Raclette is een echt gezelschapseten. Raclette is uitgevonden door hongerige Zwitserse herders die hoog in de bergen zaten. Zij sneden een grote kaas doormidden en lieten het snijvlak van de kaas smelten in een flink opgestookt houtvuur. Zodra de kaas begon te "pruttelen" werd dat deel weggeschraapt. Tegenwoordig wordt raclette bereid in een speciaal hiervoor ontworpen grillapparaat. De gesmolten kaas wordt steeds weggeschraapt en op een warm bord opgediend.
Raclette wordt van oorsprong gegeten met gekookte aardappelen. De warme aardappelen in de schil komen in Valais op tafel in een houten bakje met deksel. Je schilt een aardappel en eet die met wat van de gesmolten kaas, eventueel bestrooid met wat verse peper. Steeds als je portie kaas op is, krijg je weer een andere portie op een schoon bord.
Heel lekker bij raclette zijn ook ingemaakte augurkjes of zilveruitjes, stukjes bleekselderij, komkommer of kerstomaatjes. Ook een plakje goede droge rauwe ham is er heerlijk bij.
Per persoon moet je rekenen op ± 250 gram raclettekaas.
Voor de raclette kun je Fromage à Raclette gebruiken of de Gomser kaas, die afkomstig is uit het kanton Valais. Kun je die kaas niet krijgen, neem dan Tilsiter of Zwitserse Gruyère.
Als wijn drinken bvb een Gewurtztraminer of een witte Pinot Blanc
|