God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Het Franse bedevaartsoord Lourdes organiseert op 16 juli een mondiale bedevaart, onder het motto: Lourdes United. Het evenement in 10 verschillende talen, onder meer het Nederlands, neemt 15 uur in beslag. Hoogtepunt is het gebed bij de grot tussen 16 tot 18 uur, dat ook live te volgen is via verschillende tv-zenders, radiostations en sociale netwerken.
De digitale bedevaart is opgebouwd rond het rozenkransgebed, processies en gebed, afgewisseld met archieffragmenten en livemuziek. De zogenaamde e-bedevaart staat in het teken van de thema’s solidariteit, engagement en het zoeken naar zin.
Omwille van de coronapandemie was het bedevaartsoord voor het eerst sinds zijn ontstaan meer dan twee maanden publiek ontoegankelijk. Daardoor werden ook honderden groepsbedevaarten noodgedwongen afgelast. Sinds kort is opnieuw een beperkt aantal pelgrims, onder strikte voorwaarden, welkom.
Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Paus herhaalt oproep voor wereldwijd staakt-het-vuren.
De oproep tot een wereldwijd en onmiddellijk staakt-het-vuren is lovenswaardig, omdat het vrede en veiligheid mogelijk maakt die noodzakelijk zijn voor de meest dringende humanitaire hulpverlening. Ik hoop dat dit besluit doeltreffend en snel zal worden uitgevoerd in het belang van de vele mensen die lijden. Moge deze resolutie van de Veiligheidsraad een moedige eerste stap in de richting van een vreedzame toekomst worden.
Goede God, vol vertrouwen leg ik deze dag in uw handen, alles wat ik heb meegemaakt: mijn lukken en mislukken, mijn zorgen en mijn vreugden. Bij U is alles goed geborgen. U bent mijn toevlucht.
God ik ben zo moe vanavond, ik kan niet bidden. Mijn geest is versuft. Ik kan niets anders doen dan het in uw handen leggen. Ik geef me over aan de slaap en vertrouw me aan U toe. Waak over al uw mensen.
Bewaar ons in uw vrede.
Welterusten iedereen en morgen weer een mooie zegenrijke dag!
In de christelijke traditie hebben heel wat grote geesten zich gebogen over de belangrijke rol van opvoeders en leerkrachten. Zoals Don Bosco, die leerde dat geen enkele les echt landt zonder een klimaat van vertrouwen en liefde.
Lieve God, het is heerlijk mens te zijn: genieten van de zon, kijken naar de vogels in de lucht, luisteren naar prachtige muziek. Het is heerlijk om de geur op te snuiven van de prachtige natuur, het gevoel van wat wind door je haren. Het is heerlijk om kinderen te zien spelen, om te dromen van een mooie toekomst, om lief te hebben. Wij danken U voor de vogels en de bloemen, voor de seizoenen en al het nieuwe leven dat nu overal volop zichtbaar is. Dank U wel dat wij U steeds weer mogen ontmoeten in de stilte, alles aan U voor mogen leggen en van U nieuwe energie krijgen om het ons leven te leven, zoals U dat hebt bedoeld. Heer laat zo ons geloof een baken van licht zijn in een donkere wereld, een bron van blijdschap in een wereld die gebukt gaat onder allerlei soorten crisis. Geef vrede Heer en laat de zachte krachten het winnen van oorlog en geweld, van angst en eigen gelijk.
Paus Franciscus heeft drie mariale titels toegevoegd aan de traditionele Litanie van Loreto, die genoemd is naar de populaire bedevaartplaats in Italië. Maria wordt in de litanie door de tussenkomst van paus Franciscus voortaan ook aangeroepen als Moeder van Barmhartigheid, Moeder van de Hoop en Troost en Hulp van de Migranten, meldt de brief van kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Bediening van de Sacramenten, aan de voorzitters van bisschoppenconferenties wereldwijd. De eerste aanroeping wordt geplaatst na Mater Ecclesiæ (‘Moeder der Kerk’), de tweede na Mater divinæ gratiæ (‘Moeder der goddelijke genade’), terwijl de derde geplaatst wordt na Refugium peccatorum (‘Toevlucht der zondaars’).
De aankondiging van de toevoeging werd allicht niet toevallig op zaterdag 20 juni, VN-Wereldvluchtelingendag, bekendgemaakt.
Het was een vanzelfsprekendheid, zefs voor hen die geen pilarernbijters waren. Tv moest uit en geen gegiechel tot we konden beginnen aan het avondgebed. Voor we gingen slapen ons gebed opzeggen en dan een kruiske vragen aan papa en mama. En voor we onze kamer binnen gingen nog een kruisje nemen bij het wijwatervat.
15-jarige Italiaanse jongen wordt op 10 oktober zalig verklaard
Carlo Acutis, die op zijn vijftiende aan een vorm van leukemie is overleden, wordt op 10 oktober in Assisi zalig verklaard. Dat heeft kardinaal Angelo Becciu, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, bekendgemaakt.
De procedure voor de zaligverklaring werd in oktober 2012 opgestart. In 2018 werd Carlo Acutis door paus Franciscus erkend als eerbiedwaardige. Begin dit jaar werd in Brazilië een mirakel erkend dat aan zijn tussenkomst wordt toegeschreven. Aanvankelijk was het de bedoeling om hem al vroeger zalig te verklaren.
Carlo Acutis overleed op 12 oktober 2006. Hij ging dagelijks naar de mis en had een grote verering voor Maria. Zoals vele jongeren van zijn leeftijd had hij een belangstelling voor het programmeren van computers, het bewerken van films en het ontwerpen van websites. Sommigen hopen daarom dat deze cyberapostel uitgeroepen wordt tot patroon van het internet, al bestaan daarvoor nog andere kandidaten. Carlo deed ook vrijwilligerswerk bij kansarme kinderen en bejaarden. De Milanese tiener overleed aan leukemie en werd in Assisi begraven. Daar wordt hij op 10 oktober ook in de Sint-Franciscusbasiliek zalig verklaard.