2.600 Brechtenaren zijn ongerust. Ze wonen permanent in Rommersheide en omgeving, een woongebied met recreatief karakter. Maar de Raad van State steekt daar nu een stokje voor. Neel Vermeiren
In 1999 besliste de Vlaamse regering om de weekendzone Rommersheide-De Vijvers te wijzigen in een woongebied met recreatief karakter. De Raad van State heeft er nu opnieuw een weekendzone gemaakt. Al tien jaar mogen de bewoners er permanent wonen maar door deze beslissing wordt de klok teruggedraaid naar de oude toestand.
'Er is geen reden tot paniek, permanent wonen blijft mogelijk', stelt burgemeester Luc Aerts (CD&V) de betrokkenen gerust. 'Maar er is nu natuurlijk een andere juridische achtergrond en die bezorgt de bewoners een berg onzekerheid.'
Het gemeentebestuur, onder leiding van toenmalig burgemeester Janssens (CDB) deed er jaren over om de kwestie van de weekendhuisjes te regulariseren. Om dat doel te bereiken, werd het gewestplan Turnhout aangepast. Brecht gold als model voor heel Vlaanderen. 'De bestemming van de gebieden Rommersheide, De Vijvers en omliggende straten werd gewijzigd van 'gebied voor verblijfsrecreatie' naar 'woongebied met recreatief karakter'.
Dat stond in het besluit van de Vlaamse regering. Een bijzonder plan van aanleg werd opgemaakt en goedgekeurd met nieuwe stedenbouwkundige voorschriften door de gemeenteraad en de Vlaamse regering in maart 2004. Voor de bewoners waren alle zorgen van de baan. Maar er was een klacht van de vzw Beter Leefmilieu Brecht (BLB), op 11 maart 2000 ingediend bij de Raad van State om de beslissing van de wijziging van het gewestplan nietig te verklaren.
Burgemeester Aerts is verbijsterd. 'Het gemeentebestuur wist niets af van de klacht. Deze klacht werd pas dit jaar behandeld door de Raad van State. Tijdens de behandeling bleek dat de Vlaamse administratie in 1999 een flater had begaan. Bij de bestemmingswijziging werd geen advies gevraagd bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat is een procedurefout en op basis daarvan vernietigt de Raad van State het besluit tot bestemmingswijziging. De klacht van Beter Leefmilieu Brecht is dus de aanleiding, maar niet de oorzaak.'
Het gemeentebestuur nam al contact op met Stedenbouw. 'De mensen mogen er wonen en wij mogen bouwvergunningen afleveren omdat het bpa van kracht blijft', zegt schepen van ruimtelijke ordening Daan De Veuster (CD&V). Volgens de burgemeester brengt dit rechtsonzekerheid mee voor de bewoners.
'Mensen die pas verkochten weten niet of het compromis nog rechtsgeldig is. Bewoners die door overlijden erven, of mensen die scheiden, weten niet wat doen. Ook de waarde van hun eigendom stuikt plots weer in elkaar', zeggen bewoners Ernest Dom en zijn vrouw. De gemeente gaat in de tegenaanval en vraagt minister Muyters om een decreet in het Vlaams parlement goed te keuren.
bron : Nieuwsblad dd 27112009
|