Fotografeer nu voor later, maar weet ook dat later NU is ! KLIK OP DE FOTO VOOR EEN VERGROTING
28-10-2005
LIJNENSPEL
Vandaag een foto van een flat in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost, waar onze oudste zoon een tijdje heeft gebivakkeerd met zijn vriendin. Hoewel het niet de leukste plek is om te wonen, viel mij het lijnenspel van de galerijen op en als hobbyist probeer je dit dan vast te leggen. Op 4 oktober 1992 kwam de Bijlmer in het nieuws doordat een vliegtuig van een Israëlische maatschappij zich in éen van de flats in de Bijlmer boorde en een groot gat sloeg in een van die flats. Een feit, dat door de nabestaanden elk jaar nog steeds wordt herdacht.
Bijgaande foto van dit beeld is karakteristiek voor de stad Groningen. Het is het 'Peerd van Ome Loeks', dat in het volgende liedje als volgt wordt verwoord:
't Peerd van Ome Loeks is dood Loeks is dood, Loeks is dood, 't Peerd van Ome Loeks is dood hartstikke dood. Haar 'm maor vret'n gev'n (had hem maar vreten gegeven) was hij wel in lev'n blev'n (was hij wel in leven gebleven) Peerd van Ome Loeks is dood hartstikke dood !
Volgens de legende is Loeks Broekmans, een voerliedenknecht aan het Boterdiep, hartstochtelijk verknocht aan zijn kolossale paard Graaf. Op een dag werd Graaf plotseling ziek. Loeks voerde hem zelfs zijn eigen brood, maar het mocht niet baten. Graaf stierf.
Het blijft ook morgen nog herfstachtig, al gaat de temperatuur omhoog en voor de tijd van het jaar zelfs hoog, dus we mogen nog niet te hard mopperen. De vooruitzichten zijn echter voor de donderdag goed en beloven ons zelfs zonneschijn ! Nog een paar dagen en de wintertijd gaat in en daarmee de lange avonden om achter de PC te kruipen om allerlei zaken aan de orde te stellen. Bijgaande foto maakte ik een paar jaar geleden in het bos ten zuiden van Groningen, in de Appelbergen, een leuk wandelbos om te genieten van de natuur.
Een gedichtje van De Genestet met leuke woordspelingen:
De drukker drukt in droeve druk het drukken baart hem weinig druk. Viel 't drukken maar wat drukker, 't waar geen bedrukte drukker.
De herfst heeft nu zijn intrede gedaan, en wel met een hevige donderslag zondagmorgen. Gisteren regende het in Groningen de hele dag en op dit moment waait er een sterke wind. Geen weer om er eens lekker op uit te trekken dus en ook niet de ideale omstandigheid om te fotograferen. Daarom maar even in het archief gedoken en bijgaande foto gevonden van de opruimers in de natuur ! Sommigen weten nog niet, dat je de foto kunt vergroten door er op te klikken, er verschijnt een handje ,klik en de vergroting verschijnt.
Ik weet niet wat er aan de hand was, want gisteren kon ik niet op mijn blog komen en kreeg de mededeling dat de website niet gevonden kon worden. Ik heb daarom maar systeemherstel gebruikt en zie daar mijn blog bestaat gelukkig nog. Nu kan ik toch nog een gedicht van Rhijnvis Feith (1753-1824), die ik op mijn blog wilde zetten ter overdenking, plaatsen. Lees, hoe alles in het leven eigenlijk maar betrekkelijk is.
Kortheid des levens.
Het menschelijk geslacht valt als blaad'ren af: wij worden en vergaan, - de wieg grenst aan het graf -, daartusschen speelt een droom een treurspel met het harte; de smart wijkt voor de vreugd, de vreugd weer voor de smarte; de koning klimt ten troon, de slaaf buigt voor hem neer; de dood blaast op het spel, - en beiden zijn niet meer.
Een goed weekend voor iedereen. Ook de herfst is de moeite waard om foto's te maken. Bijgaand nog een 'zomerfoto' van de aanleg van een duinmeer op Terschelling. Op deze manier probeert Staatsbosbeheer de oorspronkelijke natuur en vegetatie weer in de oude staat terug te brengen.
De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway werd geboren in 1899 in Oak Park Illinois, een voorstad van Chicago. Zijn liefhebberijen waren vissen en jagen. In de Eerste Wereldoorlog nam hij dienst bij het Rode Kruis en werd naar Italië gezonden om de gewonde soldaten te verzorgen. Eens werd hij beschoten en met vele scherven in zijn been wist hij toch een gewonde soldaat naar de dichtstbijzijnde Rode Kruis post te brengen. Voor zijn verdiensten ontving hij de " Italian Silver Medal for Valor". Hij is vier keer getrouwd geweest en woonde op verschillende plekken in de wereld, zoals in Parijs, op Cuba en ook op Key West, het laatste eiland van de Keys bij Florida. Over de laatste plek schreef hij eens: "It's the best place I've ever been anytime anywhere". Zijn huis op Key West , dat wij in 1992 bezochten, is thans een museum over zijn leven en werken. Hemingway overleed in 1961.
Er zijn berichten om de Waddenzee door de Unesco tot werelderfgoed te verklaren, doch de eilanders ( zowel Nederlanders, Duitsers als Denen) . zijn het daarover nog niet eens. Het waddengebied is uniek in de wereld en zou alleen daarom beschermd moeten worden. Wanneer ik met mijn vrouw in de zomer op Terschelling verblijf is mijn eerste gang meestal naar het Wad, waar je de rust als weldadig ondergaat. Hiernaast heb ik al een aantal foto's opgenomen van het Wad bij zonsopgang, waarvoor ik om 4 uur 's nachts uit mijn bed ben gekropen. Het enige wat je daar dan hoort is het ruisen van de wind en het water en het krijsen van een enkele meeuw. Een ervaring die in schrille tegenstelling staat tot het lawaai in de grote stad.......
Dit jaar staat in het teken van het 25-jarig koningsschap van Koningin Beatrix en in dat licht bezien is deze foto wel actueel, al bedoel ik daarmee natuurlijk niet te zeggen, dat onze Koningin graag een glaasje lust. De foto is genomen in de wijnkelders van Domecq in Jerez de la Frontera in Zuid-Spanje. In een van de ruimtes tref je daar vaten met o.a. sherry aan, die zijn gesigneerd door belangrijke staatslieden etc. , waaronder dus ook één door onze Koningin.
Een kort berichtje uit het hoge noorden van Nederland, Groningen. Op bijgaande foto een schepping van de Italiaanse architect Mendini, die dit moderne museum in onze stad bouwde en wereldwijd bekendheid heeft verworven, mede dank zij de steun van de Gasunie, die in het kader van haar 25-jarig bestaan 25 miljoen guldens aan de Gemeente Groningen schonk voor de bouw. De hoge toren verbeeldt in de ogen van Mendini de schatkamer van het museum, vandaar de goudkleurige toren. Wil je meer weten, kijk dan bijv. op http://members.lycos.nl/gebouweningroningen/museum/museum.html of zoek in Google onder Groninger Museum.
Bijgaande foto toont de restanten van een tempel in Aphrodisias (Turkije), een antieke stad in de provincie Aydin. De stad werd opgericht in naam van Aphrodite, de Godin van de Liefde en Schoonheid. Van de Bronstijd tot de Byzantijnse tijd ( 2800 v. Chr.- 220 n.Chr.) was deze streek dicht bevolkt en bekend als centrum van de beeldhouwkunst.