Omdat het bijna nieuwjaar is geefik je vandaag een feestelijk recept. Het wordt koud opgediend als voorgerecht of als hoofdschotel met een gemengde salade en een goed glas wijn.
Ingrediënten: Wildzwijnshaas (= everzwijn haasje) stoofpeertje rodewijn water spruitjes mais (blikje) kaneelstokje vanilliestokje suiker citroen,sinaasappel gelatine blaadjes ?24 takjes kervel
Bereiding: Peertje in een passende pan doen, de pan tot de helft vullen met rode wijn, de rest aan vullen met water, hierbij de gespleten vanilliestokje, kaneelstokje de suiker en de schillen van de citroen en sinaasappel doen. Dit alles aan de kookbrengen en gaar stoven. (kookvocht bewaren!!!) wildzwijnshaas in medallions snijden (?2cm) en peperen/zouten en aanbakken. Uit de pan halen en koud zetten. spruitjes gaarkoken en koud zetten. Gelatine blaadjes in koudwater doen. Het kookvocht door een natte passeerdoek halen en de uitgekneppen gelantine bij het kookvocht voegen. Even roeren tot de gelantine is opgelost en het kookvocht laten geleren. Ondertussen de koude wildzwijnmedallions op een rooster leggen, spruitjes en stoofpeertje in partjes snijden, mais en kervel klaar leggen. Als de gelei begint te geleren, de rode wijn gelei voorzichtig over de koude medallions gieten en snel afgarneren met een partje peer, spruit, mais en de kervel.
Ingrediënten: 1 kg spruiten 6 eieren 4 eetlepels melk 100 gram champignons in plakjes
Bereidingswijze: Kook de spruiten gaar. Bak de champignons in 15 gram margarine. Scheid twee eieren en klop de eiwitten stijf. Klop de 4 eieren, de twee dooiers en de melk, samen met peper en zout, door elkaar. Schep de eiwitten door dit mengsel. Beboter een ovenschaal, en schep hierin de spruiten, gemengd met de champignons. Giet hierover het eiermengsel. Zet dit 20 minuten in een oven van 175 graden tot het eiermengsel volledig gestold is.
Ingrediënten: 1 zak spruitjes (500 g) 1 pak gnocchi di patate (500 g) 1 eetlepel olijfolie 1/2 duobakje magere spekreepjes (a 250 g) 2 grote uien, gesnipperd 100 g Grana Padano (of oude kaas)
Bereiding: Spruiten schoonmaken en grote exemplaren halveren. In weinig water met wat zout spruiten in 10 min. beetgaar koken. Spruiten in vergiet goed laten uitlekken. Gnocchi volgens aanwijzingen op verpakking gaarkoken. In hapjespan olie verhitten en spekreepjes in 3 min. krokant bakken. Ui toevoegen en 3 min. meebakken. Spruiten en gnocchi door spek-uimengsel scheppen en nog 2 min. meebakken. Met kaasschaaf grove krullen van kaas schaven. Gerecht op smaak brengen met zout en peper. Gnocchi over vier borden verdelen en bestrooien met kaaskrullen.
Bereiding: Schil 1 kilo aardappels, was en snij ze in grove stukken Maak 500g spruitjes schoon en halveer ze Schenk een laag water in een ruime pan, leg de aardappels erin met de spruitjes erop. Kook de aardappels met de spruitjes en wat zout ca. 25 minuten Bak 150g gerookte spekreepjes uit Schil 2 appels (Granny Smith), verwijder de klokhuizen met een appelboor en snij de appel in 8 ringen. Haal de spekjes uit de pan en bak de appelringen in het achtergebleven vet aan beide kanten Hak 50g blanke hazelnoten grof en rooster ze goudbruin Giet de aardappels en de spruiten af en bewaar het kookvocht Schep 2 eetlepels boter en 100ml melk door het aardappel-mengsel, zet de pan terug op het vuur, totdat de melk warm is Stamp het aardappelmengsel grof en voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Breng op smaak met zout en peper Schep de spekjes en de noten door de stamppot en verdeel de appel erover.
Ingrediënten: 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken 4 appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in stukken 1 zak spruitjes (500 g) 2 eetlepels olie 250 g gerookte spekblokjes 150 ml melk 50 g boter, in blokjes
Bereiding: In pan met flinke bodem aardappels en appels samen in ca. 20 min. gaarkoken. Spruiten schoonmaken en halveren. In wok olie verhitten en spek in 3-4 min. knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Spruiten in spekvet 5 min. roerbakken. Scheutje water toevoegen en spruiten in nog 5 min. gaar laten worden. Spek erdoor scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper. Melk zachtjes verwarmen. Aardappels en appels afgieten en met warme melk en boter tot puree stampen. Spruiten erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en over vier borden verdelen. Lekker bij wild of stoofvlees.
Ingrediënten: 1/2 kg. bonen 1/2 kg. spruiten 1/2 kg. wortelen 4 witloofstronken 1 ui 8 plakjes gerookt spek 200 g. boter peper, zout, nootmuskaat suiker
Bereiding: Kook de wortelschijfjes beetgaar in kokend water. Voeg zout toe. Stoof in een kleine pan de fijngesnipperde ui, voeg de wortelschijfjes toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg suiker toe. Kook de spruiten juist gaar in kokend water, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Verhit de boter in een braadpan en bak ze lichtjes bruin. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Kook de boontjes juist gaar in kokend water. Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Rol per 10 op in spek. Plaats ze gedurende 10 minuten in de oven op 180°. Kook ook het witloof gaar, maar gebruik zo weinig mogelijk water. Laat het uitlekken. Verhit de boter in een braadpan en bak het witloof lichtjes bruin, kruid met peper en zout.
Een heel lekkere manier om spruitjes klaar te maken. Een vriendin van mij verraste mij er op een dag mee. Ze diende de spruitjes op met eend à l'orange. Echt lekker!
Bereiding: Maak de spruitjes schoon en kruis de stronkjes in. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil. Snijd een dun stukje schil af en snijd dit in flinterdunne reepjes. Pers de sinaasappel uit. Smelt de boter; schep de geraspte sinaasappelschil en de shoarmakruiden erdoor. Schep de spruitjes erdoor en voeg het sinaasappelsap en wat zout toe. Smoor de spruitjes in een gesloten pan op heel zacht vuur in ca. 20 minuten gaar. Schep ze af en toe om en voeg zonodig een scheutje water toe. Neem de deksel van de pan en verwarm de spruitjes al omscheppend tot het vocht verdampt is en de spruitjes alleen omhuld zijn door een glanzend laagje boter.
Ik ben bezig een paar oude dozen met tijdschriften op te ruimen. Ik moest echt wel lachen toen ik in één ervan dit recept vond voor spruitjes à l'Auvergne.
Bereiding: Laat de spruitjes uitdruipen, bruineer ze in de koekenpan met wat boter. Laat de kastanjes uitdruipen en maak ze warm in de tomatenpuree. Leg de spruitjes midden op een schaal en de kastanjes er omheen.
Spruitjes in blik, dat bestaat vast niet meer, denk ik, maar HAK heeft ze nog steeds in glas!
Bereidingswijze: Snijd het vlees in kleine stukjes en bak het licht bruin. Kook ondertussen de spruitjes. Snijd dan de uien en de tomaten in stukjes en voeg die toe aan het vlees. En dan twee afgestreken theelepels sambal, 1 flinke scheut currie saus en 3 scheuten ketjap manis en twee teentjes knoflook toevoegen. Gooi daarna de gekookte spruiten bij het vlees. Als het kookt, laag zetten en deksel op de pan. Wel steeds roeren anders brand het aan. Laat het geheel ± 15 min sudderen, zodat de smaak lekker in de spruiten trekt.
De combinatie van spruitjes met spek is steeds heel lekker, dus vandaag heb ik een feestelijke spruitjessoep.
Ingrediënten: 350 g spruitjes een handvol spekblokjes 2 aardappelen 1 grote ui 1,5 l magere groentebouillon peper en zout nootmuskaat.
Bereiding: Blancheer de spruitjes in gezouten water gedurende 1 minuut. Schep de spruitjes uit de pan en laat nu ook de spekblokjes blancheren gedurende 2 minuten. Snijd de spruitjes doormidden. Doe ze met de geschilde aardappelen en de gesnipperde ui in een grote pan en overgiet ze met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken. Mix de soep en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekblokjes over soepkommetjes en giet er de soep over. Versier desgewenst met blaadjes zuring of takjes kervel.
Bereiding: Maak de spruitjes schoon, verwijder het stronkje en de buitenste blaadjes. Kook de spruitjes in ruim water met wat zout in 15 minuten beetgaar. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotten op laag vuur in 5 minuten glazig. Strooi er de bloem en vers gemalen peper naar smaak over. Schenk de melk bij de sjalotten. Breng de melk aan de kook en laat het geheel 3 minuten zachtjes koken. Verbrokkel de kaas en roer hem door de warme melk. Laat de kaas al roerend smelten, zodat een mooie, dikke gebonden saus ontstaat. Laat de saus nog even inkoken als die nog te vloeibaar is. Doop ter controle een lepel in de saus. De saus heeft de juiste dikte als hij op de achterkant van de lepel blijft hangen. Giet de spruitjes af, doe ze over in een schaal en schenk de saus erover.
Voor de meer 'normale' koks onder ons: vandaag een recept van Piet Huysentruyt: een brussels spruitenmandje.
Ingrediënten: 500 gr spruiten 500 gr aardappeln 2 tomaten 2 eetlepels gehakte peterselie 400 gr gehakt 1/2 l kippenbouillon curry 100 gr kippenlevertjes sjalotjes Bereiding: Snij de aardappelen in blokjes, pel en ontpit de tomaten en was de spruiten. Voeg alles samen met de bouillon en wat curry en laat zachtjes sudderen Rol het gehakt in bolletjes en voeg die bij de bouillon. Voeg er de kippenlevertjes bij. Laat alles garen en werk af met peterselie
Bereiding: Kook de spruiten en schorseneren beetgaar, laat schrikken onder koud water. Lepel met een parisienneboortje 25 bolletjes uit de rode biet. Plet de aardappel. Meng met broodkruim, de gehakte truffel en truffeljus tot een mooie dikke pasta. Bak de reefilet, haal 'm uit de pan en laat rusten. Blus de pan met het bier, wat truffeljus en kalfsfond. Laat inkoken tot een gladde saus. Verdeel de fijngesneden truffel over het vlees en laat dit kleuren in een voorverwarmde oven van 180°C. Bak de schorseneren, spruiten en rode biet kort in boter. Snij de reefilet in dikke plakken, schik ze op de borden en leg er de schorseneren, spruiten en bolletjes rode biet rond. Werk af met de saus.
Tip: U kunt de geplette aardappel mengen met alleen broodkruim en op smaak brengen met olijfolie en truffelolie.
Bereiding: puree van spruitjes: spruiten schoonmaken en in kokend water met wat zout laten gaarkomen. De groente fijnmalen met cutter, toevoegen van peper,zout,muskaatnoot en room.
De bosduiffilet 2 min. bakken aan beide zijden. De pan deglaceren met wat rode wijn en samen met de fond laten inkoken, opmonteren met klontje boter.
Torentje van spruitjes op bord, bosduiffilet in fijn sneetjes op bord schikken en overgieten met de saus
Ik moet bekennen dat ik zelf niet kan vertellen hoe dit smaakt omdat ik geen duif eet. Maar een vriendin van mij is in Jan Breydel gaan eten en ze was super enthousiast over dit gerecht.
Ik weet dat ik het al eerder gevraagd heb maar ga het toch nog eens herhalen. Wat vinden jullie van deze recepten? Koken jullie ze ook of worden ze alleen gelezen? Ik heb honderden recepten met spruiten, dus wil ik heel graag van jullie weten welke recepten je het tofste vind: wil je soepen, of gratin schotels of ???????
Opnieuw een gerecht met pasta. Deze keer spruitjes met noedels. Ik heb het onlangs gevonden en gisteren klaar gemaakt. Ik vind het maar zozo, maar mijn dochter die nam twee porties! (oef, nog een manier waarop zij spruiten eet!)
Ingrediënten: 1 ui 250 g spruiten Groentenbouillon een pak noedels (naargelang uw keuze) 1 rode paprika zoute sojasaus peper
Bereiding: Uitje bakken, spruitjes erbij, roerbakken, dan beetje bouillon erbij en kort koken. Steeds als het droog raakt een beetje bouillon erbij. Intussen noodles gaar koken, ongeveer drie minuten. Als de spruitjes gaar maar nog wel stevig zijn, en de bouillon nog maar een laagje is , wat paprika erbij bakken. Kruiden met zoute sojasaus en zwarte peper. Dan de noodles erbij en nog even goed bakken zodat de noodles de saus een beetje opnemen.
Dit recept heb ik van een Engelse vriendin. Het is niet echt mijn smaak omdat ik bij à la Greque eerder de associatie lag naar Champignons à la Greque. Maar mijn vriendin wil haar spruiten alleen maar op deze manier. Wat kan je anders verwachten van iemand die azijn op haar frieten giet
Ingrediënten: 4 koppen water 3 pond brusselse spruiten 3 koffielepels rode wijnazijn 2 theelepels geraspte citroenschil sap van een citroen zout en peper naar smaak 1/3 kop fijngehakte verse peterselie 1/4 kop pimiento (optioneel)
Bereiding: In het water aan de kook in een grote pot. Doe de spruiten in de pot, bedek ze met water tot ze net onder staan en kook ze gedurende maximaal 7 minuten. Terwijl de spruiten koken maak je de saus. Meng de azijn, de citroenschil, het citroensap, zout, peper, peterselie en eventueel pimiento in een klein kommetje. Giet de spruiten af. Doe ze in een opdienschaal en giet er de saus over. Goed mengen en opdienen.
Vandaag recept voor een heerlijk romige spruitensoep.
Ingrediënten:
2 eetlepels geschaafde amandelen
0.75 liter groentenbouillon
2 eetlepel room
1 eetlepel olie 500 gram spruiten
1 kleine ui
1 eetlepel wijn wit (of een scheutje)
Bereiding:
Maak de spruiten schoon, was en halveer ze.
Pel de ui en hak deze fijn.
Verhit de olie, fruit de ui goudgeel, voeg de spruiten toe en bak ze al roerende 2-3 minuten mee. Schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de soep circa 12-15 minuten koken tot de spruiten gaar zijn.
Neem de spruiten uit de pan, pureer ze en doe de puree terug in de pan.
Voeg de wijn, de room en peper en zout naar smaak toe.
Rooster de geschaafde amandelen in een pan.
Bestrooi de soep met de geroosterde, geschaafde amandelen.
Na het reinigen laat je de spruitjes koken in lichtgezouten water tot ze gaar zijn. Giet de spruitjes in een vergiet en laat ze even uitlekken. Laat de boter smelten in een pannetje en doe er de spruitjes en het spek bij en kruid met peper en zout. (let op met zout, spek is al vrij zout!!) Bak alles een 2 à 3 min. op terwijl je regelmatig omroerd. Dien onmiddellijk op