Voor alle pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela draag ik het volgend gebed op:
Heilige Jacobus, apostel van Jezus, gesteund door de Heilige Geest, waart Gij een trouw en moedig getuige van de verrezen Jezus. Omwille van dat getrouw getuigenis werd Gij onthoofd. Christenen brachten uw lichaam naar Spanje en daar, zelfs na uw dood, hebt Gij de Blijde Boodschap, het Evangelie blijven verkondigen. Talrijk zijn nu nog, zoals in de middeleeuwen, de christenen die op bedevaart gaan naar Compostela.
Heilige Jacobus, we vragen U te bidden voor de pelgrims uit gans de wereld. Ondersteun hen in hun weg naar het geloof, naar het vertrouwen. Bekom hen grote genade en een apostolische ziel. Bekom bij Jezus, dat onder de bedevaarders naar Compostela, vele jongeren de Roep van Christus zouden horen; dat ze er met edelmoedigheid en liefde aan beantwoorden om aan iedereen de Blijde Boodschap te verkondigen en getrouwe getuigen te zijn voor de verrezen Christus.
Amen.
Jacobus patroon van: arbeiders, drogisten, apothekers, pelgrims, hoedenmakers, soldaten, wachters, boomvruchten, veldvruchten, het weer.
Patroon tegen: reuma
door PieterVé uit 'gebed tot de Heilige Jacobus van Compostela'.
Hibiscus wordt al sinds eeuwen in China en Japan gecultiveerd, als heester en ook als kamerplant. In de 16e eeuw heeft iemand van zijn reizen naar het verre Oosten enkele zaden mee naar Europa gebracht. Maar men dacht eerst dat deze uit het Midden-Oosten (Syrië) kwamen; vandaar de naam Hibiscus syriacus. Sindsdien werd er in Europa gecultiveerd en gekruist. Van de struiken die geschikt zijn voor de tuin en die redelijk winterhard zijn, bestaan er tegenwoordig ongeveer 20 variëteiten, van de kamerplanten ongeveer 120 soorten.
Hibiscus "Melrose"
De naam van deze heester is afgeleid van het Griekse woord hibíscos en dat betekent aan de ibis gewijd ( ibis is een tropische ooievaar met een kromme snavel). Ik denk dat deze naamgeving te maken heeft met de lange stamper van sommige soorten die soms een beetje krom kan staan.
Hibiscus houdt van veel zon, liefst ochtendzon en een tochtvrije plek voor een schutting of muur. In de felle zomerse middagzon zullen de bloemen gauw verleppen. Wanneer het regent en de zon zich niet laat zien, zullen de bloemen nauwelijks open gaan. Hibiscus groeit het beste op een humusrijke, goed doorlaatbare grond. Jonge heesters hebben in de winter een beschermende laag blad, stro of turf nodig om hun nog tere wortels te beschermen.
De route begint aan de home Pierre Julien in de IJzerlaan in Middelkerke en loopt door een streek die het Middelland genoemd wordt.
Landelijke wegen door even landelijke dorpjes...
De kust was eertijds onvoldoende beschermd tegen de kracht van de zee. Het water zocht een weg langs ondiepere plaatsen en vormde talloze kreken. Op onze weg zijn hiervan nog talrijke overblijfselen te vinden.
Het kalseidepad op de Spermalieroute...
De vele boerderijen die we ontmoeten liggen op kreekruggronden: dit zijn plaatsen waar vroeger een kreek was. Door aanslibbingen werden die gevuld met zand. Daarrond werd de veengrond samengedrukt en alleen de zandrug bleef op dezelfde hoogte.
Ingang van de Spermaliehoeve in Sint Pieterskapelle (foto: toerisme Middelkerke)
De Spermaliehoeve werd herbouwd in 1920. Oorspronkelijk (iets voor 1200) stond op die plaats een klooster van de Orde van Citeaux. De kloosterzusters verrichten er vooral landbouw en polderden hiervoor grote stukken grond in. Al in de 13de eeuw verhuisden de zusters naar Sijsele. De schilderachtige hoeve behoort tot de voorbeelden van de typische polderhoeven met monumentale toegangspoort. Het schild en het jaartal van de hoeve worden in de poort vermeld.
Afstand: 32 speelse kilometers over meestal rustige wegen en tussen veld en wei, pure natuur, zeker wanneer de boeren hun natuurlijk mest uitsproeien...De route is voortreffelijk aangegeven mat van die zeskante bordjes...
Tekst over de route via Toerisme Middelkerke Voor meer info over de Spermaliehoeve klik op de ingangspoort van de hoeve. Foto's boven en midden: Pedro
Tweehonderdvijfentwintig kamers, twee liften en zestien baden met warm zeewater stonden de gasten ter beschikking. Hydrotherapie avant la lettre voor een rijk kliënteel als het ware. In de Eerste Wereldoorlog werd Westende grotendeels verwoest. De Bellevue overleefde, zij het zwaar beschadigd, het oorlogsgeweld. De heropbouw volgde niet geheel de originele staat. Dat het hotel kon worden herbouwd, kwam door de sterke betonconstructie die het complex grotendeels overeind had gehouden.In 1922 nam Westendaise S.A. Forcière et Industrielle, dat ook al het Westend Hotel bezat, de Bellevue over en de maatschappij kwam op die manier in het bezit van de enige twee grote hotels in Westende.
De Rotonde van Westende, in 1911 voor het eerst in gebruik genomen
Info: www.rotonde.be meer over dit prachtig gebouw door op de foto te klikken. Foto: Pedro
Op deze fietsroute van 41 km fiets je door het grenslandschap ten noord-westen van Poperinge. Tot de slag aan de Peenebeek in 1677 was dit één Vlaanderen. De grens wordt grotendeels gevormd door de Heidebeek die in Roesbrugge uitmondt in de Ijzer. We vertrekken in het West-Vlaamse Watou, buurdorpen met mooie Vlaamse namen als Steenvoorde, Goddewaertsvelde, Houtkerke en Winnezele zijn voor altijd Frans. Via het Franse dorpje Houtkerque rijden we naar Rexpoëde en Oost-Cappel. Vervolgens via Roesbrugge, waar de IJzer, met bron in Lederzeele en Buysscheure (F), België binnenstroomt, en Haringe terug naar Watou. Allemaal dorpjes die de smokkelbedrijvigheden hebben gekend in de gouden jaren.
Moulin de Houtkerque
Info: Westtoer Digitaaltje vergeten en dus foto van het internet geplukt: randodesherons.site.voila.fr/moulin_de_houtkerque
In plaats van een kop saaie koffie, maak je nu de Nutty Nitty-Gritty: koffie met een vleugje heerlijke karamelsmaak. Proost!
Wat heb je nodig? 7 gram koffie 2 EL hazelnootsiroop 80 ml hete melk wat melkschuim een karamelfudge Een paar hazelnoten Nougatine
Schenk twee EL hazelnootsiroop in een kop. Zet ondertussen 60 ml sterke koffie en schenk dit ook in de kop. Roer de siroop door de koffie, voeg dan 80 ml melk toe en ook wat opgeschuimde melk. Strooi wat nougatine op het schuim Garneer jouw eigen Nutty Nitty-Gritty door wat fudge en hazelnoten op het schoteltje te leggen.
Info: RTL.nl - café 1753
PEDRO zit 2 dagen aan zee, "zit" is veel gezegd, hij fietst daar een 2-daagse in de Westhoek...
De buren zijn met vakantie en wij hebben er een logé bij... Jommeke, het dwergkonijn van Sien, is voor 14 dagen op vakantie bij ons.
Konijnen zijn zoogdieren en behoren tot orde van de haasachtigen. Het is de enige soort uit het geslacht Oryctolagus. Het konijn leeft enkel van plantaardig voedsel. Het konijn is sinds de Romeinse tijd gedomesticeerd. Eerst werd het dier gehouden voor het vlees en de vacht, later ook als gezelschapsdier. We onderscheiden vrouwtjes(voedsters)en mannetjes(rammen of rammelaars). Konijnenrassen variëren zeer van grootte, kleur, vachtlengte en de stand van de oren.Grote rassen zijn uiteraard de Vlaamse Reus en de Franse Hangoor, klein ras is bijvoorbeeld het Pooltje(dwerg). Konijnen zijn van huis uit groepsdieren.
Foto's: Pedro Tekst over het konijn uit: "Konijnen verzamelgids"
"In Jan met in Japik, is 't wapen fan Sint-Japik". "Van blauw, omgekeerd en ingebogen gemanteld van rood; het rood beladen met twee heiligen, links de apostel en evangelist Johannes, houdende in zijn rechterhand een gifbeker met slang en in de linkerhand een bijbel, alles van goud; rechts de apostel Jakobus de Meerdere, houdende in de linkerhand een pelgrimsstaf en in de rechterhand een bijbel, op zijn hoofd een hoed met brede, opstaande randen met een pelgrimsschelp (St. Jakobsschelp) voorop, alles van goud; de beide heiligen toegerust met de hen toebehorende attributen; in het schildhoofd in het blauw een zilveren St. Jakobsschelp."
Friesland en Sint Jacob
Toen Friezen en Hollanders omstreeks 1500 een nieuw dorpje aan de "Friese Zee" op het pas bedijkte Bildt stichtten werd het kerkje gewijd aan Sint Jacobus; enkele decenia later kreeg het dorp Sint Jacobiparochie tot naam. En als tegenhanger van Finisterra - het einde van de wereld - zo'n dertig kilometer voorbij Santiago de Compostela ligt een vijftal kilometers voor St. Jacobiparochie aan de waddendijk: Zwarte Haan, letterlijk en figuurlijk "het begin van de wereld"........
Nu de hitte (voorlopig) is verdwenen en tussen de regenvlagen door is het meer dan de moeite om volgende 'er-op-uit' te bezoeken...
In het land van Maas en Waal, tussen Tiel en Nijmegen, vindt u De Tuinen van Appeltern, het grootste en meest veelzijdige modeltuinenpark van Europa. Een park met 180 voorbeeldtuinen met elk een eigen stijl en sfeer. Volop inspiratie voor het creëren van grote of kleine tuinen en groenrijke balkons maar vooral heerlijk om ontspannen door te dwalen! De modeltuinen in het ruim 12 ha grote park hebben elk jaargetijde een andere charme en zijn het hele jaar de moeite waard om te bezoeken. Elk jaar komen er nieuwe tuinen bij en worden de actuele trends en nieuwe materialen toegepast. Nergens vindt u zoveel variatie in ontwerpen, materialen, planten en sfeer! De schitterende ligging van het park in het rivierenlandschap met knotwilgen, vogels, vaarten en wilde bloemenweides is uniek. Van Oosterse tuin tot Engelse cottagetuinen, van watertuinen en patiotuinen tot stadstuinen, van Mediterrane tuin tot hedendaagse tuinen van Nederlandse topontwerpers. Er is voor elk wat wils. Nieuw zijn de Melodietuin, de Beeldentuin, de Exotentuin en de winterharde Fuchsiatuin. Met gepaste trots kunnen wij zeggen dat u in De Tuinen van Appeltern Nederlands grootste plantenassortiment ziet. In samenwerking met kwekers zijn niet alledaagse plantcombinaties in borders aangelegd die elk jaargetijde prachtige kleuren geven.
Info: Holland.com Foto: www.appeltern.nl - voor meer info klik op de link.
Bos t'Ename. Het Bos tEname strekt zich grotendeels uit op de steile flank van de Scheldevallei. De omgeving van de plek waar het dorpje Ename zich vandaag situeert was reeds in de prehistorie een belangrijke woonkern. Daar zijn in het bos zelf nog overblijfsels van gevonden. Bos tEname bestaat eigenlijk uit twee gescheiden beboste kernen omsloten door weilanden en akkers doorsneden met hagen en knotbomen. Het bos is voornamelijk een middelhoutbos (met zowel hakhout als hoogstammige bomen) met een goed ontwikkelde hakhoutlaag van voornamelijk zwarte els en gewone es. De boomlaag bestaat vooral uit zomereik, gewone es aangevuld met beuk, gladde iep en Canadapopulier. Het bos werd bovendien verrijkt met hazelaar, zoete kers, wilde mispel, wilde appel, tweestijlige meidoorn; kardinaalsmuts en wegedoorn. In het lager valleigedeelte komt goed ontwikkeld elzen- en essenbos voor met veel bosanemoon, slanke sleutelbloem, herfsttijloos en duizenden eenbessen. In en aan de rand van de vallei liggen een paar erg waardevolle poelen. In deze omgeving groeien kenmerkende planten zoals waterviolier en watertorkruid. In zijn geheel is het gebied verbazend rijk aan planten. Uit een recente inventarisatie bleek zich in Bos tEname meer dan een derde van de totale Vlaamse flora te bevinden. In het gebied broeden ruim zestig vogelsoorten. Het bos is een veilige woonplek voor zoogdieren als bunzing, wezel, hermelijn, vos en eikelmuis. In de poelen huizen vier watersalamandersoorten waaronder de kamsalamander. Er werd ook een dertigtal dagvlindersoorten waargenomen.
Grotendeels de Milieuroute volgend rijd je hier langs de oude Leie en door de Scheldevallei kom je in Gavere en Zingem. Vele contrasterende landschappen komen in het decor voor en ook pittoreske dorpjes zoals Mullem en Huise sieren de route. Een waar paradijs voor wie houdt van rust, natuurschoon, kunst en fietsen zoals 'LUKDELEUKEFIETSER' al eerder schreef in één van zijn logs...
Een bezoek aan het Nederlands openluchtmuseum te Arnhem. Het Europees museum van 2005!
Op diverse plekken laten de 'bewoners' van het museum u proeven van het leven van vroeger, een Bokrijk in Arnhem kan je zeggen maar dan grootser opgevat. Bijzonder is de moderne tijdscapsule 'HollandRama' die je terug brengt in de tijd...
Tekst en foto's: Pedro Klik op de afbeelding links boven voor meer info.
"Ik trek nu door een viertal kleine Galicische bergdorpen en ik kan mijn ogen niet geloven. Zo proper en verzorgd er de dorpjes in de Rioja en Navarra er bij lagen, zo vuil zijn deze dorpjes. De uitwerpselen van de koeien liggen soms cms dik aangekoekt op de dorpsweg. Hier zouden de koeien 's avonds nog op stal worden gebracht, alhoewel ik de meeste koeien nog steeds op stal zag in de voormiddag. Ik herinner me deze aanblik nog bij Ardeense dorpjes in de jaren zeventig. Verder is heel opvallend hier het voorkomen van mooie holle wegen. Ruim een achttal km heb ik zo door deze gewandeld. Ze zijn omzoomd door kastanje- en eikenbomen en bieden veel schaduw. Ook zie je veel muurtjes die weiden afbakenen doch ze zijn slordig opgebouwd. In Noord-Engeland: Northumbria, heeft men deze ook eeuwenlang aangelegd doch daar zijn ze wel zeer degelijk en stevig. Ik land in Triacastela. Omdat de meesten van de berg ook hier stoppen, zijn de drie herbergen al om 15 uur alle volzet. Omdat ik steeds bij de eersten ben om te vertrekken 'smorgens, ken ik dat ongemak gelukkig niet..."
Foto: google images Tekst: André Lenaerts, klik op de naam in drukletters om André op de voet te volgen.
Fietsen in Gelderland is voor wie van afwisseling houdt. Bossen, heide, weilanden, hellingen en dijkroutes. De Eurobike route is er zo eentje die je alle kantjes van het Gelderlandse landschap laat zien.
Onze verblijplaats te Beek - Hotel Zonneheuvel - klaase apart.
Met start in Beek aan het hotel Zonneheuvel, via 't Peeske richting ' s Heerenberg waar we al onmiddellijk een klim van 6 km onder de wielen kregen. De beloning was wel van aard om de inspanning te verzachten. Een mooi Middeleeuws dorp met als blikvanger Kasteel Huys Bergh.
Kasteel Huys Bergh
Even koffieleuten op een terras in 's Heerenberg
Vandaar ging het naar Elten in Duitsland met als ommetje de beklimming naar Hohe Elten dat voor enkele onder ons iets te moeilijk was om op te fietsen...een lus in het patcours om de klimmerscapaciteiten te testen...
Halverwege de steile klim naar Hohe Elten - just for fun -
Vandaar verder naar Tolkamer waar de voet-en fietsveer ons naar Millingen bracht.
Verpozing onder de lindeboom bij 35°C
Per voet- en fietsveer over de Neder-Rijn naar Millingen.
De Millinger Theetuin is bijzonder door haar on-Nederlandse karakter. De tuin ademt een exotische, oriëntaalse sfeer uit door haar bijzondere planten en bebouwing.
Zicht op de Oosterse luifel
Teatime in de Moorse teetuin
Klimmen en dalen naar Zeddam met haar Grafelijke torenmolen.
Het monument van Zeddam...een stukje roem voor Erwin Vervecken...
Moderne architectuur op het Zeddamse volksplein.
Braamt met molen en klompenmuseum, tevens een stopplaats met dit extreem warme weer om een frisse duik te nemem.
Nog even op z'n Gelders... Daor geet hier ok un verhaal van ne schimmelruiter. Bi'j de Bi'jvank mot vrogger nog un kasteeltjen hebben estaone. Dat was un saort jachtslot. En dan zogen de leu ne schimmelruiter onder de paorte hen kommen en den ging langs ut schimmelrieders-laantjen. Dan deur ut Oelengat, ovver den Bi'jvank, langs den Holtpas, wat vrogger ne olde boerderi'je was, langs den Schaopsweg en dan naor den Bargerbos. Zee vertellen der bi'j, dat der ne kael zonder kop achteran eslöpt worden. Daor is miskiens wal ne verklaoring veur. De vaorleu, dee vrogger van Beek afkwammen en dwars deur den Bargerbos mosten, kwammen ze met un laög paerd integgen. Daor sloppen den dissel achteran. Dat paerd mos helpen trekken teggen den barg op en miskiens hebt ze zon laög paerd is zeen lopen. Umme ut waor te maken, vertellen ze derbi'j: De pastaor hef ut ok ezene.
Een oude zomereik. De eik heeft een imposante stam met een omtrek van 611 cm en een forse kroon met een hoogte en breedte van ongeveer 25 m. De boom verkeert in een uitstekende conditie en groeit jaarlijks zo'n 2 cm in omtrek. Hij maakt nog geen bejaarde indruk en is vermoedelijk niet ouder dan 250 jaar.
De heuvels rond Beek...de hijgersroute noemen wij deze... De heuvels van het Bergherbos/Montferland zijn stuwwallen die ontstaan zijn in de voorlaatste ijstijd. Het landijs dat zich vanuit het hoge noorden tot het midden van ons land uitstrekte, schoof massa's aarde en stenen voor zich uit. Dat morenepuin' bleef als aarden wallen liggen toen de gletsjers zich terugtrokken.Het Bergherbos is nu bijna geheel met bos bedekt. Hier en daar zijn er nog plekken waar men een prachtig uitzicht heeft over het omringende land. De in de volksmond zogenoemde Kale Jacob' (een onbegroeide heuveltop in het noord-oosten van het Bergherbos, dichtbij de Hettenheuvel) biedt een geweldig panorama op Arnhem, de Liemers, de Veluwe en de IJsselvalei.
Midden in de bossen staat Huize de Bijvanck. Vroeger een havezathe, tegenwoordig gebruikt als boerderij.
Rondje Zeddam, waar Erwin Vervecken wereldkampioen veldrijden werd en de Montferlandroute. De route loopt onder andere door Wehl , Didam en 's Heerenberg. Vaak worden de bossen doorkruist, en tijdens de route ziet u oude molens en heeft u de mogelijkheid allerlei kleine tussenstops in te lassen.
de Graafelijke Torenmolen,
is gelegen op een hoge belt. De toren is in baksteen opgetrokken en werd al in 1451 genoemd. Het type is zeer oud. De rijzigheid van de molen wordt versterkt door de grote hoogte van belt en torenlichaam en door de verwerkte bakstenen. Het kruiwerk is gerestaureerd en bevindt zich in het inwendige. Het muurwerk is aan de voet 2.00 meter dik en geheel boven circa 1.50 meter dik.
Foto: molendatabase Voor meer info, klik op de foto.
Vier dagen fietsen in Gelderland. Meer bepaald in Montferland op de Nederlands-Duitse grens. Het Montferland, gelegen in het zuidoosten van Gelderland en grenzend aan Duitsland, is een fraai natuurgebied dat door alle seizoenen heen lokt. Bossen, heuvels en weidevelden wisselen elkaar af en fietsers en wandelaars zijn veel geziene gasten. De historische stadjes en dorpen 's-Heerenberg, Zeddam en Beek hebben u veel te bieden.Onze uitvalsbasis is Beek alwaar we gaan genieten van de heerlijke omgeving. Rust en natuurschoon en een beetje cultuur, maar vooral veel fietsen in de Montferlandse bossen die hun ontstaan kennen in de ijstijd. De gemeente Montferland heeft een bijzonder rijke historie. De vele monumenten binnen de gemeente zijn hier een goed voorbeeld van. Een van de mooiste en meest imposante kastelen van Nederland, 'Huis Bergh', vind je in het plaatsje 's-Heerenberg. De oudste torenmolen van Nederland staat in Zeddam. Volgens de legendes dwalen in de Montferlandse bossen nog steeds de de witte wieven of Witte Juffers rond...
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)