt de route de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen. Landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, gesloten hoeves, water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen vertellen alle stukjes geschiedenis.
Afstand: 45 (lastige) kilometers Reliëf: Glooiend tot heuvelend Omloop: Zeskante bordjes "Boerenkrijgroute" volgen. Start: Ternat centrum Bevinding: afwisselende route, niet het gehele traject is geschikt voor de racefiets. Er wordt veel door de bebouwde kom gefietst.
Een weekendje winnen via 'Vlaanderen lekker land' is altijd meegenomen... Een driedaags verblijf te Gooik, de "Parel van het Pajottenland".Deelgemeente Oetingen was ons decor om het Pajottenland te ontdekken.
Het Vlaams-Brabantse Boergondische leven en de Pajotse gemoedelijkheid hebben we ontdekt en dan vooral via Patrick & Hilde Scheys, uitbaters van het hoevehotel "Warandehof". Een oase van rust en stilte en de directe omgeving is een paradijs voor wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers...
Het is in de omgeving genieten, zowel wandelend als fietsend. Slingerende, stijgende en dalende baantjes in een puur natuurlijke omgeving. Een kapel, een valleitje en dan duikt de radartoren van de Kesterberg (112m) op. De toren wordt hier "den ijzeren man" genoemd. Hier is het Pajottenland op zijn best.
Hoevehotel "Warandehof" is ondergebracht in een negentiende-eeuwse vierkantshoeve. Lees meer door hier te klikken...
Een koffiepauze op de kerstmarkt - Winterpret in Brussel...
Een Mattetaartje met een Lavazza-Blue... Lavazza is een van s werelds meest bekende koffiemerken en staat voor de allerbeste originele Italiaanse espresso, cappuccino en andere specialiteiten. Deze topkwaliteit koffie wordt gezet met behulp van unieke, luchtdicht verpakte, koffiecups. Een methode waarmee in ongeveer 30 seconden zonder knoeien de lekkerste koffiespecialiteiten kunnen worden gemaakt.
Pedro heeft maandag laatstleden zijn lintmeter opgehangen en aangesneden...nu nog minder dan 150 dagen te gaan in afwachting tot de start. Momenteel zit Pedro in het Pajottenland, te genieten van een weekend dat hij heeft gewonnen via 'Vlaanderen Lekkerland'. Toeval of niet, net op zijn verjaardag, maar niet verder vertellen hé...want vanaf vandaag rijdt Pedro op "tram 6", een historische verjaardag gewenst Pedro...
Afgelopen week werd de te volgen route nog een keer bekeken en aangepast daar waar nodig. In theorie wordt de 'Sint Jacobsroute' van Clemens Sweerman gevolgd. Doch Pedro zou Pedro niet zijn als hij niet een eigen aanlooproute had uitgezet op Vlaamse bodem. Van Gierle tot in Geraardsbergen zal hij fietsen volgens het knooppuntensysteem. De route op Vlaamse bodem: Gierle - Poederlee - Vorselaar - Grobbendonk - Lier - Duffel - Walem - Klein Willebroek - Willebroek - Puurs - Sint Amands - Baasrode - Dendermonde - Aalst - Erembodegem - Denderleeuw - Liedekerke - Otegem - Ninove - Pollare - Zandbergen - Idegem sluis - Schendelbeke - Geraardsbergen. Vanaf Dendermonde wordt er gefietst over het jaagpad langs de Dender. Even voorbij de Mannekepis-gemeente en de streek van de mattetaarten bereiken Pedro, Luus en Martien onze Waalse vrienden in Deux-Acren (twee akkers)...Vanaf daar zal het "Parlez-vous français" worden...
Sinterklaas is komende. Of is de goede Sint al geweest bij U? Waarom in Nederland op 5 december en in België op 6 december? Je moet de brave man de tijd gunnen om iedereen gelukkig te stemmen nietwaar...Lees meer...
Sinds ca. de 13e eeuw is de viering van Sint Nicolaas in West-Europa algemeen en is hij de meest aanbeden heilige en patroon ("Sinterklaas patroontje" i.p.v. "Sinterklaas kapoentje"), d.w.z. beschermer van scholieren, huwbare jeugd, kooplieden, zeelieden, reizigers, kortom voor iedereen...
Afbeelding: John Demmers
Het is Sinterklaastijd, dus even aan het bakken geslagen en speculoosventjes gemaakt...lekker bij een heerlijk geurend kopje koffie. Een vooroorlogs receptje:
Ingrediënten: 200 gr. bloem 100 gr. bruine (basterd)suiker 3 eetl. speculaaskruiden 1 eigeel 120 gr. (room)boter
Bereiding: Meng alle ingrediënten tot een goed samenhangde klevende massa. Leg het deeg een half uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg tot een rechte lap en steek er met koekenvorm figuurtjes uit of gebruik een echte speculaasplank. Bestrooi de plank eerst met een dun laagje bloem en druk het deeg er in. Snijd de randen weg. Sla de speculoos uit de vorm en leg ze op de bakplaat. Bak de speculaas in 15 minuten gaar.
Info: Receptenweb De ene noemt het speculoos, de andere spreekt van speculaas en dat leidt soms al eens tot verhitte discussies over wie het nu precies bij het rechte eind heeft. Lees meer
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)