Reeds enkele jaren organiseert componist-pedagoog-producent-hoboïst Wilfried Westerlinck in Antwerpen het meerdaags muziekfestival ,’Klankdomein’.
Zo ook dit jaar. Op 18, 19 en 20 oktober vond de editie ’24 plaats.
Westerlinck vindt altijd originele locaties. Voor deze editie mochten we naar het hotel Beaujean in Antwerpen trekken, naar de Muziekacademie in Mortsel en naar het kasteel Sorghvliedt in Hoboken. Op zich al boeiende excursies.
Maar natuurlijk is er veel meer.
Het is fantastisch hoe Wilfried Westerlinck elke keer een boeiend palet van Vlaamse muziek bijeen brengt. De eerste avond beluisterden we uitsluitend pianomuziek, meer bepaald muziek van Benoit tot DHoe en het hele stijlgamma ertussen. De tweede avond kregen we een uiterst gevarieerd bord voorgeschoteld vol piano-, viool, fagot- en fluitmuziek van alweer Vlaamse toondichters van Van Hoof over Ensor tot Vande Ginste. En op zondagnamiddag was er naast strijkkwartet, blokfluit, fluit en cello zelfs ruimte voor harp en live electronics met muziek gaande van Ryelandt tot Sluys. Klankdomein biedt een rijke waaier aan kansen voor de muziek van gevestigde namen uit ons eigen muziekverleden met componisten als Tinel, Mortelmans, De Jong, Durlet, Louel, Van der Eyken, Baeyens en Loncke maar ook van springlevende componisten zoals De Smet, Coryn, Cox, Nuyts, De Decker, Van Heertum, De Bleser, Valckenaers en natuurlijk Westerlinck zelf.
Zo is het voor het publiek zeer leerrijk en interessant om deze ‘oudere’ muziek te kunnen vergelijken met hedendaagse creaties.
Het feit dat de meeste jonge componisten zelf aanwezig zijn en zich kunnen presenteren voor het publiek geeft het concert een meerwaarde. En voor deze jonge musici is het een mooie kans om hun werk te laten kennen.
Maar er is nog iets wat Klankdomein zo belangrijk maakt. Er wordt een podium geboden aan jonge opkomende uitvoerders uit onze eigen contreien. Een kans om podiumervaring op te doen en om het publiek kennis te laten maken met hun virtuositeit.
Want inderdaad, virtuozen hebben we gehoord en gezien. Wouter Valvekens, Fem Devos, Brecht Valckenaers, Polina Chernova, Kiyota Izumi, Véronique Vanhoucke, en Lukas Huisman zijn stuk voor stuk verrukkelijke pianisten. We hoorden een subliem fagottentrio Helsen-Neyens-Opsteyn, een ravissante fluitiste Tille Van Gastel en een virtuoze violist Mihea Cocea. Het Amônkwartet, blokfluitist Geert Van Gele, cellisten Francis Mourey en Merel Van Hemelryck en het duo Baguet-De Decker zijn namen die we zeker nog zullen ontmoeten op onze concertpodia.
Klankdomein is op deze manier een soort laboratorium waar scheppende en uitvoerende componisten gevormd en gesteund worden.
Tussendoor gaven de gerenommeerde muziekkenners Bart Stouten en Eric Kerckhofs een korte lezing over narcisme in de muziek en de psychologische effecten van het luisteren naar muziek. Radio- en TV-commentator Fred Brouwers praatte de avonden vlot aaneen met boeiende weetjes over componisten en uitvoerders.
Een smakelijk hapje en drankje sloot elke keer het concert af.
Er zit duidelijk muziek in Klankdomein, in alle betekenissen van het woord. Hopelijk mag dat initiatief nog vele jaren doorgaan.
Daarvoor rekenen we in de eerste plaats op de kennis en ervaring van Wilfried Westerlinck, op de sponsors waaronder het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) en het Fonds Valerius, maar zeker ook op het geïnteresseerde publiek. Onze Vlaamse componisten en uitvoerders verdienen het en het zal tevens een stimulans zijn voor de volgende generaties.
|