Controleer of een avocado rijp is door er zachtjes in te knijpen of er een coctailprikkertje in te steken! Rijpe avocado's kunnen nog een dag of 2 in de groentela van de koelkast worden bewaard. Avocado's die nog niet helemaal rijp zijn worden snel rijp wanneer ze een poosje in een warme oven verblijven, of op een zonnig plekje in een papieren zak worden gelegd.
Een luxe salade maakt men door met een meloenlepeltje bolletjes uit het vruchtvlees te snijden. Breng er direct een weinig citroensap overheen om bruinkleuring te voorkomen!
De Mexicanen noemen avocado's 'boter uit het bos' want avocado's behoren tot de vetste vruchten ter wereld. Per 100g avocado krijgt u toch zeker 167 caloriën (ruim 700 Joules) binnen, maar ook vit A en C. Het vet bestaat echter uit de bekende onverzadigde vetzuren.
De pit van de avocado kan gebruikt worden on een jonge plant aan te kweken! Steek hiertoe een viertal spelden rondom het midden op gelijke afstanden en zet de pit met de bolle kant naar onderen op de rand van een smal glas, dat net genoeg water bevat om de onderkant van de pit te raken. Maak in de bovenzijde een inkeping in de harde schil. Na enkele weken verschijnen er worteltjes aan de onderzijde en kunt u aan de bovenzijde een jonge plant in wording waarnemen! Zodra het wortelstelsel zich voldoende heeft ontwikkeld kan de jonge plant in een bloempot met aarde geplaatst worden.
Zet eens een paar aardbeiplantjes in uw tuin of balkonbak; na een jaar kunt u al rijkelijk oogsten! Voor de super de lux zomerkoninkjes: met behulp van een injectienaald in elke fraaie aardbei een portie likeur spuiten en de vruchten daarna met hun onderzijde in gesmolten pure chocolade dopen!
Zo ontvelt u amandelen: zet ze op met koud water en breng ze aan de kook. Haal daarna snel de pan van het vuur en giet het kookvocht af. Spoel de noten na met veel koud water en wrijf vervolgens de velletjes eraf. Ook andere noten (en vruchtgroenten) kunnen zo worden ontveld!
Verse ananas en gelatine verdragen elkaar niet; de vrucht bevat nl. een enzym dat het opstijven van de gelatine belemmert. (note: het enzym breekt eiwitten af en maakt eiwithoudende zuivelprodukten bitter!) Gebruik liever ananas uit blik of leg de verse ananas -in stukjes of schijven- ged. 5 min. in kokend water!
Jammer dat die ouderwetse spanen aardbeiensloffen verdwenen zijn, maar de moderne plastic mandjes kunnen ook voor allerlei doeleinden worden gebruikt!
Aardbeien behoren mooi stevig te zijn voor het garneren van taarten. Leg de vruchten zonodig in ijskoud water (met een ijsblokje) of in het vriesvak (beslist niet te lang!) dan worden ze extra stevig. Ieder jaar zijn de mooiste aardbeien de eerste bewoners van uw rumpot!
Niet alleen radijsjes en bleekselderij-stengels, worteltjes en bloemkool-rozetjes, maar ook aardbeien smaken lekker bij een aperitief, vooral de wat kleinere exemplaren! Bestrooi de vruchten dan gelijk eens met een waasje versgemalen peper.
In de Zuid-Amerikaanse keuken worden aardbeien gecombineerd met romige jonge kaas. Wellicht is het een idee om deze combinatie onder een hete grill te zetten.
Wanneer u een doosje aardbeien, bramen of frambozen hebt gekocht, draai het dan bij thuiskomst behoedzaam om op een bord of serveerblad! Verwijder direkt de minder goede of de ronduit slechte exemplaren en zorg dat de vruchten op enige afstand van elkaar liggen! De vruchten kunnen zo eventueel een paar dagen bewaard worden, mits ze niet overrijp of vochtig zijn. Zet ze in een koele goed ventilerende ruimte, bijv. in de kelderkast of de garage! Niet in de koelkast, want daar is de luchtcirculatie te gering en de temp. net iets te laag!
Neem bij aardbeien en frambozen de volgende werkwijze in acht: eerst wassen en daarna ontkronen! De ware aardbeienliefhebber wast zijn vruchten bij voorkeur in sinaasappelsap, omdat water uit de kraan afbreuk zou doen aan de fijne smaak!
Geschilde of gesneden vruchten verkleuren niet, wanneer u de stukjes fruit met citroensap besprenkelt of in een bakje water legt, waarin een paar vitamine C-tabletjes zijn opgelost!
De meeste vruchten ondervinden geen nadelige gevolgen van een tijdelijk verblijf in de diepvriezer. Tere waterrijke vruchten worden echter wel wat slap (b.v. aardbeien en frambozen). De meeste soorten behoeven niet te worden geblancheerd; men vriest ze in met suiker of suikersiroop of als moes. Enkele soorten, zoals appels, moeten echter wel worden geblancheerd (de appelpartjes blijven dan een jaartje goed!). Harde bessen, zoals cranberries, kunnen zonder speciale behandeling worden ingevroren.
Bij aankoop van een doosje aardbeien (frambozen of bramen) moet u uw ogen goed te kost geven. Speur goed of er geen sprake is van schimmelvorming! Controleer of de onderkant van het (kartonnen) doosje droog aanvoelt. Verpak het doosje met zijn kostelijke inhoud losjes in een papieren zak en zet het boven op uw andere boodschappen!
Een goede kaasfondue, bereid volgens de Zwitserse kookkunst, begint met het inwrijven van de fondue-pan met een doormidden gesneden knoflook-teentje! Wanneer u dit vergeten bent, hak het teentje dan fijn, fruit het in een weinig hete boter en roer het baksel door de fondue!
Vleesfondue, oergezellig voor jong en oud, wordt nog lekkerder, als de hompjes vlees een nachtje in de marinade hebben gelegen! Of in een doek die met cognac is gedrenkt. Het vlees wordt eerst gebraden en dan pas met zout en peper bestrooid!
Chinese fondue, met bouillon i.p.v vet, is heel licht verteerbaar! Hompjes vlees en vis, gehaktballetjes en garnalen worden gaar gemaakt in een allengs steeds krachtig wordende bouillon, waaraan ter verfijning van de smaak een glaasje sherry is toegevoegd! Bij een Chinese fondue-maaltijd wordt tot besluit van de maaltijd de geurige bouillon opgedronken!
Gerechten die worden geflambeerd behoren gaar en startklaar te zijn. Het flamberen is slechts de 'finishing touch'! Voor het flamberen van flensjes, vruchten, ijs en andere nagerechten is rum de aangewezen drank. Let op het alcoholpercentage! Voor het flamberen van vis en ander zeebanket, biefstukken e.d. zijn cognac of gin, wisky of wodka het meest geschikt!
Kaasfondue is een smakelijk en zeer gezellig gerecht, de ware liefhebber drinkt er thee bij. Een glaasje witte wijn kan natuurlijk ook en een glaasje Kirschwasser heeft een gunstige invloed op de spijsvertering! Recepten voor kaasfondue zijn er te kust en te keur. Gebruik zoveel mogelijk de kaassoort die in het recept staat opgegeven. Door toevoeging van fijngehakte tuinkruiden, gesmoorde paddestoelen, geroosterde uiensnippers of een likje tomatenpuree kan een 'gewone'kaasfondue' een heel verrassend accent krijgen!
Flamberen lukt alleen met vloeistoffen met een alcoholpercentage van minstens 38%. Soms gebruikt men mengsels van diverse dranken om een speciaal smaakeffect te bereiken. Flamberen in een pan op het fornuis geschiedt immer met de wasemkap uit!!
Verwarm allereerst de vloeistof, waarmee een gerecht wordt geflambeert in een grote bolronde soeplepel. Houd er een lange brandende lucifer bij en giet de drank brandend en wel over het gerecht. Serveer het gerecht terwijl de vlammetjes erover heen spelen!
Giet nooit drank direkt uit de fles over een brandend gerecht (gevaar voor ontploffing en brand!).
Verwarm het geestrijke vocht altijd in een bolronde soeplepel!!
Maak voor het reinigen van de barbecue proppen krantenpapier of aluminiumfolie, pannensponsjes en/of een metaalborstel. Een driekanten verfkrabber kan eveneens goede diensten bewijzen! Laat geen rommel achter. Neem altijd een vuilniszak of een kartonnen doos mee om de rommel op te ruimen. Ook het eventuele gemaakte kuiltje in de grond dient weer met een laagje vochtige grond te worden afgedekt!
Flamberen is heel gezellig en spectaculair, maar niet van gevaar ontbloot! Pas op met laaghangende lampekappen, papieren servetten, droogboeketten e.d. en niet in de laatste plaats met nieuwsgierige kinderen. Zet ze met hun handjes op hun rug op veilige afstand van het tafelkomfoor!
Voor een vuur van geringe omvang voor de barbecue kunt u de houtskooltjes in een lege kartonnen eierdoos leggen. De doos met houtskooltjes wordt op het rooster van de barbecue gezet en in zijn geheel aangestoken! Ook kan er, als de gelegenheid zich toelaat, een kuil in de grond gemaakt worden en deze bekleed worden met aluminiumfolie, alvorens de eierdoos met houtskooltjes erin wordt gezet! Bekleed altijd de barbecue met aluminiumfolie en strooi er dan pas de houtskooltjes in. Dat maakt het opruimen na afloop heel eenvoudig!
Dringend advies: nooit barbecue-en in een tent of caravan!! Sleep niet met een onnodig grote hoeveelheid houtskool, doch neem een afgepaste hoeveelheid mee, in een grote papieren zak (die later als afvalzak kan worden gebruikt!
Een barbecue-maaltijd in de vrije natuur dient te geschieden op een veilige plaats. In de meeste natuurgebieden zijn speciale plaatsen ingericht voor barbecue-fans, met het oog op bos- en heidebrand!
Zet de barbecue op een vlakke ondergrond en houd afstand van brandbaar materiaal, zoals struiken. Zorg voor een windscherm, zodat brandende vonken niet ongecontroleerd kunnen wegwaaien of overkap het vuur met een deksel van fijn metaalgaas en zet een emmer met zand of water klaar! Neem rustig de tijd en loop niet weg bij het vuur. Houd kinderen en en huisdieren op veilige afstand.
U kunt het vuur op verschillende manieren aansteken: 1. met de bekende aanmaakblokjes 2 met een scheutje spiritus of terpentine die u heeft laten intrekken bij een paar houtskooltjes of op oud papierpropjes in kartonnen closet- of keukenpapier-rollen of op een paar oude bierviltjes, in tweeën gescheurd, gesprenkeld.
Strooi één van de mogenlijkheden tussen de houtskooltjes en ontsteek het vuur met een lange lucifer of een gasaansteker!
Haal een ijstaart tijdig uit de diepvriezer. Zet hem liefst 2 uur voor het gebruik in de koelkast en/of 1/2 uur voor het opdienen in een niet te warme keuken! Leg een pakje vlees, dat snel ontdooit moet worden in een schaal met handwarm water, waarin een fikse schep zout is opgelost (of in de magnetron)!
Handig voor plotseling bezoek is een stapel flensjes met aluminiumfolie ertussen in de diepvriezer. De benodigde flensjes ontdooien snel; u kunt ze vullen met hartige ragoût, vissigheid of groente (met een sausje overgieten en in de oven gratineren). Ook in combinatie met vruchten en ijs als nagerecht op tafel te zetten.
Laat een bevroren kwarktaart langzaam ontdooien (bijv. in de koelkast), dan blijft hij lekker smeuïg! Basterdsuiker klontert niet, wanneer hij in de diepvriezer wordt bewaard! Brood, in porties van telkens een paar sneetjes ingevroren, geeft garantie voor vers!
Leg de boterhammen voor bijv. uw schoolgaande kinderen gesmeerd en wel in de diepvriezer klaar. Maak een voorraad voor de hele week, dan staat u niet iedere ochtend te smeren!
Bevroren gehakt ontdooit sneller wanneer u er vast wat zout overheen strooit..... of dat u er met de föhn niet al te hete lucht overheen blaast!
Koffie (zowel gemalen als ongemalen) blijft langer vers in de diepvriezer. Goed om hier de onbenutte ruimten mee op te vullen!
Handig:rauwe hamburgers op stapeltjes invriezen, telkens met een plastic deksel of circeltje van aluminium folie ertussen! U kunt ze dan één voor één uit de verpakking halen.
Omwikkel de scherpe uitsteeksels van karbonades, kippepoten e.d. met gekreukeld aluminiumfolie, alvorens u ze verder verpakt. Dan gaat de verpakking niet kapot en droogt het vlees niet uit! Voor het ontdooien van grote stukken vlees, gevogelte e.d. is een speciale plastic doos met lekbak bijzonder handig!
Verwijder bij een diepvrieskip allereerst de verpakking en laat de vogel daarna ontdooien! Gegarneerde taarten en andere kwetsbare zaken kunt u het beste zonder verpakking invriezen en pas als ze volkomen koud en hard zijn van een deugdelijke verpakking voorzien. Op deze manier worden beschadigingen voorkomen!
Ronde taarten in vierkante dozen nemen in de diepvriezer onnodig veel ruimte in beslag! Wist u dat er ronde diepvriesdozen bestaan? En dat u de onbenutte ruimte in de vierkante dozen zou kunnen opvullen met kleine zakjes met tuinkruiden, blokjes diepvriesbouillon, kuipjes soepgroente enz.?
Wilt u weten of uw diepvriezer naar behoren funktioneert? Leg er ter controle eens een zakje met ijsblokjes in en kijk na een week of de blokjes nog gaaf zijn of misschien gesmolten en opnieuw bevoren! In het laatste geval moet u de gehele diepvriesvoorraad controleren en zonodig de servicedienst waarschuwen!
Let bij aankoop van elders bevroren levensmiddelen goed op de verpakking; deze mag geen gaatjes of scheurtjes vertonen! Wanneer u constateert dat de inhoud tengevolge van een ondeugdelijke verpakking of nonchalante behandeling droge plekken ('vriesbrand') heeft gekregen kunt u maar beter gauw doorlopen!
Wanneer u binnen de verpakking van diepvriesartikelen een massieve ijslaag ontwaart, mag u rustig aannemen dat de pakjes het een tijdje te warm hebben gehad! Hierdoor heeft zich smeltend vocht binnen de verpakking opgehoopt en dat is later opnieuw bevroren. Advies: niet kopen!
Op deze camping vele apen gezien en vooral gehoord. Het leek wel een zwembad vol met schreeuwende kinderen!
Keukenweetjes van Willemijn
Wanneer u in uw eigen keuken veel gerechten klaar maakt voor de diepvriezer of wanneer u een grote moestuin bezit, doet u er verstandig aan, een speciale vultrechter op standaard, een las-apparaat voor het afsluiten van de plastic zakken, een pompje voor het wegzuigen van overtollig lucht en een automatische zakkensluiter op uw verlanglijstje te zetten!
Zou het niet verstandig zijn om met een groep buren, vrienden of familieleden gezamelijk de belangrijkste en meest kostbare hulpapperatuur voor de diepvriezerij aan te schaffen? Denk dan meteen aan het reservefonds voor het bekostigen van reparaties en nieuwe aankopen!
Verpak uw diepvriesmateriaal in deugdelijk verpakkingsmateriaal! Het moet soepel doch stevig zijn en mag geen lucht of vocht doorlaten. Gebruik bovendien extra zwaar aluminiumfolie, speciaal diepvries-plakband en -etiketten. Met een speciale diepvriespen kunt u op deze etiketten schrijven, zonder dat de tekst later onleesbaar wordt!
Wanneer u op vakantie gaat draai dan nooit de hoofdschakelaar van het elektra, in de meterkast, op de nulstand, want dan ontdooit uw hele diepvriesvoorraad!
Hoe beter u uw diepvriezer inpakt des te hoger is het rendement. Gebruik daarom goed stapelbare dozen en/of maak de pakjes zoveel mogelijk plat en gelijkvormig. De aanwezige ruimte moet zoveel mogelijk worden benut!
Vul bekers, zakken en dozen nooit tot de rand met vloeistof of vloeibare gerechten. Er moet genoeg expansie-ruimte overblijven omdat vocht tijdens het bevriezen uitzet!
Houd de bewaartijd van uw diepvriesvoorraad nauwlettend in de gaten. Noteer ze in uw logboek! Natuurlijk mag u wel een paar dagen te laat komen maar al te gek kunt u het toch niet maken!
Het ontdooien van de rijplaag in de diepvriezer gaat sneller wanneer u: 1. een bak met heet water in de diepvriezer zet en/of 2. met een haarföhn hete lucht erlangs blaast!
Schakel om te beginnen de diepvriezer uit en verwijder na korte tijd de enigszins ontdooide rijplaag mbv een plastic krabbertje. Gebruik géén scherpe voorwerpen, want daarmee beschadigt u de wanden.
Reinig de diepvriezer inwendig met een mengsel van water en zuiveringszout (1el per liter). De ommanteling kan worden schoongemaakt met een normale allesreiniger. Wanneer u de ommanteling af en toe inwrijft met blanke meubel- of autowas zal er geen roestvorming kunnen optreden!
Een goed gevulde diepvriezer verbruikt minder energie dan een lege.... Veel diepvriezers kunnen op slot.... maar menigeen verlies het sleuteltje! Bewaar dit dus zorgvuldig, desnoods in uw juwelenkistje- of kluis!
Open uw diepvriezer niet onnodig lang, dat kost veel energie! Ontdooi uw diepvriezer minstens 1 á 2 keer per jaar óf zodra zich een rijplaag van ca. 0,5 cm heeft gevormd, bijv. vlak vóór de zomeroogst en net ná de Kerstdagen! Zorg dat de diepvries-voorraad dan niet al te groot is. Een laagje rijp van 2mm doet het energieverbruik van uw diepvriezer met 10% stijgen!
Wanneer u uw diepvriezer gaat ontdooien en schoonmaken mag u wellicht uw diepvries-voorraad tijdelijk in de diepvriezer van uw buurvrouw 'parkeren', uiteraard op basis van wederkerigheid! Zo niet, dan pakt u de ijskoude pakjes in krantenpapier en wikkelt u er een deken omheen! Leg ze pas weer terug wanneer het apparaat opnieuw is ingeschakeld en de thermometer weer een waarde van -18 gr C aanwijst!
Gebruik voor het invriezen van vers voedsel het voorvriesvak. Dat is speciaal voor dit doel geconstrueerd, zodat het reeds bevroren voedsel dat in de diepvriezer ligt opgeslagen niet aan onnodige temperatuursschommelingen wordt blootgesteld.
Wat betekenen de sterren op de deur van vriesvak of diepvriezer? * de temperatuur bereikt -6 gr C. Elders bevroren levensmiddelen kunnen max. 3 dgn worden bewaard. ** de temperatuur bereikt -12 gr C. Elders bevroren levensmiddelen kunnen max. 3 weken worden bewaard. *** de temperatuur bereikt -18 gr C. Elders bevroren levensmiddelen kunnen max. 3 maanden worden bewaard. ****de temperatuur bereikt -18 gr C en lagere waarden. Vers voedsel kan worden ingevroren. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing en overschrijd de invriescapaciteit niet!
Er zijn koelkasten met vriesvak zonder ster; de vriesruimte dient hier uitsluitend voor het maken van ijsblokjes en kortstondige opslag van voedsel!