Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




25-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lelijke vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

“Lelijke” vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

https://images1.persgroep.net/rcs/swNXgIIJ-QtHyPHTgs8oAjyqqyk/diocontent/123971967/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze vonden de antieke vaas in een schoenendoos op zolder. De Franse eigenaren die de vondst eigenlijk niet echt mooi vonden, gingen er toch mee naar Sotheby’s Parijs om het kleinood te laten schatten. Het bleek een meesterzet want daar kwamen ze tot het besef dat ze goud in handen hadden.

Volgens experts is de porseleinen vaas gemaakt voor de achttiende-eeuwse keizer Qianlong van de Qing-dynastie, die heerste van 1736 tot 1795 tijdens de laatste dynastie die China heeft gekend. Het veilinghuis kleefde er een waarde van 500.000 tot 700.000 euro op. Maar de uiteindelijke verkoop werd afgeklopt op een veelvoud: 16,2 miljoen euro. Het is meteen goed voor een absoluut record voor Sotheby’s Parijs.

Volgens het veilinghuis hadden de grootouders van de huidige eigenaren - die anoniem wensten te blijven - de vaas gekregen van een oom via een erfenis. De nalatenschap bevatte nog meer Chinees porselein en enkele Japanse kunstwerken, waaronder een bijzondere bronzen spiegel die ook werd geveild.

Olivier Valmier, expert van Sotheby’s, werd bij het openen van de schoenendoos “onmiddellijk getroffen” door de kwaliteit van de vaas. “Het kunstwerk is gewoon heel erg uitzonderlijk: het enige bekende exemplaar in zijn soort.”

Op de porseleinen vaas staat een idyllisch landschap met herten en kraanvogels afgebeeld. “Deze vaas is de enige ter wereld met zo’n hoge mate van detail”, verklaarde hij eerder al. “Dit is een groots kunstwerk.”

Ondanks haar zeldzaamheid en potentiële waarde waren de huidige eigenaren oorspronkelijk niet erg enthousiast. “We vonden het helemaal geen mooie vaas en mijn grootouders ook niet”, vertelde een van hen aan het Franse persbureau AFP.

“Gezien de enorme vraag naar Chinese kunst bij de verzamelaars van vandaag, is het moment gekomen om jullie huizen en zolderkamers te doorzoeken en naar ons te komen met alles wat jullie maar kunnen vinden”, luidde het advies van Henry Howard-Sneyd van Sotheby’s naar aanleiding van deze wonderlijke veiling.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips van een crazy catlady: dit moet je weten als je een kitten in huis haalt

Tips van een crazy catlady: dit moet je weten als je een kitten in huis haalt

https://images0.persgroep.net/rcs/Fz03w_NnFuiFqko-bg_vSsiRKhw/diocontent/126463869/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vrienden, collega’s en familieleden weten het: ik ben dol op katten. Honden zijn me te wild, paarden te groot, en konijnen en cavia’s te tam. Maar katten, die vind ik echt ge-wel-dig. Sinds een week trippelt er hier dan ook een klein, eigenwijs exemplaartje rond. Voor iedereen die ook een kitten in huis wil halen, deel ik alvast deze uit het leven gegrepen handige tips.

Bezint eer ge begint

Met het risico om te klinken als je overbezorgde moeder: denk eerst even na of je wel écht een kitten in huis wil halen. Zeggen dat het beestje veel aandacht vraagt, is een understatement van jewelste. Als het een schootpoes is, bestaat het risico dat hij zich overdag nogal eenzaam voelt en ’s avonds extra veel aandacht opeist. Ongestoord een avondje Netflix en chill zit er dan niet meer in. En gegarandeerd dat het beestje geregeld de speelvogel uithangt. Weet dat je hier dus (veel) tijd voor moet maken.

Denk ook goed na over wat voor kat je wil. Zie je het zitten om diep in je buidel te tasten voor een raspoes? Of vind je dit toch wat te duur? Dan kan je evengoed voor een kat uit een asiel gaan. Deze pluizenbollen zijn vaak al opgevoed én toch ietwat goedkoper: win-win dus. Wie toch voor een raskat kiest, kan best op bezoek gaan bij verschillende fokkers. Kies een cattery waar je een goed gevoel bij hebt, waar de kittens goed gesocialiseerd worden en waar de diertjes écht in de watten gelegd worden.

Het is zo ver!

Na dagen of zelfs weken aftellen, is de dag eindelijk daar: je mag je kitten gaan halen. Voor je in al je enthousiasme in de auto stapt, controleer je best eerst of je kamers kittenproof zijn. Mijn checklist: zie dat je planten op een plaats staan waar het nieuwsgierige beestje niet meteen bij kan. Verstop indien mogelijk ook alle kabels, hangende koorden en poetsproducten. Zet ook alle kostbare of breekbare dingen, die je nieuwe huisgenoot wel eens kan omstoten, op een veilige plek.

Tip: plan le moment suprême op een vrijdagavond of zondagochtend. Dan heb je nog een heel weekend om je over de kitten te ontfermen.

Katten zijn ook niet bepaald gelukkige reizigers. Om het tochtje in de auto aangenamer te maken, kan je zachte kussentjes of handdoeken in de reismand leggen. Onderweg zachtjes babbelen – of in ons geval zingen, eerlijk waar – helpt om je nieuwe vriend te kalmeren. Wanneer je thuis bent, moet je het deurtje van de reismand gewoon openzetten. Temper je enthousiasme en sleur de kitten niet uit de bench, maar laat het op z’n eigen tempo de kamer verkennen. Als die z’n eerste stapjes heeft gezet, laat je wél best zien waar hij het eten, drinken, de nieuwe slaapplaats en de kattenbak kan vinden.

Denk goed na over je investeringen

Om onaangename plasprobleempjes te vermijden, hebben we dezelfde kattenbak gekocht als bij de fokker. Een aanrader, want tot nu toe hebben we daar nog geen problemen mee gehad. Hetzelfde geldt voor de voeding en de kattenbakvulling. Katten zijn kieskeurige en ietwat autistische beestjes. Dus ons leek het een goed idee om te starten met dezelfde brokjes en kattenbakvulling als de eerste eigenaars. Wie wil, kan dit na verloop van tijd mengen met een goedkopere variant, om de overgang te vergemakkelijken.

Wij hebben ook geïnvesteerd in een prachtige mand, en zijn er nog steeds ontzettend tevreden van. Onze mini-viervoeter deelt die mening jammer genoeg niet. Hij slaapt liever op onze schoot, op een stoel of (lekker cliché) in een kartonnen doos. De doos waar de designmand in zat, ja. Het is sowieso een goed idee om een slaapplaats te voorzien, maar denk er dus twee keer over na of die dure designmand z’n geld wel waard is.

Over slapen gesproken: een kitten vertoeft zo’n 11 uur per dag in dromenland. Maar als ie wakker is, dan is hij ook écht op z’n qui-vive. In eerste instantie zal het beestje zijn broers en zusjes dan ook missen, en de kans bestaat dat hij jouw bewegende hand of voet als speelkameraadje gaat bekijken. Nu is dat nog schattig, maar binnen enkele maanden zal het gegarandeerd heel wat minder deugd doen als hij z’n tandjes op een speelse manier in je hand zet. Voorzie daarom voldoende spelletjes waar hij zich ook mee kan bezighouden als hij overdag enkele uren alleen thuis zit.

Last but not least: wie niet wil dat z’n zetel, stoelen, gordijnen en tapijten na enkele maanden naar de vaantjes zijn, koopt ook best een krabpaal. Echt stijlvol zijn die dingen niet, maar wij hebben toch liever dat de rest van onze meubels de nieuwe huisgenoot overleefd. (br.hln)


» Reageer (0)
24-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet

Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet

https://images2.persgroep.net/rcs/Rhh-YhXnNyQ81ag5if_zF1vOOM0/diocontent/126294966/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer is officieel begonnen, haal de cornetto’s maar uit de vriezer! Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocolade. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten.

De chocolade in dat puntje zit bomvol vetten, en niet van het goede soort. Er bestaan twee verschillende soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Laten we beginnen bij de verzadigde vetten. Op moleculair niveau zien die vetten eruit als drie lange, rechte slierten van vetzuurmoleculen. Omdat deze slierten mooi langs elkaar liggen, zijn deze vetten bij kamertemperatuur in vaste toestand. Ze hebben dus een hoog smeltpunt.

Boter bestaat bijvoorbeeld uit verzadigde vetten en dat is best aangenaam, anders zou je pakje boter op tafel bij warm weer in een plasje veranderen. In grote hoeveelheden zijn die verzadigde vetten niet heel goed voor de gezondheid. Ze verhogen het slechte cholesterol in het bloed en veroorzaken daardoor hart- en vaatziekten.

Slierten

Dan de onverzadigde vetten. Hierbij vormen de vetzuurmoleculen geen rechte ketens, maar kronkelende slierten. Daardoor hebben deze vetten een laag smeltpunt en zijn ze bij kamertemperatuur vloeibaar. Olijfolie bestaat bijvoorbeeld uit onverzadigde vetten. Dit zijn ook de wat gezondere vetten: ze verlagen het ongezonde cholesterol in het bloed en voorkomen daardoor juist hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetten kunnen door een scheikundig trucje worden omgezet in verzadigde, vaste vetten. Dit heet een katalyse-reactie. Bij zo’n reactie wordt een katalysator, een stof die de reactie op gang helpt, toegevoegd om van de gekronkelde vetzuurketens rechte vetzuurketens te maken. Maar dit gaat niet altijd goed. Soms ontstaan er bij deze katalyse ook ‘transvetten’. Net als verzadigde vetten, zijn dit vetten die hart- en bloedvatproblemen kunnen opleveren.

Smelten

Terug naar het ijshoorntje. Want de katalyse-reactie wordt namelijk vaak toegepast bij het maken van chocolade. Door de vloeibare, goedkopere vetten om te zetten in vaste vetten, kan het smeltpunt van de chocolade beïnvloed worden. Hoe meer verzadigde vetten, hoe moeilijker de chocolade smelt.

Dit smeltpunt beïnvloeden is belangrijk voor je ijshoorntje: je wilt niet dat de chocolade te langzaam smelt, want dit geeft een zanderige smaak. Maar je wilt ook niet dat de chocolade te snel smelt. Dit geldt zeker voor het onderste puntje van je hoorntje dat ook nog eens extra wordt verwarmd door je hand.
De oplossing van ijsmakers? Extra verzadigde vetten toevoegen! Uiteindelijk zitten er onderin dat punt meer verzadigde vetten dan in het roomijs aan de bovenkant. Denk daar maar eens over na als je de laatste hap neemt… (br.hln)


» Reageer (0)
23-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgetest en goedgekeurd: een poepsimpel trucje om je nagels te laten drogen

Uitgetest en goedgekeurd: een poepsimpel trucje om je nagels te laten drogen

https://images0.persgroep.net/rcs/VzxfWjJuHTV1ikx9xoiBPp9P-hk/diocontent/126204846/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het leven van een vrouw is niet gemakkelijk. Neem nu nagels lakken. Als dit karwei achter de rug is, wacht je meestal nog 10 minuten. Maar als je dan je smartphone pakt of per ongeluk ergens tegen tikt, is het kleurrijk laagje op je nagels alweer verpest. Wij testten een trucje uit dat écht een einde maakt aan dit ongemak.

Ondergetekende maakte het deze week nog mee: netjes op tijd voor een gezellige bijeenkomst besloot ik mijn nagels nog te voorzien van een kleurtje. Na een kwartier als een onnozele te liggen blazen en wuiven met mijn hand, dacht ik dat het klusje wel geklaard zou zijn. Niet dus. Het maakte dat ik prompt op zoek ging naar een handige manier om voor eens en altijd komaf te maken met deze last. Met succes! Voor iedereen die af en toe in hetzelfde schuitje zit, maakten we een stappenplan.

Stap 1: lak je nagels. 

Stap 2: vul een kommetje met water en enkele ijsblokjes. Zorg dat het water lekker fris is, maar niet té koud.

Stap 3: stop je hand in het koude water voor zo’n 2 à 3 minuten. 

Stap 4: haal je hand uit het kommetje en voel voorzichtig of de nagellak droog is. Et voila, missie geslaagd!  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen met overbezorgde ouders hebben later meer emotionele problemen

Kinderen met overbezorgde ouders hebben later meer emotionele problemen

https://images3.persgroep.net/rcs/VleKxx9HPnYW7LtRs7SE6I93iVY/diocontent/126286411/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ouders die hun kinderen streng controleren en niet vrij laten, kunnen hun kroost daarmee ernstige schade toebrengen. Ze zouden volgens een onderzoek van de universiteit van Minnesota dat werd gepubliceerd in Developmental Psychology, op latere leeftijd veel vaker op emotionele problemen stuiten dan kinderen die wel vrij zijn opgevoed.

Voor de studie bestudeerden onderzoekers het gedrag van 422 kinderen en werd er ook gekeken naar hoe vrij ze werden gelaten door hun ouders. Dat deden ze door tweejarige kinderen en hun moeders met speelgoed te laten spelen. Terwijl keken ze naar in hoeverre de moeder invloed probeerde uit te oefenen op het speelproces, door bijvoorbeeld zelf het speelgoed uit te zoeken. Drie jaar later vroegen ze de kinderen terug te komen, en werd gekeken naar hun reactie wanneer iemand een snoepje afpakte. Ook moesten ze een puzzel onder tijdsdruk oplossen.

Rond dezelfde periode werd aan de leraren van de kinderen gevraagd in welke mate ze last leken te hebben van emotionele problemen zoals angst, eenzaamheid en depressie. Dat werd nog een herhaald toen de kinderen tien jaar oud waren. Ook moesten hun docenten aangeven hoe goed de kinderen op school presteerden en hoe het zat met hun sociale vaardigheden. Tenslotte moesten de kinderen nog zelf vragen invullen over hun emoties en hoe ze zich op school voelden.

Momentopname

Nadat de onderzoekers al deze data naast elkaar hadden gelegd, concludeerden ze dat er een verband is tussen het overmatig controlerende gedrag van de moeders en de verminderde controle van emoties bij de kinderen. Op tienjarige leeftijd presteerden kinderen van overbezorgde ouders ook minder op sociaal gebied.

De onderzoekers nuanceren de resultaten wel zelf, omdat ze hun conclusies gebaseerd hebben op een momentopname tussen de moeder en het kind. Ook hielden ze geen rekening met eventuele emotionele problemen van de moeders. Toch is dit niet de eerste studie die wijst op een verband tussen het controlerende gedrag van ouders en de emotionele problemen van hun kinderen. De Nederlandse psychologe Machteld Hoeve kwam in 2008 bijvoorbeeld al tot de conclusie dat kinderen van sterk controlerende ouders vaker over de schreef gaan. Zij baseerde zich voor de bevindingen op maar liefst 144 bestaande studies.  (br.hln)


» Reageer (0)
21-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkaan verbergt ultiem geschenk voor biologen: een onontdekt regenwoud

Vulkaan verbergt ultiem geschenk voor biologen: een onontdekt regenwoud

https://images3.persgroep.net/rcs/w4-gfr3wTDpkWcpF7Tg8nWfyvWI/diocontent/126023800/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben bovenop de krater van een vulkaan in Mozambique een eeuwenlang onontdekt regenwoud betreden. Alsof het een Indiana Jones-film betrof trotseerden ze een 125 meter hoge verticale rotswand om het onaangetaste bos te verkennen. Dat melden de Afrikaanse nieuwswebsite Quartz en de Britse krant The Guardian.

De 700 meter hoge vulkaan Mount Lico torent hoog boven het tropisch regenwoud uit in het noorden van Mozambique. Maar honderden jaren lang beklom niemand de afgelegen oude vulkaan, die een verborgen regenwoud herbergt. Het ongerepte geschenk voor wetenschappers werd in 2012 ontdekt door bioloog Julian Bayliss, die satellietbeelden bestudeerde op zoek naar een onaangetast tropisch regenwoud.

Dinosaurus

Sommige tropische regenwouden dateren uit de tijd van de dinosaurus, maar vrijwel allemaal vertonen ze tekenen van vroegere menselijke activiteit. Bayliss vroeg zich af of er bergtoppen waren die misschien onaangeroerd waren. Hij herinnert zich dat hij dacht: “Hoe zou zo’n bos eruit zien?”

Het antwoord was Lico. Maar de ligging - in het midden van een ondoordringbaar regenwoud - en hoogte van de berg zorgen ervoor dat het bos lastig toegankelijk is. Bayliss besloot zich te concentreren op het beklimmen van het laagste punt, een klif van ongeveer 125 meter.

Expeditie

In vijf jaar tijd stelde hij een 28-koppig droomteam van biologen, logistieke bemanning, plantexperts en onderzoekers samen voor de eerste expeditie, die vorige maand plaatsvond. Ze werden getraind door ervaren rotsklimmers om de expeditie midden in het omringende regenwoud uit te kunnen voeren. Het project werd een academisch samenwerkingsverband tussen dertien universiteiten, musea en onderzoeksinstellingen op drie continenten.

Omdat de enige verstoringen die het regenwoud in de loop van de eeuwen heeft doorgemaakt natuurlijk zijn – zoals droogte- is het voor wetenschappers ideaal om het effect van menselijke beïnvloeding op regenwouden te onderzoeken. 
Na slechts één expeditie hebben de wetenschappers al een nieuw soort vlinder en een muissoort gevonden. Ze verwachten de komende maanden nog meer onontdekte dieren te vinden, van slangen tot kikkers en padden.

Spookslak

Het is het tweede onaangetaste regenwoud dat wetenschappers in Mozambique hebben gevonden dankzij Google Earth. In 2005 zag Bayliss Mount Mabu, een 1700 meter hoge bergketen die zich midden in een savanne bevindt en het grootste regenwoud in zuidelijk Afrika bleek. De bergketen leek op een berg die hij al in het naburige Malawi bestudeerde, maar wetenschappers hadden deze nooit gedocumenteerd. Met zijn team vond Bayliss een hooggelegen regenwoud op de berg Mabu.

Expedities naar de plek onthulden de zogenaamde spookslak, een reptiel dat een kruising lijkt tussen een blinde slang en een hagedis, en onbekende soorten vlinders, schimmels en planten. Mount Lico is een meer geïsoleerd ecosysteem en kan daardoor nog meer unieke flora en fauna onthullen. (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin ontsnapt in Planckendael, personeel en bezoekers geëvacueerd

Leeuwin ontsnapt in Planckendael, personeel en bezoekers geëvacueerd

https://images3.persgroep.net/rcs/wp5QKQZaNUrXfeow33AWn_vm5pU/diocontent/9064680/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de dierentuin van Planckendael is een leeuw uit haar kooi ontsnapt tot in een dienstgang. Het personeel is uit voorzorg geëvacueerd en ook alle bezoekers zijn in veiligheid. De politie heeft uit voorzorg de Leuvensesteenweg afgesloten.

Alle bezoekers zijn in veiligheid, maar worden wel verzocht in hun wagen of in de restaurants of winkels van Planckendael te blijven tot het dier weer opgesloten zit. Onder andere auteur Joost Vandecasteele, die mee op klasuitstap is, meldt op Twitter dat hij samen met de schoolkinderen in de bus moet blijven.

De Leuvensesteenweg waaraan het park grenst, is afgesloten door de politie. Er is inmiddels ook een snel responsteam (SRT) van de Antwerpse politie onderweg naar Planckendael.

Over de omstandigheden van de ontsnapping kan Planckendael voorlopig niets kwijt. “Er waren in ieder geval nog maar heel weinig bezoekers gezien het vroege uur en die zijn allemaal veilig”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Het evacuatieplan is nu van kracht, dat houdt in dat de mensen binnen moeten blijven.” Momenteel wordt met een dierenarts bekeken of en hoe het dier verdoofd kan worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersverse ouders slapen minder dan 5 uur per nacht (+ tips van een mama)

Kersverse ouders slapen minder dan 5 uur per nacht (+ tips van een mama)

De eerste maanden na de geboorte zijn meestal niet makkelijk voor kersverse ouders. Niet alleen hebben ze continu stress om dingen verkeerd te doen en hun baby op te zadelen met een trauma voor het leven. Daar komt ook nog eens bij dat hun nachtrust flink wordt ingeperkt. Gemiddeld slapen ze het eerste jaar namelijk maar 4 uur en 44 minuten per nacht. Dat blijkt uit een studie van matrassenexpert Simba.

Aan alle moeders die ’s ochtends amper de fut hebben om hun wallen weg te schminken onder een dikke laag make-up en aan de kersverse papa’s die zoveel koffie drinken doorheen de dag dat ze er misselijk van worden: je bent niet alleen. Uit het onderzoek van Simba blijkt namelijk dat kersverse ouders in de eerste 12 maanden na de geboorte 59% minder slaap halen dan de aanbevolen 8 uur per nacht. Wat neerkomt op 50 nachten doorhalen op een jaar tijd.

Uit de studie bleek ook dat ouders gemiddeld 54 minuten per dag/nacht besteden aan hun kind in slaap proberen krijgen. En dat doen ze vaak al wandelend, want op een jaar tijd hebben ze daar evenveel stappen door gezet alsof ze 28 marathons zouden hebben uitgelopen.

Meer dan twee derde van de Britse ouders gelooft dat ze door dit slaapgebrek al ruzie gehad hebben met hun partner. 23% denkt dan weer dat ze “vreemd” gedrag hebben vertoond in het eerste jaar na de geboorte. Zo hallucineerde 11% van de ouders al eens, 8% vergat zelfs de naam van hun baby regelmatig. 

De 10 populairste methodes om een baby in slaap te krijgen

1. Warme melk

2. Vaste gewoontes aanhouden

3. Zacht heen en weer wiegen

4. Een tut/fopsteen

5. Een warm bad geven

6. Een extra dekentje geven

7. Lezen

8. Optillen

9. Zingen

10. Favoriete speelgoed geven (br.hln)


» Reageer (0)
20-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markt trekt weer aan: “Luxe villa’s dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden”

Markt trekt weer aan: “Luxe villa’s dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden”

https://images4.persgroep.net/rcs/v7s1KEi09ZaHbOmjEHDNSAhSD3s/diocontent/113053657/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De markt van het luxevastgoed trekt voor het eerst in jaren weer aan. Villa’s raken vandaag dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden, en meer dan ooit aan jonge gezinnen en tweeverdieners. Dat blijkt vandaag uit een marktanalyse van Van der Build, onderdeel van Dewaele Vastgoedgroep en gespecialiseerd in luxevastgoed. 

De notarissen merken in de eerste vijf maanden van dit jaar inderdaad een uitzonderlijke toename van de verkoop, maar dan wel enkel in de categorie van het uitzonderlijk vastgoed, met een prijskaartje van een miljoen euro of meer. Vorig jaar werden er volgens Van der Build in België 12 procent meer grote woningen, villa’s en landhuizen verkocht in vergelijking met 2016, goed voor in totaal 20.076 luxepanden en 7,2 miljard euro. “Maar sinds begin dit jaar is er sprake van een ongeziene boom: nu al zijn er evenveel villa’s tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro verkocht als drie jaar geleden”, klinkt het.

Bij de notarissen klinkt het dat er tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar in België een toename was met 21 procent in de categorie van het vastgoed met prijskaartje van meer dan een miljoen euro. “Het hele dure segment is inderdaad aan het bewegen”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. “Een toename met 21 procent, dat is erg veel.” In de categorie tussen 500.000 euro en een miljoen euro is er volgens de notarissen dan weer nauwelijks een stijging (+2 procent).

“Einde van crisis in luxevastgoed”

“Dit zou wel eens het einde kunnen inluiden van de crisis in het luxevastgoed”, zegt Van Opstal. “De prijzen in het luxevastgoed liggen dan ook nog altijd onder die van vijf jaar geleden, en het algemene economische klimaat in België is goed. Ondernemers hebben vertrouwen en goed gevulde orderboekjes, en zij zijn vaak het publiek dat die woningen koopt.” Daarnaast speelt volgens Van Opstal mogelijk ook het huidige beursklimaat een rol, waarbij mensen die de voorbije twee à drie jaar mooie meerwaarden gerealiseerd hebben, die willen vastzetten in vastgoed.

Van der Build ziet als verklaring voor de toename het einde van de bankencrisis en het herwonnen vertrouwen in de Belgische economie. “En wat nog het meest opvalt: de kopers van luxevastgoed verjongen. Daar waar het tien jaar geleden nog voornamelijk vijftigers waren die in het topsegment kochten, zijn het vandaag vooral gezinnen en kopers tussen de 30 en 45 jaar die zich op de villamarkt begeven”, luidt het.

Villa’s op het platteland

“We zien nog altijd dat heel wat gezinnen duidelijk op zoek zijn naar villa’s op het platteland, met ruimte voor de kinderen, ook al druist dat in tegen de gedachte van het nieuwe wonen”, zegt Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar bij Van der Build. “De domeinen van 1 hectare en meer hebben het moeilijker, simpelweg omdat mensen beseffen dat dit veel onderhoud en kosten met zich meebrengt. Daartegenover zien we dat herenhuizen in de stad nog steeds in trek zijn bij een oudere generatie.”

Luxevastgoed stond vorig jaar gemiddeld 149 dagen te koop, waar dat in 2013 nog 315 dagen was. Die snellere verkoop wordt verklaard door de meer correcte prijzen. (br.hln)


» Reageer (0)
19-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeriste wordt uit tent gesleurd, verkracht en voor dood achtergelaten in Bolivia. Maar haar aanvallers zullen geen rust meer kennen

Toeriste wordt uit tent gesleurd, verkracht en voor dood achtergelaten in Bolivia. Maar haar aanvallers zullen geen rust meer kennen

https://images1.persgroep.net/rcs/o0iPcjummAsmPNT3eDc4O8jmemg/diocontent/125848555/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vasilisa Komarova (37) was net veertien maanden bezig met haar solo motortoertocht toen ze door drie mannen werd aangevallen en verkracht in Bolivia. Dankzij haar moed en volharding is er nu gerechtigheid gekomen. “Deze daders zullen geen enkele vrouw nog kwaad kunnen berokkenen”, aldus Komarova.

De toeriste had reeds Patagonië en Argentinië doorkruist toen ze de grens overstak met Bolivia. De tragische gebeurtenis voltrok zich op 4 juni 2017. “Ik ben bang dat ik het nooit zal vergeten; het staat in mijn geheugen gegrift”, verklaart de vrouw, die de Britse nationaliteit verkreeg nadat ze verhuisde van Moskou naar Londen toen ze twintig was.

Lagune

“Ik had net een boottochtje gemaakt op een rivier nabij Santa Rosa toen me werd aangeraden om te kamperen nabij een lagune in het afgelegen plaatsje Rurrenabaque. “Die avond verliet ik mijn tent even om een ​​foto van de lagune te maken. Enkele dronken mannen riepen naar me dat ik met hen moest komen vissen, maar ik ging er niet op in en keerde terug naar mijn tent, vertelt ze.

Een uur later werd ze gewekt door enkele mannenstemmen naast haar tent. Ze lachten luid en begonnen vuile praat te verkopen. “We zijn naar een feestje geweest en nu zoeken we een b*tch om plezier mee te maken”, zeiden ze.

Machetes

“Het was toen dat ik hun machetes zag. De mannen openden de tent en sleurden me eruit. Ze hielden een machete tegen mijn borst en één op mijn buik en de derde man greep me vast bij de hals”, aldus Komarova. “Ik wilde me niet gewonnen geven en vocht terug. Dat vonden ze allerminst leuk en ze sloegen me.” Toen werd ze verkracht.

“Ik verloor het bewustzijn omdat ze mijn keel hadden toegeknepen. Ik kon me niet bewegen. Het deed erg veel pijn omdat ik enkele ontwrichtingen had.”

De daders beroofden haar, vernielden haar motor en lieten de vrouw voor dood achter. ’s Morgens kreeg ze hulp van enkele lokale bewoners die de lagune bezochten om hun kleren te wassen. Nadien kon ze contact leggen met een medewerker van de Russische ambassade die ze eerder tijdens haar reis toevallig had ontmoet.

Komorava wist één ding zeker: ze zou er alles aan doen zodat gerechtigheid ging geschieden na deze gruwelijke daad. Ze weigerde een jaar lang het land te verlaten en sloeg de waarschuwingen in de wind als zou het nooit tot een rechtszaak komen. Ze ging aan de slag als personal trainer zodat ze in Bolivia kon blijven en bleef volharden tot het proces dan toch van start ging.

Moedige getuigenis

Vorige maand kwam de vrouw in de rechtbank eindelijk oog in oog te staan met haar aanvallers. Het was het wachten waard geweest. Dankzij haar moedige getuigenis werden Jose Gongora (26), Yery Yumacale (24) en Fabio Bazan (30) tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Gongora kreeg een celstraf van 25 jaar wegens verkrachting. Yumacale en Bazan kregen respectievelijk 10 en 7,5 jaar.

“Ik ben zo blij dat ze andere vrouwen geen kwaad meer kunnen berokkenen”, zegt Komarova. Deze vreselijke ervaring zal de enthousiaste motorrijdster er niet van weerhouden om haar reis te voltooien. Ze is van plan om vanuit Peru opnieuw op pad te gaan met als eindbestemming Alaska.

“Het is gewoon dé droom van mijn leven en die ga ik me niet laten afpakken door enkele dronken mannen”, zegt ze beslist. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

https://images3.persgroep.net/rcs/ZKTX8zS_M59QqlKXYilfxls5-j8/diocontent/125894762/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de loop van de geschiedenis is er iets vreemds gebeurd: er is een trend ontstaan bij vrouwen om hun schaamhaar aan te pakken. Wie het niet volledig wegscheerde, trimde het tenminste wat bij. Maar hoe komt dat eigenlijk?

We zullen het vaak niet toegeven, maar vele vrouwen vinden het ook vreemd als het schaamhaar bij iemand anders komt piepen. Iedereen herrinert zich nog wel de scène uit de eerste ‘Sex and the City’-film, waarbij Samantha Miranda met wat gevoel voor drama op de vingers tikt omdat ze haar bikinilijn niet verzorgd heeft. En zoals wel vaker durft Samantha openlijk te zeggen wat de rest van ons stiekem denkt.

Ondertussen is het dan ook een wijdverspreide gewoonte geworden om de haartjes down there te onderhouden. Eerder schreven we al over ‘Het eerlijke haaronderzoek’, waaruit bleek dat dames en masse (50 procent) alles afscheert, terwijl 39 procent de haartjes netjes bijwerkt.

Nochtans heeft dat geen enkel voordeel, integendeel. Het beschermt je gevoelige huid en je vagina tegen bacteriën. Bovendien houden de haartjes feromonen vast, dat zijn hormonale geurstoffen die aantonen dat je iemand aantrekkelijk vindt. Tot overmaat van ramp is het scheren of waxen ook geen prettig taakje, en kan het leiden tot wondjes, ingegroeide haartjes of zelfs infecties en brandwonden. Waarom doen we het in godsnaam dan toch? 

Sociale druk

“Er bestaat duidelijk een dubbele standaard voor mannen en vrouwen”, reageert body confidence coach Michelle Elman in Glamour Magazine. “Zelfs in advertenties voor scheerproducten tonen ze vrouwen zonder lichaamshaar, omdat dat vaak gezien wordt als iets onsexy.” Zulke onrealistische standaarden bezorgen vrouwen alleen maar stress en onzekerheden. 

En als het over seks gaat, is porno vaak de boosdoener, meent ze. “In een pornofilm loopt iedereen er gladgeschoren bij, waardoor vrouwen misschien het gevoel krijgen dat ze niet goed genoeg zijn. Ik heb al heel wat klanten gehad die dachten dat ze geen goede vriendin waren als ze hun schaamhaar niet vaak genoeg bijsnoeiden”, voegt Elman daar nog aan toe. Complete nonsens natuurlijk.

De enige oplossing is dan vaak genoeg herhalen dat haar, of het nu onder je oksels zit, op je benen of dààr beneden, niet onaantrekkelijk, vuil of beschaamtelijk is. De Amerikaanse Vogue zette enkele maanden geleden al een stap in de goede richting. De modebijbel publiceerde een artikel waarin stond dat het passé is om je schaamhaar helemaal te scheren of te laten harsen. Een vol bosje zou het nieuwe hip zijn.

Of het ook écht een trend is of niet, maakt op zich niet zoveel uit. De booschap die je moet onthouden: doe vooral waar je zelf zin in hebt. Heb je geen enkel probleem met scheren, waxen of harsen, en vind je dit zelfs aangenamer? Dan moet je daar geen verandering in brengen. Maar wie z’n haar liever wat laat staan, moet dat vooral doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Origineel Lam Gods na meer dan 400 jaar opnieuw blootgelegd

Origineel Lam Gods na meer dan 400 jaar opnieuw blootgelegd

https://images1.persgroep.net/rcs/dzTDpckKQPYh30o7JihuquC_9lc/diocontent/125892962/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het originele lam uit het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Van Eyck ‘Lam Gods’ werd overschilderd, maar is na meer dan 400 jaar opnieuw zichtbaar gemaakt. Restaurateur Nathalie Lacquière heeft er drie weken minutieus aan gewerkt.

Lacquière en haar team begonnen in januari de oude overschildering, die het Lam Godsveelluik bijna vijf eeuwen lang bedekte, millimeter voor millimeter te verwijderen. Zo komt nu zes maanden later uiteindelijk het originele lam tevoorschijn, met een minder breed voorhoofd en minder grote oren. Het oorspronkelijke lam van de Van Eycks uit 1432 heeft een uitgesproken snuit en grote, frontale ogen, die de toeschouwer intens bij het offertafereel betrekken. Het blijkt nauwelijks beschadigd, maar mogelijk werd het toch in de zestiende eeuw overschilderd net voor die dwingende blik.

Het lam werd al in het midden van de zestiende eeuw overschilderd, toen kleine beschadigingen en slordige restauraties moesten verstopt worden.  In 1951 haalden restaurateurs de groene overschilderingen rond het lam al weg, zodat de originele oren zichtbaar werden.  Daarom had het lam tot voor kort vier oren.

https://images3.persgroep.net/rcs/Xgr-gsbYwWm4y4TPwUsRiXSfGYQ/diocontent/125893038/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niet alleen het lam was overschilderd, maar ook de luchtpartji, de gebouwen en de heuvels op de achtergrond. De gewaadplooien en het altraarkleed werden eveneens bedekt met een nieuwe verflaag.

De ingreep die nodig was om het originele Lam Gods weer helemaal bloot te leggen, was delicaat en werd uitgevoerd met chirurgische scalpels onder een stereomicroscoop. De veelheid en kleuren en het opmerkelijke lichtspel kunnen nu opnieuw na honderden jaren bewonderd worden. Er verschenen zelfs nieuwe gebouwen.

Maar de restauratie loopt nog. De afronding van de huidige fase - de behandeling van het paneel de ‘Aanbidding van het Mystieke Lam’ en zijn zijpanelen - is voorzien voor 2020, het Van Eyckjaar. Daarna wordt het bovenregister van het open altaarstuk onder handen genomen: het sluitstuk van een spectaculaire restauratiecampagne. (br.hln)


» Reageer (0)
18-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier jaar na haar deelname aan ‘Boer zkt. vrouw’ is ex-kandidate Kelly getrouwd

Vier jaar na haar deelname aan ‘Boer zkt. vrouw’ is ex-kandidate Kelly getrouwd

https://images2.persgroep.net/rcs/bD9z1aGyY8l60-GBkmDWiqo8lFs/diocontent/125803901/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kelly Vergauwen, die in 2014 meedeed als een van de kandidaten van ‘Boer zkt. vrouw’, is dit weekend in het huwelijksbootje gestapt met collega-boer Bram Van Sever. De twee baten ook samen een land- en tuinbouwbedrijf uit.

Kelly Vergauwen, die in 2014 meedeed als een van de kandidaten van ‘Boer zkt. vrouw’, is dit weekend in het huwelijksbootje gestapt met collega-boer Bram Van Severen. De twee baten ook samen een tuinbouwbedrijf uit.

In 2014 zorgde Kelly Vergauwen uit Leest voor een unicum door samen met haar vader Patrick deel te nemen aan ‘Boer zkt. vrouw’. Haar vader stapte al snel uit het programma zonder match en ook voor Kelly kon Dina Tersago uiteindelijk geen cupido spelen.

Vier jaar na datum heeft Kelly dan toch het liefdesgeluk gevonden bij Bram die ze via de koeienstiel tien jaar geleden al leerde kennen. De vonk sloeg vorig jaar uiteindelijk over en de twee runnen nu samen een tuinbouwbedrijf. De plechtigheid vond zaterdag plaats in de kerk van Hombeek. “Het was de mooiste dag van ons leven”, glundert het paar. “We zouden volgende week zo opnieuw kunnen trouwen.” En Patrick? die verraste het bruidspaar met speciaal vervoer naar de kerk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo loop je wél zelfzeker rond in bikini

Zo loop je wél zelfzeker rond in bikini

https://images1.persgroep.net/rcs/frTSBb0Cr_7HdHFJGvyH_X2a0ag/diocontent/125770471/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een dagje relaxen in een wellness, een tripje maken naar de kust of tijdens een vakantie luieren bij een zwembad. Héérlijk, toch? Al is er voor veel vrouwen wel een groot nadeel aan verbonden: ze voelen zich onzeker in bikini. Ook al is dat absoluut niet nodig, toch geven we enkele tips om je zelfvertrouwen wat op te krikken.

1. Investeer in een goede bikini

Die onzekerheid heeft vaak te maken met je bikini of badpak. Soms is die te klein en kruipt het kleinood tussen je billen, de andere keer zit hij te los of laat hij iets té veel vel zien naar je goesting. Of je nu de voorkeur geeft aan een badpak, een tankini of een ieniemienie bikini: kies voor een exemplaar waar jij je goed in voelt. We spreken uit ervaring als we zeggen dat de zoektocht naar de juiste badkledij niet gemakkelijk is, maar het is wel de moeite waard.

2. Drink voldoende water...

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je voldoende water moet drinken. Het zorgt er onder meer voor dat je voldoende gehydrateerd blijft en dat je huid blijft stralen. Als je langs de andere kant te weinig water drinkt, gaat je lichaam water vasthouden, wordt je stoelgang harder en krijg je een bolle buik. En net dat kunnen veel vrouwen missen als kiespijn wanneer ze rondlopen in een bikini. 

3. ... en hydrateer je huid

Wie z’n huid wil verwennen, moet niet alleen voldoende water drinken, maar ook een bodylotion gebruiken. Kies een flesje met een lekkere geur voor dat tikje extra zelfvertrouwen. En vergeet achteraf niet om je nog in te smeren met zonnecrème! 

4. Speel vals met een zelfbruiner

Af en toe voelen vrouwen in badpak zich ook onzeker omdat ze nog maar weinig tijd hebben gehad om in de zon te zitten. Het gevolg? Hun snoet mag dan wel al sproetjes gekregen hebben van de zon, hun benen zijn net twee melkflessen. Waterproof zelfbruiner kan dan een gemakkelijke oplossing zijn. 

5. Leidt de aandacht af met leuke accessoires

Het is héél typisch dat vrouwen op de kleinste details letten. ‘Ik schaam me voor mijn knieën, die zijn er zo vreemd uit’ of ‘Mijn vetrolletjes zijn echt vreselijk’. Terwijl die knieën en buik er voor iemand anders perfect normaal uitzien. Draag daarom enkele accessoires, zoals je favoriete zonnebril of luxueuze zomerhoed. Zowel anderen zullen hun ogen er niet van kunnen afhouden, als jij bent minder gefocust op je onzekerheden. 

6. Fake it till you make it

Maak er een spelletje van en doe alsof je niet onzeker bent. In plaats van ineengedoken te zitten, trek je jouw schouders naar achteren, doe je je kin omhoog en laat je jouw meest sympathieke glimlach zien. Het zal wat onwennig voelen in het begin, maar na een tijdje zal je merken dat je je meer op je gemak voelt. 

7. Denk na over je kapsel

Het klinkt vast en zeker herkenbaar: als je gaat zwemmen, ziet je haar er achteraf verwilderd en ontploft uit. Ook bij ondergetekende is het een doorn in het oog. Maak op voorhand een hoge knot of een vlecht, of denk er aan om een stijlvolle haarband mee te nemen. Et voilà, probleem opgelost. 

8. Stop met vergelijken

We doen het allemaal wel eens: jezelf vergelijken met anderen. ‘Zij heeft een strakkere buik, zij heeft prachtig haar en die vrouw heeft rondingen waar zelfs Kim Kardashian jaloers op zou zijn’. En sociale media maken het er niet gemakkelijker op. Wie door z’n feed scrollt, ziet tijdens de vakantiemaanden gegarandeerd het ene modellenlijf na het andere. Maar dat vergelijken is nergens goed voor. Probeer er dus mee te stoppen en wees vooral niet te streng voor jezelf. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MeToo Goeroe: het relaas van een Nederlandse vrouw die seksueel misbruikt werd door haar boeddhistische leraar

#MeToo Goeroe: het relaas van een Nederlandse vrouw die seksueel misbruikt werd door haar boeddhistische leraar

https://images3.persgroep.net/rcs/vbiID9cXHs85u8D6Que30s8XhY0/diocontent/75904343/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een vredelievende leer, dat is het beeld wat veel mensen in het westen van het boeddhisme hebben. Maar vrij van schandalen is die leer niet: de afgelopen jaren werd bekend dat kwetsbare westerse vrouwen binnen verschillende boeddhistische centra seksueel misbruikt zijn. In Nederland heeft nu voor het eerst een door haar goeroe seksueel misbruikte vrouw in het programma Radio Reporter haar verhaal gedaan.

Cecile werkte aan de universiteit van Lausanne in Zwitserland, toen ze in 2004 voor het eerst in aanraking kwam met de leer van de Tibetaanse geestelijke Namkha Rinpoche en zijn boeddhistische gemeenschap Rigdzin. “Namkha Rinpoche kwam lesgeven in mijn wijk in het buurtcentrum. Eerst ben ik een paar keer naar een voorlezing geweest”, vertelt Cecile. “Een paar maanden later ben ik mee op retraite gegaan en toen ben ik bij de groep gegaan.”

Cecile was al snel onder de indruk van de manier van lesgeven van Namkha Rinpoche. “Hij zei wat hij deed. Hij was verfrissend voor mij”, zegt ze. Toen er vanuit de groep, die in die tijd in Lausanne uit zo’n dertig mensen bestond, druk uitgeoefend werd om zich alleen nog maar bezig te houden met het boeddhisme, liet Cecile haar andere activiteiten vallen. “Ik heb mijn hobby’s vrij snel nadat ik bij de groep ging, laten varen. Ze verwachtten dat je je alleen maar met het boeddhisme bezighield. Dat is natuurlijk vrij eng. Dus toen veranderde mijn leven en werd het van normaal en regulier juist erg gefocust en zelfs licht psychotisch. Ik was eenzijdig bezig”, beschrijft de vrouw.

Gewelddadig en intimiderend

“Namkha werd heel erg op een voetstuk geplaatst”, vertelt Cecile, die haar goeroe ook als gewelddadig en intimiderend beschrijft. “Als je direct contact met hem had was je heel nederig en onderdanig: dan durfde je niet veel te zeggen.” Die ongelijke relatie strookte met de leer van zijn onderwijs, dat je altijd een ‘pure perceptie’ moet hebben van de leraar. “Alles wat hij deed, moesten wij als puur zien. Dat deden wij en dus accepteerden wij alles wat hij deed.” 

Toen Cecile een keer door Namkha werd geslagen, greep niemand dan ook in.

“Tantrische zegeningen”

Maar het ging verder dan enkel fysiek geweld. Nahmka overschreed ook meermaals een seksuele grens bij Cecile. “Nahmka heeft mij drie keer seksueel gepakt”, zegt de vrouw. “Alle drie keer in Zwitserland. Dat was drie keer onder verschillende omstandigheden. Hij heeft me ook een keer betast. “Dat heb ik toen heel passief ervaren, ook weer vanuit het perspectief dat alles wat hij doet puur is. Je ging voorbij aan je eigen gevoelens en aan je eigenwaarde. Dat was niet leuk. Terwijl het plaatsvond, probeerde je je af te sluiten voor alles, om het maar te ondergaan”, beschrijft Cecile de verkrachtingen. 

“Dat was niet prettig. Het doel van de seks was om tantrisiche zegeningen (een soort hogere spirituele verbinding, IB) te ontvangen, maar ik voelde me daar heel ongemakkelijk bij want ik vond het niet prettig dat iemand dat deed met mijn lichaam. Dat voelde heel rot voor mij.”

“Nahmka was heel sterk, heel dominant en ik kon niet goed mijn grenzen aangeven”, zegt Cecile. “Hij drukte je zo in de hoek, hij deed iets met je. Hij had een natuurlijk overwicht.” Tot nu toe heeft Cecile nog nooit met iemand gepraat over wat haar in Zwitserland is overkomen. “Dat kon ik niet.”

Meermaals beschuldigd van seksueel misbruik

Het is niet de eerste keer dat Namhkha Rinpoche wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Geruchten gaan al jaren rond. In 2004 liepen er klachten over hem binnen bij het hoofdkantoor van de Dalai Lama, waarvan een zou gaan over seksueel contact met een vrouwelijke leerling. De goeroe ontkende de beschuldigingen en door gebrek aan bewijs werd er verder geen onderzoek gedaan. 

Begin dit jaar diende ook een Zwitserse vrouw een klacht in tegen de goeroe. Ook zij komt in de reportage aan het woord, net als kritische volgers van de westerse boeddhistische wereld, oud-leden van Rigdzin en een onderzoekster die gespecialiseerd is in seksueel misbruik in religieuze groepen. (br.hln)


» Reageer (0)
17-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angelina Jolie bezoekt Mosoel: “Grootste ravage die ik al heb gezien. Vergeet deze stad alstublieft niet”

Angelina Jolie bezoekt Mosoel: “Grootste ravage die ik al heb gezien. Vergeet deze stad alstublieft niet”

https://images4.persgroep.net/rcs/1DJbTdXPK21pp2Ivx3vOi2c9IWA/diocontent/125723240/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Angelina Jolie heeft met eigen ogen de verwoestingen in Mosoel gezien. De speciaal gezante van vluchtelingenorganisatie UNHCR bezocht vandaag de Iraakse stad en schrok van wat ze aantrof.

“Dit is de grootste ravage die ik heb gezien in alle jaren dat ik met de UNHCR werk”, zei de aangeslagen actrice over Mosoel, dat jarenlang werd bezet door terreurgroep Islamitische Staat.

“Mensen hier hebben alles verloren: hun huizen zijn vernietigd. Ze zijn arm. Ze hebben geen medicijnen voor hun kinderen en velen hebben geen stromend water of basisvoorzieningen. Er liggen nog steeds overal lichamen in het puin. Je kan ze ruiken. Sommige van hun familieleden liggen daar nog en ze kunnen ze niet wegkrijgen. Na het onvoorstelbare trauma van de bezetting proberen ze nu hun huizen opnieuw op te bouwen, vaak met weinig tot geen hulp.”

De inwoners van de stad maakten diepe indruk op Angelina, die voor haar 61e UNHCR-missie voor de vijfde keer naar Irak vloog. “Ik heb geen woorden voor de kracht die nodig is om zo’n verlies te boven te komen. Maar dat is wat de mensen in deze stad doen. Ze zijn verdrietig en getraumatiseerd, maar ze zijn ook hoopvol. Ze zijn hun huizen met hun blote handen aan het opruimen en helpen elkaar. Maar ze hebben onze hulp nodig.”

Angelina riep de internationale gemeenschap op de bewoners niet te vergeten. “Vaak denken we dat het werk gedaan is als de strijd over is”, zei ze over de herovering van Mosoel, bijna een jaar geleden. “Maar wat ik hier heb gezien, is verschrikkelijk.” Volgens Jolie is het voor de “toekomstige stabiliteit van Irak en de regio” noodzakelijk dat de bewoners van Mosoel, de tweede stad van Irak, huiswaarts kunnen keren. “Ik hoop dat er een voortdurende inzet zal zijn om de stad te herbouwen. Ik roep de internationale gemeenschap op Mosoel niet te vergeten, en de aandacht niet af te wenden van de mensen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thomas sleurde 300 kilo mee, maar ook groot geheim: “Door het te delen, veranderde alles”

Thomas sleurde 300 kilo mee, maar ook groot geheim: “Door het te delen, veranderde alles”

https://images1.persgroep.net/rcs/JSbgCMPY-Xh3xiFgbx_dvjuHoRY/diocontent/125765162/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Jarenlang worstelde Thomas Teneti (43) met de kilo’s, maar ook met een groot geheim. Hij woog bijna 300 kilo en zag het niet meer zitten. Maar toen hij zijn geheim deelde, vlogen plots ook de kilo’s eraf. De man verloor op enkele maanden tijd meer dan honderd kilo.

Thomas Teneti voelde zich zo slecht, dat hij nog liever doodging dan zijn gevoelens te delen. En dat nam hij vrij letterlijk: de man probeerde zowat om zich dood te eten. Ongezonde afhaalmaaltijden, pizza’s, ... alles wat vol calorieën zat, was goed. “Ongezond eten was voor mij zoals een medicijn”, zegt de Australiër. “Het was de  gemakkelijkste oplossing. Nog liever at ik mij dood dan eraan te denken mijn geheim te delen. Ik was bang om de teleurstelling te zien op de gezichten van mijn familie.” Thomas groeide op in een religieus gezin, en vond het belangrijk wat zijn ouders van hem dachten.

Maar toen de man uit Queensland bijna 300 kilo woog, veranderde een gesprek met zijn neef zijn leven. In een opflakkering van moed vertelde hij de waarheid: de Australiër viel op mannen. De reactie was niet wat hij verwachtte. “Dat is toch geen reden om het leven op te geven”, kreeg hij als antwoord. Later vertelde hij het ook aan zijn ouders. “Ik heb het altijd gedacht, maar ik wilde het zelf niet zeggen of vragen”, kreeg hij van zijn moeder te horen. Zijn vader was wel verrast, maar boos of beschaamd was hij niet. “Ik wist toen dat ik op de steun en liefde van mijn ouders kon blijven rekenen.”

Het was een grote opluchting en dat veranderde ook op andere vlakken zijn leven. Hij wilde niet langer dood. De vier afhaalmaaltijden per dag ruilde hij in voor gezonder eten. Hij ging drie liter water per dag drinken en sloot zich aan bij PHATT (Putting Health At The Top), een programma om gewicht te verliezen. Plots vlogen de kilo’s er af: in vijf maanden tijd verloor hij 100 kilogram. Thomas werd zelfs PHATT-ambassadeur. “Ik hoop dat mijn verhaal ook anderen kan inspireren”, zegt hij. (br.hln)


» Reageer (0)
16-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit beestje kruipt ’s nachts uit zijn schuilplaats om van je gezicht te eten terwijl je slaapt

Dit beestje kruipt ’s nachts uit zijn schuilplaats om van je gezicht te eten terwijl je slaapt

https://images2.persgroep.net/rcs/-Bjnjagn_ysscezP2IpCJRSiA40/diocontent/124264842/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een tweet over een bizar beestje belooft veel Twitter-gebruikers slapeloze nachten. Mark Traa, redacteur van het wetenschappelijk maandblad Quest, deelde mee dat het beestje ’s nachts verschijnt “om van je gezicht te eten”. Hij heeft geen ongelijk, zo blijkt.

“Dit is de demodex-mijt”, zo opent Traa. “Hij leeft in de haarzakjes van je wimpers. ’s Nachts komt hij naar buiten gekropen om van je gezicht te eten en er te poepen. Je ziet hem niet, daarvoor is hij te klein. Welterusten straks hè”, klinkt het.

Voor je panikeert: de demodex-mijt waar Traa het over heeft, is in meeste gevallen totaal ongevaarlijk. Het is ongeveer de vaakst voorkomende ‘parasiet’ die op onze huid te vinden is. Je vindt hem inderdaad in haarzakjes, maar het beestje huist bijvoorbeeld ook in talgklieren. De volwassen mijten worden ongeveer 0,3 tot 0,4 mm groot.

Je vindt ze bovendien vaker bij ouderen: ongeveer één of twee volwassenen zou demodex-mijten meedragen, terwijl slechts één derde van kinderen of jongeren ermee kampt. Meestal merk je niet dat je de mijt hebt, maar af en toe kan de mijt het ook voor problemen zorgen, zoals jeuk, infectie of de huidaandoening rosacea. 

In ieder geval joeg Traa met z’n tweet joeg vele internetgebruikers de stuipen op het lijf. “Sommige dingen wil je liever niet weten”, luidt het onder andere. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ochtendmensen lopen minder risico op depressie

Ochtendmensen lopen minder risico op depressie

https://images3.persgroep.net/rcs/t5WVcTwYBb-d2FVK9Al5GYfDoT0/diocontent/125703283/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ben jij deze ochtend wééral voor 8 uur wakker geworden? Best vervelend wanneer je tijdens het weekend eens lekker lang wil uitslapen. Als het een troost mag zijn: zulke vroege ochtenden hebben wel degelijk een groot voordeel. Volgens een nieuwe studie lopen vroege vogels minder risico op een depressie. 

Een studie die gepubliceerd werd in het vakblad Journal of of Psychiatric Research verklaart dat ochtendmensen minder risico lopen op een depressie omdat ze meer licht opnemen. Om tot die uitspraak te komen, hebben wetenschappers van de University of Colorado en een ziekenhuis genaamd Brigham and Women’s Hospital uit Boston samengewerkt.

Ze wilden bekijken of er een link is tussen stemmingsstoornissen en het slaappatroon van mensen. Daarom hebben ze vier jaar lang meer dan 32.000 verpleegsters nauwgezet gevolgd. Sommigen van hen waren vroege vogels pur sang: ze stonden altijd vroeg op en kropen steevast vroeg onder de wol. Anderen waren dan weer volledig het tegenovergestelde en hadden de routine van een nachtraaf.

Of je nu een ochtendmens of een nachtbraker bent, wordt volgens de onderzoekers bepaald door je DNA, iets wat wij ook al eerder schreven. Met één belangrijk verschil: wie bij wijze van spreken uit z’n bed springt bij het ochtendkrieken, loopt 12 tot 27 procent minder risico op het ontwikkelen van een depressie. Dat verschil met nachtraven blijft hetzelfde ook als er gekeken wordt naar andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals alleen wonen, roken en vrijgezel zijn. 

Waar het verschil dan wel aan te wijten is? “Ik vermoed dat de hoeveelheid licht waar je aan blootgesteld wordt een belangrijke rol speelt”, reageert hoofdonderzoeker Céline Vetter. Tegelijk wil ze ook benadrukken dat nachtraven niet per se te maken zullen hebben met een stemmingsstoornis. “Je slaapgewoontes hebben wel degelijk een effect, maar dat is maar klein en er is nog meer onderzoek naar nodig”, besluit ze. 

Voelt deze studie toch aan als een wake-up call en wil je in de toekomst wat sneller aan je dag beginnen? Dan hebben we enkele tips voor je verzameld: 

1. Probeer wél voldoende te slapen. Eerder deze week toonde een studie aan dat te weinig en te veel nachtrust ongezond is en zelfs kan zorgen voor een vroegtijdige dood. Ook al is het verleidelijk om ’s avonds naar je favoriete Netflix-serie te blijven kijken, kruip dus toch maar op tijd in je bed. 

2. Langs de andere kant moet je ook niet in een klap je hele routine willen omgooien. Kruip elke dag wat vroeger in bed en sta elke ochtend enkele minuten vroeger op. Op die manier kan je opbouwen tot een uur waar je tevreden mee bent.

3. Gebruik een rustig, aangenaam deuntje als wekker. Wakker worden met een hels alarm doet niemand deugd. En gegarandeerd dat je na een tijdje zo’n hekel krijgt aan het geluid, dat je de wekker simpelweg afzet en weer langer blijft liggen.

4. Leg de avond voordien alles op tafel wat je nodig hebt voor je ontbijt. Wil je een spiegelei? Zet dan zelfs de pan al klaar. Met wat eten in het vooruitzicht gaat dat opstaan des te vlotter. 

5. Zorg dat je de ochtend zelf niet nog al je spullen bijeen moet zoeken of tijd verliest met het kiezen van een outfit. Check elke avond even wat je de volgende dag wil aandoen, van je kledij tot je sokken, ondergoed én schoenen. En leg je tas, computer en andere spullen al klaar. Zo ben je zeker dat je ’s ochtends niet in allerijl nog naar die verdomde sleutelbos moet zoeken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Michiels viert 70ste verjaardag met zijn zoon William (32), die we nog nooit eerder zagen

Paul Michiels viert 70ste verjaardag met zijn zoon William (32), die we nog nooit eerder zagen

https://images0.persgroep.net/rcs/Ft9gcCcoHXXgENt3BFKBOrlQYRw/diocontent/125646282/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij mag er dan wel ‘ageless’ uitzien, vanaf vandaag zit Paul Michiels op tram zeven. Tijd voor een terugblik op zijn leven dus, en dat doet hij in zijn autobiografie ‘Onvoltooid tegenwoordig’. Op de boekvoorstelling maakten we voor het eerst kennis met zijn ‘onbekende’ zoon William (32).

Op de boekvoorstelling en z’n verjaardagsconcert in Heist-op-den-Berg mochten zijn kinderen natuurlijk niet ontbreken. ‘Polle Pap’ heeft er acht: vijf met z’n eerste vrouw, twee met z’n huidige echtgenote Tineke en één van wie we het bestaan pas sinds vorig jaar kennen: William (32). Hem kregen we gisteren voor het eerst te zien. In zijn autobiografie vertelt Paul dat Williams moeder - met wie hij slechts één nacht de lakens deelde - intussen jammer genoeg al overleden is. Ook vier andere kinderen tekenden present: Roel (42), tweeling Maxine (25) en Lode (25), en Lenn (31). 

“Ik ben heel blij dat ze er vanavond zijn, ze betekenen alles voor mij”, zei Michiels. De twee kinderen van hem en Tineke, Lars (14) en Anna (12), waren er niet. “Het mooiste cadeau voor mijn verjaardag morgen (vandaag, red.) zou zijn om ze alle acht bij me te hebben. Maar dat is moeilijk, want Lisa (36) woont op Kreta en Roel is piloot. Ach, eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n feestvarken.” 

Wat er sowieso op de planning staat: z’n vroege zwempartijtje. “Om half 8 duik ik m’n zwembad in, hoe laat het ook wordt. (lacht) Ik ben nu eenmaal te ijdel, ik wil mijn lichaam onderhouden. Zo word ik gemakkelijk 100.” 

Nicole en Hugo

Nog een leuk weetje uit z’n boek: PP Michiels kent Nicole al van voor ze Hugo ontmoette. “Het was de zomer van 1966 in Blankenberge. We hadden geen relatie, want ik was samen met een andere Nicole. (lacht) Maar Nicole weet dat niet eens. Ik was toen nog maar 18, een grijze muis. Ik heb haar dat nooit verteld.”

In het najaar trekt Michiels met zijn theatertour ‘Ageless’ door Vlaanderen. Tickets en info: www.paulmichiels.be (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!