Bewust_zijn
mijn levensvisie
12-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sigaretten rollen.

Even een tussendoortje om mensen die geinteresseerd zijn in dit onderwerp, wegwijs te maken in de vele soorten toestellen die daarvoor op de markt zijn.

Voor wie niét rookt is het stukje misschien tóch wel interessant omdat het aantoont hoe efficiënt en gestructureerd werken hopen tijd kan besparen.

Zaak is dat ik, voor mijn vrouw en ik, minstens twintigduizend sigaretten rol per jaar! Jawel! 20.000 stuks! Een kleine 400 per week. Minder dan een derde is daarvan voor mij. De rest is voor mijn vrouw die veel meer rookt, maar anderzijds dan weer de rook niet inhaalt en dus eigenlijk minder rook binnenkrijgt dan ik. Wat ik trouwens heel vreemd vind, maar kom, elk zijn goesting.

Sigaretten rollen dus. Waarom? In de eerste plaats omdat het de helft scheelt in prijs. Wat met de huidige astronomisch hoge prijs een pak scheelt op de rekening. Met een doos hulzen met filter en een doos tabak van 200 gram rol ik 200 sigaretten. En dat doe ik in zowat anderhalf uur.

Ik begon ermee met van die kleine plastic schuiftoestelletjes die je voor tien euro of minder kunt kopen. Vroegen nogal wat kracht om te schuiven, en gaven er na een jaar ook telkens weer de brui aan.

Toen verschenen elektrische machines op de markt. Gebaseerd op de beenhouwersmachines om worsten te vullen: met een worm die de tabak in de huls dringt. Kostten veertig euro. Geprobeerd. Niks waard! Leuk om ermee te werken. Je sigaret is mooi gevuld, maar pas als je er eentje opsteekt bemerk je het grote nadeel: om de haverklap valt er een stuk gloeiende tabak van je sigaret! Komt waarschijnlijk door de draaiende beweging waarmee ze gevuld worden.

Resultaat: na één week machine in de vuilbak gekieperd en op zoek naar iets anders. En… gevonden! De ‘TOP-O-MATIC’ (45 euro). Een uit de kluiten gewassen toestel, niet

electrisch, helemaal van metaal gemaakt, en met een komfortabele handle die minder kracht vraagt dan die schuifmachientjes. Heb ik drie jaar tot volle tevredenheid mee gewerkt, en de machine doet het nog steeds.

MAAR! Twee nadelen:
1. Ondanks die grote handle, die je met de rechterhand bedient, vraagt de machine toch een behoorlijke tegendruk van je linkerhand. Anders schuift het hele geval over de tafel, ondanks de rubberen zool. Om gemakkelijk te werken zou je de machine eigenlijk op een werkbank moeten kunnen vastzetten.

2. De cigaretten zijn slechts tot op ongeveer 1 cm van de rand gevuld. Wat trouwens ook het geval is met de plastic schuiftoestelletjes.

Desondanks toch een aanrader met veel positieve kanten! Vooral zolang er niets beters op de markt kwam, en dat beters, dat is er nu!

Want enkele weken geleden vond ik het allerlaatste nieuwe machien in de winkel, en natuurlijk was ik er als de kippen bij om het uit te proberen. Weer electrisch, maar de tabak wordt niet in de huls gedraaid zoals bij de vorige generatie electrische machines, maar net als bij de schuifmachines, er in geperst. Elektrisch. En eindelijk ook… zijn de sigaretten barstensvol gevuld. Kost ook een pak minder energie: tabak in de gleuf duwen, hefboompje naar beneden, de motor start en doet de rest.

Het hebbedingetje kostte bijna honderd euro, maar is zijn prijs dubbel en dik waard. En die prijs haal je er toch uit na enkele maanden sigaretten rollen in plaats van kopen!

Zijn we er nu? Nog niet helemaal, want er is, bij alle machines, een tweede probleem: je werkplek ligt na korte tijd helemaal vol tabak. En bovendien, veel mensen besteden totaal geen aandacht aan een efficiënte handelswijze. De doos hulzen slingert ergens rond, binnen of net buiten handbereik, of bij de verkeerde hand, de tabak eveneens. Het blijft grijpen naar tabak, bijvullen, zoeken naar een huls… en niemand staat er bij stil dat al die handelingen de werkduur gemakkelijk kunnen verdubbelen!

Vandaar dat ik, zowel voor deze als voor mijn vorige machine, een ‘configuratie’ uitdacht. Grotendeels identiek voor beide machines en ontstaan uit ‘werken en denken hoe het efficiënter kan’.

Vooreerst is het doorzichtig trechtertje bovenaan te klein voor een behoorlijke voorraad tabak. Resultaat: tijdverlies door telkens weer tabak bij te vullen. Vervolgens dient het probleem te worden opgelost van niet je hele omgeving te vervuilen met tabakresten. En last but not least: een vaste configuratie met alles op zijn plaats, zodat je bewegingen tot een minimum beperkt blijven. Alles wat met de linkerhand gebeurt staat dan ook links van de machine en niet andersom!

Belachelijk? Wel, ik draai minstens twee sigaretten per minuut op mijn manier. Op de gebruikelijke, ongestructureerde manier, zou dat er hoogstens ééntje zijn. En zou ik mijn 200 sigaretten niet in anderhalf, maar in zowat drie uur moeten afwerken! Want vele kleine secondjes samengeteld maken… al gauw een uur!

Wel, hier zie je mijn laatste configuratie: de plastic trechter is verwijderd en vervangen door een doorgesneden blikken doos als tabakreservoir. De machine staat vastgeklemd op een plastic plateau, maar is daar met één vingerbeweging van te verwijderen (voor reiniging) met een schuifslotje. De filterhulzen worden in een schuingeplaatste doos gedeponeerd, zodat ze telkens naar beneden en binnen handbereik rollen. Daarnaast dan een doos voor de gevulde sigaretten.

Rechts is nog een strook plastic geplakt ter verhoging van de boord, omdat toch nog enkele tabakkruimeltjes de weg naar buiten wisten te vinden.

Voor wie niet rookt, of niet in het onderwerp ‘zelf rollen’ geïnteresseerd is, lijkt dit stukje misschien niet direct interessant en eerder vervelend. Maar toch bewijst het een algemene stelling die opgaat voor élke bezigheid: structureer je werk! Denk na terwijl je werkt. Bedenk hoeveel dingen kunnen verbeterd worden om veel efficiënter, gemakkelijker, en toch tijdbesparend te werken. En hou niet op met denken alvorens je het onderste uit de kan hebt weten te halen. Je zult versteld staan hoeveel tijd je wint, en met minder moeite!

De configuratie hierboven vind ik niet meer voor verbetering vatbaar. Maar ze ontstond niet op één dag. Wél stukje bij beetje, door al werkend te denken, te kijken wat er gebeurt, vast te stellen waarin je tijd verliest, en wat onhandig werkt. En telkens een beetje verbetering aanbrengen.

Nou ja… zo steek ik nu eenmaal in elkaar en daar heb ik altijd veel voordeel kunnen uit halen. Een van de mooiste complimenten die ik ooit kreeg kwam van vrienden die we ooit hadden uit de buurt van Namen, in een vorig leven. Ik had eigenlijk niks speciaals gedaan. Alleen maar de gewone bezigheden in huis, afwasmachine vullen en zo, maar de dame moet me nauwlettend in het oog hebben gehouden want bracht er plots uit: “Il y a du méthode dans tout ce qu’il fait!”

Tot slot enkele algemene tips voor sigaretten rollen:
Als af en toe een sigaret mislukt, ligt dat in de meeste gevallen aan de vochtigheidsgraad van de tabak of aan het feit dat je teveel tabak nam voor één sigaret.

Vochtigheid: tabak uit een hermetisch afgesloten doos is meestal iets te vochtig, en teveel samengeperst. Je eerste werk moet er uit bestaan de tabak uit de doos halen, losmaken en uitspreiden op een plateau. Laten drogen op gewone kamertemperatuur. Duurt, afhankelijk van de luchtvochtigheid, tussen de twee en vier uur. De tabak moet mals, maar niet meer vochtig aanvoelen. Als ze teveel gedroogd is wordt ze min of meer ‘krokant’, en dat rolt stroef en leidt tot mislukte sigaretten! Zodra de tabak ‘juist’ (relatief droog maar nog mals) aanvoelt hoef je niet meteen te gaan rollen. Je kunt ze zo nog dagenlang in een afgesloten plastic zakje bewaren zonder dat er nog iets aan de vochtigheidsgraad verandert.

Hoeveelheid tabak per sigaret: Exact moet dat 1 gram zijn. Je zou dat kunnen afwegen met een precisieweegschaal, maar die dingen zijn erg duur en bovendien betekent dat een grandioos tijdverlies voor telkens maar één sigaret! Je moet dus inschatten en na het rollen tellen of je ongeveer honderd sigaretten hebt van honderd gram tabak. De volgende keer neem je dan indien nodig meer of minder tabak per sigaret. Op de duur krijg je het wel in de vingers wat de juiste hoeveelheid is.

Willy.

PS. Wie de machine hier niet vindt, of ze zelfs een pak goedkoper wil toegestuurd krijgen vanuit China (rond de 60 dollar of 50 euro) moet hiér maar even kijken:

http://www.cigarettemachines-wholesale.com/index.php/cigarettes-tobacco-em-98



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (4)

05-11-2012
@alle reageerders of mailers:
Ziehier een link naar een der adressen waar een dergelijk apparaat te koop is. In dié winkel noemt het figutetta, maar het zijn allemaal clonen van de Amerikaanse 'Powermatic II'. Die van mij is een merkloze Chinese cloon, maar daarom niet minder goed! http://www.sigarenwinkelarnouts.nl/figuretta-elektrische-hulzenstopper-p-3031.html

05-11-2012 om 16:32 geschreven door Willy Claeys


Linkjes misschien?
Willy, Het zou handig zijn mocht je een linkje of adres plaatsen naar de besproken machine! Verder een goed artiekel. Groet Chris

05-11-2012 om 11:45 geschreven door chris


30-08-2012
naam apparaatje
Hoi Willy, Net zelf weer aan het draaien geslagen en benieuwd naar de naam van het apparaat dat jij nu in gebruik hebt! groet linda

30-08-2012 om 07:37 geschreven door linda


18-02-2012
Techniek
Mooie techniek! Ik heb ook een techniek. Ik ga in de wintermaanden, elke maand, voor 3 daagjes naar een zéér warme bestemming. Deze snoepreisjes zijn volledig gratis! Hoe? Ik betaal 85 cent voor een pakje sigaretten. De techniek is om ze in de juiste hoeveelheid op de juiste bestemming te krijgen en de zon is leuk meegenomen! Geen rondslingerende filterhulzen of tabaksresten en perfect gerold ;-)

18-02-2012 om 10:54 geschreven door Junior




Foto

Over mezelf:
Bouwjaar:
1941
Geboren:   Ja.
Geslacht:   Neen. 
                    Nog levend.
Adres:        Hier.
Beroep:      Levensgenieter.
Hobby's:    Veel.
Talen:         Ja. Vooral
                    betalen.
MEDEDELING:
Voor enkel politie-verhaaltjes, klik onderaan deze marge op 'fictie'.
Inhoud blog
  • Verblindingspolitiek.
  • Afgewend!
  • Charly's angels.
  • Nieuwe tijden.
  • Een nieuw jaar...
  • Nieuwjaar!
  • Kerst
  • Be happy!
  • Winterse gevoelens.
  • De bron van het kwaad.
  • Zondagse mijmeringen.
  • De illusionist.
  • Staken?
  • Herinneringen.
  • Nationalisme.
  • Ontdekkingsreis
  • Het septembergevoel
  • Jeugd.
  • Amateurs.
  • Nadenken.
  • Who did it?
  • Moord en brand.
  • Partnerbedrog?
  • Doordenkertje.
  • Kuddegeest!
  • De échte racist!
  • Mosselfestijn.
  • Arrogantie.
  • Ontroerend onschuldig!
  • Maatschappijkritisch.
  • Zomerhit.
  • Serenata.
  • Soelaas.
  • Mijn dag.
  • Greensleeves
  • Defilé.
  • Vrouw en maatschappij.
  • Beschamend!
  • Overdreven snelheid? ...
  • Sapristi!
  • Integratie.
  • Privatisering.
  • Koffiedik kijken!
  • Daar is ie dan!
  • Me-time.
  • Euh...
  • Levering!
  • Voor elkaar.
  • Nooit tevreden dan?
  • Reageren?
  • Bankstrategie.
  • Analfabeet?
  • Zeelucht.
  • La vie de Chateau!
  • Hedendaagse jeugd.
  • Thuisgevoel.
  • Levenskwaliteit.
  • Pasen!
  • Van frigoboxtoeristen...
  • Knokkeblues.
  • Perfectie!
  • Naweeën.
  • Volksmentaliteit.
  • Balconytalk.
  • Mijn nieuw stekje.
  • Welkom in Knokke!
  • Welkom in Knokke.
  • Afscheid van Oostende.
  • Nadere kennismaking.
  • Zondag!
  • Scannen!
  • Te gek!
  • Uitbollen!
  • Nog eens zwerfmail
  • Proef op de som.
  • Emotions.
  • Levenskunst.
  • Verhuismodus.
  • Euforie!
  • Dubbele namen.
  • Jonger dan je denkt.
  • Back to the roots!
  • Leve de vrede!
  • In den beginne...
  • Land van belofte.
  • Ik weet het niet...
  • Zeventien procent!!!
  • Dagdromen.
  • Gewenning.
  • Diversiteit.
  • De huidige generatie...
  • Schrijfseltje.
  • Geluid op hol.
  • De vierde dag.
  • Landverraad!
  • Aardbewoners (2)
  • Aardbewoners.
  • Magic Bullit?
  • Citroentip.
  • Nieuwe technologie.
  • Een nieuw jaar.
  • De facebookgeneratie!
  • Stil!
  • Kerst.
  • De nachtmis.
  • Woordenschat.
  • Tijdloosheid.
  • Interesses.
  • Arm Fientje!
  • Minderjarig gespuis.
  • Hersenen.
  • Wie durft?
  • Vrouwelijke rariteiten.
  • Ach die hippies!
  • Een hondenleven.
  • Gierig of efficiënt?
  • Vluchten voor wat?
  • Waar Welk Weer?
  • Nostalgisch tussendoortje.
  • Jezelf ontmoeten!
  • Muzikaal intermezzo.
  • Oorlogje spelen.
  • Streepje muziek?
  • Strangers in paradise.
  • Net gemist.
  • Scrollen maar!
  • Eerste resultaten.
  • Incognito!
  • Soms...
  • Winteruur.
  • Missen.
  • Eenzaam OF alleen?
  • Oktobergedicht.
  • Terreur.
  • Keyboard geleverd!
  • De oude tijd.
  • Gevonden...
  • Blogberichtje.
  • Jaargetijden.
  • Memoires
  • People.
  • Oktobermarkt.
  • Hygiëne.
  • Kommiezeslunsen.
  • Generatiekloven.
  • Vrolijk België!
  • Koken voor dummies.
  • ALS... (remake)
  • Als. (Herhaling)
  • Treintje spelen.
  • Peutercriminaliteit.
  • Foei!
  • Het Evasyndroom.
  • Hoezo?
  • Bewust zijn!
  • Levenslust!
  • Religieus gedicht.
  • Lonely boy?
  • Gezondheid!
  • Septemberse weeën.
  • Mens sana...
  • Blogberichtje.
  • Hugo Claus
  • Goed gevoel.
  • Reageren.
  • Vier 'heemse' kinderen?
  • De leeflonende leefloners.
  • Slim, niet mo-slim Japan!
  • Net gehoord...
  • Asociaal of wat?
  • Democratie.
  • Chinese pralines.
  • De kracht van humor!
  • Eenmanshuishouden!
  • Westerse bemoeiingen
  • De citroen (2)
  • Gratis opvang.
  • Jager of prooi?
  • Growing older 2013
  • Besnijdenis/verminking.
  • Goden of kosmonauten?(2)
  • Extremisme of boerenbedrog?
  • De zwarte raaf.
  • Goden of kosmonauten?
  • Indringers.
  • Stil verdriet.
  • Hersenen!
  • Feelings.
  • Ode aan de citroen.
  • Gesmolten inspiratie!
  • Amigos para siempre.
  • Verloederend gespuis.
  • Komkommertijd.
  • O zee!
  • Keramisch kookplezier.
  • Illegaal?
  • Religieus extremisme.
  • Verdraagzaamheid?
  • In de nor.
  • De 21° eeuw?

    Archief per maand
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • waar schrijf je niet meer
  • hallo Willy
  • gelukkige verjaardag
  • waanzinnig waterige woensdagwensen
  • EOAI

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Bedankt voor de hulp, dokter Ajayi (Ceylan Balain)
        op Globalisatie.
  • Bedankt Dr Ilekhojie voor (Imelda Diamante)
        op Relativeren.
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/WhatsApp +27765274256 Black Magic Removal Expert in United Kingdom, Carribean, Middle East, Scandinavia, Oceania, Pacific Islands, Africa, Central America, North America, Greenland, Antarctica and South America (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Blog als favoriet !


    Categorieën
  • Chico2 (19)
  • Chicofotos (25)
  • Computertips. (11)
  • Culinaire avonturen. (2)
  • Fictie 01. (10)
  • Fictie 02 (10)
  • Fictie 03 (8)
  • INHOUD BLOG. (6)
  • Kroniek van een overlijden. (19)
  • Kroniek van een overlijden2 (11)
  • rokershoekje (17)

  • Mijn favorieten
  • Lieve
  • Fredje
  • Johan1944

  • Interessante blogtips:
  • Febe


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!