Basílica da Estrela (foto: Miguel Lacerda)
De basiliek gebouwd tussen 1779 en 1790 in opdracht van koningin Maria de eerste (D.Maria I), door de architecten Mateus Vicente en Reinaldo Manuel van de Mafra school.
Sé Catedral (foto: MAFCOM)
Lissabon's 12e eeuwse Dom is de oudste kerk. Gebouwd, zegt men, op de restanten van een moskee en in opdracht van Portugal's eerste koning, D.Afonso Henriques. In de kapellen mooie middeleeuwse grafstenen. In de tuinen van het klooster zijn archeologische vondsten te zien.
Vandaag gaan we enkele musea bezoeken. In het Museu Nacional do Azulejo verneem je alles over die beschilderde tegeltjes en kan je oude en moderne panelen bewonderen.
Het Museu Nacional de Arte Antiga. Dit zou het grootste kunstmuseum zijn van Portugal en bezit een enorme grote collectie kunstvoorwerpen van alle aard en tijdperk. De publiekstrekker is het veelluik met de 'Aanbidding van St-Vincentius'. Ook Jeroen Bosch is hier vertegenwoordigd net als Van Dyck, Ribera en vele andere Europese kunstenaars.
werk van Hieronymus (Jeroen) Bosch
Wat later, om opnieuw frisse lucht te happen, lopen we naar de Ribeiramarkt, de grootste vis-, fruit- en groentenmarkt. De dag sluiten we af met een etentje in het hippe Bairro Alto waar we hopelijk vergast worden op een melancholisch fadoconcert. Bairro Alto waar we via de Rua do Seculo inkomen. Dit is een heerlijk wijkje om zo maar door te dwalen. De straatjes zijn smal, de huizen hoog dus we hebben redelijk wat schaduw. De winkeltjes zijn duidelijk anders dan we in de rest van Lissabon aantreffen en leuk om te zien of om eens naar binnen te gaan. Bairro Alto staat vooral bekend om zijn vele restaurants en bars.
BÉLEM...Het is de volkswijk met zijn smalle straatjes, verveloze pastelkleurige woonblokken en tegen de avond het straatleven dat ook deze wijk tot een dorp in de stad maakt. Een niet te missen monument is het Mosteiro dos Jerónimos, een enorm klooster in Manuelinestijl genoemd naar Manuel I die in de tijd van de ontdekkingsreizen veel kerken en monumenten liet optrekken. We brengen uiteraard ook een bezoek aan de Torre de Bélem. De toren van Belém werd gebouwd om de trechtermonding van de rivier de Taag de verdedigen. Koning Dom João II (1455-1495) wilde op deze manier vijandige schepen uit de haven weren. Helaas kon koning Dom João II de bouw van de toren niet meer meemaken. Zijn opvolger Dom Manuel I (1469-1521) liet de toren echt bouwen. De toren is ontworpen en gebouwd door de architect en beeldhouwer Francisco Arruda. Duidelijk zichtbaar zijn de Moorse invloeden. Later op de dag zullen we enkele parken en grote tuinen bezoeken met ondermeer de Jardim Botânico, een van de mooiste 19de-eeuwse subtropische tuinen van het Iberische schiereiland.
We verkennen de volkse wijk Alfama en nemen hiervoor tram 28 om de hellingen te nemen. De oudste wijk van Lissabon, Alfama, is een labyrint van smalle, bochtige straatjes, poorten en trap- pen. Kleurige gevels met bont, wap- perend wasgoed en talrijke bloempot- ten maken de wijk tot een idyllisch geheel. Tijdens het middaguur zijn de straatjes doordrongen met geuren van verse knoflook en gebakken vis. Tram 28 doorkruist de oudste stadsdelen van de stad. Met dezelfde tram rijden we tot aan Castelo de São Jorge. De oorsprong van dit bouwwerk gaat terug tot in de IJzertijd. De getande muur met zijn tien torens springt het meest in het oog.
Bij toeristen is vooral lijn 28 populair. De oude trams op deze lijn rijden door zeer smalle straatjes.
Castelo de São Jorge tot in de 16de eeuw was dit het koninklijk paleis.
Vlucht TV502 van Virgin brengt ons naar Lissabon... Omdat het vliegveld praktisch binnen de stad ligt, krijg je vanuit de lucht meteen een totaalbeeld van Lissabon, waaruit duidelijk haar uitzonderlijke ligging blijkt... Per taxi naar hotel Almirante, aan de Avenida Almirante Reis, op 15 minuten wandelen van de Praça Dom Pedro IV. Nog even te vroeg om de kamers op te zoeken dus gaan we even rondslenteren in de omgeving van het hotel...
Gezellige drukte in het Lissabonse straatbeeld.
Praça Dom Pedro IV... ...naar de gelijknamige Portugese koning. Al in de middeleeuwen was het Rossio het centrale toneel voor het stadsleven van Lissabon. Het plein was het schouwspel voor van alles en nog wat, van demonstraties tot stierengevechten. Rondom het plein vind je vele bars, cafés en winkeltjes. Tevens kan je er bij veel schoenenpoetsers je schoenen weer laten glimmen. Op zomeravonden en op zondagen komen aan de noordoostelijke rand van het plein veel Afrikanen samen. Ze maken dan muziek en doen aan dans.
'Elevador de Santa Justa' De lift bestaat uit twee cabines die op en neer gaan in de ijzeren toren, elk met maximum 25 personen erin. Zo wordt een hoogte van 32 m overbrugd. Ze moeten de toeristen uit de donkerte van de smalle straten naar een hooggelegen uitzichtterras brengen. De opvallende ijzeren constructie werd ontworpen door Raoul Mesnier de Ponsard.
Groen fietsen tussen Schelde en Dender. Een fietstochtje van 41 km. Je fietst over jaagpaden van de Schelde en de Dender en over een voormalig spoorwegpad tussen Opwijk en Aalst. Met start en aankomst in Dendermonde. Je doet twee streken aan die landschappelijk erg verschillen. Tussen Dendermonde en Sint-Amands zwem je figuurlijk in een groene zee van populieren, natte ruigten en frisgroene weiden. Het Leireken is een oude spoorlijn door het Faluintjesland, een natte streek bij Aalst. In de 'ajuinenstad' volg je het jaagpad naast de Dender tot de Schelde. Plaatsen: Dendermonde-Vlassenbroek-Baasrode-Buggenhout-Opwijk-Baardegem-Moorsel-Aalst-Gijzegem-Oudegem-Dendermonde. Voor meer info kan je terecht bij de toeristische dienst van Dendermonde of via de Lannoo uitgave van Ward Van Loock, "Fietsen over jaagpaden en oude spoorwegen". Dit boek is een aanrader voor de recreatieve fietser.
Ros Beiaard in Dendermonde.
Info: Lannoo's dict-bij-huisgidsen, fietsen over jaagpaden en oude spoorwegen. Foto: archief Pedro
Toen de Spanjaarden de oceaan overstaken om Amerika te onderwerpen namen ze ook hun heiligen mee. Zo deed ook Sint-Jakob zijn intrede in de Nieuwe Wereld. Net zoals dit met andere heiligen het geval was, ging zijn cultus daar een eigen leven leiden. De bevolking integreerde de Jacobusverering in de eigen cultuur. Zo ontstonden tal van nieuwe rituelen die beslist de moeite waard zijn om bestudeerd te worden. Anderzijds bleef men ook openstaan voor nieuwe invloeden vanuit Spanje. Dat is bijvoorbeeld merkbaar bij dit beeldje van het Heilig kindje van Atocha (Santo Nino de Atocha) dat vereerd wordt te Plateros in Mexico. Het beeldje werd in 1829 aan de kerk geschonken.
Het is geïnspireerd op een exemplaar dat zich te Madrid bevindt, in de parochiekerk Atocha.
Het Kindje Jezus werd wel vaker afgebeeld als een kleine pelgrim.
De afbeelding op het Mexicaanse bidprentje vertoont enkele merkwaardige trekken: het kindje zit op een stoeltje en draagt sandalen van het type dat in de streek gebruikelijk is.
In de rechterhand draagt het een mandje en links niet alleen een staf met kalebas maar ook korenaren. Op de pelgrimsmantel prijkt een jakobsschelp en hoedje is getooid met veren!
Plateros is, zoals de naam doet vermoeden, een mijnstad. In de kerk hangt een beeld van de gekruisigde Christus dat bekend staat als El Sefior de los Plateros. Het wordt, net als de Santo Nino, nog steeds vereerd.
Tuinwerk voor de maand september...de herfstmaand. Na de zomer wil je je tuin ook netjes houden. Extra werk komt er aan... maar wordt door de echte tuinliefhebber met liefde gedaan. We delen met jullie de vreugde van het tuinwerk en hieronder vinden jullie enkele gouden tips. Zoek uit wat voor jullie van toepassing is.
* Klimrozen vastbinden * Gevoelige kuipplanten naar binnen brengen * Gazon zaaien * Borders aanvullen met winter bloeiers * Hoge planten nu vastbinden * Strooi kunstmest over het gazon. * September is een geschikte maand voor het opnieuw inzaaien van een grasmat. * Bind klimplanten en rozen aan. * Zaag door een zomerstorm afgebroken takken van bomen af en bedek de wonden met een afdekmiddel. * Verwijder onkruid uit de borders en tussen de heesters. * Bestel bollen. * Knip de bloemen uit de hortensia en droog ze voor een droogboeket.
Ten westen van Gent strekken zich de Bourgoyen-Ossemeersen uit, een waardevol natuurgebied dat van stadsuitbreiding gespaard is gebleven. Het open landschap in het valleigebied van de Leie bestaat uit vochtige graslanden, doorsneden met sloten en grachten. Centraal ligt een zandige donk waar in 1624 het valkenhuis werd gebouwd. Samen met het stadsbestuur van Gent bouwde Natuurpunt het gebied uit tot een schitterend natuurgebied... Er zijn drie wandeltrajecten: het Bourgoyenpad van 5,5 km; Meerskantpad van 2 km; spoorwegdijkpad van 2 km. Startplaats aan de sporthal Bourgoyen. De wandelingen zijn gemarkeerd door middel van kleurkoppaaltjes. De wandelwegen zijn een gans jaar door vrij toegankelijk. Honden aan de lijn zijn toegelaten. Iedere zaterdag van de maand zijn er geleide wandelingen.
Lees meer over dit prachtig stuk natuur aan de rand van de stad Gent door op de afbeelding links bovenaan te klikken.
Heden onze vliegtickets en hotel voucher gaan afhalen op het reisburo. Onze gezamenlijke trip gaat dit jaar naar Portugal, meer bepaald naar Lissabon. Van 29 augustus tot 5 september gaan we de hoofdstad van Portugal bezichtigen. Volgens Lannoo is Lissabon een stad vol contrasten. Magnifieke gebouwen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers staan er naast ultra moderne gebouwen. Op elke straathoek wordt je herinnerd aan het roemrijke verleden van Lissabon. Vooral Bélem heeft imposante gebouwen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers. Nog volgens Lannoo maken de mensen uit de vroegere kolonies een echte smeltkroes van de stad. Naar men zegt is Afrika nooit ver weg in Lissabon. Lissabon is ook op zeven heuvels gebouwd, waar je terecht komt in een stad vol heimwee en overvulde dromen die door grote dichters met melancholie en vrolijkheid wordt bezongen.
Amália Rodrigues
Fado
is dé nationale muziek van Portugal. De fado weerspiegelt de gemoedstoestand van de ziel, die in het Portugees "saudade" wordt genoemd (vertaling: heimwee, nostalgie). Fado werd wereldberoemd door Amália Rodrigues (1920-1999).
Info: Lannoo Foto: fado ckv ; voor meer info KLIK op de foto van Amália Rodrigues Meer over Bélem, KLIK op foto bovenaan.
Geen weer om te fietsen, te wandelen of om in de tuin te werken. Dus nog vlug een schilderkarwei opknappen...en toen dacht ik aan de raad van een oud-schilder...
Ben je het ook beu dat de rand van je verfpot razendsnel volloopt met verf als je de overtollige verf van je borstel slechts een paar keer tegen de rand afwrijft? Dat valt nochtans heel eenvoudig op te lossen door enkele gaatjes in de rand van je verfpot te boren. Wanneer je dan nog een borstel tegen de rand afstrijkt, loopt die overtollige verf gewoon opnieuw in de pot. Zo verspil je ook niets aan verf.
Info: pmgroup.be foto: Ópedro
Fietsen doorheen de Brabantse Kempen... Mooie landelijke knooppuntenroute met start en aankomst aan de sporthal in Bonheiden. Via KP 01, Peulis waar we blijkbaar kunnen kiezen hoe snel we willen rijden, fietsen we naar Putte Grasheide langs KP 74-15-03-04.
Peulis bij Putte...snelheid uit te kiezen...
Kerkpaadje op de Grasheide...
Even langs Schriek KP 84-68 naar de Keerbergse Loozenhoek KP 69 om richting Pater Damiaan te rijden in Tremelo KP25. Vervolgens langs sreeds zeer landelijke wegen en tussen maïsvelden richting Werchter waar de festivalweide er verlaten bij lag KP 71. KP 72 brengt ons naar Wakkerzeel* KP 26.
Kerk van Wakkerzeel...
Erwtenveld en Kapellemansdijk brengen ons tot aan de oevers van de Dijle KP 23-22 en verder naar Kp 73 Rijmenam, deelgemeente van Bonheiden.
Dijlelandschap in Rijmenam...
Dorpskern Rijmenam met de gotische Sint Martinuskerk 14-15de eeuw...
De Dijleoevers leiden ons naar het Mechelsbroek in Bonheiden KP 64 en via de Oude baan KP 46 en de Zellaerdreef terug naar de sporthal van Bonheiden.
Krankhoeve in Bonheiden met het originele 'kaaskot', een houten lattenconstructie die als het ware aan de gevel hangt. De Krankhoeve is een gerestaureerde hoeve (1717).
Foto's: Pedro Wakkerzeel: klik op de foto van de kerk van Wakkerzeel.
De Sint-Jacobusparochie is gesticht tijdens het bewind van graaf Floris V, waarschijnlijk in 1276. Er bestaat een oorkonde waaruit blijkt, dat de eerste parochiekerk van Den Haag in die tijd is afgescheiden van Monster. Voor de Reformatie bezat de abt van de Norbertijner abdij in Middelburg het recht om de pastoor van de Haagse kerk te benoemen. Dat was de Grote of St. Jacobskerk bij de Groenmarkt in het hartje van Den Haag. De eerste pastoors van de Haagse St. Jacob zijn dan ook meest Zeeuwen. Ten tijde van de reformatie, met de beeldenstorm van 1566 en de religievrede van 1578, bleef er in Holland geen enkele kerk voor de katholieken meer over. Omstreeks 1580 ging de oude St. Jacob over in handen van de protestanten toen de overheid de uitoefening van de katholieke eredienst verbood.
H. Jacobus de Meerdere - orgel van Adema-Schreurs
Toen de overheid wat toleranter werd ten aanzien van de katholieken, kregen de parochianen van St. Jacob hun schuilkerk achter een huis aan de Oude Molstraat, het tegenwoordige Willibrordushuis. Nadat Lodewijk Napoleon in 1806 als koning van Holland werd ingehuldigd kwam de Maria ten Hove-kapel op het Binnenhof weer ter beschikking van de katholieke eredienst. De hulpkerk voorzag in een grote behoefte want de schuilkerk in de Oude Molstraat had veel te weinig zitplaatsen.
H. Jacobuskerk in Den Haag
De bouw van de huidige St. Jacobuskerk aan de Parkstraat kon, dankzij een vorstelijke gift van mevrouw Meijer-Hovius, beginnen in 1875. De aankoop van de grond en de bouwkosten vergden in totaal een bedrag van ongeveer 500.000 gulden. Van meet af aan schijnt het voor het kerkbestuur een uitgemaakte zaak te zijn geweest dat niemand anders dan P.J.H. Cuypers de nieuwe kerk zou bouwen. Het ging hier immers om de hoofdkerk van katholiek Den Haag, die een waardige opvolgster zou moeten zijn van de middeleeuwse St. Jacobskerk. Op 31 augustus 1875 werd de bouw van de nieuwe kerk aanbesteed. Nadat de kerk op 1 september 1878 gereed was gekomen, vond nog in dezelfde maand, op de 25ste, de plechtige inwijding plaats door de bisschop van Haarlem, mgr. P.M. Snickers.
De St. Jacobus aan de Parkstraat werd tevens dekenale kerk. Veel liturgische plechtigheden hadden plaats waarbij de regering en het corps diplomatique betrokken waren. Te noemen zijn Requiemmissen voor overleden buitenlandse katholieke staatshoofden. Ook nu nog zijn ministers en diplomaten jaarlijks in de St. Jacobus bijeen om de verjaardag van de Pauskeuze te gedenken, als in tegenwoordigheid van het episcopaat en de nuntius een pontificale Mis wordt opgedragen.
Hint via CHIA Info: http://www.stjacobus.nl/ Foto's: historie.denhaag.org
Oostenrijk, vooral Wenen, heeft prachtige koffiehuizen. Alleen al om de inrichting van deze etablissementen, zou je een kop koffie willen gaan drinken. En dankzij de ruime selectie aan kranten kan je er uren al lezend doorbrengen.
Recept Wiener Melange Overbekend is natuurlijk de 'Weense' koffie of Wiener Melange. Dit is het recept: Ingrediënten: 1 eierdooier 2 eetlepels suiker sterke versgezette koffie voor 2 personen stijfgeslagen gezoete slagroom in een spuitzak cacaopoeder Bereiding: Roer de eierdooier samen met de suiker tot een wit en schuimig geheel. Verdeel dit mengsel over twee hittebestendige glazen. Vul de glazen vervolgens al roerende met de koffie. Spuit op ieder glas een toef slagroom en strooi hier een beetje cacaopoeder over.
Wiener melange wordt geserveerd met een lepel en/of een rietje. Het is leuk om er een oublie, een opgerold dun wafeltje, bij te serveren. In Oostenrijk krijg je altijd een glas water bij je koffie.
Info: Gastronomen.net Foto boven: zibb.nl Foto onderaan: Wien-Tourismus bei Peter Koller, op afbeelding klikken voor meer.
Fietsen langs de 'Leuvense Vaart' vanaf de Leuvense Vaartkom tot aan het Zennegat te Mechelen...Meer dan alleen maar fietsen...
Sinds de overname door de NV Zeekanaal in 1994 draagt de Leuvense Vaart de naam 'kanaal Leuven-Dijle'. Het is één van de oudste kanalen in België, anno 1750...
Het tracé van de Vaart Leuven-Dijle maakt deel uit van de LF2 Stedenroute. Deze landelijke Fietsroute vormt een internationale verbinding tussen Europese steden. Het industrieel erfgoed langs en op de Vaart omvat de industriële gebouwen langs de oevers, maar ook talrijke 'openbare kunstwerken' over, op en langs het kanaal... Het kanaal Leuven-Dijle is 30 km lang en heeft tussen de Leuvense vaartkom en het Zennegat in Mechelen een verval van 14,26 meter.
Het Zennegat te Mechelen-Battel
Het Zennegat, beschermd landschap, is in de tweede helft van de 18de eeuw ontstaan. Het is de plaats waar het kanaal terechtkomt in de samenvloeiing van de Dijle en de Zenne...
Digitaaltje niet op zak vandaar momenteel geen eigen foto's. Info: De Leuvens Vaart als cultureel erfgoed. Foto: www.zennegat.be. Voor meer info en foto's klik op de afbeelding of op de link.
Gedurende de vijftien jaar die zijn verstreken sinds de introductie van deze krab, de Hemograpsus sanguineus, in New England, heeft de gewone Atlantische mossel oftewel Mytilus edulis zich aardig verweerd. De mossel ontwikkelt namelijk een dikkere schelp als hij aan het water voelt dat de blaasjeskrab zich in zijn nabijheid bevindt. Dat is gebleken in het lab en uit experimenten ter plekke. Invasieve soorten veranderen dus niet alleen de samenstelling en het evenwicht van een ecosysteem. Ze kunnen ook de relatie tussen indringers en inlanders wijzigen. Aldus een artikel in EOS...
de Hemograpsus sanguineus ofte blaasjeskrab De blaasjeskrab komt van oorsprong uit het westelijk deel van de Stille Oceaan bij Japan, China en Korea. In 2004 is deze soort voor het eerst in grote getale waargenomen op de dijk op Texel. De krab is een alleseter, maar houdt vooral van zeewier. Het diertje heeft een rood rugschild van maximaal 4 cm breed en heeft stevige scharen en poten.
de Mytilus edulis ofte Mossel De kleur is blauwzwart niet glanzend periostracum, bij jonge exemplaren soms geel doorschijnend; binnenzijde parelmoer-glanzend. Het vlees is geelwit met donkerviolette mantelrand. Typische vorm: lang, asymmetrisch, de schelp vrij dun en hard en een slot zonder tanden. Spint zich met byssusdraden vast op de bodem of aan palen, rotsen e.d., van hoog in de getijdenzone tot 20 m diepte.
Hoewel de mosselen in onze streken een gekweekt product zijn, vindt men soms verrassingen in de schelp, zoals het erwtenkrabbetje, Pinnotheres pisum, een diertje dat bij de mossel inwoont en geen schade aan het product toebrengt. Ook bevatten mosselen nu en dan kleine parels, vaak meerdere per schelp, die worden gevormd door een combinatie van een parasitair organisme en milieu omstandigheden.
Na de hittegolf nu de regengolf...dus weer geen weer om in de tuin te werken. Van achter het raam dan maar in de tuin turen en opmerken dat het blaasjes en pijpenstelen regent...
Blaasjes regenen in de vijver, bij de vissen kan de pret niet op...
Pijpenstelen regenen, in Nederland zegt men 'pijpestralen regenen'... Het regent hier oude wijven... (waar komt dat vandaan?)
Nog enkele Nederlandse 'regenspreuken': Regent het tussen een en twee, dan valt er water naar benee... Kwaakt de kikker in het riet, dan gaat het regenen, of niet... Na regen komt nog meer regen... Valt de regen over de kroten, dan is de vakantie naar de kloten... Valt de regen door het huis, dan is er iets met het dak niet pluis...
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)