Fragmenten, momenten, wat gaat het toch snel vijftig jaar zijn gevlogen, Dat weten jullie wel.
Fragmenten, momenten., dat zijn er al wat Vijftig jaar samen… dat doet me toch wat
Fragmenten, momenten, met lach en geween. Vijftig jaar … Daar kan je niet omheen
Die jaren tezamen zijn nog niet klaar, Fragmenten, momenten, komen en gaan. Beleef er nog velen En doe dat .. TE SAAM ! (Jubilarissen) Francine juli 2005
Ik was een gedroomd fotomodelletje voor nonkel Jean.
Mijn ma als jonge bruid.
°1931 +1986 Mijn ma, nooit oud, altijd in.
Zeven maal om de aarde te gaan, als het zou moeten op handen en voeten; zeven maal, om die éne te groeten die daar lachend te wachten zou staan. Zeven maal om de aarde te gaan. Zeven maal over de zeeën te gaan, schraal in de kleren, wat zou mij deren kon uit de dood ik die éne doen keren. Zeven maal over de zeeën te gaan - Zeven maal, om met zijn tweeën te staan. 'De gestorvene' van Ida Gerhardt
Je kende me wel,
maar wist niet wie ik was.
Je wist dat je hier woonde,
maar toch was je niet thuis.
Het verleden vult je gedachten
en heimwee maakt je triest,
maar ook een beetje boos.
Je zou liever zorgen voor…..
Maar je voelt je machteloos.
Ik zou willen zorgen voor….
Maar ‘k voel me machteloos
(Dementie) 1995 Francine
Ine, ons peuterpubertje
Zij is als een liedje, Dat luid klinkt en zacht. Ze is een melodietje , heel lief met veel kracht
De noten die dansen, bij haar op en neer. Hoogtes en laagtes, heen en weer.
Ze is als een vlinder, die vliegt in de wind. Ze is een echt raadsel , dat wonder dat kind.
Francine 24.05.2005
Ine 3 jaar
Lies & Sam maart 2005
Lies & Ine
Hierboven ben ik al 3 maandjes oud!
Ý Ik ben niet boos ik peuterpuber !
Ý Slaap als een reus, slaap als een roos, slaap als een reus van een roos, rozeke, zoetekoekedozeke, doe de deur dicht, van de doos ik slaap...... P.Van Ostaeyen
Ine en Lies oktober 2005
***
Voor de dag van morgen *** Wanneer ik morgen dood ga, vertel dan aan de bomen hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan de wind, die in de bomen klimt of uit de takken valt, hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan een kind, dat jong genoeg is om het te begrijpen.
Vertel het aan een dier, misschien alleen door het aan te kijken,
Vertel het aan de huizen van steen vertel het aan de stad hoe lief ik je had.
Maar zeg het aan geen mens. Ze zouden niet geloven. Ze zouden niet willen geloven dat alleen maar een man alleen maar een vrouw dat een mens een mens zo lief had als ik jou.
Het rollen van de tekst stopt door er met je cursor op te gaan!
02-02-2006
Het masjien
Het deed goed haar nog eens terug te zien.Toch heeft ze me bloed, zweet en tranen gekost.
Bloed, nu ja, van me te prikken in die rotnaald. Zweet van mijn noeste inspanningen en tranen van onmacht en onkunde als moe reclamerend zei dat ik niet het nodige geduld, potience, had. Moe haar Singer-naaimachine kreeg een plekje bij nicht Marina en daar was het dat ik haar na al die jaren weer eens terug zag. Net als vanouds, alsof de tijd had stil gestaan, had ons Marina zelf de inhoud van de schuifjes onaangeroerd gelaten. Hoewel onaangeroerd nu ook weer niet want ze vertelde me dat ze de bobijntjes met garen soms vast neemt er er zelfs aan ruikt om de herinnering aan ons moe weer op te roepen. Ik hoorde in gedachten het getik,soms snel dan weer voorzichtig,precies. Ik zag haar geslofte voeten de trapper bedienen en haar gekromde rug vol potience gebogen over haar werk.
Met de machine wordt niet meer gewerkt al zou dat heel goed kunnen, alles nog intact alleen de machinist is niet meer!
Deugnieterij was er natuurlijk ook bij. Het speelgoed dat we daarbij gebruikte bestond uit recyclagemateriaal. Resten van buizen die dienden om elektriciteitsleidingen in te stoppen en het reclameboekje van een postorderbedrijf waren ons materiaal.
De blaadjes uit het unigro- boekje,alleen die hadden het juiste formaat, werden in de hoogte gehalveerd en er werden pijltjes mee gerold. Zo een pijltje stopten we in de klakkebuis, een holle pvc buis die we met verschillende bandjes gekleurde tape een persoonlijke toets hadden gegeven. Met de kant van het papieren pijltje aan onze mond bliezen we uit volle kracht zodat het papieren pijltje meters ver belandde.
In kampen verdeeld bestookten we elkaar met die papieren pijltjes, waar we op voorhand een flinke hoeveelheid munitie van hadden gemaakt. Maar de echte sport bestond erin de pijltjes te richten op de vliegenramen waar ze, met een beetje geluk, mooi rechtop in de gaasjes bleven steken. En een mens krijgt wat hij verdiend ons gedroomd slachtoffer was niemand minder dan zotte Jeanne.
Het speelgoed waar wij als kind buiten mee speelden verschilt enigszins met het hedendaagse speelgoed. Hoewel sommige speelgoedjes blijvers of steeds weerkerende zijn . Buiten ons fietsje en onze step(trotinet) sprongen we in de koord. Een springtouw is zo een steeds terugkerend fenomeen.We speelden er mee op het voetpad voor de deur of op de speelplaats van de school. Je kon je er op je eentje mee vermaken of je laten begeleiden bij het draaien met de koord, onder het zingen van springkoord - liedjes zoals: in spin de boer komt in, uit spuit de boer gaat uit. De hoela-hoep vroeg om een zekere vaardigheid. Ik gebruikte deze dan ook meestal om mijn hondje kunstjes te leren.
Metkleine balletjes tegen een muur gooien zodanig dat ze terugketsten was ook een populair spelletje uitonzetijd. De kunst bestond erin om dit met twee, drie of zelfs vier balletjes te presteren als een echte jongleur. Ik oefende ijverig, tot ergernis van ons ma, tegen de met hout beklede muur van onze koepel. Badminton, of een proberen tot, speelden we ook. Ik denk niet dat er speelgoed is maar meer mee kan gevarieerd worden dan een simpele bal. Zo speelde we ook het oude spelletje Antoinette wie heeft de bal Waarbij één kind dat met de rug naar andere kinderen staat een bal over haar hoofd heen naar de andere werpt, diegene die de bal vangt verstopt deze achter zijn/haar rug. Al zingend "Antoinette wie heeft de bal ,draai u eens om dan weet ge het al" moest diegene die gegooid had raden wie de bal verstopte.
Tikkertje heette bij ons 'katteke' en hier warenwat variaties zoals katteke op de hoge of het bij prille pubers geliefde katteke kus, waarbij je diegene die je tikte een kusje mocht geven.
Hinkelen was heel erg in. Met krijt tekenden we een hinkelpark op de stoep, (zeker niet voor een huisgevel!) Een hinkelpark bestond in verscheidene modellen en bestond uit verschillende genummerde vakken in één groter vak. Daarin werd afwisselt een steentje geworpen of verder geschoven en hinkelend, op één been springend, dienden we alle vakjes te bezoeken . Wie het hoogste cijfer haalde zonder met twee benen de grond te raken was gewonnen. Je kon er zelfs de hemel mee bereiken! Het kattekwaad, wees gerust, volgt nog!
Een nieuw jaar! Nu nog de nodige inspiratie om verder te schrijven op mijn blog. Verhalen zijn er nog genoeg. Die wil ik verder vertellen zoals voorheen. Velen trachten zoveel mogelijk bezoekers te lokken, met plaatjes en met praatjes . Niet allen even veelzeggend. Het is naturlijk leuk om bij de blog top honderd te mogen "prijken" maar niet ten koste van. Ik blijf mijn verhalen zo goed mogelijk vertellen voor hen die geintresseerd zijn. En......naar kinderuitspraken ben ik ook nog steeds opzoek. Ik vind ze leuk en velen met mij! Ik dank mijn trouwe lezers, waaronder de hoofdrolspelers in mijn verhalen : mijn familie. Wens ook iedereen het allerbeste voor het komende jaar ! En ....we doen ons best naar eigen kunnen en vermogen!
Lieve meter, ik weet dat alle grote mensen vandaag nieuwjaar komen wensen en ik dacht er moet van mij ook een heel klein woordje bij dat de heer u moge geven: vrede,voorspoed en lang leven dit wenst uw doopkindje francine
Sneeuw ,wind,regen of koude niets hield ons tegen. Om 8.00 uur s morgens stonden we paraat om nieuwjaarkezoete te gaan zingen. Zoals steeds gingen we zingen met gans onze bende.Voor zover we deze compleet kregen want als de jongste de leeftijd had om mee te gaan zingen was de oudste dan weer te oud. Ons openings- en tevens startlied werd tradioneel voor de Sjarrel onze melkboer gezongen. Die was natuurlijk niet onvoorbereid aan zijn melktoer begonnen en had voor elks van ons een traktaat bij. Dat werd alvast als eerste van vele in onze,door moe gestikte,zak gestoken. Blijgemutst vertrokken we, begeleid door onze moeders,die onopvallend aanwezig waren, aan onze ronde langs de middenstanders en boerderijen in de Tuinwijk. Moesten we die tocht heden ten dage overdoen we zouden niet veel te zingen hebben want net als die vertrouwde melkboer verdwenen ook de boerderijen en de meeste winkeltjes! Op het einde van de tuinwijk maakte de moeders met de jongste kinderen rechtsomkeer. Wij mochten ,voor onze laatste keer, nog tot 's middags op de Bredabaan zingen. Zo zongen mijn nicht en ik ons een weg naar haar moeke in Schoten. Daar arriveerde we moe en hongerig want ik herinner me nog goed de lekkere boterhammen die door moeke eigenhandig van het brood werden afgesneden. Met de bus keerde naar huis of we werden thuis gebracht. Daar keerde we boven de tafel onze zak om om onze kruimelige buit te sorteren. Daar waren verschillende halve frankskes, lollies, chocoladerepen,appelsienen,appels, sleutelhangers, bladwijzers en heel veel letterkoekjes(noppekes) Wat waren we rijk!
Nieuwjaarke zoete, t varken heeft vier voeten Vier voeten en ne staart, Is dat dan geen centje waard?
Al sinds mensenheugenis kennen we dit gebruik waarbij het oud jaar werd uitgezongen en het nieuwe jaar ingezongen . Dit gebruik dat afstamt van de oude Germaanse midwinterfeesten duurden van half november tot half januari. Op die manier probeerde men de goden gunstig te stemmen opdat de dagen na 21 december (de kortste dag) weer langer zouden worden.
In de Middeleeuwen was nieuwjaarszingen een ritueel waarbij zangers langs de deuren trokken, een lied zongen en daarvoor eten en drinken opeisten. Dat bedelen ging soms vrij direct. Men drong de huizen binnen en nam mee wat men van zijn gading vond.
In de negentiende eeuw gingen bepaalde beroepsgroepen langs de deur met nieuwjaarswensen. Vuilnisophalers en lantaarnopstekers ontvingen dan een fooi voor het rijm dat door de plaatselijke schoolmeester was gemaakt. Nachtwakers trokken het langst zingend door de straten om een nieuwjaarsfooi. Dit zingen gebeurde op oudejaarsavond.
Deze verkapte vorm van bedelen en werd gezien als een welkom extraatje.In de eerste helft van de twintigste eeuw verdwenen de laatste zingende nachtwakers.
Op sommige plaatsen is dit gebruik verdwenen terwijl het op andere plaatsen zelfs aangemoedigd wordt door de organisatie van wedstrijden en dergelijke. Dit nieuwjaarzingen gebeurt nu heel vredig, ludiek en speels door kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar, zij gaan op oudjaar s morgens langs de deuren en zingen hierbij oudejaarsliedjes. In ruil voor hun gezang krijgen ze dan wat snoep of een geldstukje. Wanneer er echter geen beloning volgt klinkt heel soms uit de mond van de meer gedurfde zangertjes(zie:de directe aanpak uit de Middeleeuwen):
"Hoog huis,laag huis er zit een gierige pin in huis"
Vandaag begint officieel de winter en die werd vroeger traditioneel ingezet met de plezante"buitensluit" . Dit in onbruik geraakt spelletjehield in dat diegene die binnen waren de deur of ingang blokkeerden om die zij wilden binnenkomen buiten te sluiten. Die persoon die tevergeefs de deur trachtte te openen werd verwittigd door het roepen van :" buitensluit en ..wat beloofd ge .."? Je mocht enkel dan binnen wanneer je ,je tol betaalde, dat ging van geen huiswerk,een centje, een snoepje maar ook een kusje kon volstaan!
Een mooi verwijs naar de winter die we ook liefst buitenlaten! Toch jammer dat dit gebruik ook is buitengevallen. Of wordt het toch nog gespeeld?
Natuurlijk vierden we ook het kerstfeest met heel de familie. De opzet en organisatie kwamen van ons moe. Omdat ze boven ons woonden en er beneden meer plaats was gebeurde het daar. En ruimte hadden we zeker nodig, vooral de laatste jaren wanneer de familie begon aan te groeien . Menig lief of vrijer heeft er zijn ontgroening als toekomstig familielid mogen beleven!
In de begin periode echter waren we met 9 kinderen en allen kregen we van de koppels volwassenen een pakje vanonder de kerstboom. Dit waren bescheiden en veelal praktische cadeautjes .Dat kon gaan van een boek, sokken een sjaal handschoenen of muts maar van ons moe kregen we steevast ondergoed (broeken)cadeau. Dat was zo van toen we kleine dreumesen waren tot we meer kokette tieners werden . En dan werd met die onderbroeken wel eens serieus gelachen. Want het betrof hier degelijke onderbroeken zonder strikske of kantje en volledig tijdloos. Waar we nog het meest moesten om lachen was dat moe iedere keer dacht dat ze een echte verassing voor ons had! Onze reactie was er dan ook altijd één van gespeelde verbazing! Waar ons moe het meest van hield was dat wij kinderen ons verkleedde en toneelstukjes opvoerde. Dat was natuurlijk iets wat we met alle graagte deden!
Er werden ook gezamenlijke spelletjes gedaan zoals het onder de tafel doorgeven van allerlei attributen waarnaar we moesten raden. Ook de toen klassieke fopartikelen kwamen aan bod. Zo waren er:suikerklontjes waar een plastiek spinnetje in zat, neppralines, lekkende glazen en meer van dat soort sfeermakers.
En in plaats van het vuurwerk dat nu met deze dagen de lucht in geschoten wordt waren wij in de wolken met onze sterrestokjes-vuurwerk! Het kerstfeest bij moe was gewoon hartelijk, luidruchtig,warm, gezellig en .schitterend!
Hermanneke uit Beveren ging naar bed, toen zijn vrouw zei dat er licht brandde in het tuinschuurtje, wat ze net kon zien uit het slaapkamerraam. Hermanneke ging naar de achterdeur om het licht in het schuurtje uit te doen, toen hij zag dat er een paar kerels (kerstmannekes?) zijn spullen aan het jatten waren. Gauw belde hij 112, en zei: er lopen dieven in mijn achtertuin, en die stelen mijn spullen. De brigadier vroeg: zijn ze ook in huis?, en Hermanneke zei : nee. Toen zei de brigadier: doe de deur goed op slot, dan komen we als we tijd hebben even langs, want alle politieauto's zijn op dit moment ergens anders bezig. "ok" zei Hermanneke, hing op en telde tot honderd, toen belde hij weer 112: met Hermanneke uit Beveren , ik belde zojuist ook al dat er dieven in de tuin rondliepen : wel ik heb ze allemaal doodgeschoten. En hij hing de telefoon weer op.
Binnen vijf minuten kwamen er drie politiewagens en een ambulance aanscheuren. De politieagenten rekenden de inbrekers in op heterdaad De brigadier kwam naar Hermanneke en zei: ik dacht dat jij ze had neergeschoten? Hermanneke zei: Ik dacht dat jij geen auto's ter beschikking had!
Ons kent ons. Deze uitdrukking om aan te duiden dat men zichzelf of dichte familie goed kent is een goede verwijzing naar het Antwerpse(?) gebruik om over nichten en kozijns te praten met het bezittelijke voornaamwoord ons. Het overkwam me meermaals dat wanneer ik over nichtjes of kozijns sprak men me vroeg of ik over mijn zussen en/of broers sprak. Bij ons is dit gebruikelijk , over een nicht spreken we dus van ons .. en over een kozijn gaat het van onzen Zelfs al zien of horen we elkaar niet meer het blijft ons/onze.
Als dit dan toch een typisch Antwerps fenomeen is spruit dit dan voort uit ons chauvinisme, onze groepsgeest, onze hebzucht, of onze ? Verduidelijkt dat angst of niet open staan voor vreemden van sommigen van onze Antwerpenaars?
Alhoewel het ook kan wijzen op een close of een hechte groep en goede familiebanden.Over onze man spreken we van' die van ons' of de mannen over hun vrouw als 'di van ons'! (soms die van olle)
Bij onze kinderen gaat dit gebruik er, samen met het Antwerpse dialect er toch wat uit, alhoewel de meer favoriete nichtjes en/of kozijn toch nog op die ons manier, bewust of onbewust, worden benoemd.
Imagine there's no heaven, it's easy if you try, no hell below us, above us only sky. Imagine all the people, living for today yu-huh. Imagine there's no countries, it isn't hard to do, nothing to kill or die for, and no religion to Imagine all the people living life in peace yu-huh. You may say I'm a dreamer but I'm not the only one I hope some day you'll join us, and the world will be as one. Imagine no possesions, I wonder if you can, no need for greed or hunger, a brotherhood of man. Imagine all the people, sharing all the world yu-huh. You may say I'm a dreamer ...
December, de feestmaand begon al met de verjaardag van ons ma op 2 december . Er volgde dan die spannende periode rond sinterklaas en dan waren er de verschillende kerstfeesten die we bezochten. De organisatie van die kerstfeesten gebeurde door de Belgische dienst der Posterijen. Dat maakte van deze uitstappen ook een heel familie gebeuren want zowel onze pa als zijn broer Francois waren werkzaam bij de Post Ik herinner mij vooral de feesten in de feestzaal op het Antwerpse Kiel en in de Biljart Palace op het Astridplein. Het feest werd opgeluisterd door clowns, goochelaars en acrobaten maar de climax was natuurlijk het kerstmanneke die voor alle kinderen een geschenk, aangepast aan de leeftijd, had meegebracht. Op het einde van de voorstelling werden de familienamen met initialen van onze vaders afgeroepen gevolgd door meisjes of jongens en het geboortejaar van het kind. Bij ons moest er altijd wel iemand op het podium komen want wij vulde met onzeclan haast elk jaartal in. Op één van die kerstfeesten kregen we vooral boeken en daar is dan mijn leeshonger ontstaan. Met de boek of boeken die we kregen was ik zeer gelukkig en kon niet wachten om te beginnen met het lezen ervan! Ik kreeg er heuse klassiekers zoals Onders moeders vleugels van Louise Alcott en de "Oliver Twist" van Charles Dickens maakte zon onuitwisbare indruk dat ik hem haast stuk las. Ik zag meermaals een verfilming en nu nog prijkt hij bij mijn beste- boeken top 10
De winterpiek van vorige dagen, de erbarmelijke toestand van sommige medemensen en het overlijden van 2 daklozen in ons landje deed me denken aan een oud liedje dat moe ons leerde.
Dit liedje zongen we op 31 december bij het nieuwjaarkezoete - zingen. Dit klonk zo anders dan de gebruikelijke en veel gehoorde nieuwjaarsliedjes dat we meermaals complimentjes kregen voor het mooie en originele liedje dat we brachten.
We staan hier in de kou te schudden en te beven. Ons hartje klopt van rouw. Ach wil ons toch wat geven, wat bier of brandewijn maar geld zou beter zijn Want in die arme dagen Ons beurseke is zo klein ons beurseke is zo klein.
(+-1963) Angst .Verwachting .blijdschap .verontwaardiging . boosheid en verdriet. Deze gevoelens werden mij door sinterklaas gebracht .
Als kleine gasten waren we de dagen, zelfs weken voor sinterklaas extra braaf en extra lief. Dat schreven we dan ook aan sinterklaas in onze brief, héél netjes en héél doordacht .Later gooiden we die zorgvuldig geschreven brief, met de hulp van onze ouders, in de kachel want de lettertjes zouden de goed heilig man wel via de schouw bereiken.
De eerste dagen van december lagen we stil en stokstijf in ons bed te luisteren of hij al op ons dak was en de nacht van 5 op 6 december durfden we amper te ademen en probeerden we vooral niet in t slaap vallen! Beneden stonden de 3 borden met wat eten voor het paard, suiker, wortel, brood en een raapje te wachten tot de inhoud werd omgewisseld met marsepein, chocolade en mandarijntjes.
In de Grand Bazaar op de Groenplaats hadden we hem natuurlijk al gaan begroeten .Op de vierde verdieping onder de grote koepel zat hij op zijn troon de handjes te schudden van de verwachtingsvolle, meestal angstige kindjes, die in een lange in de rij stonden aan te schuiven. Van de bijhorende zwarte Pieten kregen we een klikker( hoe heet nu zo een ding?) een prulletje in blik waar je moest op nijpen en dat een klikkend geluid voortbracht. Overal in de winkel en op de Meir hoorde je dat geklik. Eens thuis verdwenen die spullen dan ook op onverklaarbare wijze (?)
Ik moet een jaar of elf geweest zijn toen het mysterie van sinterklaas voor mij ontluisterd werd. Aan het begin van mijn puberteit reageerde ik met geschokte verontwaardiging, mijn vertrouwen was serieus geschonden. Toen mijn pa dan ook rond die decemberperiode zoetlief een afbeelding van de sint in de krant liet zien kijk eens wie hier staat reageerde ik gepikeerd en boos op zijn "leugens".
Jaren later, ik had toen zelf al kindjes, die op hun cadeautjes wachtten.Weer was het sinterklaasnacht en ook toen durfde ik amper te ademen en zeker niet in t slaap te vallen. Geen gerommel op het dak, wel bang afwachten. In het ziekenhuis waakten bij ons ma die moeizaam ademend haar laatste nacht passeerde.Net 55 jaar geworden stierf zij op 6 december en verdween met sinterklaas.
Vandaag was het grootoudersfeest in het schooltje! Daar kregen we een boswandeling met zoektocht voorgeschoteld. En echte speurneuzen zijn altijd in het bezit van een vergrootglas! Wie zie ik daar nu?
Ik heb hier een cadeautje, Oma,opa voor wie,voor wie is dat? 'k heb voor u Voor oma en opa een pakje klaar. Zij zijn zo'n lieve schat. Feest,feest,feest! Dag oma,dag opa Kusjes om ter meest! Ik vind jullie zo lief Ine Dag oma ,dag opa, Ik blijf je hartedief! Sam
Het lijkt wel of de herfsten en winters vroeger kouder waren . We hadden dan ook niet de luxe van een centrale verwarming .Enkel de huiskamer werd verwarmd door een kolenstoof. Aan de achterzijde van ons huis boden de weilanden en de polder geen enkele isolatie.. Ik deelde de kamer en het bed met mijn zus en in de winter gebeurde het meer dan eens dat ons geen blik op de buitenwereld gegund werd door de ijsbloemen die het raam volledig inpalmden. Met onze nageltjes krabde we het ijs weg tot we de weiden en de polder, waar nu de autosnelweg ligt, met een wit tapijt bedekt weer zagen!
Bij erge koude werd samen met een extra sasieeen verwarmd strijkijzer,zo één dat op de kachel verwarmd werd, in handdoeken gewikkeld en onder in ons bed gelegd. Bij gebrek aan voldoende strijkijzers werd die functie wel eens overgenomen door een verwarmde baksteen. We kropen wat dichter bij elkaar en de koude bleef uit ons bedje!
En nu de nachten frisser worden staat mijn raam halfopen, de centrale verwarming staat uit, een extra sasie,wat dichter bijeen en... ik slaap weer als vanouds!
Leuke kinderpraat(met naam en leeftijd) wordt in dank aanvaard! Ook je op-en aanmerkingen worden gretig gelezen.AAN GROTE AFBEELDINGEN HEB IK GEEN BOODSCHAP en zal ik verwijderen!
You' ll win every fight you fight, every game you play you can never lose, we will be by your side all the whay you'll win every fight you fight, every game you play on't you be afraid, you will win every fight every day
never give up, my friend if you don 't see the end if you don 't see the top,don 't stop we know we know you'll win every fight you fight, every,game you play you will reach the top, at the top, that's where you will stay
Francois, Jean,Louis
Fietstochtje rond 1935
STOP zeehondenmoord!
'k zou zo gere willen leve in ne wereld zonder haat zonder macht en zonder streven waar dat al van 't zelve gaat 'k zou zo gere wille leven in ne wereld zonder pijn waar dat iedereen al kan geve en dat geestig es te zijn
'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder geld da de nie van schrik moet beve veur ne oorlog en geweld 'kzou zo gere wille leven in ne wereld zonder doel waar gerekend wordt mee scheefkens geen bankiers en gene boel
'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder werk waar dat alles gaat al spelend dat de 't werke niet en merkt 'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder schrik hoe dat zou zijn 't es om 't even zeker beter, dat wete 'k ik
'k zou zo gere gelijk de bome staan mee wortels in de grond en mijn takke naar omhooge en geen woord in mijne mond 'k zou zo gere kunnen vliege gelijk ne vogel in de lucht zachtjes op de wolke wiege geen lawaai zelfs gene zucht
'k Zou zo gere 'k zou zo gere 'k zou van alles willen doen schone luchtkastele bouwe en tons slape tot de noen 'k zou zo vele wille geve veur ne wereld mee veel groen waar nog veugels kunne leve en mijn liedjes niet van doen
(Walter de Buck)
TEST OEWAIGE !
Zeddenenechte Antwaarpener?
kunde dees woorde inies oât spreke zonder te doddele ? probeert morris : akosterniondoeng