Hoe wordt het weer vandaag ? Bij ons in Noord Holland was het somber weer. Mijn zus woont in de buurt van Amsterdam en daar was het weer beter om uit te varen. Zo gezegd zo gedaan, oma 84 jaar zou voor de eerste keer met de boot meegaan. We hadden een fijn stoeltje voor haar meegenomen, waar ze als een prinses in het midden van de boot kon plaats nemen. Mijn zwager heeft een redelijk grote boot, waar je riant in kan zitten. Het is een leuke tocht naar Amsterdam door de Amstel en door de grachten. Op het IJ aangekomen, kijk je de ogen uit aan een wirwar van schepen die je kris kras passeren. Voor echte botenliefhebbers is het hier een eldorado. Je kan het zo gek niet bedenken of het vaart hier wel. Roeiboten, kruisers, sleepboten,veerpont, zeiljachten enz. Aan de kade liggen schitterende windjammers en diverse marineschepen. Ook liggen er diverse grote schepen o.a. uit Rusland, een V.O.C. schip en een duikboot. Plotseling dook er een grote reddingsboot naast ons op. Dat was de beruchte reddingsboot Neeltje Jacoba, ooit eigendom geweest van maffiabaas Klaas Bruinsma. Inmiddels was het mooi weer geworden, af en toe zelfs warm. Voordat we het wisten was het alweer laat geworden. Wij voeren huiswaarts, wij hadden een geweldig leuke dag gehad. Oma had zo genoten,dat ze de volgende keer weer mee durft te gaan op de boot.
Bereiding: Doe de marscapone in een bak en scheid de eieren. Meng met een spatel eerst de eidooiers, de koffie en 125 gram suiker door de marscapone. Sla de eiwitten met de rest van de suiker stijf en meng dit er door. Leg nu telkens een lange vinger in de afgekoelde koffie en laat die de koffie opnemen, leg dan de lange vinger in een vorm en bedek zo de bodem van de vorm met de lange vingers. Doe dan de helft van het marscapone mengsel er op en bedek dit weer met doordrenkte lange vingers. De rest van het marscapone mengsel erop en nogmaals bedekken met lange vingers. Bestrooien met cacao poeder en een dag laten opstijven in de koelkast.
Het eiland Chios ligt op maar enkele kilometers van Turkije en is één van de meest Grieks gebleven eilanden. Men vindt er unieke middeleeuwse dorpjes, vele kastelen en prachtige sinaasappel-boomgaarden. Overal ruikt het naar jasmijn.Op het zuidelijke deel van het eiland bevinden zich de mastiekvalleien. Mastiek wordt voornamelijk gebruikt voor kauwgom, likeur en aroma voor gebak en dranken. Mooie middeleeuwse dorpen zijn Mesta en Pirgi. Pirgi is het grootste en belangrijkste mastiekdorp en heeft bovendien huizen die felgekleurd zijn en grotendeels versierd met geometrische motieven (xystrà). Het eiland heeft de meeste zonne-uren. De bevolking is nog puur, optimistisch en trots op hun eiland.
Chios-stad is een bruisende stad, met een levendige boulevard, haven en veel terrasjes. Vrondades was volgens de legende de woonplaats van Homerus. Vrondades is een klein, puur Grieks dorpje en is gelegen aan een van de mooiste stranden van Chios. Karfas is een v an de bekendste badplaatsen van Chios.Mesta een Middeleeuws vestigingsdorp is het beste bewaard gebleven en is een van de fraaiste kasteeldorpen van Chios. Het dorp is gebouwd als een labyrint met vele doodlopende straatjes. In Mesta zijn diverse Byzantijnse kerken en kloosters te bewonderen, met goed bewaarde fresco's.Mesta is een van de bekendste mastiekdorpen, waarvan er nog 24 te vinden zijn op Chios.
Een bezoekje brengen aan de vliegtuigtentoonstelling in Duitsland Hermeskeil is beslist de moeite waard als je daar in de buurt bent. Deze, in 1973 gegronde, privéonderneming toont op een vlakte van 75.000qm meer dan 100 originele vliegtuigen, van de Bleriot tot een viermotorig verkeersvliegtuig. In vier hallen kunt u behalve vliegtuigen, o.a. ook 80 vliegmotoren bezichtigen. Aan boord van de "Concorde", lengte ca 70m is een café ingericht.
Jaren geleden zijn wij op vakantie geweest in de Peloponnesos. Het is een groot schiereiland ten westen van Athene.Bijna nergens vindt men zo'n prachtige natuur. Typisch Griekse dorpjes en typisch Griekse sfeer. Kalamata is de hoofdstad van Messinia, een langgerekte stad met een gezellige boulevard en een archeologisch museum.Het landschap is zeer bergachtig. U treft hier enorme kloven en prachtige ravijnen en grotten. De bergtoppen reiken tot boven 2000 meter.Doordat er voldoende water aanwezig is door ondergrondse rivieren groeien er op de berghellingen vele bomen. In lagere delen bloeien talloze bloemen in overdaad.De Peloponnesos is een waar paradijs voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Er zijn talloze ruïnes en musea, zoals Olympia, Mystras (Keizerstad van Byzantijnse Rijk) en Mycene. Men zegt dat de bevolking op het landschap lijkt; stug, koppig en betrouwbaar.
Wij hadden een appartement gehuurd in Chrani. Het is een klein plaatsje en het heeft geen centrum. Het appartement ligt direct aan zee Chrani-strand. Het ligt in een mooie groene omgeving. Het massa-toerisme heeft het nog niet ontdekt
- Overblijfselen van de antieke stad Mycene bij Mikines; - Sparta en Mystras (keizerstad van Byzantijnse Rijk); - Olympia ( oa. opgravingen van Tempel van Zeus en Olympisch stadion); - Monemvassia ( schilderachtig havenstadje met een middeleeuws aanzien); - Overblijfselen van Venetiaanse burchten in Pilos, Kalamata, Methoni en Koroni. - Kanaal van Korinthe en opgravingen; - Amfitheather en andere opgravingen in Epidaurus;
Mystras is een laat-Byzantijnse stad op de Peloponnesos, 7 km ten westen van moderne Sparta. In 1249 bouwde de Franse kruisridder Guilliaume II de Villehardouin deze stoere vesting op een 634m hoge uitloper van de Taygetos. Aan de voet ervan vestigden zich al gauw bewoners van Sparta, om hun burgheer te beschermen. Zo ontstond er een nieuwe stad. Tien jaar later echter werd de Villehardouin gevangen genomen door de Byzantijnen en als losgeld moest hij zijn bezittingen in Mórea, zoals het schiereiland toen heette, afstaan aan keizer Michaël Palaeólogos. Zo kwam Mystras onder Byzantijns bestuur. Van 1350-1460 was het de residentie van de Byzantijnse stadhouder - despoot geheten, steeds een zoon of broer van de keizer. De despooten verfraaiden de stad met kerken, kloosters en paleizen en maakten Mystras tot een centrum ("het Griekse Florence"), waar teven de zijde industrie floreerde, en waar men het verval van Constantinopel op veilige afstand bleef volgen.
Kalamata is de hoofstad van regio Messinia, na Patras is Kalamata de grootste stad van het schiereiland. Het langgerekte kiezel/zandstrand maakt Kalamata tot een geliefd vakantieoord voor de Grieken zelf. Chrani is een klein badplaatsje, heeft geen centrum. Petalidi ligt op 8 kilometer van Chrani. Het is een sfeervol dorpje, met een klein haventje en een dorpsplein. Koroni is een dorpje tegen de heuvels gebouwd, het ademt authentieke sfeer.Smalle straatjes met terrasjes en een haventjes doet denken aan een middeleeuws dorp. Boven het dorp ligt het kasteel Koroni. Aghios Andreas, een klein badplaatsje direct aan de kust gelegen. U kunt hier heerlijk wandelen in de omgeving en luieren aan het zand/kiezelstrand. Kardamilli, een van de mooiste dorpen van de streek Mani, omringd door de machtige bergen van de Taygetos. De huizen zijn hier opgetrokken uit natuursteen. Stoupa was vroeger een bekend vissersdorpje. Tegenwoordig een gezellig badplaatsje, met een maan-vormig zandstrand. Methoni is vooral bekend vanwege de oude Venetiaanse vesting, die u al van verre ziet liggen.
U kunt een bezoek brengen aan de Byzantijnse ruinestad Mystras. Mystras is een openluchtmuseum met kerken vol schitterende fresco's en men kan de nonnen in het nog bewoonde klooster bezoeken.
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een rechthoekige bakvorm van circa 20 bij 23 cm in met wat gesmolten boter. Vermeng in een kom de amandelen, walnoten, kaneel en kruidnagelpoeder. Laat het bladerdeeg ontdooien en rol dit uit tot acht lappen met de afmeting van de bakvorm. Bestrijk de eerste en tweede lap met gesmolten boter en leg deze op elkaar in de bakvorm; leg hierop wat van het notenmengsel. Bestrijk de derde lap met boter, leg het op de andere en bestrooi het ook met wat notenvulling. Herhaal dit met de vierde, vijfde en zesde lap tot de notenvulling op is. Bestrijk de zevende en achtste lap met boter en leg die er bovenop. Snij de randen bij, snijd de bovenste lap met een mes ruitvormig (ruitjes van circa 4 bij 4 cm) in en bestrijk dit met water. Zet het gebak in het midden van de oven en laat het in circa 30 minuten goudgeel bakken. Bereid intussen de siroop door suiker, honing en 4 eetlepels water op een middelhoog vuur in een pan met dikke bodem te mengen tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog, breng het geheel al roerende aan de kook, zet het vuur weer middelhoog en laat het een paar minuten pruttelen. Neem de baklava uit de oven, giet de siroop erover en laat het goed intrekken. Als de baklava geheel is afgekoeld snijd je de ruitjes van elkaar los.
Vakantie 2004 op het schiereiland Pilion. Het schiereiland ligt op het vaste land van Griekenland. Het is nog niet ontdekt door het toerisme. Wandelaars kunnen hun hart hier ophalen, er zijn heel veel wandel mogelijkheden. Ook watersporters komen hier aan hun trekken, men kan er vissen, varen en zwemmen in de golf van Pagasitikos. De golf van Pagasitikos dankt zijn naam aan de 4000 jaar geleden onstane vesting Pegasus. De plaatsen gelegen aan deze baai waren vroeger vaak doelwit van zeerovers. Als reactie hierop bouwden men forten, kastelen, kerken en kloosters die moeilijk toegankelijk waren voor vreemden. De Pilion heeft een bijzondere bouwstijl van de huizen.De bovenverdieping steekt uit boven de onderverdieping. Het huis moet een vereist aantal ramen hebben in bepaalde afmetingen. Wat verder opvalt zijn de kleine fonteintjes langs de wegen, waar helder (drinkbaar) bergwater uitstroomt. De dorpen gebruiken het bergwater dan ook als drinkwater. De oostelijke kant van het eiland is bedekt met een ongerepte natuur, waaronder veel bossen met beuken-,kastanje-en fruitbomen. Pilion heeft talloze mooie dorpjes die uw bezoek waard zijn.