CHEERY

Image and video hosting by TinyPic
25-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom. + Den Horst België.. deel 2
De Pitcairneilanden.

..

Afgelegen maar wel erg mooi

Het duurt lang voordat de Pitcairneilanden bereikt zijn, maar daar krijgt u wel veel voor terug. Namelijk een prachtige natuur en een nog mooiere onderwaterwereld. Ook is het er met minder dan 50 bewoners lekker rustig!
De bevolking van Pitcairn stamt namelijk rechtstreeks af van muiters van het schip HMAV Bounty en door hen gevangengenomen
Tahitianen.


..

Deze munt heeft een goudwaarde van 250 Amerikaanse dollar.


**De eilanden vormen een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk.

Pitcairn

Pitcairn is het enige bewoonde eiland van de Pitcairneilanden. Het is ongeveer 5 km² groot. Het eiland heeft geen vliegveld of haven en is alleen bereikbaar per schip via de rede van Bounty Bay. Dat kan alleen bij gunstige weersomstandigheden - bij slecht weer vaart het schip verder. Het eiland wordt wel beschouwd als één van de meest afgelegen plaatsen ter wereld.

..

De bewoners verbouwen hun eigen voedsel. Ze vissen en verkopen soms honing of houtsnijwerk (vliegende vissen uit hout gesneden) en postzegels aan passerende schepen. Er is geen dokter. Het gevoel van geïsoleerdheid moet, volgens mensen die er geweest zijn, enorm zijn. De afgelopen jaren kozen meerdere jonge bewoners ervoor te vertrekken. In 2003 werd voor het eerst in 17 jaar een kind geboren.


.
.

De taal die er wordt gesproken is zowel Engels als de lokale taal Pitcairnees, dat is een mengsel van Engels met de taal van Tahiti. Het eiland wordt bestuurd door de Britse gouverneur Richard Fell vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland.Het dorp op Pitcairn heeft een eigen naam, Adamstown. Het is de enige plaats in de archipel.


..

De mogelijkheden om te ontspannen zijn -maar dat kon je al raden- niet onuitputtelijk op Pitcairn. Je kunt wat praten met de eilanders, en een hapje eten in een bar in Adamstown. Je kunt gaan zwemmen , of snorkelen, vooral voor de mooie vissoorten in Saint Paul's Pool,diepzeeduiken, of het eiland rondwandelen - dat kost je een half uur. Het hoogste punt is Pawala Valley Ridge en ligt op pakweg 350 meter. Je kunt oude Polynesische houtsculpturen bewonderen, of de typische Bounty Bijbel gaan bekijken die wordt bewaard in de kerk. Er is één winkel, maar die doet maar drie maal weeks open. Het belangrijkste "evenement" is ongetwijfeld de zaterdagmis. Dan komen zelfs afstammelingen van de muiters naar de eucharistie die nu in Nieuw-Zeeland wonen. De verjaardag van een eilander is ook reden genoeg om samen te vieren

.
.

In 2004 werden zeven mannelijke bewoners van het eiland aangeklaagd voor 55 zaken van seksueel misbruik en verkrachting van vrouwen en meisjes, waarvan sommige niet ouder dan 11 jaar. Zes van de zeven werden schuldig bevonden. Vier kregen celstraffen van twee tot zes jaar, speciaal hiervoor zijn cellen gebouwd op het eiland. De oudste verdachte mag zijn celstraf thuis uitzitten. Twee mannen kregen taakstraffen. De rechters hadden er bij de strafbepaling rekening mee gehouden dat zware straffen een nadelig effect zouden hebben op de gemeenschap, aangezien de mannen op Pitcairn de boten bedienen waarmee de voorraden voor het eiland ingeladen worden.




.

Ver toch, maar rustig en mooi.
.

Het Sint Helena Eiland

..

Sint-Helena (Engels: Saint Helena) is een eiland in het zuiden van de Atlantische
 Oceaan
, 2800 km ten westen van de Afrikaanse kust. Het is onderdeel van het Brits ovgebiedsdeelerzees  Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha en economisch volledig afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De inwoners van Sint-Helena noemen zichzelf 'Saints'. De bevolking is ontstaan uit drie bevolkingsgroepen: Afrikaanse slaven, Chinese arbeiders en Engelse 'kolonisators'.

..

Het eiland kan slechts over zee bereikt worden.
 
..

Een vliegveld of vliegverbinding heeft het eiland niet. Plannen voor de aanleg van een vliegveld zijn ontwikkeld maar de realisatie verloopt zeer traag.



Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia

Een Brits overzees gebied (British overseas territory) is een van de veertien (in 2006) gebieden die onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen, maar geen deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk zelf.


Turks- en Caicoseilanden

.

.
.
.
Caicos

De Turks- en Caicoseilanden (Engels: Turks and Caicos Islands) liggen ten noorden van het eiland Hispaniola en ten zuid-oosten van de Bahama's. De eilanden zijn een Brits overzees gebiedsdeel. De eilanden maakten deel uit van de toenmalige Britse kolonie Jamaica tot bij de onafhankelijkheid van Jamaica in 1962. Tussen 1965 en 1973 werd het gezag over de eilanden waargenomen door de gouverneur van de Bahama's totdat ook deze onafhankelijk werden.

De eilanden liggen op de route waar regelmatig tropische wervelstormen langs komen.

De belangrijkste eilanden zijn: Salt Cay, Grand Turk, South Caicos, East Caicos, Middle Caicos, North Caicos, Providenciales en West Caicos. East Caicos en West Caicos zijn onbewoond.

Hoogste punt: Blue Hills 49m

Laagste punt: Caribische Zee 0m

Zuid -Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden.

..


.

Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden is een eilandengroep aan de rand van de Scotiazee in de zuidelijke Atlantische Oceaan en vormt een onderdeel van de Scotiarug.

Het is een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk dat bestuurd wordt vanuit de Falklandeilanden (afstand tussen Falklandeilands hoofdplaats Stanley en King Edward Point op Zuid-Georgië: 1455 km). De archipel wordt ook geclaimd door Argentinië. De eilanden waren de inzet tijdens de Falklandoorlog.

Geschiedenis

Alhoewel de eilanden momenteel geen permanente bewoning kennen, werd Zuid-Georgië gebruikt als uitvalbasis van de walvisvaart in het einde van de 19e eeuw. Op dit eiland is dan ook nog de haven te vinden van Grytviken. Sinds 1908 zijn de eilanden in Britse handen en tot 2001 hadden de Britten hier een kleine militaire basis gevestigd. Deze basis wordt momenteel nog gebruikt voor permanent wetenschappelijk onderzoek. Tevens is er een biologisch onderzoekstation gevestigd op Vogeleiland, gelegen aan de westpunt van Zuid-Georgië.

Tuinen bezoeken in het Verenigd Koninkrijk.

.

.

In geen enkel ander land wordt met zoveel passie en enthousiasme aan de tuin gewerkt . Gezegend door een mild klimaat en een botanische geschiedenis om U tegen te zeggen, zal het dan ook niemand verwonderen dat het Verenigd Koninkrijk het mekka voor de tuin-en plantenliefhebber is.
.
.

Het Britse landschap is dan ook doorweven van prachtige kasteeldomeinen, cottagetuinen, nationale parken, botanische plantentuinen en nurseries met mooie toontuinen en zeldzame planten. Een volledig beeld van al dit moois te geven is quasi onmogelijk, maar we hopen dat de vermelde tuinen en parken u alvast doen watertanden om op zelf ontdekkingstocht te gaan en enkele tuinen te bezoeken.


.
.

Kent wordt ook soms wel de ‘ tuin van Engeland’ genoemd, een bezoek aan de talrijke prachtige tuinen is dan ook een absolute aanrader.

***Nu laat ons ook niet vergeten dat België niet achter blijft met heel mooie tuinen, om er maar eentje te noemen


..
Den Horst

"TUINDERHORST" 
zie blog : http:// blog.seniorennet.be/tuinderhorst/ wanneer de tuin te bezichtigen is.
.
Deze tuin is bekend in ons land zowel de Franstalige als de Vlaamstalige T.V.

.
.
In 2006 kwam Jardins Loisirs al opname doen in juli.


.

Den Horst in de herfst.

Groene vingers van VT.M. kwam al tweemaal langs
op 19/08/2009 en op 08/03/2010.

..

De Amberboom in een herstkleed.

Met dank aan de lieve eigenaars van Den Horst
voor de foto's .

Ierland :

 

(Iers: Éire, Engels: Ireland) is een Europees land dat ongeveer 80% van het eiland Ierland beslaat. De andere twintig procent van dit eiland bevat de staat Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort.Hier is de munt: zoals in het Vereningd Koninkrijk : Pound Sterling

Ierland is lid van de Europese gemeenschap en heeft als munt de EURO.



Categorie:Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom
» Reageer (10)
21-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, we zijn er aan begonnen de eerste hersftdag !!!

.


» Reageer (8)
18-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY op stap.

..

Het Groot Begijnhof te Mechelen (België)


» Reageer (5)
10-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY EN DE NATUUR - BOERENZWALUWEN

A LOVE STORY.

Hier is het vrouwtje ernstig gewond geraakt

Ze is aangereden door een auto terwijl ze laag over de weg scheerde.

Hij brengt haar voedsel en geeft zijn liefde en compassie


.


Hij brengt haar opnieuw voedsel, maar was ontsteld

toen hij ontdekte dat ze dood was.

Hij probeert haar te bewegen... een zeldzaam

geziene inspanning bij zwaluwen !


 .



..

Er bewust van dat zijn lieveling dood is en nooit meer

terug zal keren naar hem,

schreeuwt hij het uit van innige liefde...

.

Hij staat naast haar, treurend om haar dood.

     .

Uiteindelijk beseffend dat ze nooit meer terug zal keren
 
naar hem, staat hij naast haar 

met intens verdriet.


.
        .


Miljoenen mensen waren diep geraakt na het zien van
 
deze foto's in Amerika en Europa.

De fotograaf verkocht deze foto's voor een

nominale vergoeding aan de beroemste

krant in Frankrijk.

Alle exemplaren van die editie waren op de dag

van uitbrengen uitverkocht.

En veel mensen , denken dat dieren geen hersenen 

of gevoel hebben ?
    
                    


» Reageer (12)
07-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , met luister naar de schrijfster van deze mooie gedichten Manja Croiset


.


 Het Leidse plein toen


.

.Het Leidse plein 2008 van uit vroegere het huis van Manja Croiset .




» Reageer (9)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en de natuur

.


» Reageer (1)
03-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, en de Vriendschap Auteur : Warren Harding

Ik heb geen

problemen met

mijn vijanden ;

het zijn juist mijn

verdraaide

vrienden die me

slapeloze nachten

bezorgen.


 ..


» Reageer (10)
29-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en de natuur

.


» Reageer (12)
26-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, met een kort gedicht Auteur: Denise Best

VERLEDEN


Via het trappetje
van het verleden
daal ik af
naar tijden
van pijn
en vernedering.
Lijkt zo lang geleden
probeer te vermijden
hoe het voelt
zielepijn.


.


» Reageer (9)
22-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en de natuur

.


» Reageer (9)
20-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY

 

  

 

 .

 


» Reageer (3)
15-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, Ballet, ja jong beginnen is altijd een stap vooruit...

.


» Reageer (12)
12-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, JADEGROEN uit In de stilte.

Jadegroen

 

Met een beetje weerzin opende

ik het vergeten plastieken potje:

een restje bonen in tomatensaus

dat in een hoekje van de koelkast

stond. Het zou bedorven zijn, dat

stond vast. Maar wat ik zag, verraste

mij : jadegroene kussentjes

omzoomd met witte donskraagjes,

helemaal niet afstotelijk, maar

wondermooi. Het is zo wonderlijk

vernuffig, leven dat gevoed wordt

door verrotting. Een nieuw leven,

zoveel mooier dan het eerste.

Zelfs de mooiste bloem ontstaat

uit wat gestorven lijkt.

Het leven is krachtiger dan de dood.


» Reageer (8)
11-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, EENZAAM MAAR MOOI

.


» Reageer (5)
08-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , EN BORIS EN BOB... Auteur onbekend

Een kleuter en een hondje renden met elkaar over het voetpad.

Het hondje had een stronk hout in zijn bek en de kleuter wilde het van hem afpakken.

" Boris, wacht", schreeuwde de vader van de kleuter.

De hond noch de kleuter wachtte. De kleuter greep met zijn mollige handjes naar de boomstronk, de hond zette zijn tanden extra stevig in het hout.

" Boris" , schreeuwde de vader.

De hond rende een stukje weg, richting de plek waar het voetpad overging in een weg met auto's. De kleuter rende er achteraan. Met zijn dikke vingers greep het ventje naar de kont van de hond. De hond gromde .

"Bob, wacht !" , riep de vader, tevergeefs . De kleuter en de hond weigerden te luisteren .

- God-ver-domme ", brieste de vader, terwijl hij met grote passen op de hond en de kleuter afliep " Boris en Bob, en nu is het genoeg !", schreeuwde hij."

Ik kwam er niet achter wie Boris was en wie Bob.


» Reageer (8)
06-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk de Izoard in de zomer

.


» Reageer (4)
01-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , met luister naar de schrijfster van deze mooie gedichten Manja Croiset

.

            

Gelieve mijn eigen muziek af te zetten, heb het speciaal van boven gezet zodat je rustig kunt genieten van deze mooie voordracht door de auteur zelf.
 
"MANJA CROISET"


» Reageer (17)
25-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en de natuur

.


» Reageer (25)
23-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, VAN RUILMIDDEL TOT DE BEURS .

VAN RUILMIDDEL TOT DE BEURS.

Vele duizenden jaren geleden leefden onze Europese voorouders als jagers en landbouwers.


.
Andere bronnen spreken van:

De prehistorie duurde in van 25.000 tot 50 voor Christus. Archeologen delen die hele lange tijd op in verschillende perioden:
  • Steentijd, 25.000 - 2100 v.Christus
  • Bronstijd, 2000 - 800 v. Christus
  • IJzertijd, 800 v. Chr. - 50 v. Christus


    Het stenen tijdperk .

Metalen waren nog niet ontdekt, dus ze gebruikten stenen werktuigen voor de jacht en de landbouw. Deze periode staat bekend als het stenen tijdperk.


..
Vuurstenenbijl gevonden uit het steentijdperk in Zweden.


 De mannen en vrouwen uit het stenen tijdperk hadden geen bankbiljetten en munten zoals wij die nu gebruiken. In plaats daarvan ruilden zij goederen met elkaar: een jager kon bijvoorbeeld dierenhuiden ruilen voor graan bij een boer.
 Of een visser kon decoratieve zeeschelpen ruilen voor een gepolijste stenen bijl bij een jager. Deze uitwisseling wordt ruilhandel genoemd.

 
Kaurieschelpjes uit het steentijdperk
.
 Een belangrijk kenmerk van ruilhandel is dat de goederen die geruild worden een zekere waarde hebben.

Een ruilmiddel.



.

Vuurstenen kloppen

Toen onze voorouders leerden hoe ze metalen konden maken, werd de ruilhandel gemakkelijker.


ZILVERKLOMPJE


.


Dit was omdat metalen, zoals goud, zilver, tin en ijzer voor iedereen waardevol waren. Zo kon een boer zijn vee omruilen voor een bepaald gewicht in zilver, en later wat van dit zilver gebruiken om zijn belastingen mee te betalen. Op deze manier werden waardevolle metalen en andere voorwerpen een 'waardemaatstaf', een 'ruilmiddel' en een middel om 'waarde te bewaren' tot het moment dat deze nodig was.

De eerste munten.

De eerste munten werden ongeveer 2600 jaar geleden in Klein-Azië vervaardigd.

Een oude Griekse munt

..
De oude Grieken namen dit nieuwe idee snel over en begonnen met het produceren van zilveren en bronzen munten, zoals de zilveren drachme. Deze oude munten bevatten een bepaald gewicht van een metaal dat een bepaalde waarde had. Om dit gewicht te garanderen, werden de munten bedrukt met een stempel van de koning, de stad of het land dat de munten uitgaf.

Munten waren handig omdat ze geteld konden worden in plaats van ze te moeten wegen. Omdat deze nieuwe munten een vertrouwd en efficiënt 'ruilmiddel' waren, hebben ze in grote mate bijgedragen tot het uitbouwen van de handel in de oude wereld.

In het oude Rome werden de munten geproduceerd in de tempel van Juno Moneta, en dat is ook waar het woord 'munt' vandaan komt.

Later, toen het Romeinse Rijk verder uitbreidde, werden er andere munten geopend en werden dezelfde Romeinse munten overal in Europa als ruilmiddel aanvaard, van de Britse Eilanden tot Turkije: de eerste pan-Europese munteenheid.



Toen het Romeinse Rijk later uiteenviel en de landen van Europa vorm begonnen te krijgen, behield elk land de controle over zijn eigen muntstelsel.



De vele verschillende munten en munteenheden die voor de euro bestonden, waren erfenissen van deze Europese naties. Deze munten waren vaak genoemd naar meeteenheden, zoals de Italiaanse lire en de Finse mark, omdat de munten oorspronkelijk een vaste hoeveelheid goud en zilver bevatten.

HET PAPIERENGELD


Het was in het begin van de 17e eeuw dat binnen Europa het eerste papieren geld zijn intrede deed.

Het waren de Chinezen die ruim 1000 jaar geleden het papiergeld introduceerden. Vreemd is dit natuurlijk niet, want het waren ook de Chinezen die het eerst papier wisten te maken. Het Chinese papiergeld had een vaste handelswaarde.
 
.


          Biljet gedrukt op grijs papier van de moerbeiboom


DE BILJETTEN

De Chinezen kenden al in de 14de eeuw papieren geld. Toen Marco Polo van zijn reis terugkwam vertelde hij dat de Chinezen "vliegend geld" hadden, maar niemand geloofde hem.

Rond 1640 is het de Bank van Amsterdam, die als eerste verhandelbare certificaten op de markt brengt. De eerste vorm van papiergeld op de Nederlandse markt.
.

"De eerste vorm van papiergeld op de Nederlandse markt was de kartonnen dollar, die al in 1572 door de stad Leiden werd uitgegeven." = heel erg fout! : Het papieren geld van Leiden in 1574 (!!!) door de belegerde stad uitgegeven was noodgeld, uit gebrek aan ander materiaal (metaal) gemaakt van papieren rondjes gestanst uit oude boeken en daarna op dezelfde manier als een metalen munt -met stempels- geslagen en daarna gebruikt; het zijn dan ook munten van papier en geen papiergeld... 


Pas in de 17de eeuw kwam een Zweedse bank met de eerste biljetten op de proppen. U ziet in het museum hoe die eerste geldbriefjes diverse stempels meekregen en veelvuldige handtekeningen droegen, omdat de mensen er geen vertrouwen in hadden. Papieren geld wordt daarom fiduciair, vertrouwelijk geld genoemd.
.

.
Het papiergeld ging de geschiedenis in als wissels, deze werden door bankiers verstrekt aan zeer goede cliënten. Zij konden deze wissels meenemen op hun reizen en bij een gelieerde bankier elders in het land inwisselen. Dit was een veilige manier van reizen, want overvallers hadden niets aan een wissel. Deze stond namelijk op naam en was door deze persoon alleen te verzilveren.

DE BEURS

.

Beurs te Brussel

De Beurs is een plek waar kopers en verkopers van effecten elkaar ontmoeten, de prijzen daarvan worden bepaald door vraag en aanbod. Het is algemeen bekend dat de beurs de motor is van de economie. Bedrijven verdienen geld op de beurs en zo kunnen ze hun bedrijf weer uitbereiden en een beurs notering zorgt ook voor bekendheid van de naam van het bedrijf zo slaan ze dus 2 vliegen in 1 klap.

..

De geschiedenis van de Beurs

Het begrip "beurs" komt oorspronkelijk uit Vlaanderen, in de 14e eeuw verzamelde Brugse onderhandelaren vaak voor het huis van Ridder van de Buerse. Zijn wapen was 3 beurzen deze waren aan de voorkant van zijn huis gebeeldhouwd. De handelaren gingen dus als het ware "ter Beurze". Later werd deze term het synoniem van handelen zelf.
 

..
.

Brugge , Van der Buerse
nu in handen van de KBC bank.
Foto Google

Niet alleen daar in de buurt maar ook in andere steden en dorpen. In Nederland is het allemaal begonnen in de tijd van de VOC, de 1e effecten die verhandeld warden in Amsterdam waren van de VOC. Dit was in 1606, In 1609 is in Amsterdam de wisselbank geopend hier konden kooplieden geld laten taxeren en omwisselen.

Het eerste echte beurs gebouw werd in Brussel gebouwd op 8 juli 1801.
Het was eerst een klooster maar ze besloten het gebouw in 1860 om te bouwen tot een beursgebouw. Het werd pas op 27 december 1873 in gebruik genomen.
Rond 1930 werd het beroep van effecte-makelaar in gebruik genomen.



.

De Brusselse beurs heeft geen monopolie zoals veel mensen denken. In Antwerpen en Luik worden namelijk ook in effecten gehandeld. Maar Brussel heeft wel een grote voorsprong op de effectenmarkt in België

.

De grondslagen van de huidige beurs werden tijdens de late middeleeuwen in de Noord-Italiaanse steden gelegd. Daar werden de grote basisconcepten van het moderne bank- en beurswezen (bijvoorbeeld de wisselbrief, de vennootschapsvorm en het bankwezen met giraal geld) voor het eerst ontwikkeld en via Brugge in Noordwest- Europa geïntroduceerd. Brugge speelde van begin af aan een cruciale rol in het ontstaan van de aandelenhandel. Door het verval van de jaarmarkten van de Champagne en hogere transportkosten zochten de Italianen via Brugge een andere weg naar Noord-Europa. Brugge lag in de veertiende eeuw op het kruispunt van twee grote handelsimperia, namelijk het Middellandse Zeegebied met de Italianen en het gebied rond de Baltische Zee met de Duitse Hanze. Hoewel de handel in Brugge volop floreerde, waren de Bruggelingen er zelf niet echt actief bij betrokken. Ze opereerde eerder als tussenpersoon of bemiddelaar tussen de verschillende vreemde kooplieden. Die makelaarsfunctie werd vaak opgenomen door de herbergiers. Zij gaven de vreemde kooplieden niet alleen onderdak, maar vertegenwoordigden hen ook. Gezien hun centrale rol voor de handel, was de herbergier één van de meest gerespecteerde beroepen van de stad.


.

Wapenschild van de familie Van der Buerse uit Brugge.

Eén van de belangrijkste herbergiers families was de familie Van der Buerse. Zij baatten vijf generaties lang de herberg "Ter Buerse" uit. De oudste vermeldingen van de familie dateren reeds uit de dertiende eeuw, en het staat alleszins vast dat Ter Buerse zelf al in 1285 als herberg werd uitgebaat. Dat gebeurde door Robert Van der Buerse, die eveneens de eigenaar was. In de loop van de veertiende eeuw ontwikkelde het pleintje voor de herberg Ter Buerse zich tot hét commerciële en financiële centrum van de stad. Zo werden reeds in 1340 in het handelsleerboek van Francesco Pegolotti (1) de Brugse makelaarstarieven en wisselkoersen in verband gebracht met de handel op Engeland en Italië. Voorts kwamen er op het plein op geregelde tijdstippen makelaars samen. En omdat er toen nog geen officiële beurscouranten waren, verzamelden zij van hun corresponderende en rondreizende gasten allerlei informatie over de lokale economische conjunctuur en de toestand van de buitenlandse markten. In 1370 werden in Brugge op geregelde tijdstippen de wisselkoersen op verschillende steden genoteerd. Rond 1400 kwam er een continue en georganiseerde geldmarkt tot stand met op gezette tijden wisselkoersnoteringen van de meest vooraanstaande handels en bankcentra in Europa, zoals Barcelona, Venetië, Londen of Parijs.

Beurs van Antwerpen


.

Katoennatie Antwerpen


De belangrijkste wisselhandelaars betrokken op het plein Ter Buerse hun natiehuizen. Een natie was een vereniging van buitenlandse kooplieden. Deze naties bouwden, kochten of huurden meestal eigen gebouwen, de zogenaamde natiehuizen. Zij werden ook gebruikt als consulaat, vergaderruimte of opslagplaats. Al in 1322 werd de Venetiaanse natie opgericht, in 1397 kwamen de Genuezen, waarna in de vijftiende eeuw ook de Florentijnen hun natie oprichtten. Op het plein kwamen de kooplieden dagelijks bijeen om hun handel te drijven. Wanneer het regende gingen ze schuilen onder de afdaken aan de gebouwen op het plein, of in de herberg Ter Buerse zelf. En hoewel het Beursplein een openbare plaats was, werd gedurende de beurstijd de toegang verboden voor bedelaars en landlopers. Zij zouden de handelaars namelijk kunnen lastigvallen. Bovendien hield een baljuw de wacht. Wat de precieze beursuren waren, of er reglementen waren en hoe het precies zat met het officieel toezicht, is niet bekend.


..

Beurs te Antwerpen

De werking van de eerste handelsbeurs was gebaseerd op gebruiken en werd nooit op schrift gesteld. Pas in de zestiende eeuw werd de Antwerpse beurs als eerste op schrift gesteld.

Hoe dan ook leeft in het woord ‘beurs’ de vroegere Brugse herbergiers familie verder.

Er bestaat geen twijfel over dat de naam en het wapenschild van de familie Van der Buerse doorslaggevend zijn geweest in het ontstaan bij de associatie tussen het Brugse beursplein en het begrip aandelenmarkt. Toch blijkt de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘beurs’ eerder te refereren naar het plein dan naar het gebouw. De allereerste auteur die van de Brugse handelsbeurs melding maakte, is Hieronymus Muenze, een Duits geneesheer uit Neurenberg die in 1495 een lange reis maakte door Europa. Uit zijn reisdagboeken blijkt dat hij in 1495 in Brugge verbleef in een gasthof op het plein voor de herberg Ter Buerse. Hij vermeldde daarin het volgende: "Er is te Brugge een plein waar de kooplieden zich verenigen; men noemt het De Beurs. Daar komen Spanjaarden, Italianen, Engelsen, Duitsers, Oosterlingen, kortom alle natiën samen." Na het verval van Brugge verschoof in de volgende eeuw het financiële centrum naar Antwerpen. Al vrij snel sprak men er van ‘de nieuwe beurs’, het plein waar de handelaars verzamelden. Vanuit Antwerpen vond het begrip ‘beurs’ ingang in Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland, waar het woord verbasterde tot bourse, borsa, bolsa en Börse. Ook in Engeland werd de term ‘Burse’ tussen 1550 en 1775 gebruikt tot, uiteindelijk de term ‘Royal Exchange’ de bovenhand kreeg.


.

The new Royal exange 1775 London.



Dat de stad Brugge een cruciale rol speelde in het ontstaan van de beurs staat als een paal boven water. Op het einde van de vijftiende eeuw was de rol van Brugge als financieel centrum uitgespeeld. Daarna volgde nog een lange geschiedenis van de aandelenhandel waaruit de drukke en speculatieve beurs groeide die we vandaag kennen.




.

DE ONLINE BEURS.

De dag van vandaag, kan iedereen die van de beurs en beleggingen iets afweten, gewoon online op de beurs spelen. Gewoon voor je pc kun je bij verschillende banken, rechtstreeks op de beurs gaan, zowel in Europa als op de Amerikaanse beurs kun je, jou eigen fortuin beheren of verliezen. Aan jezelf de keus welke online bank je kiest, en hoeveel je inzet is.

...

Absoluut geen aanrader voor mensen die dit niet beheersen
.


 

EINDE

 




Categorie:Van ruilmiddel tot aan de beurs.
» Reageer (20)
19-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, met een gedichtje van auteur Joke van Leeuwen

Ready Made, twee kleuters

Jij was de goeie en ik was de slechte.
Ik wil liever de slechte zijn.
Nee, ik ben de slechte. Jij bent de goeie.
Waarom moet ik altijd de goeie zijn?

Waarom wil jij niet de goeie zijn?
Twee goeien is niet spannend.
Mag ik dan straks de slechte zijn?
Straks. Maar nu ben jij de goeie.

-----------------------------------
uit: 'Wuif de mussen uit', 2006.


» Reageer (8)


Foto

Foto

Foto

Foto



Categorieën
  • . (1)
  • De Ahrwijnen (2)
  • De geschiedenis van de brouwerij Lamot. (1)
  • De miniaturen (1)
  • De Touareg ergens in de woestijn. (1)
  • Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom (2)
  • Kauwgom (1)
  • Kruiswoordraadsel (1)
  • Ons alfabet of de ABC (1)
  • Ons potlood. (1)
  • Sauna (11)
  • Speciale treinreizen. (2)
  • Van ruilmiddel tot aan de beurs. (1)
  • Van waar komt ons zout. (1)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!