Een klassieker onder de klassiekers van de visbereidingen. Wel eentje die we in een nieuw kleedje gestoken hebben. Laat ons stellen, een beetje eigentijdser gemaakt hebben.
Het gerecht kan als voor- of hoofdgerecht gebruikt worden. Jullie hoeven alleen de hoeveelheid vis aan te passen.
Nodig voor 4 personen:
4 stukken staartvis van ca. 150 gr (hoofdgerecht), liefst filet van staartvis
4 dikke preien (liefst met soepel groen gedeelte)
2 dl room
1 dl droge witte wijn
2 dl water
het sap van 1/2 citroen
3 eetlepels boter
tijm en laurier
muskaatnoot, peper en zout
Bereidingswijze:
Snijd de vis in stukken van ongeveer 5 cm.
Haal een zestal preibladeren af en houd ze opzij. Er mag gerust wat groen aanblijven. Blancheer ze kort in kokend water. Snijd het wit van de prei in zeer fijne ringen.
Snijd de preibladeren in lange repen van 2 à 3 cm breed. Wikkel elk stuk vis in een preiblad, met het groen zoveel mogelijk zichtbaar.
Smelt een eetlepel boter in een kookpan en doe er de gesneden prei bij. Roer om en kruid met muskaatnoot, peper en zout en bevochtig met 2 dl water. Dek af en laat gedurende 10 minuten gaar stoven. Haal indien nodig even het deksel van de pan om het vocht uit de prei te laten verdampen. Werk af met nog 1 eetlepel boter.
Smelt ondertussen 1 eetlepel boter in een brede braadpan en leg er de staartvispakjes in. Kruid met peper, zout, muskaatnoot, tijm en laurier. Besprenkel met het citroensap en giet er de witte wijn over. Dek af en laat 10 à 12 minuten garen.
Haal de vis uit de pan en zeef het kookvocht. Giet het kookvocht terug in de pan en laat even inkoken. Voeg de room toe en laat inkoken tot een lichtgebonden saus.
Dresseren: schik de gestoofde prei in een boogvorm op de borden en leg enkele vispakketjes in de holte.
Oversaus.
Serveer met natuuraardappelen.
Wijntip:
Een Riesling d' Alsace of een Pinot d'Alsace.
Smakelijk eten,
Reacties op bericht (1)
25-09-2010
dat moet smaken hé met zo een lekkere vis Jeanine
Een aangenaam weekend toegewenst vanwege Amor Fati !
Wie op zn tenen loopt, kan niet stilstaan
Leraren openen de deur, maar je moet zelf binnengaan
Ik ben jeanine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleo.
Ik ben een vrouw en woon in Gentbrugge () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: franse boeken om de taal te onderhouden.
Cleo is de naam van mijn kat die helaas weggelopen is bij de verhuis, het was een frivole framboos.