De Sint-Jacobusparochie is gesticht tijdens het bewind van graaf Floris V, waarschijnlijk in 1276. Er bestaat een oorkonde waaruit blijkt, dat de eerste parochiekerk van Den Haag in die tijd is afgescheiden van Monster. Voor de Reformatie bezat de abt van de Norbertijner abdij in Middelburg het recht om de pastoor van de Haagse kerk te benoemen. Dat was de Grote of St. Jacobskerk bij de Groenmarkt in het hartje van Den Haag. De eerste pastoors van de Haagse St. Jacob zijn dan ook meest Zeeuwen. Ten tijde van de reformatie, met de beeldenstorm van 1566 en de religievrede van 1578, bleef er in Holland geen enkele kerk voor de katholieken meer over. Omstreeks 1580 ging de oude St. Jacob over in handen van de protestanten toen de overheid de uitoefening van de katholieke eredienst verbood.
H. Jacobus de Meerdere - orgel van Adema-Schreurs
Toen de overheid wat toleranter werd ten aanzien van de katholieken, kregen de parochianen van St. Jacob hun schuilkerk achter een huis aan de Oude Molstraat, het tegenwoordige Willibrordushuis. Nadat Lodewijk Napoleon in 1806 als koning van Holland werd ingehuldigd kwam de Maria ten Hove-kapel op het Binnenhof weer ter beschikking van de katholieke eredienst. De hulpkerk voorzag in een grote behoefte want de schuilkerk in de Oude Molstraat had veel te weinig zitplaatsen.
H. Jacobuskerk in Den Haag
De bouw van de huidige St. Jacobuskerk aan de Parkstraat kon, dankzij een vorstelijke gift van mevrouw Meijer-Hovius, beginnen in 1875. De aankoop van de grond en de bouwkosten vergden in totaal een bedrag van ongeveer 500.000 gulden. Van meet af aan schijnt het voor het kerkbestuur een uitgemaakte zaak te zijn geweest dat niemand anders dan P.J.H. Cuypers de nieuwe kerk zou bouwen. Het ging hier immers om de hoofdkerk van katholiek Den Haag, die een waardige opvolgster zou moeten zijn van de middeleeuwse St. Jacobskerk. Op 31 augustus 1875 werd de bouw van de nieuwe kerk aanbesteed. Nadat de kerk op 1 september 1878 gereed was gekomen, vond nog in dezelfde maand, op de 25ste, de plechtige inwijding plaats door de bisschop van Haarlem, mgr. P.M. Snickers.
De St. Jacobus aan de Parkstraat werd tevens dekenale kerk. Veel liturgische plechtigheden hadden plaats waarbij de regering en het corps diplomatique betrokken waren. Te noemen zijn Requiemmissen voor overleden buitenlandse katholieke staatshoofden. Ook nu nog zijn ministers en diplomaten jaarlijks in de St. Jacobus bijeen om de verjaardag van de Pauskeuze te gedenken, als in tegenwoordigheid van het episcopaat en de nuntius een pontificale Mis wordt opgedragen.
Hint via CHIA Info: http://www.stjacobus.nl/ Foto's: historie.denhaag.org
Oostenrijk, vooral Wenen, heeft prachtige koffiehuizen. Alleen al om de inrichting van deze etablissementen, zou je een kop koffie willen gaan drinken. En dankzij de ruime selectie aan kranten kan je er uren al lezend doorbrengen.
Recept Wiener Melange Overbekend is natuurlijk de 'Weense' koffie of Wiener Melange. Dit is het recept: Ingrediënten: 1 eierdooier 2 eetlepels suiker sterke versgezette koffie voor 2 personen stijfgeslagen gezoete slagroom in een spuitzak cacaopoeder Bereiding: Roer de eierdooier samen met de suiker tot een wit en schuimig geheel. Verdeel dit mengsel over twee hittebestendige glazen. Vul de glazen vervolgens al roerende met de koffie. Spuit op ieder glas een toef slagroom en strooi hier een beetje cacaopoeder over.
Wiener melange wordt geserveerd met een lepel en/of een rietje. Het is leuk om er een oublie, een opgerold dun wafeltje, bij te serveren. In Oostenrijk krijg je altijd een glas water bij je koffie.
Info: Gastronomen.net Foto boven: zibb.nl Foto onderaan: Wien-Tourismus bei Peter Koller, op afbeelding klikken voor meer.
Fietsen langs de 'Leuvense Vaart' vanaf de Leuvense Vaartkom tot aan het Zennegat te Mechelen...Meer dan alleen maar fietsen...
Sinds de overname door de NV Zeekanaal in 1994 draagt de Leuvense Vaart de naam 'kanaal Leuven-Dijle'. Het is één van de oudste kanalen in België, anno 1750...
Het tracé van de Vaart Leuven-Dijle maakt deel uit van de LF2 Stedenroute. Deze landelijke Fietsroute vormt een internationale verbinding tussen Europese steden. Het industrieel erfgoed langs en op de Vaart omvat de industriële gebouwen langs de oevers, maar ook talrijke 'openbare kunstwerken' over, op en langs het kanaal... Het kanaal Leuven-Dijle is 30 km lang en heeft tussen de Leuvense vaartkom en het Zennegat in Mechelen een verval van 14,26 meter.
Het Zennegat te Mechelen-Battel
Het Zennegat, beschermd landschap, is in de tweede helft van de 18de eeuw ontstaan. Het is de plaats waar het kanaal terechtkomt in de samenvloeiing van de Dijle en de Zenne...
Digitaaltje niet op zak vandaar momenteel geen eigen foto's. Info: De Leuvens Vaart als cultureel erfgoed. Foto: www.zennegat.be. Voor meer info en foto's klik op de afbeelding of op de link.
Gedurende de vijftien jaar die zijn verstreken sinds de introductie van deze krab, de Hemograpsus sanguineus, in New England, heeft de gewone Atlantische mossel oftewel Mytilus edulis zich aardig verweerd. De mossel ontwikkelt namelijk een dikkere schelp als hij aan het water voelt dat de blaasjeskrab zich in zijn nabijheid bevindt. Dat is gebleken in het lab en uit experimenten ter plekke. Invasieve soorten veranderen dus niet alleen de samenstelling en het evenwicht van een ecosysteem. Ze kunnen ook de relatie tussen indringers en inlanders wijzigen. Aldus een artikel in EOS...
de Hemograpsus sanguineus ofte blaasjeskrab De blaasjeskrab komt van oorsprong uit het westelijk deel van de Stille Oceaan bij Japan, China en Korea. In 2004 is deze soort voor het eerst in grote getale waargenomen op de dijk op Texel. De krab is een alleseter, maar houdt vooral van zeewier. Het diertje heeft een rood rugschild van maximaal 4 cm breed en heeft stevige scharen en poten.
de Mytilus edulis ofte Mossel De kleur is blauwzwart niet glanzend periostracum, bij jonge exemplaren soms geel doorschijnend; binnenzijde parelmoer-glanzend. Het vlees is geelwit met donkerviolette mantelrand. Typische vorm: lang, asymmetrisch, de schelp vrij dun en hard en een slot zonder tanden. Spint zich met byssusdraden vast op de bodem of aan palen, rotsen e.d., van hoog in de getijdenzone tot 20 m diepte.
Hoewel de mosselen in onze streken een gekweekt product zijn, vindt men soms verrassingen in de schelp, zoals het erwtenkrabbetje, Pinnotheres pisum, een diertje dat bij de mossel inwoont en geen schade aan het product toebrengt. Ook bevatten mosselen nu en dan kleine parels, vaak meerdere per schelp, die worden gevormd door een combinatie van een parasitair organisme en milieu omstandigheden.
Na de hittegolf nu de regengolf...dus weer geen weer om in de tuin te werken. Van achter het raam dan maar in de tuin turen en opmerken dat het blaasjes en pijpenstelen regent...
Blaasjes regenen in de vijver, bij de vissen kan de pret niet op...
Pijpenstelen regenen, in Nederland zegt men 'pijpestralen regenen'... Het regent hier oude wijven... (waar komt dat vandaan?)
Nog enkele Nederlandse 'regenspreuken': Regent het tussen een en twee, dan valt er water naar benee... Kwaakt de kikker in het riet, dan gaat het regenen, of niet... Na regen komt nog meer regen... Valt de regen over de kroten, dan is de vakantie naar de kloten... Valt de regen door het huis, dan is er iets met het dak niet pluis...
De Schuddebeurze is gelegen ten oosten van de dorpskom van Lombardsijde en maakt deel uit van een oud binnenduincomplex dat naar Vlaamse normen opmerkelijk gaaf is gebleven (d.w.z. gespaard van bouwwoede in de duinstreek). Over de naam kunnen we slechts gissen. Was er een tolhuis, waar men de beurze leeg moest schudden? Of waren de boertjes die daar leefden zo arm dat hun beurs hoogstens "kluttergeld" bevatte?
Het gebied is uniek door het voorkomen van zure kopjesduinen en duinheidevegetaties die nergens anders aan de Vlaamse kust voorkomen. Weliswaar zijn de natuurwaarden in het gebied sterk in de verdrukking gekomen door een intensiever landgebruik. De potenties voor natuurherstel zijn echter uitzonderlijk hoog door de aanwezigheid van een vrijwel ongestoorde hydrologie. Op het terrein zijn er broedgevallen van Steenuil en regelmatige bezoekjes van Tapuit, maar er liggen ook nesten van een heel ander type : bunkers en loopgraven. De Schuddebeurze ligt immers op nog geen geweerschot afstand van het front van de 1° wereldoorlog. Bovendien werden hier op het einde van de 2° Wereldoorlog aanzienlijke verdedigingswerken en enorme bunkers aangebracht. Een historische meerwaarde die we wensen te koesteren. Verder komen er ook nog mooie Kruipwilg- en Gaspeldoornstruwelen (zie foto) voor. U hoeft niet te wachten op een geleide wandeling; u kan omheen het reservaat wandelen op het wandelpad. (Geen honden a.u.b., ook die niet bijten)
Info: Natuurpunt Westkust Foto: 'De Gaspeldoorn'; Wikipedia
Voor alle pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela draag ik het volgend gebed op:
Heilige Jacobus, apostel van Jezus, gesteund door de Heilige Geest, waart Gij een trouw en moedig getuige van de verrezen Jezus. Omwille van dat getrouw getuigenis werd Gij onthoofd. Christenen brachten uw lichaam naar Spanje en daar, zelfs na uw dood, hebt Gij de Blijde Boodschap, het Evangelie blijven verkondigen. Talrijk zijn nu nog, zoals in de middeleeuwen, de christenen die op bedevaart gaan naar Compostela.
Heilige Jacobus, we vragen U te bidden voor de pelgrims uit gans de wereld. Ondersteun hen in hun weg naar het geloof, naar het vertrouwen. Bekom hen grote genade en een apostolische ziel. Bekom bij Jezus, dat onder de bedevaarders naar Compostela, vele jongeren de Roep van Christus zouden horen; dat ze er met edelmoedigheid en liefde aan beantwoorden om aan iedereen de Blijde Boodschap te verkondigen en getrouwe getuigen te zijn voor de verrezen Christus.
Amen.
Jacobus patroon van: arbeiders, drogisten, apothekers, pelgrims, hoedenmakers, soldaten, wachters, boomvruchten, veldvruchten, het weer.
Patroon tegen: reuma
door PieterVé uit 'gebed tot de Heilige Jacobus van Compostela'.
Hibiscus wordt al sinds eeuwen in China en Japan gecultiveerd, als heester en ook als kamerplant. In de 16e eeuw heeft iemand van zijn reizen naar het verre Oosten enkele zaden mee naar Europa gebracht. Maar men dacht eerst dat deze uit het Midden-Oosten (Syrië) kwamen; vandaar de naam Hibiscus syriacus. Sindsdien werd er in Europa gecultiveerd en gekruist. Van de struiken die geschikt zijn voor de tuin en die redelijk winterhard zijn, bestaan er tegenwoordig ongeveer 20 variëteiten, van de kamerplanten ongeveer 120 soorten.
Hibiscus "Melrose"
De naam van deze heester is afgeleid van het Griekse woord hibíscos en dat betekent aan de ibis gewijd ( ibis is een tropische ooievaar met een kromme snavel). Ik denk dat deze naamgeving te maken heeft met de lange stamper van sommige soorten die soms een beetje krom kan staan.
Hibiscus houdt van veel zon, liefst ochtendzon en een tochtvrije plek voor een schutting of muur. In de felle zomerse middagzon zullen de bloemen gauw verleppen. Wanneer het regent en de zon zich niet laat zien, zullen de bloemen nauwelijks open gaan. Hibiscus groeit het beste op een humusrijke, goed doorlaatbare grond. Jonge heesters hebben in de winter een beschermende laag blad, stro of turf nodig om hun nog tere wortels te beschermen.
De route begint aan de home Pierre Julien in de IJzerlaan in Middelkerke en loopt door een streek die het Middelland genoemd wordt.
Landelijke wegen door even landelijke dorpjes...
De kust was eertijds onvoldoende beschermd tegen de kracht van de zee. Het water zocht een weg langs ondiepere plaatsen en vormde talloze kreken. Op onze weg zijn hiervan nog talrijke overblijfselen te vinden.
Het kalseidepad op de Spermalieroute...
De vele boerderijen die we ontmoeten liggen op kreekruggronden: dit zijn plaatsen waar vroeger een kreek was. Door aanslibbingen werden die gevuld met zand. Daarrond werd de veengrond samengedrukt en alleen de zandrug bleef op dezelfde hoogte.
Ingang van de Spermaliehoeve in Sint Pieterskapelle (foto: toerisme Middelkerke)
De Spermaliehoeve werd herbouwd in 1920. Oorspronkelijk (iets voor 1200) stond op die plaats een klooster van de Orde van Citeaux. De kloosterzusters verrichten er vooral landbouw en polderden hiervoor grote stukken grond in. Al in de 13de eeuw verhuisden de zusters naar Sijsele. De schilderachtige hoeve behoort tot de voorbeelden van de typische polderhoeven met monumentale toegangspoort. Het schild en het jaartal van de hoeve worden in de poort vermeld.
Afstand: 32 speelse kilometers over meestal rustige wegen en tussen veld en wei, pure natuur, zeker wanneer de boeren hun natuurlijk mest uitsproeien...De route is voortreffelijk aangegeven mat van die zeskante bordjes...
Tekst over de route via Toerisme Middelkerke Voor meer info over de Spermaliehoeve klik op de ingangspoort van de hoeve. Foto's boven en midden: Pedro
Tweehonderdvijfentwintig kamers, twee liften en zestien baden met warm zeewater stonden de gasten ter beschikking. Hydrotherapie avant la lettre voor een rijk kliënteel als het ware. In de Eerste Wereldoorlog werd Westende grotendeels verwoest. De Bellevue overleefde, zij het zwaar beschadigd, het oorlogsgeweld. De heropbouw volgde niet geheel de originele staat. Dat het hotel kon worden herbouwd, kwam door de sterke betonconstructie die het complex grotendeels overeind had gehouden.In 1922 nam Westendaise S.A. Forcière et Industrielle, dat ook al het Westend Hotel bezat, de Bellevue over en de maatschappij kwam op die manier in het bezit van de enige twee grote hotels in Westende.
De Rotonde van Westende, in 1911 voor het eerst in gebruik genomen
Info: www.rotonde.be meer over dit prachtig gebouw door op de foto te klikken. Foto: Pedro
Op deze fietsroute van 41 km fiets je door het grenslandschap ten noord-westen van Poperinge. Tot de slag aan de Peenebeek in 1677 was dit één Vlaanderen. De grens wordt grotendeels gevormd door de Heidebeek die in Roesbrugge uitmondt in de Ijzer. We vertrekken in het West-Vlaamse Watou, buurdorpen met mooie Vlaamse namen als Steenvoorde, Goddewaertsvelde, Houtkerke en Winnezele zijn voor altijd Frans. Via het Franse dorpje Houtkerque rijden we naar Rexpoëde en Oost-Cappel. Vervolgens via Roesbrugge, waar de IJzer, met bron in Lederzeele en Buysscheure (F), België binnenstroomt, en Haringe terug naar Watou. Allemaal dorpjes die de smokkelbedrijvigheden hebben gekend in de gouden jaren.
Moulin de Houtkerque
Info: Westtoer Digitaaltje vergeten en dus foto van het internet geplukt: randodesherons.site.voila.fr/moulin_de_houtkerque
In plaats van een kop saaie koffie, maak je nu de Nutty Nitty-Gritty: koffie met een vleugje heerlijke karamelsmaak. Proost!
Wat heb je nodig? 7 gram koffie 2 EL hazelnootsiroop 80 ml hete melk wat melkschuim een karamelfudge Een paar hazelnoten Nougatine
Schenk twee EL hazelnootsiroop in een kop. Zet ondertussen 60 ml sterke koffie en schenk dit ook in de kop. Roer de siroop door de koffie, voeg dan 80 ml melk toe en ook wat opgeschuimde melk. Strooi wat nougatine op het schuim Garneer jouw eigen Nutty Nitty-Gritty door wat fudge en hazelnoten op het schoteltje te leggen.
Info: RTL.nl - café 1753
PEDRO zit 2 dagen aan zee, "zit" is veel gezegd, hij fietst daar een 2-daagse in de Westhoek...
De buren zijn met vakantie en wij hebben er een logé bij... Jommeke, het dwergkonijn van Sien, is voor 14 dagen op vakantie bij ons.
Konijnen zijn zoogdieren en behoren tot orde van de haasachtigen. Het is de enige soort uit het geslacht Oryctolagus. Het konijn leeft enkel van plantaardig voedsel. Het konijn is sinds de Romeinse tijd gedomesticeerd. Eerst werd het dier gehouden voor het vlees en de vacht, later ook als gezelschapsdier. We onderscheiden vrouwtjes(voedsters)en mannetjes(rammen of rammelaars). Konijnenrassen variëren zeer van grootte, kleur, vachtlengte en de stand van de oren.Grote rassen zijn uiteraard de Vlaamse Reus en de Franse Hangoor, klein ras is bijvoorbeeld het Pooltje(dwerg). Konijnen zijn van huis uit groepsdieren.
Foto's: Pedro Tekst over het konijn uit: "Konijnen verzamelgids"
"In Jan met in Japik, is 't wapen fan Sint-Japik". "Van blauw, omgekeerd en ingebogen gemanteld van rood; het rood beladen met twee heiligen, links de apostel en evangelist Johannes, houdende in zijn rechterhand een gifbeker met slang en in de linkerhand een bijbel, alles van goud; rechts de apostel Jakobus de Meerdere, houdende in de linkerhand een pelgrimsstaf en in de rechterhand een bijbel, op zijn hoofd een hoed met brede, opstaande randen met een pelgrimsschelp (St. Jakobsschelp) voorop, alles van goud; de beide heiligen toegerust met de hen toebehorende attributen; in het schildhoofd in het blauw een zilveren St. Jakobsschelp."
Friesland en Sint Jacob
Toen Friezen en Hollanders omstreeks 1500 een nieuw dorpje aan de "Friese Zee" op het pas bedijkte Bildt stichtten werd het kerkje gewijd aan Sint Jacobus; enkele decenia later kreeg het dorp Sint Jacobiparochie tot naam. En als tegenhanger van Finisterra - het einde van de wereld - zo'n dertig kilometer voorbij Santiago de Compostela ligt een vijftal kilometers voor St. Jacobiparochie aan de waddendijk: Zwarte Haan, letterlijk en figuurlijk "het begin van de wereld"........
Nu de hitte (voorlopig) is verdwenen en tussen de regenvlagen door is het meer dan de moeite om volgende 'er-op-uit' te bezoeken...
In het land van Maas en Waal, tussen Tiel en Nijmegen, vindt u De Tuinen van Appeltern, het grootste en meest veelzijdige modeltuinenpark van Europa. Een park met 180 voorbeeldtuinen met elk een eigen stijl en sfeer. Volop inspiratie voor het creëren van grote of kleine tuinen en groenrijke balkons maar vooral heerlijk om ontspannen door te dwalen! De modeltuinen in het ruim 12 ha grote park hebben elk jaargetijde een andere charme en zijn het hele jaar de moeite waard om te bezoeken. Elk jaar komen er nieuwe tuinen bij en worden de actuele trends en nieuwe materialen toegepast. Nergens vindt u zoveel variatie in ontwerpen, materialen, planten en sfeer! De schitterende ligging van het park in het rivierenlandschap met knotwilgen, vogels, vaarten en wilde bloemenweides is uniek. Van Oosterse tuin tot Engelse cottagetuinen, van watertuinen en patiotuinen tot stadstuinen, van Mediterrane tuin tot hedendaagse tuinen van Nederlandse topontwerpers. Er is voor elk wat wils. Nieuw zijn de Melodietuin, de Beeldentuin, de Exotentuin en de winterharde Fuchsiatuin. Met gepaste trots kunnen wij zeggen dat u in De Tuinen van Appeltern Nederlands grootste plantenassortiment ziet. In samenwerking met kwekers zijn niet alledaagse plantcombinaties in borders aangelegd die elk jaargetijde prachtige kleuren geven.
Info: Holland.com Foto: www.appeltern.nl - voor meer info klik op de link.
Bos t'Ename. Het Bos tEname strekt zich grotendeels uit op de steile flank van de Scheldevallei. De omgeving van de plek waar het dorpje Ename zich vandaag situeert was reeds in de prehistorie een belangrijke woonkern. Daar zijn in het bos zelf nog overblijfsels van gevonden. Bos tEname bestaat eigenlijk uit twee gescheiden beboste kernen omsloten door weilanden en akkers doorsneden met hagen en knotbomen. Het bos is voornamelijk een middelhoutbos (met zowel hakhout als hoogstammige bomen) met een goed ontwikkelde hakhoutlaag van voornamelijk zwarte els en gewone es. De boomlaag bestaat vooral uit zomereik, gewone es aangevuld met beuk, gladde iep en Canadapopulier. Het bos werd bovendien verrijkt met hazelaar, zoete kers, wilde mispel, wilde appel, tweestijlige meidoorn; kardinaalsmuts en wegedoorn. In het lager valleigedeelte komt goed ontwikkeld elzen- en essenbos voor met veel bosanemoon, slanke sleutelbloem, herfsttijloos en duizenden eenbessen. In en aan de rand van de vallei liggen een paar erg waardevolle poelen. In deze omgeving groeien kenmerkende planten zoals waterviolier en watertorkruid. In zijn geheel is het gebied verbazend rijk aan planten. Uit een recente inventarisatie bleek zich in Bos tEname meer dan een derde van de totale Vlaamse flora te bevinden. In het gebied broeden ruim zestig vogelsoorten. Het bos is een veilige woonplek voor zoogdieren als bunzing, wezel, hermelijn, vos en eikelmuis. In de poelen huizen vier watersalamandersoorten waaronder de kamsalamander. Er werd ook een dertigtal dagvlindersoorten waargenomen.
Grotendeels de Milieuroute volgend rijd je hier langs de oude Leie en door de Scheldevallei kom je in Gavere en Zingem. Vele contrasterende landschappen komen in het decor voor en ook pittoreske dorpjes zoals Mullem en Huise sieren de route. Een waar paradijs voor wie houdt van rust, natuurschoon, kunst en fietsen zoals 'LUKDELEUKEFIETSER' al eerder schreef in één van zijn logs...
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)