Vandaag was ik teeneentander aan het bewerken in de plantenborder aan de bosrand van de tuin, toen ik gezelschap kreeg van een roodborstje. Dat kleine volgeltje week geen meter van mijn werkzaamheden af. Het was als 't ware dat het vogeltje elk stukje grond dat ik bewerkte controleerde. Geen wormpje of piertje had de tijd om terug in hun schuilplaats te kruipen. Ik vond dat zo geweldig dat ik begon met er tegen te praten. Goed dat er niemand in de buurt was, allé dat denk ik toch, want ze zouden nog denken dat ik simpel aan het worden ben. Na een korte break voor een tas koffie kwam ik terug op bijna dezelfde plaats. Het duurde niet lang of roodborstje kwam er ook aan. Precies wilde het zeggen van " kom man graven ik heb honger".... Ik ben van mening dat dit vogeltje toch wel iets meer durft dan een doorsnee vogel. Thuis gekomen ben ik natuurlijk op zoek gegaan naar informatie over het roodborstje. Het gezelschap dat ik een ganse voormiddag heb gekregen schijnt een mannetje te zijn. Hij was dan ook op zoek achter eten voor zijn vrouwtje, dat waarschijnlijk aan het broeden is. Mogelijk is ook dat ze reeds jongen hebben. Volgende keer ga ik op zoek naar hun nestje. Het roodborstje is de nationale vogel van Groot-Brittannië en heeft zich in de Engelse tuinen meer verspreid dan in de rest van Europa. Feitelijk zijn het bosbewoners, bossen met veel struiken wel te verstaan. Hun slaapplaats vinden ze dikwijls in klimop, in de tuinen. Een roodborstje heeft zijn eigen territorium, het hele jaar door, maar op verschillende plaatsen. Indringers worden onverbiddelijk verjaagd, te veel onwil kan dodelijke gevolgen hebben. De roodborstjes die bij ons in de lente broeden, trekken in de winter naar Spanje. En de roodborstjes die we in de winter in onze tuin zien? Dat zijn gastjes van Scandinavië en Rusland.
Een goede organisatie daar in Den Haag en zeker een gezellige bridgedag om en rond Het Plein.
1 Verhoeven - Boon68.41 %
2 Duchene - Lubbers66.07 %
3 de Jong - Villier65.12 %
4 Overwater van Daale64.87 %
5 Melis - Eijkhof63.23 %
6 echtp Janssens62.90 %
7 Van Ingen - Terlinden62.05 %
8 echtp Van den Bichelaer 61.46 %
9 Klapper61.31 %
10 Den Haring - Visser63.00 %
123 Vanderhegghen Geentjens49.40 %
De extra prijs, een bridgeweekend voor 4 personen, die voorzien is voor het bridgepaar die het dichtst de 50% score hebben we net niet gehaald. Deze prijs ging naar: 115 echtp Geerling 50.12 %
Gierle, vrijdag 6 mei. Bridgeavond met 10 tafels! 19 paren. wedstrijdleider: Pierre V Uitslag: 1) Gem Clerckx - Nest Clerckx 59.90% 2) Cois De meutter - Julie Vervoort 58.89% 3) Fons Borghmans - Jef Van de Put 58.48% (winnaars Oost-West) 4) Lieve Sol - Mie Slange 58.26% 5) Wim Wolput - Guy Smets 57.29% 6) Karel janssens - Hugo Thijs 54.46% 7) Chris Van Gompel - Monique Mertens 54.24% 8) Maria Vervoort - Jef Woestenburg 54.02% 9) Herman Wouters - Karel Hermans 53.65% 10) Remy De Mey - Lea De Backer 50.52% 11) Bon Vandeput - Louis Borghs 50.22% 12) Luc Dijckmans - Wieza Borghmans 49.33% 13) Mon Hellemans - Walter Schrijvers 48.21% 14) Nicole Sindrigin - Jo Van Laer 44.27% 15) Eric Leys - Diane Taelman 42.86% 16) Jan Van Heertum - Cor Vermetten 41.41% 17) Mia Van Rooy - Hugo Van Herck 39.96% 18) Trees Aerts - Julia Deckers 39.29% 19) Jos peeters - Josée Boeckx 37.28% Volgende clubavond te Gierle op vrijdag 13 mei om 20.00 uur in taverne Den Eik op de Singel.
Ze komen van onder grote stenen of uit grondspleten gekropen en doen zich tegoed aan het verse groen. Het zijn vooral naaktslakken die de meeste schade toebrengen aan de planten. De huisjesslakken zijn minder schadelijk en leven vooral van plantaardig afval. Daar slakken zeer slecht tegen zonnestralen kunnen zijn ze vooral s avonds en s nachts actief als het goed vochtig is . Ook overdag tijdens en na regenbuien komen ze al snel te voorschijn. Slakken bestrijden kan op zeer veel verschillende manieren gebeuren: Voorkomen van hoog gras of onkruid dat vaak in tuinhoekjes blijft staan. Geen bladhopen of bladafval in de tuin laten liggen. Composthoop of -ton niet te dicht bij de perken. In en onder boomschors zitten de slakken het liefst en ook onder grote stenen. Coniferen trekken slakken aan, alsook vochtige plaatsen en vijvers. Onaangename plaatsen en omstandigheden creëren: Scherpe, droge voorwerpen kunnen de slakken kwetsen en ze zullen hier dan ook niet overheen willen kruipen. Met deze materialen kun je dan ook gemakkelijk een barrière aanleggen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Zo kunnen we werken met schelpengrit, fijn gemaakte eierschalen , rijnzand, kalk, zaagsel, gesteentemeel, houtas, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel, kiezelwierpoeder,
Ook kan je afweerplanten in de tuin plaatsen. De sterke geur houdt de slak op afstand. Oostindische kers, hysop, Salie, Tijm, knoflook, en andere sterk riekende kruiden.
Ook de natuurlijke vijanden van de slak kunnen er voor zorgen dat het slakkenbestand verminderd: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels, egels.
Als je slakkenkorrels gebruikt gebruik deze dan altijd met mate. De slakken komen toch op de geur af.
さむらい De zussen en broers P. met gezellen op de Japanese toer..... (zie foto). En aangezien ik ook van goed eten hou, dit tot grote ergernis van de weegschaal, heb ik dit aanbod niet afgeslagen. Oosterse mystiek, eten met stokjes, dat gingen we opzoeken in Antwerpen vlakbij 'Het Steen, De Samoerai, the place to be. Kimono aangepast, en dan de ambiance verzorgd door de Teppan-Yakki* koks. Het is zoals in de folder staat beschreven: 'een oog- en tongstrelend schouwspel'.
*Teppanyaki てっぱんやきis een van de bekendste Japanse gerechten. Er zijn zelfs speciale Teppanyaki-restaurants waarbij de gasten rond een grote bakplaat (teppan) zitten, waarop de kok malse stukjes vlees, groenten, vis of garnalen roostert. En de show is verzekerd.
Vandaag de maagdenpalm uitgeplant. En natuurlijk zoek ik dan ook teenentander op over de plant in kwestie. Hieronder een korte geschiedenis van deze mooie bodembedekker. zowel met blauwachtige als met witte bloem.
Vinca minor L. (kleine maagdenpalm)
Geschiedenis van de plant: Vinca minor L. of kleine maagdenpalm is een klein struikje uit de familie van de Maagdenpalmachtigen. De altijd groene lancetvormige bladeren staan tegenover elkaar. De bloemen, met een paarsblauwe kroon, groeien in de bladoksels en zijn daardoor soms niet goed zichtbaar. Vinca minor L. komt voor in bossen, parken en tuinen en wordt dikwijls gekweekt als bodembedekker. Dioscorides (100 n. Chr.) kende Vinca minor L. reeds als heilzaam kruid. Een duidelijke toepassing uit die tijd is echter niet bekend. In de Middeleeuwen werd de plant verwerkt in een liefdesdrank. Toepassing: Vinca minor kan worden toegepast bij een verminderde circulatie van en naar de hersenen, waardoor een slechte opname van glucose en zuurstof plaatsvindt. Hierdoor kunnen concentratieproblemen, vergeetachtigheid, snelle vermoeidheid, evenwichtsproblemen, hoofdklachten en dergelijke ontstaan. Bij oudere patiënten wordt Vinca minor toegepast als hulpmiddel ter stimulering van de geestelijke vermogens.
De tuin die ik vandaag bewerkte, tussen de vlagen heen, puilt aan de boskant uit van de meiklokjes. Nu is een meiklokje toch een lief klein en zeg maar romantisch bloempje. Maar zit er hier ook een addertje onder het leliegras ..?
Het meiklokje (Convallaria majalis) of lelietje-van-dalen is een grasachtige vaste plant van de leliefamilie (Liliaceae). Het groeit in heel Europa en Noord en West Amerika. Het bloeit van mei tot juni.
Zou het van-dalen van het lelietje-van-dalen staan voor vandalen? Want wat lees ik op onze gezondheidssite dat alle delen van de plant irriterende stoffen (saponinen) en stoffen die giftig zijn voor het hart (hartglycosiden) bevatten.
In medische termen zou dit het volgende betekenen: De saponinen zijn verantwoordelijk voor de vaak beschreven spijsverteringsstoornissen. De plant bevat een twintigtal hartglycosiden waarvan convallatoxine en convallatoxol de belangrijkste zijn.
Zware vergiftigingen door accidentele inname zijn zeldzaam. Het antigifcentrum ontvangt jaarlijks 40 tot 60 oproepen in verband met het meiklokje. Meestal gaat het om 2 tot 4 jarige kinderen die op een steeltje of blaadje knabbelen, een besje opeten of van het vaaswater drinken. Bij volwassenen gaat het meestal om de accidentele inname van vaaswater. Vergiftigingen bij dieren zijn zeldzaam. Dieren vermijden de verse plant omwille van de geur. De vaakst gemelde symptomen zijn: braken, diarree en buikpijn.
Maar niet alleen dit meiklokje heeft een keerzijde, ook nog andere tamme en wilde planten die u in de tuin aantreft. En dan onze manier van verdelgen met korrels, onkruidverdelgers, en andere zorgen voor een negatief aspect.
Bridgen bestaat niet alleen uit een kaartje leggen. U dient ook op te hoogte te zijn van bepaalde systemen en bridge-termen. Vandaag deel 1 van enkele gebruikte bridgetermen met verklarende uitleg.
Honneur: iedere aas, heer, dame, boer en in mindere mate de tien.
Hoge kleur: Schoppen en harten. Ook de majeurs genoemd
Lage kleur: Ruiten en klaveren. Ook de mineurs genoemd.
Alerteren: Meteen na een bieding van de partner de tegenpartij erop attent maken dat deze bieding mogelijk nadere uitleg behoeft. Het alerteren gebeurt door het leggen van de alertkaart.
Bidding Box: een doos of houder met biedkaarten, waarmee zwijgend geboden kan worden.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)