Mijn voorziene webruimte voor het plaatsen van illustraties bij mijn bijdragen is na zowat 500 bijdragen opgebruikt. Mag ik voor nieuwe bijdragen verwijzen naar opvolger "e-Waregem" op adres van http://blog.seniorennet.be/wareber2 (enkel cijfer 2 toevoegen)
26-04-2005
Waregemnaar André Vandewiele ereburger Wingene-Zwevezele
André Vandewiele is de nieuwe ereburger van Wingene-Zwevezele. Hij woont al 55 jaar in Waregem en was hier leraar aan het H. Hartcollege. We kennen hem ook als actief heemkundig vorser bij de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke, waarbij hij de laatste jaren vooral heeft gepubliceerd over het Waregemse centrum. Ook andere verenigingen en initiatieven kunnen al jaren rekenen op zijn eerlijk advies en medewerking.
Het ereburgerschap in Wingene-Zwevezele viel hem ook te beurt voor zijn inspanningen op heemkundig vlak. Als heemkundige is zijn geboortedorp hem steeds blijven boeien en hij heeft dan ook bergen speurwerk verricht met heemkring Ons Wingene. Ook zijn echtgenote is trouwens van Zwevezele en zijn familie woont er nog.
Eind deze week wordt André Vandewiele 80 jaar. Deze gelegenheid nam het gemeentebestuur te baat om hem ereburger van de gemeente te maken. We citeren hier uit een bijdrage in Het Volk - Het Nieuwsblad van vandaag dinsdag 26 april 2005...
,,We weten allemaal dat André niet graag in de schijnwerpers staat. Maar hij heeft nu al voldoende anderen uit het verleden en uit het stof gehaald. Daarom weet hij heel goed dat wij beter bij leven iemand huldigen. Iemand die zo bezig is geweest met data, met opgravingen en opzoekingen moet nu maar eens dulden dat wij hem in het gemeentehuis vieren en danken'', sprak burgemeester Hendrik Verkest de nieuwe ereburger toe.
André Vandewiele spendeerde duizenden uren opzoekingswerk. Hij is geboren in Zwevezele en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de verhalen van zijn vader Henry, onder meer over een jarenlang verblijf in Amerika. Hij raakte pas echt gefascineerd door de geschiedenis, toen hij het als collegejongen in 1942 aandurfde aan te kloppen aan het kasteel van Zwevezele, bij baron de Thibault de Boesinghe, op zoek naar materiaal voor een schooltaak over lokale geschiedenis.
Hij publiceerde via diverse kanalen talloze artikelen, zoals in het tijdschrift 't Lieverke. In de jaren '80 schreef hij meer dan duizend pagina's bijeen over de geschiedenis van Zwevezele. Naast Ons Wingene is hij ook nog in andere heemkundige verenigingen actief.
,,André is vooral geïnteresseerd in mensen, de inwoners van Zwevezele. In al zijn werk blijkt de sympathie, het meeleven met de gewone man, de kleine boer en arbeider. Met het gemeentebestuur was er altijd al een sterke en positieve band. De erkenning willen we nu met het ereburgerschap consolideren'', besloot burgemeester Verkest.
Ook langs deze weg en van alle medewerkers van De Gaverstreke hartelijk gefeliciteerd voor het ereburgerschap.
Ben Jij Elias bracht 30.000 Euro op voor Beverse missionarissen
Het totaalspektakel Elias van vorige maand in Beveren-Leie heeft 30.000 Euro opgebracht. Dat werd vorige vrijdagavond 22 april 2005 bekendgemaakt op het bedankingsfeest voor de 500 medewerkers. De hele onderneming was een evenement waar nog lang over zal nagepraat worden. Het enthousiasme van de initiatiefnemers en gedrevenheid van auteur-regisseur Marcel Callewier, die de uitdaging aanging van een derde totaalspektakel rond de figuur van Johannes de Doper, ging over op werkers en acteurs en resulteerden in de monsterproductie. Het duo dat Marcel vormde met de productieverantwoordelijke Claudine Demeulemeester was ijzersterk. Alles draaide perfect als radertjes van een uurwerk in elkaar : de nieuwe muzikale composities van Hilde Vandevoorde, de spreekkoren, de technische werkgroep olv. Germain Devlaminck, het promotieteam, alle werkgroepen,
In het programmaboekje staan meer dan 400 namen van mensen die aan het totaalspektakel meededen, zij het als acteur of achter de schermen. Het samenhorigheidsgevoel, het gevoel van dit kunnen wij samen aan, was groots.
Beveren-Leie kwam nog speciaal in het nieuws met de Kristo-stunt van het inpakken van de kerktoren. Hier moet de inzet van het promotieteam Bart De Lombaerde, Paul Vandenbogaerde en Karel Platteau worden genoemd.
3.000 toeschouwers kwamen kijken naar een massaspel en Elias heeft hen zeker ook ingepakt. Maar ze deden het uiteraard niet alleen voor hun gemeenschap. Een tweede boodschap was het steunen van de 2 plaatselijke missionarissen Pater Frans Labeeuw in Pakistan en zuster Leen Mestdagh. In Gabon.
Penningmeester Franky Claerhout kon met zijn ploeg het bedrag bijeengaren van 30.000 Euro, zodat aan de families van de zendelingen elk een bedrag van 15.000 Euro kon worden overhandigd. Het geld wordt goed besteed aan de projecten in Gabon en Pakistan.
Het project van zuster Leen Mestdagh in Gabon:
Haar inzet is vooral voor het jeugdcentrum omdat zovele mensen op zoek zijn naar hoop. Daarom is een vormingscentrum voor jonge vrouwen meer dan nodig. De cirkel van de armoede moet doorprikt worden mede dank zij vorming. Maar er is ook het regenwaterprobleem. Het water dient beter opgevangen te worden en een beter systeem van distributie is nodig Het drinkwater is van slechte kwaliteit en filters zijn hier meer dan welkom.
Het project van pater Frans Labeeuw in Pakistan:
Pater Frans zou zo graag 11 klassen bijbouwen in Lidhar dicht bij Lahore. Zijn inzet voor deze St. Marys School is heel belangrijk omdat degelijk onderwijs en vorming de ontwikkelingsmotor voor elke samenleving is. Deze klassen komen in de buurt waar de allerarmsten van de regio wonen. Reeds 2 jaar is Pater Frans bezig met de uitbouw van deze school. Door het succes is er dringend behoefte aan nieuwe klassen en een minimum aan primair meubilair en didactisch materiaal.
In naam van heel de Beverse gemeenschap dankt de stuurgroep van Ben jij Elias allen voor hun belangeloze inzet of steun. De stuurgroep bestond uit Riik Soens, Christiaan Vereecke, Jacques Callens, Marc Vercruysse, Arsène Fleurent, Claudine Demeulemeester, Germain De Vlaminck, Franky Claerhout, pastoor Luc Suys, regisseur Marcel Callewier, Karel Platteau, Pol Vandenbogaerde, Bart De Lombaerde .
Bedenking : Zelfs grondwet moet wijken voor Numero Uno !
Onze federale excellenties blijven de geloofwaardigheid van ons land op het spel zetten. Nu denken ze zomaar te moeten prutsen aan onze grondwet. Die willen ze nu eenzijdig aanpassen om een tijdelijke politieke oplossing te geven aan een ondemocratische kieswet, die ze zelf hebben gecreëerd om zo nog een tijd ongegeneerd hun regeringspostjes in stand te houden. Franstalig en blijkbaar ook Vlaams Paars weigert de grondwet na te leven, omdat die de Vlamingen in het gelijk stelt. De grondwet moet nu Paars naleven ! De nieuwe regel is : als ge een wet overtreedt, moet ge de boete niet betalen maar gewoon die wet veranderen !
Het Arbitragehof vernietigde de nieuwe Paarsgroene kieswet voor de tweetalige kieskring BHV, omdat die strijdig is met de grondwet. De regering Verhofstadt wil nu doodgewoon dat artikel in de grondwet aanpassen, alhoewel de beoogde wijziging zelf al eerder als eveneens ongrondwettelijk geadviseerd werd door de Raad van State. Het is er dus alleen om te doen nieuw uitstel te krijgen !
Spelletjes spelen met de grondwet is ook spelen met de democratie ! Misschien kunnen ze tegelijk de scheiding van de machten schrappen voor senaatsvoorzitster Lizin of de uitspraak van het Arbitragehof of de Raad van State, afhankelijk maken van de goedkeuring van de Grote Leiders van federaal (Franstalig ) Paars
De Desselgemse afdeling van het Davidsfonds organiseert een fietszoektocht doorheen de Waregemse deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie. De zoektocht zal de deelnemer verplichten om er eens met een oplettend oog doorheen te fietsen. Langs het parcours, dat ongeveer 20 km beslaat, moeten verschillende vragen worden opgelost en ook wie reeds vertrouwd is met de streek zal daardoor enkele nieuwe plekjes weten te ontdekken.
De zoektocht is vrij af te leggen tijdens de periode van 1 mei tot en met 15 september. Op die manier kan men de tocht opsplitsen in verschillende etappes, indien gewenst.
De fietsroutes en antwoordformulieren kan u voor de prijs van 5 euro (6 euro voor niet DF-leden )bestellen bij :
Peter Meersman Radestraat 8 Desselgem 056/72 99 54
Christine Albers A. Rodenbachwijk 8 Desselgem 056/70 15 82
Reizen Anne-Marie Waregemstraat 29/1 Desselgem 056/71 75 07
Lies Coornaert Liebaardstraat 107 Desselgem 056/70 04 27
Wouter Deley Liebaardstraat 231 Beveren-Leie 056/70 19 82
Carlos Debaere Radestraat 28 Desselgem 056/32 54 45
Debaere - Coussement F. Beveren-Dries 33 Beveren-Leie 056/71 68 83
De ingevulde antwoordformulieren moeten ten laatste worden binnengebracht tegen 20 september 2005 bij Wouter en Veerle Deley-Van den Abeele, Liebaardstraat 231 te 8791 Beveren - Leie.
De prijsuitreiking zal in oktober 2005 doorgaan, samen met de jaarlijkse boekenvoorstelling die het Davidsfonds-Desselgem jaarlijks organiseert. Er zijn talrijke prijzen, waaronder een reischeque ter waarde van 150 en verschillende wijnpakketten. Alle winnaars ontvangen hiervoor tijdig de nodige informatie.
Info : C. Albers, A.Rodenbachwijk 8, 8792 Desselgem, 056/701582 christine.albers@pandora.be
In Waregem zal er van woensdag 4 tot 15 mei heel wat te doen zijn in het kader van de Week van de zachte weggebruiker. Eigenlijk start de campagne in Waregem al een week vroeger op woensdag 27 april met vzw Tandem, die in Veloods in de Oude Vijvestraat een driedaags wielergebeuren op rollen organiseert. Bedoeling is om tijdens deze driedaagse één km meer te fietsen dan de wielerprofs tijdens de Ronde van Frankrijk 2005 (afstand 3385 km).
Op de slotavond vrijdag 29 april wordt een Nacht van de Fiets gereden met goeverneur Breyne, oud-wielerkampioenen als Freddy Maertens, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Dirk Baert en politici Yves Leterme, Johan Vande Lanotte, burgemeester en schepencollege. Die nacht wordt ook de tentoonstelling 60 jaar Dwars door Vlaanderen geopend met uniek fotomateriaal van de Waregemse verzamelaar André Vervaecke. Die tentoonstelling blijft open tot en met zondag 29 mei. Diezelfde periode organiseren Veloods en Unizo ook een familiale fietszoektocht van ongeveer 25 km door alle deelgemeenten van de stad.
Een andere opwarmer voor de eigenlijke week is de komst van de Mobibuzz van maandag 2 tot woensdag 4 mei. De Mobibuzz is een lijnbus die helemaal is omgebouwd tot een rijdende tentoonstelling, die Vlaanderen doorkruist om leerlingen van de derde graad basisonderwijs te laten nadenken over de huidige mobiliteitsproblematiek. De bus is maandag in Sint-Eloois-Vijve, dinsdag op de Biest en in Desselgem en woensdag op het Torenhof.
Een jaarlijks hoogtepunt is de startactie van de ouderraden van alle secundaire scholen van Waregem, dit jaar al voor de vijfde maal. Woensdagmorgen 4 mei wordt verzamelen geblazen aan het Jeugdcentrum in de Zuiderlaan voor een geanimeerde rit rondom de Waregemse ring in de richting langs de hippodroom, Torenhof, Zultseweg, Station en terug sportstadion. Donderdag 12 mei is de theatermonoloog Flits voor de scholieren van het 5e middelbaar ook al aan zijn derde jaargang.
Paarden voor Horse Parade aangekomen voor decoratie
Op 20 april zijn in Waregem de 4 gesponsorde paarden aangekomen en verdeeld over de decoratie-adressen. De paarden zullen worden versierd door de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming (2), Kunstatelier Ten Anker en Schildersgilde Sint-Lucas (Roger Van de Walle). Schildersgilde Vierschaere heeft blijkbaar afgehaakt. De gedecoreerde paarden worden op 10 mei weer opgehaald om hun Parade op 21 juni te starten in het Jubelpark in Brussel. Alle paarden van de Horse Parade komen naar Waregem van 26 tot 30 augustus en zullen worden opgesteld aan de stadionvijvers tussen de Zuiderlaan, het Regenboogstadion, de OCMW-zorgcampus en Het Pand. De paarden zijn 210 cm hoog, 215 cm lang en 60 cm breed.
In tegenstelling met wat werd geschreven in HLN, is er nog geen voorontwerp voor de nieuwe stedelijke bibliotheek. Cultuurschepen Jeannine Vervaeke deelde in dit verband mee dat het schepencollege het dossier wel in handen heeft gegeven van de Vlaamse Bouwmeester, wat diverse voordelen zou bieden voor de afhandeling van het dossier. Zo zal de organisatie instaan voor de hele procedure van bekendmaking met publicatie over gans Europa. Het principe is reeds goedgekeurd en het schepencollege hoopt dat de publicatie nog voor de vakantie kan gebeuren, zodat tegen eind 2005 een ontwerper zou kunnen aangeduid worden. Het is ook de Vlaamse Bouwmeester die zal instaan voor de selectie. Er worden ruim honderd inzendingen verwacht, waaruit in eerste instantie 10 voorstellen nader worden onderzocht. De Vlaamse Bouwmeester komt uiteindelijk met 5 dossiers naar de stad, waaruit de gemeenteraad uiteindelijk zijn keuze moet maken. De vijf voorgestelde projecten zullen gevarieerd zijn waarbij projecten van een jong architectenbureau, een ontwerp van een streekgenoot en een van een meer ervaren bureau. Een maximum prijs is blijkbaar niet vooropgezet.
De actie Waregem steunt tsunami werd afgesloten met een totaalbedrag van 18.981,58 Euro. Niemand bleef onberoerd bij deze ramp. Centjes en briefjes zijn met hopen binnengestroomd en de inwoners van VZW Ten Anker hebben de stedelijke verantwoordelijken Ilse Vansteenkiste van Externe Zaken en Marieke Vantieghem van de dienst Ontwikkelingssamenwerking geholpen bij de afhandeling.
Het geld werd verzameld door het Waregemse verenigingsleven. De stad toonde het voorbeeld door onmiddellijk een bedrag van 5.000 Euro te storten en te beloven om nog eens voor elke verzamelde Euro zelf nog één Euro bij te leggen met een maximum van nog eens 5.000 Euro. De actie kende zon succes dat het nog eens het maximum werd voor de stadskas, wat het totaalbedrag van t stad op 10.000 Euro bracht. Daarbuiten kwam de grootste inbreng uit de collectebussen van Unizo (5.541,16 Euro). De kunstwerken verkoop van de Stedelijke Academie voor Beeldvorming bracht 550 Euro op en de werkgroep Tsunami Desselgem bracht 532,5 Euro bijeen.
Het stadsbestuur van Waregem moet een nieuw examen uitschrijven voor het directeurschap van Cultuurcentrum De Schakel. Geen enkele kandidaat is geslaagd in het vorig examen. Er waren 9 kandidaten geselecteerd, waarvan er 4 deelnamen aan het schriftelijk examen en nog twee werden uitgenodigd voor het mondeling examen. Beide overgebleven kandidaten slaagden er niet de jury te overtuigen van hun bekwaamheid om het Waregemse Cultuurcentrum te leiden.
Het stadsbestuur heeft nu aan de ontslagnemende Ria Merlier gevraagd om nog wat langer te blijven. Ria Merlier nam vorig jaar na een lange directeursloopbaan ontslag om het wat kalmer aan te kunnen doen en meer tijd vrij te hebben voor haar gezin. Ze was bereid er nog een seizoen bij te nemen, maar die termijn zal wellicht nog enkele maanden uitlopen zodat ze ook haar verantwoordelijk zou opnemen voor de start van het volgende seizoen.
Waregem moet ook in de vervanging voorzien van de cultuurbeleidscoördinator, die voor privé-redenen vertrekt naar het buitenland. Voor het vergelijkend examen zijn er hiervoor 75 ingezonden kandidaturen binnengekomen.
Zaterdag 30 april en zondag 1 mei kunt u in t Klokhuis te Beveren-Leie kennis maken met werken van een 60-tal Waregemse kunstenaars. Aanwezig zijn 35 schilders-tekenaars, 11 beeldhouwers, 1 pottenbakker, 5 fotografen, 2 miniaturisten, 2 keramisten, 3 glaskunstenaars, 1 juweelkunstenaar.
Het initiatief kadert in de Week voor de Amateurkunsten, die voor het eerst in Waregem doorgaat. Het is de bedoeling om tot zondag 8 mei een forum te geven aan de kunstenaars, die in hun vrije tijd artistiek en creatief bezig zijn. Op de affiche staan een 80-tal plaatselijke kunstenaars, waaronder niet alleen leden van de schildersverenigingen en de kunstacademie, maar ook andere bekenden uit uw buurt.
Na het succes van zijn 32e jaarboek vestigt de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke van Waregem en omliggende de aandacht op nog beschikbare eerdere jaargangen. De kring onderzoekt de lokale geschiedenis, folklore, taal en heemkunde in de regio. Het resultaat van het speurwerk wordt al sedert 1973 jaarlijks gepubliceerd in zogenoemde jaarboeken van zowat 500 blz. Op uitzondering van de uitgaven tot 1982 en de jaargangen van 1992 tot 1995 zijn die jaarboeken nog vlot beschikbaar. Vooral de oudste nog voorradige jaarboeken kunnen nog ontbreken in de boekenkast. De jaarboeken van 1983, 1984 en 1985 zijn inhoudelijk echte aanraders. We vinden er ondermeer reeksen bijdragen over de paters Oblaten in Waregem en Nieuwenhove (Norbert Follens), van woonsteden en mensen in Desselgem (Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw), Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (M.D en E.D.), aanverwanten van pastoor Coussement (Ph. Coussement), het drama in Nieuwenhove (Guy Algoet), de Kasselrij Oudenaarde (R. Castelain).
Van de Beverse Clocke (Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw) verscheen in het 11e jaarboek uit 1983 nog het spraakmakende artikel over Beveren en Desselgem : sy hadden mallecanderen soo lief. In het 11e jaarboek vinden we buiten de hierboven aangehaalde reeksen nog bijdragen over de Deerlijkse linnennijverheid 1830-1860 (G. Dewaele), Werk van den Akker in Waregem (G. Algoet), bezitters van Landergem in Anzegem (G. van Betsbrugge), geestelijkheid van de dekenij Oudenaarde 17e E. (R. Castelain), de kerk van St.Eloois-Vijve (Ph. Despriet), volksgebruiken bij ziekte en sterfgeval (F. Speleers).
In het 12de jaarboek uit 1984 vinden we nog bijdragen over ondermeer de zaterdagmarkt in Waregem (L. Wante en L. Vandermaelen), het 20e penningcohier van 1572 in Elsegem en Kerkhove (R. Opsommer), gemeenteraadsverkiezingen en buskruitexplosie te Sint-Eloois-Vijve ano 1911 (Marcel Delmotte), de kerk van Waregem (Ph. Despriet), hoe Desselgem veroostvlaamste (G. Neirynck), Grijsloke (F. Speleers), Oorlogsschade in de dekenij Waregem (G. Algoet).
Leonard De Bo zou niet misstaan in het lijstje van Grote Belgen. Het 13e jaarboek uit 1985 moet zeker in de boekenkast voor ondermeer de ruime bijdrage over Bevernaar Leonard De Bo (M. Debrouwere en E. Ducatteeuw), sociale woningbouw Waregem 1820, Waregemse archeologica en een bijzonder dodengebruik harturnen (Ph. Despriet), De grafelijke banmolens op de Leie te Harelbeke (Marian Vermeulen), Petit Henry (F. Speleers), Typhus-epidemie in Waregem 1785 (M. Verschuere), Waregemse leven onder Ingelmunster en Vijve-Dendermonde 15de E. (R. Opsommer).
De jaarboeken zijn nog te bekomen voor 20 bij voorzitter Guy Algoet 056/22.72.79, secretaris Marcel Delmotte 056/60.32.55, stadsarchivaris Sandrin Coorevits of de kringleden. Het kan ook door storting van 20 op nr. 068-0503010-92 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem met vermelding van het gewenste jaarboek.
De dienst filatelie gaat niet in op de gemotiveerde aanvraag om naar aanleiding van het Demedtsjaar in 2006 een postzegel te voorzien in zijn uitgiftebeleid. De aanvraag werd ondersteund door de burgemeesters van Wielsbeke, Waregem en Kortrijk waar heeft gewoond en gewerkt en waar hij ook ereburger is. Er kwam ook steun van Vlaams minister-president Yves Leterme, maar de Vlaamse cultuurminister weigerde steun. Dit laatste heeft misschien de beslissing van de tweetalige dienst Filatelie van de Post negatief beïnvloed. Het is in elk geval gemakkelijker om als promotor van de Franse gemeenschap een beeltenis te krijgen op een Belgische postzegel.
André Demedts werd dit jaar ook niet meer genomineerd als grote Belg, maar stond wel in de lijst van de meest betekenisvolle figuren van de vorige eeuw. Achter zijn beminnelijke, eenvoudige persoon stak vooral een sterke leidersfiguur, die zich gans zijn leven onvermoeibaar heeft ingezet voor de Nederlandstalige cultuur. Hij was niet alleen een veelzijdig en bekroond auteur, hij was ook erg actief in de Vlaamse beweging en als cultuurpromotor voor alle geledingen van de bevolking. We zien nog altijd zijn stempel in Ons Erfdeel, het Komitee voor Frans-Vlaanderen, de André Demedtsprijs, enz.
Beroepshalve was hij tot 1937 landbouwer op de ouderlijke hoeve Den Elsbos en werd dan op uitnodiging leraar aan de Hogere Technische Handelsschool in Waregem.om in 1949 directeur te worden van NIR-BRT-radio West-Vlaanderen tot hij in 1971 in actieve rust ging. Zijn woonplaats verhuisde mee met zijn beroepsactiviteit. In Waregem woonde hij vanaf zijn huwelijk met Germaine Ide tot 1953, eerst in Vandewoestijnelaan en nadien in de Guido Gezellelaan.
Demedts was een veelzijdig auteur. Naast proza en poëzie schreef hij ook jeugdboeken, theaterstukken, luisterspelen en literatuurbeschouwing. Hij ontving hiervoor verschillende literaire prijzen zoals de August Beernaertprijs in 1946 voor de roman "Het heeft geen belang", de Joris Eeckhoutprijs in 1956 voor het essay "Stijn Streuvels" en de Emile Bernheimprijs in 1981 voor "Geluk voor iedereen".
Al een paar jaar weigert het Waregemse stadsbestuur in te gaan op de suggestie om uitgeweken Waregemnaars, die overal in de wereld om hun buitengewone prestaties worden erkend, het ereburgerschap toe te kennen. Ik denk hier in het bijzonder aan Cathérine Verfaillie en Marc Waelkens. Dat deze voldoen aan alle voorwaarden voor het ereburgerschap van Waregem moet al blijken uit de linkpagina http://wareber.linkoverzicht.be.
Cathérine Verfaillie werd nu ook al bekroond met de Vlerick Award en dat is de zoveelste award, die ze ontvangt. Het is niet moeilijk om over Cathérine Verfaillie teksten te vinden in alle talen. Hierachter een voorbeeld.
De bal blijft in het kamp van het koppig stadsbestuur !!!
proeftekst voor Gavergids, 2005, nr 2, tijdschrift van de Waregemse Gidsenkring.
HOMMAGE AAN EREBURGER BRIEK SCHOTTEtijdens de RONDE V. VLAANDEREN
De wielerkaravaan van de Ronde van Vlaanderen trok op zondag 3 april dit jaar nog eens door Waregem. Van het binnenkomen van de stad in de Kortrijkseweg in Beveren-Leie over Desselgem tot aan de Nokerseweg in Waregem werd het een indrukwekkend eerbetoon aan Brik Schotte. Honderden vensteraffiches, tientallen kunstzinnige Schotte-vlaggen en gelegenheidsinitiatieven aan het Neerhof in Beveren en aan de Zuiderlaan brachten een eresaluut aan onze ereburger en Flandriën, die juist één jaar voordien op de dag van Vlaanderens topklassieker afscheid nam van deze wereld.
Het bronzen borstbeeld van IJzeren Briek aan de brug over de stadionvijver blijft een dankbare en blijvende herinnering aan die huldetocht van dit jaar.Brik zo schreef de wielerlegende zelf altijd zijn voornaam en staat hij ook geboekstaafd in de officiële documenten zou tevreden zijn met dit blijvend eerbetoon op de plaats waar zijn vriend Rik Vansteenbergen in 1957 de wereldtitel veroverde.Het kunstwerk werd vlak voor de doortocht langs de Zuiderlaan plechtig ingehuldigd door koersdirecteur Wim Van Herreweghe, wielerheld Eric Vanderaerden en onze burgemeester Yolande Dhondt. De plechtigheid in open lucht, waardig opgeluisterd door de Waregemse Harmonie, genoot ruime belangstelling bij wielerliefhebber en genodigden.
Het borstbeeld van Briek Schotte is een werk van Yvan Behaeghe. De 46-jarige kunstenaar is afkomstig van Desselgem, maar woont sedert1988 in het kader van zijn beroep als wijkagent inStasegem. Zelf kon hij geen getuige meer zijn van de heldendaden van Briek Schotte. Toch waren de legendarische verhalen uit de bloeiperiode van de Desselgemse wereldkampioen hem niet vreemd. Zijn studie in een aantal boeken over Briek bracht hem vooral een diepe bewondering bij. Yvan wilde met zijn kunstwerk vooral de Briek scheppen uit de bloeiperiode van zijn wielerloopbaan. Het is dus vooral de Briek uit de periode dat hij tweemaal wereldkampioen werd, die de kunstenaar hebben geïnspireerd voor een bronzen eerbetoon.Aan de handvan een aantal fotos uit die periode kon hij zich een goed beeld vormen van de wielerheld.
Het kunstwerk zelf is betrekkelijk vlug tot stand moeten komen, daar de kunstenaar pas in december vorig jaar de opdracht kreeg van het Waregemse stadsbestuur, dat een blijvende herinnering wou toevoegen aan zijn geplande hommage aan zijn ereburger tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen.
Al is Yvan Behaeghe al tien jaar actief als kunstenaar, dan was het bronzen borstbeeld van Briek Schotte toch zijn eerste echte opdracht. Na contact met de bronsgieter bleek dat het beeld net op tijd kon worden afgewerkt. Er bleef eigenlijk dus niet zoveel tijd over voor ontwerp en realisatie.Het resultaat mag echter gezien worden. Het is een waardige herinnering aan de overleden ereburger van Waregem. Met zijn menselijke ongekunstelde blik staat Briek Schotte aan de Zuiderlaan vriendelijk de vele bezoekers van Waregem op te wachten.
Voor Yvan Behaeghe is zijn bronzen Briek Schotte de voorlopige bekroning uit zijn tienjarige activiteit als kunstenaar.Hij startte met kleine houtsculpturen en de drang naar vervolmaking spoorde hem aan steeds bijkomende opleidingen te volgen. Na opleidingen voor houtbeeldhouwer aan de vormingsinstituten van Kortrijk en Brugge, volgde hij vervolmakingscursussen boetseren van portretten en technieken voor moduleren.Aan Sint-Lucas Gent volgde hij twee jaar Tekenen naar levend model en nadien volgden nog drie jaar tekenen aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst in Harelbeke. Aan de stedelijke Academie in Kortrijk volgde hij in 2001 een jaar Beeldhouwen.
Werken van hem waren regelmatig te zien op tal van groepstentoonstellingen zoals in De Drie Sleutels in Desselgem (1997 en 2000), Kiezen voor Kunst, curieus Deerlijk 2003, Kunst Kijken te Roeselare (1998, 2000, 2001), Harelbeekse Kunstenaars (2000, 2002, 2004) , Houtsculpturen in Colp Art Gallery Gent 2000 en FAKREA Roeselare. Hij werd ook geselecteerd voor de provinciale prijs voor Beeldende Kunst in 2000 en was deelnemer aan Kunstin de Mote Waregem 2002-2004 en vorig jaar nog aan het project Buren bij kunstenaars van de provincie West-Vlaanderen. Een individuele tentoonstelling had hij in 1999 in De Geus te Harelbeke.
Waregems commerciëel stratenplan blijft zorgen voor reacties
Op http://wareber.linkoverzicht.be werd als eerste gereageerd op dit 'kaartje uit de vorige eeuw'. Toen werd ook het betreffende bedrijf geïnformeerd. Enkele schepenen uit het stadsbestuur ontkenden elke betrokkenheid van de stad. In een rubriek "Reacties" (momenteel tijdelijk vervangen door bezoek Minister Peeters) stond volgende tekst : Ook een kaartje van Waregem in de bus gekregen ? Bij nader inzien blijkt het een kaart van Waregem te zijn uit vorige eeuw ! De Expressweg is nog niet doorgetrokken naar Wielsbeke en die Leiebrug is zelfs al aan verbeteringswerken toe. De Industrielaan loopt al altijd onder de E17 enzomeer. De kaart moet dus rechtstreeks in de vuilbak !!! Wat denken de adverteerders daarvan ? En de informatie van de stad geeft ons de verkeerde indruk dat het stadsbestuur er voor iets zou tussenzitten. Toch niet.Voor reacties => mail naar onderstaand publiciteitsbedrijf !
Met link naar www.myni.be De publiciteitsfirma ziet zijn vergissing nu blijkbaar als publicitaire stunt. Wie dus ongeloofwaardig is of de klant blaaskes wil wijsmaken, kan dus altijd daar terecht !
Eigenlijk wil Wareber interactief informatie uitwisselen over heemkundige onderwerpen uit de regio Waregem en Wielsbeke. Wareber publiceert heemkundige bijdragen in De Gaverstreke (Waregem) en Leiesprokkels (Wielsbeke) en kan daarbij zeker hulp gebruiken. Momenteel werken we aan heemkundige of historische bijdragen over 'HERBERGEN in DESSELGEM', 'Botsing Messerschmitts op 13 juli 1941 boven Desselgem', 'De LEIE : bruggen, rechttrekking, sas, sluis, ...', 'De oude sluis in Ooigem', 'Desselgem tijdens het interbellum (Jan De Cuyper)', 'De krieleniers als volkssport', 'André Demedts 1906-1992", ... Volg ook actualiteit, vooral in Waregem. Op linkpagina http:// wareber.linkoverzicht.be enige informatie en veel links over gepubliceerde heemkundige onderwerpen, pers, Waregemse uitgeweken figuren en ereburgers.