NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  19-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRIJZEN

  Klara-Muziekprijzen 2008: De strijd is gestreden

  KlaraOp vrijdag 7 november reikte Klara de Klara-Muziekprijzen 2008 uit. Het Klara-team stelde zoals elke zomer een lijst samen met 40 absolute aanraders uit het rijke aanbod cd-producties van het voorbije seizoen.
  Tijdens een strenge tweede selectie werden vijf laureaten gekozen in de categorieën beloftevolle jonge vertolker, beste Vlaamse productie, jazz, wereldmuziek en klassiek. De Klara-luisteraars konden zelf kiezen wie van de 40 genomineerden de publieksprijs verdient.
  Ook dit jaar weer veel interactie via de website van Klara, maar honderden luisteraars stuurden ook via de post het stemstrookje van de Muziekprijzenfolder in, of maakten gretig hun keuze bij een van de vele live-concerten van Klara. De Klara-Muziekprijzenfolder blijft bijzonder waardevol: hij bevat immers kortingbonnen voor alle genomineerde cd's. Die bonnen vertegenwoordigen een totaalwaarde van meer dan 150 euro, en ze zijn geldig tot 31 december 2008.

  Beste Vlaamse productie en Klara-Publieksprijs 2008
  Poissance d'amours - Graindelavoix
  Uitvoerders: Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer
  Programma: Mystici, monniken en minestrelen in 13de-eeuws Brabant.

  Commentaar van de jury: "Graindelavoix heeft een schitterende cd gemaakt over het 13de-eeuwse muziekleven in Brabant. De rijke, gevarieerde verzameling composities, bijeengebracht door dirigent Björn Schmelzer, laat ons eenstemmige tot polyfoon rijk geornamenteerde werken horen die klonken ten tijde van de Brabantse Hertogen. Een knappe uitgave, met interpretaties die je naar de keel grijpen!"

  Wereldmuziek
  Uitvoerders: Dirk Van Esbroeck

  Commentaar van de jury: "In mei overleed Dirk Van Esbroeck, net geen 61 jaar oud. Veel te jong en nog lang niet uitgezongen. Deze dubbel-cd biedt een heel mooie selectie uit zijn Nederlandstalig en Argentijns repertoire uit de periode na Rum. Van tango’s en milonga’s tot eigen liedjes en gezongen poëzie van dichters als Jan Van Nijlen, Richard Minne of Jan Slauerhoff. Meeslepend, vurig, ontroerend."

  Jazz
  Magone
  Uitvoerder: Bert Joris Quartet

  Commentaar van de jury: "Kordate nummers wisselen af met sfeervolle ballads en intimistische composities. Mooi solowerk van Bert Joris zelf op trompet of flugelhorn, van Dado Moroni op klavieren, Philippe Aerts op bas en Dré Pallemaerts op drums. Een jazz-cd vol vakmanschap en speelplezier."

  Klassiek 
  Referentie: Zig-Zag Territoires ZZT 080402.06
  Uitvoerders: Anima Eterna: Anna-Kristiina Kaappola, sopraan; Marianne Beate Kielland, alt; Markus Schäfer, tenor; Thomas Bauer, bas; Anima Eterna o.l.v. Jos Van Immerseel

  Commentaar van de jury: "Het aantal integrale opnames van de symfonieën van Beethoven is bijna niet meer te tellen. Maar uitvoeringen op oude instrumenten zijn er niet eens zoveel. 
  Wat deze nieuwe versie bijzonder maakt, is de fraaie en evenwichtige klank van Anima Eterna. De verhoudingen lijken precies te kloppen, en dan vooral in de meer 'bescheiden' symfonieën (de eerste twee, en de nummers vier en acht). De kleine bezetting en de voortreffelijke opname (het Brugse Concertgebouw) maken dat je werkelijk elk detail kan horen. De kleinste figuren en motieven van de houtblazers (en Jos van Immerseel omringt zich met de beste), de knallende pauken, de zijige strijkers: alles krijgt precies zijn plaats. Maar er is meer dan alleen maar knappe klank. De leden van Anima Eterna spelen met hoorbaar plezier; zij volgen de dynamische aanwijzingen van hun dirigent met veel inzet, precisie en zwier. Een indrukwekkende uitgave die maakt dat je deze overbekende werken weer als nieuw ervaart."

  Beloftevolle jonge vertolker
  Bartók - String Quartets 1-6 - Belcea Quartet
  Uitvoerders: Belcea Quartet
  Programma: Béla Bartók: Strijkkwartetten nrs. 1-6

  Commentaar van de jury: "De opname die het jonge Britse Belcea Quartet maakte van de zes strijkkwartetten van Béla Bartók is zonder meer grandioos. Net als bij vorige opnames heeft Belcea bijzondere aandacht voor het uitlichten van de muzikale lijnen, zodat je werkelijk àlles hoort wat in de partituur staat. Bovendien is de opname zelf heel evenwichtig, met een heldere en mooie klank van alle instrumenten afzonderlijk. De Belcea's spelen uiterst geconcentreerd, zodat de muzikale spanningsboog nooit verslapt, en tegelijkertijd elk detail zijn plaats krijgt in het geheel. Hun interpretatie is erg volledig: de gepassioneerde lyriek, de donkere kleuren, de springerige folkmelodietjes, de dansritmes, de speltechnische snufjes die met humor en aplomb uitgevoerd worden. Het is er allemaal. Bovendien afgewerkt met een technische perfectie en een samenspel om u tegen te zeggen."


  18-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor van het jaar

  FINALISTEN KOOR VAN HET JAAR

  Na een bijzonder hoogstaande halve finale in Studio 4 van het Flageygebouw te Brussel, maakte de jury van Koor van het Jaar de namen bekend van de zes koren die mogen deelnemen aan de finale van Koor van het Jaar op 29 november 2008. Met 4 jeugdkoren en 2 volwassenenkoren belooft het nog erg spannend te worden. De jury was bijzonder opgetogen over de muzikale prestaties van alle koren die deelnamen aan de halve finale.  De jury van Koor van Jaar stuurde volgende koren door naar de finale van Koor van het Jaar op 29 november 2008  (per categorie in alfabetische volgorde):

  Categorie jeugdkoren
  Cantilene Ekeren o.l.v. Luc Anthonis
  Lirica Genk o.l.v. Jos Venken
  Vocaal ensemble Caloroso Wommelgem o.l.v. Inge Sykora
  Jeugdkoor Waelrant Borgerhout o.l.v. Marleen De Boo

  Categorie volwassenenkoren
  Camerata Aetas Nova Leuven o.l.v. Dieter Staelens
  Dulcisona Sint-Amandsberg o.l.v. Marian Steyaert

   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEMU

  Aanpassing auteurswet over gebruik muziekpartituren

  Via een aanpassing van de Auteurswet zorgt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne ervoor dat scholen voortaan niet meer hoeven te betalen als ze partituren verdelen onder hun leerlingen. Vorige week heeft de ministerraad een aanpassing aan de Auteurswet goedgekeurd waardoor het kopiëren van individuele muziekpartituren niet langer onderworpen is aan een heffing.

  Persbericht vanuit ministerie voor Ondernemen en Vereenvoudigen:

  Tot nu toe was er voor onderwijsinstellingen grote onduidelijkheid. Het kopiëren van korte fragmenten was toegelaten. De beheersvennootschap SEMU interpreteerde deze toelating zeer restrictief (bv. 1 of 2 notenbalken). Dit betekende dat veel scholen gedwongen werden om toch licentieovereenkomsten af te sluiten voor het kopiëren van een volledig lied. De gevraagde licentievergoedingen gingen van 0,77 EUR per kleuter tot 2,77 EUR per leerling van het secundair onderwijs en tot 7 EUR voor het deeltijds kunstonderwijs.

  Deze heffing zorgde de laatste jaren voor veel kritiek gezien het onderwijs van mening was dat zij voor het kopiëren van partituren de facto twee maal betaalde, éénmaal via de heffing op kopies en éénmaal via de vergoeding aan SEMU.

  Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne zet dit nu recht door te voorzien dat het kosteloos gebruiken van individuele liedjesteksten in het onderwijs toegelaten is. Het kopiëren van gehele handboeken of verzamelbundels met liedjes blijft echter te betalen, gezien het kopiëren niet mag uitmonden in een activiteit waarmee men in concurrentie treedt met de uitgevers.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daens

  Dirk Brossé oogst triomf met zijn musical DAENS

  Dirk Brossé heeft weer een knaller van een musical gecomponeerd. De kranten vatten bijna vuur van enthousiasme. Als je vlug bent en al je geld niet vergokt hebt op de beurs, kun je er nog bij zijn.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijzen

  Jeroen D'hoe en Maarten Van Ingelgem winnen de Gouden Klaproos


  De kunst-award De Gouden Klaproos is op twee jaar tijd uitgegroeid tot de meest begerenswaardige klaproos in ons kunstenlandschap. Voor de categorie koorwerken won Maarten Van Ingelgem en voor de meer ernstige muziek won Jeroen D'hoe.


  11-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wannes Van de Velde

  Wannes Van de Velde overleden

  Wannes Van De Velde

  Wannes Van de Velde, één van Vlaanderens grootste iconen uit de kleinkunst en volksmuziek, is op maandagochtend 10 november overleden aan een slepende ziekte.

  Wannes (Wim) Van de Velde werd in 1937 geboren te Antwerpen. Hij was de zoon van de volkszanger Jaak van de Velde en groeide op in het Schipperskwartier en de Seefhoek in Antwerpen. Hij studeerde plastische kunsten, maar was al heel vroeg begeesterd door de muziek. Vooral Vlaamse volksliederen en flamenco boeiden hem, en op zijn eerste plaat in 1966 zong hij in het dialect. 

  Van de Velde werd in de jaren 70 ook deel van de Antwerpse toneelscène, maar de vaste stroom in zijn leven bleef de muziek. Hij bracht veertien albums uit, waarvan het laatste In de maat van de seizoenen in 2006 verscheen. 

  De zanger was al die jaren ook een aandachtig lezer en stelde zijn overpeinzingen meermaals te boek. Hij was ook vele jaren docent aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck. 

  Volgens vele critici was Wannes Van de Velde een van de belangrijkste naoorlogse zangers geworden in het Vlaamse muzieklandschap. Zijn compromisloze aanpak en eclectische aanpak wezen tegelijk op het belang van erfgoed en de noodzaak aan persoonlijkheid.


  09-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANZ (uiteraard) tegen afbraak monument Willem De Meyer!

  ANZ tegen afbraak monument Willem De Meyer

  Het begint een slechte gewoonte te worden. Andermaal is het ANZ in actie moeten treden om een monument te redden.   In het Te Boelaerpark in Borgerhout staat een monument ter ere van Willem De Meyer, de man die via zijn uitgeverij, zijn platenfirma, zijn radio- en tv-uitzendingen, maar vooral via zijn ontelbare zangstonden het Vlaamse lied promootte. Na zijn dood in 1983 werd mede op initiatief van het ANZ en met giften van honderden Vlamingen een monument van de hand van beeldhouwster May Claerhout opgericht in zijn woonplaats.

  In het kader van de heraanleg van het park diende het kartel SP.A-Spirit-Groen in de districtsraad van Borgerhout onlangs een voorstel in om het monument af te breken. Hierop schreef het ANZ, in samenspraak met de familie De Meyer en de kunstenares, een open brief aan de districtsraad met de oproep het beeld te behouden. De lokale pers berichtte uitgebreid over de zaak en een storm van protest brak los. Met succes. Op de districtsraad van 20 oktober ll trok het kartel zijn voorstel in. De oppositie diende daarop een motie in om het monument te behouden, maar kreeg geen meerderheid. Uiteindelijk besliste de meerderheid geen uitspraak te doen over het beeld, maar de stedelijke commissie Beeld in de Stad te laten beslissen over een eventuele afbraak. Hiermee passeerde het district bewust zijn eigen Cultuurraad wetende dat die de oproep van het ANZ ondersteunt. Dit zal zeker nog een juridisch staartje krijgen.

  Voorlopig is het beeld van de afbraak gered, maar het kan slechts uitstel van executie zijn. Hoedanook volgt het ANZ de zaak verder op.


  07-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm aanbevolen lectuur....

  De Gentse conservatoriumbibliotheek - Tien componisten in profiel
  Jan Dewilde, Tom Janssens
  Korte inhoud: Op vraag van het Festival van Vlaanderen-Mechelen doken musicologen Jan Dewilde en Tom Janssens de bibliotheek van het Gentse conservatorium in op zoek naar verborgen schatten uit ons Vlaams muzikaal erfgoed. Hun wetenschappelijk onderzoek resulteerde in een reeks concerten en dit boek + cd. Het boek (196 p.) begint met de geschiedenis van het conservatorium van 1835 tot nu en geeft dan een uitgebreide bespreking van 10 componisten die allen een bijzondere band met de instelling hadden: Martin-Joseph Mengal, Charles-Louis Hanssens, Armand Limnander van Nieuwenhove, Karel Miry, Adolphe Samuel, François-Auguste Gevaert, Jean Baptiste Van den Eeden, Hendrik Waelput, Emiel Hullebroeck en Robert Herberigs. Per componist is er een inventaris van de werken aanwezig in de bibliotheek opgenomen. In het boek zit tevens een cd waarop enkele van die verborgen schatten te beluisteren zijn.

  Uitgeverij: Festival van Vlaanderen - Mechelen
  Referentie: ANZ 511

  Prijs: 20 Euro


  06-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden vleugels

  Gouden Vleugels lanceert de Tandemconcerten met gratis exclusieve downloads

  Gouden Vleugels 2008

  Van zaterdag 8 november tot zaterdag 15 november strijkt klassiek talent neer in vijf Vlaamse steden voor de nieuwe editie van Gouden Vleugels: Sint-Truiden (8 nov.), Mechelen (9 nov.), Sint-Niklaas (11 nov.), Kortrijk (15 nov.), Leuven (16 nov.).  Drie gevestigde waarden in de Vlaamse kamermuziek: Ensemble Explorations, Il Gardellino en Spectra Ensemble worden  gekoppeld aan het jonge klassiek talent, resp. aan het blaaskwintet Houthandel Antwerpen, het vocaal kwartet Encantar en het strijkkwartet Bl!ndman Strings. 
  Deze 3 tandems brengen een nieuw en avontuurlijk programma. 

  OPSTARTBONUS: Drie exclusieve Downloads
  Raymond Van het Groenewoud mocht in februari 2007 de Derde Nacht Van Gouden Vleugels afsluiten. Hij deed dit met drie nummers : Bostella,  In m’n Hoofd en Zoals Gewoonlijk. Hij liet zich voor de gelegenheid begeleiden door de toenmalige laureaten van de KBC-Muziekprijs in de Derde Editie: pianist Jan Michiels, accordeonist Gwen Cresens en fluitist Toon Fret , versterkt door contrabassist Ben Faes.
  Voor de arrangementen zorgden resp. Bert Joris, Peter Vermeersch en Raymond van het Groenewoud zelf.
  Wie deze nummers wil beluisteren kan deze downloaden op Klara.be van 29 oktober tot 12 november (met dank aan EMI Music Belgium).
  Deze nummers zijn in deze versie op geen enkele cd verkrijgbaar.  Raymond was zo enthousiast over het project dat hij in het programma “de Radio 1 Sessies” op Donderdag 20 november 2008 de laureaten van Gouden Vleugels heeft uitgenodigd om dit nog eens live, in een nu al uitverkochte sessie(!), te herhalen.

  Downloads:

  - Bostella - 3:03
  Tekst, muziek en arrangement Raymond Van het Groenewoud

  - In m’n Hoofd - 4:03
  Tekst en muziek: Raymond Van het Groenewoud/arr. Bert Joris Publishing: Debbel Debbel Producties

  - Zoals Gewoonlijk - 4:58
  Muziek: Claude François/Jacques Revaux/arr. Peter Vermeersch Publishing: Warner Chappell

  Voor meer informatie over de downloads:
  Liesbet Vereertbrugghen, Producer Productiehuis Cultuur/Klara, 02/741.32.02 of Liesbet.VEREERTBRUGGHEN@VRT.BE

  Meer informatie over Gouden Vleugels: www.goudenvleugels.be of bij Roel Vanhoeck, Muziekcentrum Vlaanderen, 02/504.90.90 - muziekzaken@muziekcentrum.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compositiewedstrijd

  Compositiewedstrijd Euprint 2008

  De compositiewedstrijd in samenwerking met Capella di Voce en abdij Keizersberg gaat van start. Met een vernieuwde formule: deze keer enkel werken voor SABar (3x4) of voor gelijke stemmen (geen divisie). De werken zullen uitgevoerd worden door max. 12 personen.
  Uitvoering en proclamatie tijdens het avondconcert van Capella di Voce op 7 juni 2009 te Keizersberg. Dit concert zal live opgenomen worden.

  Het reglement en verdere inlichtingen over deze wedstrijd is te vinden op de website van de muziekcuitgeverij Euprint.

  www.euprint.be


  05-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tinelconcert

  Edgar Tinel-concert  Datum zondag 7 december 2008
  Aanvang 15u00
  Activiteit Edgar Tinel-concert
  programma:
  Edgar Tinel - Pianosonate
  Edgar Tinel - 3 Marialiederen op tekst van Gezelle
  Edgar Tinel - Orgelsonate
  Edgar Tinel - Psalm 150
  Edgar Tinel - Schilflieder op Duitse teksten van Nic. Lenau

  uitvoerders:
  Mirjam Schreur (mezzosopraan), Peter Caelen (piano), Dieter Van Handenhoven (orgel), koor BonTon (Den Haag), Princenhage's Mannenkoor (Breda), Paul van Gulick (dirigent)
  toegang gratis
  Lokatie Sint-Catharinakerk
  Gemeente Sinaaï
  Organisatie Stichting Edgar Tinel
  Meer info www.tinelconcerten.eu


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse opera

  Wilfried Eetezonne nieuwe persverantwoordelijke Vlaamse Opera

  De Vlaamse OperaWilfried Eetezonne is de nieuwe persverantwoordelijke van de Vlaamse Opera. . De voorbije tien jaar was hij als journalist verbonden aan de krant De Morgen. Hij werkte er op de cultuurredactie en schreef er voornamelijk over theater, muziektheater, musical, media, cultuurbeleid en algemeen cultuurnieuws. In die hoedanigheid schreef hij ook regelmatig over de Vlaamse Opera.Eetezonne vervangt Vik Leyten, die overstapt naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.


  04-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekroonde composities

  Drie werken genomineerd voor de Provinciale Compositieprijs West-Vlaanderen 2008

  Op 2 oktober ll. kwam de jury van de Provinciale Compositieprijs 2008 – vocale muziek samen (juryleden: Marleen Annemans, Kurt Bikkembergs, Ludo Claesen, Rudi Tas en voorzitter Lucien Posman). Er waren maar liefst 32 partituren, afkomstig van 25 componisten te beoordelen !  

  De provinciale Compositieprijs – Vocale Muziek West-Vlaanderen 2008 was dit jaar bestemd voor een compositie voor gemengd koor, strikt vierstemmig (geen ontdubbeling toegestaan) en a capella geschreven. Om in aanmerking te komen voor de prijzen moesten de werken uitvoerbaar zijn door het gemengd koor Laidos uit Waregem, laureaat van het eerste Provinciale Koorfestival. De composities mochten maximaal 5 en moeten minimaal 3 minuten duren.

  Op voorstel van de jury heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen volgende inzendingen genomineerd (in alfabetische volgorde):

  Korneel Bernolet (° Brugge, 1989) – ‘Boem Paukeslag’ op een tekst van Paul van Ostaijen
  Jean-Paul Byloo (° Veurne, 1949) – ‘In Flanders fields staan de papavers rood’ naar een gedicht van John Mc Crae
  Peter Lejaeghere (° Roeselare, 1967) – ‘Dagpauwoog’

  De creatie van de genomineerde werken (door het gemengd koor Laidos) zal plaatsvinden in de loop van de maand april 2009. De jury zal dan een eerste, tweede en derde prijs aanduiden. Het publiek krijgt eveneens de kans haar eigen prijs toe te kennen aan één van de genomineerde werken.


  03-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naamsverandering Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen

  We vernamen dat het Vlaams Conservatorium van Antwerpen voortaan de titel 'Vlaams' laat vallen.
  De instelling heet voortaan 'Koninklijk Conservatorium'.
  Daarom stuurden we volgende brief aan de schooldirectie.  Geachte heer/mevrouw,

   Met verbijstering las ik in de media dat uw instelling het predicaat ‘Vlaams’ laat vallen.

  Wat mag daar de reden voor zijn?  Uw stichter Peter Benoit heeft een zware en moedige strijd geleverd om de muziekschool van Antwerpen te verheffen tot een conservatorium en het instituut heette dan ‘Vlaams Conservatorium’.
  Een logische naam voor een school in Vlaanderen die Vlaamse musici wil(de) opleiden.
  En er is voorwaar een hele Vlaamse school uit dit conservatorium voortgekomen (of mogen we de term “Vlaamse school” die we in onze muziekgeschiedenislessen leerden, ook niet meer gebruiken?).
  U kent deze componisten en andere musici beter dan ik: Edward Keurvels, Emile Wambach, Jan Blockx, Flor Alpaerts, Lodewijk Mortelmans, Jef Van Hoof, Lodewijk De Vocht, Marinus De Jong, Renaat Veremans, Emmanuel Durlet, Flor Peeters, Willem Kersters, Vic Nees, Luc Van Hove, Luc Brewaeys, Robert Groslot, ….. Generaties grote musici.  De huidige schoolleiding heeft m.i. de zware verantwoordelijkheid om vandaag bekwame muzikanten te vormen. Maar ze heeft ook de taak om de traditie van het huis in ere te houden.  

  En zo kom ik terug bij mijn eerste vraag: waarom moet het predicaat ‘Vlaams’ verdwijnen, net nu Vlaanderen meer en meer autonomie en internationale erkenning krijgt?

  Zijn de eerder geciteerde musici minderwaardige vaklui geweest omdat hun school een Vlaamse school was?

  Zullen de volgende generaties afgestudeerden betere musici zijn omdat het etiket Vlaams weg is?

   Waar is in godsnaam uw fierheid en respect voor uw voorgangers heen? En het respect voor uzelf?
  Wat denken jullie op deze manier aan constructiefs bij te dragen aan de kwaliteit en identiteit van onze Vlaamse musici?

  En kom niet af met het argument van ‘misplaatst nationalisme’ want dan zou u ook beter het label ‘Koninklijk’ laten vallen.

   Met beleefde groeten

  Peter Leys


  01-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziek voor kinderen

  Stephane Vande Ginste speelt eigentijdse muziek voor kinderen

  Stephane Vande Ginste is niet bang om kinderen kennis te laten maken met eigentijdse muziek (waaronder zelfs de inheems eigetijdse). Al dit moois op zondag 23 november in de hoofdstad.


  "For children": een recital op kinderformaat!
  een recital op kinderformaat met eigentijdse pianomuziek voor kinderen

  door: Stephane Vande Ginste, piano

    zondag 23 november in Kunstencentrum Pantalone in Brussel.
  Meer info:http://www.pantalone.be/


  werken van: Bela Bartok - Igor Stravinsky - György Kurtag - Helmut Lachenmann - Alfred Schnittke - Willem Kerstens - Piet Swerts - Jan De Maeyer -Raymond Schroyens-  Jean-Paul Van den Driessche - Jeroen Malaise - Stephane Vande Ginste


  "Van dit concert heb ik al lang gedroomd. Muziek spelen voor jongeren. Van componisten die voor jongeren componeerden. Muziek van onze tijd, in de taal van onze tijd. Eerst werk van de grote pioniers van onze moderne muziek: de pareltjes uit "For children" van Bela Bartok  en de bedrieglijk eenvoudige pianostukjes van Igor Stravinsky.

  Kurtag is een componist die de traditie van Bartok verder zet, maar dan in een meer moderne toonspraak. Zijn"Jatekok" ("spelletjes") is een baanbrekend didactisch oeuvre dat kan wedijveren met Bartok's "Mikrokosmos".

  De Duitse componist Helmut Lachenmann componeert in zijn "Ein Kinderspiel" stukjes waarin hij experimenteert met klank en ruis. Allerlei nieuwe effecten met boventonen en pedaal worden hier aangeleerd. Boeiende muziek om naar te luisteren. Ook verfrissend is de muziek van Alfred Schnittke. Soms grappig en grillig en altijd heel origineel.

  Ook bij ons wordt interessante muziek voor kinderen gecomponeerd. In "Het boek van Anne" bewerkte Willem Kerstens enkele bekende kinderliedjes, een beetje op de manier waarop Bartok dat deed in zijn "For Children"... Het stukje "De kat en de muis" van Jan De Maeyer staat vooraan in de hitparade van Vlaamse stukjes voor kinderen. Piet Swerts componeerde in zijn "Premiers Bravos" enkele leuke stukjes, alsook variaties op het bekende "Altijd is Kortjakje ziek". Naast eigen werk speel ik verder enkele stukjes van collega's Jeroen Malaise en Jean-Paul Van den Driessche; Jeroen componeerde "In-sen" als plichtwerkje voor de lagere graad. In dit werkje wordt zelfs de binnenkant van de piano bespeeld ! Verrassend origineel vind ik de bundel "Ze bouwen een paleis" van Raymond Schroyens: op een fijnzinnige manier worden de verschillende beroepen uitgebeeld die leiden tot het bouwen van een paleis, zeg maar: de bouwstenen voor een meesterwerk..."


  "Met dit concert hoop ik niet alleen de kinderen mooie muziek te brengen waar zij kunnen van dromen en genieten, maar ook collega's  aan te spreken opdat zij dit repertoire, dat te weinig bekend is, leren kennen en helpen verspreiden in hun klas."


  30-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor van het jaar


  Wie wordt het?

  Camerata Aetas Nova
  Cantilene
  Just Music
  Dulcisona
  Caloroso
  Lirica

  Channel Icon

  Klara stelt de 10 halvefinalisten uitgebreid voor in Brede Opklaringen (weekdagen van 9 tot 12 uur) van 12 tot 26 november 2008.
  Op deze 5e editie is er ook een Klara-Canvasprijs, waarbij de luisteraars voor hun favoriete koor kunnen stemmen via de website van Klara!
  Het Koor van het Jaar 2008-2009 én het winnende koor van de Klara-Canvasprijs krijgen een optreden in Klara in het Paleis op zaterdag 17 januari 2009.

  Channel Icon


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willem De Meyer

  Dit jaar overleed Frans De Meyer, zoon van de legendarische Vlaamse bard Willem De Meyer.

  wp70004cb4_0f.jpg

  Frans De Meyer was de enige zoon van Willem De Meyer, stichter van het Vlaams Nationaal Zangfeest. Hij was gekend als promotor van de Vlaamse cultuur. Samen met zijn vader richtte hij de platenfirma Roeland op. Frans De Meyer was eveneens betrokken bij de Europeade, een volksdansfeest.


  25 jaar geleden stierf Willem De Meyer (1899-1983).
  Hij reisde doorheen heel Vlaanderen en ver daarbuiten om de Vlaamse componisten en hun liederen bekend en bemind te maken.
  Hij stichtte samen met Jef Van Hoof in 1933 het Vlaams Nationaal Zangfeest. Jarenlang was hij er een graaggezien dirigent.
  Hoeveel radio-uitzendingen (U mijn liefde, u mijn hart) stelde hij niet samen met een grote liefde en een groot hart voor Vlaanderen en de Vlaamse muziek?
  Een ontelbaar aantal LP's werd door hem volgezongen met Vlaamse traditionals. Nog talrijker zijn de zangbundels die hij samenstelde en de partituren die hij uitgaf met zijn Roelanduitgaven.
  Met de trekzak aan de zijde en het lied in ziel en mond doorkruiste hij de Vlaamse wegen en deed hij soldaten, moeders en vaders, zonen en dochters zingen over de Noordzee en de purperen hei.

  Hopelijk is zijn inzet niet tevergeefs geweest en blijven er zangers en dirigenten opstaan om het Vlaamse lied, oud en nieuw, in ere te houden.  Graag drukken we hier een mooie hulde aan Willem bij zijn overlijden af:

  Op achtjarige leeftijd belandde Willem de Meyer met zijn familie in Borgerhout, waar hij tot aan zijn dood bleef wonen. Hij kreeg er een opleiding als onderwijzer en zangleraar en werd vooral bekend als promotor van het Vlaamse lied.
  Willem de Meyer publiceerde onder meer onder de titel "Zingende jeugd, zingend volk", vier delen liederen: een reeks marsliederen genaamd "Jong Vlaanderen marcheert", liederen voor de lagere scholen, onder meer gebundeld in "O nachtegaaltjes zingt maar dapper voort" en, samen met Clem De Ridder, "Zingen wij ons eigen lied", met honderd liederen uit de "Vlaamse liederenschat". In 1933 organiseerde hij het éérste Vlaams Nationaal Zangfeest en werd de éérste secretaris van het Vlaams Nationaal Zangverbond (VNZ), in 1948 omgedoopt tot het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ). Dit zangverbond heeft méér dan zijn taak vervuld in de geschiedenis van de Vlaamse bewustwording.
  Willem de Meyer werd echter vooral bekend door de ontelbare gecommentarieerde volkszangavonden die hij vanaf 1926 gedurende tientallen jaren in gans Vlaanderen en voor heel wat verschillende groepen organiseerde. Hij verspreidde het volkslied zowel bij de jeugd in de schoolklassen en jeugdbewegingen als bij de bejaarden en de militairen in het leger. Daarin ligt trouwens zijn grootste verdienste: dat hij ons volk weer zijn liederen leerde kennen én zingen. De rol die hij vervulde in het bewustwordingsproces van vele Vlamingen kan nauwelijks overschat worden.  Om de activiteiten van Willem de Meyer en zijn betekenis te schetsen, citeren we Emiel Hullebroeck, de componist die ook bekend was door zijn vele liederavonden in Vlaanderen én in het buitenland, zelfs tot in Zuid-Afrika. Wij mogen hem zeker als de voorganger van Willem de Meyer vernoemen. Naar aanleiding van Willems zestigste verjaardag schreef Hullebroeck een bijdrage in "De Toerist" van 16 december 1959: “Wat het werk van de Meyer heeft betekend al die opeenvolgende jaren is moeilijk te overzien. Toch willen wij beproeven er de lezer een blik in te gunnen. We nemen als voorbeeld het jaar 1959. de Meyer trad zowat 250 maal op (zangmiddagen en -avonden). Daarin zijn betrokken een zestigtal in vakantiekampen van de Kr. Mutualiteiten, voor ruim 12.000 kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Verder een groot aantal zangmiddagen in de scholen, de resterende zangavonden in allerlei kringen. de Meyer handelt daarbij a-politiek, zoals ik destijds zelf deed. Wie hem vraagt, ziet hem verschijnen. (…) Niet minder dan 250 Vlaamse liederen heeft de Meyer voorgezongen en verspreid, natuurlijk een overwegend aantal volksliederen, aangezien hij zich hoofdzakelijk tot het volk richt. (…) Het lied moet bezingen alles wat de rijkdom en het geluk, het wel en het wee van het volk uitmaakt: zijn weiden als wiegende zeeën, zijn beierende klokketorens, zijn kunststeden, zijn Noordzee, zijn arbeiders en geleerden, zijn jeugd, zijn familieleven, zijn strijd voor eigen bestaan en taal. Ons volkslied is, goddank, Vlaams gebleven.”
  En Hullebroeck besluit: “Zo heeft dan de Meyer in grote mate de weer-bewustwording van ons volk bewerkt en ieder van ons, die het Vlaamse hart op de rechte plaats draagt, moet zich dankbaar over dat reuzewerk verheugen.”
  Het werk dat hier werd beschreven, heeft Willem de Meyer nog vele jaren voortgezet. Hij bleef zingen, maar verlegde wel stilaan zijn werkterrein van de jeugd, de scholen en het leger naar de ouderen waartoe hij stilaan zelf ging behoren. Het gaf hem zeker voldoening dat het Vlaamse lied bij deze groep bekend en geliefd was gebleven. In een huldebrochure naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag werd dit zo samengevat: “Wie hij in zijn jonge jaren had leren zingen en begrijpen wat men zong, kende, begreep en doorvoelde nog steeds bij ondergaande levensavond welke waarden hij had bijgebracht. Dat moet voor hem een troost, een kracht geweest zijn zo sterk, dat hij niet op kon geven ook al naderde hij de tachtig die hij thans heeft bereikt.”

  wpad5f5565.jpg


  29-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willem Kersters 20 jaar overleden

  wp19a1f362.jpg


  Willem Kersters (1929-1988) studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen en Brussel. In 1961 ontving Willem Kersters de tweede prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd voor de compositie van het ballet "Triomf van de Geest". In 1962 werd hij leraar harmonie aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen en docent aan het Conservatorium te Maastricht. Zijn werk omvat symfonieën, kamermuziek, orgelwerken, balletten, cantates en een opera.

  wp3a5beadf.jpg


  28-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijs!

  Een 'Diapason d'or' voor de Cantiones Sacrae sex vocum van Lassu

  Het Franse muziektijdschrift Diapason kent de nieuwste cd van het Collegium Vocale Gent de hoge onderscheiding diapason d'or, of gouden stemvork, van de maand november toe.

  Elke maand bekroont dit tijdschrift enkele cd's met een eigen keurmerk: een gouden stemvork.
  De zesstemmige 'Cantiones sacrae' die in 1594 verschenen te Graz, het jaar dat Lassus stierf, vormen na een viertal jaar stilte diens zwanenzang.
  De uitvoering onder leiding van Philippe Herreweghe wordt als volgt door Philippe Verdrix beoordeeld:
  "Le Collegium Vocale, à l'effectif resserré à deux chanteurs par partie (et renforcé pour les deux pages majestueuses à huit voix, par deux membres de la Capilla Flamenca), équilibre et concentre dans chaque ligne une énergie rare. Partout, l'intensité lumineuse de sa lecture s'accorde aux gestes du compositeur: pas une seconde qui ne manque d'intérêt, pas un détail qui n'ait échappé à ces polyphonistes-nés, pas une difficulté qui ne soit résolue par un effet sonore perspicace et séduisant. A la richesse étourdissante de la polyphonie répond enfin la perfection d'interprètes en état de grâce."


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emiel Hullebroeck

  6de Aperitiefconcert 'Vlaamse Componisten'

  Datum zondag 16 november 2008
  Aanvang 14u30
  Activiteit 6de Aperitiefconcert 'Vlaamse Componisten'
  Programma Dit jaar staan de werken van Emiel Hullebroeck centraal. Uitvoerders zijn Franz Ebers (tenor) en Guido Van der Veken (piano).
  Lokatie Districtshuis
  Gemeente Borgerhout
  Organisatie Vlaamse Kring Volksontwikkeling
  Meer info Jan De Scheerder 03/236.45.40


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!