Vandaag weer eens genieten van het mooie weer na een week met veel regen. Het is vanmiddag 27 graden en ik heb een uurtje in Tuinesië gezeten om van de zon te genieten en te mijmeren. Tuinesië is je vakantieland aan huis in je tuin. Deze term heb ik overgenomen van Ans uit Helmond.
Om 15 uur ben ik dan toch nog op de fiets gestapt om bosbessen te halen. Ik ben alleen gegaan, want Henk had geen zin. Dat is jaren geleden, dat ik alleen met de fiets weg ben geweest, want de laatste jaren gaat Henk graag mee. Ik heb er echt van genoten, lekker je eigen tempo en rustig om je heen kijken. Het was erg druk, het leek wel landelijke fietsdag.
Ik ben net terug van de korte fietstocht (25km) naar Budel om blauwe Amerikaanse bessen te halen bij de kwekerij aldaar. Dichterbij zit een dependance, de Beverplak, maar die gaat pas a.s. woensdag open voor het publiek. Een kilo zelf plukken kost 2.25 en een pond geplukte kost 2. Dus het is wel de moeite om de bessen zelf te plukken en als de struiken volzitten, is het ook zo gebeurd. Dit jaar is de oogst weer goed, want de laatste 2 jaren zijn hier flinke hagelbuien geweest, die een groot deel van de oogst hebben vernietigd. Dit jaar zijn er ook hagelbuien gevallen, maar gelukkig niet in deze streek. Ik vind ze erg lekker en ze zijn zeer gezond. Lees maar hierna:
Geneeskrachtige eigenschappen van blauwe bosbessen (Vaccinium corymbosum)
Blauwe bosbessen hebben een zeer hoog gehalte aan vitamine-C. Verder bevatten ze veel vitamine-A (nodig voor ons gezichtsvermogen), vitamine-B en verschillende mineralen en sporenelementen zoals ijzer en magnesium. Door dit ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en sporen-elementen zijn blauwe bessen bloedzuiverend en anti-diabetisch. Ook helpen ze tegen diarree en tegen nachtblindheid. In de keuken, als dessert en vooral ook voor vers gebruik. Het is zeer bijzondere lekkernij! Tijdens WO 2 gebruikten de piloten de bosbessen tegen nachtblindheid. Door het gebruik van blauwe bosbessen zou ook het geheugen verbeteren. Diabetes-patiënten mogen de bessen probleemloos gebruiken. (Geen probleem met suiker) Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam. In wetenschappelijke publicaties (USA) staat vermeld dat blauwe bosbessen een hoog tot zeer hoog gehalte aan anti-oxydantia bevatten. Dit is zeer nuttig voor het menselijk immuniteitsysteem. (Voorkomen van kanker). Eet 50 gram blauwe bes per dag en het cholesterol wordt lager. Ze voorkomen ouderdomsbiabetes, gaan ontstekingen en verouderingsverschijnselen tegen en stimuleren de wondgenezing.
De geteelde blauwe bessen stammen af van Amerikaanse soorten.
De Blauwe bes of Amerikaanse bosbes groeit als een struik en kan 1,5 tot 2 meter hoog worden en behoorlijk breed. De planten kunnen zeer oud worden (30 - 40 jaar). De planten zijn winterhard en zelfbestuivend: dus ook één exemplaar in de tuin is vruchtdragend. Blauwe bessenstruiken hoeven maar eens in de drie jaar gesnoeid te worden: best in het vroege voorjaar. Verwijder oud, afgedragen, grijnsgekleurd vruchthout. Maar let op: op het jonge, mooi roodgekleurde hout in de winter zitten de bloemknoppen voor het volgend seizoen! De bessen rijpen van juni tot september, afhankelijk van de cultuurvariëteit.
De aanvoerperiode van het vers product vindt plaats van juli tot en met september.
Zojuist een bericht gedaan en foto toevoegen ging goed. Toen geprobeerd door via wijziging van bericht vervolg5 alsnog foto's toe te voegen bij de fietsberichten, maar dat lukte niet. Dan maar opnieuw hetzelfde bericht gemaakt en toen lukte de foto wel en heb ik het oude bericht verwijderd. Alsof ik niet genoeg te doen heb, pffff. Morgen volgen de foto's bij de andere fietsberichten nog.
Vandaag een oefening gedaan met Photoshop om een masker van PSP in Photoshop te gebruiken. Dan doe ik hier dat plaatje maar. De hortensia's bloeien nu volop bij ons in de tuin. Dit is de Hortensia Bluebird. Ik heb er een Spaanse danseres in gezet met een hortensia kleedje aan.
Ik wens iedereen morgen een fijne zondag. Het wordt mooi weer. Fijn voor onze kleinkinderen, die in een caravan in de Hengelhoef bij Houthalen op vakantie zijn.
Hier wil ik iets vertellen over de heuvels waar wij overwinteren in Bellville bij Kaapstad in Zuid-Afrika. Ik ben lid van het Tygerberg Nature Reserve en ontvang dan ook per Email per kwartaal een nieuwsbrief. In Zuid-Afrika komt geen tijger in het wild voor. De ij wordt in het Zuid-Afrikaans geschreven met een y. De Tygerberg heuvels worden zo genoemd, omdat de bossage op deze heuvels lijken op strepen van de vacht van een tijger.
Tussen de bekende Tafelberg en de Tygerberg heuvels ligt een vlakte, de zg. Cape Flats en is daar ca. 20km breed langs de Table Bay. Aan de ander kant van False Bay is de vlakte veel groter en daar bevinden zich de townships vooral langs de snelweg N2. Vanaf Kaapstad loopt ook een snelweg, de N1, langs de Tygerberg richting Paarl.
Wij wonen tegen de Tygerberg op een hoogte van 200m en de berg is 300m hoog. De Tafelberg is 1086m hoog. We zitten aan de andere kant van de Tygerberg, zodat we naar de top moeten lopen om de Tafelberg te zien en dan genieten we van een mooi uitzicht.
De begroeiing van de Tygerberg Hills wordt West Coast Renosterveld genoemd, omdat het zeer geschikt is voor het grazen van neushoorns, maar die dieren zijn hier al lang niet meer en leven als beschermde dieren in safariparken. Ook de leeuw kwam in dit gebied in het wild voor, maar de laatste leeuw is in ...... (moet ik opzoeken) op Lion's Head doodgeschoten door jagers. Er zijn nog meer bedreigde diersoorten zoals de cheetah = jachtluipaard en ook de bontebok. In heel ZA leven op dit moment maar 2000 bonte bokken. Er is in het verleden te veel op gejaagd voor het lekkere vlees, waar ook biltong van wordt gemaakt, een lekkernij in ZA zoals drop bij ons is.
Waarom vertel ik dit, omdat er sinds 12 mei 6 bonte bokjes (3 vrouwtjes en 3 mannetjes) in ons natuurpark zijn. Die komen uit het Helderberg Nature Reserve bij Somerset West. Daar zijn 3 bonte bokjes in 1996 gekomen en de kudde heeft zich goed voortgeplant tot 22 dieren. Ik hoop in het najaar tijdens een wandeling een bonte bok te zien en een foto te kunnen maken. Ik heb tijdens mijn rondreizen wel bonte boks gezien. Hierbij voeg ik een foto toe van het Internet. Dan weten jullie hoe een bonte bok eruit ziet.
Het lukt niet om foto's toe te voegen aan mijn blog gisteren, vandaag ook nog niet. Ik denk dat er problemen zijn bij seniorennet.be Ik heb 5 vervolgberichten gemaakt, omdat je maar 1 foto per bericht kan meesturen, vandaar. Maar als er geen foto's bij komen te staan, had het net zo goed 1 verhaal kunnen worden, hahaha. Maar wie weet, kan ik de foto's later nog eens plaatsen, want ik kan een bericht wijzigen. We zullen maar afwachten. Ook op mijn webspace bij MSN kunnen geen foto's toegevoegd worden, maar dat probleem is bij MSN bekend en er wordt aan gewerkt.
Verder is hier in Neerpelt om 11.30 een wolkbreuk met onweer los gebarsten, zodat het tennissen vanmiddag niet door kan gaan. Dan maar iets hier in mijn blog schrijven.
Ik zou vandaag met mijn vriendin Greet naar hotel Golden Tulip in Zuid-Laren voor 2 nachtjes vertrekken. Die plaats ligt op de grens van Drente en Groningen. We hadden het nog niet geboekt, omdat de weersverwachting voor deze dagen te slecht was, dus we hebben het maar uitgesteld.
Verder wil ik Leo bedanken voor zijn berichtje in het gastenboek over mijn Photoshopwerkje van de zwanen. Dat heb ik zojuist gezien.
Vandaag is het mooi weer om te fietsen en we besluiten om naar het plaatsje Bilzen te rijden om van daaruit een route te volgen volgens blauwe genummerde borden. We vertrekken om 11 uur van huis en nemen binnenweggetjes naar Bilzen, dat op het einde slecht was aangegeven, zodat we via Genk er toch zijn gekomen. Bilzen ligt langs de autosnelweg E313 naar Luik in het midden tussen de plaatsen Hasselt, Genk, Maastricht en Tongeren. We parkeren de auto in het centrum waar we nog nooit zijn geweest en we beginnen met koffie te drinken op een terrasje met uitzicht op het stadhuis en de kerk. Als Henk er niet bij was, dan had ik graag even een kijkje genomen in deze 2 gebouwen.
De route komt niet door Tongeren zelf, dat de oudste stad van België is, maar daar zijn we wel een paar keer geweest voor het museum en de antiekmarkt.
Na Tongeren fietsen we langs het riviertje de Jeker en bij Elst gaan we weer naar het noorden. We zien pittoreske dorpjes en abdijen en kastelen. Hier een foto van het wijnkasteel Genoelselderen in Membruggen (hoe komen ze op die namen, pff).
Bilzen is vooral bekend om haar stemmig marktplein, met als blikvangers het stadhuis en de Sint-Mauritiuskerk.
Ik wist niet, dat tennisster Kim Clijsters op 8 juni 1983 in Bilzen is geboren, wel dat ze in Bree woont.
Het stadhuis is een parel van Maaslandse stijl. Gebouwd in 1686 door bouwmeester Lambert Derrick uit Hoei getuigt het gebouw ook vandaag nog van de rijke traditie van de stad: pui met dubbele trap, voorgevel in Maaslandse kalksteen. In 1998 werd het interieur helemaal herdacht en aangepast aan hedendaagse noden. Een mooi stukje architectuur! In het stadhuis is het toeristisch infokantoor ondergebracht.
Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot16 uur. Van 15 juni tot 15 september ook open op za-, zo- en feestdagen van 11 tot 15 uur.
Dus het was open evenals de kerk.
De Sint-Mauritiuskerk bevindt zich pal achter het stadhuis. Het is een van de zeldzame hallenkerken in onze streek. Het interieur is fraai gerestaureerd in neogotische stijl en traditie. Het hele interieurconcept werd herdacht: de mooie laatgotische beeldenschat werd geïntegreerd in barokke elementen. Merkwaardig en opvallend is het rijke neogotische koloriet van glasramen en modern schilderwerk. De westertoren is in 1667 in barokstijl toegevoegd.
We zitten van 12.30-13 uur op het terrasje en het wordt 30 graden vandaag zonder wind.
We zien meteen een blauw fietsbord dat naar knooppunt 85 leidt en daar begint dan onze route van 85-108-109-110-107-111-112-114-87-86-89-68-85. In totaal 45 km.
We fietsen naar het zuiden richting Tongeren en al na de eerste 10 km zijn we goed moe, want het is hier behoorlijk heuvelachtig en ik red het soms niet in de laagste versnelling en moet voor de top afstappen en lopen. Ik wil mijn knieën en enkels niet forceren. Dat vindt Henk maar niks en stelt voor om terug te gaan, maar dat wil ik niet. Het tempo heuvel op is ca. 8 km en als ik moet lopen 4 km. Op die manier doe je lang over die 45 km. Na afloop zien we dat we een gemiddelde van 12 km hebben gehaald en we waren doodmoe. Heel iets anders dan de 60km in Drente met een gemiddelde van 17km per uur. Maar de route maakt veel goed en is erg mooi. We zien veel kastelen onderweg en Haspengouw is ook een fruitstreek. Er worden ook veel graansoorten verbouwd.
Bij kruispunt 68 komen we langs de Apostelpoort aan de achterzijde van de Landcommanderij Alden Biesen, één van de grootste en mooiste waterkastelen ten noorden van de Loire. Ze werd gebouwd door de ridders van de Duitse Orde. De Huidige gebouwen dateren uit de 16°, 17° en 18° eeuw. Het Apostelhuis, aan knooppunt 68, maakt deel uit van het poortgebouw van de landcommanderij.
Voordat we bij het kasteel zijn, moeten we onze laatste lange klimpartij de heuvel op. Omdat het windstil is, valt de hitte op ons. Wanneer je sneller dan 10 km kan fietsen, dan vang je nog een beetje rijwind.
We zijn tegen 17 uur bij de parkeerplaats en Henk zet de fietsen op het rek, maar vergeet eerst de achterklep van de auto dicht te doen. Maar hij is zo moe, dat hij de fietsen er niet af wil halen. We maken wel de klemmen los en met een beetje wringen lukt het om de deur dicht te doen. We rijden terug over de snelweg richting Hasselt en we zijn met 50 minuten thuis.
Dan gaan we samen 2 kg verse tuinbonen pellen. We eten dan tuinboontjes met kipsaté.
Ik ben ook moe, want ik vergeet bijna de spekjes uit de diepvries te halen, die we bij de tuinboontjes willen eten. Maar het lukt nog net om die op tijd te bakken.
Tussendoor zet ik de tv aan om te weten hoe het met de finale heren staat op Wimbledon.
De 23 jarige Zwitser Roger Federer heeft makkelijk gewonnen in 3 sets van de Amerikaan Andy Roddick, dus daar heb ik dan niet veel aan gemist. Dit is de derde keer op een rij, dat hij de titel haalt. Ik was wel blij, dat ik de mooie wedstrijd tussen Lindsey Davenport en Venus Williams gisteren heb gezien, hoewel mijn voorkeur naar Davenport ging om te winnen.
Na het eten begin ik aan dit verslag, dat klaar is om 23.30 uur.
Vandaag heb ik ook genoten van het mooie weer met 26 graden en ik heb vanmiddag fijn getennist. Eindelijk kan ik weer mooie ballen slaan en scoren. Daarna mijn auto naar de garage gebracht, want die blijft nog steeds erg slecht starten bij een temperatuur boven de 20 graden. Ik hoop maar dat ze het probleem vinden, want een nieuwe auto met startproblemen is geen lol aan. Verder vind ik het jammer, dat Kim Clijsters vandaag heeft verloren op Wimbledon van Lindsay Davenport.
Vanavond een oefening gemaakt met de nieuwe filters in Photoshop. Ik had een leuk werkje van Photoshoplid Colibri gezien en heb haar om uitleg gevraagd en zoiets heb ik nu ook gemaakt. Bij dit bericht staat de basisfoto en in volgend bericht komt het resultaat van de oefening met filters. Voor de afbeelding heb ik 3 verschillende gebruikt en dan nog eentje voor de lijst. Deze staan allemaal in unlimited 2.0
Het is me gelukt de nieuwe filters te installeren in Photoshop CS en daarin heb ik een goudkleurig frame voor het schilderij gevonden en toegepast. Nu zijn de verhoudingen beter. Het is een hele fijne club die Photoshopgroep van seniorennet.be. Alle hulpvaardige photoshoppers bedankt.
Hierbij wel een afbeelding van mijn eerste werkje met Photoshop CS. De opdracht is om van een gewone afbeelding een olieverfschilderij te maken aan de hand van een lesje van Makki (lid van mailgroep Photoshop), die 5 verschillende Photoshopfilters (standaard in het pakket van Photoshop) heeft gebruikt. Dat was leuk om daar mee te werken en de effecten te zien. Ik zou het niet kunnen verzinnen op zo'n manier te doen. Ten eerste welke filters en volgorde en dan moeten er ook allerlei waarden worden ingevuld. Gelukkig stonden die ook in het lesje. Dan moet er nog een mooie lijst omheen. Ik zoeken naar gouden lijsten op Internet en heb er eentje gevonden. Maar mijn schilderij is te groot voor die lijst, maar met Photoshop kan je een lijst vergroten en toen is het gelukt. De lijst wordt dan ook breder, zodat de verhouding tussen schilderij en lijst niet mooi zijn, maar ik vind het wel best zo. Ga een volgende keer wel op zoek naar een andere mogelijkheid om een lijst te maken. Dit kan ook met filters en ik heb al weer filters van iemand ontvangen, die ik nog in het programma moet plaatsen en daar zal wel iets tussen zitten, dat ik kan gebruiken voor dat doel.
De afbeelding is een tulp met de mooie naam Sorbet. Ik vond dat wel geschikt bij deze tropische temperaturen om een sorbet te maken. Het heeft wel wat weg van een sorbet van vanilleijs met aarbeien.
Het is al weer 10 dagen, dat ik hier niets heb geschreven. Niet omdat ik niks heb meegemaakt, maar juist omdat er al weer zo veel is gebeurd en geen tijd heb om het verslag te maken. Inmiddels heb ik het programma van Photoshop CS en de fotomailgroep zit nu ook op resultaten van mij te wachten. Ik krijg zo veel tips en bewerkingsfilters toegestuurd en dan wordt er ook verwacht, dat ik er iets mee doe, anders sturen die me niks meer. Omdat ik nog niet vertrouwd ben met het programma, duurt het maken van een oefening wat langer.
Gisteren hebben we familie op bezoek gehad en vandaag hebben Henk en ik een fietstocht gemaakt in Lier in de buurt van Antwerpen. Verslag komt nog. Evenals van onze 3 dagen fietsen in Westenbork in Drente, dat het vorige weekend was.
Ik wens iedereen nog een fijne week. Het blijft mooi weer, dus maak er iets van.
Tot een volgende keer met uitgebreider nieuws en groetjes van Cisca
Dan vervolgen we onze route richting de Peperbus, de toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Op de foto de Grote Markt met links de Grote Kerk en op de achtergrond de Peperbus. DE PEPERBUS
De Peperbus in Zwolle is een begrip in Nederland. Zoals Utrecht de Domtoren heeft en Groningen de Martini heeft Zwolle zijn Peperbus. Ze is samen met de Sassenpoort het beeldmerk van de stad en bepaald nog steeds dominant de skyline van Zwolle.
Op 18 november 1999 verhief Paus Johannes Paulus II de Onze Lieve Vrouwekerk tot 19e basiliek van Nederland.
We staan stil op de Ossenmarkt om naar de optredens van streetdance te kijken. Het is overal gezellig in de stad vanwege het 14deKlinkerfestival. Dit wordt georganiseerd door de Zwolse Stroatklinkers. Ongeveer 20 kapellen of dweilorkesten verspreiden door de hele stad hun muzikale klanken. Het festival is niet een competitie tussen de diverse kapellen. Daarom spettert het plezier er van af! We zijn intussen wel blauw van de kou en zoeken het warme winkelcentrum op, waar ook een Media Markt is gevestigd. Daar is het heel erg druk vanwege aanbiedingen. We kunnen in dit centrum op banken zitten en enkelen gaan ergens een klein hapje eten of een haring halen, maar of het de Hollandse Nieuwe haring was, daar werd wel aan getwijfeld, want die haring was nogal zout. Daarna wandelen we weer diverse rondjes in het centrum en belanden we bij een tentje waar ze allerlei soorten appeltaart serveren en verkopen.
Daarna weer een stukje gelopen en natuurlijk weer bij een leuk kroegje gestopt. Sommigen gaan op het terras buiten zitten, maar het begint weer te regenen, dus toch allemaal naar binnen toe.
Tine en ik gaan wat attenties voor Egbert, Tiny en hun dochter Ingrid kopen in het winkelcentrum. Dan wordt het tijd om het restaurant De 4 Azen op te zoeken, dat aan de Melkmarkt 47-49 is gevestigd in een monumentaal pand, dat vroeger een oud pakhuis was.
Aan de muren hangen schilderijen van Herman Brood, die in 1946 in Zwolle is geboren en in 2001 is overleden in Amsterdam.
We krijgen eerst een amuse met kruidenkaas op een amuselepel en er komt stokbrood met 2 sausjes.
We maken een keuze uit een 3 gangen keuzemenu van de maand juni voor 19.50 euro.
Als voorgerecht is de keuze tussen een Braziliaanse salade van diverse slasoorten met dunne reepjes gemarineerd kalfsvlees, geserveerd met avocadodressing of een dubbelgetrokken runderbouillon met groene kruiden. Ik neem de salade en die is verrukkelijk.
Hoofdgerecht: gekruide varkenshaas met zwarte bonensaus of een gevulde kip met groene olijven en zongedroogde tomaatjes met kappertjes saus. Ik neem de kip, maar de olijven en tomaatjes heb ik niet geproefd.
Er zijn lekkere boontjes en sla bij evenals dikke frieten met mayonaise.
Dessert: bosbessenijs of kwarktaartje van mandarijn.
We zitten aan 2 lange tafels en jullie hebben de fotos gezien. We bedanken Egbert en familie voor de fijne dag en Hennie geeft nog een mooie handdoek met borduursel aan Egbert. We willen proberen de bus van ca. 21.30 uur te halen vanaf het station, maar het afrekenen duurt nogal lang en niet iedereen kan even snel lopen. Het is nog een aardige wandeling terug naar het station en de bus gaat elk half uur naar de flat van Egbert waar de autos zijn geparkeerd. Onderweg worden we nog geconfronteerd met de Halve Marathon, die elk jaar in Zwolle plaats vindt van 19.45-21.45 uur.
Rini en ik zijn de enigen, die de bus halen en we proberen Egbert op zijn mobiele telefoon te bellen, maar die wordt niet beantwoord, want we willen nog even gedag zeggen tegen de groep. De reis terug is vlot verlopen en ik ben voor twaalf uur thuis en ga nog kijken wie er op de chat is en dat zijn er nog een heleboel.
Hiermee wil ik dan het verslag van deze geweldige Zwolse dag besluiten en ik zie al uit naar een volgende meeting.
Niet alleen de imposante gotische architectuur van het gebouw, maar ook de in de kerk aanwezige monumenten maken de kerk tot het belangrijkste gebouw van Zwolle.
Wereldberoemd is het grote 4-klaviers Schnitgerorgel (1721) Zie ook de torenhoge weelderig besneden preekstoel van Adam Straes (1622) en het fraaie eikenhouten koorhek (1594) en nog veel meer......!
In de kerk zijn er verder fraaie grafzerken uit de 17e en 18e eeuw, o.a. van de bekende Zwolse schilder Gerard ter Borch. Er zijn ook zeer beschadigde muurschilderingen te zien.
Deze kerk is in de jaren 1406-1446 gebouwd als vervanger van een kleinere Romaanse kerk en is een fraai voorbeeld van middeleeuwse Gotiek.
Haar naam dankt ze aan de aartsengel Michaël, bestrijder van de Draak (Openbaring 12 : 7), schutspatroon van de stad en beschermengel van de kerk.
Nog steeds houdt de gevleugelde Michaël met draak als schutspatroon de wacht vanaf zijn hoge post op de spits van de Hoofdwacht aan de noordzijde.
De Grote Kerk van Zwolle is vooral bekend om zijn orgel.
Het barokke orgel is ontworpen door de Noordduitse orgelbouwer Schnitger en bevat ongeveer 4000 pijpen en is met zijn vier klavieren jarenlang het grootste orgel van ons land geweest. Vanaf 1973 is in de Laurenskerk in Rotterdam het grootste orgel met 7600 pijpen.
Het Schnitgerorgel werd gebouwd in de leegstaande O.L. Vrouwekerk (Peperbus) en in 1721 kon het worden afgeleverd en geïnstalleerd.
De Michaëlstoren aan de westzijde van de kerk was de trots van de stad Zwolle: hij was met zijn 112m hoger dan de domtoren in Utrecht.
In1669 sloeg de bliksem voor de derde maal in de spits en er brak brand uit. In 1682 stortte de toren neer tijdens een zware storm. Op deze plek werd in 1690 de achthoekige consistoriekamer gebouwd. Zie foto van Egbert. Het plafond en vergulde kroon zijn typerend voor de stijl van die tijd.
Het schilderij boven de schoorsteenmantel stelt de vijf toenmalige predikanten en koster voor. Het is vervaardigd door de Zwolse schilder Hendrik ten Oever in 1691. Helaas kan ik op Internet geen plaatje van dat donkere schilderij vinden en niemand in de groep heeft blijkbaar een foto daarvan gemaakt.
Daartegenover, boven de deur, naamlijsten van alle predikanten van de Hervormde Kerk van Zwolle vanaf 1579.
Verslag meeting Zwolle op 11 juni van de leden van het chatterras van Seniorweb.nl
Opgestaan om 7 uur, want ik vertrek om 8 uur van huis naar Valkenswaard, waar ik om 8.30 uur heb afgesproken met Rini, want het is gezelliger om samen naar Zwolle te rijden dan ieder apart. Tenminste dat hoopte ik wel, want we kennen elkaar niet. Ik was iets te vroeg, maar Rini stond al klaar op de afgesproken plek en stapt bij mij in de auto. Rini heeft een route uitgeprint en de afstand is 160km. We rijden door Eindhoven via de Kennedylaan naar de A50 en we maken een koffiestop bij wegrestaurant de Somp tussen Arnhem en Apeldoorn en de kennismaking is vlot verlopen. Ik vind Rini erg sympathiek en ik denk, dat het wederzijds is.
We worden om uiterlijk 11.30 uur bij de flat van Egbert en Tiny verwacht, waar nog meer leden aankomen. Het is praktisch om de auto daar gratis te parkeren en met de bus naar het centrum te gaan. We hebben even problemen gehad om op de A28 de juiste afslag Zwolle Noord te vinden. Voor een volgende keer is het nummer van de afslag wel handig om te weten en wel nr.20, want bij nummer 18 staat ook Zwolle ring noord. Maar we zijn ruim op tijd en komen gelijk aan met Jos en Thea uit Hilversum. We komen in de flat op de vijfde etage en maken kennis met andere leden, die ook hier willen parkeren. Egbert is al eerder naar het station gegaan om daar de leden uit de trein op te vangen. Tiny en hun dochter Ingrid gaan met ons naar de bushalte en we zijn om 12 uur bij het station, waar we de rest van het gezelschap ontmoeten. Een retourtje met de bus kost slechts 1 euro.
Het was de bedoeling om elkaar te ontmoeten op een terras in het centrum, maar vanwege het koude en natte weer is besloten koffie te drinken in de brasserie van het station. Bovendien was nog niet iedereen op tijd binnen. Helaas zijn er 3 leden zonder afmelden niet komen opdagen en we hebben we voor niks zitten wachten.
We zijn met 30 leden en daarvan heb ik er 20 de vorige keer gezien op de meeting in Utrecht, maar dan ken je die nog niet allemaal en voor mij ging de kennismaking nu wat vlotter omdat de namen nu toch wel goed in mijn hoofd zitten. Voor enkelen is het dus de eerste keer om zon meeting mee te maken en dat is altijd even wennen, maar ik geloof, dat iedereen het erg naar de zin heeft gehad.
We krijgen van Egbert alvast een aandenken aan Zwolle. Hij trakteert ons op echte Zwolse Balletjes, het snoepje uit grootmoederstijd sinds 1845.
Dan gaan we een eindje lopen naar het centrum van Zwolle, maar ik ben daar nooit eerder geweest, dus hoe we gelopen zijn, kan ik niet na vertellen.
In 1230 kreeg Zwolle zijn stadsrechten van de bisschop van Utrecht.
Zwolle is tevens Hanzestad en kenmerkt zich door de aanwezigheid van de vele historische gevels, de prachtige herenhuizen, de vestingwerken en grachten. In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. In de historische binnenstad proeft u nog altijd de sfeer van dit rijke verleden.
We lopen wel langs water en aan de overkant ligt de Potgietersingel. We steken linksaf een brug over en zien de bekende Sassenpoort.
In 1408 is de Sassenpoort gebouwd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken van Zwolle. Het is een van de belangrijkste stadspoorten van Nederland.
De bouwstijl is neo-renaissance, zie foto
Dan lopen we door de Sassenstraat naar de het Grote Kerkplein om de Grote Kerk of St. Michaëlskerk te bezichtigen.
Mijn man en ik maken regelmatig een fietstochtje, zodra het weer dat toelaat. Vandaag was het weer eens zo'n mooie dag om te fietsen. Niet veel wind en vanmiddag hebben we een temperatuur tussen de 17 en 20 graden gehad, maar het voelde warmer aan. Fijn om zonder jas te kunnen fietsen en met blote benen. Belgisch Limburg heeft prachtige routes en hier is de basis gelegd van het fietsroutenetwerk met knooppunten, dat inmiddels ook in Nederland is overgenomen. Wij letten altijd op de richting van de wind en proberen dan te starten met wind tegen, zodat het laatste stuk terug makkelijker gaat met de wind mee. Vandaag was de wind noordelijk en we zijn van huis gereden naar knooppunt 221 langs het Kempisch kanaal richting Lommel. Dan hebben we wel wind mee tot knooppunt 227 en dan gaan we noordelijk naar Bergeijk via de punten 226, 225, 27, 26 en 05. Na 25 km pakken we een terrasje in het centrum van Bergeijk. We vervolgen onze route richting knooppunt 06, maar slaan in Walik rechtsaf naar Riethoven om daar de route weer op te pikken naar knooppunt 03, vervolgens 01, 02, 32, 33, 219 en vandaar naar huis toe. Tussen 02 en 32 fietsen we over de bekende Malpieroute parallel aan de Dommel, een natuurgebied met veel heide en vennen tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft. Hier broeden elk seizoen veel meeuwen en dan is het gekrijs oorverdovend. Maar nu is het een stuk stiller en in de vennen zijn mooie waterlelies te zien. Van Internet heb ik een leuke foto geplukt, die ik hierbij voeg. In totaal hebben we 50 km afgelegd en we hebben een gemiddelde van 17km per uur gehaald, dankzij het ideale fietsweer.
Hier volgt dan het plaatje van een andere achtergrond. Ik ben dol op cheetah's, dus heb ik daar ook een afbeelding van. Binnenkort krijgen jullie van mij een Email met deze achtergrond.
Het is al bijna 23 uur en ik wens iedereen welterusten en tot een volgende keer.