Met de feesten in aantocht mag het een ietjes meer zijn dan zo maar een kopje koffie...Koffie met pit...
Plaatst de juiste toevoeging achter de juiste benaming. Je kan kiezen uit: Nederlandse jenever - Hasseltse jenever - Asbach Uralt - Wodka - Amaretto - Irish Wiskey - Calvadas - Mandarine napoleon - Tia Maria - Norsk Aquavit - Cognac of Grand Marnier
Met welke (sterke-pittige) drank maak je een .....koffie?
Normandische koffie... Hasseltse koffie... Ierse-koffie... Italiaanse koffie... Jamaicaanse koffie... Belgische koffie... Norsk koffie... Franse koffie... Russische koffie... Nederlandse koffie... Rudesheimer koffie...
In het log van vrijdag aanstaande vindt u het antwoord...veel puzzel- en proefplezier...
Antwoord doorsturen mag via reageer
Wellicht bent je wel eens verrast met koffie uit de twee glazen bollen in een mooie eetgelegenheid. Koffiespecialisten beschouwen deze manier van zetten als één van de beste om smaak en aroma optimaal tot hun recht te laten komen. De glazen behuizing garandeert immers dat niets in aanraking komt met de koffie.
Het toestel voor Cona koffie bestaat uit een trechtervormige glazen bol met filtertje, die wordt gevuld met 5 à 6 dessertlepels (relatief grof) gemalen koffie. In een tweede glazen bol daaronder wordt water d.m.v. een alcoholvuurtje tot koken gebracht. Dit kokend water stijgt langs een centrale buis omhoog en sijpelt zachtjes door de gemalen koffie. Na het verwijderen van het alcoholvuurtje zal de lucht in die bol afkoelen en hierdoor een vacuum veroorzaken. Het aftreksel wordt vervolgens, door het filtersysteem heen, in de onderbol teruggezogen. Het koffiedik blijft in de trechter achter, waarna de bovenste bol kan verwijderd worden. Eens uitproberen met de feestdagen...?
Info: The Golden Coffee Box Lees HIER MEER over het serveren.
De aankleding en versiering van de leefkamer voor Kerstmis is een jaarlijks terugkerend evenement...Ook dit jaar heeft L. haar best gedaan en gedwee maakte P. heel het versierproces mee...
We zitten nu echt in de kerstsfeer. Kerstmis is een feest van warmte, gezelligheid en overvloed, alhoewel het laatste niet persé hoeft. Neen, geen overvloed en het simpel houden past beter bij Pedro's gedachte.
De winkelstraten worden versierd met verlichte sterren en bollen en met dennegroen. Overal in de stad kun je kerstbomen kopen. Voor de ramen van de huizen zie je gekleurde lichtsnoeren en sterren. Hoe korter de dagen worder hoe sneller de kerstverlichting wordt ontstoken.
Kersttafereel in de Boterstraat
Kerststal op de Brusselse grote markt.
Dan heb je nog de kerststal... Elke stad, elk dorp of gehucht heeft een eigen kerststal...De kerststal is een idee van Franciscus van Assisi die in 1223 op het idee kwam een levende kerststal in het dorp Greccio (Italië) op te zetten. Het idee komt voort uit de vertalingen van het evangelie van Lucas, waarin staat dat Jezus in een kribbe gelegd werd, omdat er geen plaats was in de herberg. De plaats van een kribbe is de stal, wat een logische keuze lijkt als de herberg zelf vol is. Vooral Katholieke gezinnen halen met kerstmis het stalletje van zolder. Een andere traditie laat de geboorte plaatsvinden in een grot. Dit gegeven gaat terug op Justinus de Martelaar (± 150) die schreef: Omdat er voor Jozef niets te vinden was om de nacht door te brengen, ging hij maar zolang een grot binnen dichtbij Bethlehem. Hoewel de tradities duidelijk verschillen is hun afkomst niet in tegenspraak. In het Nabije Oosten werden in die tijd en later grotten inderdaad als stal gebruikt.
Info: Wikipedia Foto's: Pedro
Vanaf vandaag zullen we wekelijks de overnachtingsplaats, waar onze pelgrims halt houden, toelichten...Let wel, het zijn overnachtingsplaatsen onder voorbehoud, want zoals eerder gezegd en geschreven: "Pelgrim, waarheen gaat uw bestemming?" "Waar het leven mij naar toe leidt, mijn zoon"...
Ergens heb ik gelezen dat pelgrimeren bidden is met de voeten, elke trap opnieuw... Aan kilometer 80 zal de eerste overnachtingsplaats bereikt zijn... Sint-Amands (prov. Antwerpen) werd voor het eerst in de historische documenten vermeld in het jaar 822. Van die tijd zijn er echter geen monumenten overgebleven. Wel is er de Sint-Amanduskerk die uit de 17e eeuw stamt. Ook interessant zijn enkele oude (17e-18e eeuw) huizen, omwille van hun interessante gevels. Sint-Amands is het geboortedorp van dichter Emile Verhaeren. Hij werd er geboren op 21 mei 1855. Zijn graf is te bewonderen aan de oever van de Schelde. Aan hem werd te Sint-Amands een museum gewijd, met name het Provinciaal museum Emile Verhaeren.
Volgende week: Geraardsbergen. PieterVéInfo: Wikipedia
Vrouwen die meer dan 3 koppen koffie per dag drinken, krijgen kleinere borsten. Hoe meer koffie ze drinken, hoe kleiner de omvang van de borsten.
Volgens wetenschapster Helene Jernstoem van de Zweedse Lund-universiteit moet de oorzaak worden gezocht in de invloed die koffie heeft op een bepaald gen dat ongeveer vijftig procent van alle vrouwen bezit. Lees meer...
Info: Gezondheid.be
Een korte maar krachtige route. Een route om te fietsen met 'goede benen'...
De route doet haar naam alle eer aan. Het Pajottenland is het sterkst heuvelende deel van de Groene Gordel. Achter elke heuvel tref je weer een valleitje, uitgeschuurd door één van de talloze beken en sloten die hier ontspringen. Pittoreske dorpjes bewaren schitterende monumenten zoals het kasteel Oplombeek en de Woestijnkapel in Gooik, kasteel Heetvelde in Oetingen en de tragische molen - molen van kapitein Zeppos - in Lombeek.
Afstand: 33km, voor de gewone fietser zeer lastige kilometers. Startplaats: Oetingen aan het Hoevehotel "Warandehof". Reliëf: Heuvelachtig, sterk golvend zoals de naam laat vermoeden. Bevinding: Mooie route. Het karakter van de route vereist wel een goede conditie voor de mondale fietser. Prachtig landschap en tal van bezienswaardigheden. Fietsen over zeer smalle baantjes met weinig autoverkeer.
Info: Vlaanderen-fietsland.be Meer info VIND JE HIER
De Boerenkrijgroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland. Eventjes volgt de route de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen. Landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, gesloten hoeves, water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen vertellen alle stukjes geschiedenis.
Afstand: 45 (lastige) kilometers Reliëf: Glooiend tot heuvelend Omloop: Zeskante bordjes "Boerenkrijgroute" volgen. Start: Ternat centrum Bevinding: afwisselende route, niet het gehele traject is geschikt voor de racefiets. Er wordt veel door de bebouwde kom gefietst.
Een weekendje winnen via 'Vlaanderen lekker land' is altijd meegenomen... Een driedaags verblijf te Gooik, de "Parel van het Pajottenland".Deelgemeente Oetingen was ons decor om het Pajottenland te ontdekken.
Het Vlaams-Brabantse Boergondische leven en de Pajotse gemoedelijkheid hebben we ontdekt en dan vooral via Patrick & Hilde Scheys, uitbaters van het hoevehotel "Warandehof". Een oase van rust en stilte en de directe omgeving is een paradijs voor wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers...
Het is in de omgeving genieten, zowel wandelend als fietsend. Slingerende, stijgende en dalende baantjes in een puur natuurlijke omgeving. Een kapel, een valleitje en dan duikt de radartoren van de Kesterberg (112m) op. De toren wordt hier "den ijzeren man" genoemd. Hier is het Pajottenland op zijn best.
Hoevehotel "Warandehof" is ondergebracht in een negentiende-eeuwse vierkantshoeve. Lees meer door hier te klikken...
Een koffiepauze op de kerstmarkt - Winterpret in Brussel...
Een Mattetaartje met een Lavazza-Blue... Lavazza is een van s werelds meest bekende koffiemerken en staat voor de allerbeste originele Italiaanse espresso, cappuccino en andere specialiteiten. Deze topkwaliteit koffie wordt gezet met behulp van unieke, luchtdicht verpakte, koffiecups. Een methode waarmee in ongeveer 30 seconden zonder knoeien de lekkerste koffiespecialiteiten kunnen worden gemaakt.
Pedro heeft maandag laatstleden zijn lintmeter opgehangen en aangesneden...nu nog minder dan 150 dagen te gaan in afwachting tot de start. Momenteel zit Pedro in het Pajottenland, te genieten van een weekend dat hij heeft gewonnen via 'Vlaanderen Lekkerland'. Toeval of niet, net op zijn verjaardag, maar niet verder vertellen hé...want vanaf vandaag rijdt Pedro op "tram 6", een historische verjaardag gewenst Pedro...
Afgelopen week werd de te volgen route nog een keer bekeken en aangepast daar waar nodig. In theorie wordt de 'Sint Jacobsroute' van Clemens Sweerman gevolgd. Doch Pedro zou Pedro niet zijn als hij niet een eigen aanlooproute had uitgezet op Vlaamse bodem. Van Gierle tot in Geraardsbergen zal hij fietsen volgens het knooppuntensysteem. De route op Vlaamse bodem: Gierle - Poederlee - Vorselaar - Grobbendonk - Lier - Duffel - Walem - Klein Willebroek - Willebroek - Puurs - Sint Amands - Baasrode - Dendermonde - Aalst - Erembodegem - Denderleeuw - Liedekerke - Otegem - Ninove - Pollare - Zandbergen - Idegem sluis - Schendelbeke - Geraardsbergen. Vanaf Dendermonde wordt er gefietst over het jaagpad langs de Dender. Even voorbij de Mannekepis-gemeente en de streek van de mattetaarten bereiken Pedro, Luus en Martien onze Waalse vrienden in Deux-Acren (twee akkers)...Vanaf daar zal het "Parlez-vous français" worden...
Sinterklaas is komende. Of is de goede Sint al geweest bij U? Waarom in Nederland op 5 december en in België op 6 december? Je moet de brave man de tijd gunnen om iedereen gelukkig te stemmen nietwaar...Lees meer...
Sinds ca. de 13e eeuw is de viering van Sint Nicolaas in West-Europa algemeen en is hij de meest aanbeden heilige en patroon ("Sinterklaas patroontje" i.p.v. "Sinterklaas kapoentje"), d.w.z. beschermer van scholieren, huwbare jeugd, kooplieden, zeelieden, reizigers, kortom voor iedereen...
Afbeelding: John Demmers
Het is Sinterklaastijd, dus even aan het bakken geslagen en speculoosventjes gemaakt...lekker bij een heerlijk geurend kopje koffie. Een vooroorlogs receptje:
Ingrediënten: 200 gr. bloem 100 gr. bruine (basterd)suiker 3 eetl. speculaaskruiden 1 eigeel 120 gr. (room)boter
Bereiding: Meng alle ingrediënten tot een goed samenhangde klevende massa. Leg het deeg een half uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg tot een rechte lap en steek er met koekenvorm figuurtjes uit of gebruik een echte speculaasplank. Bestrooi de plank eerst met een dun laagje bloem en druk het deeg er in. Snijd de randen weg. Sla de speculoos uit de vorm en leg ze op de bakplaat. Bak de speculaas in 15 minuten gaar.
Info: Receptenweb De ene noemt het speculoos, de andere spreekt van speculaas en dat leidt soms al eens tot verhitte discussies over wie het nu precies bij het rechte eind heeft. Lees meer
Voor 4 mokken:4 el cacao, 4 el rietsuiker, 4 pijpjes kaneel, 600 ml hete koffie.
Doe in elke mok een eetlepel cacao en een eetlepel rietsuiker. Meng goed en zet in de mokken een pijpje kaneel. Giet de hete koffie erop en roer met het kaneelstokje. Simpel maar lekker..!
...Totdat je op een dag wakker wordt en jezelf niet meer kunt vinden. Dan pak je de spullen die belangrijk zijn en je gaat op weg. Totdat je jezelf weer tegen komt. En dan spreek je jezelf eens streng toe. (zie ook log dd 12/5/2007)
Een stad in de kijker, op weg naar Compostela: Tours, met de kathedraal 'St. Gatien, ligt op Pedro's weg naar Compostela. De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop en herbergt een universiteit, een conservatorium, een studiecentrum betreffende de renaissance, een academie voor schone kunsten en tal van andere culturele instellingen. Zeker is dat Pedro hier enkele uren zal verblijven om deze historische stad te bezichtigen. De stad ligt in het departemant Indre-et-Loire en wordt omarmd door de rivieren de Loire en de Cher. Hier op deze westelijke hoofdroute begint voor Pedro, Luus en Martien de tocht naar de Pyreneeën.
Glasraam Cathédrale St. Gatien
De 'Cathédrale St. Gatien' werd gebouwd van de 13e tot de 16e eeuw en rust op fundamenten van de Gallo-Romeinse stad Caesardunum. Het koor is vroeg-gotisch, het schip hoog-gotisch, en de voorgevel is gebouwd in de flamboyant-gotische stijl. De twee torens begon men in romaanse stijl, vervolgde men in gotische stijl, en bekroonde men in renaissance-stijl. Desondanks is de St. Gatien bijzonder harmonieus. De St. Gatien is beroemd om zijn ramen; ze dateren uit de 13e (koor), 14e (roosvenster) en 15e eeuw (schip). Het Musée du Campagnonnage toont meesterwerken, die men moest maken om als handwerksman aan de kathedralen te mogen gaan werken.
Tours is van een ongekende architecturale schoonheid. Of het nu gaat om de burgerlijke architectuur met het station en het stadhuis, ontworpen door Laloux, die ook het station van Orsay in Parijs ontwierp, of om kerkelijke architectuur met de kathedraal van Saint-Gatien of de nieuwe basiliek van Saint-Martin, een constructie in romaans-byzantijnse stijl, eveneens het werk van Victor-Alexandre-Frédéric Laloux. Maar het houdt niet op bij kunst en architectuur. Na een bezoekje aan het Musée des Vins de Touraine, gaat er niets boven een gezellige praktijkervaring door zelf de lokale specialiteiten te proeven in één van de vele restaurantjes in het oude centrum van Tours. Enkele aanraders : varkensgehakt op de wijze van Tours, worstjes, ganzenlever, vis uit de Loire,...dit alles begeleid van een heerlijke Vouvray, Montlouis, Bourgueil, Saint-Nicolas of Chinon...Santé!
En voor Pedro...nog 152 dagen aftellen...maandag halen we de lintmeter boven.
Een ligfiets...word je dan niet moe van het trappen?
Met zijn grote achterwiel, zithoogte van 33 cm en wielbasis van 123 cm, vormt de FujinChallenge een ideale snelle fiets voor de lange afstand. Deze Super Lichte uitvoering is bijzonder afgemonteerd met een lichte stoel, carbon voorvork, lichte remmen en een aluminium frame uit een stuk.
Info: Challenge ligfietsen
Draaideur levert de energie voor een koffie De draaideur van Natuurcafé La Porte in het Nederlandse Driebergen levert de energie die nodig is om koffie in het etablissement te zetten. Lees meer...
Meer weten KLIK HIER
Vooral de Westerse wereld heeft een negatieve houding tegenover het gebruik van insecten als voedsel. In vele delen van de wereld maken insecten nochtans deel uit van de dagelijkse voeding en soms zijn ze de enige bron van dierlijk eiwit. Zo is het eten van insecten een traditie in vele landen in Azië, Midden- en Zuid-Amerika, en Afrika. Meer dan 1.000 soorten insecten worden geconsumeerd, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, mieren en termieten. Insecten zijn zeer voedzaam en zijn een goede bron van eiwitten, energie en diverse vitaminen en mineralen. Meer weten...
Info: Gentbrugge.blogspot.com
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)