Tofu, Volwaardige Vleesvervanger
De hierboven afgebeelde gerookte tofu is vooral in natuurvoedingswinkels te verkrijgen. Ook verkrijgbaar is tofu naturel of met provençaalse kruiden. Gewone tofu is in vrijwel iedere supermarkt en toko te verkrijgen.
Al eeuwenlang (sinds 500 jaar voor onze jaartelling) wordt in China, Japan en andere Aziatische landen tofu gebruikt als eiwitbron in plaats van vlees. Tofu wordt gemaakt van sojabonen. De sojaboon (Glycine maximus) is inheems in het noorden van China. Geholpen door de boeddhistische doctrine van het vegetarisme verspreidde hij zich snel door heel China. Tot de 17e eeuw was de sojaboon in Europa onbekend en ook in Amerika werd er nauwelijks aandacht aan besteed. De commerciële belangstelling voor de boon werd gewekt toen men ontdekte dat hij een bijzonder hoog eiwitpercentage bevat van maar liefst 40%. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de sojaoogst gebruikt als veevoer, terwijl hij dus veel efficiënter direct door mensen geconsumeerd kan worden. (zie ook wereldvoedselsituatie). Ook de spruiten/kiemen van de sojaboon, een soort taugé, kunnen worden toegepast bij diverse gerechten. Omdat de bereiding van tofu lijkt op het proces van kaas maken, wordt tofu ook wel sojakaas genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, gekweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. Aan de zo verkregen sojamelk wordt een stremsel toegevoegd. Dit is geen dierlijk stremsel, zoals bij kaas (stremsel uit de maag van dode kalveren), maar bestaat uit een van nature voorkomend mineraal (gesteente/zout, nl. calciumsulfaat, calciumchloride). Tofu is een gezonde vleesvervanger, niet alleen vanwege het hoge eiwitgehalte, ook het vetgehalte is laag en het bevat, zoals alle plantaardige produkten, geen cholesterol.
Tofu is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, shoyu, sambal, ketjap of tomatenpuree kunt u tofu op smaak brengen. Lekker is om tofu gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade. Tofustukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tofu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.
Er is ook Tofu gerookt. Na de bereiding wordt de tofu gerookt met behulp van een geavanceerde methode waarbij geen schadelijke verbrandingsstoffen kunnen ontstaan. Rooktofu is heerlijk als vervanging voor gerookte worst in diverse winterse stamppotten. Naast deze tofu-produkten is er een kant & klaar heerlijk gekruide tofu in blokjes gesneden: Tofu saté. Deze hoeft u enkel op te warmen of te verwerken in ragoûts of sauzen. Eventueel kunt u ze ook bakken in hete olie. Alle tofu produkten zijn koelprodukten en vindt u in het koelvak van uw natuurvoedings- of reformwinkelier of supermarkt en zijn overal verkrijgbaar van biologische teelt. D.w.z. dat deze verbouwd zijn zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en ook zonder toepassing van genetische manipulatie. Het EKO-keurmerk is een garantie voor biologische kwaliteit. Gebakken tofoe Benodigdheden voor 4 personen:
60 ml plantaardige olie
600gr stevige tofoe, uitgelekt in blokjes van 2 cm.
2 tl sambal oelek of chilipasta
2 teentjes knoflook, fijngehakt
400gr verse oosterse paddestoelen ( shii-takes, oesterzwammen of gewone champignons) in plakjes.
300gr peultjes
60ml ketjap manis Bereiding:
Breng in een grote pan water aan de kook.
Kook de rijst 12 minuten en roer af en toe.
Laat hem goed uitlekken.
Laat intussen een wok gloeiend heet worden.
Doe er 2 el pindaolie in en bedek de bodem en zijkanten van de wok ermee.
Voeg de tofoe in twee porties toe en roerbak hem 2-3 minuten aan alle kanten, of roerbak tot de tofoe licht gebruind is.
Schep hem op een bord.
Verhit de rest van de olie in de wok, doe de sambal oelek, knoflook, paddestoelen, peultjes erbij en roerbak het geheel 1-2 min., of tot de groenten bijna gaar, maar nog wel knapperig zijn.
Schep de tofoe weer in de wok, voeg de ketjap manis en als je het in huis hebt, een beetje sesamolie toe en roerbak alles 1 minuutje, of tot het geheel doorgewarmd en goed gemengd is. TIP: Dien het gerecht op met de rijst.
|