Priester zijn in deze tijd, dat is dikwijls proberen
voedsel te geven aan mensen die geen honger hebben
en zelf riskeren de appetijt te verliezen.
Priester zijn in deze tijd, is toch proberen
lekkere schotels aan te bieden
met gebroken brood en eerlijke wijn, geestrijk.
Priester zijn in deze tijd, is proberen te luisteren
naar elk klein beetje verborgen honger
van hart en geest.
Priester zijn in deze tijd, is voedsel bereiden op ieders maat,
aan kinderen: een papje met koekjes humor
aan jongeren: een creatieve aperitief
aan verliefden: een voorgerechtje op de hemel
aan volwassenen: een doordachte consistente plat
aan zij die verdrinken in verdriet: krachtvoedsel
om hun nacht door te komen
aan zij die huppelen op geluk: een reservepakket
voor hun toekomst
aan gepensioneerden: milde vruchten van het werk
aan ouderen: een dankbaar digestiefje
aan stervenden: een viaticum, voedsel voor onderweg.
Priester zijn in deze tijd, dat is heel dikwijls
zelf schooier zijn tussen de schooiers,
honger hebben, maar wel vermoeden
waar je eerlijk goed brood kan vinden.
Weten waar het te vinden is en weer eens twijfelen
tussen twijfelaars.
Toch nog eens zeggen:
Kom mee bij Hem en prevelen:
"Geef ons heden UW dagelijks brood."
Priester zijn in deze tijd, is het brood kneden
van Zijn herinnering en stil geloven:
"de gist, de Geest zal zijn werk wel doen,
wij zijn maar knechten."
Priester zijn in deze tijd, is sterven, zoals Hij,
meegaan naar Emmaüs en opnieuw brood
breken zoals Hij.
Marc Roseeuw
|