Bezoek van in beelden geïnteresseerden in ons depot.
Onze bezoekers hebben altijd zo een beetje hun eigen invalshoek.
Voor het ogenblik is de eerste wereldoorlog DE hype.
Zo hadden we al een paar vorsers over de drempel. Deze keer waren het de gangmakers van de Ieperse nocturnen. De erfgoed-watchers van CO7, de zeven+ organisatie, had hen op ons af gestuurd.
Vaker zijn de vragen die we krijgen specifiek en niet onmiddellijk op te lossen... zelfs nog al eens slechts voor een deel te voldoen. Zo was het deze keer. Toen de reporter en zijn vriend mailden zagen we al het probleem we hebben enkel afbeeldingen van Onze Lieve Vrouw van Thuyne en geen beeld. Trouwens we hebben zelf enkel het beeld dat staat in de Sint Maartenskerk in ons leven gezien. We merken zelfs dat internet verschillende beelden ermee vereenzelvigd. We houden het bij het beeld in de Sint Maartenskerk.
De meste beelden hebben het kind Jezus van ons uit gezien rechts, maar.. deze Lieve Vrouwe niet.
Beiden hebben de oude vorm van een kroon (afbeeldingen op prentjes van de O.-L.-Vrouw van Thuyne). En het kind Jezus blijkt vrolijk met de handjes te zwaaien, maar heeft Zijn kroon niet op het hoofd op de retabel in de Sint Maartenskerk.
Wat velen niet weten - geef toe het legendarisch verhaal van de bommen aan de vesten, boeit meer - is dat het tuin-element bij de vergulde elementen (les éléments dorés) van de historie hoort. De "omsloten tuin" verwijst in de litanie van Loretto op de beeldspraak uit het Hooglied 4. Hier is dan de wijsheid bedoelt. Deze passage is toegepast op Maria in het kader van het dogma over de Onbevlekte Ontvangenis.
Inderdaad een wat dor en academisch verhaal, maar de wetenschap heeft haar grillen.
12 Zusje, bruid,
een besloten hof ben jij,
een gesloten tuin,
een verzegelde bron.
13 Aan jou ontspruit een boomgaard vol granaatappels,
met een overvloed aan vruchten,
hennabloemen, nardusplanten,
14 nardus en saffraan, kalmoes en kaneel,
wierookbomen, allerlei soorten,
mirre, aloë,
balsems, allerfijnst.
15 Je bent een bron omringd door tuinen,
een put met helder water,
een bergbeek van de Libanon.
De noot in de NBV schrijft een gesloten tuin – Volgens sommige Hebreeuwse handschriften, de Septuaginta, de Targoem en de Vulgata. MT: ‘een gesloten steenhoop’. Tuinen waren soms op die manier beveiligd. Wijsheid is een gave en niet stormenderhand te veroveren.
20-01-2014 om 00:00
geschreven door Onzen Heertje
|