"Gentse cafe potpourrie "en rijen es plezant' (Gent text)
Gent schuunste stad van't land
Walter De Buck is een bekende volkszanger uit Gent. Vandaag de dag is men hem nog steeds niet vergeten en ook niet op Youtube. Daarom is er hier het liedje "In Mijn Stroatse Zijn't Allemaal Komeren".
Biezebaaze - Loetsebollekezoetse
'K WOARE WA ZAT
Gents liedje door Manu De Canck
Walter De Buck : T'Vliegerke
het moegen lied van walter de buck - gents muziek
gents kleinkunst
Het Morgenlied Walter de Buck
Gentse Slow.
Gentse bal poep en l air
Gents volksmuziek
"Het autootje" door Romain De Coninck.
Een "vergeten" sketch van Romain De Coninck
over de avonturen met een autootje.
Met groot respect voor deze
fantastische Gentse artiest
een goat in maane iemmer (gentse liedjes)
schuun manske willy bart en zijn kluts
café chantant willy bart en zijn kluts schuun mankske
nen hutsepot van gensche liedjes
gezongen door rolando = roland van eeckhout
i love you op zijn gents
biezebaaze Mijn Gent
schitterend liedje over de schuunste stad!
'Kasseien langs de Leie', beter gekend als 'Gent es schuune' is één van de liedjes die werden gebracht in de succesvolle reeks 'Cabaretten' door het Gentse acteurstrio Margriet Bruggeman/Jo De Meyere/Oswald Versyp - een ode aan Gent en haar inwoners
In en uit Gent wat tedoen van 16/04/2012 tot 22/04/2012 - Festivals
van 16/04/2012 tot 22/04/2012 - Festivals
MahaWorks Happening
MahaWorks Happening at Art Cinema OFFoff met Invisible Cities: het A.V performanceproject van Lazara Rosell A, Audrey Lauro en Maja Jantar. Ze kiezen voor compromisloze, instinctieve, intuïtieve, gelaagde, directe geluiden en ruimtelijke geschriften. Visuele dichteres Helen White sluit zich bij het trio aan. Pianiste Olga Magieres uit DK en Lazara Rosell on electronics, Funky Food, Dj, & & Jezelf!
Invisible Cities (expanded performance), Olga Magieres (composer-piano), Funky Food (cook), t Publiek (actie), Dj (Dj)
Van vrijdag 20 tot en met maandag 23 april 2012 vindt in Mariakerke de 32ste editie van de Zomerliefkermis plaats.
Deze stadskermis is een organisatie van de Dienst Evenementen en Feesten in samenwerking met vzw Zomerliefkermis, het Cultuurplatform Mariakerke en de plaatselijke sportverenigingen.
Op vrijdag 20 april 2012 om 19.30 uur vindt de officiële opening van de Zomerliefkermis plaats in de feesttent. The Damnettes, Swoop en Loco Loco Discoshow starten de feestelijkheden met een spetterend optreden. Ook op zaterdag 21 en zondag 22 april 2012 is de ambiance verzekerd. Zo worden in de feesttent fuiven, optredens en activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op maandag 23 april 2012 sluiten onder andere Gino Dee, Peter Rammeloo, Jason Bradley en Nicole & Hugo de Zomerliefkermis af tijdens de seniorennamiddag.
Verder staan er vier dagen lang tal van andere activiteiten geprogrammeerd zoals een verlichte avondmarkt, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, wandelingen, rommelmarkt, een foute party, kermisattracties en het opstijgen van warme luchtballonnen (bij gunstige weersomstandigheden).
Traditiegetrouw komen ook de sportliefhebbers aan hun trekken op de diverse voetbaltornooien voor jong en oud.
Programma beschikbaar
Het volledige programma werd gebundeld in een programmaboekje en wordt verdeeld over het volledige grondgebied van Mariakerke. Bovendien kan men het programma ook terugvinden op de website www.uitingent.beonder de rubriek ‘feesten’.
Een oud nummertje door Luc Soens geschreven voor Moereloere en in een nieuw kleedje gestoken (Home recording). Te zien: Foto's van Moereloere en Jawadde en optredens van Luc Soens op het Laurentplein gedurende de Gentse Feesten.
Bloedtekort helpen stelpen met Popeyes ijzerbloed?
GENT - Kent u het deuntje nog dat het cartoonfiguurtje Popeye the Sailorman zong als hij blikken spinazie opentrok en het groene goud naar binnen zwelgde? Marleen Temmerman blikt nostalgisch terug op dit koddig figuurtje. Het brengt haar bij iets ernstigs wat vele mensen hebben: hemochromatose of ijzerstapelingsziekte. Deze mensen hebben teveel ijzer in hun bloed en moeten daarvoor regelmatig een aderlating ondergaan. De bloedzakjes gaan in de vuilbak. Niet nodig zegt Marleen Temmerman, het kan perfect dienen voor bloeddonatie.
Hier gaan we: “I'm Popeye the Sailor Man (2x) (tuut tuut), I'm strong to the finish, cause I eats me spinach. I'm Popeye the Sailor Man. (tuut tuut)”. Wel, wars van het getuut en die krachtpatserij: de ijzersterk makende spinazie berust op een wetenschappelijke mythe. Spinazie bevat niet tien keer meer ijzer dan andere groenten. De wetenschappers hadden vorige eeuw, rond de tijd dat Popeye voor het eerst om het hoekje kwam tuten (1929), een komma verkeerd gezet. Dat betekent niet dat spinazie niet lekker en gezond is, en dat groenten geen goede aanvulling bij vlees kunnen zijn! Meer nog: groenten kunnen een volledige eigenstandige maaltijd leveren. Vraag dat maar aan het groeiend aantal vegetariërs en organisaties als het in Gent gestationeerde EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). In elk geval: de sympathieke zeiler Popeye had er in elk geval geen te hoog ijzergehalte mee in zijn bloed. Olijfje mag gerust zijn.
Recent werd via een initiatief in de Senaat beslist om de leeftijd voor bloeddonoren op te trekken van 65 naar 70 jaar. Dat is nodig, want het Rode Kruis kampt op regelmatige basis met bloedtekorten en dat blijft ook na het optrekken van die leeftijdsgrens het geval. Blijkt nu dat jaarlijks 5000 zakjes goed bloed zomaar worden weggegooid. Dat komt omdat het bloed wordt afgetapt van mensen met hemochromatose of ijzerstapelingsziekte. Hemochromatose is een stofwisselingsstoornis waarbij het lichaam meer ijzer opneemt uit de voeding dan het nodig heeft; soms tot twee à driemaal teveel. In de medische vakliteratuur spreekt men ook van pigmentcirrose of de ziekte van Trousseau. Naar schatting zouden in Noord-Europa tot 4,5% van de mensen met deze aandoening kampen. In Noord-Amerika zou 1 op de 10 mannelijke blanke Amerikanen hemochromatose hebben.
Hun ‘ijzerzware bloed’ is eigenlijk perfect bruikbaar voor patiënten die bloed nodig hebben, maar bloeddonatie gebeurt nu eenmaal bij wet vrijwillig en mensen met hemochromatose moeten hun bloed laten aftappen om te vermijden dat overtollig ijzer zich opstapelt in hun organen (vooral de lever). Met de wet die nu in de Senaat ligt, kunnen we de zakjes afgetapt bloed perfect in het circuit van de bloeddonatie brengen.
Mits goede bijstand door een behandelende arts kan het bloedtekort middels deze extra donaties verder weggewerkt worden. In Frankrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Canada, en Australië is het wettelijke verbod voor donatie bij ijzerstapelingsziekte al opgeheven.
Voedselverrijking…
Mensen met hemochromatose zijn geholpen met aderlatingen. Toch moeten zij ook uitkijken met voeding waar veel ijzer in zit: matig het eten van rood vlees, cornflakes en muesli en uiteraard voedingssupplementen met extra ijzer. Ijzerstapelingsziekte vermijden is altijd beter dan ze te behandelen. Naar aanleiding van dat laatste stelt de Hemochromatose Vereniging Nederland dat de discussie aangaande ijzer-verrijkte voedingsmiddelen en de limiet van ijzer in voedingssupplementen eens uitdrukkelijker aan de agenda mag komen. Om meer gevallen van hemochromatose in de toekomst te voorkomen, stelt deze organisatie voor om alleen op recept voedingssupplementen met ijzer te verstrekken.
Zo bestaan er in sommige landen ‘National Fortification Alliances’ waarin politici, industrie, internationale organisaties en zelfhulporganisaties bekijken of een voedingsproduct al dan niet mag worden verrijkt. Ook op een ander gebied kan dit soort bijeenkomsten zijn nut bewijzen. Zo is al jaren duidelijk dat het toevoegen van foliumzuur na de bevruchting Spina bifida (een open rug) bij borelingen kan vermijden. Maar de Hoge Gezondheidsraad in ons land is er niet voor gewonnen om dit dan maar meteen in het broodmeel te mengen, zodat iedereen het binnenkrijgt via de dagelijkse boterham. Ik denk dat er nog veel werk is en dat zo’n ‘nationale verrijkingsalliantie’ in ons land ook nuttig kan zijn om dit en andere soorten discussies te beslechten.
Maar ondertussen kan ik iedereen geruststellen die bloed krijgt van de ‘Popeye’s’ van deze wereld met teveel ijzer in het bloed. Dat is perfect bruikbaar en kan het bloedtekort helpen stelpen. Schol en doe de bloedzakjes nog eens vol!
Beste uniefs ter wereld vechten voor Vlaamse student
JURGEN GOOSSENS KRIJGT AANBIEDINGEN VAN HARVARD ÉN YALE IN VS
Beste uniefs ter wereld vechten voor Vlaamse student
GENT/DENDERMONDE - Vanuit de hele wereld solliciteren elk jaar duizenden knappe koppen voor een plaatsje aan de prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Yale, twee van de beste uniefs ter wereld. Doctoraatsstudent Jurgen Goossens (23) uit Dendermonde kreeg een aanbod van allebei.
‘Misschien was ik gelukkiger geweest als ik maar tot één universiteit was toegelaten, want ik heb me kapot gepiekerd. Maar ik geef toe: eigenlijk was het gewoon een luxeprobleem', zegt Jurgen Goossens.
Zoals zoveel knappe koppen hoopte de doctoraatsstudent rechten op een beurs om een jaar in de Verenigde Staten te studeren. Hij deed aanvragen bij vijf topuniversiteiten, in de hoop tot eentje te worden toegelaten. Hij kreeg een aanbod van alle vijf.
Naast Chicago, Columbia en NY University zitten bij die vijf ook dé twee beste Amerikaanse universiteiten op het gebied van rechten: Harvard en Yale. ‘Eind maart kwam ik uit de cinema toen ik een telefoontje kreeg van de universiteit van Yale. Ik was toegelaten tot hun master rechten. Mijn hart stond even stil. De volgende dag heb ik een feestje gebouwd.'
Een week later viel er brief in de bus van die andere topuniversiteit, Harvard. Toen volgde er geen feestje, maar wel veel muizenissen. ‘Een week lang heb ik mij kapot gepiekerd en met superveel mensen gepraat.' Na die week wist hij het zeker: volgend academiejaar trekt hij naar New Haven, naar de prestigieuze Yale-universiteit.
‘Harvard en Yale zijn allebei top, maar Yale is nóg exclusiever. Slechts 25 mensen worden tot de master toegelaten. Daardoor is het contact met de proffen veel intenser. Ik heb gehoord dat studenten zelfs bij hen thuis worden uitgenodigd. Ik kijk er echt naar uit om koffie te drinken met de mensen wier boeken in mijn kast staan en met hen te discussiëren over recht.'
Dat hij slim is, dat staat vast. Toch is Goossens niet het type dat door zijn schooltijd is gevlogen. ‘In de lagere school en het middelbaar was ik niet bij de slechtste leerlingen, maar zeker ook niet bij de beste.' Pas aan de unief werd hij een primus, door zijn grote passie: rechten. ‘Recht lijkt iets abstracts, maar het is overal mee verbonden. Een lettertje veranderen in een wettekst, kan gevolgen hebben voor heel veel mensen.'
Tijdens zijn eerste drie jaar rechten slaagde hij met grote onderscheiding en hij studeerde af als eerste, met liefst 87procent. Nadien vroeg professor Johan Vande Lanotte hem om te doctoreren. Keert hij na dat jaar nog wel terug naar Gent, of verzilvert hij zijn mooie diploma's in de States? ‘Natuurlijk keer ik terug. Ik heb een lief dat op mij wacht én een doctoraat dat af moet. Ik werk aan een model om ons gerecht te hervormen.'
Nederlandse en Vlaamse hiphoppers eren jarige Democrazy
KRAANTJE PAPPIE, SAFI & SPREEJ EN 'T HOF VAN COMMERCE IN VOORUIT Nederlandse en Vlaamse hiphoppers eren jarige Democrazy
GENT - Zaterdagavond was hiphopavond tijdens de feestweek van het 30-jarige Democrazy. Kraantje Pappie, Safi & Spreej en burgemeester Termont effenden het pad voor de 'westfluten' van 't Hof van Commerce. Het werd één langgerekt feest in de Vooruit.
Wat Daniël Termont tussen al dat hiphopgeweld deed? Wel, de Gentse burgemeester kwam plots aangereden met een kruiwagen vol drank om de dames en heren van Democrazy ('de beste muziekclub van heel de wereld', dixit Termont) eens stevig in de bloemetjes te zetten. Ook de verkiezingskoorts sloeg genadeloos toe: 'In een volgende legislatuur moet Democrazy eindelijk een eigen zaal krijgen', klonk het bij de burgervader.
Over naar de muzikale essentie van de avond. Kraantje Pappie is een Nederlandse hiphopartiest die tegenwoordig in de Belgische hitlijsten kampeert met zijn single Waar is kraan?. In de Concertzaal van de Vooruit diepte hij vooral songs uit zijn recentste album Crane op. Zonder enige moeite namen Kraantje Pappie en zijn kompanen het publiek op sleeptouw. Waar is dat kraantje? Hier is dat kraantje!
Na dat Nederlands geweld was het tijd voor het Mechels-Gents duo Safi & Spreej, dat u misschien wel kent van Herinner mij. Zij hadden het duidelijk iets moeilijker om de vlam in de pan te krijgen en oogden bij momenten ietwat onzeker. Muzikaal zit het met hun debuutplaat Ter Plaatse, rust zeker goed, maar live mag het wat ons betreft nog wat meer swingen.
't Hof van Commerce hoeven u niet meer voor te stellen. De hiphopgroep uit Izegem staat na een kalmere periode weer op alle Vlaamse podia met hun album Stuntman onder de arm. Voor het overwegend West-Vlaamse publiek kon de avond niet meer stuk nadat Flip Kowlier Gent als de hoofdstad van West-Vlaanderen had uitgeroepen. De Gentenaars in de zaal werden dan weer goedgeluimd van de nog steeds strakke nummers van het Hof. Onder andere Baes en Kom mor ipwerden luidkeels meegebruld. Ook de recente singles Stuntmann en Wupperbol konden op heel wat bijval rekenen.
Radio 538: Kraantje Pappie - Waar is Kraan (live bij Friday Night Live)Safi & Spreej - Herinner Mij
Elke De Meester is enige Belg die doorgaat naar finale internationale accordeonwedstrijd
ELKE DE MEESTER NIET BIJ EERSTE DRIE, MAAR WEL PRIJS VAN BESTE BELGISCHE DEELNEMER
Noorwegen wint internationale accordeonwedstrijd van Rotary Gent
GENT - Elke De Meester heeft op de internationale accordeonwedstrijd in het Muziekconservatorium van Hogeschool Gent de prijs gewonnen van beste Belgische deelnemer. Elke selecteerde zich vrijdag wel voor de finalewedstrijden, maar moest daar de buitenlandse collega's laten voorgaan op het podium. Ze speelt vanavond wel mee in het laureatenconcert, om 20 uur, in het conservatorium.
De elfde muziekwedstrijd voor jonge solisten is een organisatie van Rotary Gent die op die manier jong talent dat in de laatste jaren conservatorium zit of net afgestudeerd is een podium wil geven. De elfde editie stond in het teken van de accordeon.
Winnaar werd Ida Lovli Hidle uit Noorwegen, voor Yohann Juhel uit Frankrijk. Neza Torkar uit Slovenië neemt de derde podiumplaats in.
Vanavond om 20 uur spelen de drie laureaten een laureatenconcert in zaal Miry van het Koninklijk Conservatorium Gent, Hoogpoort 64, in Gent. Er zijn nog tickets aan de ingang. 30 euro.
Ook Elke De Meester mag er als beste Belgische deelneemster een concert spelen. Daarbovenop krijgt ze ook nog een concertoptreden waar ze 500 euro voor betaald wordt.
Alle Afbeeldingen blijven
eigendom van de makers,en teksten
mocht u hier ietske vinden
dat van u is en moet verwijderd
worden gelieve een bericht
In de middenblog op (Reageren)
Eén van de grootste successen van Eddy Wally.
Deze mag niet ontbreken op deze blog...
Als marktkramer ben ik geboren.
Eddy Wally (Zelzate, 12 juli 1932)
is een Belgische zanger
die bekend is om zijn hits Chérie (1966),
Als marktkramer ben ik geboren (1969)
en Ik spring uit een vliegmachien (1996).