We hielden ons bezig met kerken en kapellen in eigen stad te promoten.
Dat zijn er heel wat
Vooral de gevelkapelletjes verdwijnen zienderogen, maar niet alleùaam.
Op erfgoed: devotionalia en op de igen facebooks van de fusiedorpen staan nu meerdere kapelletjes als uitnodiging.
Poperingenaars en westhoekers.... now is the time! Sory we zijn ook al besmet. We moeten meer ons sappig westvlaams gebruiken.
We zouden toeristisch onze streek promoten, maar taalkundig Trumpvolgelingen worden of de foert van Engelsman omhelzen..
Bluuf dichte bie joen kot - er is zovele schoins te zien -an joen deure -in de stoppevelden - de wilde bloemen en hier en daar à kapelletje - met een beeldje of.. een ander kapelletje ùet een tafel en een mens van vlees en bloem om een goe pinte nieuw bloed op te doen met een mondje van 't leven te vertellen zowel an dien mens of aan dat beeld.....
Bij Histories lazen een nota over eenvervloekingsplaatjeuit de Romeinentijd in Tongeren. Hiermee waren we uiteraard geprikkeld om ook eens dit fenomeen uit te spitten.
Zoals de auteur beweert waren dergelijke loden plaatjes te zoeken in de vanzelfsprekende godsdienstige streaming van de toenmalige tijd. Het Midden oosten is de wieg van de stromingen - Grieken en Romeinen hadden hun eigen visie maar Egypte met zijn dodenboeken had ook zijn visie op de onderwereld.
In onze middeleeuwse formulering van de geboden is het tweede gebod zweer niet ijdel aansluitend op bovenal bemin God. Dat is de omzetting van de tweede zin van de decaloog. Er is maar één God en vereer enkel Hem. Als je de andere weg neemt dan ben je verdoemd, vervloekt, dan verkoop je je ziel aan de Satan.
Vervloekingsplaatjes brengen ons in de wereld van het oerwoud, fetisjen en amuletten. Op die God die kan verdoemen doen die vloekplaatjes beroep.
Hoe verlicht zijn we wel
De verlichting redt ons van het Vliegend-Spagghetimonster. We zijn dan vlug geneigd te denken op de ontvoogding. We zijn rationeler geworden. Corona heeft ons wel even doen nadenken.
Het probleem is hiermee gesitueerd, maar nog niet door en door bestudeerd. Daar zijn we wel mee bezig. We linken de studie aan de bezweringen. En daar waren er de vorige eeuw nog heel wat ijveraars voor. We duiken in de prentjes van Antonius van Padua, de medailles van Benedictus, het gebed tot de aartsengel Michaël en het exorcisme.
Onze eerste invalshoek was het decoderen, contextueel ontqluiten van de devotionalia.
Het is altijd een frustratie geweest dat de toevallige bezoeker of geïnteresseerde toeschouwer naar de bijklank van onze naamgeving onze site en onze werking plaatste bij de rommelmarkt fans.
Ja, Onzen Heertje is bij de huidige jongere generatie teveel ingevuld bij de ondoordachte verzamelaar. Omdat het oud is heeft het dan inderdaad in marktperspectief geldwaarde. Het historisch aspect is dan intermediair finantieel interesssant. Hoe dikwijls werden we gevraagd en hoeveel zou je daarvoor krijgen. Als de context ter sprake kwam dan was dat heel vaak om er bij te vertellen, dus bijkomstig, liefst met een portie sensatie... Neen het kapelletje van Onzen Heeres Boompje is niet onze kathedraal. Maar we weten wel dat de gemeente onder het kruis misschien daar hun tempel hadden. Dat verhaal komt dan wel eens aan bod.
Herijken
Daarom even herijken.
Onzen Heertje is de koosnaam die men voor de Heer gebruikte bij onze voorouders.
En wat wij zouden willen bijbrengen is Adonai, de Heer, JAHWE, dat is de onze rots van vertrouwen, het Licht dat voorgaat als pelgrimmerende opstandelingen naar de bevrijding....de vreugde va de Thora. Waar hebben we dat onlangs aangevoeld?
We zouden hier al onmiddellijk enkele psalmen moeten bijhalen.
Inderdaad daar zijn we mee eens er is nog een hele weg af te leggen. Met de statutenwijziging van de vzw leggen we de eerste steen.
De kerk is gesloten. Jammer. Je kunt altijd even navragen. Het is zeker de moeite. Er zijn enkele mooie schilderijen. O.a. een klein oud schilderijtje van het kasteel. Er zijn meerdere obiit en grazerken met duidelijke verwijzing naar de notabelen Bulteel, Deconinck, Cuvelier en De Ghelcke.
De patroonheilige Vedastus tooit een brandraam met de leeuw die hij temde. Saint Gaston, Sint Vaast...
Ook Sint Sebastiaan heeft er zijn eerbetoon.
De kapelletjes zijn in Reningelst zeker op alle manieren aanwezig. staakkapelletjes, gevel- en schouwkapel, veldkapel en statige H. Ritakapel. En weet je het kapelltje van Antonius abt staan?
* In het vorige bericht pakten we uit met de Mariaprentjes uit onze collectie. Een behoorlijke lijst. Uiteraard lunnen we niet tippen aan de 6000 die op internet te vinden zijn. https://udayton.edu/imri/mary/t/titles-of-our-lady.php
Op boekenbestellen.nl
* Op boekenbestellen.nl kun je vier van de vijfdeelgemeenten van Poperinge vinden met een e-book van de kapelletjes in die locaties. Het is de inhoud van de CD die vroeger 2005-2009 werd gepubliceerd.
* We plannen verder kwartaalschriften en zullen die ook allemaal bereikbaar maken via deze e-book formule.
In het klassiek Rooms Katholieke Vlaanderen is de meimaand Mariamaand.
We houden er ons dan later wel eens mee bezig waarom de Katholieke kerk zo sterk de Mariamaand countert.
Of het nu een frustratie is van de mannenwereld en de katholieke masculine beheerszucht. Of Efese en de moeder godin moest onttroond worden. Of als de theologie van het oude Verbond exegetisch vrouwwijandig werd gestreamed en men dus wat sturing kan gebruiken.
Het zijn allemaal niet stevig onderbouwde stellingen.
Het is wel zo dat het Gods Volk exegetisch het ype MAria en haar Magnificat een aangezicht gegegeven heeft.
We zijn op facevook de uitdaging aangegaan. Kan 100 Maria's opspueren verbonden aan een stad of verboonden aan een titel onderhouden door een kathedraal of gebedshuis. Enkele niet zo directe bekende voorbeelden....
Onze Lieve Vrouw van Foy, Onze Lieve Vrouw van La Salette en Maria ten hemel opgenomen....
BEnieuwd schakel dan in op fv erfgoed: devotionalia
Je kon op onze website heel wat linken leggen. Ook in de Bijbelsite die er nu in geïntegreerd is waren er heel nuttige sites in verwerkt, maar.. de liken waren al wat aftands, verouderd, verdwenen .. en er waren er tot onze schaamte wel heel veel. We hebben de stapel uitgedund van 120 naar 80 dat is een behoorlijke hoeveelheid.
En echt paaskarwei dat we pas na beloken Pasen hebben kunenn bewerkstelligen.
Ondertussen waren we de gebruikelijke reguliere werkzaamheden op ons kot aan het uitrollen..
We informeerden de vraagstemmer over de kruisdagen. Hoe ze door de H. Mamertus werden ingesteld tegen de stadsbrand, een ramp, een coronasituatie, toen bewongen met processie. Natuurrampen aan God voorgelegd. Misschien even aan de huidge politiekers voorleggen... De kruisdagen waren een beroep op God.... Voor wie er iets meer wil over lezen zie fb Bible facebook
Op facebook Bible Questions.
Op de website dus de links voor Bible Questions op de linkse menu balk.
Jansenius en Bernadette Soubirous zijn de figuren die we in ons kwartaalschrift behandelen. Je kunt ze als e-book laden
We ontdekken weer de solidariteit dat is de goeie kant van de medaille.
Er is heel wat empathie. Mensen die snappen dat het eenzaam moet zijn voor een oude weduwe, een single een alleen gelaten gehandicapte.... We snappen het allemaal wel een beetje we hebben aanspraak nodig. We roepen of .. doen beroep op de Schepper....
In de geschiedenis van het bidden tot God zijn er oudere mensen die jongeren proberen de oude streekmantra ter hand te doen.
Zo zijn we eraan toe om een van die outility's onder de loupe te nemen. Daar hebben we een e-book van op onze meer genoemde blz http://boekenbestellen.nl nl. over het bidsnoer: de paternoster.
Dat is helemaal geen "pater noster". Al is de volksmond er nog niet achter gekomen dat het een bidsnoer is waar "ave Maria's" of "wees gegroetjes" gelezen worden. Trouwens in ons westvlaams lezen we - we verzamelen - we zanten gebedsmomentjes. De priester las de mis... Soms was en is dat sterk gelijkend op de meditatie van de hindoe en de bezinning van de mantra....
Dat het tenslotte de functie van een gebed had daar vallen we niet over. Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Ook de moslim heeft zijn gebedsnoer.
Waarom dit devotie artikel een paterrnoster noemt dat is de vraag die ons opviel en waar zo weinig aanwezigen de achtergrond van wisten. Het gaat om de 150 (3 x 50 of drie keer de gehele kralen reeks) "weesgegroetjes" die oorsprnkelijk "onze vaders" waren = pater noster. In de klosters zingen de paters in hun getijden de 150 psalmen, de broeders niet pristers, die geen Latijn kenden lazen 150 Pater Nosters.
Trouwens het klassieke model is 50 + 1 + 2 + 1. Het Lourdes bidsnoer (misschen ook met een andere naam verbonden) heeeft er 63 dat steunt op het apocrief verhaal dat Maria 63 jaar zou geworden zijn. Er bestaan ook tientjes, de paternoster van Sint Michiel, van de negen koren der engelen, de fiatpaternoster, de paternoster van de zeven smarten van Maria, de paternoster van de wonden van Christus, enz...
Sommige kruisjes waren gevuld met relieken, aarde van Israël, water van Lourdes. De meest specifieke vorm was het bidsnoer in geextrudeerde folie (polymeer), waar je per kraaltje een plastiekje kon platdrukken (011005019 in onze erfgoed inventaris)....
Iemand vond een onbekend voorwerp, een geluksbrenger noemde ze het..
Boeind ook voor ons.
Ons embleem leek op het kleinood dat ze gebfotografeerd op facebook plaatste.
Onmiddellijk alle hens aan dek. We vermoedden de onleesbare letters en zagen op de afbeelding de leesbare letters niet. Maaar bij navraag O.L. De vier centrale letters klopten, dus
Daar hadden we de uitleg van..
die kan je nalezen op het prentje dat we ook in onze verzameling hebben..
De penningen zijn alle 130 met name Benedictusmedailles in Scherpenheuvel.
We kregen vanwege een mooie restauratie in een van de fusiegemeenten van Poperinge de vraag naar een Onze Lieve Vrouwebeeld. Ze willen de nis terug aanvullen zoals het vroeger was.
Daar stond met name een Onze Lieve Vrouw met het kind Jezus.
Dus geen Onze Lieve Vrouw van Lourdes, ook geen Onze Lieve vrouw van Sint Jan. Het beeld was 60 cm. hoog. Dus niet de klassieke afmetingen van een beeld van O.-L.-Vrouw van sint Jan. De beelden die we hier los weergeven zijn allemaal geen 60 cm.
Wie een beeld heeft dat hij wil schenken en het beantwoordt aan de vraag kan het ons melden. We verbinden U door. Het wordt geplaatst in een vernieuwde gerestaureerde site, dus graag wat kleur en origineel bewaarde beschildering - geen herschilderd exemplaar want de authentieke kleur is zeer moeilijk te bereiken.
We weten dat we wat kieskeurig klinken, maar een gerestaureerd historisdch pand mag wel wat eisen....
De kroon - Een vreemde naam voor een verschrikkelijke virus
In onze niet te verbranden symbool-jacht probeerden we even erbij stil te staan
Stil worden van iets kan onvermoed boeiend, bloedend en broeiend verschroeiend werken...
We zijn gedoemd op kot - de mond gesnoerd - door de kroon van onze beschaving
We juichten om de mogelijkheden van cruises en jumbojet efkens een week-end er tussenuit naar china - De hele wereld was ons kot
Op zijn vlaams - we hadden er het kot in - even een week-end the sky is the limit - En...
Mogelijkheden zat - virtueel een wandelingetje in een pyramide - het dodenboek van de Egyptenaar - vergelijken met een uitstap in de decamarone en de Divina comedia van Dante - tegen het licht van onze legende der heylighen....
Onbeperkte gallerij van wiki-wetenschap - en publiceren - Academia en pumbo - Je mond houden was en is - in de virtuele bubble - onbestaande virtual reality
Maar de kroon op onze werken - wordt in je eigen KOT - real reality - je wordt met een mondmasker wat jezelf bent - de stemloze mens - die afhankelijk van wie je wil ontmoeten - real responsability - herontdekken
We herontdekken wie we zijn en waar we staan - evangelische kleine rest
Er is niet zoveel precies bekend van de data en de figuren die als Valentijn worden vereerd. Het specifieke waar de gebruiken uit zouden zijn ontstaan is het feit dat bisschop Valentinus (Valentinus van Tongeren is wellicht een latere naam) een heidens soldaat zou hebben laten trouwen met een katholiek en dat hij dat met het martelaarschap heeft beboet. Veel van de heiligen uit de periodes van de keizers die martelaars en heiligen hebben in de verering hebben gebracht zijn later in de legende der heiligen inwisselbaar overgeleverd.
Ook na zijn dood kregen de begenadigde vereerders boodschappen van Valentinus. Het verhaal gaat dat er eens iemand zo'n briefje kreeg en dat daar een bloem uit openkwam. Daarom geven geliefden ook bloemen op Valentijn.
Anderzijds is het ook een van de heiligen met zeer diverse en vage begindata. Onderzoekers die dan zoeken hoe in onze streken de verbinding met die Romeinse martelaar is ontstaan die vermoeden dat 14 februari te maken heeft met het tijdstip dat de vogeltjes hun nestjes gaan beginnen... dat dan de koppeltjes op die dag Valentijn en Valentine een droom konden plannen...
We zouden er een ingewikkelde studie aan overhouden.....
Valentinus Pacquet is dan een recentere "sanctus"...
Maria-Lichtmis wordt40 dagen na de geboorte van Jezusgevierd, op 2 februari.
Het feest heeft meerdere verijwingen
Leviticus 12 schrijft dat een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen). Hij wordt op dat moment naar de tempel gebracht. Zes weken nadatJezusis geboren, gaanMariaenJozefmet hem naar de tempel om hem aan God aan te bieden en zichzelf rein te laten verklaren. Dat was voorgeschreven in de wet van Mozes (Exodus 13:12enLeviticus 12:2-4). In de perikope van het Tweede Verbond is de aandacht Jezus als Messias zoals Simeon het verwoordt. Het renigingsritueel was niet hetzelfde als de besnijdenis. In de traditie was het lichtmisfeest sterker verbonden met het oorspronkelijke renigingsritueel. Nu kiest men meer voor het woord opdracht. Het feest werd in 494 ingesteld door de toenmalige paus Gelasius. Licht en kaarsen zijn er in de 10de/11de eeuw bij gekomen.
22 Toen de tijd aanbrak, waarop zij volgens de Wet van Mozes gereinigd moesten worden, brachten zij het kind naar Jeruzalem om het aan de Heer op te dragen, 23 volgens het voorschrift van de Wet des Heren: 'Elke eerstgeborene van het mannelijk geslacht moet aan de Heer worden toegeheiligd', - Hier zit nog een ander detail nl. de vrijkoop van de oudste zoon en het koppel duifjes
Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken.
Meerdere volkskundigen zien de datum in het maatschappelijk en seizoen gegeven gegeven dat de zon de mens aan zet om niewedingen te beginnen.. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort koekenbak (latere pannenkoeken verwijzing naar de zon en het licht). De dagen lengen van 3 minuten en het gaat naar Pasen en de lente...
Ons specifieke doel is het religieus erfgoed te bewaren. Eigenlijk zijn we allang ruimer bezig. Bewaren is allang niet meer dat in de expositiekast te zetten.
We zijn allang grensoverschrijdend bezig.
De religie is niet dood. Religie kan niet dood. Verbinden is niet dichtknopen. We waren allang bezig met vermijden dat het erfgoed zou in een dichtgeknoopte zak klaar staan om in de recyclage te geraken.
We duimen voor meer dan restauratie. We komen dicht bij de authentisering van onze religie: Onzen Heertje. We zijn tot de constatatie gekomen dat onze voorouders als dat woord uitspraken eigenlijk diep religieus de verbinding zochten met de Bijbelse Vader, de diepe evangelische Heerlijkheid, waar ze een persoonlijke binding en vooral vertrouwen in hadden dat als ze de handen uit de mouwen staken om te leven zoals Hij het echt wilde, broers en zusters waren van elkaar, dat ze dan onder Zijn zegen zegen konden zijn voor elkaar. De echte caritas weer beleven. Zo zien we onze verruiming in een bijbels caritatieve aurhenticiteit.
Daarmee willen we inderdaad de oude inkleding niet onmiddellijk aan de kant te zetten, maar blijven houden van de oude authenticiteit door altijd meer de diepe overtuiging, het grenzeloze, grensoverschrijdende van Gods zegen te doorgronden.
Zo zeggen ons de bloemen evenveel als de oude prentjes over hulde aan Onzen Heere via de bloemen als de uitnodiging om onze broeders caritatief te helpen in de wervel: het oude antoniusbrood. Over het woord "Heere" is trouwens Bijbels veel meer te zeggen.
Er is allerwegen geprobeerd om Kerstmis dichter bij de mensen te brengen.
De beleving is niet in zoverre ontspoort dat men het kerstgebeuren helemaal is vergeten. De oudere voorstellingen raken de mensen die kerstmis authentiek hebben beleefd maar al te zeer. We zagen dat aan de velen die spontaaan hebben gereageerd met bewonderende woorden op onze aangepaste kerstkaart.
Inderdaad aan iedere deur wordt geklopt .. daar komt schieke slee of een horde soldaten met vlag en trom voorbij..
Engelen brengen de boodschap en ze gaan geen eenvoudig huis voorbij.
De ezel, de os en de ezen, in de taal van Isael, sjorwemehor, het schorremorrie.... die de boodschap horen.. daar hebben ze ook de oren toe, die dragen het licht rond....
Een wereld op zijn kop. We dromen van veranderingen. Ze beloven het wel vaker in de propagandakaravanen...