God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Het Don Boscocollege van Kortrijk heeft binnenkort een eigen radiostation. Op zondag 27 december zal in de studio van Radio Quindo ‘Bosco FM’ onder de doopvont gehouden worden.
'Bosco FM' is een radioproject door (ex-)leerkrachten en (oud-)leerlingen. Tussen 10 uur en 22 uur kan je luisteren naar ‘De Warmste Radio van het jaar’. Met een interactieve online-uitzending wil men de mensen dichter bij elkaar brengen in deze tijden van social distancing. Een warm lichtje in donkere tijden dus. Op de hoogte blijven? Volg Bosco FM dan op Instagram!
Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.
Maria was een jonge vrouw die in het dorpje Nazaret woonde. Ze was verliefd op een man die Jozef heette. Over een poosje zouden ze gaan trouwen.
Op een dag was Maria in de keuken bezig met groente wassen, toen ze opeens achter haar rug iets hoorde. Ze keerde zich om en … daar zat een engel! Zo blinkend wit dat het bijna pijn aan haar ogen deed om naar hem te kijken. Maria schrok en zette een stap achteruit. ‘Je hoeft niet bang te zijn, Maria!’ zei de engel. ‘Mijn naam is Gabriël. God heeft me naar je toegestuurd. Je zult zwanger worden en een zoontje krijgen. Je moet hem Jezus noemen. Hij zal alle mensen dicht bij God brengen. Hij zal de beste mens zijn die er ooit heeft geleefd. Ze zullen hem de zoon van God noemen. Omdat hij van alle mensen zal houden, net zoals God.’ ‘Maar wacht eens even, dat kan toch niet zomaar!’ riep Maria uit. ‘Ik ben nog niet eens met Jozef naar bed geweest. Hoe kan ik dan een kindje krijgen?’ Ze sloeg haar hand voor haar mond en bloosde. ‘Maak je daar maar geen zorgen om’, zei de engel Gabriël. ‘Als God wil dat het gebeurt, dan lukt het wel. De geest van God zal als een schaduw over je heen komen. Je oude nicht Elisabet, die haar hele leven lang nooit kinderen heeft kunnen krijgen, is ook zwanger, wist je dat?’ Maria lachte. ‘Dat is goed nieuws’, zei ze. Ze haalde diep adem. ‘Als dat plan van God komt, zal het wel goed zijn’, zei ze.
Ik loof en prijs de Heer die machtelozen redt. Wat doet Hij grote dingen! De zwakken geeft Hij kracht. Uit de verdrukking haalt Hij slaven en geringen. De trotsen in hun macht verbleken als Hij komt om mensen te verblijden. Nu Hij mij uitgezocht en uitverkoren heeft, mag ik het fier belijden: om wat Hij heeft gedaan aan mij en alle mensen, wil ik Hem dankbaar blijven. Dat Hij ons heeft gered uit alles wat verknecht. dat is wat wij geloven. Dat alle angst nu wijkt nu Hij ons heeft bevrijd, daarom wil ik Hem loven.
Blijkbaar zijn veel bijbellezers wereldwijd op zoek naar teksten die kracht en troost bieden. Dat was zeker zo in het verontrustende jaar 2020. De Bijbel app Youversion analyseerde de zoektermen van zijn gebruikers en komt tot een aantal opvallende resultaten:
Gebruikers voerden bijna 600 miljoen zoekopdrachten uit binnen de app, een stijging met 80% ten opzichte van 2019. Daarbij werd meest van stil gestaan bij Jesaja 41,10: Wees niet bang, want Ik ben bij je. Vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.
Vroeg in het jaar zochten mensen het vaakst naar termen als nieuwjaar, geloof en vasten. Medio maart, toen corona in een stroomversnelling kwam, was de nummer één zoekterm angst. Kort daarna waren de snelst groeiende zoektermen week in week uit woorden als vrede, hoop en geloof.
Een andere trending zoekopdracht was gerechtigheid.
Woorden als genezing, vrede en liefde behoorden het hele jaar door consequent tot de topresultaten.
Deze hoogste zoektermen tonen wat dit jaar gewogen heeft op het hart van mensen wereldwijd, zegt ontwikkelaar pastor Bobby Gruenewald. Ze laten zien hoe mensen God zoeken in hun worsteling met de moeilijke omstandigheden van 2020. En dat is iets wat we kunnen vieren.
De Farizeeën stuurden een paar mannen naar Johannes de Doper om hem te ondervragen. ‘Wat moeten we denken van wat u vertelt en wat u doet?’ vroegen ze. ‘Bent u misschien de Messias?’ ‘Nee,’ zei Johannes rustig, ‘ik ben niet de Messias.’ ‘Wie bent u dan wel?’ drongen ze aan. ‘Bent u Elia of de profeet? Wij moeten een antwoord kunnen geven aan wie ons heeft gestuurd.’ ‘Nee, dat ben ik allemaal niet’, antwoordde Johannes. 'Ik ben een stem die roept in de woestijn om de weg klaar te maken voor wie na mij komt.’
De mannen vroegen verder. ‘Als u niet de Messias bent, en niet Elia of de profeet, waarom doopt u de mensen dan?’ Johannes keek om zich heen. ‘Kijk eens naar al deze mensen die anders en beter willen gaan leven. Zij zijn op zoek naar iemand die hen dicht bij God brengt. Midden tussen jullie is er iemand die jullie niet kennen. Hij is er al, al zien jullie hem nog niet. En met hem zal alles anders worden. Ik doop met water, maar als je hem hoort, gaat je hart ervan branden en wil je voor altijd bij hem horen.’
We moeten niet geschokt zijn als wij de nood tot bidden ervaren. Niet beschaamd zijn. En zeker wanneer we in nood verkeren: vragen. Wanneer Jezus het heeft over een oneerlijke beheerder die met zijn heer moet afrekenen zegt die: Om te vragen schaam ik mij. Velen onder ons kennen dat gevoel. We schamen ons om te vragen, om hulp te vragen, om iemand te vragen ons iets te helpen doen, om ons doel te bereiken. Schaamte ook om aan God te vragen.
We moeten ons niet schamen om te bidden en te zeggen: ‘Heer, ik heb nood aan dit, Heer, ik kamp met deze moeilijkheid, Help mij!’ Het is een kreet tot God die Vader is.
We moeten dat ook leren doen wanneer het goed gaat: God danken voor alles wat ons geschonken wordt en niets vanzelfsprekend of onvermijdelijk achten: alles is genade.
De Heer geeft altijd, altijd en alles is genade, alles. Genade van God.
Laten we het smeekgebed dat spontaan in ons opwelt niet onderdrukken. Het smeekgebed gaat samen met de aanvaarding van onze grenzen en van ons geschapen zijn. Men kan ertoe komen niet in God te geloven, maar het is moeilijk niet in het gebed te geloven. Het bestaat zonder meer. Het verschijnt ons als een kreet. We hebben allen te maken met die inwendige stem die lange tijd kan zwijgen, maar op zekere dag ontwaakt en roept.
Broeders en zusters, we weten dat God zal antwoorden.
De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat op 8 december met een hoogfeest gevierd wordt. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast.
Maria werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar zoon Jezus Christus toegepast.
Ik nodig jullie uit om vandaag samen met mij speciaal voor de kinderen te bidden. Vooral voor de kinderen die het moeilijk hebben, door armoede, ziekte, misbruik, onbegrip, misprijzen. Kinderen die het slachtoffer zijn van pesterijen, op school of elders. Wij bidden voor hen.
Een adventskrans is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één meer wordt aangestoken. Hij wordt zowel in huis als in de kerk gebruikt. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen. Voor velen onder ons is dit bijomstig omdat de kerstal het symbool is van Kerstmis.
De advent is begonnen. Een tijd van verlangen is ingeluid. Wie verlangt, kijkt uit naar iets dat het leven beter maakt, mooier of intenser. Soms is dat verlangen eerder onbestemd. We weten dan eigenlijk niet wat gunstiger is dan wat we nu beleven. Ons kijken wordt turen, onze ogen tasten rusteloos de einder af. En omdat er weinig te zien is, gaan we staren, meestal naar wat voorbij is. “Blijf niet staren op wat vroeger was”, zegt de God van de toekomst bij monde van zijn profeet Jesaja. “Voorwaar, Ik ga iets nieuws beginnen. Zie je het niet?”
Albert Einstein zei ooit: "Enkel een leven geleefd ten dienste van anderen is het waard geleefd te worden." Mahatma Gandhi zei het als volgt: "De beste manier om jezelf te vinden, is jezelf te verliezen in het dienen van anderen". Dom Helder Camara sprak volgende woorden: "Op de laatste dag van ons leven zullen we beoordeeld worden over de wijze waarop wij Christus behandelden in hen die hongerig, dorstig, gekwetst, onderdrukt of benadeeld door het leven moesten." Jezus heeft 2000 jaar geleden een oproep gedaan om te dienen. Naastenliefde, elke dag opnieuw.
God schenkt liefde, God vraagt liefde. Dat is de mystieke wortel van elk gelovig leven. De eerste christenen in gebed, maar ook wij die vele eeuwen later komen, beleven allen dezelfde ervaring. De Geest bezielt alles. En elke christen die er niet voor terugschrikt tijd te besteden aan het gebed kan zich de woorden van de apostel Paulus eigen maken: Voor zover ik nu leef in het vlees, leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zichzelf heeft overgeleverd voor mij. (Gal 2,20). Het gebed maakt je daarvan bewust. Alleen in de stilte van de aanbidding ervaart men de volle waarheid van deze woorden.
Nu we er met velen niet kunnen heen gaan, is dit een moment om even stil te staan, dankbaar voor de vele keren dat we wel naar Lourdes op bedevaart mochten en konden gaan. Nu ik dit neeerschrijf denk ik aan de paar maal dat ik als brancardier meeging en waar zo vele vriendschappen ontstonden met de zieke bedevaarders.
“Een telefoontje doen naar iemand die je mist of al lang niet hebt gehoord. Voor velen kan dit in de avonduren zelfs gratis.”
“Een brief of kaart sturen naar iemand. Zo’n brief of kaartje ontvangen doet veel deugd. Je kan dat verscheidene keren lezen. Je zet het op de kast en je beseft dat men je niet vergeten is.”
“Een gesprek op afstand met mensen die je buiten ontmoet. Afstand en nabijheid gaan hier ten volle samen. Verse lucht bij zo’n openluchtgesprek zal ook deugd doen aan het eigen welzijn. Zo kunnen we samen elke week de groeiende eenzaamheid verlichten.”
Wie meedoet met het hartverwarmend initiatief 1+1+1, kan wekelijks iemand telefoneren die aan een babbel toe is, wekelijks iemand een kaartje (een ruime keuze bij uitgeverij Muurkranten) of een brief sturen en ook wekelijks met iemand in de buitenlucht een gesprek aanknopen. Dat zijn de drie manieren om elkaar coronaproof nabij te zijn.
kunnen we altijd binnenlopen in de basiliek van Dadizele om bij Maria te bidden om steun en troost. Zoalks te zien is op de brandramen, kwaman zelfs reeds Filips De Goede en Isabel van Portugal er al eeuwen geleden er op bedevaart.
Laat mij bidden samen met u allen om sterkte moed en vertrouwen in de toekomst, in deze moeilijk tijd waar we mekaar zo weinig mogen zien en fysiek niet mogen omarmen, omdat we alle hoop niet zouden opgeven. Ook wil ik bidden met u allen opdat de jeugdige mensen de weg naar de heer, die voor sommig van hen zo moeilijk is, niet zouden veliezen en vertrouwen op zijn goedheid en zijn barmhartigheid. Laat ons daarvoor bidden.
Maar het is zoals geschreven staat: ‘Wat het oog niet heeft gezien en het oor niet heeft gehoord, wat in geen mensenhart is opgekomen, dat heeft God bestemd voor wie hem liefheeft.’ God heeft ons dit geopenbaard door de Geest, want de Geest doorgrondt alles, ook de diepten van God.
Vandaag vieren we het naamfeest van de Heilige Martinius, ion de volksmond Sint-Maarten genoemd. Maar voor mij betekent deze dag ook veel meer, namelijk ik vier nu mijn naamfeest, samen met allen die Martin, Marttine, Maarten heten.
Tijdens een zeer strenge winter, waarin velen afzagen van de ijzige kou, zag Sint-Maarten bij de stadspoort van Amiens een armzalig geklede man. Deze smeekte de voorbijgangers om medelijden, maar allen liepen achteloos voorbij. Maarten zag dit en gedreven door de geest van God, wilde hij iets doen voor die sukkelaar. Maar wat kon hij doen? Al wat hij nog bezat was de soldatenmantel om zijn schouders. De rest had hij bij andere gelegenheden al weggeschonken. Hij trok het zwaard waarmee hij omgord was, sneed zijn mantel middendoor en gaf de ene helft aan de arme man. De andere helft sloeg hij zelf weer om. Veel omstanders lachten hem uit nu hij er - in een halve mantel - potsierlijk bij liep. Anderen, met meer inzicht, betreurden dat zij niet hetzelfde gedaan hadden want, rijk als ze waren, hoefden zij niet te vrezen naakt te moeten rondlopen. De volgende nacht verscheen Christus aan Maarten in zijn slaap. Hij doeg het deel van de mantel dat de heilige aan de arme gegeven had. Maarten hoorde Jezus duidelijk zeggen: “Maarten, jij hebt mij met deze mantel gekleed.”
Goede God, dag en nacht wisselen elkaar af. Zo gaat het ook met licht en donker in het leven van iedere mens. Geef dan God, dat er, in onze donkere momenten mensen om ons heen zijn die ons troosten en weer blij maken, die ons lichtpuntjes laten zien. Geef dat wij het licht dat in ons is delen met anderen. Want zo hebt U het toch bedoeld: een wereld waar mensen omzien naar elkaar en zo bouwen aan uw Rijk dat komen gaat. U die licht bent voor de mensen, verlicht in het donker van deze wereld, de wegen die wij gaan. Help ons de waarheid te doen en te leven als op klaarlichte dag. Dat vraag ik U door Jezus die ons voorging in het doen van de waarheid.
Je bent mij zo nodig. Ik weet wel dat de Heer mijn herder is en dat Hij mij niets laat ontbreken, maar wanneer jij mij dat niet bent, weet ik niet wat
mijn leven nog kan zijn. Wanneer Hij jou niet geeft, geeft Hij mij niets, want wat mij niet gereikt wordt door jouw hand is dood voordat ik het ooit krijgen zou.
Dat kan niet, zeg je, want dan stel je mij voor Hem, een verantwoordelijkheid die ik niet dragen kan. Weet je dat zeker ?
Lees de psalm. Wie dorst schenkt Hij in overvloed zijn wijn. Maar, liefste, wie anders dan jij is mij zijn beker ?
Laten we ons niet bezighouden met onze ogen strak op onze politieke leiders te richten in de hoop ze te betrappen op een onduidelijkheid of een vergeten achterdeurtje. Dat lost toch niets op. Laten we juist creatief zijn en het voorbeeld van Jezus volgen: onze blik open houden voor iedereen en vooral voor de meest zwakken en eenzamen. We mogen dan wel niet samenkomen in , maar er zijn tal van andere manieren om contact met mensen te behouden of te herstellen. Laten we ons vooral niet beperken tot altijd dezelfde personen, maar juist zoeken in onze lijst van contactpersonen naar die mensen met wie het contact verwaterd is of van wie we vermoeden dat een telefoontje echt een groot verschil kan maken.
We moeten niet wachten om te danken tot we genezen zijn. God danken heeft een genezende waarde.
En in de mate we eucharistisch zijn – d.w.z. steeds dankend in het leven staan en onszelf geven zoals Jezus dat deed in brood en wijn en nadien op het kruis – zijn we heilig.
Als christenen geloven wij in de kracht van het gebed. Juist in tijd van nood richten wij ons gebed tot God, van wie alle leven en liefde komt. Wij bidden dat zijn zegenende hand ons mag behoeden voor onheil en gevaar. Wij bidden dat zijn nabijheid ons mag behoeden voor moedeloosheid of verdeeldheid. Wij vragen alle gelovigen om persoonlijk, in het gezin of in hun leefgroep te blijven bidden dat deze crisis spoedig mag keren.
Oktobermaand, de herfst is daar. Reeds vallen vele blaren en in mijn hart trilt weer een snaar; veel moois valt te ervaren. Ik neem mijn rozenkrans ter hand en laat de kralen glijden. Nog sterker wordt de liefdesband met Moeder aan mijn zijde. Ik leg de rozen aan haar voet om ze haar Zoon te geven; met elk weesgegroet wordt 't vredeskleed geweven.
Volgens het Jaarboek van de Katholieke Kerk met de cijfers van het kalenderjaar 2018 zijn er wereldwijd 1.328.993.000 katholieken. Het aantal katholiek gedoopten is in 2018 met 15.716.000 gestegen vergeleken met 2017. Ook in Europa steeg het aantal katholieken met 94 000 ten aanzien van 2017. De continenten met de sterktste stijging zijn Afrika en Azië. De stijging is vooral te wijten aan de stijging van het bevolkingscijfer.
Het aantal katholieken is goed voor 17,73 procent van de wereldbevolking.
Het is gedaan met al die ijdle dingen! De maan speelt op de zilvren avondfluit; hij zingt nu niet meer mee, dat lied is uit, een schooner stem kon in zijn ziele dringen.
Hij zal in d' afgrond van Gods liefde springen, trekt zijn verleden en zijn kleéren uit, en in een pij, met zijne ziel als luit, gaat hij al beedlend langs de huizen zingen,
zingt voor den wolf, de vogels en de bloemen, kan al wat leeft zijn broers en zusters noemen, de Liefde zingt hem mager als een riet.
In zulke pure mensch wil God staan branden, boort hem Zijn vuur door voeten, hart en handen. Uit elke wonde juicht het zonnelied!
Soms zit hij in een oude perenboom En merelt Soms staat hij op zijn hoofd in een klein kind Want hij is altijd soms. Hij is geen kerk van holle eeuwigheid Hij is geen kathedraal van hoge lege almacht Hij is een nu, een hier, een altijd soms Soms lust die schuimt Soms een verliefdheid En wee de maagd.
Maar altijd is hij overal in alles Zoals het is Zoals het soms en altijd anders is.
Het was vroeg in de morgen de eerst dag van een nieuwe tijd
en het gebeurde dat Hij die was gestorven koud als een steen daar lag achter een steen geborgen opstond in het licht liep de dood meester en terugriep de in verdriet verdwaalden de herder bleek die waarlijk tot in de dood afdaalde voor zijn schapen
het was vroeg in de morgen de eerste dan van een nieuwe tijd.
Psalm 23 Ik wil van God als van mijn Herder spreken. Onder zijn hoede zal mij niets ontbreken. Groen is het land waarin Hij mij doet komen, fris is de bron die Hij voor mij doet stromen. Hij sterkt mijn ziel en wijst mij rechte wegen, opdat ik Hem zal prijzen om zijn zegen. Zelfs door een dal van diepe duisternissen waar ik het licht der levenden moet missen, vrees ik geen kwaad, want Gij zijt aan mijn zijde met stok en staf, tot troost en tot geleide. Onder het oog van hen die mij verraden richt Gij mij toe het nachtmaal der genade. Gij zalft mijn hoofd met d'olie van uw vrede, Gij vult mijn kelk met gelukzaligheden. Ja, zaligheid en liefde en welbehagen zullen mij volgen al mijn levensdagen. Ik zal het welkom horen van mijn Koning en jaar aan jaar verblijven in zijn woning.
De heldere tafels zonder tooi gedekt. Borden en bekers. Onversierd bestek. Het boek waaruit men ons zal lezen ligt, terwijl de lector rechtop wacht, nog dicht.
De staande bel, het echoloze sein voor de gemeenschap. Aangezeten zijn. Bewegingen van handen. Op de dis de sneden brood, de rondgedeelde vis.
Geluid dat geen geluid is. Bijna licht. Voor elke vensternis een vergezicht. De vragen al vergeten en verhoord. Geen ander dan de lector heeft het Woord.
Je bent mij zo nodig. Ik weet wel dat de Heer mijn herder is en dat Hij mij niets laat ontbreken, maar wanneer jij mij dat niet bent, weet ik niet wat
mijn leven nog kan zijn. Wanneer Hij jou niet geeft, geeft Hij mij niets, want wat mij niet gereikt wordt door jouw hand is dood voordat ik het ooit krijgen zou.
Dat kan niet, zeg je, want dan stel je mij voor Hem, een verantwoordelijkheid die ik niet dragen kan. Weet je dat zeker ?
Lees de psalm. Wie dorst schenkt Hij in overvloed zijn wijn. Maar, liefste, wie anders dan jij is mij zijn beker ?
Franciscus herinnert aan het verhaal van Kaïn en Abel – net als bij zijn eerste reis naar Lampedusa: “Waar is je broeder?”, “Ben ik dan de hoeder van mijn broeder?” Het antwoord geeft de barmhartige Samaritaan. Hij loopt niet onverschillig in een boog om de problemen heen, maar ontfermt zich over de lijdende medemens. “There are people dying.” De tijd dringt, we weten wat we moeten doen: “Heal the world. Make it a better place”.
Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots. Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots. Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs. Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs. Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk: zo'n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk.
Des levens aanvang glinstert weer, geen gisteren en geen morgen meer, geen tijd meer en geen uren, geen grenzen en geen muren; en alle angst voorbij, verlost van schaduw en van schijn, wordt pijn en smart tot vreugd verheven!
Hoe kan het zo eenvoudig zijn! Hoe kan het leven Hemel zijn, met U, o kern van alle leven!
Wij hebben met elkaar gewandeld waar de dingen begonnen aan hun heerlijkheid: op de eerste dag van de stenen tijd, in de eerste tuin van de kale aarde.
En sindsdien, God, lijden wij aan elkander, roepen wij uit de diepten : Adam! Heer! tot Gij het zwaard wegneemt, de sterren weer laat dalen, en ik in uw mens verander.
Wij missen elkaar, wij kunnen niet slapen. Ik voel uw adem's nachts langs mijn verdriet; Gij hoort mijn pen krassen die U niet ziet.
Ik haat mijn appel ; Gij uw vlammend wapen. Wind, sterren en dromen, beken het maar: wij willen weer wandelen met elkaar.
'Heer blijf bij ons, de zon gaat onder.' Wij boden dan het avondbrood den vreemden man, die langs de baan met ons was meegegaan. En wijl hij, 't zegenend de oogen sloot, gebeurde het: Zijn aangezicht verklaarde in een hemelsch licht, waarin hij plotseling verdween Dit was het wonder. Wij stonden weer alleen, doch vouwden blij onz' handen. Het was alsof Hij door ons heen verdween en t licht in ons is blijven branden. Blijf zoo in ons, o Heer, de zon gaat onder!
Vanbinnen soms voel ik diep vanbinnen iets van God ik wou dat ik die dingen op kon schrijven maar als 't naar buiten komt is het kapot die dingen kunnen beter binnen blijven Toon Hermans (1916-2000)
De zachte lucht hangt rond mijn oren en in haar hangt de zonneschijn. Ik kan de dingen nu weer horen, zoals God wil dat ze zijn. Ik wacht maar tot ik kan luisteren, dat kan ik beter bij de maan of als alle dingen verduisteren om voor de nachtlucht dicht te gaan. Dan voel ik mijn handen veranderen tot een breed opgezet met de vingers aan elkanderen voltrokken nachtgebed.
Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.
Beken elkaar uw zonden en bid voor elkaar, dan zult u genezen. Want het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet. Elia was een mens als wij, en nadat hij vurig had gebeden dat het niet zou regenen, is er drie-en-een-half jaar lang geen regen gevallen op het land. Toen bad hij opnieuw, en de hemel gaf regen, en het land bracht zijn vrucht weer voort.
Wanneer Gij komt, 't kan heden zijn, 't kan etenstijd met allen zijn, 't beloofde land, 't verwacht festijn, 't kan vreugde zijn of aardse pijn.
Wanneer Gij komt, 't kan morgen zijn, 't kan dageraad of avond zijn, de goede Herder kan het zijn, de Man met balsem, brood en wijn.
Wanneer Gij komt, 't kan middag zijn, door 't kruispunt loopt de dwarse lijn, met vuur gezuiverd staan wij rein, 't kan 't heerlijk uur der liefde zijn.
Wanneer Gij komt, nacht kan het zijn, 't kan donkerheid vol tranen zijn, of, vallen wij uit 't ijdel schrijn, 't kan 't laatste woord voor 't sterven zijn.
Wanneer Gij komt, 't kan eeuwig zijn, Uw lichaam kan zo glanzend zijn, 't kan Pasen in de bloesems zijn, Gij kunt voorgoed gekomen zijn.
Dank U, Vader van ons leven en ons zozeer toegewend dat U, eeuwig, hoog verheven, elk van ons bij name kent. Dank U, dank U, Heer der Heren, dat U onze Vader bent.
Dank U, Christus, met ons lijden en de dood zozeer begaan, dat U ons daarvan bevrijdde met een mensenlichaam aan. Dank U, dank U, Jezus Christus, broeder-God in ons bestaan.
Dank U Geest, voor alle gaven aan ons hart en ons verstand; die ons hoop geeft op de haven van ons ware vaderland. Dank U, dank U, Geest van liefde, voor het vuur dat in ons brandt.
Psalm 23 Ik wil van God als van mijn Herder spreken. Onder zijn hoede zal mij niets ontbreken. Groen is het land waarin Hij mij doet komen, fris is de bron die Hij voor mij doet stromen. Hij sterkt mijn ziel en wijst mij rechte wegen, opdat ik Hem zal prijzen om zijn zegen. Zelfs door een dal van diepe duisternissen waar ik het licht der levenden moet missen, vrees ik geen kwaad, want Gij zijt aan mijn zijde met stok en staf, tot troost en tot geleide. Onder het oog van hen die mij verraden richt Gij mij toe het nachtmaal der genade. Gij zalft mijn hoofd met d'olie van uw vrede, Gij vult mijn kelk met gelukzaligheden. Ja, zaligheid en liefde en welbehagen zullen mij volgen al mijn levensdagen. Ik zal het welkom horen van mijn Koning en jaar aan jaar verblijven in zijn woning.
Dank U, Vader van ons leven en ons zozeer toegewend dat U, eeuwig, hoog verheven, elk van ons bij name kent. Dank U, dank U, Heer der Heren, dat U onze Vader bent.
Dank U, Christus, met ons lijden en de dood zozeer begaan, dat U ons daarvan bevrijdde met een mensenlichaam aan. Dank U, dank U, Jezus Christus, broeder-God in ons bestaan.
Dank U Geest, voor alle gaven aan ons hart en ons verstand; die ons hoop geeft op de haven van ons ware vaderland. Dank U, dank U, Geest van liefde, voor het vuur dat in ons brandt.
Nachtgod Ik zal U maar God noemen. Ik weet ook geen andere naam. God dan! Ik ben zeer ver van de bloemen en zo dicht bij het raam. Ik kijk naar de sterren, waar kinderen U zien, maar mij zijt Gij ver en Gij luistert misschien. Ik erken het, ik ben maar een mens, bestemd voor de sprong ver over zijn grens.
Ik heb zijn beeltenis maar vaag in mijn gedachten en ik weet haast niets van hoe hij sprak en hoe hij keek 'k zou willen weten hoe hij liep en hoe hij lachte 'k zou willen weten hoe hij door zijn haren streek
'k zou willen weten of Hij appels at of noten en hoe hij hoestte als hij bij de oever stond hoe hij zijn baard geknipt heeft en zijn neus gesnoten iets van zijn oogopslag, zijn tanden en zijn mond
en hoe hij sliep en hij heeft ontbeten en of hij koffie dronk of thee bij het ontbijt en of hij weles met de deuren heeft gesmeten en of hij hield van knoflook of van zoetigheid
maar ik ruik wierook, plechtig klinkt in alle talen wat hij gezegd heeft, en ik verdwaal in mijn gebed want ik zoek de kleuren van zijn kleed en zijn sandalen ik zoek gewoon de Man van Nazareth
De heldere tafels zonder tooi gedekt. Borden en bekers. Onversierd bestek. Het boek waaruit men ons zal lezen ligt, terwijl de lector rechtop wacht, nog dicht.
De staande bel, het echoloze sein voor de gemeenschap. Aangezeten zijn. Bewegingen van handen. Op de dis de sneden brood, de rondgedeelde vis.
Geluid dat geen geluid is. Bijna licht. Voor elke vensternis een vergezicht. De vragen al vergeten en verhoord. Geen ander dan de lector heeft het Woord.
Anton van Wilderode (1918 - 1998)
Wie er ooit was net als ondergetekende zal dit zeker herkennen! Een aanrader er even te verblijven!
Heer, soms gebeuren er zorgwekkende en verwarrende dingen in ons leven. Help ons dan om ze altijd van de positieve kant te bekijken. Leer ons om in alle omstandigheden op te zien naar uw goedheid, barmhartigheid en liefde. Geef dat we ons zullen richten op de kracht van uw machtige hand en op de manier waarop U onze problemen kunt beïnvloeden en veranderen. Verander alles wat beangstigend en negatief is in onze ogen in iets positiefs en moois.
Lief Vrouwke, ik kom niet om te bidden maar om een poos bij U te zijn. Ik heb U niets te geven Niets te vragen deze dag. Ik bezit alleen de grote vreugde dat ik U bekijken mag. Lief Vrouwke, ik kom niet om te spreken maar om een poos bij U te zijn. Ik heb U niets te zeggen niets te vragen deze dag. Maar bewaar voor mij de grote vreugde dat ik U bekijken mag. Lief Vrouwke, Ik kom niet om te zingen maar om een poos bij U te zijn. Ik heb U niets te bieden niets te vragen deze dag Laat voor mij alleen de grote vreugde als ik Moeder zeggen mag.
Het feest viert de geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim. De ontvangenis van Maria en haar geboorte worden het eerst beschreven in de tweede eeuw, namelijk in het apocriefe 'Evangelie over de geboorte van Maria'
De eerste bronnen die de viering van Maria's geboorte bevestigen, dateren uit de 6e eeuw. De feestdag werd aanvankelijk vooral gevierd in Jeruzalem als kerkwijdingsfeest van de basiliek H. Anna, Maria's moeder.
Deze basiliek was voor de herbouw in de 6e eeuw gewijd aan Maria. Vervolgens verspreidde de devotie zich naar het westen en was in de Middeleeuwen al een van de belangrijke kerkelijke feestdagen
De datering op 8 september is ontleend aan de traditie. Op basis van deze datum werd later de viering van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis bepaald (nl. 8 december, 9 maanden voor 8 september).
Op 8 september vieren wij het feest van Maria geboorte, negen maanden na haar onbevlekte ontvangenis. Het is feest in de schoot van Anna en Joachim, haar ouders, het is feest voor heel het volk dat uitkijkt naar de komst van de Messias, de Verlosser. Het is feest in de Kerk die in de geboorte van Maria het begin van het nieuwe verbond gedenkt. Zoals elke verjaardag ons herinnert aan de blijdschap van de geboorte van een mens, zoals is Maria’s verjaardag een herinnering aan de nakende komst van de Mensenzoon, maar het is nog meer. Wij gedenken Maria’s geboorte en dit betekent naast herinnering aan een moment in de geschiedenis ook het opnieuw beleven van de heilsgeschiedenis. Wij mogen nu, zoveel jaar later, opnieuw beleven hoe God zijn heil toont aan ons, gelovigen van nu, de Maria’s van deze tijd. Gelukkige verjaardag aan ieder die, zoals Maria, voluit ‘ja’ zegt aan de Heer!
Het is meteen de startdatum van de noveem te Dadizele!
De maand oktober wordt van oudsher ook wel de Rozenkransmaand genoemd. In deze maand is er bijzondere devotie tot de H. Maagd Maria, de moeder van Jezus. De rozenkrans is een gebedssnoer. Tijdens het bidden worden de zogeheten Blijde, Droevige en Glorievolle Geheimen overwogen, een korte samenvatting van het levensverhaal van Jezus en Maria. Enkele jaren geleden zijn daar de Geheimen van het Licht aan toegevoegd.
Moge de creativiteit van de Heilige Geest ons aanmoedigen nieuwe vormen uit te vinden van familiale gastvrijheid, van vruchtbare broederlijkheid en van universele solidariteit.
Het doet me vaak pijn om te zien hoe soms mensen uit mijn dichte omgeving, ver weg van God staan. Sommigen hebben wel een Katholieke opvoeding gekregen, maar ze gaan niet verder in hun geloof. Ik kan dan wel voor hen bidden, maar ik had vaak het gevoel dat het geen verschil maakte.
Lieve mensen van de groep een zalige hoogdag van O.L.VROUW ten hemel opgenomen, moge onze Hemelse Moeder onze voorspraak zijn onze steun en toeverlaat opdat wij altijd met vertrouwen mogen leven, wat er ook gebeurt. Zalige hoogdag!
Vandaag vierde ik mijn 65e verjaardag. Ik dank U God, voor al het goede, dat ik in het afgelopen jaar heb gekregen. Ik dank U ook voor alle vriendschap en liefde die van mensen is uitgegaan naar mij. Ik wil U betrekken bij alles wat mij vandaag toegewenst is. Heer onze God, ik smeek uw zegen af over ieder die vandaag aan mij dacht met een lieve verjaardagswens of –groet of aanwezig was vandaag.
Het Franse bedevaartsoord Lourdes organiseert op 16 juli een mondiale bedevaart, onder het motto: Lourdes United. Het evenement in 10 verschillende talen, onder meer het Nederlands, neemt 15 uur in beslag. Hoogtepunt is het gebed bij de grot tussen 16 tot 18 uur, dat ook live te volgen is via verschillende tv-zenders, radiostations en sociale netwerken.
De digitale bedevaart is opgebouwd rond het rozenkransgebed, processies en gebed, afgewisseld met archieffragmenten en livemuziek. De zogenaamde e-bedevaart staat in het teken van de thema’s solidariteit, engagement en het zoeken naar zin.
Omwille van de coronapandemie was het bedevaartsoord voor het eerst sinds zijn ontstaan meer dan twee maanden publiek ontoegankelijk. Daardoor werden ook honderden groepsbedevaarten noodgedwongen afgelast. Sinds kort is opnieuw een beperkt aantal pelgrims, onder strikte voorwaarden, welkom.
Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Paus herhaalt oproep voor wereldwijd staakt-het-vuren.
De oproep tot een wereldwijd en onmiddellijk staakt-het-vuren is lovenswaardig, omdat het vrede en veiligheid mogelijk maakt die noodzakelijk zijn voor de meest dringende humanitaire hulpverlening. Ik hoop dat dit besluit doeltreffend en snel zal worden uitgevoerd in het belang van de vele mensen die lijden. Moge deze resolutie van de Veiligheidsraad een moedige eerste stap in de richting van een vreedzame toekomst worden.
Goede God, vol vertrouwen leg ik deze dag in uw handen, alles wat ik heb meegemaakt: mijn lukken en mislukken, mijn zorgen en mijn vreugden. Bij U is alles goed geborgen. U bent mijn toevlucht.
God ik ben zo moe vanavond, ik kan niet bidden. Mijn geest is versuft. Ik kan niets anders doen dan het in uw handen leggen. Ik geef me over aan de slaap en vertrouw me aan U toe. Waak over al uw mensen.
Bewaar ons in uw vrede.
Welterusten iedereen en morgen weer een mooie zegenrijke dag!
In de christelijke traditie hebben heel wat grote geesten zich gebogen over de belangrijke rol van opvoeders en leerkrachten. Zoals Don Bosco, die leerde dat geen enkele les echt landt zonder een klimaat van vertrouwen en liefde.
Lieve God, het is heerlijk mens te zijn: genieten van de zon, kijken naar de vogels in de lucht, luisteren naar prachtige muziek. Het is heerlijk om de geur op te snuiven van de prachtige natuur, het gevoel van wat wind door je haren. Het is heerlijk om kinderen te zien spelen, om te dromen van een mooie toekomst, om lief te hebben. Wij danken U voor de vogels en de bloemen, voor de seizoenen en al het nieuwe leven dat nu overal volop zichtbaar is. Dank U wel dat wij U steeds weer mogen ontmoeten in de stilte, alles aan U voor mogen leggen en van U nieuwe energie krijgen om het ons leven te leven, zoals U dat hebt bedoeld. Heer laat zo ons geloof een baken van licht zijn in een donkere wereld, een bron van blijdschap in een wereld die gebukt gaat onder allerlei soorten crisis. Geef vrede Heer en laat de zachte krachten het winnen van oorlog en geweld, van angst en eigen gelijk.
Paus Franciscus heeft drie mariale titels toegevoegd aan de traditionele Litanie van Loreto, die genoemd is naar de populaire bedevaartplaats in Italië. Maria wordt in de litanie door de tussenkomst van paus Franciscus voortaan ook aangeroepen als Moeder van Barmhartigheid, Moeder van de Hoop en Troost en Hulp van de Migranten, meldt de brief van kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Bediening van de Sacramenten, aan de voorzitters van bisschoppenconferenties wereldwijd. De eerste aanroeping wordt geplaatst na Mater Ecclesiæ (‘Moeder der Kerk’), de tweede na Mater divinæ gratiæ (‘Moeder der goddelijke genade’), terwijl de derde geplaatst wordt na Refugium peccatorum (‘Toevlucht der zondaars’).
De aankondiging van de toevoeging werd allicht niet toevallig op zaterdag 20 juni, VN-Wereldvluchtelingendag, bekendgemaakt.
Het was een vanzelfsprekendheid, zefs voor hen die geen pilarernbijters waren. Tv moest uit en geen gegiechel tot we konden beginnen aan het avondgebed. Voor we gingen slapen ons gebed opzeggen en dan een kruiske vragen aan papa en mama. En voor we onze kamer binnen gingen nog een kruisje nemen bij het wijwatervat.
15-jarige Italiaanse jongen wordt op 10 oktober zalig verklaard
Carlo Acutis, die op zijn vijftiende aan een vorm van leukemie is overleden, wordt op 10 oktober in Assisi zalig verklaard. Dat heeft kardinaal Angelo Becciu, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, bekendgemaakt.
De procedure voor de zaligverklaring werd in oktober 2012 opgestart. In 2018 werd Carlo Acutis door paus Franciscus erkend als eerbiedwaardige. Begin dit jaar werd in Brazilië een mirakel erkend dat aan zijn tussenkomst wordt toegeschreven. Aanvankelijk was het de bedoeling om hem al vroeger zalig te verklaren.
Carlo Acutis overleed op 12 oktober 2006. Hij ging dagelijks naar de mis en had een grote verering voor Maria. Zoals vele jongeren van zijn leeftijd had hij een belangstelling voor het programmeren van computers, het bewerken van films en het ontwerpen van websites. Sommigen hopen daarom dat deze cyberapostel uitgeroepen wordt tot patroon van het internet, al bestaan daarvoor nog andere kandidaten. Carlo deed ook vrijwilligerswerk bij kansarme kinderen en bejaarden. De Milanese tiener overleed aan leukemie en werd in Assisi begraven. Daar wordt hij op 10 oktober ook in de Sint-Franciscusbasiliek zalig verklaard.
Een paar maanden nadat Mozes de joden uit Egypte had geleid, hadden ze verschrikkelijke honger. Ze mopperden tegen Mozes: ‘We waren beter bij de vleespotten in Egypte gebleven. We moesten daar wel hard werken en we waren er niet vrij, maar we hadden tenminste genoeg vlees en brood om te eten. Jij hebt ons alleen maar naar de woestijn gebracht om ons allemaal van honger te laten doodgaan!’
Toen zei God tot Mozes: ‘Tegen de avond zal ik voor vlees zorgen en elke ochtend zal ik voor jullie brood laten regenen uit de hemel. De mensen moeten het verzamelen en zoveel nemen als ze nodig hebben.’ En ’s avonds kwam er een vlucht kwartels die neervielen over het kamp van de joden. De volgende morgen hing er dauw rondom het kamp. Toen die was opgetrokken zagen ze overal op de grond een fijne, korrelige laag. Het was wit en smaakte naar honingkoek. De joden verzamelden het en aten het op. Ze noemden het manna. Elke ochtend, zolang ze door de woestijn trokken, zorgde God dat er manna was voor zijn volk.
Onze vader in de hemel, Wij hopen en wensen dat uw naam heilig mag zijn over de hele aarde. Wij hopen en wensen dat uw droom voor de mensen waar mag worden, op aarde en in de hemel. Geef ons wat we vandaag nodig hebben, en vergeef ons onze fouten. Help ons om ook aan anderen hun fouten te vergeven. Help ons om sterk te zijn en wapen ons tegen het kwaad. Amen.
Vrienden, we zijn hier samen en dragen in onszelf een stilte. Een stilte die in de eerste plaats angst oproept de angst van iemand wiens adem stokt, aan wie de adem ontnomen wordt gewelddadig. Acht minuten lang stilgemaakt worden. « Please. I can't breathe » Woorden die ons achtervolgen als spoken in de nacht, gevolgd door een beklemmende stilte, die uitdeint, de wereld rond.
Iedereen houdt de adem in en luistert. Luistert eindelijk.
En kijkt. Zoekt ogen die begrijpen handen die helpen. Handen die tranen wissen en boeien losmaken. En bevrijden van lichamen die verpletteren. Handen die omarmen niet om te versmachten, maar om wapens neer te leggen, en instrumenten te bouwen, voor de vrede.
Voeten die zich spoeden om hulp te vinden en leiden naar een veilige plaats.
Een stem die kan schreeuwen van verontwaardiging. Maar ook fluisteren, en zwijgen. Waar nodig. Als we in de ban zijn van geweld en onrecht, ook dan nog komt de profeet met een droom van gerechtigheid en goedheid.
Laat mij 'smaak' en 'licht' zijn. Ik weet niet of ik uw uitdaging wel aan kan, God. Gelukkig zijn er momenten waarop ik voel dat mijn inzet voor het evangelie smaak en licht geeft aan mijn samenleven met anderen.
Maar er zijn ook momenten dat mijn christen-zijn smakeloos en krachteloos lijkt en dat ik me laat meesleuren in de maalstroom van oppervlakkigheid.
Schud me dan wakker, God, en laat me in het hart van medemensen een vuurwerk van tederheid tevoorschijn toveren in alle kleuren van de regenboog als een wonderlijk samenspel van licht en liefde.
Hoe lang, Heer? Hoe lang zal ik eenzaam op raad moeten zinnen, draag ik van dag tot dag zwijgend mijn droefenis? Hoe lang zal mijn vijand mij uit blijven dagen?
Psalm 13 is de kreet van zwarte Amerikanen. We roepen hem al eeuwenlang. Maar we kunnen het niet langer alleen doen. Totdat jij dicht naar ons lijden toegroeit, tot het je ogen en oren, je geest en je hart vult, tot jij met zwarte Amerikanen losbreekt van het kruis, kan er geen Pasen zijn voor Amerika.
Met de versoepeling van de lockdown voor de erkende erediensten kan de pastorale rouwzorg die geloofsgemeenschappen proberen te bieden nu een aanvulling krijgen in gedachtenisvieringen. Zo'n viering kan de getroffen families helpen in het rouwproces. Samen met een ruimere groep familieleden of vrienden de naam van de overledene opnieuw noemen, samen stil worden en bidden om vrede en nieuwe hoop: het kan een bron van kracht zijn én een manier om het gemis een plaats te geven.
De Interdiocesane Commissie voor Liturgie (ICL), werkte een viering uit voor zowel een gemeenschappelijke als voor een individuele gedachtenisdienst. Ook voor een uitgestelde uitvaart na crematie wordt zo’n viering aangeboden. In de voorbije maanden werd bij crematie immers de asurne soms in bewaring gegeven bij een uitvaartverzorger om later een afscheidsviering te kunnen voorzien met een ruimere groep aanwezigen.
Al deze vieringen kunnen plaatsvinden op een weekdag, overdag of ’s avonds.
Er wordt ook een suggestie aangeboden van een kort gebedsmoment dat families kunnen houden als ze een bezoek brengen aan het graf van hun overledene.
Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen, want u weet dat u van de Heer een erfenis als beloning zult ontvangen – uw meester is Christus!
Juni noemt men de Heilig Hartmaand. Zoals men in de maand mei bijzonder kijkt naar Moeder Maria, zo richten we in de maand juni de blik op het Heilig Hartbeeld. Voor hen die niet direct weten wat wordt bedoeld: een Heilig Hartbeeld is een beeld wat Jezus voorstelt, Jezus wijst daar naar Zijn Hart.
Eigenlijk is het een voorstelling van Jezus met een heel mooie boodschap. Als ik aan kinderen de betekenis van het Heilig Hartbeeld moet uitleggen, dan vraag ik hen: Wat zou je denken als iemand je een briefje geeft met daarop een hartje getekend ? Je krijgt dan altijd het antwoord: ik zou denken dat die verliefd op me is.
Eigenlijk is dat ook de boodschap van het Heilig Hartbeeld. Als we dat beeld zien, dan worden we eraan herinnerd dat we geloven in een God die van ons houdt.
Pandemie moet verlangen om te dienen wakker maken.
'Pandemie moet verlangen om te dienen wakker maken'
Paus Franciscus heeft de katholieken zondag voor Pinksteren opgeroepen om de pandemie van het coronavirus te gebruiken om 'het verlangen in ons wakker te maken om te dienen en om het goede te doen'.
'Hoe verkeerd is narcisme in deze tijd van pandemie: de neiging om alleen aan onze eigen behoeften te denken, onverschillig te zijn voor die van anderen en niet onze eigen zwakheden en fouten toe te geven', zei de paus op zondag tijdens de Pinkstermis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.
De paus vroeg God om 'ons te bevrijden van de verlamming van egoïsme en in ons het verlangen te wekken om te dienen, om goed te doen. Nog erger dan deze crisis is de tragedie door onszelf in te sluiten'.
Met een gebed bij de Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen, online gedeeld in andere Mariaoorden, vroeg de paus Maria’s hulp in de strijd tegen corona.
Het rozenkransgebed ter afsluiting van de Mariamaand mei vond plaats in verbondenheid met de bekendste Mariaheiligdommen over de hele wereld. Het publiek dat speciaal voor het gebed uitgenodigd was, bestond uit tientallen personen die een besmetting het coronavirus hebben overleefd, nabestaanden van overleden coronapatiënten, verpleegkundigen, artsen en ziekenhuispastores.
De plechtigheid bij de nagebouwde Lourdesgrot van Massabielle bestond uit het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Dat gebed werd simultaan meegebeden door gelovigen via de sociale media.
Aan het einde van de viering begroette de paus in het Spaans een voor een en bij naam de vele Mariaheiligdommen in Latijns-Amerika die via livestream met Rome verbonden waren. Hij begroette hen in zijn moedertaal, bedankte hen voor hun meebidden en -leven, en riep met hen Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, de patrones van Mexico en heel Latijns-Amerika, aan.
Paus Franciscus heeft woensdag 27 mei 2020, een mirakel erkend op voorspraak van de Franse priester en kluizenaar Charles de Foucauld (1858-1916), die op 1 december 1916 in de Algerijnse Sahara werd vermoord en op 13 november 2005 door paus Joannes Paulus II zalig werd verklaard. Charles de Foucauld raakte, na een tumultueus leven, bekend dankzij zijn eenvoudige leven en zijn getuigenis over het Evangelie bij de volkeren in de Sahara. Zijn geschriften inspireerden mensen wereldwijd en legden de basis voor een spirituele familie.
Charles de Foucauld werd op 15 september 1858 in Straatsburg geboren. Hij kende een bewogen leven waarbij hij het familiefortuin verkwistte en werd als militair voor straf naar Algiers gestuurd. Daar raakte hij sterk onder de indruk van het geloof en de vroomheid van de moslims. Na zijn terugkeer naar Parijs schreef hij een groot reisverslag. Daarna ging een zoektocht van start naar de wortels van zijn geloof, dat hij vaarwel had gezegd. Op zijn 28ste werd hij na een tocht door het Atlasgebied bekeerd door abbé Huvelin, die bekend stond om zijn prediking en inzet voor de armen. In 1890 werd hij trappist en ging in een arme abdij in Syrië wonen. Daar was hij in 1895 getuige van het afslachten van meer dan 100.000 Armeense christenen door de Jonge Turken. Nadat hij toestemming had gekregen om de cisterciënzerorde te verlaten, om Onze-Lieve-Heer te kunnen volgen in zijn ascese en armoede, werd hij knecht bij de clarissen in Nazareth. In 1901 werd hij in Frankrijk tot priester gewijd.
Levende God, U roept ons op om te bouwen aan een wereld van vrede, gerechtigheid en zorg voor onze planeet. Maar we zien hoe mensen vergeten worden, hoe er ook in ons leven onrecht, afgunst en ruzie is. Geef ons de inspiratie van Jezus zodat we groeien tot een meer en beter mens-zijn, om met vreugde en hoopvol door het leven te gaan, ons bewust van onze opdracht om te bouwen aan goed samenleven, aan wereldwijde solidariteit. Schenk ons daartoe de moed en ontferm u hier over ieder van ons…
De laatste negen dagen van de paastijd, tussen Hemelvaart en Pinksteren, zijn heel geschikt om, met Maria verbonden, te bidden om de komst van de Heilige Geest. Er is nood aan gebed om het licht en de kracht van de Geest voor allen die uitzien naar genezing, solidariteit en vrede tussen de volkeren. De bisschoppen van ons land roepen de gelovigen daarom op om tijdens de pinksternoveen persoonlijk en in de huiskring trouw en eensgezind te bidden, zoals eertijds de elf apostelen met de Moeder van Jezus in de bovenzaal (cf. Hnd. 1,14).
Maar het is jammer dat sommige (leidinggevende (of ‘leiding opeisende’)) mensen God omkneden tot wie zij willen dat Hij is en dat beeld opdringen aan de ‘gelovigen’.
Ik geloof dat God het je méér dan gunt om seks te hebben met wie je wil, zo lang dat met wederzijdse instemming en wederzijds genot is en je niemand anders kwetst.
En of het God kan schelen of je anders bent door een kwaal ?
En of het God kan schelen dat hij ons een ziekte heeft gestuurd en ons kinderloos liet blijven ?
De coronatijden hebbben gezorgd voor een heropleving van de volksdevotie, in het bijzonder tot Onze-Lieve-Vrouw. Er worden dan ook meer dan anders kaarsen gekocht, ook in de grootwarenhuizen. Maar ook op bedevaartplaatsen waar helaas geen diensten kunnnen doorgaan, worden massaal kaarsen aangekocht en gebrand. Er zijn ook mensen die de hulp inroepen van één of andere heilige.
Deze zusters die ervoor instaan? zijn normaal aanwezig bij de ouderen die niemand hebben in het woon-en zorgcentrum, maar door hun leeftijd zijn ze er voorlopig niet meer welkom.
Heer Jezus, nu wij niet kunnen samenkomen om uw sacramenten te vieren: blijf bij ons met uw Woord van liefde en leven.
Heer Jezus, nu velen van ons zich eenzaam of moedeloos voelen, of verdrietig om het afscheid van een geliefde: blijf bij ons met uw tekens van hoop en troost.
Heer Jezus, nu velen hunkeren naar wat meer sociaal contact, of zoeken naar evenwicht tussen gezin en werk: blijf bij ons met uw wijsheid en mildheid.
Heer Jezus, nu velen wereldwijd nog steeds de strijd aangaan met dit virus dat zovele slachtoffers maakt: blijf bij ons met uw zegen en kracht.
Heer Jezus, nu wij deze bijzondere paastijd vieren en uitzien naar Pinksteren: kom bij ons met uw Geest die leven geeft en ons in liefde zendt.
Bidden om genezing, gerechtigheid, welzijn en geluk is bidden om wijsheid, inzicht, kracht, inspiratie, moed en volharding voor onszelf en voor de mensen die ons en anderen kunnen helpen en de wereld besturen.
Groepsbedevaarten zijn voorlopig niet aan de orde. Je kunt wel op Mariabedevaart in de eigen stad en al wandelend naar Mariabeelden zoeken.
Heb jij er al eens op gelet hoeveel Mariabeelden er in je stad staan? Ze bevinden zich op de hoek van een gebouw, ingewerkt in een gevel of in een kapelletje. In Brugge alleen al zijn er meer dan 300 Mariabeelden. Zelfs het kleinste dorp heeft ergens wel een Mariabeeld.
Nu de coronamaatregelen ook de meibedevaarten in het gedrang brengen, kan het een kans zijn om Mariabeelden te ontdekken in eigen stad.
Maak er - net zoals de berenzoektocht - een gezinsgebeuren van en wandel door je stad op zoek naar een Mariabeeld.
Jouw hemelse Vader weet precies wat je nodig hebt, Hij zorgt voor jou!
Gods zorg is zichtbaar in Zijn schepping; De merel verzamelt besjes en wormpjes in haar snavel, en ze brengt het naar haar jonkies die met wijdgeopende snavels wachten op al dat lekkers!
Jouw hemels Vader voedt ze, ga jij ze niet verre te boven? Maak je dan niet bezorgd. Jouw Abba Vader is sterk en machtig en Zijn liefde voor jou is zo groot, jij bent Zijn geliefde kind en daar zorgt Hij voor.
Jouw Vader geeft overvloedig en deelt Zijn zegen met jou. Hij verzadigt jou met Zijn liefde, omdat Hij oneindig veel van je houdt!
Maria, Troosteres van de getroffenen, omhels al uw kinderen in nood en bid dat God zijn almachtige hand mag uitsteken en ons zal bevrijden van deze vreselijke pandemie, zodat het leven weer sereen zijn normale gang kan gaan.
Aan U, die op onze reis schijnt als een teken van verlossing en hoop, vertrouwen wij ons toe, o Goedertieren, o Liefdevolle, o Lieve Maagd Maria.
Geliefde Moeder, help ons te beseffen dat we allemaal lid zijn van één grote familie en de band te erkennen die ons verenigt, zodat we in een geest van broederlijke solidariteit, kunnen helpen om talloze situaties van armoede en nood te verlichten. Maak ons sterk in het geloof, volhardend in dienstbaarheid, vasthoudend in gebed.
Bescherm de artsen, verpleegsters, gezondheidswerkers en vrijwilligers die zich in de frontlinie van deze noodtoestand bevinden en hun leven riskeren om anderen te redden. Steun hun heldhaftige inzet en verleen hen kracht, edelmoedigheid en een blijvende goede gezondheid.
Wees degenen nabij die de zieken dag en nacht bijstaan en de priesters die, in hun pastorale zorg en trouw aan het Evangelie, iedereen proberen te helpen en te steunen.
Moeder van God en onze Moeder, bid voor ons tot God, de Vader van de Barmhartigheid, dat er een einde komt aan dit grote lijden en dat hoop en vrede weer dagen. Pleit bij uw goddelijke Zoon, zoals U dat in Kana deed, zodat de families van de zieken en de slachtoffers getroost worden en hun harten worden opengesteld voor vertrouwen.
Maagd Maria, richt uw barmhartige ogen op ons te midden van deze coronaviruspandemie. Troost hen die radeloos zijn en rouwen om hun dierbaren die zijn gestorven en soms begraven zijn op een manier die hen diep pijn doet. Sta dicht bij wie zich zorgen maken om hun dierbaren die ziek zijn en die, om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, niet dicht bij hen kunnen zijn. Vervul met hoop wie zich zorgen maken over de onzekerheid van de toekomst en de gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid.
Paus Franciscus vraagt om in de meimaand tot Maria te bidden
In een op zaterdag 25 april gedateerde brief herinnert paus Franciscus alle gelovigen eraan dat mei van oudsher Mariamaand is. Hij vraagt nadrukkelijk om de schoonheid van het rozenkransgebed thuis te herontdekken, vooral in deze tijd van beproeving. Hij voegt ook twee gebeden – een korte en een langere versie - eraan toe die hij speciaal schreef om de hulp van Maria in deze barre coronatijden af te smeken.
In zijn brief onderstreept de paus het belang van het rozenkransgebed in de meimaand als een essentiële mijlpaal in de maand van Maria. Hij verwijst naar de zo goed als wereldwijde lockdown en nodigt alle mensen van goede wil uit om thuis de paternoster te bidden, samen met geliefden of individueel.
Gebed van een 6-jarige jongen tegen de coronapandemie
De foto van een Peruaanse jongetje dat op zijn knieën tot God bidt, staat blijkbaar symbool voor onze hoop en ons vertrouwen in deze coronatijden.
De jongen is Alen Castañeda Zelada. Hij vertelde dat hij ging bidden omdat hij zijn grootouders zo dolgraag ziet.
Ik heb gebeden opdat God voor iedereen zou zorgen die de ziekte heeft, opdat de mensen thuis zouden blijven, en omdat er zoveel ouderen aan deze ziekte sterven, vertelde de jongen.
Het moet in je woonkamer, ziekenhuiskamer, in je cel... Bidden wij samen intens voor onszelf en voor alle anderen, zorgenden, zieken, overledenen, waar ook ter wereld!
Goede God, U hebt ons aan elkaar gegeven om elkaar te troosten en te bemoedigen, om te steunen en te dragen, om met elkaar te delen van onze rijkdom. Geef dat wij dit in deze onzekere tijden niet vergeten. Dat wij ontdekken mogen hoeveel wij voor elkaar kunnen betekenen. Tegelijkertijd bidden wij: help ons om elkaar vast te houden om elkaar te helpen en er te zijn voor elkaar. Dat we ons niet tegen elkaar laten uitspelen, dat we niet ons eigenbelang, de hebzucht de boventoon gaat voeren. Dat wij niet vergeten dat we alleen met elkaar deze wereldwijde crisis aankunnen. Dat wij weten, dat U bij ons bent, ons draagt, in goede tijden en in tijden van tegenspoed. Amen.
Heer God, Gij beschermt allen die op U hopen. Zegen uw kinderen en houd hen gezond en wel onder uw hoede. Wees de verdediger van uw volk: help het om de beproeving te doorstaan, opdat het, bevrijd van zonde en buiten het bereik van de vijand, altijd volhardt in uw liefde. Door Christus onze Heer
'Waarom zijt ge ontsteld en waarom komt er twijfel op in uw hart? Kijkt naar mijn handen en voeten: Ik ben het zelf.” ..... “Alles wat over Mij geschreven staat in de Wet van Mozes, in de profeten en psalmen moet vervuld worden. “
Toen maakte Hij hun geest toegankelijk voor het begrijpen van de Schriften.
Het was vroeg in de morgen de eerst dag van een nieuwe tijd
en het gebeurde dat Hij die was gestorven koud als een steen daar lag achter een steen geborgen opstond in het licht liep de dood meester en terugriep de in verdriet verdwaalden de herder bleek die waarlijk tot in de dood afdaalde voor zijn schapen
het was vroeg in de morgen de eerste dan van een nieuwe tijd.
Almachtige God, die genadig neerziet op Uw volk en altijd bekommerd zijt om de zieken en de zwakken; Uw Zoon Jezus Christus heeft zieken de handen opgelegd en hun zonden vergeven.
Zie genadig neer op hen die nederig voor U staan en bidden om genezing.
We bidden U in deze tijd van epidemie en nood, sta met Uw liefde en goedheid Uw volk bij. Wend deze ziekte van ons af, laat hen die erdoor getroffen zijn weer genezen, bescherm hen die door Uw goedheid, tot nu toe, ervan bewaard zijn gebleven en laat de plaag niet verder om zich heen grijpen. Heilige Maria, heil van de zieken, bid voor ons! Heilige Corona, bid voor ons! Heilige Sebastiaan, bid voor ons! Heilige Rochus, bid voor ons! Amen!
De paaswake is de belangrijkste en meest uitgebreide viering van het jaar. We vieren Pasen – het feest dat het volk van Israël al eeuwen vóór Jezus vierde als herinnering aan de uittocht uit Egypte – maar wij belijden dat Jezus de ultieme uittocht heeft volbracht: de doortocht van dood naar leven.
De liturgie van de paaswake wil ons eigenlijk zelf ook die doortocht aan den lijve laten ervaren. Want God heeft niet alleen Israël, niet alleen Jezus, door de duisternis naar het licht gevoerd: Hij maakt ook vandaag die doortocht met en voor ons.
Tot dat geloof wil de paaswake ons uitnodigen. Op verschillende manieren en momenten – door het tijdstip van de viering, de rituelen en symbolen, de teksten – herkennen we de beweging van donker naar licht, van dood naar leven, van graf naar verrijzenis.
Almachtige eeuwige God, Gij zijt de toevlucht voor hen die lijden. Zie met mededogen naar de nood van uw kinderen die getroffen zijn door de huidige pandemie. Verlicht de pijn van de zieken, geef kracht aan allen die hen verzorgen, laat de overledenen thuis komen in uw vrede en schenk in deze tijd van beproeving aan allen de vertroosting van uw barmhartigheid. Door Christus onze Heer.
In deze tijden zijn we elkaars lotgenoten die aankijken tegen hetzelfde kruis. Helaas staan er huilende vrouwen langs de weg en onder het kruis. Wie zal hen troosten? Wie zal ons troosten? Gelukkig zijn er de vele Simons van Cyrene en Veronica’s die helpen en verzorgen. Zij brengen licht in de duisternis. Zij getuigen van de liefde die sterker is dan de dood.
Blijf bij ons in de avond van de dag in de avond van ons leven, in de avond van de wereld.
Blijf bij ons met uw genade en goedheid met uw woord en sacrament, met uw troost en zegen.
Blijf bij ons als we overvallen worden door de nacht van droefheid en angst door de nacht van twijfel en verzoeking, door de nacht van armoede en vlucht, door de nacht van eenzaamheid en verlatenheid door de nacht van ziekte en pijn door de nacht van de bittere dood.
Blijf bij ons en bij alle gelovigen In tijd en eeuwigheid. Amen
In vele van onze kerken zal dit jaar geen halleluja weerklinken. Welnu, op de dag van de opstanding van de Heer was dat ook niet het geval.
Zo kunnen onze eigen isolement, angst en onzekerheid een toegangsdeur worden om dieper door te dringen tot de kern van de ervaring van Jezus: de enige op wie ik helemaal kan bouwen is God de Vader.
Als het ons gegeven wordt om deze genade echt te ontvangen, dan zal ons 'halleluja' dit jaar van heel diep komen.
In een videoboodschap paus Franciscus roept de gelovigen bij de start van de Goede Week op tot naastenliefde, solidariteit en creativiteit. Zijn boodschap is in eerste instantie bestemd voor al wie gebukt gaan onder de coronapandemie en al wie hen met de beste zorgen proberen te omringen.
Laten wij vrijgevig zijn en al wie in onze buurt in nood zijn, helpen - misschien telefonisch of via sociale netwerken. Laten wij er zijn voor de eenzaamste mensen. (...) Ook nu wij van elkaar geïsoleerd zijn, kunnen onze gedachten en onze geest met de creativiteit van liefde ver reizen. Precies dat hebben wij vandaag nodig: de creativiteit van de liefde!
Vergeten we tot slot niet de zieke en de bejaarde gelovigen die al langer niet in staat zijn ter kerke te gaan en die daardoor sowieso genoodzaakt zijn de liturgie te volgen via radio, televisie of internet. In deze dagen kunnen kerkgangers zich in het bijzonder in gebed met hen en met alle zieken en rouwenden verbonden voelen.
De Goede Week komt eraan, het hoogtepunt van het liturgisch jaar. Maar voor veel christenen wereldwijd wordt deze Goede Week wellicht de meest bizarre uit hun leven, want door de coronapandemie kunnen ze die niet in gemeenschap vieren.
De erediensten van Palmzondag tot Pasen worden bij uitstek gekenmerkt door fysieke handelingen die de gelovigen ook lichamelijk onderdompelen in de mysteries die worden gevierd. Juist het collectief beleven en ondergaan van rituele bewegingen helpen om lichaam van Christus te worden, om met Hem te sterven en te verrijzen.
Denk aan het meestappen in de palmprocessie met takken in de hand, de voetwassing en de aanbidding in een hofje van Olijven op Witte Donderdag, het mee optrekken langs de staties van de kruisweg en de kruisverering op Goede Vrijdag, het doorgeven van het nieuwe licht van de paaskaars en de besprenkeling met het levenswater in de paasnacht.
Nu we dat alles niet samen kunnen vieren en we hooguit op een scherm kunnen toekijken, wordt het moeilijk die mysteries van ons geloof even intens te beleven.
God van alle leven, van oudsher hebt Gij uw liefde aan de mensen getoond. In Jezus, uw Zoon, zijt Gij ons heel nabij gekomen. Hij heeft zieken genezing en vrede gebracht, Door zijn goedheid en verzoening heeft Hij nieuwe toekomst geopend voor mensen die verloren waren.
Kom ons tegemoet met de Geest die Jezus bezielde, in deze dagen van onrust en onzekerheid. Geef ons kalmte, wijsheid en moed om te onderscheiden wat we kunnen doen om anderen tot steun te zijn en deze crisis te helpen overwinnen. Doe ons groeien in hoop en vertrouwen nu wij allen zo sterk onze kwetsbaarheid ervaren, en houd in ons het geloof levend dat Gij alles ten goede leidt. Door Christus, onze Heer.
Heilige Geest, adem die doet leven, helper in onze nood, trooster voor de bedroefden, kom en woon in ons.
Heilige Geest, kracht voor de moedelozen, die onze zwakheid wegneemt, die ons doet opstaan uit onmacht, kom en woon in ons.
Heilige Geest, die onze solidariteit bezielt, die de volkeren verenigt, die ons doet uitzien naar het Rijk Gods. kom en woon in ons.
Heilige Geest, die ons verbindt met Jezus Christus, die ons vreugde schenkt om het Evangelie, die ons opent voor de grenzeloze liefde van de Vader, kom en woon in ons.
Mgr. Hoogmartens bidt om nabijheid en bemoediging tijdens deze coronapandemie, opdat het besef van Gods liefde ons kracht mag schenken.
Goede God, wij kennen U als diegene die onze Schepper zijt en die met ons uit Liefde een Verbond gesloten heeft.
Maar in onze wereld heersen ook kwaad en onrecht en het mysterie van het kruis, dat ook uw Zoon heeft doorstaan.
Wees ons nabij in deze tijd, waarin velen angst en onmacht beleven omwille van een virus dat ons en mensen wereldwijd bedreigt.
Bemoedig zorgverleners, gezinnen en ondernemers. Geef troost aan wie ziek of eenzaam is en ijver aan wetenschappers. Maak ons allen zorgzaam en solidair.
Doe ons in deze dagen ook biddend stilstaan bij het mysterie van ons menszijn, bij het lijden en de angst van zovelen en bij de zorg om elkaar, waaruit vrede groeit.
Zegen ons bestaan met de genade van uw nabijheid en met het besef van uw liefde zonder grenzen zodat wij vanuit uw kracht dienaar worden en vriend van de mens in nood.
Christus, Zoon van de Levende God, ontferm U over ons. Maria, Oorzaak onzer Blijdschap, bid voor ons.
Gehoorzaam ten tijde van dit coronavirus aan de artsen, de wetenschappers en de bevoegde overheden als was het aan God zelf. Ook al ben je het niet met hun besluiten eens of snap je ze niet goed, heb de nederigheid om te aanvaarden dat het de moeite loont te vertrouwen op hun kennis en ervaring. Het zal je een gerust geweten geven en je toelaten jouw bijdrage te leveren tot de oplossing van de crisis
Hoed je voor angst. Angst komt nooit van God en leidt niet naar God. De angst fluistert je vaak alle mogelijke redenen in waarom je bang zou moeten zijn. Veel daarvan is waar. Alleen, je hoeft er geen angst voor te hebben. De Heer zorgt ook nu voor jullie. Dat weet ik uit goed ingelichte hemelse bron. De ervaring heeft geleerd dat Hij recht schrijft op de kromme aardse lijnen. Durf daarin te geloven.
In tijden van crisis heb je niet minder, maar juist meer baat bij gebed. Gun het je om je te laven aan zijn liefde. Het is het beste tegengif tegen de angst
Ten slotte, vergeet bij dit alles niet te leven en te genieten van het leven. Wat er ook gebeurt, elke seconde die je gegeven wordt is een enig en kostbaar geschenk. Daar kan het coronavirus niets aan veranderen.
God van alle leven, van oudsher hebt Gij uw liefde aan de mensen getoond. In Jezus, uw Zoon, zijt Gij ons heel nabij gekomen. Hij heeft zieken genezing en vrede gebracht, Door zijn goedheid en verzoening heeft Hij nieuwe toekomst geopend voor mensen die verloren waren.
Kom ons tegemoet met de Geest die Jezus bezielde, in deze dagen van onrust en onzekerheid. Geef ons kalmte, wijsheid en moed om te onderscheiden wat we kunnen doen om anderen tot steun te zijn en deze crisis te helpen overwinnen.
Doe ons groeien in hoop en vertrouwen nu wij allen zo sterk onze kwetsbaarheid ervaren, en houd in ons het geloof levend dat Gij alles ten goede leidt. Door Christus, onze Heer.
Volgens de traditie stierf hij in het bijzijn van Jezus en Maria en werd hij zo tot de patroon van een gelukzalige dood.
Een patroonheilige is zowel een voorbeeld als een voorspreker. Wat voor een prachtig geheel ontstaat er, als we de zes eigenschappen die in de litanie aan Sint Jozef worden toegeschreven, zo in totaal bezien: een schitterende manier van inrichting van het leven! Dat was ook te verwachten, want God de Vader wilde voor Zijn Zoon het beste: een totaal toegewijde echtgenoot en een allerzorgzaamste pleegvader. Bij dit uitzonderlijke voorbeeld ter navolging is Sint Jozef ook voorspreker. Hij kan ons helpen bij de vormgeving van ons eigen leven en bij de opbouw van ons gemeenschappelijk leven. Zijn trouw kan ook de onze worden. Laten we hem dan ook nog eens extra aanroepen en om zijn machtige bescherming vragen. Sint Jozef helpt altijd!
‘Vergeet ons daarom niet, heilige Jozef, en spreek voor ons ten beste bij Hem Die uw Zoon wordt genoemd. Laat ook de mildheid van de heilige Maagd Maria, uw bruid, ons ten goede komen. Zij is de Moeder van Hem, Die samen met de Vader en de Heilige Geest leeft tot in eeuwigheid. Amen’
Want de wortel van alle kwaad is geldzucht. Door zich daaraan over te geven, zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben ze zichzelf veel leed berokkend. Maar jij, een dienaar van God, moet je hier verre van houden.
Streef naar rechtvaardigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid.
Geen relieken van H.Bernadette te Dadizeler doror Coronavirus
Vele mensen zijn verwonderd, Vele mensen zijn boos. Geen relieken, Geen geleid gebed... Geen mis, geen...
Toch is de basiliek open. Toch ben je van harte welkom. Toch versierden we de kerk... Ter ere van Maria, ter ere van Bernadette.
Op de stoelen ligt een blaadje, Gemaakt voor jullie die hier komen... Het weekend-evangelie dat niet luidop werd voorgelezen, ging over de Samaritaanse vrouw die Jezus water gaf. Dit wordt, op dit blaadje, verbonden aan de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw aan Bernadette, die water krijgt van de bron in Lourdes, van Maria...
Je kan individueel hier, kort of lang, wat mijmeren, wat bidden, jouw rozenkrans in de hand, zoals Bernadette...
Al zijn haar relieken niet hier, toch kan je tot haar bidden... Of ook: samen met haar bidden tot Maria. En door Maria, tot Jezus... En zo samen met hen die dit hier lezen, verbonden zijn in gebed, met de vele Christenen in de wereld. Ook al zijn we niet allemaal samen, op een vast staand uur, hier of elders.
In het begin van de vasten hoorden we: "Als je bidt, sluit je deur van je kamer en bid tot je Vader is en je Vader die in het verborgene ziet, zal het je vergelden."
Zo blijven we echt verbonden als gelovigen... in ons gebed!
Van harte welkom, blijf je! Hier in de basiliek, of in jouw gebed!
Maar toen zijn de goedheid en mensenliefde van God, onze redder, openbaar geworden en heeft hij ons gered, niet vanwege onze rechtvaardige daden, maar uit barmhartigheid. Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de heilige Geest, die hij door Jezus Christus, onze redder, rijkelijk over ons heeft uitgegoten.
We worden overstelpt met lege woorden, met reclame, met bedrieglijke boodschappen. We zijn het gewoon geworden alles over iedereen te horen en we lopen het gevaar af te glijden in een oppervlakkigheid die ons hart verschrompelt. Er bestaat geen bypass om dit te genezen, tenzij de stilte. We spannen ons in om de stem van de Heer die tot ons spreekt niet te horen, de stem van het geweten, de stem van het goede. Door ons naar de woestijn te roepen, nodigt Jezus ons uit te luisteren naar wat echt telt, naar het belangrijke, naar het wezenlijke.
Een massa nutteloze zaken omgeven ons. We jagen ontelbare dingen na die noodzakelijk lijken, maar het niet zijn. Ik hoor het op de radio: dit moet je gezien hebben, dit mag je zeker niet missen....
Wat geloof voor mij betekent? Ik ben ervan overtuigd dat het goddelijke in elk van ons zit. Voor mij is het aanvankelijke doel van de Bijbel en het geloof elke mens, elk individu in aanraking te brengen met dat goddelijke in zichzelf. Om een soort van samenhorigheid te krijgen en om de hoogste waarde, het goddelijke, als streefdoel te zien en er ook naar te leven. Ik ben elke dag op zoek naar de beste versie van mezelf en ik denk dat dat op een bepaalde manier elke dag op zoek zijn naar God betekent.
Het is enigszins verwonderlijk dat de verering van Sint Jozef pas zo laat in de kerkgeschiedenis op gang is gekomen. Vooral de H. Teresia van Avila geldt als een van de initiatiefnemers. Paus Pius IX gaf hem de eretitel van beschermer van de heilige Kerk. Toch duurde het nog tot 1962 eer zijn naam, op persoonlijk decreet van paus Johannes XXIII, in de Romeinse canon werd ingevoegd.
In de maand maart bidden wij dagelijks het gebed tot de heilige Jozef. Zijn uitverkiezing en verdiensten worden verbonden met onze smeekbede om de bescherming en het welzijn van de Kerk en de gelovigen. Onder de andere gebeden ter ere van Sint Jozef is de litanie zeker vermeldenswaard. De kans bestaat, dat u die niet zo goed kent, want zij wordt in de openbare liturgie zelden gebruikt. Er worden aan hem zes eigenschappen, deugden, toegeschreven, alle in de overtreffende trap.
Achtereenvolgens heet hij: • zeer rechtvaardige, • zeer kuise, • zeer voorzichtige, • zeer sterke, • zeer gehoorzame • en zeer getrouwe Jozef.
Heeft u al een vastenpuntje? Nee? Ik kan het u nochtans aanraden. Een vastenpuntje is een soort werkpuntje voor de vasten. Zo wordt die lange periode tot Pasen een beetje concreter ingevuld. Iets minderen, iets laten of juist iets meer gaan doen, je kunt alle kanten op. Keuze te over.
We zijn helaas nog niet zo ver dat we samen voor hetzelfde ‘jaarpunt’ kiezen en elkaar erin kunnen versterken. Misschien leren we dat binnenkort. Maar voorlopig gaat iedereen nog voor zijn of haar eigen ‘puntje’.
Op Aswoensdag hield ik opeens mijn hart vast. Zou het me wel lukken om elke dag een goddelijke mens te ontdekken? Misschien waren die niet zo dik gezaaid als ik dacht. Of misschien was ik inmiddels slechtziend geworden en niet meer in staat om ze te spotten?
Maar ik had me nodeloos zorgen gemaakt. Want na enkele vastendagen is het al duidelijk: elke dag is er keuze te over.
In zoveel mensen zie ik dagelijks een glimp van iets goddelijks.
Een gebed voor deze tijd van crisis van het coronavirus:
In de nieuwberichten vernemen we dat op vele plaatsen in de wereld mensen getroffen zijn door het coronavirus. Velen zijn ziek geworden, er zijn mensen aan overleden. Er is vrees voor een uitbraak van dit virus. In deze momenten mogen wij ons ook richten naar onze God en Hem al onze zorgen voorleggen. Vader in de hemel, vol vertrouwen bidden we tot U en vragen dat het coronavirus geen slachtoffers meer maakt, dat de epidemie snel onder controle is en Gij de getroffenen hun gezondheid weergeeft, zodat de rust terugkeert. Neem in uw liefde op hen die aan deze ziekte zijn overleden, en biedt troost aan de getroffen families. Sta dokters en verpleegkundigen bij in hun strijd tegen deze ziekte, zegen met inspiratie hen die zoeken naar een remedie. Heer Jezus, Gij die lichaam en ziel genezen kunt, ondanks onze machteloosheid in deze wereldwijde gezondheidscrisis, stellen wij al ons vertrouwen in U. Schenk ons vrede en gezondheid. Moeder Maria, wees onze bescherming, draag blijvend zorg voor ons en leid ons door uw liefde tot Jezus, uw Zoon. Amen
Woensdag 26 februari begint de Vastentijd, de 40dagentijd. Kiezen jullie ook iets uit om te vasten? Vasten was en is nog steeds iets laten, iets niet consumeren. Maar het mag ook breder, je kunt het ook invullen door iets meer te doen, maar dan meer voor een ander.
In het Evangelie lezen we dat Jezus zegt: Als je vast, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, maar de hemelse Vader die in het verborgene ziet, zal je belonen.
Die beloning is genade. Niet omdat je geen cola drinkt, beloont de Heer je. Maar omdat je de band met God en je naasten versterkt. Je doorbreekt een patroon en daardoor is er ruimte.
Het is ook een mooie tijd om iedere dag iets in je huismand of -tas te doen. Zo kun je iedere week of aan het eind van de 40dagentijd anderen blij maken met een mooi pakket. (dat kun je ook doen via de voedselbank. Kortom.......laat je deze 6 weken inspireren en doorgroeien in Geloof, Hoop en Liefde. En vergeet daarbij ook niet met de plaatselijke kerkgemeenschap mee te vieren.
Goede God, wij danken U voor dit jaarlijks volksfeest, voor de blije tinteling in kinderogen, voor de ontroerende tranen bij een zieke, voor de blije herinnering van een bejaarde, voor het plezier van een gehandicapte voor vreugde en blijdschap elk jaar opnieuw, voor creatieve inspiratie, voor al die uren van uitbundigheid, voor dat gevoel van verbonden zijn in vreugde. Bewaar ons in Uw naam. Gij hebt ons gemaakt om te leven. Laat ons open staan voor anderen. Breng vreugde als bloemen in ons hart, dat wij onze medemens laten delen in ons feest, in het spoor van Jezus Uw Zoon.
Het lichaam is mooi. Hoe meer het zichzelf kan zijn, hoe gaver, hoe vrijer, hoe moooier het is - en niet bewoond door een pasie, maar door eeen diepe liefde, delicaat en duurzaam. Je lichaam is mooi als het bewoond wordt door een innerlijk licht dat vreugde op je gelaaat doet stralen en de fijngevoeligheid in je bewegingen laat zien.
Hemelse Vader, dat onze mond vandaag weer vurige woorden van liefde zal spreken, dat onze handen weer daden van warmte uitstralen, dat onze ogen zullen schitteren van genegenheid, onze oren gespitst zijn op signalen van onrecht, en onze voeten zullen gaan op de weg van de vrede, dat bidden wij U, God van leven. God van leven wilt U ons daartoe zegenen, opdat wij in staat zijn de vonken van het vuur van uw heilige Geest te ontvangen.
God, geen mens zo ziek, geen hoofd zo leeg, geen relatie zo stuk, geen misère zo groot, geen spot zo kwetsend, geen leven zo kapot, dat Gij met ons er niet meer aan beginnen wilt.
Eén sprankeltje van uw levenskracht is genoeg voor ons om toch weer van start te gaan.
MAAR UW JA MOET JA ZIJN EN UW NEEN, NEEN EN WAT DAAR NOG BIJ KOMT, IS UIT DEN BOZE. (MATTEÜS 5,17-37)
Als we ‘ja’ zeggen terwijl wij in ons binnenste ‘nee’ denken, dan is er verscheurdheid in ons. Overtuigd en tactvol onze mening zeggen, wekt vertrouwen. We zijn dan betrouwbaar. De wereld heeft nood aan mensen die trouw zijn aan hun woord.
God, soms zeg ik ‘ja’ terwijl ik in mijn binnenste ‘nee’ denk. Ik voel mij dan innerlijk verdeeld. Laat mij de vreugde proeven een betrouwbaar mens te zijn, die vertrouwen wekt en er ook naar leeft.
WIE WEIFELT, LIJKT OP DE GOLVEN VAN DE ZEE, DIE DOOR DE WIND HEEN EN WEER GESLINGERD WORDEN. (JACOBUS 1, 1-11)
Twijfelen, wikken en wegen, wie doet dat niet? Je keuzes in vraag stellen kost heel veel energie. Standvastig blijven brengt veel grotere rust mee.
Heer, net als iedereen heb ik het af en toe moeilijk. Help me wanneer het lastig wordt, toch trouw te blijven aan mijn keuzes. Van uw hulp ben ik zeker. Ik gooi mij in uw armen.
Hoe kunnen we niet bidden en samenwerken, zij aan zij,
om de armen van het Amazonegebied te verdedigen?
Querida Amazonía sluit af met een gebed tot de Moeder van het Amazonegebied.
Moeder, kijk naar de armen van het Amazonegebied want hun huis wordt vernietigd door kleingeestige belangen... Raak de harten van de machtigen, want ook al voelen we dat het uur laat is, je roept ons op om te redden wat nog leeft.
Jezus schreef met Zijn vinger in het zand. Hij bukte Zich en schreef in 't zand, wij weten niet wat Hij schreef, Hij was het zelf vergeten, verzonken in de woorden van Zijn hand.
De schriftgeleerden, die Hem aan de tand hadden gevoeld over een vrouw, van hete hartstochten naar een andere man bezeten, de schriftgeleerden stonden aan de kant.
Zondig niet meer, zei Hij, ik oordeel niet. Ga heen en luister, luister naar het lied.
En Hij stond recht. De woorden lieten los van hun figuur en brandden in de blos
waarmee zij heenging, als een kind zo licht. Zo geestelijk schreef Jezus Zijn gedicht.
Maria, ik leg de namen van mijn kinderen in Uw handen Graveer ze daarin met onuitwisbaar schrift. Dat niets of niemand ze daaruit kan branden ook niet als satan ze straks als tarwe zift.
Maria hou als’ t U belieft, mijn kinderen vast als ik ze los moet laten en laat altijd uw hulp boven hun zwakheid staan. Gij weet hoe moeilijk zij het zullen hebben als ze niet in het schema van de wereld gaan.
Maria ik vraag niet om mijn kinderen elk verdriet en leed te sparen, maar weest U, hun troost als ze eenzaam zijn en bang. Wil hen steeds voor Jezus, Uw Zoon, bewaren en laat hen nooit van Hem vervreemden, nooit, nooit, hun leven lang.
Ik wil daarop oprecht antwoorden: ja! Jezus is voor mij de sleutel tot het leven; op zijn levensstijl probeer ik steeds mijn leven af te stemmen. Maar er is nog meer te zeggen over deze dwingende vraag. De vraag of ik in Jezus geloof of niet, wordt niet in de eerste plaats beslist door de juiste belijdenis, door het herhalen van theologische formuleringen.
Het blijkt veel meer uit het feit of ik in de dagelijkse conflicten en teleurstellingen - als ik me niet begrepen en eenzaam voel, als ik me gekwetst en verlaten voel, bitter en hard word, of dat ik mij, juist als niemand mij trouw blijft, als anderen mij krenken en mijn oude wonden openrijten - laat vormen door de Geest van Jezus.
JEZUS SPRAK TOT ZIJN APOSTELEN: “KOM NU EENS ZELF MEE NAAR EEN EENZAME PLAATS OM ALLEEN TE ZIJN EN RUST DAAR WAT UIT.” ( MARCUS 6,30-34)
De apostelen kwamen juist uit een missionaire zending en Jezus zegt hen hier: “Gun u zelf nu eerst wat rust, uw ziel moet tijd krijgen om u in te halen.” Hoe dikwijls gebeurt het niet dat onze ziel achterop loopt? Herkennen we het: dat jagen en lopen, weken en maanden, soms zelfs zonder tijd om rustig te eten?
Heer Jezus, weg van alle drukte wil ik even rustig bij U verwijlen, gewoon op adem komen bij U. Even tot bezinning komen en bidden. Dank U dat U er steeds voor mij bent.
IK ZOEK U MET HEEL MIJN HART, LAAT MIJ NIET VAN UW GEBODEN AFWIJKEN. (PSALM 119)
Bernadette komt naar ons land. Het schrijn met haar relieken maakt een rondreis door Europa . Na bisdommen in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje worden de relieken tussen 11 tot 22 maart in ons bisdom verwacht
Bernadette Soubirous ligt sinds haar overlijden in 1879 begraven in het klooster te Nevers. In het kader van haar heiligverklaring zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn te Lourdes bewaard in een aparte Bernadette kapel naast de crypte. Sinds enkele jaren leent het heiligdom de relieken voor korte tijd uit aan andere bisdommen. Zelfs heeft men daartoe een speciale ‘reis schrijn’ laten maken
Dit schrijn komt ter verering aan op 11 maart in de St. Janskerk te Poperinge en vanaf 15 tot 22 maart in de basiliek van Dadizele.
Het zou billijk zijn dat onze Lourdesvrienden aan deze vieringen deelnemen.
Na een jeugd gekenmerkt door armoede wordt Giovanni Bosco op zijn 26ste tot priester gewijd. Dat was niet vanzelfsprekend: als arme boerenjongen leek hij daarvoor niet in aanmerking te komen en omdat hij mee de kost moest verdienen — zijn vader stierf toen Giovanni twee was — verliep zijn schoolcarrière met horten en stoten.
Zelf vertelde hij over een droom die hem als 9-jarige richting gaf. In die droom kalmeert hij een groep ruziemakende jongens door hen positief te benaderen. Het zou de rode draad worden in zijn werk met jongeren.
Jeugdwerker
Na zijn priesterwijding gaat Don Bosco verder studeren in Turijn, niet ver van zijn geboortedorp. In de verpauperde industriestad wordt hij getroffen door het lot van vele jongeren.
Doelloos en dakloos zwerven ze rond, gaan niet naar school en hebben geen werk, glijden af in jeugdcriminaliteit. Met een collega-priester bezoekt hij jonge gevangenen. Hij ligt mee aan de basis van een ‘oratorio’, een ontmoetingsplaats waar hij jongeren vier dingen wil bieden: een thuis, een school, een parochie en een plaats om te spelen.
Het oratorio breidt uit van occasionele opvang naar een voltijds leefcentrum. Don Bosco’s moeder is intussen komen meehelpen.
De snel aangroeiende gemeenschap leidt een tijdje een zwervend bestaan, tot ze in 1846 een blijvende stek vindt in Valdocco, een wijk in Turijn. Het centrum zal er gaandeweg worden uitgebouwd met ook een kapel, werkplaatsen, drukkerij, enz.
Op 2 februari vieren we het feest van ‘de opdracht van de Heer’, 40 dagen na de geboorte van Jezus. Het verhaal achter Lichtmis is te vinden in lucas 2:22-40. In dat verhaal wordt Jezus door zijn ouders in de tempel opgedragen aan God zoals dat de gewoonte is voor eerstgeboren joodse jongetjes. Tijdens hun bezoek ontmoeten ze de oude man Simeon. Hij herkent Jezus meteen als de Gezalfde des Heren en noemt hem ‘Licht van de nieuwe wereld’. Zo is ook meteen de oorsprong van de volkse naam Lichtmis uit de doeken gedaan.
Als een mens in nood verkeert, heeft hij niets aan een mooie boodschap, niets aan politieke standpunten en sociale manifesten als er geen mensen zijn die de daad bij het woord voegen, mensen die hem helpen, die bij hem blijven, die hem de moeite waard vinden.
"Wees niet bang, ik maak mensenvissers van je."
Er is nog zoveel nood, zoveel vergeten mensen, die wachten op iemand die naar hen zoekt, die de deur voor hen opent. Ze wachten op Jezus, maar de leerlingen van Jezus zijn veelal in vergadering. Hun telefoon is bezet! Ze hebben het zo druk met organiseren! Ze bestuderen de problemen en discussiëren over oplossingen.
Dat christenen de moed hebben om toch te gaan vissen, op mensen, dat in hun handen Gods liefde zichtbaar wordt, zoals toen bij Jezus.
Heer help me, nu er zorgwekkende en voor mij verwarrende dingen in mijn leven gebeuren, om ze altijd van de positieve kant te bekijken. Leer me om in alle omstandigheden op te zien naar uw goedheid, barmhartigheid en liefde. Geef dat ik me zal richten op de kracht van uw machtige hand en op de manier waarop U alles kunt beïnvloeden en veranderen. Verander alles wat beangstigend en negatief is in mijn ogen in iets positiefs en moois. Wilt U het goede voor mij laten voortkomen uit deze situaties en ze veranderen in een zegen, zoals alleen U dat kunt. U bent mijn Helper; U bent met me, ook deze nacht. Daarom zeg ik met goede moed: ‘Ik vertrouw op U.”
Een van de grote kanshebbers op de Gouden Schoen is Antwerp-speler Dieumerci Mbokani. Op de vraag wat zijn geheim is om op zijn leeftijd (34) nog steeds aan de top te staan, zei hij onlangs in ‘De Morgen’: Mijn geheim? Dat is er niet: het is een geschenk van God. Vandaar ook mijn naam: Dieumerci.
Emmanuel Dennis | ‘Ik dank alles aan God’
De Nigeriaanse speler van Club Brugge Emmanuel Dennis liet zich al opmerken dit seizoen. Toen hij in 1 week tijdens belangrijke wedstrijden als een gek doelpunten verzamelde en daarvoor gefeliciteerd werd door een journalist, zei hij: Daarvoor moet ik God danken. En voor de rest blijf ik alles geven.
Divock Origi | ‘Door mijn geloof kan ik alles een plaats geven’
De Keniaan Divock Origi (24) groeide bij KRC Genk als jonge snaak uit tot topvoetballer. Onlangs liet hij optekenen: Door mijn geloof kan ik alles een plaats geven. Ik zweef niet als het lekker loopt, maar ik zit ook niet in de put als het vierkant draait. Het geloof biedt me stabiliteit. Het is mijn kracht en mijn motor. Ik bid en mediteer elke dag. Omdat ik dankbaar ben voor het leven dat ik kan leiden.
Romelu Lukaku | ‘Ik haal mijn kracht uit de Bijbel’
Tijdens het Europese kampioenschap zei Rode Duivel Romelu Lukaku aan Sporza hoe belangrijk de Bijbel voor hem is: Als ik ergens naartoe ga en ik vergeet mijn Bijbel, voel ik mij slecht. Ik haal mijn kracht daaruit.
Thomas Meunier | ‘God is altijd aan mijn zijde gebleven’
Geboren in onze Ardennen, schopte ThomasMeunier het tot voetballer bij de wereldploeg Paris Saint-Germain (PSG). In 2018 liet hij optekenen: God is altijd aan mijn zijde gebleven en dat is vandaag niet anders. Naar de misviering gaan is er door het drukke programma met PSG nog weinig bij, maar ik blijf gelovig en ik bid nog vaak. In onze buurt is er een heel mooie kerk waar ze soms overdag misvieringen houden, daar loop ik wel eens langs als ik geen training heb.
Meunier was vroeger nog misdienaar. Het is - denk ik - de mythe van God die mij intrigeert. Het houdt mij al mijn hele leven bezig: wie is God, waar is Hij, hoe bestaat Hij?
Olivier Giroud | ‘Ik getuig over mijn geloof wanneer ik maar kan’
De 32-jarige Olivier Giroud, voetballer bij Chelsea en de Franse nationale ploeg, heeft er geen moeite mee zich te uiten als gelovige. Er is niemand die me het recht kan en mag ontzeggen om daarvan te getuigen. Ik probeer over mijn geloof te praten wanneer ik maar kan.
Giroud sierde de cover van een Franse glossy over Jezus in de sport. Ik voel dat ik mijn mediabekendheid moet gebruiken om te spreken over mijn toewijding aan Jezus Christus en wat mij echt ter harte gaat.
Radamel Falcao | ‘Succes is tijdelijk, Jezus is voor altijd’
Colombiaanen en stervoetballer Radamel Falcao stroopt geregeld op het einde van een match zijn T-shirt op om een boodschap te tonen op het shirt eronder. Bijvoorbeeld: Met Jezus ben je nooit alleen.
Wat mij drijft, zijn niet alleen de goals. Je kan al het succes van de wereld hebben, maar toch vanbinnen leeg zijn. Met Jezus Christus ben je nooit alleen. Ik heb dat zelf ervaren door zijn trouw en liefde. Spelers en fans genieten van een bijzonder moment bij een goal. Ik voel me gezegend dat ik dat voor hen kan doen.
Ook ik kan wel als Strauss en als Renan en zoveel andere verlichte heren het vreemde fenomeen analyseren, de fabels en parabels van de man die door het koren liep in Kanaän.
Historisch is het ook wel te verstaan, de oude mythe kan men er in horen: een god wordt gaarne uit een maagd geboren, doet wonderen en sterft zoals het graan om als het graan weer op te staan.
Maar als ik door het pad naar voren schrijd en om mij heen de arme stervelingen, mensen zo dwaas als ik, de lofzang zingen: 'O Heer, uw bloed roept voor altijd barmhartigheid, barmhartigheid'
dan ben ik niet verlegen met mijn God, dan is hij vlak bij mij, dan weet ik zeker dat hij mij aankijkt uit de donkre beker, dan eet ik zijn genadebrood, dan leef ik van zijn dwaze dood.
De zachte lucht hangt rond mijn oren en in haar hangt de zonneschijn. Ik kan de dingen nu weer horen, zoals God wil dat ze zijn. Ik wacht maar tot ik kan luisteren, dat kan ik beter bij de maan of als alle dingen verduisteren om voor de nachtlucht dicht te gaan. Dan voel ik mijn handen veranderen tot een breed opgezet met de vingers aan elkanderen voltrokken nachtgebed.
Te vaak vergeten we te danken in ons gebed, we zijn zo vol van vragen en smeekbedes, en dat is ook zo menselijk gezien GOD in JEZUS menselijk aanwezig wil zjn in ons dagelijks doen en laten, maar zo vergeten we soms ook te danken voor zovele grote en kleine dingen, om te beginen voor ons leven zelf.
Hier moeten jullie je aan houden: Spreek de waarheid tegen elkaar, bewaar de vrede door eerlijk en rechtvaardig recht te spreken; wees er niet op uit om een ander kwaad te doen en laat je niet verleiden tot meineed, want daar heb ik een afkeer van – spreekt de HEER.
Heer Jezus Christus, Die gezegd hebt: "Vraagt en gij zult verkrijgen; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden", wij smeken U, ontsteek in ons het vuur van uw goddelijke liefde, opdat wij U met heel ons hart, met woord en daad beminnen en nooit ophouden U te loven. Heer, maak dat wij steeds Uw heilige Naam niet alleen vrezen maar ook beminnen, want Gij onttrekt nimmer Uw leiding aan hen, die Gij in de hechtheid van Uw liefde bevestigd hebt. U, Die leeft en heerst in de eeuwen der eeuwen. Amen.
"WIJ HEBBEN ZIJN STER IN HET OOSTEN GEZIEN EN ZIJN GEKOMEN OM HEM ONZE HULDE TE BRENGEN."(MATTEÜS 2, 1-12)
Na lang zoeken vonden de wijzen uit het Oosten hun weg naar de Heer. Deze 'geleerden' stonden open voor de tekenen van hun tijd. Zij waren bereid tot het avontuur van het geloof. Zij vonden het Kind, werden stil en herkenden zijn ontzaglijke grootheid.
God, vaak durf ik niet zoals de wijzen de ster in mijn leven te volgen om U te vinden. Het is ook geen gemakkelijke weg. Toch is dát een diep verlangen in mij. Maak mij nederig genoeg om U te herkennen in de tekenen van deze tijd.
ALLE VOLKEN DER AARDE HULDIGEN U , HEER. (PSALM 72)
Het afgelopen jaar werden 29 katholieke zendelingen in verschillende delen van de wereld omwille van hun geloof gedood. Dat blijkt uit haar overzicht dat het missiepersagentschap Fides bij de jaarwisseling heeft gepubliceerd. Het gaat om 18 priesters, 1 permanente diaken, 2 lekebroeders, 2 vrouwelijke religieuzen en 6 leken.
Na acht opeenvolgende jaren waarin de meeste zendelingen in Amerika werden gedood, staat Afrika voor het tweede jaar op rij aan de top van deze ranglijst als gevaarlijkste continent. Daar werden 12 priesters, een broeder, een zuster en een leek gedood (15). In Amerika werden 6 priesters, 1 permanente diaken, 1 broeder en 4 leken gedood (12). In Azië werd een leek vermoord en in Europa een zuster (zuster Antonia Pinho de in september werd vermoord in Portugal. De gevaarlijkste landen voor priesters zijn Nigeria (3), Burkina Faso (3) en Colombia.
Getrouwe God, voor het komende jaar durven wij U drie dingen te vragen. Geef ons een helder denken en een fijn aanvoelen, van wat elkaar verdriet berokkent en vreugde brengt. Geef ons een warm hart om dag na dag elkaar attentvol nabij te zijn in de kleine dingen van het leven. Geef ons vooral een grote trouw om elkaar niet los te laten in de moeilijke uren van dit nieuwe jaar. Zo zullen wij mensen zijn naar Uw hart en voor elkaar Uw zegen zijn.