Aan de rechterkant kan je het Egidiuslied lezen van Jan Moritoen. Jan overleed te Brugge eind l416 of begin 1417 als lid van de gilde van de bontverwerkende lamwerkers. Hij was zelfs een bepaald moment schepen van de stad Brugge. In het Egidiuslied spreekt hij zijn overleden vriend en rivaal in de liefde lyrisch toe. Egidius en Jan Moritoen waren beiden verliefd op Mergriete. Na Egidius' dood trad zij in het klooster en liet de liefde van Jan Moritoen onbeantwoord.
P.S. Egidius was een gewaardeerd zanger en musicus. Egidius is het latijn voor Gillis.
Zoeken in blog
Zoeken met Google
Op de foto (1) zien we hoe Jan de tekens van een witchdoctor in Z.-Afrika intving. Op de 2de foto Jan en zijn vriend Norbert in Venetië
Bij bovenstaande foto: waar is de tijd ? Rustpauze tijdens de blok van 1959...Op de achtergrond het kerkje van " 't Vewt"...!
Bij de start van de tekst over het boek van Dirk Musschoot staat een foto van het dorp waar Jan woont, Nkodusweni...
Na de strijd door Pieter Nicolas Van Eyck
't Abrupt geratel zwijgt in 't duin Vreemd-stil is 't. Luwte en vogelzang; En 't kalm gedruis uit gindse tuin Van maaien, heel de middag lang.- De strijd beslecht, ligt alles neer. Maar toch, dit diepe hunkren weer:
Of 't hart,o, éénmaal voelen kon De milde, lieflijke zoen Van alle strijd in avondzon Door ceder-, roos- en berkengroen, En wolken, drijvend als een vlucht Van witte vogels door de lucht.
Loon door Hélène Swarth
Ik zong en zie! de beek gaf mij een dronk tot loning, De wijnstok, wijn, het koren, brood, Geen struik die mij geen bloem, geen bloem die mij geen honing, Geen boom die mij geen schaduw bood.
De zon gaf mij haar goud, de morgen haar juwelen En de avond, al zijn hemelrood. Maar wie mij had beloofd, zijn ziel met mij te delen, Gaf haar voor liefde en steen voor brood.
Jacqemijne Bolats werd te Leuven begraven in 1520 naast haar man en haar kind. Ze had bei met dezelfde liefde bemind, al haar dagen.
Ik heb haar zerksteen gevonden, op een regennoen, onder wat mos en veel gele blaren. Kinderen spelen er rond, en bij zomernacht paren geliefden hier hun bevenden mond.
Zij werd in Antwerpen geboren, - o mijn sterke stad, - wie voerde haar de Brabantse heuvelen over? Daar vond zij een man en won zij een kind, en de rust, onder mos en wat herfstig lover.
Want, toen God zag hoe volmaakt deze drie stonden in 't licht van rustig geluk, het jubelende kind,en dees vredige beiden, toen was hij als David, die wenend zijn zoon overwint. Hij kon deze kalme zielen niet scheiden en brak alle drie hun hulzen stuk.
Zie, zo lange tijd is aan elk mens gegeven, dat zijn woord rijpe tot lied voor Gods aangezicht. Hoe vaak het hernomen , geaarzeld, getracht, tot duidlijk en klaar klinke het rhytme dat door elk leven vleit; God luistert en wacht, de zanger verdwijnt, maar het zingen ruist uit in Gods wezenheid.
De morgenlucht is een bezoedeld kleed een bladzij met een ezelsoor een vlek
de stad een half ontverfde vrouw
maar schokkend steigert zij den hemel in als een blauw paard van Marc in 't luchtgareel
Berlijn
de zon is geel
Vader door Michel van der Plas
Vader, wat zou ik ervoor willen geven als je er af en toe nog eens kon zijn en een zondag kwam zitten in mijn leven bij mijn werk en mijn boeken en mijn wijn.
Soms zie ik mannen van vijfentachtig (je weet wel waar) met een gezicht vol zon en zin, en dan denk ik godallemachtig als ik hem zo nog eens meenemen kon.
Want op de een of de andere manier leeft ik toch ook nog steeds voor lou: louw ogen wil ik, met hun aandacht, pret en mededogen bij mijn geploeter, mijn huis en mijn hier: en ik zag ze zo graag en keer genieten van al wat ze vol tranen achterlieten
Gij wast aan mij gelijk de winde... door Karel van de Woestijne
Gij wast aan mij gelijk de winde die wentelt om een koren-aar; dra zal ik aan mijn wang bevinden de zomer streling van uw haar.
Dra zult gij 't glanzend voorhoofd beuren tot waar mijn slapen komm'rend staan: zo ziet men, wild, een winde geuren naast 't wegend rijpen van het graan.
o, 'k Ben geen sterke: moe-gedragen, verzwaart vaak de angst mijn levens-last; maar 't is mij waar 'k uw wasdom schrage, of blijde een échte steun me omwast
Zo reikt de liefde, o mijn beminde, verrijkt me uw liefde in vreze en vaar, - gelijk een geur'ge wentel-winde die sterkt en loont heur koren-aar.
Paradise Regained door Hendrik Marsman
De zon en de zee springen fonteinen bliksemend open: waaiers van vuur en zij; langs blauwe bergen van den morgen scheert de wind als een antilope voorbij
zwervende tussen fonteinen van licht en langs de stralende pleinen van 't water, voer ik een blonde vrouw aan mijn zij, die zorgeloos zingt langs het eeuwige water
een held're, verruk'lijke wijs:
'het schip van den wind ligt gereed voor de reis, de zon en de maan zijn sneeuwwitte rozen, de morgen en nacht twee blauwe matrozen - wij gaan terug naar 't Paradijs'
Ida Gerhardt (1905-1997)
De gestorvene door Ida Gerhardt
Zeven maal om de aarde gaan, als het zou moeten op handen en voeten; zeven maal, om die éne te groeten die daar lachend te wachten zou staan. Zeven maal om de aarde te gaan.
Zeven maal over de zeeën te gaan, schraal in de kleren, wat zou het mij deren, kon uit de dood ik die éne doen keren. Zeven maal over de zeeën te gaan -- zeven maal, om met zijn tweeën te staan.
De Zwerver door Jan van Nijlen
Ik ben vermoeid. Toch ben ik nog gestegen Tot op de heuveltop in het late licht, en voor mij kronkelen de duistere wegen Van 't avonddorp, dat daar verlaten ligt.
Is nu de wereld zoveel eeuwen ouder? Alles lijkt mij zo vreemd en toch bekend. Ik mis alleen een vriendelijken schouder, Een lichaam, dat mijn lust voelt en herkent.
Ik ben alleen voor gans mijn verder leven, Er is niets meer dat me aan deze aarde bindt. En toch, ik voel mijn hart onstuimig beven: Dààr staat een boom, dààr speelde ik als kind.
Jan van Nijlen (1908-1975)
De klok ( zie boven rechts) tikt gestaag verder...Mijn teller staat reeds op 72...!
Om alle teksten op het BLOG te lezen klik je onderaan de laatste tekst op de naar links gerichte pijl...
De Axa-man met twee gezichten en dit na meer dan 50 jaar, toen hadden we de Krüger-man...! Wat goed is blijft dus goed...
Haiku
De zon brandde fel
op het wit berijmde gras.
Ver is de lente... (WVO)
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
De Wereld is een schouwtoneel...(Joost van den Vondel)
De aartsvader van de Nederlandstalige poëten wist het reeds en voegde er zelfs aan toe: elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel... Wist je dat Elvis ( die blijft bestaan) ooit in één van zijn songs die boutade van Joost gebruikte: " the world 's a stage". De king wist niet van wie ze was en zei het ook: " you know someone said ...Dat allemaal om te zeggen dat de wereld inderdaad een schouwtoneel is, maar stel dat Joost of zelfs Elvis nog zouden leven dan zouden ze toch grote ogen opzetten, want om Urbanus te persifleren: er gebeuren rare dingen rondom mij...
Staat de wereld op ontploffen...?
De leider, de baas , de president...of hoe heet die klunten van Noord-Korea, Kim Jong-un, juist kan het maar niet laten...Hij gaf alweer het bevel een raket af te vuren en om het nog spannender te maken vloog ze over Japans grondgebied.Terloops de mensen in Noord-Korea moesten soms gras eten, maar geld voor 18 rakettten is er wel...Gelukkig zijn die Japanners iets rustiger geworden na WO II...maar hoe zit het met die Blaaskaak in Amerika? Nu zijn land door een milieuramp wordt getroffen, zou het wel eens kunnen dat hij zijn blazoen wil oppoetsen en een onverstandige beslissing zou nemen en met de spierbundels gaat rollen om zeker niet te moeten toegeven dat de opwarming van de aarde moet tegengegaan worden ...of gaat ie een ark bouwen om als Noach de wereld ( of alleen Amerika) te redden...Wat een schouwtoneel, nietwaar, maar of elk nog zijn rol mag spelen, daar twijfelen we aan...Wie wel zijn rol wil spelen is ene Lieven Boeve, de baas van het Vrij Onderwijs.De man op zijn plaats? Wij hebben twijfels, want theologen leven toch met de kop in de wolken en becijferen hoeveel engelen op de kop van een speld kunnen zitten...maar voor de rest: wereldvreemd! Onze Lieven trok van leer tegen het NVa, want ze zullen het DNA van het vrij onderwijs aantasten...Nu zouden wij, die zeven jaar lager onderwijs, zes jaar humaniora en vier jaar universiteit en 35 jaar leraar ( alles in de katholieke zuil doorworsteld hebben) willen weten wat het DNA van het vrij onderwijs is. Als we hem verder beluisteren kunnen we wel raden wat Boeve bedoelde: het vrij onderwijs wil geen pottenkijkers, ze willen eigen baas zijn...We zijn weer terug naar af, want voor het schoolpact was het zo: het vrij onderwijs deed alles zelf, maar de staat betaalde leerkrachten en gebouwen. Toen diezelfde staat een beetje controle wou uitoefenen, kon dat niet, want de ziel van het kind moest gered...Er kwam een Belgisch compromis en elk kreeg een beetje gelijk. Nu wil het NVa via de eindtermen ( wat de leerlingen op het einde van de rit moeten weten, kennen en kunnen) vastleggen hoe het allemaal moet. "Neen", zegt Boeve, "we zijn ons DNA kwijt"...Niemand die weet wat het is, maar Boeve bedoeld: we zijn onze macht kwijt en daarover gaat het, bovendien speelt hij de kaart van de traditionelen,want wie tegen NVa te keer gaat is een goeie.Bravo op alle banken!De wereld is nog gekker dan we dachten!
Het schooljaar staat voor de deur en natuurlijk komen er weer allerhande profeten die het allemaal zoveel beter weten...Ene Ilse Geerinck, docent aan de lerarenopleiding KU Leuven, trekt van leer tegen de (te) vele invuloefenboeken, waar leerlingen, volgens haar , niks aan hebben, maar waar uitgeverijen aan overhouden.We gaan volledig akkoord met mevrouw, want wij zijn van de generatie bord en krijt en griffel en lei...bovendien zijn we er nog steeds van overtuigd dat ze het nu NIET beter doen...We vinden het alleen spijtig dat mevrouw Geerinck maar optreedt nadat ze bij haar eigen kinderen vaststelt hoeveel invulboeken er dienden gekocht, tot daar, maar dat ze geen effect sorteerden . Zo kwam er ooit eens een mevrouw in de Zevende Dag pleiten om alle kinderen, ook de kinderen met het syndroom van Down ( Trisomie-21) in hetzelfde leerjaar te plaatsen...Wist ze iets over onderwijs? Ja, ze had een opleiding voor lerares gevolgd, maar het nooit uitgoefend...,had ze het wel gedaan dan had ze waarschijnlijk geweten, wat overigens het kleinste kind weet, dat het een utopie is om kinderen met zo'n verschillende IQ's in één klas te plaatsen. Later kwam aan het licht dat ze dit wou om haar eigen dochtertje ter wille te zijn...Wat er van het dochterje geworden is weten we niet, maar we weten wel dat er vele moeders in de krant kwamen getuigen: " ...dat hun kindje lief toch zo blij was, als het weer naar de oude school (BSO) mocht, want het aardde niet tussen al de bollebozen... het werd er zelfs ziek van...We dwalen af van de invulboeken, maar we wilden slechts zeggen dat het toch niet kan als elke moeder voor het eigen kind een systeem wenst aan te passen..., maar nu heeft Ilse Geerinck wel gelijk...Hoe zouden de leerlingen vandaag de dag leren schrijven...ze pennen geen zinnen meer op papier, slechts hier en daar een woord, bovendien die invulboeken kosten handen vol geld al weten we dat dit geen argument is, mocht het de kwaliteit van het onderwijs bevorderen, uiteraard. Zoals gezegd: bord en krijt, griffel en lei. De meester schreef het bord vol, en wij schreven het op de lei, in het klad en daarna netjes in ons schrift moedertaal, geschiedenis, aardrijkskunde...Je moet niet vragen hoe wij worstelden met namen als Ambiorix, Guadalcanal...Bovendien gingen boeken over van broer op broer...
Pater Adhemar Geerebaert ( Gent 1876 - Ukkel 1944) aan de werktafel
In de zesde latijnse ( in 1949) gebruikten wij het boek " Latijnse oefeningen" en de "Latijnse Spraakunst" van ene Pater Adhemar Geerebaert SJ (1876-1944) die onze oom in 1922 in het Klein Seminarie in Roeselare had gebruikt...Terloops onze oudere broer had beide boeken ook al in 1943 gebruikt. Geerebaert ( wij noemden hem steeds zeer oneerbiedig ( we geven het toe): Geitebaard) leefde toen nog...We hebben nog een voorbeeld: in onze tweede kandidatuur( 1957) in Leuven gebruikten we het handboek voor de cursus moraal van Prof. Janssen ( "Den Baas" voor de studenten) van 1929 van diezelfde oom. In de marge stonden de moppen die den Baas reeds in 29 had verteld. Juist, wij zijn ouderwets, natuurlijk, maar dat al die moderne heren ons eens komen uitleggen wat het VSO, de moderne Wiskunde, de Invulboeken hebben teweeg gebracht: je moet maar eens naar bepaalde gesprekken of spelletjes op TV kijken, dan weet je het wel: bij de vraag Oidipoes krijg je als antwoord: " Al die moderne groepen kennen we zo niet"...Terloops, we hebben ergens wel nog een paar vertalingen van Cicero ( Pro Milone, Pro Archias...) ingeleid door Geerbaert liggen...en ook Zuid en Noord 's en Taalzuiveringen...Allemaal werk van Jezuïeten, we geven het niet graag toe, we zijn de enigen niet, maar ze hebben toch één en ander betekend voor de ontwikkeling van Vlaanderen al zei Pater Bracke, ook al een Jezuïet: " Arm Vlaanderen" en nog een andere Jezuïet: Karel van Isacker "Het land der dwazen"...en hij bedoelde Vlaanderen. Foei!
We weten niet wie de triviale zin die we als titel gebruikten uitgesproken heeft, maar we "verdenken" twee Vlaamse auteurs, we vermoeden zelfs nog zonder standbeeld, dat zij het waren: nl: Dr.Albert Goris ( Marnix Gijsen) of Hugo Claus. Toen Goris baron werd vroeg een journalist hoe het voelde om baron te zijn en hij antwoordde: " Net hezelfde als gisteren, toen we nog geen baron waren, de ochtendpies is nog even geel".Dus Marnix zou kunnen, doch Hugo ook, want hij was toch niet bang van een krasse uitspraak...Wat een inleiding om te zeggen dat we de hetze omtrent de standbeelden niet begrijpen...
Standbeeldd van Leopold I ( "'t Peird" ) ook nogal besch...
De stad waarin we wonen, Oostende, heeft ook heelwat standbeelden, maar de bewoners tonen weinig respect...Het standbeeld van Leopold I heet hier: "'t Peird" en dat van de Zeeman, "de Pisser". Geef toe, vooral de tweede naam, getuigt van weinig respect, nietwaar... Ook de straatnamen moeten eraan geloven...alweer in Oostende, een onooglijk straatje in een buitenwijk draagt de naam van één der weinige Belgische nobelprijswinnaars, August Beernaert, maar een mooie boulevard aan een park kreeg de naam van zijn naamgenote Euphrasie (1), maar geen mens die nog weet waarom ze een "eigen" straat" kreeg... Zo zou er in Rotterdam ook een steegje E. Douwes Dekker heten en een chique boulevard de naam dragen van een notoire 19de eeuwse heimatverteller...Zo zie je maar, ' kan overal gebeuren. Daarom vinden we dat er beter GEEN standbeelden zouden worden opgericht , want wie verdient er een standbeeld of een straatnaaam? We ijverden om in Mariakerke (Oostende) een plein te noemen naar de romanschrijver Gaston Duribreux, maar de stichter van de dorpsfanfare kreeg een straat: Tuur Vanhoute en een postbode een wandelpad...Welke criteria worden gebruikt? Bovendien hoe lang blijft eeen standbeeld staan? Als de politici die het standbeeld "oprichtten" weg zijn ( weggestemd, gestorven, vermoord..., zeg maar) dan worden meestal de standbeelden ook " weggemoffeld" ... Om één voorbeeld te geven: de USSR...Ene Marino Keulen ( hoorde ie het ginder donderen?) wil de straatnaam Pastoor Cyriel Verschaeve doen verdwijnen, want hij was een nazist, want bij Dolf op de koffie geweeest, we kennen er nog die het probeerden en ook straten en bustes toegewezen kregen...Moeten die nu ook verdwijnen...of m.a.w. wie verdient er een straatnaam of een standbeeld: Karel de Grote ( was ook nogal bloeddorstig)(2), Keizer Karel ( idem dito als de eerste Karel...), Napoleon ( het boek " Met Napoleon naar Moskou van Joseph Abbeel gelezen...) dus geen standbeelden het zou veel geld voor het plaatsen en daarna voor het afbreken sparen... Wellicht zouden we velen onrecht aan doen, want geef toe een Pater Damiaan verdient een monument, maar het zijn nu precies die mensen die er één verdien(d)en die er NOOIT naar streefden en dat al die andere sjarels daar maar even over nadenken...Leve de dorspfanfare, bestaat al niet meer, maar de romans van Duribreux kan je nog afhalen in de Bib Kris Lambert...krijgt die ook een monument..'t Zou er nogal één zijn!!
(1) Euphrasie Beernaert (1831-1901) Oostendse landschapsschilderes en zus van August, later eerste minister en nobelprijswinnaar. Was de kleindochter van Thomas Hamman , burgemeester in de Franse Tijd . Ze stierf in Jette
(2) Karel de Grote ...deporteerde de hele volksstam der Saksen...
We hebben zo pas het boek " Passendale 1917" van Lee Ingelbrecht in een uitgave van Lannoo gelezen. Een vreemd boek eigenlijk, waarmee we bedoelen dat het geen gewoon oorlogsboek is, maar de oorlog geprojecteerd op het landschap of nog duidelijker gezegd: hoe het landschap met zijn hellingen en glooiingen, zijn sloten en beken, zijn heggen en kreupelhout een bepalende rol speelde en de strijders zich voortdurend dienden aan te passen. We vermoeden dat velen al heel vlug zullen afhaken bij het lezen van dit boek...Ons heeft het echter van meetaf geïntegreerd omdat de schrijver ons vooral het kader waarin "het verhaal" zou afspelen buitengewoon goed voorstelde. Hij toonde aan hoe het landschap in de Westhoek precies ontstaan was en van een natuurlijk landschap door de mens tot een cultuurlandschap was geëvolueerd en met zijn vele hellingen en glooiingen, zijn beken en sloten, zijn heggen en lage struiken, zijn ondoordrinbare klei eigenlijk niet gemaakt was om oorlog te voeren, we schreven bijna spelen, want bij het lezen van het boek dachten we steevast dat generaals er zo over dachten.Ieper als Parel van het Middeleeuwse Vlaanderen speelde als provinciale centrumstad nog steeds een belangrijke bij het begin van de Grote Oolog en door de ligging op een hoogte en zijn verdedigingswerken van Vauban wilden de Britten Ieper behouden en de Duitsers het innemen...en daar werd dan stevig voor gevochtn: er waren DRIE slagen bij Ieper, waarvan de derde ( in 1917) de
Australiërs bij een onderlopen loopgraaf in Passendale 1917
De bloedigste.We zullen het kort houden, maar bij die derde slag zakten de strijders en paarden weg in de Vlaamse modder...een traject dat in een uur kan worden afgelegd duurde voor de brancardiers, verzorgers soms meer dan acht uur...Wat moet er in de hoofden van die Canadezen, Australiërs, Zuid-Afrikanen, Nieuw-Zeelanders omgegaan zijn, toen ze daar vastzaten en wegzakten in de modder...Voor wie? Nog steeds omdat Princip daar een revolverschot afgevuurd had...? Wat kon hen dat schelen, hoe hadden politici hen zo ver gekregen om naar Vlaanderen te komen? Het doet ons denken aan de one-liner die Gaston Durnez ooit schreef: " zei de politicus Ik zal vechten tot Uw laatste druppel bloed...." Het ging niet om het revolverschot, maar om macht: Engeland wou de macht op zee, Frankrijk wou wraak op Duitsland, Oostenrijk wou macht over Servië en Rusland wat wou die gekke Tsaar, eigenlijk? Erbij horen, bij de grote jongens...En de onschuldige brave zielen bleven vastzitten in de modder, ver van huis...Maar het ergste is: we leren niet, Cicero zei het reeds: De geschiedenis is de leermeesteres van het leven...Nochtans, hebben ze iets geleerd: Ene Donald Trump en Kim Jong-un zijn weer bezig. Het ergste vinden we het voor de Noord-Koreanen, die hebben hun gek niet verkozen, maar de Amerikanen wel, dus ze hebebn er zelf voor gekozen, en toch hebben we ook met hen medelijden.
Een beetje een vreemde titel , nietwaar, maar het was op die dag dat Odoaker ( een Skirische hertog) de laatste Romeinse Keizer, Romulus Augustus ( het eindigde dus met ene Romulus zoals het ermee begon...) de laan uitstuurde en daarmee het lot van Rome bezegelde, althans dat van het West-Romeinse rijk...Het is dan ook die datum die we in de lessen geschiedenis moesten onthouden, zoals we ook 753 moesten onthouden als Ab Urbe Condita...de stichting van de stad, zeg maar. Het is duidelijk dat het West-Romeinse niet precies op de vierde september ophield, maar het was al eeuwen bezig, maar goed, er moest een datum zijn...Eigenlijk dachten we aan de val van Rome ( er was zelfs al eens een inval van de Galliërs geweest in 380 voor Christus...) omdat we hoe langer hoe meer dezelfde symptomen in onze moderne samenleving zien als bij de Romeinen...Als chef kok Piet Huysentruyt al nageboortes van koeien op de kaart plaatst, dan zijn we eigenlijk al de Romeinen voorbij, nietwaar...Maar we schrijven vooral het stukje nadat we de onethische som hoorden die een Parijse voetbalclub betaalde voor een speler en de suppoters MEER dan een dagloon uitgaven voor een truitje van die speler...
Gaius AppuleiusDiocles (104-146) afkomstg uit Lusitania (Portugal)
Ook de Romeinen deden zo gek..Zo weten we dat een wagenmenner, de Portugees Diocles (104-146), zo'n 36 miljoen sestertiën (1) bijeen gaarde...Hij leefde dus in het keizerrijk onder Traianus (98-117) (toen kende Rome de grootste uitbreiding), Hadrianus (117 -138) ( Bouwer van de Hadrian wall in UK) en Titus Aurelius (138-161) en toen begon de aftakeling...We huiveren eigenlijk steeds als we die verhalen horen, maar beseffen blijkbaar niet dat we even goed ook zeer goed bezig zijn...Vreemde volksstammen maakten een einde aan het West-Romeinse rijk...zouden we mogen denken dat "vreemde" stammen nu het Westen proberen te ondergraven, maar zo'n praat wordt uiteraard als populistisch aangezien..., maar het doet toch vreemd aan dat de nieuwsberichten op radio en tv hoe langer hoe meer beginnen met vermeldingen omtrent sportlui die weer één of andere prestatie geleverd hebben of zoals Toon Hermans ooit eens zei: " Vreemd dat het nieuws steeds begint met het feit dat een moeder haar baby in een wasteil verdronk, maar nooit met een wondermooie zonsopgang"...Het Oost-Romeinse Rijk hield wel stand tot in 1453...Er is dus nog hoop, nietwaar of komt het gevaar niet uit het Oosten?
Elk fatsoenlijk mens schaamt zich voor de regering waaronder hij leeft!( H.L. Mencken)
Gisteren bracht de postbode -- alweer -- een envelop met een venstertje en iedereen weet dat "ze" weinig goeds voorspellen...! Een huisgenoot vroeg zichzelf af of er een week voorbijgaat zonder dat dergelijke enveloppes in de bus vallen: onroerende voorheffing, persoonsbeslastingen, provinciale belastingen, gemeentebelastingen, waterheffing, faktuur elktra, telenet, zorgbijdrage...laten we ophouden, want we worden er duizelig van...Vader zaliger zei steeds: " Het is erg, maar zo lang je ze kan betalen gaat het nog..." Om kort te zijn, we dienden alweer 39 euro te betalen, omdat we West-Vlaming zijn...! Juist...Nu kregen we dezelfde dag een leuke mail in de bus over..., juist de provincie.
Het optrekje van de West-Vlaamse gouverneur...
Een meisje uit Leuven uit het zesde leerjaar kreeg als huistaak de drie belangrijkste taken van de provincie op te zoeken...Het bleek een wijze jonge dame te zijn...en ze belde de provincie Vlaams-Brabant op. Helaas dat had ze beter niet gedaan, want ze kreeg een dame aan de lijn die haar niet verder kon helpen..." Ga naar de website", vond die dame, maar daar was het meisje niet zo bedreven in..." en kan je geen raad vragen aan iemad anders," vroeg het meisje en dat probeerde de dame maar "ze" ( wie...??? ) konden haar ook niet helpen...na een half uur kwam er geen oplossing en het meisje haakte in...We weten niet of ze haar taak heeft kunnen oplossen, maar we stellen ons wel de vraag...of de provincies wel taken hebben...? We kennen ook de taken niet van de provincie al herinneren we ons wel dat er in de gemeente naast ons geboortedorp ene Machiel Lootens woonde en ze zegden toen steevast: " Hij is van de provincie" en als ie dan langs kwam , dan was ie precies God de Vader..., maar wat ie deed, dat hebben we nooit geweten , maar hij was er altijd als er gefeest , dus gegeten en gedonken, werd. Nu weten we nog steeds niet wat de taken van de provincie zijn, maar ze moeten er wel zijn, want je kan de gewestelijke zender niet aanklikken of er komen " gedeputeerden" op het scherm en ze beginnen over van alles te lullen, maar nooit erg concreet...We denken dan steeds aan de tijd toen er ooit in Frankrijk een koetsier en andere koetsier had uitgeschelden met de woorden: " Sale député ", maar de rechter vond dit geen scheldwoord. Nu we met dit stukje bezig zijn en links en rechts iets over de provincie gingen opzoeken...stelden we vast dat er een vereniging bestaat die ijvert om de provincie af te schaffen...misschien kan het wel, daar ze zelf in Leuven NIET wisten wat hun taak was...Om te eindigen er bestaat nog een functie waarvan niemand weet wat zijn taak is: arrondissements-commissaris...Ooit kreeg Hendrik Conscience die job zodat ie zich aan het schrijven kon zetten.... In een nabij verleden kreeg de dochter van Wilfried Martens dezelfde job...we weten niet of ze nu ook beginnen schrijven is...De tijden zijn dus NIET veranderd!
Somtijds is er niets zo onnatuurlijk als de natuur...(Carolyn Wells)
De aarde beefde op het Griekse eiland Kos...en eigenlijk hebben we steeds iets met aardbevingen gehad...alhoewel. In juni 1938 greep er in onze contreien een nogal hevige beving ( althans voor onze streek) plaats. Ons werd later verteld dat de familie aan de middagdis zat en het gestommel zo hevig was dat elkeen de deur uitliep...Enige tijd later , toen het voorbij was, kwamen vader, moeder, broer en de zussen terug binnen en wij zaten onverstoord de prak aardappelen , gezeten op een koekendoos omdat de zitting van de stoel nog te laag was voor mij, uit te lepelen. Later werd het verhaal al te vaak herhaald en eigenlijk steeds met een ondertoon : hij is blijkbaar niet van de slimste, want wie blijft er nu binnen bij gevaar...Wijzelf voelden ons daarentegen een beetje een held. Het was precies op dezelfde dag dat Norbert Edgard Fonteyne( ° Oedelem 1904 - + Veldegem 1938) , Vlaams schrijver werd begraven...Hubert Lampo vermeldde het voorval in zijn voorwoord bij de herdruk van Fonteynes werk "Kinderjaren" dat postuum in 1939 werd uitgeven... We willen hier aan toevoegen dat we nooit mooiere beschrijvingen over ons geboortedorp dan bij Fonteyne gelezen hebben...Elke Oedelemnaar zou het moeten gelezen hebben...
Waarom de aardbeving van Kos ons weer aan het denken zette...? Het was in juli 1956 examen in de eerste kandidatuur afdeling moderne geschiedenis bij Prof Willy Peremans: de maatschappij en de instellingen der Oudheid. Ieder student wist dat Peremans twee "hoofdvragen" stelde en als die goed werden beantwoord dan enkele detailvragen. Eén van de detailvragen was: "Wat zegt je het eiland Kos..."Eerlijk het zegde ons niets...Natuurlijk nu weten we dat vele Vlamingen er op vakantie gaan en dat er nu een aardbeving plaats vond, maar eigenlijk had Peremans willen weten dat de Doriërs het eiland gekoloniseerd hadden, dat in 310 voor Christus , de Diadochen ( opvolgers van Alexander de Grote) er voor gevochten hadden en dat Ptolemaeus het haalde van Antigonus en de Ptolemaeën het bestuurden tot de Romeinen het in 2 voorChristus veroverden. Nog misschien een pittig detail: ene Cleopatra, lief van Caesar en Marcus Antonius, bewaarde er haar goudreserve. Ze moest blijkbaar haar Egyptische onderdanen niet al te erg betrouwen. Wij dachten dat kapitaalvlucht van deze tijd was...Neen , dus...Kos bracht me geen geluk, maar ook geen ongeluk, want Peremans "gaf" ons een 11+ en dat was dus ruim voldoende...Wat die plus betekende...? De Prof was bereid indien nodig er iets bij te doen...
Geen boek is zo slecht, of men kan er wat uit leren.(C. Plinius S.)
We zitten er eigenlijk wel een beetje mee in dat ons geheugen ons ooit in de steek zal laten, want eerlijk we hadden/hebben een dot van een geheugen...en we herinneren ons dingen van toen we nog niet zo oud waren: de brandende dorpskerk in de meidagen van veertig, Belgische soldaten die vaders fiets stalen, de Duitse soldaat die moeders fiets te leen vroeg en hem zeker terug zou brengen...Helaas...Zo herinneren we ons nog helder een wit blad waarop we een paard met ploeg hadden getekend met de tekst: ik word boer...Het felst brandt nog in onze memorie de uitspraak: " Dat ik maar rap kan lezen, want er is werk" en we wezen naar de vele boeken in de kast in de " beste plaats"...!Het begon allemaal met de jeugdreeks van het Davidsfonds: Staf Weyts, Jaak Langens, Koen Lisarde ( schuilnaam van André Demedts) ...
Het begon allemaal met " De Kermis van Rosse Lei"...We begrepen maar al te goed hoe het leven kon veranderen met de kermis in aantocht...Rosse Lei verdween al vlug uit de belangstelling na het lezen van De Witte en als nieuwjaarsgeschenk kregen we in 1945 een boek van de uitgeverij Lannoo uit Tielt: "Dit nieuw Seizoen - Winter" met op de eerste pagina gedichten van Urbain Van De Voorde en Guido Gezelle. Verder biografieën van Mercator, Conscience, Vesalius en vele anderen. Maar er was ook een rubriek " Weerklapper" aan de hand van weerspreuken: vb: 9 februari: Blasius is een koud manneke, En Apolonia een koud vrouwke...Prachtige verhalen van Jos van Laer SJ,Lode Mestdagh SJ, Jan Van Gruuthuse, A. Boschmans, F.R. Boschvogel en zelfs Stijn Streuvels...Je leerde er spoorzoeken , bomen en struiken herkennen. Werkelijk een heerlijk boek, dat de leesvlam aanwakkerde. Een paar jaar later, alweer met nieuwjaarsgeschenk:" Bob Vredeveld wordt Man" van Jan Kruysman. Een openbaring, dit boek heeft mijn taalgevoel en stijl volledig veranderd en gevormd...Nu wordt het verketterd omdat Kruysman op een ouderwetse manier het "probleem" zelfbevrediging behandelde. Wij vonden het een dot van een boek, maar het vervolg "Idealisten" zegde ons bij lange zoveel niet. Ook " Voorbij aan de nacht" en " Ik wil een dapper Kerel zijn" van Lisarde verslonden wij...Op kostschool begon dan het "grotere" werk: Streuvels, Timmermans, Claes, Graham Green, Van Schendel, de Hartog,Coolen, de Pellicijn, Matthijs ...en eindelijk dan wat we op kostschool niet mochten lezen: Boon, Van Aken Buysse, Claus en zo ging het verder. Het vreemde is dat we steevast ontgoocheld waren na het lezen van de bestsellers...Umberto Eco zei ons niets en we begrepen Ben Crabbé toen ie zei: het staat toch mooi op het schap naast de haard...We weten het eigenlijk niet meer hoeveel boeken we gelezen hebben. Het mooiste? Doe maar "Adriaan Brouwer" van Timmermans en "Langs de Wegen" van Stijn Streuvels, overigens vond Stijn dit ook zijn " liefste" boek. Vandaag de dag lezen we nogal graag Herman Koch:"Het diner", " Geachte Heer M.", " De Greppel"...Dus de boutade, dat we maar rap leren lezen, heeft me geen windeieren gelegd...en zelf een eigen nietig werkje: " Het zwarte Schaap" dat nergens meer te krijgen is!
Mijn geest is vrolijk maar mijn ziel is triest (Andrew Lang)
Dinsdag jl werd de Vlaamse Feestdag gevierd...Je weet wel, de herinnering aan de strijd in Kortrijk hoe de Vlaamse burgers ( ook poorters genaamd...) de Franse edelen in het zand deden bijten.We vragen ons af of de bewoners van Kortrijk daar hun eventuele arrogantie hebben gehaald al vinden we in de annalen weinig terug omtrent de moed van de Kortrijkzanen in die strijd wat dan weer over Bruggelingen en Gentenaren niet kan gezegd worden. Die feestdag werd op kostschool erg gevierd.... Dat kwam omdat de vakantie eigenlijk maar op 15 juli begon en de vier dagen na de proefwerken diende gevuld met
Is het glas nu halfvol...of halfleeg...?
het zwaaien van vlaggen en brullen van strijdlustige liederen als daar zijn... " Geen roekelozer wagers"..., maar dat is allemaal lang , zeer lang voorbij. Vandaag de dag is het zo ver gekomen dat we soms geeneens meer weten welke dag we zijn...Vooral het besef van feestdagen is voorbij, gelukkig is er nog de Druivelaar, die ons daarbij helpt, bovendien schrikken we nu vaak dat er zoveel feesten zijn ter ere van ene Heilige Maria, de Moeder Gods...Ze is inderdaad ook op vele plaatsen verschenen en ze wist ook precies waar ze moest verschijnen, want geef toe Lourdes is een prachtige streek, nietwaar.Nu wat dat allemaal aan het overpeinzen zijn, schiet ons plots te binnn dat we in onze jonge jaren soms vreemde kronkels maakten. Eigenlijk konden we nooit echt vrolijk zijn. Neem nu bijvoorbeeld bij een overwinning van Briek Schotte in Valkenburg, Nederland: het wereldkampioenschap...Dan droomden we weg en werden triest, want wat zal het volgend jaar worden..., want wie wint er twee jaar na mekaar het WK, laat staan drie keer na mekaar...?Is dat een vorm van pessimisme? Wellicht wel. Vanaf 15 augustus genoten we niet meer van de vakantie, want het volgende schooljaar dreigde reeds. Na Nieuwjaardag zakten we ook weg in een vorm van "weltschmerz " daar de meest erge trimester van het schooljaar , de eerste, opdaagde. Het is niet te geloven, maar bij iedere vrolijke gebeurtenis daagde het spook van een mislukking op...Vreemd, wellicht vandaar dat we niet meer willen weten of het nu weekend of vakantie is..., want wat doet het er toe.... Is het glas nu halfvol...of? We weten het niet, maar het is wel mooi weer vandaag...en morgen?
In het algemeen heeft elk land de taal die het verdient...( Jorge Luis Borges)
We zouden hier rustig de uitspraak van Hugo Verriest kunnen aanhalen , want ze sluit volledig aan bij de uitspraak van de Argentijnse schrijver Jorges Luis Borges ( 1899-1986) : de Taal is gans het Volk"...
Jorge Luis Borges (1899-1986) , Argentijns schrijver...
"De Vlamingen zijn de schatbewaarders van de Nederlandse taal", schreef ooit de notoire Nederlandse schrijver: Jan de Hartog en we geven toe dat de Vlamingen hard hebben dienen te strijden om "hun" taal te redden... Guido Gezelle was daarbij zelfs een beetje overdreven, want ie wou elk vreemd woord uit onze taal bannen. We geven één voorbeeld ( er zijn er nochtans veel). In het gedicht " Moederke" (4.5.1891) schrijft de dichter in de tweede strofe: "Geen tekening, geen lichtdrukmaal...dat gij gelaten hebt". Met lichtdrukmaal bedoelde Gezelle : foto. We weten dat de dichter jaren lang gezocht heeft om toch een Vlaams woord te vinden, een klanknabootsing voor het woordje trein...Het lukte hem niet. Er zijn nog vele anderen die ook de rug kromden om het Vlaams zijn plaats te geven: Jan Frans Willems, Jan-Baptist David, Karel Lodewijk Ledeganck, August Vermeylen, maar ook die vele kleine lieden, de dorpskapelanen, de priesters in de middelbare scholen...en soms wel een politicus, Daens bijvoorbeeld, maar de meesten kozen, zoals het politici past voor de voorzichtigheid en we zien wel wat ervan komt. Zo hadden wij de hele humaniora door twee handboeken die we van in de zesde latijnse tot in de retorica steeds bij de hand moesten hebben in de lessen Nederlands: " West-Vlaamse uitspraakfouten" van Kan. Karel Berquin en "Taalzuiveringen"van Pater Noë S.J. Als we eerlijk zijn dan ergeren we ons nog dagelijks aan fouten, die vooral door politici worden gemaakt en in bovengenoemde werkje aangetoond werden: we bedoelen vooral de gallicismen en germanismen. De jongeren spreken geen dialect meer, hoera, maar ze spreken ook geen Algemeen Nederlands meer. Ze spreken wat Kurt Van Eeghem de tussentaal of verkavelings Vlaams noemde... Vroeger had de Standaard een taaltuinier, Maarten Van Nierop, die elke dag opnieuw aandacht voor gemaakte fouten vroeg, maar hij ergerde zich ook vaak dat Vlamingen zelden raad vroegen als het ging over correct Nederlands . Inderdaad, we herinneren ons nog toen we in Oostende kwamen wonen reed er een werkbusje van een decoratiebedrijf rond met als opschrift: "Men besteld (sic) aan huis"...We spraken er die man over aan en hij zei: " Wat moet het dan zijn?" We legden uit: de klant bestelt en de winkelier bezorgt de bestelling, dus , het moet zijn: " We ( want 'men' is zo onpersoonlijk) bezorgen thuis"...Wat denkt de lezer...Juist, de verkeerde tekst bleef op het wagentje. Vlamingen hadden en hebben nog steeds geen interesse voor taal...en het wordt hoe langer hoe erger . Sedert het tv-landschap utbreidde mag jan en alleman programma's presenteren. Er is zelfs een madam die zei: " Dat ze zo afziet als ze AN moet spreken"...Wat zij dan AN noemt, uiteraard. Van de week was er zelf een deelneemster aan een quiz, beroep: lerares Nederlands, toen de quizmaster vond dat ze niet zo'n mooi Nederlands sprak, vond ze het niet erg...Wij wel, wellicht was de vrouw een goeie vriendin van de schepen van onderwijs in haar stad...Het kon anders, want waar is de tijd van Piet Theys, Jan Wauters, Marc Uyterhoeven...en zelfs Rik Desaedeleer...Toen was taal belangrijk...nu niet meer, want wat Tom Boonen, Bart Wellens en consoorten uitkramen is hemeltergend...Erik Van Looy zei daaromtrent: " Ik heb uren lessendictie gevolgd om mijn taal bij te werken vooraleer ik ' De slimste mens' presenteerde"...Er is dus nog een klein beetje hoop, maar als Meuris nog steeds als het grote licht beschouwd wordt, dan is het hoge tijd dat iemand hem het verschil tussen de vertrouwelijke en de beleefde vorm uitlegt..., want de u-vorm tegen je lief ( Ik hou van U) ... amai. Vlaanderen heeft de taal die het verdient!!!
De beste spiegel is een oude vriend...( George Herbert)
Het schooljaar zit erop...en we hebben het geweten...Je kan het niet gek genoeg bedenken welke festiviteiten er plaatsvinden om het einde te vieren...Festivals, danspartijen, vreetorgieën alsof we het einde van een era dienen te vieren. Zoals gewoonlijk, gingen we zitten mijmeren, hoe het vroeger was...en dat mag natuurlijk niet, want dan ben je een ouwe zak enz...Bij ons in de dorpsschool viel het nogal mee. De houten boord van de lei werd witgeschuurd en veilig opgeborgen in een kast tot volgend schooljaar. Toen reeds waren er profiteurs: ze schuurden niet al te hard, maar zes weken later zetten ze wel een grote mond op en gingen met de properste lei aan de haal...Eigenlijk gingen de gedachten -- alweer -- naar de kostschool. We herinneren ons niet dat we ooit intenser bepaalde uren beleefd hebben...dan de vooravond van de grote vakantie. Wat je niet mee naar huis kon nemen werd in je koffer op de kofferzomder weggeborgen : kopkussen, dekens, schoenborstels, drinkbeker, atlassen, spraakkunsten ( latijn, Grieks, Nederlands, Frans, Duits, Engels) kruisbeeld , lampetstel...Je bracht de laatste nacht voor de grote vakantie door in een lege alkoof en van slapen kwam niet veel in huis, draaien en keren en de tijd wou maar niet vooruitgaan...toch kwam de bel...en de grote dag: de prijsuitdeling al dienen we direct te zeggen: veel prijzen vergaarden we niet, of toch één keer: de prijs van sportverdienste.... Na de gedialogeerde mis, ontbijt ( geen hap door de keel) naar de feestzaal en wat we vooral herinneren :de leraars-priester waren op hun paasbeest met een extra versierstuk op de rug. We kennen er de naam niet meer van, wij noemden het " de lattestoor". Meters lange dunne repen zwarte stof die bovenaan aan een stevig verticaal stuk waren vastgemaakt en aan het uiteinde van dit stuk waren aan beide kanten een koord die dan voor de borst werd dichtgeknoopt...De lattestoor dus...Die prijsuitdeling duurde uren, er werden toneelstukjes gespeeld, de beste dichter uit de poësis droeg gedichten voor die steeds aan Gezelle , Rodenbach of zelfs eens Kloos of Marsman herinnerden...en dan de afroeping beginnende met de eerste studiejaren tot met de retorica...Eeuwen ...en dan naar huis. We herinneren ons nog steeds dat we thuis alles zo klein vonden, dat de bomen weer in het groen stonden...en verder steeds hetzelfde ritueel: naar grootvader, want die "vierde" op 15 juli zijn naamdag ( Henricus) en dan met vader de tuin in om de laatste aarbeien te plukken...De vakantie kon beginnen...maar ergens in het achterhoofd doemde de akelige gedachte op dat zes weken niet lang was...!!
...en dat zijn leuke dingen voor de mensen (Paul van Vliet)
Steeds weer jaagt dat zinnetje van Paul Van Vliet door ons hoofd: "...en dat zijn leuke dingen voor de mensen"...uit zijn act hoe ie een ouwe boer beschrijft die stadsmensen ( onwetende uiteraard ) wegwijs door het boerenleven leidt. " Boer, mogen we eens een bevruchting zien....?" Hoe we nu plots op Van Vliet kwamen? Niet te geloven, maar dat kwam door het aanstellen van ene Gérard Linard als voorzitter van de KBVB...Juist.We waren meteen weer in de 19de eeuw beland en dus weten we (...) wat te doen...
De nieuwe voorzitter van de KBVB...past in het kadertje van de geldwolven...en de rest is bijzaak
Eigenlijk voelen we ons nu een beetje als Nest Claes...thuis werd er nooit aan "Grote Politiek" gedaan, maar het Davidsfonds zorgde voor de lektuur en al vlug lazen we Conscience, Jozef Simons ('Eer Vlaanderen vergaat'), Boschvogel, Weyts, Van Hemeldonck en bovendien werd op familiebijeenkomsten nooit erg lovend over België gesproken. Steevast werd over de "Brave Zoon" gesproken als de Brabaçonne bedoeld werd. De aangepaste en zeer triviale woorden die ze dan zongen laten we hier dan maar achterwege. Op kostschool, de school had de naam anti-Belgisch te zijn, dus deden ze er alles aan om die naam kwijt te raken, maar de Vlaamse drang groeide toch verder...In Leuven liep het nogal vlot, want de academische overheid had het mooi geregeld en de twee gemeenschappen leefden volledig naast elkaar en de tijd van weleer zoals bij de Slag van Matadi (26.02.1926) (1) was niet meer aan de orde...Eens per jaar bij de Sinterklaasstoet van de Walen kon het nogal 's uit de hand lopen, maar de meeste Vlamingen bleven dan binnenshuis ( clublokaal) en speelden met de kaart, want de meeste Walen waren toen toch te zat om te vechten. In het leger was het anders, want in de jaren zestig van de vorige eeuw was de legertop, ook in de Vlaamse eenheden, franstalig...Ze hadden ons goed in het oor geblazen sta op je rechten en bestudeer het militair wetboek... Bij de eerste wacht was het al prijs.Een peleton Walen marcheerde voorbij en wij kwamen in geef acht ( zoals het hoorde) en toen moest een Waal zeggen: " Comme il danse bien le Ménapien"Dat laatste woord was een scheldwoord in Leuven dat we nooit over ons lieten heengaan en we trapten de Waal in de kont...Geen kwartier later stonden we reeds in het wachtlokaal met een hele vloot sterren en strepen achter de tafel en een KRO (2), Pecsteen, hield er een discours in het Frans NB...en wij zwegen, toen ie uitgeraasd was, zeiden we: " Als beklaagde eisen we dat het hier in het Nederlands verloopt"...Boeken toe en " 't Ies kij kunt kaan". Nooit meer iets over gehoord. Terloops later hebben we die Pecsteen als toerist op de dijk in Oostende nog teruggezien . Hij kon lachen met de hele zaak, wij niet en negeerden hem volledig...We willen maar bedoelen dat het inderdaad leuke tijden waren voor de mensen...In het ziekenhuis in Keulen was er een Waals KROO (3) dat sergeantje probeerde met de voeten van de miliciens te spelen...hij bulderde in het Frans, maar wij liepen rechtdoor...Eén keer kwam de zaak voor, maar wij dienden bevelen in het Frans niet op te volgen ( 1914-1918 was lang voorbij) en het sergeantje werd overgeplaatst naar een Waalse eenheid...Dus toch heerlijke tijden...Je kan je kostelijk amuseren. We hopen dat de Vlaamse journalisten Gérard zoveel mogelijk voor schut zetten...
(1) De Slag van Matadi: onder leiding van Stefaan Coene, praeses van Moeder Kortrijkse, de West-Vlaamse Gilde en de studentenfanfare namen op 26 februari 1926, duizende Vlamingen wraak op de Walen die twee Vlaamse studenten gemolesteerd hadden...De Walen vluchten naar de bouwerf van de nieuwe woonwijk Matadi...Deze 'veldslag' werd in menig cnatus herinnerd met het klassieke studentenlied: " Moeder West-Vlaamse was gedaan al met een speech van vriend Stefaan...etc..." We herinneren ons nog dat in onze studententijd Stefaan Coene, toen ingenieur het verhaal omtrent de slag van Matadi op een studentenavond is komen vertellen...
(2) KRO staat voor Kandidaat Reserve officier, dus een dienstplichtige
Wil je dat men je eert? Doe het dan zelf niet.(Blaise Pascal)
La Liekens deed een ferme uitspraak: " Het wordt hoog tijd dat de BV's in Vlaanderen afgeschaft worden..."We hadden het aanvankelijk niet zo goed begrepen en de enige BV's die wij kenden, waren de B(eroeps)V(rijwilligers) van tijdens onze legerdienst en eerlijk gezegd, die mochten ze van ons part afschaffen, want grote lichten waren het allemaal niet, maar ze konden wel sloten bier verzetten...en geef toe, in Vlaanderen de commercie moet draaien, nietwaar. Maar eigenlijk bedoelde madame Liekens met BV's de B(ekende) V(lamingen) en om niet uit de toon te vallen: die tweede soort BV's mogen voor ons inderdaad ook afgeschaft worden, want welke zoden brengt een Bv aan de sociale dijk?
Goede Liekens...de BV's MOETEN verdwijnen
.
Neem nu, een notoire wielrenner, kan wellicht een aardig stukje fietsen, leuk, maar omdat ie goed kan fietsen wordt ie dan te pas en ( vooral) ten onpas in allerlei praatprogramma's gepresenteerd en dan moet ie zijn mening geven over de opwarming van de aarde, het seksleven van de bultrug, de toekomst van de ligusterheg als afsluiting van de tuin en vooral de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Vooral bij dit laatste gaan ze steigeren, want ze hebben altijd een argument klaar: " Vlaaderen is al zo klein...etc..." De BV's weten nooit dat het precies die kleine landjes ( Monaco, Lichtenstein, Luxemburg, Vaticaanstad (?) Andorra...etc) zijn die zo goed boeren. Dus om een lang verhaal kort te maken, België MOET blijven bestaan. Juist. Laat het nu precies die BV's zijn die met heel hun hebben en houden naar die kleine landjes vertrekken en eigenlijk België in de steek laten, waarom moet het dan blijven bestaan? Dus Liekens heeft gelijk, de BV's moeten verdwijnen, zelf La Liekens zelf, want ze komt over alles haar mening zeggen en in haar eigen vakgebied kan ze het goed zeggen, maar de praktijk lijkt helemaal anders, want ze kon geeneens een relatie in standhouden...Ons vragen ze nooit wat en al wisten vele kenners vroeger, dat we het niet ver zouden brengen,maar ondertussen zijn we al 55 ( vijfenvijftig) jaar getrouwd...Om toch maar eens op die BV's terug te komen. Vandaag de dag is het mode om twee BV's in een zware wagen te deponeren, gevolgd met een heel konvooi, en daar dan zogenaamde interessante praat te vertellen...en een programma over te maken. Kan dat gewoon niet in een klein hokje met kaarslicht? Dat zou nog eens kosten besparend zijn...en misschien een beetje helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, bovendien de armoede in de wereld zal ook niet opgelost raken zolang BV's in arme landen op bezoek gaan en geen afstand doen van hun onethische lonen...
Berouw is goed, maar onschuld is beter...(George Herbert)
De politici deden tijdens het weekend weer van zich spreken. Ene Wouter Beke, burgermeester van Leopoldsburg, sprak de goegemeente toe vanuit een pretpark, want hij had daartoe het recht, vond ie, want "zijn partij", CD&V, is de enige partij in ons geliefd land (...) die het gezin ( de familie) op de eerste plaats stelt...We zijn zo vrij Wouter, om dit tegen te spreken, want we hebben al te vaak ondervonden dat het vaak anders was...
Wouter spreekt halve waarheden...
Toen we in 1955 ons laatste jaar humaniora doorworstelden, ontbrandde in dat geliefde land de schoolstrijd. Ene Collard viseerde het vrije onderwijs en dat mocht niet, maar eigenlijk bedoelde Collard het niet zo slecht, maar ie wou de MACHT van de kerk onder controle krijgen en dat werd dus voor bepaalde heren gevaarlijk. Later hoorden we een notoire Nederlandse historicus zeggen dat de wet-Ccollard (1) niet zo slecht was en dat wij - toekomstige historici - het later wel zouden begrijpen ...Dit terzijde, maar in 1955 trok de kerk en de CD&V ( heette toen de CVP) ten oorlog, want de ziel van het kind en het gezin werden bedreigd...De vereniging "School en Gezin" (2) werd opgericht , maar er was meer. De laatste jaars van de humaniora werden gebrainwashed om zeker naar een Katholieke univ te gaan. Van onze klas trokken er twee naar Leuven, we hadden weinig andere keuze, maar de telgen wier vader op de barricades stonden tegen Collard en met groene CVP-vlaggen wapperden togen naar de rijksuniv Gent...om zielen te redden zeker.Was het allemaal voor het gezin? We waren met zijn tweeeën in Leuven en beiden kwamen uit een gezin waar hard voor de centen diende geknokt , de Gentenaars kwamen uit gegoede families, die verdraaid niet aan de ziel van het kind dachten, maar aan de portemonee, want Gent was veel goedkopere...Het ergste was dan nog dat vader en moeder nog eens extra bijdroegen toen tijdens de hoogmis jaarlijks een omhaling gebeurde voor de KU Leuven...Moeten we doorgaan? Nog eentje; Na lang sparen konden we met het gezin eens met de diensten van CM een reis naar Zwitserland maken. Leysin was de bestemming. We kenden er niets dan tegenslag, de oudste zoon liep een zware knieblessure op, de jongste een zonnesteek en lag meerdere dagen in het ziekenhuis...De medereigers en het personeel van het hotel had medelijden en stelden voor om er een tweede periode te blijven..." De reis was toch betaald en een zestal mensen extra voeden in een grote hoop moest kunnen, bovendien kwam een kamer vrij..." Met lood in de schoenen togen we naar de directeur...en hij vond dat we gelijk hadden, we hadden niks gehad aan onze reis, we mochten blijven, maar hij vroeg meer dan we al betaald hadden of m.a.w. we moesten het reisgeld nog eens ophoesten...Leve het gezin...We hadden ook vastgesteld dat het personeel in Leysin nogal bestond uit collega's en vroegen om een beetje uitleg. "Maar natuurlijk, doet je aanvraag en je kan met je gezin een vakantie in Zwitserland verblijven mits een beetje werken..." We deden de aanvraag en kregen als antwoord: " Je gezin is te groot"...Foei Beke, hou dus maar je wafel over het gezin, nietwaar...Om te sluiten. Eindelijk hebben de mensen het begrepen, althans in Frankrijk, zei een Fransman op tv:" De meeste politici zitten al meer dan 20 jaar in de kamer en weten niet meer dat ze corrupt zijn . We hebben voor nieuwen gestemd"...Eindelijk. Gehoord , Beke? U bent niet corrupt: burgemeester van Leopoldsburg, Voorzitter CD&V en kamerlid...Wat schuitf dat af?
(1) De wet-Collard: leraren meten een erkend diploma hebben , leraren worden door de staat betaald, de staat wil leraren inspecteren,...Veel priester leraars hadden niet de erkende diploma's, de staat betaalde voordien de school en de directie betaalde de leraar... Moeten we de verhalen vertellen wat er in bepaalde scholen gebeurde toen ze de eerste keer door de staat betaald werden? De directie bepaalde hoeveel je verdiende...de gatlekkers het meest...!
(2) De leden van School en Gezin deden maandelijks omhalingen bij de mensen om het vrij onderwijs te steunen...het geld verdween in de beurs van de bisschoppen, die dan nogmals Domus dei oprichtten om scholen te bouwen...Doe mij niet lachen!!
De soldaten vechten en de koningen zijn helden ( Talmoed)
In de Westhoek was het weer feest, want de Britse Prins William en de Belgische Prinses Astrid met een hele sliert elleboogwerkers kwam de honderdste verjaardag van de "Mijnenslag" van Mesen vieren. Of dat eigenlijk wel een feest was, daar denken we helemaal anders over. We zijn steeds geïnteresseerd geweest in de Grote Oorlog, maar vonden het NIMMER een feest. Integendeel, bovendien moest de Grote Oorlog er nooit gekomen zijn, want toen Gavrilo Princip, in juli 1914 de Aartshertog van Oostenrtijk Frans Ferdinand neerknalde moest het zo'n vaart niet gelopen zijn, want al die Europese gekroonde hoofden waren familie van mekaar en naar het schijnt waren ze allen aan het feest in de modaine Vlaamse badsteden, doch ene Graaf Leopold Berchtold, Oostenrijks minister van buitenlandse zaken, vond dat de eer ( wat dat ook mag zijn) Oostenrijk gekrengd was en dat moest gewroken, bovendien wou ie de Serviërs wel een lesje leren...en daarna begon er een Amerikaans opbod, van als jij dat doet, dan wij dat en 't spel zat op de wagen. België is het enige land ddat er zonder het zelf te willen ingerold is, want Duitsland had een Schlieffenplan en dat hebben wij geweten...Waar de interesse voor mij dan vandaan kwam...Druppel per druppel . In ons leesboek in de dorpsschool lazen we het verhaal hoe een Vlaamse boertje, aan wie de Duitsers om weiland vroegen , naar zijn eigen weide trok al vonden de Duitsers het gras op de weide ernaast veel mooier en malser, maar zei het boertje: " Dat is mijn wei en die daar naast is die van mijn buurman..." Dat trof me enorm...Daarna kwamen dan de winterkaartavonden bij ons thuis en na het kaarten, kwamen de verhalen. Nooit heldhaftige verhamen, maar steeds over hoe de soldaten van alles probeerden om van het front weg te komen. Er was er zelfs één die bij de compagnie " sans floche" (1) ondergebracht was.
Wellicht ligt Emile Kesliek hier in dit massagraf begraven
Reeds als kind kregen we een afkeer van oorlog en daarom vinden we dat het stukje van Gaston Durnez in zijn boek :" Zeg mij waar de Bloemen zijn..." (2) over " Het Vrouwtje uit de Rue de la Paix"voor iedereen verplichte lectuur moet zijn en vooral voor de gekroonde hoofden. We vatten het verhaaltje samen:" In de zomer van 1964 komt een sjofel oude vrouwtje de horeca zaak De Hollemeersch op de flank van de Kemmelberg in Dranouter binnen. Ze vraagt aan de waard of ie weet waar de Franse soldaat Emile Kesliek begraven ligt. Ze toont een briefje: " Emile Kesliek, tué à Dranoutre, Belgique, soldat à la 9ième compagnie du 413ième d'infanterie , le 25 avril1918, n° matricule 1540" Ze hebben het me toen laten weten.Emile was haar verloofde en zesenveertig jaar had ze gespaard om hem te komen zoeken. Ze vonden het graf niet al deed de kastelein er alles aan...Madame Colombat keerde terug naar Troyes in Frankrijk waar ze in rue de la paix woonde en voor ze vertrok zei ze nog dat de Franse graven wel beter verzorgd mochten worden. Op haar hotelkaart stond dat ze ongehuwd was en 64 jaar oud..." Was er een reden om feest te vieren in de Westhoek, zouden die gekroonde hoofden aan madama Colombat denken??? We betwijfelen het.
(1) De gestraften, vooral deserteurs maakten deel uit van deze compagnie. Al hun eretekens werden afgenomen...ook "de floche" die vooraan hun soldatenmuts ( sjako) bengelde. Ze moesten veel zeer gevaarlijke karweitjes opknappen
(2) Gaston Durnez (° 1928 Wervik) Vlaams journalist bij de Standaard. " Zeg mij waar de Bloemen zijn" Davivdsfonds 1988
Wie van de herinneringen kan genieten, leeft tweemaal! (M.V. Martialis)
Gisteren was het Pinksteren, dus vandaag Tweede Pinksteren... Die tweede dag van een hoogdag was in het geboortedorp steeds een belangrijke dag indertijd, want op tweede paasdag waren er paardenwedrennen en op Tweede Pinksteren motorcross. Eigenlijk vonden we Pinksteren steeds een heerlijk feest en we weten geeneens waarom. Het verhaal met die vurige tongen maakte geen indruk, zou het dan toch de plechtige communie geweest zijn.?We weten het niet, we weten wel dat het nu precies zeventig jaar geleden is...Het was me wat. We waren de jongste van de hoop en moeder en vader hadden besloten een groot feest in te richten, tenslotte de oorlog was voorbij, nietwaar. Een hele week lang werd er geschrobd en geschuurd, geslacht, gesneden, gebraden en gekookt...Bezoek bij de kleermaker, voor een nieuw pak met golfbroek (1) in Engelse stof ( wat dat ook mag zijn...), maar ook veel te vaak in de kerk om op de dag voorbereid te worden. Eigenlijk hadden we geluk, want er was zopas een nieuwe catechismus ingevoerd en daarom was er geen tijd genoeg om hem volledig uit het hoofd te leren, wat vroeger met het oude geval wel moest gebeuren, maar dat nam niet weg dat de pastoor ons met alles over daadwerkelijke tot heiligmakende genade om de oren sloeg.
Zie ze stappen de communicanten...en als je goed kijkt, de ene kaars is mooier versierd dan de andere. Op de buitenste rij ( nummer zes) draagt een golfbroek
Verder was er dan ook nog het gevecht met moeder wat we uiteraard verloren. Het was toen mode, ook bij de jongens, dat het haar in permanent werd gelegd. " Nooit", zei moeder en het was nooit. Wij kwaad, maar achteraf waren we wel gelukkig. We moesten ook een grote waskaars dragen in de optocht van school naar de kerk, maar aan die kaars werden kunstbloemen gevestigd." Niet nodig", vond moeder, maar onze doopmeter vond van wel, " want wat gaan de mensen anders zeggen"...Dus....!Het ergste moest nog komen, want de broer en zussen hadden in de proeven voor de plechtige communie steeds de eerste plaats behaald, nu waren er geen proeven..., maar we werden alfabetisch gerangschikt, dus kwam het goed uit, nietwaar. Helaas...er was ook de zoon van een schepen en Moeder Overste vond dat die op de eerste plaats moest zitten en de nodige dingen, zoals hernieuwen van de doopgeloftes, moest doen. De hemel viel in boven het hoofd van moeder, wij voelden ons gelukkig...Weet je wat er ons het langs bijgebleven is? Een polshorloge en het missaal. Het horloge kochten we met ons eigen zakgeld en hebben het in de lade van onze nachttafel gelegd...als de mobieltjes in zwang kwamen...Het missaal ligt hier ergens in het bureau...stille getuigen. Heerlijk toch...!
(1) Golfbroek : de broekspijpen werden onder de knie met een band vastgemaakt en " golfden" naar beneden...Ze werden smalend drollenvangers geheten...We vermoeden dat ze in de vijftiger jaren van vorige eeuw uit de mode raakten...We zaten toen gevangen op kostschool en beleefden alles niet al te intens!
Moge je al de dagen van je leven leven.(Jonathan Swift)
Het was weer warm de laatste tijd...maar wat kunnen ze daar een drama van maken.Vooral de media kunnen daar een drukte over maken. Zo kunnen we zien in de krant of zelfs nog erger : zien op tv dat de leerlingen in het vijfde studiejaar zitten te puffen in de klas de fles water bij de hand, want weerman Frank zegt dat we veel moeten drinken. Het kan nog erger, want een slimme leerkracht trok naar buiten met de klas en te pas ( en naar we denken vooral ten onpas) konden de verhitte discipelen met het hoofd in een emmer water duiken om weer op temperatuur te komen. We zijn geen weerman, verre van, maar we weten wel dat steeds einde juni begin juli de hitte toeslaat...Zelfs, we weten het nog goed de vlucht naar buiten moeten nemen om door de Middeleeuwen van Prof Dr. Jan-Arthur Van Houtte te moeten worstelen...Achter de kerk onder de lindenboom...We begrijpen nog steeds niet dat Jan-Arthur prof kon worden, want hij worstelden met een spraakprobleem en vooral de r lag hem niet goed...Als de studenten over "zijn" cursus spraken was het steeds over: " l
Onder de lindenboom...
" De lol van de Gelmanen in het Lomeinse Lijk". Misschien was het allemaal niet zo erg, want de professor werd naderhand zelfs nog voorzitter van de jury in een tv-programma....en wij vonden dat het er niet op verbeterd was. Maar goed, wij zochten ook de friste op om te blokken, nu moeten ze samen hokken in grote ruimtes, als dat maar niet te warm is...? Er was vroeger nog meer: je diende alle examens (1) mondeling in twee voormidagen af te leggen, bovendien moest je verschijnen in prachtige plusfour ( zoals de Hollanders zegden) met mooi gesteven hemd en das...Er werd meer dan één student huiswaarts gestuurd om de kledij aan te passen. Niet te vergeten datWe zijn geen weerman, verre van, maar het is wel een vast gegeven dat de warmte steeds toesloeg einde juni toen het blokken begon...We herinneren ons nog dat we de buitenlucht opzochten: eenzaam en alleen achter de kerk onder die heerlijk brede lindenbomen met de zon veilig verborgen achter de grote kerk. Het staat ons, echt waar, nog fris voor de kop hoe we daar door de 600 pagina "Middeleeuwen" van Prof Dr. Jan-Arthur Van Houtte worstelden. We vragen ons vandaag de dag nog steeds af hoe die man ooit professor was geraakt, want hij sukkelde met een fameus spraakgebrek. Hij had nogal wat problemen met de "r"! Over zijn college "De Middeleeuwen" werd steevast één phrase geciteerd: " De lol blikjes en andere verfrissingen nog niet bestonden, slechts kauwgom was een tijdelijke redding..., want waagde het niet kauwend binnen te gaan.We lukten er ooit eens in om het vak latijn van Reekmans een week vroeger te laten plaatsvinden: een wereldwonder...en we waren gelukkig, dus Swift heeft gelijk: profiteer elke dag van je leven...en wees gelukkig en maak er zeker geen drama van.
(1) Het waren 11 vakken (gezien latijn voorop geplaatst werd): psychologie, geschiedenis Middeleeuwen, Moderne geschiedenis, Geschiedenis van de Oudheid, Historische Kritiek, Kunstgeschiedenis, Nederlandse letterkunde, Middelnederlands, Middeleeuws Latijn, Encyclopedie van de geschiedenis en aardrijkskunde.
De domheid staat altijd klaar om zichzelf te bewonderen (Nicolas Boileau)
De kritische 16de eeuwse Franse dichter moest wellicht nooit naar het Vier programma " Komen eten" kijken, wij daarentegen ook niet, maar op een druilerige meimiddag, wat meestal heerlijke lentedagen moeten zijn, werden we er toch mee geconfronteerd...We zaten te lezen in de biografie over Luc De Vos, toen het gebeurde...We beseffen nog steeds niet hoe de tv op Vier was beland, maar eigenlijk wat doet het er toe. "Komen eten". Het lijkt een programma te zijn waar vier mensen , elk op beurt, de anderen bij hen thuis ontvangen en een maal bereiden. In de achtergrond komt nu en dan een gastcommentator i.c. Herman Verbuggen, de nodige info spuien . Zo vernamen we dat deelnemers gewone mensen zijn: magazijnmeester, kapster, garagehouder, technicus in de pretpark ( wat dat ook mag zijn)...maar eigenlijk wel goed boeren gezien hun nogal protserige interieurs en dito keukens...Of zou het ook allemaal fake zijn...?Met zijn allen blijken ze geen al te hoge opleiding achter de rug te hebben, want ze spreken met zijn allen een stevig dialect...wat soms voor problemen zorgt, want ze begrepen mekaar niet altijd...Voor de kijker geen probleem, want er waren onderschriften. Maar toch, want bleek daar één van de deelnemers uit onze geboortestreek te komen...en de maker van de onderschriften kende blijkbaar het dialect niet zo goed, want ie sloeg de bal meer dan eens mis. Al vlug hadden we door dat ze met zijn allen deelnamen om de wedstrijd te winnen, want het was een wedstrijd en de beste kreeg een stevig mes...Zo zie je maar.
Nicolas Boileau
De hele uitzending door zaten ze op mekaar te katten , sluwe kerels kunnen dat mooi verpakken, maar hier was het anders, het werd er dik overheen gesmeerd. Ze gebruikten woorden, waarvan ze dachten ze passen hier in het kraam, maar kenden er de juiste betekenis niet van...Het woord cuisson kwam veel aan bod, maar over de cuisson van een borrelhapje beginnen, klinkt wel vreemd...vooral als je weet dat couisson baktijd betekent en borrelhapje niet zo vaak gebakken worden... Toen een gastvrouw zei dat ze haar menu in Lingala had opgesteld , reageerde onze streekgenoot: " Ooit heb ik dat gegeten"...De commentator vroeg zich dan af of dat niet moeilijk was, want Lingala is de Bantoetaal...Stilte.Het woord etiquette (viel ook meerdere keren, ze ) leken er alles van te weten, helaas bewezen ze steevast meerdere keren dat ze over het onderwerp niets afwisten. Meteen kwam de kostschooltijd weer opdagen. Elke zaterdagavond om zes uur in de studiezaal beklom de subregent zijn katheder om les etiquette te onderwijzen . We herinnerden ons nog veel: NOOIT je mes aflikken, niet zwaaien met het bestek in de discussie, mond proper vegen voor het drinken, ook na het drinken etc...De gebruikers van het woord overtraden de etiquetteregels , nog meer dan dat ze het woord gebruikten. Als het dan eens gebeurde dat ze een gerecht goed vonden dan zegden ze: " Een vier sterren restaurant waardig"... Terloops in Vlaanderen zijn er geen vier sterren restaurants en dan nog hoe vaak zouden ze ooit in een sterren restaurant geweest zijn? Eigenlijk zaten ze daar voortdurend hun domheid te demonstreren en wie er soms leuk van achter de hoek kwam.? Herman, want we vrezen zelfs dat ie de teksten zelf niet schreef... Vele kijkers waarderen die domheid , want we lazen van de week in een TV-blad dat het maar moest uit zijn met de dwaze commentaren van de heer Verbruggen, want hij stoorde de "interessante" gesprekken...Dwaas om te zeggen dat Lingala de Bantoetaal is, kom nou...Naar het schijnt zou Komen eten niet meer zo succesrijk zijn, Vlaanderen toch slimmer dan je denkt..., maar Nicolas Boileau had toch gelijk , dwazen bewonderen zichzelf zo graag...
(1) Niet de Fransen maar "onze" hertog van Bourgondië vond de etiquette uit. Filips van Bourgondië (1396-1467) , hij stichtte op 10 januari 1430 te Brugge ook het Gulden Vlies, gaf aan alle aanwezigen op zijn gala's een kaartje ( une etiquette) waarop de gedragregels stonden om hen te helpen geen "faux pas" te maken of m.a.w. te zondigen tegen de etiquette (juist)...!!
P.S.Een lezer deelde me mee dat het nog erger kon...Gisteren zei een deelnemer: " Lezen is tijdverlies", maar naast zijn haard waren de boekenplanken gevuld met gemaakte lege dozen met op de rand in gouden letters titels van bekende meesterwerken ...om de schijn te redden. Zalig de armen van geest...!
Geen onbeschaemder dier dan een ondanckbaer mensch (Joost van den Vondel)
"Mijn kind, mooi kind" is blijkbaar een zegswijze die vandaag de dag nogal letterlijk opgevat wordt. Al waren de mensen vroeger meer met spreuken bezig al beseften ze ook dat het maar spreuken waren, nu is het allemaal anders. Naar het schijnt als zoon- en/of dochterlief op school een straf gekregen heeft en moeder en/of vader, per mobiel verwittigd, staan reeds voor de schoolpoort...
waar is de tijd toen de straffen nog binnen kamers bleven...
...en de directie wordt op de juiste manier belaagd , als volgt : " Mijn kind zal die straf niet ondergaan". Ze hadden er niet eens aan gedacht waarom de straf werd gegeven en dus slechts op het verhaal van het eigen kind ( want niet alleen mooi, doch ook wijs ) voortgegaan,. We schudden meewarig het hoofd, want wat was het vroeger anders. Geen haar op ons hoofd dacht eraan om thuis te melden dat we straf hadden gekregen, want straf op school bracht het verloop van de dag ernstig in diskrediet, dus zwijgen was de boodschap. Bovendien hadden we het nog moeilijker dan anderen, want een onderwijzer van de dorpsschool woonde bij ons thuis in...maar eerlijk, de brave man ( dat was ie) heeft thuis nooit iets over mijn schoolleven verklapt. Gelukkig maar en we zijn er hem nog steeds dankbaar voor . Later, beroepshalve, werden we uiteraard ook met straf geven geconfronteerd. Kwam een boze vader op je afgestormd: " Wat is me dat, mijn zoon kreeg straf omdat ie zijn liniaal liet vallen..." Toen je de man uitlegde wat er gebeurd was, klaarde de hemel op. Eventjes het verhaal, je kwam na het zwijgsignaal voor de rij en zoonlief moest nog een heel verhaal doen, aanmerking, de trap op naar klas en zoonlief, trapt op de hakken van de voorganger ( tweede aanmerking , iets luider) in klas zoonlief heeft huistaak vergeten en terwijl je de lesaankondiging op bord schrijft laat zoonlief met groot misbaar de liniaal vallen. Straf! Nu tegen de boze vader: " Je hebt gelijk, eigenlijk had ie driemaal meer straf dienen te krijgen..." De man liet me geeneens uitspreken, want hij had het meteen begrepen...We zijn later zelfs samen nog een glas gaan drinken. We willen slechts zeggen dat de ouders beter thuisblijven om vele misverstanden uit de weg te gaan...Laten we eerlijk zijn: hoe vaak kregen we in onze hele schoolcarrière onverdiend straf en hoe vaak kregen we geen straf als we er WEL verdienden...Het laatste antwoord zal wel met een grootste cijfer zijn .In Leuven kregen we een onverdiende straf, alhoewel. De buurman van het kot waar een vriend logeerde, was me een nummer. Als Engelsman had ie de landing van Normandië meegmaakt en naderhand in Leuven blijven plakken...Hij kwam vaak een glas drinken met ons en dan vaak een Engels lied kwelen. De buren vonden dat minder leuk en wij moesten naar de vice-rector... het was nochtans de Engelsman die zong (...)...Natuurlijk zijn we niet gaan klagen bij vader en moeder omdat de vice-rector ...We kregen zelfs geeneens een staf, slechts een aansporing minder lawaai te maken. De Engelsman is nog triest aan het einde gekomen, althans voor iemand die D-day meemaakte. Op een avond kwam ie laat naar huis en wou via de regenpijp naar binnenklimmen...de pijp brak en hij viel, morsdood op de stoep... RIP. Om te eindigen: beste ouders in 99% van de gevallen heeft zoon- en/of dochterlief een fout verhaal verteld...Blijf dus thuis en voor de directie als vader en/of moeder vinden dat de straf niet moet gemaakt, stel ze voor de keuze: indien je je niet aan het schoolreglement wenst te onderwerpen, kies een andere school, maar hier zal weer het schoentje wringen, want elke leerling is geld...!!!
Moederdag is voorbij...en de commercie maakt zich op voor de volgende hoogdag...al weten we zelf begot niet wat het zal zijn...Vaderdag toch niet? Wist de lezer, wellicht wel, maar toch, dat ze (wie...?) eigenlijk niet goed weten wanneer moederdag "begonnen " is? Het zou in Amerika begonnen zijn...in Philadelphia in 1915, maar toen hadden ze in Europa wel andere dingen aan het hoofd, nietwaar. Eigenlijk was Antwerpen al een tijdje eerder, want in 1913 had één of andere schepen ( zoek ' s op) de gedachte om op 15 augustus ( O.-L.-Vrouwhemelvaart - het Mariafeest bij uitstek) niet alleen de Moeder van God, doch alle moeders te vieren.
(Frans van Kuyck 1852-1915) Liberaal schepen
Hij voegde er aan toe dat Maria al sedert eeuwen( van 1124) de patrones van de Stad aan de Schelde was. Dus, vandaar uiteraard ook de O.-L.Vrouwkathedraal , waar ene La Esterella over "bromde" ...Bovendien de Signoren vieren moederdag nog steeds op Halfoogst. Daar de Nederlanders de zorgen van de Grote Oorlog niet zo intens dienden te beleven, zou moederdag vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw daar reeds gevierd worden...In België zou het vanaf 1930 gebeurd zijn al zijn er bronnen die vermelden dat het in Wallonië ( Charleroi) vanaf 1927 begonnen zou zijn...! Het klinkt vreemd dat we daaromtrent eigenlijk geen zekerheid hebben al weten wij met zekerheid dat in onze jeugd in ons geboortedorp moederdag niet gevierd werd...We vermoeden dat het in de late vijftiger jaren begon...Iedereen moest verder studeren en in de meisjesscholen zal er dan wel één of andere leerkracht met die gekte begonnen zijn...Vermoeden we, maar schiet aub niet op de pianist. Eigenlijk vinden we moederdag niet kunnen: om het met een reuzengrote cliché te zeggen: moeder vieren we elke dag en dat deden wij dan ook, want we luisterden naar moeder en deden (meestal) wat ze vroeg of gebood...Nu lappen ze de raad van moeder en/of van vader aan de laars , maar een tuiltje bloemen de ene dag zou alles alles goed maken ...Loop naar de pomp. Mijn schoonvader gaf nooit bloemen aan zijn vrouw , want zei ie:" Jij bent mijn moeder niet"...en nu jij. Las ik op FB: " Ik had zo graag bloemen gegeven aan mijn moeder, maar het is elf jaar te laat"...Zijn moeder was elf jaar geleden gestorven...en de schrijver raakte het juiste punt: hij had zijn moeder meer moeten eren, waarderen tijdens haar leven en niet op de ene dag in mei...Terloops moederdag is één grote commercie geworden en daar krijgen we steeds het schijt van om Brusselmans eens te citeren. Dat de kindjes dan geen tekeningen meer mogen maken zoals in die Brusselse school daar krijgen we dan ook...Juist Brusselmans twee keer citeren is viermaal te veel. Besluit: weg met de commercie!
Egidius, waer bestu bleven? Mi lanct na di, gheselle mijn. Du coors die doot, du liets mi tleven.
Dat was gheselescap goet ende fijn, Het sceen teen moeste ghestorven sijn. Nu bestu in den troon verheven Claerre dan der zonnen scijn, Alle vruecht es di ghegheven.
Egidius, waer bestu bleven? Mi lanct na di, gheselle mijn. Du coors de doot, du liets mi tleven.
Nu bidt voor mi: ic moet nog sneven Ende in de weerelt liden pijn. Verware mijn stede di beneven: Ic moet noch zinghen een liedekijn . Nochtan moet emmer ghestorven sijn.
Egidius, waer bestu bleven? Mi lanct na di, gheselle mijn. Du coors die doot, du liets mi tleven.
Op de foto mijn familie: vader , moeder, mijn zussen Camilla en Maria, mijn broer Joris (+) en mezelf. Foto genomen tijdens de oorlog in 1943. Daaronder het gemeentehuis van Oedelem, mijn geboortedorp, Dr. Wyns noemde het één van de mooiste gemeentehuizen van Vlaanderen...
De vierde latijnse van het Sint-Rembertscollege in 1953 met klastitularis Jozef 'Basiel' Verstraete ( achterste rij...) op schoolreis in Brussel. Gehurkt helemaal rechts zit ikzelf.
In december 1958 speelden enkele Oedelemse jongeren het toneelstuk "Smidje Smee". De "acteurs" werden uiteraard voor het nageslacht op foto vastgelegd...Bovenste rij: (v.l.n.r.) Willy Beernaerts (souffleur), Antoine Dhaese(+), Antoine Depestel, kapelaan Demuynck, René Dewulf, Roger Vanhullebusch, (zittend v.l.n.r.): Roger Vandeweghe, Edward Gilliaert en Marcel Denaeghel
Mijn oude Roldersklacht (mei 1958) aan de Zoete Waters in Heverlee...Eern triest moment!
We zijn de 47de week van 2024
Herfstavond door Albert Verwey
Op 't donkre buiten Boomkruinen ruisen; Stormwolken drijven: In 't lamplicht huis en Voor donkre ruiten, Zit 'n dromend beeld Woorden te schrijven, En 't kruinenruisen, En 't wolkendrijven Staat, een geluid,in Schrift gepenseeld.
De Waterlelie door Frederik van Eeden
Ik heb de witte waterlelie lief, daar die zo blank is en zo stil haar kroon uitplooit in 't licht
Rijzend uit donker koelen vijvergrond, heeft zij het licht gevonden en ontsloot toen blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak en wenst niet meer...
Een vrucht die valt door Karel van de Woestijne
Een vrucht, die valt... -- waar 'k wijle in 't onontwijde zwijgen,
buigt statiglijk de nacht zijn boog om mijn gestalt. De tijd is dood, omhoog, omlaag. Geen sterren rijgen haar paarlen aan 't stramien der roereloze twijgen. En geen gerucht, dan deze vrucht die valt
Een vrucht. -- En waar ik sta, ten zatten levens-zome, vol als de nacht maar even stil; blind als de lucht hoe rijk ook aan 't verholen van mijne dromen, voel 'k -- lomer dan in 't loof der luideloeze bomen een vrucht die valt, -- mijn hart, gelijk een vrucht die valt...
'k Hore tuitend' hoornen.... door Guido Gezelle
'k Hore tuitend' hoornen en de navond is nabij voor mij: kinderen, blij en blonde kom, de navond is nabij, kom bij: zegene u de Allerhoogste, want de navond is nabij, kom bij: 'k hore tuitend hoornen en de navond is nabij, voor mij!
blinde non waanzin spon zacht geflonker in de ogen
donker
pracht
Nacht door Hermen Gorter
Het gras heeft den nacht al begonnen, de tuin is stil bezonnen. De hemel is onbezonnen, licht nog zo ongeschonden.
Bomen wit als boekweit hangen neer stil in schoonheid, maar de losse kastanjebladen zijn schichtig en overladen van wind...
In memoriam amici J. Campert door Louis de Bourbon
In de open dromen van den wreden dag heb ik jouw pijn gevoeld, jouw brandend leed, soms hoor ik in den nacht jouw stervenskreet en ik zie een blik die breekt, jouw laatste oogopslag.
Ik hef het glas. Ik zie den roden gloed van 't heulsap dat ons beiden heeft verheugd in vroegere nachten luid en licht van jeugd, maar sinds jouw dood smaakt alle wijn naar bloed.
En sinds jouw dood is alle licht te schel, elk vuur te heet, alle genot doet pijn en ik hoor in ieder lied dit bittere refrein: o, hart, jouw hart, o bloedrode rebel.
Louis de Bourbon (1908-1975)
Klik op de pijl onderaan laatste tekst om het archief op te roepen...
Haiku
Het jaar is gestart
en we beloven weer veel,
want we zijn zo dom!
(WVO)
Haiku
Het ouder worden
is zeker geen sinecuur
en je doet 't alleen...
(WVO)
Haiku
De vorst is weer weg,
bakken regen stromen neer,
helaas, godgeklaagd...
(WVO)
Haiku
De minister spreekt:
het zijn zeer droeve tijden,
de riem dient gesnoerd... (WVO)
Over mijzelf
Ik ben Willy Beernaerts, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Wim van Oostveld .
Ik ben een man en woon in Mariakerke-Oostende (Vlaanderen ) en mijn beroep is leraar Nederlands - geschiedenis aan het VTI in Oostende en freelance journalist bij de Zeewacht .
Ik ben geboren op 26/04/1936 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen en schrijven.
Schreef een roman " Het zwarte Schaap" die spijtig genoeg al uitverkocht is. Het vervolg staat op mijn Blog " De Tocht terug" Nu schrijf ik voor het Jaarboek " Bos en Beverveld" van de heemkundige kring van Beernem-Oedelem-St.-Joris .