Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
14-12-2007
Zo december, zo ook de winter !
Zoals ik gisteren al zei wordt de winter bepaald al naar het gedrag van december. Wie beter dan een weerspreuk zou ons dat kunnen vertellen ?
" Is december veranderlijk, beste vrind, dan is heel de winter slechts een kind. "
Of nog een ietsje anders gezegd :
" December veranderlijk en zacht, geeft een winter waar men mee lacht. "
Laat december dan maar eens veranderlijk zijn, en geef ons die winter waar we kunnen mee lachen ! Voor veel mensen en hun verwarming, zou het een welgekome iets zijn denk ik. Laat ons de schaduwzijde en het feit dat het ongedierte bij zacht weder veel gemakkelijker woekert, er maar bij nemen ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 December 2006 was een bewolkte droge dag met een maximum temperatuur van 10,9° om 14u20 waargenomen ! - 's Avonds om 20u52 werd de minimum temperatuur van die dag opgeschreven en die liet 7,6° noteren. De warmste 14de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1948 met 13,6°. - De koudste 14de december ooit kwam in 1899 voor met min 15,7° !
De voorbije dagen hebben we al gezien wat sneeuw, regen en mist of nevel in deze maand te betekenen hebben, rest nog het onweer of alias de donder in december. Wel, mochten we rond deze tijd een onweer krijgen, dan kan je er bijna zeker van zijn dat we volgend jaar veel wind gaan krijgen, leest u maar :
" Donder in decembermaand, belooft veel wind in 't jaar aanstaand. "
Naargelang december wordt ook gans de winter bepaald, en hoe we kunnen weten hoe gans de winter zal zijn, wel daar begin ik morgen over te vertellen. Als u er morgen bent, dan ik ook !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 December 2006 was een bewolkte dag met motregen ! Om 13u34 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 10,7° - 's Nacht om 0u10 schreef men de minimum temperatuur op en die liet 8,1° noteren. De warmste 13de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1938 met 13,8°. - De koudste 13de december ooit kwam in 1899 voor met min 13,7° ! Ik kan hier nog bij vertellen dat het in 1899 verschillende dagen erg koud was, dat zullen de temperaturen van de komende dagen bevestigen !
Vandaag wil ik beginnen met een erg oude spreuk waar ik seffens nog wat uitleg zal bij geven, maar eerst de spreuk en die gaat als volgt :
" Lucia maakt de langste nacht, half juni maakt de langste dag, half maart en september vrank maken dag en nacht even lang. "
Deze spreuk dateert van vóór de Gregoriaanse kalenderhervorming, en toen viel Sinte-Lucia tien dagen later n.l. op 23 december, of twee dagen na de winterzonnestilstand. En toen werkelijk, " maakte Lucia de langste nacht ", en was :
" Sinte-Lucij 't kortste van de tij. "
Goed nieuws is dat van nu af de dagen weer lengen, en een oud rijmpje zegt dit zo :
" Sinte-Lucije laat de dagen dijen. "
Helaas lengen de dagen nog maar bitter weining, en daarom zegt men terecht :
" Als Sinte-Lucie komt, lengen de dagen een vlooiensprong. "
OF :
" De eerste dag lengen ze een luizenwentel, de tweede een vlooiensprong. "
En nog anders gezegt :
" Met Sinte-Lucij lengen de dagen een hanegeschrei. "
En tot slot nog deze, ik vind ze echt allemaal te mooi om ze u te onthouden :
" Van Sinte-Lucie tot Kerstmis meerdert de dag een haneschrede. "
Over de benamingen zoals "vlooiensprong" - "luizenwentel" - henegeschrei, daar vindt u hier vlak onder in een apart hoofdstukje wat meer uitleg over. En morgen ? Wel dan bekijken we het weer in december weer. Tot dan ?
Luizenwentel, vlooiensprong, van waar komen deze namen ?
De weerspreuken waarin de uitdrukkingen zoals de tijdsbepaling van een luizenwentel, een vlooiensprong en een haneschrede in voorkomen, dateren uit de tijd toen de uurwerken nog niet uitgevonden waren. De eerste klok werd in 1370 in Frankrijk vervaardigd. Toen gebruikten onze voorouders de zonnewijzer, en werd de tijd bepaald naar gelang de stand van de schaduw welke een door de zon beschenen staafje op de wijzerplaat wierp. Na de winterzonnestand bemerkte men dat de schaduw zich lichtjes verplaatste; op Sinte-Lucie bedroeg de afstand deze van een vlooiensprong en vergrootte om o.a. met Kerstmis op een haneschrede te komen. Alzo stelde men vast dat de dagen langzamerhand verlengden. Voorgaande is een typisch bewijs dat de weerspreuken op een hoge ouderdom kunnen bogen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 December 2006 was een tamelijk mooie dag zegt maar. De zon was van de partij maar de hoogste temperatuur van die dag werd wel 's nachts om 0u31 waargenomen en die bedroeg 9,4°. - 's Morgens om 7u15 noteerde men die dag de laagste temperatuur en die liet 4,8° opschrijven. De warmste 12de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2000 met 13,5° ! - De koudste 12de december ooit kwam in 1844 voor met min 13,3° !
Gisteren en ook eergisteren zagen we de positieve en negatieve kanten van veel regen in december, maar wat voorspelt veel mist in deze maand ? Wel dat is nog lang niet zo slecht, lees maar eens wat een weerspreuk ons daarover te vertellen heeft :
" Decembermist, goud in de kist. "
Of nog ietsje anders gezegd maar met net dezelfde betekenis :
" December vol mist, geeft goud in de kist. "
Later deze maand kijken we nog naar wat donder en ook wind ons te voorspellen hebben in de laatste maand van 't jaar. Morgen kijken we vooruit naar de komst van Sinte-Lucia die overmorgen bij ons te gast is. Zeker komen kijken zou ik zeggen want Sinte-Lucia brengt ons iets waar eenieder zit naar uit te kijken. Wat dit is, wel dat leest u morgen dan wel. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 December 2006 was een bewolkte dag met regen en wind ! De maximum temperatuur die pas 's avonds om 21u16 waargenomen werd bedroeg toen 9,9°. - In de vroeger morgen, om 4u47 was dat, noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 5,1° opschrijven. De warmste 11de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1978 met 14,8°. - De koudste 11de december ooit kwam in 1844 voor met min 11,1° !
Gisteren hebben we de negatieve kanten gezien van veel regen in deze maand, en die hadden vooral betrekking tot de landbouw zou ik durven stellen. Vandaag komt ons een weerspreuk de positieve kant van veel regen in december vertellen, en wat voor een positieve kant :
" Pletst in de winter veel regen neer, dan krijgen we mooi zomerweer. "
Ik kan hier maar een ding aan toevoegen en dat is, laat vallen die regen !!! Morgen kijken we dan eens naar wat veel mist verwijst of te betekenen heeft. Ik zal er zijn, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 December 2006 was een bewolkte dag maar wel met af en toe wat zon. Om 14u25 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 7,5°. 's Morgens om 4u52 noteerde men toen 2,9° als minimum temperatuur voor die dag ! De warmste 10de december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1915 met 15°. - De koudste 10de december ooit kwam in 1879 voor met min 12,2° !
Vandaag en ook morgen wil ik enkele weerspreuken brengen die ons duidelijk maken wat een regenachtig weer in december te betekenen heeft. En ik begin met het negatieve zodat we morgen naar het positieve kunnen uitkijken. Een regenachtige december voorspelt slechte vooruitzichtigen en zo zegt ons een weerspreuk :
" December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen. "
Nog een andere weerspreuk zegt het dan weer als volgt :
" December koel en nat, ledigt gans het korenvat. "
Zoals al gezegd, laat ik morgen een weerspreuk aan 't woord die ons toch nog een positieve noot brengt. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jar geleden ?
9 December 2006 was een bewolkte dag waar men 's nachts om 0u10 de hoogste temperatuur van die dag noteerde en die bedroeg 8,8° ! - De minimum temperatuur werd in de late namiddag, om precies te zijn om 17u43 waargenomen en die liet 4,6° opschrijven. De warmste 9de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1915 met 14,3°. - De koudste 9de december ooit kwam in 1879 voor met maar liefst min 17,7° ! ! !
Sinte-Leocadie is net als Sinte-Barbara een heilige die ons voor de vriezeman kan behouden. Hier vlak onder geef ik u enkele erg goede middeltjes van hoe dat in zijn werk gaat, en wat je daar dient voor te doen. En wat zeggen de weerspreuken rond Sinte-Leocadie ? Een eerste heeft de volgende boodschap voor ons mee :
" Sint - Leocadie, houdt heur water nie. "
Kort maar erg duidelijk denk ik. Ik vond in mijn verzameling ook nog een erg mooie spreuk en die gaat als volgt :
" Brand berenkruid en lavendel tegen de mot voor Sint - Leocadie ontsteek de kaars en brand de pot. "
En hoe dat laatste in zijn werk gaat, wel dat vindt u hier vlak onder in een apart hoofdstukje. Als u hier iedere dag bent, tot morgen ?
Sinte-Leokadie is net als Sinte-Barbara (4 december) een heilige die ons de vriezeman van t lijf kan jagen. Op haar naamdag kan men t slechte weder op allerhande manieren bezweren. Ik geef er u enkele van mee, men weet maar nooit ? Het beste is met een vuurpot naar t een of ander kapelleke te gaan en hem daar volledig te laten uitbranden, terwijl men de nodige Vaderons en Weesgegroetjes bidt. Daarna ontsteekt men thuis een keerske ter ere van de goede heilige. Ook nog, en dat is dan een tweede goeie tip, mag men op gloeiende kolen berenkruid en lavendel verbranden, of het keerske dwars op een spil steken en het aldus aan de twee uiteinden doen branden. Hoe vlugger het opgebrand is, hoe vlugger het weder omslaat. Het laatste zou een krachtig middel zijn tegen de geweldige buien en ook tegen onweer. En ik die dacht dat het alleen tegen de mot hielp !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 december 2006 was een bewolkte dag met regen en wind en met een maximum temperatuur van 12,5° om 13u30 waargenomen. - 's Avonds om 18u55 schreef men die dag de minimum temperatuur op en die bedroeg 8,1° ! De warmste 8ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2000 met 14,1° ! - De koudste 8ste december ooit kwam in 1871 voor met maar liefst min 17,3° !
Morgen is het inderdaad O.L.Vrouw Onbevlekte Ontvangenis en rond die dag durft het wel eens flink waaien. Kijkt u lager maar eens welk weertype we verleden jaar op 7 december gekregen hebben ! Een weerspreuk komt ons dat alleen maar bevestigen ;
" Maria in d' avent, ons dikwijls veel wind zendt. "
Men wezen verwittigd ! Morgen kijken we dan weer vooruit naar de komst van Sinte-Leokadie die op 9 december bij ons passeert en dan geef ik u ook enkele zeer goeie tips mee hoe men 't slechte weer kan bezweren. Tot morgen ?
Het was de heilige Joannes Damscenus die reeds in het jaar 721 sprak van een feestdag van de Onbevlekte Maagd.. De heilige Anselmus van Kantelberg stelde de feestdag in voor Engeland in het jaar 1145. Sixtus IV keurde de instelling goed op 1 maart 1476. Pius IX heeft in het jaar 1854, in het bijzijn van meer dan 200 Kardinalen en Bisschoppen, plechtig verklaard dat het een geloofspunt was dat Maria, van het eerste ogenblik van haar ontvangenis; door een bijzonder voorrecht en genade Gods, uit kracht van de verdiensten van Jezus Christus, Zaligmaker van het menselijke geslacht, van alle vlek en erfzonde is bevrijd gebleven. In Vlaanderen werd deze feestdag reeds in de 15de eeuw gevierd. Een rijmkalender, waarschijnlijk van oorsprong uit Frans-Vlaanderen, stipt hem aan : December 8. Dits de dach onser Vrouwen. In verschillende steden van Vlaanderen bestonden er reeds vanaf 1514, broederschappen ter ere van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Te Dendermonde o.a., was haar de kapel van O.L.Vrouw van de Dijkpoort toegewijd. De presentiepenningen of O.L.Vrouwgelden, dragen het opschrift : Wees gegroet Moeder des Salighmaekers Jesu Christi. Wees gegroet vol van gratiën, de Heer is met U, en : Myte (penning) van de Heylichste van Dendermonde (met het afbeeldsel van O.L.Vrouw te midden).
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 December 2006 was een zwaar bewolkte dag, met storm, regen, hagel en zelfs een plaatselijk onweer ! Het kwik had tot 17u40 de tijd nodig om te kunnen opklimmen tot 11,4°. 's Nachts om 2u35 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 6,4° opschrijven. De warmste 7de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1914 met 14,8°. - De koudste 7de december ooit kwam in 1875 voor met min 15,4° !
Mocht het morgen te veel sneeuwen naar uw goesting, dan moet ge een sneeuwbal in het vuur gooien en de heilige verzoeken de sneeuwval te doen ophouden. Dit verzoek kan je heel dichterlijk doen, zoals bijvoorbeeld in Gent waar ze 't volgende zeggen :
" Sint-Ambrosius patroon van de bieën en de spreeuwen, Schie 't er uit mee waaien en sneeuwen."
En of het op de naamdag van Sint-Ambrosius vaak kan waaien en sneeuwen bewijst ons volgende weerspreuk :
" Ambroos met zijn bijen en spreeuwen, laat het dikwijls waaien en sneeuwen."
Men wezen verwittigd, alleen die sneeuwbal in het vuur gooien zal moeilijker zijn vrees ik met al die moderne verwarmingen ??? Overmorgen is het O.L.Vrouw Onbevlekte ontvangenis en daar kan u morgen dan weer meer over lezen, tot dan ?