Het verhaal van Verapaz, een stukje authentiek Gents sociaal verleden, speelt zich af in de 19de eeuw. De goudkoorts van die tijd deed een groep arme Gentenaars uit de verpauperde volkswijk Muide dromen van het vinden van een gigantische goudschat in Midden-Amerika. Om die droom te doen uitkomen en op zoek naar een beter leven, stapten de goudzoekers in 1843 op een boot naar Midden-Amerika.

Die boot van de Belgische Maatschappij der Volksplanting meerde in de Muide aan vlakbij het Sasseblindeke - in de volksmond ook bekend als Verapaz - en trok daarna via de haven van Antwerpen rechtstreeks naar Guatemala. Koning LeopoldI had daar immers, in de streek van Verapaz, de kolonie Santo Tomas gesticht, een eldorado dat heel wat goudzoekers aantrok.

De tocht werd voor de Gentse goudzoekers een zware beproeving. Onderweg kwamen immers 182 van de 542 Belgische kolonisten aan boord van het schip om het leven door allerlei tegenslagen. Maar ze haalden Guatemala, zij het maar voor even. In 1845 maakte Guatemala een einde aan de samenwerking met België.

Het verhaal van de goudzoekers uit de Muide blijft tot vandaag in de Gentse volksmond leven en was de inspiratie voor een volksliedje. Goade gij mee noar Verapa? Doar moede gij nie wirke. Eten en drenke op eu gemak. Sloape gelijk een virke.

Grote broer

In 2002 werd het verhaal zelfs verfilmd door Didier Volckaert en An Van Dienderen, die in de documentaire Tu ne verras pas Verapaz op zoek gingen naar de sporen van de Gentse emigranten in Guatemala.

De naamsverandering moet nog voorgelegd worden aan de gemeenteraad en wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek. Maar waarschijnlijk krijgt de nieuwe stadswijk Oude Dokken na de drie voetgangersbruggen - Matadibrug, Bataviabrug en Calcuttabrug - een vierde grote broer genaamd naar verre streken die een rol hebben gespeeld in de Gentse geschiedenis.