God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Met een gebed bij de Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen, online gedeeld in andere Mariaoorden, vroeg de paus Maria’s hulp in de strijd tegen corona.
Het rozenkransgebed ter afsluiting van de Mariamaand mei vond plaats in verbondenheid met de bekendste Mariaheiligdommen over de hele wereld. Het publiek dat speciaal voor het gebed uitgenodigd was, bestond uit tientallen personen die een besmetting het coronavirus hebben overleefd, nabestaanden van overleden coronapatiënten, verpleegkundigen, artsen en ziekenhuispastores.
De plechtigheid bij de nagebouwde Lourdesgrot van Massabielle bestond uit het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Dat gebed werd simultaan meegebeden door gelovigen via de sociale media.
Aan het einde van de viering begroette de paus in het Spaans een voor een en bij naam de vele Mariaheiligdommen in Latijns-Amerika die via livestream met Rome verbonden waren. Hij begroette hen in zijn moedertaal, bedankte hen voor hun meebidden en -leven, en riep met hen Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, de patrones van Mexico en heel Latijns-Amerika, aan.
Paus Franciscus heeft woensdag 27 mei 2020, een mirakel erkend op voorspraak van de Franse priester en kluizenaar Charles de Foucauld (1858-1916), die op 1 december 1916 in de Algerijnse Sahara werd vermoord en op 13 november 2005 door paus Joannes Paulus II zalig werd verklaard. Charles de Foucauld raakte, na een tumultueus leven, bekend dankzij zijn eenvoudige leven en zijn getuigenis over het Evangelie bij de volkeren in de Sahara. Zijn geschriften inspireerden mensen wereldwijd en legden de basis voor een spirituele familie.
Charles de Foucauld werd op 15 september 1858 in Straatsburg geboren. Hij kende een bewogen leven waarbij hij het familiefortuin verkwistte en werd als militair voor straf naar Algiers gestuurd. Daar raakte hij sterk onder de indruk van het geloof en de vroomheid van de moslims. Na zijn terugkeer naar Parijs schreef hij een groot reisverslag. Daarna ging een zoektocht van start naar de wortels van zijn geloof, dat hij vaarwel had gezegd. Op zijn 28ste werd hij na een tocht door het Atlasgebied bekeerd door abbé Huvelin, die bekend stond om zijn prediking en inzet voor de armen. In 1890 werd hij trappist en ging in een arme abdij in Syrië wonen. Daar was hij in 1895 getuige van het afslachten van meer dan 100.000 Armeense christenen door de Jonge Turken. Nadat hij toestemming had gekregen om de cisterciënzerorde te verlaten, om Onze-Lieve-Heer te kunnen volgen in zijn ascese en armoede, werd hij knecht bij de clarissen in Nazareth. In 1901 werd hij in Frankrijk tot priester gewijd.
Levende God, U roept ons op om te bouwen aan een wereld van vrede, gerechtigheid en zorg voor onze planeet. Maar we zien hoe mensen vergeten worden, hoe er ook in ons leven onrecht, afgunst en ruzie is. Geef ons de inspiratie van Jezus zodat we groeien tot een meer en beter mens-zijn, om met vreugde en hoopvol door het leven te gaan, ons bewust van onze opdracht om te bouwen aan goed samenleven, aan wereldwijde solidariteit. Schenk ons daartoe de moed en ontferm u hier over ieder van ons…
De laatste negen dagen van de paastijd, tussen Hemelvaart en Pinksteren, zijn heel geschikt om, met Maria verbonden, te bidden om de komst van de Heilige Geest. Er is nood aan gebed om het licht en de kracht van de Geest voor allen die uitzien naar genezing, solidariteit en vrede tussen de volkeren. De bisschoppen van ons land roepen de gelovigen daarom op om tijdens de pinksternoveen persoonlijk en in de huiskring trouw en eensgezind te bidden, zoals eertijds de elf apostelen met de Moeder van Jezus in de bovenzaal (cf. Hnd. 1,14).
Maar het is jammer dat sommige (leidinggevende (of ‘leiding opeisende’)) mensen God omkneden tot wie zij willen dat Hij is en dat beeld opdringen aan de ‘gelovigen’.
Ik geloof dat God het je méér dan gunt om seks te hebben met wie je wil, zo lang dat met wederzijdse instemming en wederzijds genot is en je niemand anders kwetst.
En of het God kan schelen of je anders bent door een kwaal ?
En of het God kan schelen dat hij ons een ziekte heeft gestuurd en ons kinderloos liet blijven ?
De coronatijden hebbben gezorgd voor een heropleving van de volksdevotie, in het bijzonder tot Onze-Lieve-Vrouw. Er worden dan ook meer dan anders kaarsen gekocht, ook in de grootwarenhuizen. Maar ook op bedevaartplaatsen waar helaas geen diensten kunnnen doorgaan, worden massaal kaarsen aangekocht en gebrand. Er zijn ook mensen die de hulp inroepen van één of andere heilige.
Deze zusters die ervoor instaan? zijn normaal aanwezig bij de ouderen die niemand hebben in het woon-en zorgcentrum, maar door hun leeftijd zijn ze er voorlopig niet meer welkom.
Heer Jezus, nu wij niet kunnen samenkomen om uw sacramenten te vieren: blijf bij ons met uw Woord van liefde en leven.
Heer Jezus, nu velen van ons zich eenzaam of moedeloos voelen, of verdrietig om het afscheid van een geliefde: blijf bij ons met uw tekens van hoop en troost.
Heer Jezus, nu velen hunkeren naar wat meer sociaal contact, of zoeken naar evenwicht tussen gezin en werk: blijf bij ons met uw wijsheid en mildheid.
Heer Jezus, nu velen wereldwijd nog steeds de strijd aangaan met dit virus dat zovele slachtoffers maakt: blijf bij ons met uw zegen en kracht.
Heer Jezus, nu wij deze bijzondere paastijd vieren en uitzien naar Pinksteren: kom bij ons met uw Geest die leven geeft en ons in liefde zendt.
Bidden om genezing, gerechtigheid, welzijn en geluk is bidden om wijsheid, inzicht, kracht, inspiratie, moed en volharding voor onszelf en voor de mensen die ons en anderen kunnen helpen en de wereld besturen.