We zijn echt goe bezig op de hometrainer...trainen en TV-kijken of muziek beluisteren...
De hometrainer wordt aangewend voor: 1) Onderhoud en warming-up. Met andere woorden, onderhouden en verbeteren van de conditie en als opwarmer vooraleer een buitenactiviteit aan te vatten. of 2) Conditieverbetering door een gematigde krachtinspanning gedurende langere tijd, van 30min tot één uur. Hierdoor geraken we gewicht kwijt doordat het verbruik van de lichaamsenergie verhoogt. of 3) Verbeteren van het uithoudingsvermogen door een flinke inspanning gedurende 20min à 40min. Deze oefening versterkt ook de hartspier en verbetert de ademhaling.
Tijdens de training wordt de weerstand van de fiets aangepast, afhankelijk van het tempo en de soort oefening die er op dat moment uitgevoerd wordt.
Effecten:
Sterker maken van het hart en het groter maken van de longinhoud.
Regelmatigere bloedsomloop.
Verzuring en aanhechtingspijnen komen minder voor.
Bil- been- en rugspieren worden veelvuldig gebruikt
Ongeveer 300 tot 500 calorieën worden verbruikt in een 45 à 60 minuten durende training.
Waar een revalidatie kan toe leiden (ook met lange ij)...Wie doet er mee..?
Wat doet een fietsliefhebber bij slecht weer? Zitten kniezen of alternatieve beweging opzoeken? Wij hebben geopteerd voor een fietsend alternatief...ja, we hebben ons een hometrainer aangeschaft. Maandag laatstleden zijn we naar Decathlon gereden en hebben een VM740 gekocht. Een fitnessfiets van de nieuwe generatie...zo eentje met 12 programma's en allerlei meters.
Voor u gelezen...laat de auto staan en neem de fiets...laat je rijden...
De werkdag was lang, je bent moe en wil zo snel mogelijk weg. Er wacht je nog een lange rit. Spring op je fiets en knal zonder obstakels recht naar huis. Verbrand de stress en voel je fris en gezond! In plaats van je buik neemt nu je portemonnee in omvang toe. En laat de mythe dat je van een beetje beweging puft en zweet achter je...lees meer door op onderstaande link te klikken
Info: www.wegmetdefiets.be
Benodigdheden Voor 4 à 6 personen 100 g fondant chocolade 2 eetl. melk 1/2 dl hete, sterke espresso 1 eiwit 1/2 theel. suiker 2 dl slagroom
Bereiding Verwarm de melk met de chocolade en laat de chocolade uitsmelten. Voeg de espresso toe en laat wat afkoelen. Klop het eiwit met de suiker tot sneeuw en hef het onder het chocolademengsel. Klop de slagroom stijf en meng tot slot onder het chocolademengsel. Laat alles in de koelkast opstijven. Schep met een ijslepel bolletjes van de koffiemousse en versier met chocoladeschilfers.
Info: Oxfam Fairtrade Foto: Gaelens.be
Volgende etappe: El Burgo Ranero - Villamarco - Mansilla de las Mulas - Villaneuva de las Manzanas - Vega de Infanzones - Ardón - Valdevimbre - Fontecha - Mozóndiga - San Martino del Camino - Hospital de Orbigo. Een golvende rit over een afstand van 69,5 km.
Mansilla de las Mulas is een historisch stadje aan de Rio Esla en is voor een groot deel omgeven door een hoge stadsmuur met versterkte torens. De stadsmuur werd in de 11de eeuw gebouwd met rivierstenen.
Na Mansilla loopt de route verder over de drukke N601 naar Léon. Ter hoogte van Vega de Infanzones kan Pedro kiezen voor die rustige fietsroute via Ardón en Fontecha en laat hij Léon rechts liggen.
Kathedraal van Léon
In Mozóndiga sluit Pedro opnieuw aan op de Camino en via Villar de Mazarife gaat het dan richting Hospital de Orbigo.
Villar de Mazarife is een heus pelgrimsdorp. De Jacobskerk met ooievaarsnesten, het privémuseum met kunstwerkjes over de Camino en de albergue doen denken aan een eeuwenoude pelgrimshalte... Hospital de Orbigo met de brug over de Rio Orbigo. deze lange brug is uniek vanwege de onregelmatige vormen en 18 stenen bogen...
Hospital de Orbigo
HdO, overnachtingsplaats van Pedro. En goed uitrusten is de boodschap want de volgende etappe brengt Pedro naar de op 1500 meter hoogte gelegen Cruz de Ferro...
PieterVé
Info: St. jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse Camino-sites
Expresso Boonen zorgt voor een opwindende spurt...
Voor de Espresso koffie van Oxfam Fairtrade steekt Tom Boonen graag een tandje bij!
Oxfam Fairtrade Espresso gemalen koffie: koffie van krachtige branding met intens aroma en volle smaak. Een mengeling van koffie uit Peru, Costa Rica, Haïti, Ethiopië & Tanzania.
Info: www.oft.be Tags: Tom Boonen - Oxfam Fairtrade
Expo Velo Sport van 16 tot 19 november in paleizen 1 en 3 van de Heizel. We zijn er nu al van overtuigd dat wij de bezoekers, zowel liefhebbers als professionals, op een oppervlakte van 20.000 m2 de mooiste parels van de fietsindustrie zullen kunnen voorstellen.
Data en openingsuren Vrijdag 16 november 2007 van 14 tot 21 uur Van zaterdag 17 tem maandag 19 november 2007 van 10 tot 18 uur
Pedro zal er ook zijn en wie Pedro herkent wordt getrakteerd op een koffie...
Info: www.expo-velo.be
Het fietsseizoen zit erop. De zon heeft plaatsgemaakt voor vallende herfstbladeren, kou en nattigheid. Lezen over en foto's bekijken van fietsen in elke vorm...
Werk van Stephan Vanfleteren... fotografie ten top... op de fiets...
Voor meer INFO over de fotograaf: KLIK op de foto.
Santas mélange nr. 19...komt uit Zuid-Amerika/Latijns-Amerika en wordt voornamelijk verbouwd in shambas (kleine koffietuinen) in Mexico, Guatemala en Peru. Het is een frisse, zachte koffie met superieur aroma.
Ingezonden door Gerard Schuurbiers; website van Gerard: KLIK op de foto info: inbloei-online.nl
Mensen die veel koffie uit automaten drinken, kunnen een grotere kans hebben op een hartinfarct. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd. Vooral vers gemalen koffie uit automaten (fresh brew) bevat volgens de bond vaak aanzienlijke concentraties CAFESTOL, een cholesterolverhogende stof.
Cafestol is een vet dat van nature in koffiebonen voorkomt. Bij het koffiezetten komt dit als kleine vetdruppeltjes in de koffie terecht. Papieren koffiefilters houden dit vet tegen, maar koffie-automaten kennelijk niet. Cafestol is een samentrekking van café (Frans voor 'koffie') en cholesterol.
Info: Lenthe Kriq en NU.nl Foto: resource-online.nl
Het pelgrimspaspoort heet in het Spaans de Credencial, letterlijk 'geloofsbrief', en het is een verklaring dat de drager ervan een echte pelgrim is. De pelgrimspas geeft toegang tot de zogeheten albergues en refuges, de speciale pelgrimsherbergen waar u gratis of voor een klein bedrag kunt overnachten. De pelgrimspas is tevens de 'stempelkaart' waarin u stempels kunt laten plaatsen waarmee u aantoont dat u de tocht hebt afgelegd.
Credencial en stempels
Bij aankomst in Santiago de Compostela krijg je dan de Compostelana. Een soort oorkonde, een brevet dat pelgrims krijgen indien zij aantonen de 'Camino' deels of geheel te voet, per fiets of te paard te hebben afgelegd.
Info: Genootschap Foto's: diverse 'comostela'-sites
Vorige week vroeg ik aan Madammeke of er ook 'fietsmode' op het programma kwam...als positieve repliek gaf ze mij volgende hint...
Verzot zijn op fietsen...en op mode... Coco Chanel's liefde voor de sport heeft zich geuit in een echte CHANELFIETS. Het modehuis voegt deze elegante -limited edition- fiets toe aan haar assortiment met Chanel matelassé signiatuur kettingkast, Chanel quilted fietstasje, het dubbele Chanellogo én lichtgewicht frame. De Chanel bike is verkrijgbaar in de Chanel boetieks vanaf december. Dames- en herenfiets in één... Prijs: rond de 8900,-
Info en foto: peachpuff.nl Met dank aan Sjoeke voor de hint
Población de Campos is de startplaats van Pedro's volgende etappe op weg naar Santiago de Compostela. De rit van vandaag bedraagt 71km over een golvend parcours.
Na 10 km relatief vlak krijgt Pedro een 3km lange klim voorgeschoteld. In Villacázar de Sirga brengt Pedro eerst nog een bezoekje aan de Santa Maria la Blanca. Een monumentale kerk in een klein dorpje gebouwd in de 13de eeuw door de orde van de Tempeliers. De vorm is tamelijk uniek en de Jacobskapel lijkt wel een museum van beeldhouwwerk.
In Carrión de los Condes, aan de oever van de Rio Carrión, zoekt Pedro één van de vele terrasjes op om een tussendoortje te nuttigen. Hier zit Pedro, al nippend aan een kopje Spaanse koffie, op de helft van het Spaanse gedeelte van de Camino. Vanaf Calzada de los Molinos is het langzaam stijgend fietsen tot Monte Carrión. Ter hoogte van San Nicolás del Real Camino, het laatste dorpje in de provincie Palencia, fietst Pedro de provincie Léon binnen. Vanaf hier is het nog 4 km fietsen tot Sahagún. Bij deze plaats spelen zich enkele legenden af rond Karel de Grote, uit de tijd dat die samen met zijn dappere ridders de route beschermde. Een epos verhaalt het mirakel van de bloeiende lansen aan de oever van de Rio Cea. De nacht vóór de slag tegen de Moren groeiden in de grond gestoken lansen uit tot jonge boompjes. Later blaak dat hun bezitters zouden sneuvelen, waaronder 40.000 christenen en Milon, de vader van Roeland...
Juan van Sahagún werd geboren rond het jaar 1430, en studeerde in de Benedictijnenabdij van Sahagún. Hij werd medewerker van de bisschop van Burgos, die hem tot priester wijdde. De taken die hij in Burgos had, gaf hij op om te verhuizen naar Salamanca. Daar studeerde hij kerkelijk recht en theologie, van 1457 tot 1461. In 1460 werd hij predikant van de stad, verbonden aan de kerk van de heilige Stephanus, en lid van het universitaire college van Sint Bartolomeüs. In 1463 legde hij al zijn taken neer en nam het augustijnse habijt aan. Twee keer was hij prior in Salamanca. Daar stierf hij in 1479. Zijn biograaf was ervan overtuigd dat hij vermoord was door een van zijn tegenstanders. Want Juan was niet bang om misstanden aan te klagen. Hij werd heilig verklaard in 1690.
Na Sahagún fietst Pedro nog een 16 km verder. Pedro fietst over de fascinerende hoogvlakte en door kleine dorpjes waar een gejaagd leven niet bestaat. El Burgo Ranero, waar de karakteristieke Castiliaanse dorpskerk een geweldig ooievaarsnest draagt, wordt de stopplaats voor één nacht...
PieterVé Info: St. Jacobsfietsroute deel 3 van Clemens Sweerman. Foto's: diverse Caminosites
Barend Boot is een van grootste koffiekenners van Nederland. Hij heeft het eigenlijk allemaal aan zijn ouders te danken. Zijn vader Jacob Boot vond in de jaren zeventig de golden coffee box uit, dit is een kleine koperen koffiebrander. Hij wilde zijn koffiebonen op het laatste moment kunnen roosteren, vers geroosterde bonen geven immers de lekkerste koffie. Om goede koffiebonen te kunnen bemachtigen reisde de ouders van Barend de hele wereld over en bezochten vele koffie plantages. Hier vertelden ze de koffieboeren hoe wij in europa de koffiebonen roosteren en zetten. Bij sommige plantages lieten ze ook een golden coffee box achter, zodat de koffieboer zijn eigen product kon keuren op kwaliteit. Zo konden zij het verschil zien tussen goede bonen en slechte bonen, en merkte de boeren dat zij voor goede bonen ook beter beloont worden...lees meer door op de foto te klikken
Info: The Golden Coffee Box
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)