De wintertijd is ingegaan en de eerste nachtvorst dient zich aan. Nog even een terugblik en dan wordt het tijd om ons op te maken voor de komende donkere dagen voor Kerstmis. Wat gaat de tijd toch snel ....................
Als je foto's inplakt komen ook herinneringen weer naar boven en bij het zien van deze foto van de zuidelijkste fjord van Europa bij Kotor in Montenegro ( lengte 28 km.) moet ik weer denken aan de tien haarspeldbochten die de buschauffeur moest nemen om op het hoogste punt van 1100 meter te komen, vanwaar wij deze baai bij Kotor op de gevoelige plaat konden vastleggen. Foto's blijven toch de sleutel naar de herinnering!
Ik ben momenteel bezig de vakantiefoto's van 2007 te verwerken en kwam daarbij deze foto tegen met een uitspraak van wijlen president Tito op een poort in Kotar (Montenegro). De tekst luidt: TUDE NECEMO SVO JE NEDAMO.
Via een kennis en een Sloveense dame heb ik de vertaling kunnen bemachtigen. Deze luidt: 'Wij willen niets, wat niet van ons is, wat van ons is, geven we niet weg.'
Een spreuk die vaak gebruikt wordt in tijden van oorlog !
Is het niet "het ei van Columbus" om op deze wijze het groen te onderhouden ? Bovendien bemesten deze schapen ook het graasgebied nog eens met hun schapenkeutels ! Natuurlijker kan het toch niet ?
Om 300 schapen in het gareel te houden kan de herder niet zonder zijn collie, die direct reageert op een kreet van de herder en afgedwaalde schapen weer bij de kudde brengt.
De gemeente Groningen heeft een schaapskudde (met herder en collies) aangetrokken voor het regelmatig onderhoud van het gras in de stad. De herder trekt met zijn kudde door de stad om de verschillende groengebieden te kunnen bereiken. Op bijgaande foto grazen de schapen naar hartelust en laten zich niet storen door het voorbijrazende autoverkeer langs de Helperzoom of de Intercity naar het westen van ons land. Een heel bijzondere gebeurtenis!
Het Heechein (Hoge end) ligt een aantal meters hoger dan het gebied langs de Boorn. Vandaar deze naam. Deze winkelstraat ligt tegenover de Hervormde Kerk, die op een terp is gebouwd en gaat over in de Leeuwarder Straatweg als verbindingsweg met de hoofdstad Leeuwarden.