De meeste ongelukken gebeuren thuis!! Neem geen enkel risico! Koop een degelijke keukentrap of -kruk met uitklapbare treetjes. Bevestig loszittende vloertegels opnieuw met goede lijm of ander hechtmiddel en leg er 24 uur een stapel boeken (of iets anders zwaars) bovenop!
Houd uw keuken schoon en besteed extra aandacht aan hoekjes, kiertjes en plinten! Leg daarbij een laurierblaadje neer: ongewenste bezoekers houden niet van deze geur en maken rechtsomkeer! Gebruik bij moeilijk bereikbare plekjes een oude katoenen sok met een elastiek aan een stok bevestigd.
Hygiëne in de keuken is zéér belangrijk, vooral 's zomers als het warm is!! Dweil de keukenvloer dagelijks op, desgewenst met een ontsmettingsmiddel. Gemorste voedingsmiddelen direkt verwijderen. Handen wassen vóór het koken!
Alcoholvrij bier is een oplossing voor mensen die nog naar huis moeten rijden. Maak hier dan ook gebruik van!!
Wanneer u een Bloody Mary wilt maken, bevries dan van tevoren de tomatensap in blokjes. Leg dan een paar blokjes in een glas en giet de wodka erover. Dan nog een paar slagen uit de pepermolen, een takje selderij-groen in het glas gezet en klaar is Mary.
Sorteer uw lege flessen en breng ze naar de juiste bestemming. Bewaar kurken en rijg ze aan lange slingers tot een vliegergordijn! Een doek besprenkeld met rum wordt tegen de slapen gedrukt bij een hoofdpijn, veroorzaakt door een teveel aan alkohol!
Witte wijn serveert men het best koel, maar niet te koud. Dus vanuit de kelder en niet direkt uit de koelkast! Zo komt het fijne bouquêt tot zijn recht en de smaak tot ontplooiïng.
Warme wijn serveert men voor de gezelligheid! Het best verwarmt men in een geëmailleerde of roestvrijstalen pan ( dus niet van aluminium!). De wijn wordt flink heet gemaakt maar mag niet worden gekookt. Serveer in hittebestendige glazen met een zilveren lepeltje of op een vochtige doek!
Een 'staartje wijn' kan gebruikt worden voor een marinade of als smaakmaker van soep, suddergerecht of saus. Ook kan wijn ingevroren worden in een ijsblokjes-laatje.
Champagne of Sekt, die niet koel genoeg is, spuit na opening van de fles met kracht naar buiten! Leg de fles derhalve tijdig op een koele plaats. Een champagnefles ontkurken geeft vaak beschadigingen aan pleisterwerk! De kurk moet voorzichtig worden verwijderd met een zacht 'plof-geluid'. Gebruik hiervoor eens een goede notenkraker. Klem de 'bek' stevig om de kurk en wrik deze vervolgens voorzichtig omhoog. Houd een glas in de buurt van de fles om direkt met inschenken te kunnen beginnen!
Klasse-wijn met bezinksel (depôt) behoort voor een kaarsvlam te worden overgeschonken in een schone fles en wel zo dat het troebele gedeelte achterblijft (decanteren). Gewone landwijn mag zondermeer in een karaf of kan worden overgeschonken. Voor een dergelijk vlot wijntje mag u ook gewone glazen, kroezen of bistroglazen gebruiken. Een wijn van klasse komt echter het beste tot zijn recht in een goed wijnglas: een ruim glas met niet te grote entree, waarin de wijn zachtjes 'rond gewalst'kan worden. U kunt dan, nog voor dat de eerste slok over uw tong naar binnen glijdt, van het fijne aroma van de wijn genieten!
Goede wijn komt niet alleen uit Frankrijk, Duitsland of Italië, maar ook uit Spanje, Portugal, de Balkanlanden, Zuidafrika, Israël en de VS. Serveer bij regionale gerechten zoveel mogelijk wijn van dezelfde nationaliteit, dus: Spaanse wijn bij paëlla, Italiaanse wijn bij spaghetti-schotels of pizza enz.
Het distillatie-proces is een vinding van de Arabieren. Een oer-Nederlandse drank is Korenwijn. IJskoud geserveerd smaakt een glaasje korenwijn voortreffelijk bij een 'zeeverse' nieuwe haring!
Bewaar uw gedistilleerde dranken als wodka, jenever en aquavit in de koelkast, zo mogelijk met de glaasjes erbij. De dranken smaken het lekkerste, wanneer ze inkoud zijn!
Wijn komt beter tot zijn recht bij een temp. van 15-16 graden C. Bewaar derhalve uw wijnvoorraad niet in de huiskamer. Bij gebrek aan een echte wijnkelder kunt u de flessen op een rek in de gang-, trap- of meterkast leggen.
Zet flessen rode wijn of een Grand Cru nóóit bovenop de centrale verwarming of in een emmer warm water! Haal de kostelijke wijn op tijd uit het rek en zet hem als het kan een dag of 2 rechtop in een niet te warm vertrek.
Bier behoort te worden ingeschonken in speciale bierglazen, die uitsluitend voor bier ( en dan echt niets anders dan bier) worden gebruikt. Deze glazen mogen nooit in zeepsop worden afgewassen. Spoel de glazen voor het inschenken allereerst uit met koud water en schud de waterdruppels eruit. Laat bij het inschenken van het bier de inhoud schuin tegen de binnenzijde van het glas 'rollen'. Schenk rustig verder tot het glas is gevuld. Er zal zich een fraaie schuimkraag vormen.
'Hypocras' is een oeroude drank van Keltische origine naar men vermoedt, die werd bereid van wijn, honing en kruiden. In vroeger dagen was deze drank zeer in trek als middel tot vergroting van het liefdesgeluk. Op bruiloften ontving de bruid dan ook meestal een rijk met linten en strikken versierde fles van dit magisch drankje...
Onze vaderlandse likeur 'Bruidstranen'was overigens voor hetzelfde doel bestemd. Het is een aardig idee om een bruid in de familie- of vriendenkring zo'n feestelijke fles kado te geven!
Om de glazen op een serveerblad niet heen en weer te laten glijden kunt u een vochtige doek of plastic folie onder de glazen spannen.
Om uitgedroogde kurken weer passend te maken moet u deze eens een kwartiertje in kokend heet water leggen.
Om de kurk of afsluitdop van uw thermoskan te beschermen spant u een stukje plastic folie er overheen.
Om de zuigfles van uw jongste op temperatuur te houden brengt u deze in een thermoskan met warm water.
Om ijsblokjes te vergruizen zodat ze gemakkelijker door de opening van de thermoskan kunnen, doet u met behulp van een stevige notekraker of door de ijsblokjes tussen een dubbel gevouwen theedoek plat te slaan met een hamer.
Let wel, naarmate een drank heter of koeler is, blijft hij ook langer heet of koel in de thermosfles!
Hoe de jaarlijkse rumpot te vullen? De beste tijd hiermee te beginnen is eind mei. Neem een ruim vat van aardewerk of donker gekleurd glas en giet hierin een flinke hoeveelheid rum. Achtereenvolgens komen er, naarmate het zomerseizoen vordert, aardbeien, bessen in diverse kleuren, kersen, bramen en pruimen in terecht, met telkens een flinke schep suiker. Zet het geheel op een koele donkere plaats, dus niet in de vensterbank in de volle zon. Roer af en toe goed en proef of de inhoud al op smaak is gekomen. De vruchten uit de rumpot of rumtopf smaken verrukkelijk, puur of bij div. nagerechten als ijs, flensjes en pudding, maar pas op voor de slanke lijn!. Het geurige vocht dat overblijft kan worden gebruikt voor warme dranken, punch etc., maar denk hiebij aan alkoholmisbruik!
Geen ruimte genoeg in de koelkast voor de drankvoorraad, bijv bij het geven van een feestje? Vul dan de badkuip met ijsblokjes en leg de drankvoorraad ertussen, afgedekt met krantenpapier.
De drankjes, die geserveerd worden krijgen een heel feestelijk aanzien met een suikerrandje aan het glas. Dit doet u door de rand van het glas vochtig te maken met losgeklopt eiwit en het glas vervolgens, ondersteboven in een laagjekristalsuiker te drukken. Voor een onvervalste Mexicaanse tequilla-coctail vervangt u de suiker door vergruisd zeezout.
Oploskoffie kan ook gebruikt worden om bleke jus een fraaie kleur te laten krijgen. een schepje proef je niet.
Wanneer u een pak koffie hebt gekocht, die voor u te bitter smaakt, probeer dan eens of een paar korrels zout verbetering brengen.
Dat u dikker wordt van frisdrank dan van mineraalwater of thee behoeft geen verdere uitleg!
Maak longdrinks extra feestelijk met een schijfje citroen of limoen of ijsblokjes erin. De ijsblokjes kunnen een rode bes, kers, olijf, zilveruitje, plukje kruizemunt of peterselie bevatten!
Sinaasappelsap uit een pak maakt u lekkerder met een scheutje versgeperst citroensap!
Maak geconcentreerd sap uit de diepvriezer snel drinkbaar door dit samen met een scheutje (mineraal)water in de electrische mengbeker tot 'moes' te draaien. Meng de 'moes' dan met (mineraal)water tot de gewenste hoeveelheid!
Bowl en vruchtensappen blijven lekker koel door er een dicht gesnoerd plastic zakje met ijsblokjes in te hangen of door er een hoog glas met gergruisd ijs midden in de Bowl te zetten!
Voorkom, dat het schuim van koolzuurhoudende dranken niet boven de rand van het glas uitstijgt door eerst een paar ijsblokjes, afgespoeld met koud water in het glas te brengen!
Kant en klare tomatensap smaakt nog lekkerder door er een bleekselderijstengel in te brengen!
Extra sterke koffie, waaraan een scheut hete chocolademelk is toegevoegd is een smakelijk alternatief! Met een scheutje sinaasappel- of mokka-likeur en wat gehakte oranjesnippers, versierd met een toefje slagroom (vermengd met een schepje oploskoffie), bestrooid met chocoladekrullen of cacao, wordt het kopje koffie extra feestelijk!
Indien gewenst kan gekochte gemalen koffie altijd nog wat fijner gemalen worden door bijv een klein Turks koffiemolentje voor het maken van Turkse koffie. Hoe fijner de koffie hoe langer de voorraad strekt! Zijn de filterzakjes op, maak dan een geïmproviseerd filterzakje van keukenpapier.
Na verloop van tijd verliezen koffiebonen en vooral gemalen koffie hun aroma en is het verstandig om niet meer dan 2 maanden aan voorraad in huis te halen. Gemalen koffie in vaccuüm-verpakking blijft 6 maanden geurig, maar let op de datum! Na opening blijft ze echter slechts 3 weken geurig, mits hij in een goed gesloten bus of trommel wordt bewaard. In de diepvries bewaard blijft koffie in topconditie!
De gezette koffie aan de slappe kant? Roer er dan gerust wat oploskoffie door! Oploskoffie is een typisch produkt van de twintigste eeuw. In de eerste jaren na de eeuwwisseling verschijnt de eerste oploskoffie aarzelend op de markt maar tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit artikel algemeen ingeburgerd. De kwaliteit van de hedendaagse oploskoffie is uitstekend!
Dessertkoffie wordt extra lekker met een brokje pure chocolade in het filter toegevoegd of er een schepje vanillesuiker er overheen strooit!
Je voelt je daar heel alleen in de wijdste wereld!
Keukenweetjes van Willemijn
Thee kan zowel heet als koel geserveerd worden. Er zijn vele soorten thee-melanges verkrijgbaar. Thee wordt extra geurig met een stukje gedroogde sinaasappelschil of oranjebloesems. Thee wordt feestelijk wanneer je eerst een klontje suiker met rum, sinaasappel- of citroensap in de kopjes of glazen doet. Thee met een scheut rum en een schijf citroen of sinaasappel is hét middel tegen koude voeten. Thee met een zuurtje erin is speciaal voor kinderen. Na een gekruide maaltijd past kruizemuntthee. Warme chocolademelk wordt flink met een garde opgeklopt voordat de kopjes ermee gevuld worden ter voorkoming van een dik vel.
Spoel uw puddingvorm uit met koud water alvorens u het warme puddingmengsel erin laat glijden! Laat het geheel tot kamertemp. afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast zodat de pudding kan opstijven. De pudding haalt u uit zijn vorm door voorzichtig langs de rand van de vorm op de pudding te drukken, zodat er tussen pudding en vorm wat lucht kan komen. Leg een plat bord op de vorm en schud voorzichtig! Draai het geheel om en laat de pudding zachtjes op het bord 'landen'. Til de vorm eraf. Het lukt echter niet altijd even goed! Dan kunt u het volgende proberen: een in heet water uitgewrongen theedoek om de vorm leggen of de vorm in heet water houden, zodat de buitenkant van de pudding door de warmte van de vorm opnieuw vloeibaar wordt. Verwarm de vorm echter niet te lang, want dan verliest de pudding zijn fraaie model en komt hij als kliederige, vormloze massa op het bord te liggen!
Kruid de zalmmoten met peper en zout. Kook de geschilde aardappelen gaar. Was de zuring en snipper deze fijn. Vermeng met de aardappelen, voeg ui toe en roer er de room door. Stamp tot een fijne massa, breng op smaak met peper en zout en klop er de boter door. Bak de zalmmoten gaar in de boter en serveer met puree.
Het gerecht van vandaag is een zondagsgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Zwitserland en wel uit het deel waar het Italiaans de voertaal is. In dat deel van Zwitserland treft u het gerecht ook op de kaarten van veel restaurants aan.
Hoofdgerecht voor 4 personen:
4 dunne kalfslapjes (schnitzels, elk ca. 100g), zout, witte peper uit de molen, 60g boter, 250g champignons (in dunne plakjes), 1 (gesnipperd) sjalotje of kleine ui, 1 teentje (ragfijn gehakte) knoflook, 3el kookroom, 2el (fijngehakte) peterselie, 1tl allesbinder, 4 plakken roomkaas.
Maak het vlees droog met keukenpapier, wrijf het in met wat zout en peper. Wentel de lapjes door wat bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit een koekenpan met wat van de boter tot het schuim begint weg te trekken. Bak hierin het vlees boven een niet al te hoge warmtebron in 10 min. aan weerszijden goudbruin en gaar. Neem het vlees uit de pan en voeg de rest van de boter toe. Laat hierin de champignons en de ui onder voortdurend omscheppen ged. ca. 5 min. bakken. Roer de knoflook erdoor en schep de gehele inhoud van de pan op een zeef. Laat alles uitlekken en hak hierna de champignons zo fijn mogelijk. Breng in een pannetje de room aan de kook en voeg de gehakte champignons en peterselie toe. Strooi allesbinder en wat peper en zout erover. Roer krachtig door. Leg de kalfslapjes op een met wat boter of olie bestreken ovenvaste schaal of grillplaat of -pan. Strijk over elk lapje een deel van het champignonmengsel en leg op elk bestreken lapje een plak roomkaas. Zodra de kaas gesmolten is en wat kleur begint te krijgen kunnen de gerechten worden opgediend. Geef er een salade van tomaten, bosuitjes en zwarte olijven bij.