Mogen wij, geïnspireerd door Sint-Maarten, onze mantel delen met die het minder goed hebben hier. Laten wij voor hen even een luisterend oor zijn, veel aandacht geven ondanks hun eindeloos verhaal van zorg en pijn. Indien nodig en nuttig: " deel van jouw dubbele kleding" zoals in het Evangelie staat en zoals de heilige Martinus ons heeft voorgedaan. Armen zul je altijd om je heen hebben. Kun je hen niet opnemen in je woning, verwijs hen door naar instellingen die daarvoor geschikt zijn, maaar veroordeel hen vooral niet. Geef ze een kans, desnoods telkens opnieuw, tot zeventig maal zeven maal.
Bij deze wens ik een mooie feestdag aan allen die de naam van Maarten, Martin, Martine of een afgeleide ervan dragen!
Sint-Maarten van Tours Bron: Thomaswebsite KU. Leuven
BRUSSEL (KerkNet/La Vie) – Bij het weghalen van het beeld van Sint-Maarten van de basiliek van Tours werd maandag de volkse overlevering bevestigd dat de resten van de heilige (ca. 316 – 397) in het beeld zelf worden bewaard. Volgens ‘La Vie’ troffen arbeiders in de rechterarm van het bronzen beeld van twee ton een houten kistje aan. Daarin zat een loden kistje met de relieken van de eerste bisschop van Tours. De ontdekking was een verrassing, omdat vele inwoners van de Franse stad dachten dat het slechts een legende betrof. Het bronzen beeld wordt nu gerestaureerd. In 2016 wordt het teruggeplaatst.
De voormalige Romeinse soldaat werd in 371 door de bevolking van Tours tot bisschop gekozen. Volgens een overlevering vond hij zich niet waardig genoeg en verstopte hij zich. Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het christendom in Gallië. Sint-Maarten zou enkele wonderen hebben verricht en raakte bekend om zijn zorg voor armen en zieken. Vaak wordt hij voorgesteld als bisschop met een bedelaar aan zijn voeten. Op 11 november wordt ook in verschillende regio’s in Vlaanderen zijn naamdag gevierd
|