Ik ben Hellemans Karl, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Cladonia.
Ik ben een man en woon in Schilde () en mijn beroep is Zoeken naar verwondering.
Ik ben geboren op 19/05/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Zie link naar Natuurgidsen Schilde.
Natuur
en natuurbeleven
30-11-2007
Hanenkam
Hij heeft een citroengele tot dooidergele hoedhuid en onderaan lamelachtige of aderachtige lijsten in de kleur van de hoed. Deze zijn gevorkt en lopen af op de steel. Het is één van de goede consumptiepaddenstoelen al is hij wat zwaar verteerbaar. Naar vroegere normen is hij zeldzamer geworden!
Hij heeft veel weg van de Sonbere honingzwam die eerder aan bod kwam maar hij is herkenbaar aan zijn duidelijk verdikte voet tot een knol. De honingzwammen vormen dikke, platte, zwarte wortelstrengen die in staat zijn naburige bomen te koloniseren. Deze zwarte zogenaamde "rhizomorfen" verspreiden 's nachts soms een blauwig licht!
De Sombere honingzwam heeft waarschijnlijk zijn naam van de bruine honingachtige kleur maar het is geen onschuldige in het zwammenrijk maar een agressieve parasiet die levende bomen aantast. Eens aangetast is er geen ontkomen meer aan voor de boom. Wel een mooie paddenstoel met zijn prachtige afwisbare schubjes!
Op de ring van deze zwam kunnen we duidelijk de donkere uiteinden zien, wat een teken is dat we bij de Sombere honingzwam beland zijn. Hierbij is ook een foto van een groepje Sombere honingzwammen gevoegd.
Deze benoeming moeten we letterlijk nemen. Het rode tong- tot knotsvormig lichaam van deze zwam betekend dat een pop van een vlinder verteerd wordt. Toch is dit altijd een mooie vondst!
Braakrussula ( de echte) -Russula emetica var. emetica
Deze behoort dus bij de Russula's , een famillie die een steel hebben die je kan breken als een krijtje. De kleur is bloedrood of kersrood en de hoedhuid blijft lang glanzend. De geur is subtiel fruitig maar als men er wat teveel van eet in rauwe toestand wordt men misselijk en moet men braken. Hij heeft dus zijn naam niet gestolen!
Zoals vermeld ziet dit Elfenbankje er harig uit en moeten we de onderzijde gaan bekijken om te kunnen uitmaken of het een Fopelfenbankje is met een lamelachtige structuur onderaan.
Hier zien we dus de onderzijde van het Fopelfenbankje dat een lamelachtige structuur heeft. Heel anders dan b.v. het Gewoon elfenbankje en het Ruig elfenbankje die vanonder gaatjes hebben. Het Fopelfenbankje is ook harig bovenaan, daarom zou men het kunnen verwarren met het Ruig elfenbankje. Hierboven geven we een afbeelding van het Fopelfenbankje bovenaan bekeken, dus ook wat ruig of harig bovenaan.