Ik ben daniel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jelle.
Ik ben een man en woon in haacht (belgie) en mijn beroep is mensen helpen, .
Ik ben geboren op 03/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, muziek, film, vooral SFfilms, lezen,actualiteit volgen.
ik ben de vriend van Prullemieke en we proberen samen te genieten van het leven.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
* LIEVER GEEN ZOUT. Zout veroorzaakt waterdruppels die microgolven aantrekken waardoor schroeiplekken ontstaan. Gebruik zout daarom pas na de bereiding.
* TUINKRUIDEN DROGEN. Droog alleen tuinkruiden in kleine hoeveelheden tussen een dubbele laag wit keukenpapier. Reken 2-4 min. op 100% (700 watt).
* PLASTIC FOLIE. Gebruik altijd speciaal magnetronfolie omdat die beter bestand is tegen hoge temperaturen en dus niet zal smelten.
* SERVIESGOED MET EEN BARST. Ook het vocht in een barst wordt verwarmd waardoor serviesgoed spontaan doormidden kan breken.
* AFSCHERMEN. Omwikkel halverwege de bereiding dunne delen van het voedsel strak met aluminiumfolie. Zo worden die delen niet te gaar.
* FOLIE NIET TEGEN DE WAND. Neem altijd kleine stukjes aluminiumfolie en zorg ervoor dat het folie de wanden niet raakt.
* BABYVOEDING. Verwijder van een potje babyvoeding altijd het deksel. Roer het vlak voor gebruik goed door. Reken voor een potje van 200 gr. ca. 1 min.
* OPWARMEN VAN PASTA. Reken voor 200 gr. 4 min. op 100% (700 watt) en roer de pasta halverwege los.
* VEILIG OPWARMEN. Het is belangrijk dat het voedsel overal even warm wordt om bacterien te doden. Verwarm dus liever wat langer op een lagere stand, bijv. 70% (500 watt) dan kort op de hoogste stand, 100% (700 watt) en schep het halverwege goed door.
* MINDER SCHERP. Knoflook wordt zachter van smaak door het gepelde teentje eerst in een ovenvast schaaltje 20-30 sec. op 100% (700 watt) te verwarmen.
* GELATINE OPLOSSEN. Knijp de in ruim koud water geweekte gelatine uit en los het in een schaaltje in 10-20 sec. op 100% (700 watt) op.
* IJS UIT DE VRIEZER. Verwarm 1/2 ltr. ijs in de verpakking 30-60 sec. op 30% (210 watt) om het schepklaar te maken.
* MEER SAP. Citrusvruchten geven meer sap wanneer ze voor het uitpersen kort (10 sec.) op 100% (700 watt) worden verwarmd. Laat ze daarna enkele min. liggen.
* KEUKENPAPIER. Alleen wit keukenpapier is geschikt voor de magnetron, van gekleurd papier geeft de verf van de decoraties af.
* BROOD UIT DE VRIEZER. Leg de sneetjes naast elkaar op een stukje wit keukenpapier en reken per sneetje 10 sec. op 100% (700 watt). Het brood droogt niet uit als de kern nog enigszins bevroren is.
* RIJPEN VAN KAAS. Wanneer Franse kaas nog niet "loopt" kan het rijpingsproces in de magnetron worden versneld. Reken voor een stukje kaas van 200 gr. 203 min. op 50% (350 watt) en laat de kaas 10 min. rusten.
* CARAMELLISEREN. Doe 50 gr. suiker en 3 eetl. water in een glazen litermaat, breng het in 45 sec. op 100% (700 watt) aan de kook, roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop in 2-3 min. op 100% (700 watt) bruin worden.
* CHOCOLADE SMELTEN. Smelt voor chocolademousse een reep chocolade (80 gr.) in 1,5-2 min. op 100% (700 watt). Breek de chocolade in stukjes en roer halverwege om.
* WELLEN. Breng vruchten in ruim water op 100% (700 watt) net tegen de kook aan en laat de vruchten afgedekt 15-30 min. staan.
* ROOSTEREN VAN NOTEN. Leg noten naast elkaar in een ondiepe ovenvaste schaal en verwarm ze onafgedekt 5 min. op 100% (700 watt). Schep de noten tussendoor enkele malen om.
* SOEPELE GROENTEBLADEREN. Maak groentebladeren, voor het vullen, zacht door ze tussen keukenpapier op 100% (700 watt) te verwarmen. Reken per blad 20-30 sec.
* MAGNETRONKRUIDEN. Speciale kruiden zorgen ervoor dat het voedsel een kleurtje krijgt. Kies 't liefst magnetronkruiden zonder zout.
* TIJD. De bereidingstijd wordt bepaald door de hoeveelheid voedsel. 1 aardappel is in 4 min. gaar, 2 aardappels in 8 min. en 10 aardappels in 40 min.
* GEHAKT ONTDOOIEN. Om te voorkomen dat gehakt bij het ontdooien gaar wordt, moet het ontdooide gehakt steeds van de rand worden weggehaald.
* MINDER VET SPEK. Spek wordt krokant door de plakjes tussen een dubbele l aag wit keukenpapier enkele min. op 100% (700 watt) te verwarmen. Het vet wordt door het papier opgenomen
Bereiding 1. Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees op hoog vuur rondom aan. 2. Snijd de ui fijn en laat deze op een matig vuur meefruiten. 3. Vermeng de tomatenpuree met de azijn en voeg dit samen met het laurierblaadje en de kruidnagels toe. 4. Giet er 2 dl warm water bij langs de rand van de pan. Voeg een verkruimelde plak ontbijtkoek toe en laat het vlees op een laag vuur met het deksel op de pan in ± 120 minuten gaar stoven. 5. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Lekker met gekookte aardappels en sperzieboontjes.
Brochettes van eend met sesamzaad, coulis van mango
Ingrediënten voor 4 personen"
1 eendenfilet van 300 g
4 eetlepels sojasaus
1 koffielepel bruine suiker
1 eetlepel olijfolie
2 koffielepels geraspte gember
1 mango, gepeld en ontpit
1 teentje look, fijngehakt
1 koffielepel koolzaadolie
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel sesamzaadjes
schil en sap van 1 limoen
cayennepeper
zout
Versiering: jonge, fijngesneden uitjes
Verwijder het laagje vet van de eendenfilet. Plaats de filet 20 minuten lang in de diepvriezer.
Snij de filet in de lengte, in fijne sneetjes. Zet opzij.
Marinade: meng in een kom de sojasaus, de suiker, de olijfolie en de gember.
Leg de sneetjes eendenfilet in de marinade en laat 15 minuten marineren op kamerteperatuur.
Coulis van mango: pureer de mango en de look met behulp van een keukenrobot, en voeg ondertussen de koolzaadolie, de rijstazijn, de schil en het sap van de limoen en de cayennepeper toe. Voeg zout toe.
Prik de gemarineerde sneetjes eendenfilet op houten brochettes.
Verwarm de grill voor.
Grill de brochettes 1 minuut aan iedere zijde. Bestrooi met het sesamzaad.
Versier de coulis met de jonge uitjes.
Verdeel de brochettes over de borden. Dien op met de coulis van mango.
Het gezond extraatje: Met slechts 152 kcal en 1 g verzadigde vetzuren per portie is dit het perfecte aperitiefhapje dat uw eetlust zal stimuleren.
Variant: U kunt de brochettes ook met kip klaarmaken.
Iedereen weet dat groenten en fruit goed zijn voor ons. Het best eten we 5 porties groenten en fruit per dag om een gezonde en evenwichtige voeding te garanderen. Groenten en fruit zijn namelijk niet alleen arm aan vetten, ze zijn ook een bron van vezels, vitaminen, mineralen, oligo-elementen en anti-oxiderende stoffen.
Hier enkele regels waarmee u rekening moet houden:
Verse groenten en fruit staan natuurlijk centraal in onze grote actie «5 maal per dag». Als voornaamste bron van vitaminen en mineralen zijn ze onmisbaar in onze dagelijkse voeding. U bewaart groenten en fruit best in de groentebak van uw koelkast, omdat ze onder invloed van licht en warmte snel vitaminen verliezen. U doet er dus goed aan regelmatig uw mandje bij te vullen.
Ook voorgesneden groenten en fruit, en gesteriliseerde of verse fruitsappen maken deel uit van onze campagne. Hun voedingswaarde is vergelijkbaar.
Diepvriesproducten en conserven zijn vooral zeer praktisch (gemakkelijk te bewaren) en helpen mee om de doelstellingen van onze actie te bereiken.
Eet 5 maal per dag groenten en fruit:
ze zitten boordevol natuurlijke vitaminen
ze verhogen de aanvoer van voedende vezels
ze voeren anti-oxiderende stoffen aan
ze verminderen gevoelig uw vetverbruik
ze voegen kleur en smaak toe aan uw gerechten
Pas deze 5 kleine tips elke dag toe:
begin elke dag met een vers stuk fruit of een glas vers fruitsap
combineer vlees of vis altijd met gestoofde groenten
denk aan warme soep in de winter en koude soep in de zomer
eet rauwkost bij één van uw maaltijden
kies bij voorkeur voor een dessert met fruit
Deze zeer handige tabel wijst u op de voornaamste voedingswaarden van groenten en fruit. Hou ze in uw keuken goed binnen handbereik.
Fruit
Belangrijkste voedingswaarden
Aardbei
Rijk aan vitamine C, goede bron van vezels en vitamine B9
Abrikoos
Rijk aan provitamine A
Ananas
Vergemakkelijkt de vertering van vlees (dankzij het bromelia-enzyme)
Appel
Goede bron van vezels, bron van anti-oxiderende middelen (flavonoïde)
Banaan
Energetisch, goede bron van vitamine B (vooral B6), vitamine E en magnesium
Blauwe bosbes
Bron van vitamine E, rijk aan anti-oxiderende middelen (flavonoïde), goede bron van vezels
Clementine
Rijk aan vitamine C
Framboos
Mager, rijk aan vezels
Kers
Energetisch, goede bron van provitamine A en vitamine C
Kiwi
Rijk aan vitamine C, vitamine E, kalium
Mango
Goede bron van vitamine B9, provitamine A en kalium
Meloen
Rijk aan provitamine A, goede bron van vitamine C
Perzik
Bron van vitamine B3, B5 en E, rijk aan provitamine A
Pruim
Rijk aan vezels, bron van kalium, ijzer en magnesium
Rozijn
Energetisch, rijk aan anti-oxiderende middelen (vooral de zwarte rozijn), bron van vitamine B
Sinaasappel
Rijk aan anti-oxiderende middelen, vitamine C
Groenten
Belangrijkste voedingswaarden
Ajuin
Rijk aan inulien , bron van selenium, rijk aan anti-oxiderende middelen
Asperge
Rijk aan vitamine B, diuretisch effect
Aubergine
Zeer mager (18 kcal/100g), goede bron van vezels (rijk aan pectine)
Bloemkool
Rijk aan vitamine C, goede bron van vitamine B2, B3 en B6
Broccoli
Rijk aan vezels, vitamine C, vitamine B9, bron van calcium
Champignon
Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vezels, rijk aan vitamine B (vooral B2, B3 en B5) en selenium
Courgette
Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vitamine B9
Erwten
Rijk aan vezels, bron van proteïnen, van vitamine B en C
Groene boon
Bron van provitamine A, van vitamine B9, van calcium en van magnesium
Knolselder
Rijk aan vezels en kalium, zeer mager (18 kcal/100g)
Komkommer
Zeer mager (10 kcal/100g), rijk aan kalium, arm aan sodium
Paprika
Rijk aan vitamine C, provitamine A, anti-oxiderende middelen
Prei
Wit : rijk aan inulien die de darmflora regelt
Schorseneer
Groen : rijk aan provitamine A, bron van vitamine C. Urineafdrijvend
Sla
Rijk aan inulien die de darmflora regelt, rijk aan vezels, bron van vitamine E en van mangaan
Spinazie
Zeer mager (13 kcal/100g) en gemakkelijk verteerbaar dankzij haar hoog watergehalte
Tomaat
Zeer mager (18 kcal/100g), rijk aan provitamine A, vitamine B9 en vitamine E, goede bron van vezels
Wortelen
Zeer mager (15 kcal/100g), rijk aan provitamine A en aan lycofeen (anti-oxiderend) Rijk aan provitamine A, goede bron van vezels
Water is een levensbelangrijke voedingsstof. Ons lichaam bestaat immers voor 60% uit water. Het lichaam van een man bevat meer water dan dat van een vrouw. Met het ouder worden vermindert het aandeel van water tot 55% van het lichaamsgewicht voor een man en 46% voor een vrouw. Water is het vitale oplosmiddel voor het lichaam : het is zowel een medium (intracellulair en extracellulair) als een drager (bloed, urine, tranen).
Wat?
We moeten drinkwater drinken. Natuurlijk mineraalwater is rijk aan calcium en arm aan natrium. De keuze tussen plat water en spuitwater hangt af van onze smaak en hoe goed we het verteren. Thee en koffie moeten met mate worden gedronken wegens de aanwezigheid van cafeïne en theïne. Drink je vruchtensappen, let dan op voor de suikers, drink je bereide groentesappen, let dan op voor het zout. Water is de beste drank.
Hoeveel?
De klassieke regel luidt dat je elke dag gemiddeld 1,5 liter moet drinken. Dat varieert echter van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Hoe warmer het is, hoe meer je aan lichaamsbeweging doet, des te meer je moet drinken. In bijzondere situaties zoals een indigestie, diarree, het nemen van geneesmiddelen, moet je meer drinken.
Hoe?
Je moet drinken telkens als je dorst krijgt. Met het ouder worden moet je zelfs drinken als je geen dorst hebt (de dorstreflex verzwakt met de leeftijd). Om je lichaam het goed te laten opnemen, drink je water dat niet te koud of te warm is, met kleine slokjes buiten de maaltijden. Als je tijdens de maaltijden water drinkt, zorg dan dat het de voeding niet vervangt. Drink daarom met mate wanneer je lichte honger hebt.
we beginnen met iets heel eenvoudigs maar lekker!!!
HET RECEPT voor (ca. 35) oliebollen (en vele complimenten)
Benodigdheden:
1 kilo tarwebloem
1 liter water
20 gram zout
50 gram suiker
80 gram gist
10 gram kaneel
enkele druppeltjes citroensap
200 gram rozijnen
100 gram verse appelstukjes
Bereiding
Los het gist op in het water en meng het kort.
Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand.
Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen.
Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer
Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden!