De 74 km lange Uilenspiegelroute verkent het polderlandschap van de grensstreek van West-, oost- en Zeeuws-Vlaanderen. De route start in Damme en vervolgt haar wag langs pitoreske dorpjes zoals Retranchement, Cadzand, Nieuwvliet, Groede, Waterlandkerkje. De stadjes Oostburg en Aardenburg van Zeeuws-Vlaanderen geven nog een speciaal tintje. De terugweg voert ons naar Maldegem via een deel van de smokkelroute. Overal in dit landschap ziet men dijken, kreken en geulen. Hier en daar treft men ook restanten van forten, schansen en linies aan, die verwijzen naar vroeger oorlogsgeweld en grensperikelen.
Joepie, PC nijltje is terug operationeel. De harde schijf van 250GB is vervangen alsook de CPU Cooler. De computertechniekers hebben dat netjes gedaan. Vanaf morgen opnieuw alle dagen 'blognieuws'.
Via Turnhout en het 'Bels-lijntje' naar Baarle, bijzonder is de tweeling Baarle-Hertog - Baarle-Nassau. Eén dorp, twee namen, twee burgemeesters en twee landen alwaar we even verpozen in het gezellige centrum. Waar zijn we nu? Nederland of België? Echt de moeite om die enclave eens aan te doen . Na een verkwikkend ijsje terug de fiets op, op weg naar Weelde-Ravels. Onderweg valt het op dat er in deze streek nog tal van windmolens actief zijn......de 'Ravelse windmolens'. Ook groen is prominent aanwezig op deze route, met de natuurreservaten, de Gewestbossen van Ravels, het landschap 'de Liereman', de 'Priorij van Corsendonck'. Met een trip van 75 km in de kuiten hadden we toch weer veel gezien en vooral genoten van de prachtige Kempische natuur. (met dank aan Bart P. voor gebruik van PC)
Vertrokken in Gierle, richting Vorselaar en Grobbendonk om in Viersel het jaagpad op te gaan van het Albertkanaal richting Antwerpen. Langs het druk bereden jaagpad bereiken we Oelegem met de molen en het fort. Verder naar Wijnegem en Schoten. Aan het sas nemen we richting Turnhout langs het jaagpad van het kanaal Schoten-Turnhout-Dessel. Pauze nemen in St Lenaerts om dan verder te rijden via Beerse naar ons vertrekpunt. Een aanrader voor wie 70 km geen hinderpaal is.
brug 9 (met dank aan Bart P. voor het gebruik van zijn PC)
PC-nijltje is nog niet terug van herstelling. Wegens een oververhitting zou de harde schijf gecrasht zijn. Recuperatie en reparatie in volle gang. Het was misschien de voorbode van de hittegolf...........
Het zal je maar overkomen dat je trouwe vriend, PC-nijltje, het laat afweten. Die moment komt nooit goed gelegen. Het tijdstip dat 'demon crash' uitkoos kon niet slechter. Op het moment dat ik de eerste vakantiefoto's op het internet in een foto-album plaatste bevroor het beeld. Geen beweging in te krijgen. Cold start kon niet helpen. En juist van die nieuwe vakantiefoto's werd (nog) geen back-up genomen. Zou oververhitting de oorzaak kunnen zijn....?
Als je computer niet meer reageert op je muis- of toetsenbordcommandos, dan is er sprake van een crash. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen zonder onherstelbare schade te ondervinden. Drie tips: · Even wachten is het eerste en beste advies. G e d u l d hebben. In paniek allerlei toetsen en toetscombinaties indrukken verergert het probleem zéker. In het gunstigste geval heeft je pc alleen maar tijd nodig om uit de bevroren toestand te komen. · Druk op CTRL+ALT+DELETE · Controleer alle stekkers: muis (open de muis ook even om te kijken of deze nog schoon is), systeemkast, printer, enzovoort.
Nu staat PC-nijltje te Destelbergen in de wachtrij. Hopen dat het vlug verholpen wordt.
Toeval.........the day after......wandelen in Gierle
Op zondag maakten we een wandeling rond en door Gierle, ons eigenste dorp in de Kempen. Een foto van een gedenksteen, gemaakt aan de rand van het bos op Hemeldonk, vermeld de namen van de inzittenden van een Amerikaanse bommenwerper die aldaar neerstortte. Lees volgende link en bekijk de foto die ik nam tijdens de wandeling.
Gierle heeft een Germaans-Frankisch verleden. De naam, samengesteld uit het SalischfrankischeGûra (gira) en Lauha en later geëvolueerd tot Gierle, betekent zoveel als "Bosje op zandige verhevenheid bij een "goor" of kwacht". De volkstymologie heeft volgende verklaring "Bosrijke omgeving, bewoond door gieren". De oudste geschreven vermelding vinden we pas in 1259: Ghirle. In 1260 wordt het reeds Ghierle, in 1356 Gyrle en in 1390 zelfs Goirle. In 1628 bezigde men reeds Gierle. Enkele kenmerken: De Singel, het dorpscentrum is een beschermd dorpsgezicht. De kerk heeft een achtkantige toren en is uit 16de -19de eeuw. De Latijnse school, de rijke burgerwoningen, de Kempische schuur, het vroegere gemeentehuis uit 1895, de windmolen, de Kapel van Rooien zijn echte bezienswaardigheden. Wandelingen: het grotenhoutpad (boswandeling), Gierlepad, Hemeldonkpad. Fietsroutes: Watermolenpad, Achtzalighedenpad. Foto: gemeenteschild van Gierle.
Noem het de gordel rond Gierle, langs rustige paden en wegen. Tussen de velden, een stuk langs de AA. De vogels, de kruiden, bloemen en planten, kapel, monumenten ..
Wie een tuin heeft, heeft doorgaans ook lavendel. Deze welriekende plant zou ook de eigenschap hebben om muggen op afstand te houden. Meer geschiedenis vindt u hierna....
Geschiedenis en Folklore
Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik in de hof van Eden. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze uit het Paradijs werden verdreven. Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt. In het oude Egypte werden windsels voor mummies gedrenkt in een teerachtige substantie die lavendelolie bevatte. Gebalsemde lichamen werden hierin gewikkeld en vervolgens in de zon gelegd zodat de wikkels droogden en opstijfden. In het graf van de farao Toetanchamon zou ook een kruik met deze substantie gevonden zijn. Het gaat dan dus niet, zoals in sommige boeken verkeerdelijk voorgesteld, om een kruik lavendelolie zoals wij die nu kennen: het principe van de destillatie werd immers pas veel later ontwikkeld (ten tijde van Abu Ali Ibn Sina (930-1037 C.E.), beter bekend als Avicenna, aan wie al dan niet terecht de uitvinding van het destilleren wordt toegeschreven).
Zowel in het oude Griekenland als in de Romeinse gebieden werd lavendel gebruikt als badkruid, en dat zowel omwille van zijn geur als om de therapeutische waarde. De Griekse schrijver Padanius Dioscorides vermeldde het medicinaal gebruik van lavendel in de eerste eeuw na Christus. De Romeinse troepen hadden ook zeker lavendel bij zich voor gewonde en uitgeputte soldaten, en waren de eersten die het voor oogst en verwerking plantten. Hierdoor verspreidden de Romeinen het gebruik van lavendel over hun hele territorium.
In de Middeleeuwen werd Lavendel als het kruid van de liefde beschouwd. Ook werd het als strooikruid gebruikt omwille van zijn schone, frisse geur en zijn insectenwerende eigenschappen. Het werd ook gebruikt in oorlogstijden om wonden mee te ontsmetten. Linnengoed en kleding werd in de Mediterrane landen over lavendel struikjes te drogen gelegd, om zo de frisse geur ervan in zich op te nemen. In de overlevering zou Moeder Maria de luiers van haar zoontje Jezus ook op die manier gedroogd hebben. In de 13de en 14de eeuw werd lavendel in kloostertuinen gekweekt omwille van zijn medicinale eigenschappen. De handschoenmakers in Grasse, de huidige parfumstad, gebruikten lavendelolie om leder te toen geuren, en zij bleken veel minder vatbaar voor de pest. Mensen begonnen dan ook lavendeltuiltjes bij zich te dragen om ziekte af te weren.
In sommige streken gaf men barende vrouwen een bosje lavendel in de handen. Er werd gezegd dat het knijpen in die geurige bundeltjes hen moed en kracht zou geven tijdens het baren.Ook gaf men aan pasgetrouwde koppels een tuiltje lavendel, dat hen geluk zou brengen, en men strooide gedroogde lavendelbloemetjes in huis omdat dit de huiselijke vrede bevorderde. Ondanks de associatie van lavendel met liefde ging men er in de renaissance van uit dat als een maagd steeds een takje lavendel en een takje roosmarijn bij zich droeg, ze haar maagdelijkheid zou kunnen bewaren. (Hoewel in andere streken prostituées lavendel bij zich droegen om klanten te lokken!) Lavendel werd in Tirol als heilig beschouwd wordt en de overlevering vermeldt, dat heksen, die vluchtend voor de duivel, op een lavendelstruikje gingen zitten, daardoor gered werden. Hetzelfde verhaal bestaat overigens ook met betrekking tot tijm. Lavendel droeg men ook bij zich als bescherming tegen het boze oog.
Een echte off-day je kent dat wel, zo een bridgeavond waarbij niets lukte, met alle gevolgen. . In Gierle speelden 13 paren in 2 reeksen. Hieronder de totaaluitslag van de avond: 1) Diane Taelman - Eric Leys 61.25% 2) Wim Wolput - Guy Smets 58.21% 3) Jan Van Heertum - Jos Peeters 54.17% 4) Lea De backer - Remy De Mey 52.92% 5) Maria Vervoort - Jef Woestenburg 52.86% 6) Rik Wouters - May Gerits 51.67% 7) Hugo Van Herck - Mia Van Rooy 50.42% 8) Herman Wouters - Karel Hermans 50.00% 9) Cor Vermetten - Marc Weyers 48.21% 10) Karel janssens - Hugo Thijs 47.92% 11) Mon Hellemans - Walter Schrijvers 47.50% 12) Lief Geentjens - Pierre (Pedro) Vanderhegghen 43.21% 13) Theresa Aerts - Deckers Julia 31.67%
Volgende drive in Herentals Ter Heyde. Voor de bridgefanaat onder u klik hier, en lees het IMP bridgemagazine on-line.
Het Bels lijntje, een traject tussen Turnhout en Tilburg. Wij fietsten vanuit Gierle tot in Baarle Hertog - het dorp Baarle-Nassau/Hertog, waar de Nederland-Belgische grens als een dronkeman door het dorp loopt, soms zelfs dwars door huiskamers heen - en terug. Fietsen door prachtig landschap met bossen, beekdalen, vennen en natuurreservaten! In 1867 werd deze lijn onder meer voor het kolentransport geopend. De lijn diende ter verkorting van de spoorwegverbinding van de Borinage naar de Tilburgse textielfabrieken. Met het gereedkomen in 1872 van de spoorwegbrug bij Moerdijk werd echter al snel duidelijk, dat railvervoer via Roosendaal kennelijk de voorkeur genoot. Latere pogingen om het gebruik van deze lijn te vergroten hebben niet tot resultaat geleid en het Bels Lijntje bleef niet meer den een Bels Lijntje. Na de opheffing van het personenvervoer in 1934 werd in 1973 ook tot sluiting van de lijn voor het goederenvervoer overgegaan. Na een kort toeristisch leven als Baal-boemel, nam de NS in 1986 het bestuit om de lijn af te breken en de grond te verkopen aan de gemeenten over wiens grondgebied het Bels Lijntje liep. Deze gemeenten besloten over te gaan tot de aanleg van het huidige recreatieve fietspad. In mei 1990 werd het door de Gouverneur van Antwerpen en de Brabantse Commissaris van de Koningin geopend. vennen en natuurreservaten
Botanische beschrijving: Familie: JuglandaceaeAndere NL benamingen: Walnoot, okkernoot, Notelaarsboom. De Noteboom komt oorspronkelijk uit de Karpaten, Turkije, de Kaukasus, Irak, Iran en uit de dalen van de Hymilaya. Het is een traag groeiende, los vertakte boom, die op een rechte stam met een schors vol overlangse spleten een karakteristieke ronde kroon draagt. De stam vormt zich natuurlijk, zodat men slechts het zijhout hoeft te verwijderen. De twijgen zijn dik, olijfgroen en weinig vertakt; de knoppen zijn rond, stomp, zittend en fijn behaard. Het blad is oneven geveerd (5-9 blaadjes); het eindblaadje is groter dan de zittende zijblaadjes, de bladranden zijn gaafrandig en aan beide zijden glimmend groen en bij het uitlopen roodachtig. De boom bloeit ongeveer gelijk met het uitkomen van de bladeren, Mannelijke bloemen bevatten 8-40 meeldraden, de vrouwelijke bloemen hebben 2 brede geveerde stampers (windbloeiers). De noten zitten met 4-5 bijeen. Alleen bij deze eetbare noot splijt de bolster vanzelf open. foto: detail notenboom in Pedro's tuin.
De waterlelies staan in bloei. Dagelijks komen er aan het wateroppervlak en dagelijks gaan er terug naar af. Op de foto: waterlelie uit de tuinvijver ten huize Pedro.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)