ALS U MEER OVER MIJN TUINPERIKELEN WIL LEZEN, DAN KUNT U HET BESTE NEUZEN IN HET ARCHIEF VAN DIT BLOG EN ALS U ALLEEN NIEUWSCHIERIG BENT NAAR HET AFGELOPEN JAAR, DAN SCROLL GEWOON NAAR BENEDEN.
14-09-2012
vogels en zo meer
mijn neef in Engeland is een verwoed birdwatcher.
Hier wat foto's van hem ,genomen in zuid amerika.
26-08-2012
vetplantjes
Ik heb dit jaar een aantal schalen en potjes beplant met vetplantjes.
dus de pottafel heeft dit jaar een heel ander uiterlijk.
08-08-2012
viooltjes
Geweldig,ik heb de kleine viooltjes afgeknipt en zie hier wat er weer voor de dag is gekomen.
07-07-2012
logee is weg
De Pauw heeft al met al 8 weken gebroed. Ik vond het toen welletjes,zo zielig ,wetende dat het geen bevruchte eieren waren. Toen hij aankondigde dat hij bij zijn eigenaar ging eten( heel veel geschreeuw en gefladder),heb ik de eieren uit het nest gehaald. Ik moest weg en heb gelukkig zijn gejammer niet gehoord. De Pauw was zeer afgeslankt en de laatste dagen lagen er veel veren rond het nest,vandaar dat ik zelf de eieren eruit gehaald heb. Ze zeggen wel.dat regelt de Pauw zelf wel,maar het moet toch niet tenkoste van het dier gaan is mijn mening. Dus geen foto's van kleine baby pauwtjes. Daarom een paar andere tuinfoto's
26-06-2012
pauw
De Pauw zit nog steeds te broeden. Wanneer hij even ging eten, kon ik even een paar eieren tegen het licht houden. volgens mij zijn ze niet bevrucht. Het is ondertussen al 6 weken en dat zijn er 2 teveel. Ik weet niet wat ik er mee aan moet. Ik kan hem toch niet weg jagen,dat is zielig. Ze zeggen dat ik het maar op zijn beloop moet laten. Ik had me best verheugd op de jonkies. Ben ook benieuwd,wanneer ze het in de gaten krijgt,dat er niks op komst is. Ik had al een pot met aardbeien in de buurt gezet,want dat eten ze ook wel, als er jongen zijn. Maar de Merels hebben ze ontdekt en die doen er zich nu tegoed aan.
03-06-2012
pauwen nest
Eindelijk is mama pauw van het nest.Mijn man hoorde veel geschreeuw van de pauw en ging kijken. hij zat toen op de dakrand en vloog vlak over zijn hoofd naar zijn eigen tuin(die van de buren) Heeft mij toen geroepen en ik ben gauw gewapend met de camera naar het nest gegaan. Ik wiat nog steeds niet hoeveel eieren er waren. Maar zoals je ziet het zijn er vijf. Nog ongeveer een week en dan zitten er de 28 dagen op van het broeden.Ik ben benieuwd hoe het verder gaat ,als de kuikens er zijn Ze worden zonder dons geboren,met meteen al veertjes.dit stond op wikipedia. Ik weet niet of ze gevoerd moeten worden,of dat ze al zelf kunnen scharrelen. Dan zal moeders het wel druk krijgen,als ze steeds naar de buurtuin moet gaan. De buurman zei,niks doen zelf,laat de pauw het maar zelf regelen. Misschien is straks mijn tuin wel helemaal omgeploegd,wie weet, we zien wel.
17-05-2012
loge
Bij het nemen van wat tuinfoto's,ontdekte ik dat we een loge hebben. Een pauw van de buren,kwam regelmatig even in onze tuin kijken. Dat vond ik niet vervelend,want die ruimde mooi de slakken op. Er staan nogal veel Hosta's her en der,en slakken lusten die graag. Nu heeft die Pauw zich een plekje uitgezocht om zijn eieren te leggen. Ik weet niet hoeveel die heeft,want ik zie haar nooit van het nest weg gaan. volgens wikipedia, gaat de hen na het 4e ei op het nest broeden. ze leggen 4 tot 8 eieren en de broedtijd is 28 dagen. het vrouwtje is een donkere Pauw en de vader is een witte Pauw. Ik ben benieuwd,hoe het verder verloopt. Ik zit niet meer zoveel te bloggen,door tijdgebrek,maar dit wil ik toch even registreren en kijken of ik wat tijd voor het blog vrij kan maken.
tuinsfeer van Mei
Nog veel viooltjes en vergeetmenietjes in de tuin te vinden. blauw wit en paars en als bijkleur rose blijven toch mijn favoriet. Op het terras achter een weelderige waterval van zachte pasteltinten.
01-11-2011
herfst sfeer
22-10-2011
beestenboel
16-10-2011
mooie herfstplaatjes
14-10-2011
tuinseizoen
Dit seizoen was alles behalve leuk.Echt een tegenvallend tuinjaar. Doordat het zo droog was het voorjaar,hebben de buren erg veel gesproeid. Hun tuin ligt ruim een halve meter lager dan de onze. En omdat daarna veel regen is gevallen,was het grondwaterpijl daar hoog. Met als gevolg dat de mollen daar in de hertewei het hogerop hebben gezocht. Dus je kunt het wel raden waar die naar toe gingen....juist naar onze hoger gelegen tuin. Ze hebben veel omgewoeld,iedere dag veel molshopen,steeds weer opnieuw. dus het was een rommeltje met stelen die omver of uiteen vielen,doordat ze los begonnen te staan hier en daar. Ik heb dus een groot gedeelte waar ik veel bloeiende planten heb staan,omgespit en de planten veelal gerooid.Ik heb natuurlijk wel wat opgepot,als reserve. Zodoende heb ik eigenlijk geen mooie foto's kunnen nemen. En aan de andere kant van het huis,was het ook niet bijzonder,want daar heb ik wel 50 Hosta's staan en na een paar hagelbuien,zijn die bladen ook niet meer om aan te zien. Dus al met al niet veel om te laten zien. Gelukkig heb ik een paar mooie powerpoints binnen gekregen met prachtige herfstfoto's. Ik weet helaas niet wie de makers zijn,die kan ik dus niet vernoemen,maar ik wil niet alleen genieten van de mooie beelden. Voorlopig laat ik een aantal van deze foto's zien.
11-07-2011
Pararge aegeria ofwel het bont zandoogje
Nog een vlindertje gespot ,niet al te groot,die zat heerlijk even te rusten in de schaduw op een zeer warme dag.Ik kon er vlak bij komen en die heeft er zeker een half uur gezeten. hier volgt een beschrijving wat ik gevonden heb.
Het bont zandoogje (Pararge aegeria) is een bruine vlinder met kleine gele vlekjes die normaliter leeft in loofbossen, maar ook bij ons naaktstrand komt deze vlinder voor. Dat zal wel komen door de bossages langs het water. Het mannetje zit vaak op kleine zonnige plekjes te wachten op een vrouwtje. Die zonnige plekjes zien er net zo uit als zijn eigen gele vlekjes, zodat je hem soms bijna niet ziet zitten. Als er een ander mannetje op zijn plekje komt, jaagt hij hem snel weg. Dan vliegen ze om elkaar heen hoog de lucht in. Het gedrag is afhankelijk van de temperatuur: bij lage temperatuur worden de zonneplekjes energiek verdedigd omdat ze de ideale plaatsen zijn voor het zonnen en het paren; bij hogere temperaturen vliegen meer mannetjes rond op zoek naar wijfjes. Mannetjes met een bleekbruine vleugelkleur zijn overwegend territoriaal, terwijl mannetjes met donkerbruine vleugels vaker patrouilleren. Tussen de geslachten is weinig verschil, maar de mannetjes zijn iets kleiner en hebben rondere vleugeltippen. Er zijn in goede jaren drie generaties en de vlinders leven gemiddeld drie weken. De rups leeft op diverse grassoorten. Mannetjes hebben een vagere tekening. Opvallend zijn verder de oogvlekken met witte kern.
02-07-2011
omschrijving van phegea vlinder
Phegea vlinder ofwelmelkdrupje
De Phegea-vlinder, wordt ook wel melkdrupje genoemd en is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Arctiidae, de beertjes. Het is een zeldzame vlinder die voornamelijk in Noord-Limburg voorkomt. De meeste kans om hem waar te nemen heb je aan de bosrand van de Reulsberg, onder andere langs de zandverstuiving die zich in de Reulsberg (Horst) bevindt. De moeite waard eens te gaan kijken. Hij vliegt van juni tot augustus. Wij zitten aan de zuidelijke rand van hun vlieggebied. Ze waren met zijn tweeën. Zowel de voor- als de achtervleugel is inktkleurig blauwzwart met enkele halfdoorschijnende witte vlekken. Op het achterlijf bevinden zich één of twee gele banden en de antennen hebben witte uiteinden. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 34 en 40 millimeter. Waardplanten van de vlinder zijn Weegbree, Zuring, Walstro, Poaceae, Paardenbloem en andere lage planten. Vlinder is dagactief en heeft een zeer lichte zweefvlucht. Rups lijkt sprekend op een beerrups en is donkerbruin, kort behaard en heeft een rode kop
vlindertje
Een aantal vlinders gespot en gemeld. Het is een nachtvlinder die overdag actief is. het is de Amata Phegea ofwel melkdrupje. Hier hebben ze de bossen en de kanten in het bos goed uitgedund. zo kunnen weer vlinders in de luwte komen en ik dacht zo dat dat aardig gelukt is,want ik zie hier bij de bossen en onze tuin toch meer andere soorten vlinders dan andere jaren.
11-06-2011
klimmers
Deze Clematis staat een beetje in de verdrukking en helemaal niet op de goeie plek,maar hij doet ontzettend zijn best.
08-05-2011
violen
Zoals ieder jaar heb ik in de nawinter overal violen staan. En omdat de ijsheiligen nog niet zijn geweest,ben ik toch nog een beetje voorzichtig met het planten van de voorjaarsbloeiers,met een enkele uitzondering Maar de violen bloeien nog geweldig en dan plant ik de zomerbloeiers maar in andere bakken.
gek voorjaar
Zo is het winter en zo is het zo warm,dat het wel hoogzomer lijkt. gister was het in Limburg het warmste plekje van Europa, Maar deze hardwerkende pimpelmees kan een laatste pindanetje wel gebruiken. want ze hebben in deze tijd veel energie nodig als het voertijd is. Ze zijn dan echt topsporters. Ook het roodborstje loopt je steeds voor de voeten,als je in de tuin bezig bent. Hij is er steeds, maar ik heb nog niet kunnen ontdekken,waar zijn nestje is.
boomkikkers in Turkije
Op het park zijn soms ook boomkikkers te vinden
bessen uit Turkije
Van een bevriende bananenplantage houder kregen we een doosje bessen. de Arbutus unebo. ze zouden lekker moeten zijn, maar we vonden ze een beetje melig, maar we hebben ze toch maar opgegeten.
Mijn twee kleinzoons DANI en NICK
.
.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
klik op de tulpen en bekijk mijn bloemenschilderijen