Fragmenten, momenten, wat gaat het toch snel vijftig jaar zijn gevlogen, Dat weten jullie wel.
Fragmenten, momenten., dat zijn er al wat Vijftig jaar samen… dat doet me toch wat
Fragmenten, momenten, met lach en geween. Vijftig jaar … Daar kan je niet omheen
Die jaren tezamen zijn nog niet klaar, Fragmenten, momenten, komen en gaan. Beleef er nog velen En doe dat .. TE SAAM ! (Jubilarissen) Francine juli 2005
Ik was een gedroomd fotomodelletje voor nonkel Jean.
Mijn ma als jonge bruid.
°1931 +1986 Mijn ma, nooit oud, altijd in.
Zeven maal om de aarde te gaan, als het zou moeten op handen en voeten; zeven maal, om die éne te groeten die daar lachend te wachten zou staan. Zeven maal om de aarde te gaan. Zeven maal over de zeeën te gaan, schraal in de kleren, wat zou mij deren kon uit de dood ik die éne doen keren. Zeven maal over de zeeën te gaan - Zeven maal, om met zijn tweeën te staan. 'De gestorvene' van Ida Gerhardt
Je kende me wel,
maar wist niet wie ik was.
Je wist dat je hier woonde,
maar toch was je niet thuis.
Het verleden vult je gedachten
en heimwee maakt je triest,
maar ook een beetje boos.
Je zou liever zorgen voor…..
Maar je voelt je machteloos.
Ik zou willen zorgen voor….
Maar ‘k voel me machteloos
(Dementie) 1995 Francine
Ine, ons peuterpubertje
Zij is als een liedje, Dat luid klinkt en zacht. Ze is een melodietje , heel lief met veel kracht
De noten die dansen, bij haar op en neer. Hoogtes en laagtes, heen en weer.
Ze is als een vlinder, die vliegt in de wind. Ze is een echt raadsel , dat wonder dat kind.
Francine 24.05.2005
Ine 3 jaar
Lies & Sam maart 2005
Lies & Ine
Hierboven ben ik al 3 maandjes oud!
Ý Ik ben niet boos ik peuterpuber !
Ý Slaap als een reus, slaap als een roos, slaap als een reus van een roos, rozeke, zoetekoekedozeke, doe de deur dicht, van de doos ik slaap...... P.Van Ostaeyen
Ine en Lies oktober 2005
***
Voor de dag van morgen *** Wanneer ik morgen dood ga, vertel dan aan de bomen hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan de wind, die in de bomen klimt of uit de takken valt, hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan een kind, dat jong genoeg is om het te begrijpen.
Vertel het aan een dier, misschien alleen door het aan te kijken,
Vertel het aan de huizen van steen vertel het aan de stad hoe lief ik je had.
Maar zeg het aan geen mens. Ze zouden niet geloven. Ze zouden niet willen geloven dat alleen maar een man alleen maar een vrouw dat een mens een mens zo lief had als ik jou.
Het rollen van de tekst stopt door er met je cursor op te gaan!
22-04-2005
Honger maakt vindingrijk.(7)
Ook onze schippersfamilie heeft deze verschrikkelijke eerste wereldoorlog moeten doormaken. Zij diende letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water te houden. Door de honger bedreigd moest men zich wel erg vindingrijk tonen. Om zich in die hachelijke tijd uit de slag te trekken, stopten ze de saswachters zakjes kolen uit hun eigen vracht toe. In ruil daarvoor kregen ze de zo begeerde voedingswaren. Op de plaats van bestemming gekomen moest het schip, voor het lossen, zijn vereiste gewicht hebben. Om de controle, die hiermee gepaard ging, te misleiden gingen alle kinderen op een bepaald deel van het schip staan, zodat het vereiste gewicht alsnog behaald werd.
Va (Jef) zijn jeugd zag er enigszins anders uit. Zijn vader was schipper, net zoals zijn vader ,grootvader ,overgrootvader...Het beroep werd al meer dan 300 jaar doorgegeven van vader op zoon. Reeds op jonge leeftijd moesten de kinderen mee aan het touw , om vanop het jaagpad het schip door de vaart te trekken. Va is in het hartje van Antwerpen geboren in een steegje in de Kloosterstraat . In die straat waar nu verschillende klasse antiekzaken gevestigd zijn waren toen verschillende van die woonsteegjes, nauwe gangetjes, waar meerdere huizen op een binnenplaats uitkwamen. Met het verloop der jaren verdwenen die schilderachtige steegjes die vergelijkbaar zijn met de bewaard gebleven"Vlaaikensgang".
Treseke bracht haar jeugd voor een groot deel door in de Pallieterstad Lier. Aan de onbezorgde kinderjaren kwam al vlug een einde toen in de zomer van 1914 de eerste wereldoorlog, de groote oorlog, uitbrak.
Een kwart van de Belgische bevolking sloeg op de vlucht voor de niets ontziende agressor.
Op de één of andere manier is ook hun gezin erin geslaagd om de gruwel te ontvluchten.
Ze kwamen terecht in Huddersfield in het Zuid -Westenvan Groot- Brittanië.
Vaderen de oudste kinderen werkten er in een spinnerij, de jongste kinderen, waaronder Therèse, kregen les in de speciaal opgerichte Belgische school.
Elk kleinkind en zelfs achterkleinkind kregen te pas en te onpas een staaltje van haar kennis van de Engelse taal. Met de nodige mimiek kregen we de uitleg over hoe we onze tong moesten oprollen om het Engelse woordje The volgens haar correct uit te spreken.
Dat was steeds lachen geblazen! Ook declameerde ze een Engels versje over enen Thomas(?),waarvan de rest me ontgaan is. Misschien dat een van mijn familieleden dit zich nog herinnert?
Huddersfield werd natuurlijk geromantiseerd en dat prikkeltje mijn nieuwsgierigheid zodanig dat we, mijn man en ik, tijdens een reis naar Schotland daar even halt hielden.
Het leek in niets op de voorstelling die ik me had gemaakt bij de verhalen van moe. Huddersfield, ongeveer 450 km ten Noorden van Dover is een grote moderne industrie- enuniversiteitstad, tussen Manchester en Leeds.
In het heuvellandschap waren de verlaten kolenterrils de getuigen van het mijnwerkers verleden.
Jammer genoeg waren de archieven in Huddersfield voor het weekend gesloten en duurde een aanvraag enkele dagen anders had ik meer informatie kunnen sprokkelen over hun leefomstandigheden ginds.
Vandaag 20 april is het 104 jaar geleden dat mijn grootmoeder in Lier geboren werd.
Voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen was zij ons moe. En de erfenis die ik van haar kreeg bestaat uit ontelbare mooie herinneringen aan een ongelooflijke vrouw. Zij vertelde zo graag uit haar verleden en wij hingen aan haar lippen en vroegen om meer. We beseften toen niet dat we die verhalen moesten opslaan want dat er ooit een eind aan zou komen. Enkele heb ik op geluidscassette .
Zo vertelde ze hoe ze in 1918 onze va leerde kennen, in danszaal Thalia(Carnotstraat ) . Er bestond ook nog de Minerva in de Nationalestraat waar Jef ook wel eens kwam omdat hij vlakbij in de Kloosterstraat woonde. Maar onze geschiedenis begon dus in deThalia: Toen ze door die schipperszoon met zijn klak en sjaaltje ten dans werd gevraagd bezwoer ze hem dat ze niet kon dansen, enkel de Engelse dansen die ze tijdens de oorlogsperiode in Groot Brittanië had geleerd. Maar hij zou het haar wel leren, want hij kon toch zo goed dansen. Eerst was het een Polka dan een wals ,een scottisch en dan een schuifelerreke. Dezevier verschillende dansen werden steeds herhaald . En ze dansten de hele tijd voor hun 1 frank entreegeld. Voor een drankje was er geen geld, enkel om te dansen.
De eerste kusjes gaven ze toen hij haar naar huis bracht want om tien uur moest ze thuis zijn. Dat hele eind van de Carnotstraat tot Berchem werd te voet afgelegd. Een grote afstand met tijd voor vele kusjes.
En ook ....hoe haar eerste kindje (mijn vader) na zeven maand zwangerschap bij haar moeder thuis geboren werd nog voor de goeivrouw (vroedvouw) ter plaatse was.
De cadeautjes die ze aan het kraambed kreeg waren enigszins anders dan de hedendaagse geschenken . Zo brachten de familieleden eieren, bloem ,peperkoek en meer van dat tot bij de kersverse moeder.
De laatste 2 jaar van haar leven verbleef zij in een rusthuis waar ze door ouderdomsdementie stilletjes wegkwijnde.
Negen jaar geleden in 1996 ging haar kaarsje uit, na een rijk gevuld leven als moeder, groot- en overgrootmoeder.
Onbetwistbaar de oudste tastbare link met voorouders bezit ik onder de vorm van een trouwboekje. Mijn overgrootouders huwden te Antwerpen op10 juni1886 en het vergeelde halfvergane beduimelde papier bewijst ontegensprekelijk de vergankelijkheid. Welke verhalen zou dit kleine boekje wel niet kunnen vertellen? Wat het alvast wel vertelt is het aantal kinderen dat in dit boek werden opgetekend. Die kwamen toen nog uit de bloemkolen of men ging ze kopen. Babyboomprogramma's en televisie bestonden nog niet en welk tijdverdrijf was nu leuker dan te zorgen voor een boekje vol!
14/06/2001 informatie over de operatie hebben ze nog niet gehad en we zitten met enorm veel vragen! Als we dat laten verstaan komt er uiteindelijk een neurochirurg op de kamer. Volgens de chirurg zou de schade beperkt zijn omdat ons Sammeke zijn ruggetje helemaal onderaan, onder het heiligbeen een beetje open was. Welke zenuwen er eventueel beschadigd of over zijn is nog niet duidelijk.
15/06 Sommige mensen weten eigenlijk niet goed hoe te reageren op deze geboorte. Maar de echt betrokkenen beginnen op bezoek te komen. Ze zijn toch ECHT blij met hun Sammeke, hoe hij nu is of hoe hij ook zal worden.
16/06 En voor de verdere toekomst.....laten we hopen dat de wetenschap uitkomst biedt, want zenuwen die door zijn dat is iets onomkeerbaar ! Voor het ogenblik tracht ik blij te zijn .... er zijn inderdaad zéér belangrijke zenuwen bespaard gebleven, maar al bij al het is een harde dobber!!!!
Ik doe niets anders dan internet afschuimen op zoek naar informatie. Uit alles blijkt dat ons Sammeke maar een lichte vorm van Spina heeft.
18/06De eerste digitale foto's van ons Sammeke zijn er. Ze worden al direct naar iedereen verstuurd. Er zijn mensen die zich bij het horen van Spina of een open ruggetje een verkeerde voorstelling maken . Maar ons Sammeke is van kop tot teen een voldragen en volgroeid manneke met zijn 3.120kg.
19/06Hij ligt nu in een ander kamertje in een open bedje. Zonder darmpjes of buisjes, wel wordt hij tweemaal per dag gesondeerd. Hij zit nu terug op zijn geboortegewicht, drinkt goed, slaapt goed en alle dagen verandert hij ,'t is toch echt een wonderke! ' t ventje moet zoveel meemaken! Allé hij is al een week oud.!!! We hopen dat hij vlug in zijn eigen wiegje ligt.
24/06Vandaag heeft men ontdekt dat hij een infectie heeft. Misschien afstotingsverschijnselen? Men sprak over morgen misschien weer opereren!!!!Laat ons hopen van niet ! Het was echt zeer pijnlijk om hem daar te zien liggen, bijna doorschijnend! We zijn zo machteloos hé! Luc zei al dat hij zijn rechterarm ervoor zou willen geven, maar zulke oplossingen bestaan er jammer genoeg niet . Al wat we kunnen is hem onze liefde geven! En die krijgt hij onvoorwaardelijk!!!
25/06 Ons Sammeke heeft dus momenteel een infectie, ze proberen dat te bestrijden met antibiotica (gevaar voor hersenvliesontsteking) Er zijn ook nog testen gedaan en binnen 3 à 4 dg weten ze of het draintje er terug uit moet of niet. Dan zouden ze een uitwendig draintje aanbrengen tot zijn lichaam kiemvrij is, dan na een dag of 10 terug een inwendig draintje. Ik had je liever wat beter nieuws gegeven maar we blijven hopen dat de antibiotica wint.
29/06Ons Sammeke zag er goed uit vandaag !Hij had geen voedingssondje meer in zijn neusje. Hij heeft het er trouwens zelf uitgetrokken. Hij heeft ook aan de borst gelegen, en goed gegeten. Ik hoop dat alles nu alleen maar in stijgende lijn gaat! De afgelopen weken waren een ware nachtmerrie maar het doet toch goed dat er nog mensen zijn met écht medeleven.
10/07Ik heb juist een serieuze huilbui. Ik hoop dat het een beetje over gaat door te schrijven. Ik weet echt niet meer wat ik ervan moet denken!
25/07De dokters zijn gisteren bijeen geweest en ze hebben beslist ons Sammeke vrijdagmorgen te opereren . Ze zullen het verwijderen van het externe en het inplanten van van een inwendig shuntje in eenmaal doen. Hij moet dan nog eventjes terug naar de intensieve neonatologie.
29/07Sam lag gisteren in zijn relaxske, dat vond hij echt heel leuk. Zijn mobiel hangt boven zijn bedje, en ons Tamara wandelt af en toe wat rond met ons Sammeke in haar armen. Een hoop nieuwe indrukken voor dat manneke. En er zullen er nog flink wat volgen
31/07Ons Sammeke is vandaag verhuisd. Een beetje dichter bij de vrijheid. Hij ligt nu op de kinderafdeling, een kamertje apart waar ons Tamara ook blijft overnachten. Hij trok nogal ogen hoor. Geen alarmpjes, of lichtjes die aan en uit floepen. En het grote raam waar hij de buitenlucht zag, dat interesseerde hem eigenlijk nog het meest.
04/08Gisteren in de late namiddag, na dat men nog een controlescan had genomen mocht ons Sammeke dan eindelijk het ziekenhuis verlaten. . Overladen met sondeer(katheriseer)materiaal vertokken ze met hun drietjes huiswaarts. Voelde dat kleine ventje wel hoe gelukkig we allen waren? Het leven met hun kindje kan dan eindelijk beginnen .Al staan er wel al een reeks doktersbezoeken in hun agenda. Maar so far so good en we bekijken het dag per dag. De evolutie van onze kleine Sam kan nog alle kanten uit. Voor dit moment genieten we dat hij eindelijk is waar hij thuis hoort!
18 JUNI 20021818 juni 2002 HIEP HIEP HOERA Onze Sam werd 1 jaar.. Ons Sammeke zien evolueren gebeurde vaak met een ongerust afwachten. Nu is ons manneke een volleerd kruipertje dat alle dagen op ontdekking gaat. De dag dat hij zelfstandig zijn eerste stapjes zal zetten is niet ver meer af. Ondanks zijnaanlegfoutje heeft Sam zich flink geweerd in zijn eerste jaar. Onze Sam is een braaf en rustig kind dat volop zijn grenzen aan het aftasten is. Het meest geliefkoosde spelletje is ballen rollen of gooien, hij is gek van ballen en zijn eerste woordje was dan ook:bal.Zijn dutjes tijdens de dag zijn nog altijd hazenslaapjes zodat hij tegen de avond doodop is en s nachts het klokje rond slaapt. Hij gaat nog steeds tweemaal per week naar de kiné en ook in het UZ wordt hij goed opgevolgd en begeleid. Het was een confronterend en bewogen jaar maar Sam gaf zoveel in de plaats zodat alle verdriet en pijn door geluk werden overwonnen.
Eén van mijn hobby's is genealogie. Ik begon twintig jaar geleden met opzoekingen naar mijn familienaam JENNé .Met mijn opzoekingen ben ik in 1696 beland. Door de komst van de kleinkindjes steek ik hier momenteel niet zoveel tijd meer in . Maar genealogie is een microbe die je nooit meer kwijtraakt, hier komt zeker een vervolg.
Wij zijn de takken van een eeuwenoude boom, de bloesem onze kinderen, de vruchten een toekomstdroom
Spina Bifida of open rug is een aangeboren afwijking van de wervelkolom en het ruggemerg, dit door een sluitingsdefect van de neuraalbuis aan het einde van de vierde week van de embryonale ontwikkeling. Normaal is het ruggenmerg veilig opgeborgen binnen de wervelkolom.Iedere wervel vormt een wijde tunnel waar het ruggenmerg doorheen loopt.
Wanneer er een fout optreedt bij de vorming van een gedeelte van de wervelkolom zijn de wervelbogen daar gespleten, dit noemt men dan spina bifida. Als de huid intact is noemt men dit spina bifida occulta.
Bij de ernstige vorm van spina bifida is er ook een defect in de huid boven het misvormde deel van de wervelkolom. Het ruggenmerg is daardoor onbeschermd en gewoonlijk eveneens misvormd. Hierdoor kunnen verlammingen ontstaan van de benen en van de sluitspieren van blaas en endeldarm.
De ernst van de handicap en de verdere gevolgen hangen samen met de hoogte en het aantal wervels die beschadigd zijn.
Misschien wel nuttig van mij eventjes voor te stellen. Mijn naam is Francine en ik ben Geboren in een goed jaar (1954). Op mijn vijftiende leerde ik Luc kennen hij was toen zeventien. Vier jaar later (in 1973)huwden wij . In oktober 1974 werd onze oudste dochter Tamara geboren en drie jaar later kreeg zij een zusje Debbie.Ik liet mijn werk staan om mij full-time met de kindjes en het huishouden bezig te houden. Ondertussen zijn we reeds meer dan dertig jaar getrouwd en hebben we drie kleinkindjes van de oudste dochter. Tamara deelt haar leven met Johan. Debbie woont samen met Claus. Ons eerste kleinkindje Sam (°2001)is geboren met Spina Bifida(Zgn.open ruggetje. Hij kreeg nog twee zusjes Ine (°2002) en Lies (°2005). Deze kindjes beheersen momenteel ,en waarschijnlijk nog lang, mijn hele doen en laten. Hierover zal je dus nog veel mogen lezen. Ik hou mij ook graag bezig met stamboomonderzoek, de pc , en toneel dit passief en actief. De laatste jaren was ik als vrijwilligster actief in het begeleiden en acteren bij en met minderbegaafden .
Leuke kinderpraat(met naam en leeftijd) wordt in dank aanvaard! Ook je op-en aanmerkingen worden gretig gelezen.AAN GROTE AFBEELDINGEN HEB IK GEEN BOODSCHAP en zal ik verwijderen!
You' ll win every fight you fight, every game you play you can never lose, we will be by your side all the whay you'll win every fight you fight, every game you play on't you be afraid, you will win every fight every day
never give up, my friend if you don 't see the end if you don 't see the top,don 't stop we know we know you'll win every fight you fight, every,game you play you will reach the top, at the top, that's where you will stay
Francois, Jean,Louis
Fietstochtje rond 1935
STOP zeehondenmoord!
'k zou zo gere willen leve in ne wereld zonder haat zonder macht en zonder streven waar dat al van 't zelve gaat 'k zou zo gere wille leven in ne wereld zonder pijn waar dat iedereen al kan geve en dat geestig es te zijn
'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder geld da de nie van schrik moet beve veur ne oorlog en geweld 'kzou zo gere wille leven in ne wereld zonder doel waar gerekend wordt mee scheefkens geen bankiers en gene boel
'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder werk waar dat alles gaat al spelend dat de 't werke niet en merkt 'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder schrik hoe dat zou zijn 't es om 't even zeker beter, dat wete 'k ik
'k zou zo gere gelijk de bome staan mee wortels in de grond en mijn takke naar omhooge en geen woord in mijne mond 'k zou zo gere kunnen vliege gelijk ne vogel in de lucht zachtjes op de wolke wiege geen lawaai zelfs gene zucht
'k Zou zo gere 'k zou zo gere 'k zou van alles willen doen schone luchtkastele bouwe en tons slape tot de noen 'k zou zo vele wille geve veur ne wereld mee veel groen waar nog veugels kunne leve en mijn liedjes niet van doen
(Walter de Buck)
TEST OEWAIGE !
Zeddenenechte Antwaarpener?
kunde dees woorde inies oât spreke zonder te doddele ? probeert morris : akosterniondoeng