Inhoud blog
  • het plekje van weleer
  • De winter gaat steeds over in lente
  • Hodur
  • Herfstlucht
  • Melanie Van de Reviere
  • Fredericus Van De Veire
  • Elodia Sophia Van De Veire
  • Carolus Ludovicus Van de Reviere
  • Mijn dorp
  • Clemence Van De Veire
  • Alphonse Van de Reviere
  • Bosbeheer 2
  • Bosbeheer
  • Bachte Maria Leerne - E
  • Bachte Maria Leerne - D
  • Bachte Maria Leerne - C
  • Bachte Maria Leerne - B
  • Bachte Maria Leerne - A
  • Augustus Van de Reviere
    Zoeken in blog

    Foto
    "Ouden end" afgesneden Leiearm
    Bachte Maria Leerne foto 3
    Foto
    "Ouden end" afgesneden Leiearm
    Bachte Maria Leerne foto 4
    Foto
    Metalen ophaalbrug "Astene sas"
    Op de achtergrond het sashuis met museum.
    Foto
    Storm over Ooidonk, een eeuwenoude beuk heeft het niet overleefd.Ons Silvie poseert op de sokkel van het slachtoffer.
    Foto
    Nog een beuk die gesneuveld is, gelukkig viel hij niet op de "tempel"
    Ruiselede tot Leerne
    400 jaar genealogische en demografische omschrijving
    27-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie ben ik?

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Ik ben Louis Henri Alphonse Gabriel Van de Reviere

    geboren te Gent op 8 maart 1946

     

     

     

         Deze genealogische en demografische omschrijving draag ik op aan mijn dierbare vader Valère Emile Van de Reviere (1919-1989) en moeder Godelieve Louise Van Hee (1921) en in het bijzonder aan mijn grootouders Alphonse Ludovicus Van de Reviere (1884-1954) en Clemence Van De Veire (1881-1954) en overgrootouders Carolus Ludovicus Van de Reviere (1846-1910) en Elodia Sophia Van De Veire (1848-1908) waarvan mijn overgrootouders en grootouders vooral blijk hebben gegeven, uit te zien naar nakomelingen met de naam Van de Reviere, hetgeen verder nog aangehaald zal worden.

     

         Zij realiseerden het, mij dit leven te schenken en zij zijn mij voorafgegaan in vreugde, zelfs in lijden en grote bezorgdheid over hun gezin.

     

         Uit eerbied voor hun opofferingen, die zij zich hebben getroost, in veel moeilijker omstandigheden dan vandaag het geval is, dank ik hen voor wat zij achterlieten; mijn familienaam, de gelaatstrekken enz.

     

         Zij leerden mij gewoontes aan, zij hielden mij deugden voor, zij gaven mij de kans het leven te ondervinden, zoals het zich voordoet.

     

         Ik dank hen voor de naam die ik erfde en welke ik met trots draag.

     

     

         De laatste tien tot twintig jaar is er alsmaar grotere belangstelling voor de genealogie, dit is te zien, in archieven van steden of gemeenten alsook in de diverse Rijksarchieven. Je bent er nooit alleen en de meeste medespeurders zijn bereidwillig met spontane aanwijzingen.

    Veelal is het zelfs aanschuiven aan de archieven vóór de openingsuren.

     

         Het graven in het verleden is voor de ene, een aangename bezigheid, voor de andere is het maar niets, te neuzen in stofferige archieven. Bovendien aan de hand van te controleren documenten besteed de genealoog veel tijd.

     

         Deze zoektocht is niet alleen een opwindende bedoening door het speuren in het verleden, het brengt ons dikwijls in contact met bekenden en het komt wel eens tot interessante ontdekkingen over een van de voorouders.

     

         Hoe dan ook, het is een boeiende hobby, die ongeveer iedereen aanspreekt en diegenen die er nog niet in gestart zijn, aanport, de eerste stappen te zetten. In ieder geval niet beginnen met de idee dat je wel eens van adel zou kunnen zijn of een afstammeling te zijn van een edele koene ridder.

     

         Dat wij op school geschiedenis leerden is niemand ontgaan, maar kregen wij les over onze families? Waar liggen mijn roots? Hoe leefden mijn ouders en voorouders? Welke karaktertrekken hadden zij? Waren zij bekend in de leefgemeenschap voor hun voor- of tegenspoed?

     

    Toen beseften of wisten wij nog niet hoe bekend zij wel waren naar aanleiding van hun beroep of functie in onze gemeenschap. Eigenlijk kent iedereen in een kleine leefgemeenschap elkaar en genoten allen een bepaalde bekendheid of vermaardheid.

     

         In onze familie, zowel langs vaderszijde als langs moederszijde komen vooral landbouwers voor.

    30 tot 50 % van de beroepsbevolking tot het einde van vorige eeuw waren “ landsman of landsvrouw “Zij hadden weliswaar een kleine boerderij doch daarnaast hadden zij nog een nevenberoep zoals “ wever of spinster “ en zoals in onze familie “ jachtwachter “

     

         Iedereen stelt zich wel eens vragen in zijn leven over zijn herkomst, over zijn voorouders en hoe zij leefden en evolueerden in hun samenleving in de maatschappij.

    Vroegere generaties verdwijnen in de nevelen van het verleden. Daarom willen we wel eens op speurtocht in dit duistere verleden.

    Zo is het mij ook vergaan en ben ik op zoek gegaan.

     

     

         Rond 1985, vroeg ik mijn vader tot hoever hij via voornamen van zijn ouders en grootouders kon teruggaan in de tijd.

    Spontaan vernoemde hij zijn ouders Alphonse en Clemence, zijn grootouders Louis ( Carolus Ludovicus ) en Elodia en verder zijn overgrootvader Pierre  (Petrus ). De naam van zijn overgrootmoeder was hem niet bekend.

     

    Mijn aandacht was gewekt doch ik vertrok niet uit de startblokken, waarom niet?

    Ik had nog ruimschoots de tijd om dit eens te onderzoeken, als ik op rust was, misschien.

     

    Kort na het overlijden van vader Valère op 2 februari 1989, voelde ik de drang sterker worden om onderzoek te doen naar onze familiegeschiedenis. Bij het overlijden van mijn vader besefte ik echter pas welke wetenschap over alles en nog wat verloren gegaan was.

     

         Dus, je kunt maar nooit te vroeg beginnen met opzoekingen en het verzamelen van gegevens omtrent je familie en herkomst!

     

         De zoektocht, mijn tocht in het verleden startte met een bezoek aan het gemeentearchief van Groot-Aalter, toen gevestigd in het oud gemeentehuis van Poeke.

     

    Ik maakte er kennis met de gemeentearchivaris van Groot-Aalter, de heer Filip Bastiaen, welke ten allen tijde paraat was met inlichtingen en aanwijzingen en voor een zeer goede ontvangst zorgde in het indertijd stofferig en te kleine archief in Poeke.

     

    Het avontuur was begonnen en het laat mij niet los. Had ik maar diezelfde drang gehad 20 of 30 jaar terug!

     

         Op ontdekking gaan via je voorouders is zeer boeiend, zelfs de

    “ gewone “familie is altijd interessant omdat hun levenswijze zo veel verschilt van die van onze tijd.

     

    Zij wisten in ieder geval meer te doen, met veel minder middelen.

     

         Wat mij vooral opvalt als rode draad door de generaties heen, dat je tussen de regels, hun verdriet, hun vreugde, hun verlangens, hun voorspoed en tegenslagen ontdekt.

    Tevens merkte ik op dat zij groot van hart waren en sociaal ingesteld waren.

     

         Uit officiële geboorte-,huwelijks-,en overlijdensakten kennen wij overwegend landbouwers of landsmannen in ons familie.

     

         Sinds 1877 was Carolus Ludovicus Van de Reviere (1846-1910) jachtwachter te Bellem en Lotenhulle en van 1880 tot 1910 in Bachte Maria Leerne toen zijn zoon Alphonse Ludovicus Van de Reviere (1884-1954) hem opvolgde. De derde generatie jachtwachter werd ingevuld door vader Valère Emile Van de Reviere (1919-1989) tot 1989.

    In Lotenhulle zijn eveneens een paar generaties jachtwachter bekend alsook nog anderen van de familie die dit beroep uitoefenden.

    Dit jachtwachterschap ging meestal gepaard met een klein boerenbedrijfje waarin de vrouw van de jachtwachter een grote verantwoordelijkheid had.

         Pierre Van de Reviere (1815-1891) zoon van Laurentius (Van) De Reviere (1790-1863), huwelijksakte 34 van 1844 te Aalter vermeldt geen beroep doch vader Laurentius staat bekend als landsman.

    In de overlijdensakte nr 35 van 1891 te Aalter staat Pierre vermeld als landbouwer.

         Carolus Ludovicus Van de Reviere(1846-1910) zoon van Pierre, huwelijksakte 2 van 1875 te Aalter staat hij bekend als landsman en bij zijn overlijden akte 1 van 1910 te Bachte Maria Leerne als jachtwachter.

         Alphonse Ludovicus Van de Reviere (1884-1954) zoon van Carolus staat vermeld in huwelijksakte 3 van 1910 te Bachte Maria Leerne als landbouwer.

    Bij de geboorte van zijn zoon Valère staat Alphonse bekend als jachtwachter en landbouwer in de akte 18 van 1919 te Bachte Maria Leerne.

         In de huwelijksakte 10 van 1942 te Bachte Maria Leerne van Valère staat dat hij landbouwer is. (zolang de vader nog niet overleden was of op pensioen, was de zoon nog geen officiële jachtwachter)

     

     

     

         Met zekerheid kunnen we stellen dat vanaf Carolus (1846-1910) over Alphonse (1884-1954) tot en met Valère (1919-1989), allen de twee beroepen, jachtwachter en landbouwer, combineerden, al was het de echtgenote die meestal het hof beheerde.

         In de aangetrouwde families van mijn ouders en grootouders waren het eveneens overwegend landbouwers.

         Tot het eind van vorige eeuw was 30 à 50 % van de beroepsbevolking “landsman” of “landsvrouw”. Velen hadden een kleine boerderij met een paar koeien, enkele akkers en wat klein vee op hun erf.

         Buiten de hoofdberoepen van jachtwachter en landbouwer of landsman vinden wij nog of als hoofdbe

    roep of als nevenberoep, “spinster” of “wever”

     

         Ieder levende mens heeft een naam. Ontneemt men iemand zijn naam dan heeft hij geen identiteit meer.

    De naam moet waarschijnlijk ontstaan zijn bij de eerste mensen. Zij benoemden de zaken rondom hen en zo benoemden zij ook elkaar. Sommige mensen noemden anderen, naar hun afkomst of uitzicht.

     

         Namen zijn er niet alleen om de een van de ander te onderscheiden maar ook om het unieke van de drager ervan, aan te geven.

     

     

         In de middeleeuwen worden reeds duidelijke namen naar voor gebracht.

     

    1312 Karle vander Riviren,Leuven [1]

    1364 Ihan van der Riviere, Ieper[2]

    1370 Gosuins de le Rivière, Kortrijk[3]

    1386 Perrin de la Rivière, Senlis[4]

    1402 Pieter Rivier,[5]

    1490 Gillis van de Ryviere, Berchem Oost Vlaanderen[6]

    Dierick vander Riviere fs. Jans[7]

    1635 / 12 mei te Ruiselede geboren; Livinus De Riveere

    1685 / 08 januari te Ruiselede overleden; Philippus Derevire [8]

    1696 / 14 maart te Ruiselede geboren Joannes Van de Riviere

    1724 / 19 november te Ruiselede overleden, Martinus Van de Riviere[9]

    1728 / 17 januari te Ruiselede geboren  Ignatius De Rieviere[10]

    1760 / 17 september te Ruiselede geboren, Jean Francois Van de Reviere[11]

    1790 / 10 april te Ruiselede geboren, Laurentius De Reviere[12]

     

    1789  Jacob Riviere, zoon van Frans, ° Aalst 27 jaar, 2° compagnie, korporaal, vervolgens korporaal- sergeant[13]

     

    Gentse Poorters uit Antwerpen (1542 -1796) SAG, Poortersboeken reg. 122/4,p.212, bibliografie J. Decavele, Poorters en buitenpportersboeken van Gent.

    31.  Up den IIIen november 1616 compareerde in persoone voor scepenen vander kuere

    Dierick vander Riviere fs jans, geboren van Andtwerpen, jongman, de welcke op syn versouck by requeste an scepenen voornomt ghedaen ende tconsent daer up ghevolcht van daten als boven onderteeckent F. Kerchove, wort alhier ten boucke van poorterye als poorter bekent ghemaect (31)

     

     

         De stam van de familienaam blijft echter steeds .. Reviere, .. Riveere,.. Riviere.

     

    …..Volgens het (Woordenboek van de familienamen door Frans Debrabandere) zou onze familienaam mogelijks van aardrijkskundige oorsprong zijn.

     

    …..In de van Dale, Groot woordenboek der Nederlandse taal, vinden wij nog enkele mogelijkheden, waaronder; - revier (Hd) (Hoogduits) gebied, terrein, district / terrein waarop gejaagd of dat doorzocht wordt.

                                                         - riveer  omklinken, nieten

     

     

     

         Het aannemen van een familienaam of patroniem, werd vastgelegd door de wet van 6 Fructidor an II de la Révolution Française (23.08.1794)

     

     “ Aucun citoyen ne pourra porter de nom ni de prénom autres que ceux exprimés dans son acte de naissance; ceux qui les auraient quittés seront tenus de les reprendre “

     

     

         De burgerlijke stand werd bevolen door decreet van 29 Prairial an IV ( 17.06.1796 )

     

         Op 18.08.1811 liet Napoleon alle burgers inschrijven in de Burgerlijke Stand met van nu af aan een vaste en onveranderlijke familienaam.

     

         Voor 1796 werd de burgerlijke stand bijgehouden door de geestelijkheid, zij schreven de dopen, huwelijken en overlijdens in, in parochieregisters.

    Het Concilie van Trente (1563) schreef algemene maatregelen voor, in verband met het optekenen van doopakten met vermelding van peter en meter en huwelijksakten met vermelding van de getuigen. Dit besluit werd echter slechts traag opgevolgd.

     

         Deze akten lieten vaak te wensen over zowel wat de duidelijkheid betreft als leesbaarheid en schrijfwijze.

     

         In de praktijk dateren de vroegste parochieregisters van rond 1580.

     

         Tot op heden stelde ik vast dat alle familieleden kerkelijk gedoopt, gehuwd en begraven werden.

     

     

     

     

     

     



    [1] J.Ickx, Persoonsnamen uit Leuvens bronnen van ongeveer 1250 tot 1356, lic.verh. Leuven 1963

    [2] W.Beele, Bijdrage tot de studie van de persoonsnamen uit het Ieperse in XIII° en XIV° eeuw, lic. verh. Leuven 1959

    [3] Rijksarchief Kortrijk

    [4] M.Th. Morlet, Les noms de personnes en Haute Picardie aux XIII°, XIV° en XV° siecle, Amiens 1967

    [5] A.Jamees, Brugse Poorters. I.1281 - 1417, Handzame 1974

    [6] R.A. Parmentier, Indices op de Brugsche poortersboeken. I.1418 - 1450 II. 1450 - 1794 Brugge 1938

    [7] J. Decavele, Poorters en buitenpoorters van Gent (1477-1491) (1542-1796), Gent 1983.

    [8] PR Ruiselede akte 9/41 v° ( Derevire Philippus 75 j.)

    [9] PR Ruiselede akte 12/208  overleden 68 j mar.de Vlieger Joanna ( zijn kinderen noemen; Van de Riviere, De Reviere, De Riviere en Deriviere.)

    [10] PR Ruiselede akte 12/27

    [11] PR Ruiselede akte 14/30 v°

    [12] PR Ruiselede akte 17/2 v°, De Reviere en in huwelijksakte vander Reviere. In overlijdensakte staat Laurentius Van de reviere.

    [13] Werving van militairen in het Land van Aalst vanaf december 1789, voor de toekomstige legers van de Republiek van de Verenigde Belgische Staten ( Etats belgique réunies )



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 26/01-01/02 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


     


    Foto

    De kapelanij Ooidonkdreef
    Bachte Maria Leerne
    Mijn kamer, mooi in het centrum.
    Foto

    Ons kleinkind Laurens heeft een paaseitje gevonden.
    Foto

    Mijn petekind Lucas heeft ook een smakelijk paaseitje gevonden.

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!