Ik ben daniel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jelle.
Ik ben een man en woon in haacht (belgie) en mijn beroep is mensen helpen, .
Ik ben geboren op 03/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, muziek, film, vooral SFfilms, lezen,actualiteit volgen.
ik ben de vriend van Prullemieke en we proberen samen te genieten van het leven.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Per glas 2 cl gin 1cl sinaasappelsap 1 cl limoensap 1 theelepel basterdsuiker 1/2 losgeklopt eiwit ijsblokjes
Doe de gin, het sinaasappelsap, de limoensap, de suiker en het eiwit in een shaker met ijsblokjes. Schud flink tot het drankje is opgelost. Zeef het in een cocktail glas en garneer met een cocktailkers op een prikker.
White lady
Per glas grenadinesuiker 2 cl gin 1 cl cointreau 1 cl citroensap 1/2 losgeklopt eiwit ijsblokjes
Zet een cocktailglas 10 minuten in de koelkast..Doe de gin, de cointreau, de citroensap en het eiwit in met ijsblokjes. Schud flink tot het drankje goed is gekoeld en het eiwit tot schuim is geklopt. Zeef het in een gekoeld cocktailglas.
Pinky
Per glas 4 cl vodka 4 cl ananassap ijsblokjes 2 cl bosaardbeienlikeur tonic om bij te vullen 1 physalis (ananaskers)
Doe een paar ijsblokjes in de shaker en giet er de vodka en de ananassap bij. Schud flink tot het drankje goed gekoeld is. Zeef het in een flûte. Giet er aardbeienlikeur in en vul bij met een goed gekoelde tonic. Snijd het kapje van een ananaskers in lans de nerven en maak er een ster van. Zet die op de rand van het glas.
Bloody mary
Per glas ijsblokjes zwarte versgemalen peper 3 druppels worcestershiresaus 2 druppels tabasco sap van1/4 limoen selderijzout 2 cl vodka 6 cl tomatensap een blaadje bleekselderij
Doe een paar ijsblokjes in een mengglas en voeg de vers gemalen zwarte peper toe. Giet de vodka en de tomatensap erbij en roer goed met een roerstokje tot het drankje goed gekoeld is. Zeef het in een wijn of whiskyglas en garneer met een blaadje selderij.
Mahattan
Per glas ijsblokjes 4 cl Amerikaanse whisky 2 cl droge vermouth 2 druppels angostura een stukje citroenschil
Doe een paar ijsblokjes in een mengglas en giet de whisky, de vermouth en de angostura erbij. Meng alles met een roerstokje tot het drankje gekoeld is.Zeef het in een cocktailglas en laat er een stukje citroen in dwarrelen
Pina colada
Per glas 1 baby ananas 4 cl witte rum 2 theelepels crème of coconut 3 druppels angostura ijsblokjes
Snijd het kapje van de ananas, Schil de rest verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in blokjes.Doe de rum, de kokoscrème, de helft van de ananasblokjes en de angostura in een mixer en pureer alles tot schuim.Voeg de ijsblokjes toe en laat nog even meedraaien om ijsgruis te krijgen.Giet over in een groot glas.Maak een gaatje in het ananashoedje, steek er een rietje door en zet het op het glas.
Sla de slagroom lobbig.Verwarm per glas 2 cl whisky en 1 eetlepel bruine suiker. Verdeel dit over de glazen en giet de koffie erover. Laat de slagroom via de bolle kant van een lepel in de glazen lopen. Strooi er wat cacaopoeder over. Serveren met de mokkaboontjes
Voor de crêpes 120 gram bloem snufje zout 30 gram suiker 3eieren 3 dl melk 60 gram boter Boter voor te bakken roomijs 1 pot aardbeienjam plastic folie zakje geschaafde amandelen 1/4 liter slagroom suiker voor de slagroom
Bereiding:
Zeef de bloem met het zout in een kom en voeg de suiker toe.Klop de eieren er geleidelijk door, dan de melk om een glad beslag te krijgen Smelt de boter, even laten afkoelen dan door het beslag kloppen.Verhit de olie, bak de flensjes aan de beide kanten goudgeel.Laat ze afkoelen.Leg op elke crêpe een bolletje ijs en een theelepeltje aardbeienjam.En rol ze zo strak mogelijk op.Wikkel ze elk apart in plastic folie en leg ze in de vriezer tot gebruik.Sla intussen de slagroom en de suiker naar smaak stijf. Als u de crêpes gaat gebruiken haal de folie er af.Verwarm de crêpes in de koekenpan met een klein klontje boter op een heel laag vuurtje zodat het ijs niet smelt.Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Verdeel de crêpes over de borden garneer de slagroom er op heen en strooi de geroosterde amandelen er over. Eet smakelijk.
Haal van de struikjes witlof 20 blaadjes af. Was Deze en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de rest van de lof in smalle stukjes.Was ook deze en laat goed uitlekken.Schil de appel en haal het klokhuis er uit,en snijd de appel in stukjes. Pel de eieren en hak ze fijn. Snijd de zalm in reepjes. Meng de gesneden witlof met de appel, eieren, zalm, zure room, mayonaise, de mosterd en de helft van de bieslook.Schep de salade in het midden van de borden.Leg de blaadjes witlof als een waaier er omheen. Strooi de rest van de bieslook erover. Eet smakelijk.
Sjalotjes pellen en in vieren snijden. De sjalotjes in een klein beetje wijn laten marineren. In de koekenpan 1 eetlepel boter smelten. Op laag vuur spekblokjes licht uitbakken. Sjalotjes toevoegen en rondom lichtbruin bakken. De bloem erdoor roeren en ongeveer 4 minuten mee warmen. Geleidelijk de tijm, vleesfond en 1/2 dl wijn toevoegen. Al roerend aan de kook brengen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken.In de koekenpan rest van boter verhitten. Entrecotes in ongeveer 5 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren. Vlees op schaal leggen en bestrooien met zout en peper. Door warme saus rest van wijn roeren. Saus op smaak brengen met zout en de versgemalen peper. De saus over vlees scheppen. Bestrooien met peterselie. Eet smakelijk.
Snijd het varkenshaasje in plakken 6 van 2 ½ cm dik. Roer de kruiden door de olie en bestrijk de plakjes dun met de kruidenolie. Rooster de plakken varkenshaas in een hete grillpan in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Verhit intussen de rest van de kruidenolie in een hapjespan en bak de reepjes paprika in 3-4 minuten zachtjes gaar. Pers de teen knoflook erboven uit en voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm intussen de stroganoffsaus 3 minuten in de magnetron op 360 Watt. Strooi wat zout en peper over de gegrilde plakjes vlees en leg ze op vier warme borden. Schenk de stroganoffsaus erover en schep de paprikareepjes erop. Lekker met sperziebonen en aardappelpuree.
Vandaag moest het hier snel gaan daarom kozen wij voor :
Spaghetti met Spekjes en Kaas
Aantal personen: 2
·250 gram spaghetti
·versgemalen peper
·100 gram mager rookspekblokjes
·1 ei
·1/8 liter room
·50 gram Parmezaanse kaas
Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen de spekblokjes zachtjes krokant in een droge koekenpan, laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Klop het ei los met de room en roer er 2 eetlepels kaas door. Laat de spaghetti in een vergiet goed uitlekken en doe ze dan weer terug in de pan. Roer het roommengsel en de spekjes erdoor, blijf roeren tot alles door en door heet is. Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper en serveer direct met de rest van de Parmezaanse kaas.
Aardappel halloumi schotel met varkenskoteletjes ,ingredienten voor 4 personen
12 vastkokende aardappelen
200 g Halloumi pitta
2 takjes rozemarijn
1 potje tomatentapenade
zeezout
zwarte peper
2 eetlepels groene olijventapenade
1 ui gehakt
4 tomaten
4 varkenskoteletten
Bertolli olijfolie extra zuiver
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 1,5 cm.
Schik ze in een overschaal en voeg er olijfolie, tomatentapenade en rozemarijn aan toe. Kruid met zout en peper. Bak ze ongeveer 40 minuten op 200° - 220°C en voeg er de Halloumikaas aan toe. Bak ze nog een vijftal minuten.
Bak het varkensvlees aan beide kanten en kruid met peper en zout.
Stoof de uiblokjes in olijfolie, voer er de olijventapenade en de gesneden tomaten aan toe.
Laat alles 10 minuten sudderen en leg het varkensvlees in de saus.
U heeft nodig: 2 flessen zoete Spaanse wijn - 1 citroen - 12 kruidnagels
Giet de wijn in een pan. Boen de citroen goed schoon en prik er met een aardappelschilmesje 12 gaatjes in. Steek in elk gaatje een kruidnagel. Leg de citroen in de wijn.
Maak de wijn warm, maar let op want de wijn mag absoluut niet aan de kook komen. Laat de wijn een hele dag op de spaarbrander trekken. Verwijder dan de citroen.
Schenk de warme wijn in kleine (ter grootte van een portglas) hittebestendige glazen.
Gevulde scholrolletjes
Voor 4 personen heeft u nodig: 1 pakje met 4 stuks scholrolletjes gevuld met zalmmousse van Vis Marine (wellicht ook verkrijgbaar van Iglo) uit de diepvriezer - 1 pakje Knorr vissaus - 8 kerstomaatjes - 4 krabsticks (surimis) - ca. 20 garnalen - 4 blaadjes sla of toefjes veldsla.
Bereid de scholrolletjes en de vissaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Leg in het midden van 4 bordjes een scholrolletje, lepel er wat saus omheen en garneer met de kerstomaatjes, surimi, garnalen en (veld)sla. Serveer de rest van de saus er apart bij.
Geef er warm geroosterd brood en bolletjes roomboter bij.
Avocadosoep met garnalen
Voor 4 personen heeft u nodig: 2 rijpe avocados - 600 ml kippenbouillon (vers, uit een pot of van een bouillonblok) - 100 ml room - 50 ml droge sherry - wat citroensap - 100 gram gepelde garnalen - 1 eetlepel gehakte dille (vers, gedroogd of uit de diepvries) - peper
Snijd de avocados doormidden en wip de pit eruit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en pureer dat. Breng de bouillon aan de kook en voeg avocadopuree, room, sherry, citroensap en de garnalen toe. Breng de soep al roerende net tegen de kook aan. De soep mag beslist niet meer koken! Breng eventueel op smaak met wat peper. Bestrooi de soep pas op het allerlaatste moment met de dille.
Victoriabaars met dille-vissaus
Voor 4 personen heeft u nodig: 4 mooie Victoriabaarsfilets - viskruiden - pakje Knorr vissaus met dille - 4 schijfjes citroen - 4 takjes dille of peterselie - enkele blaadjes sla of toefjes veldsla.
Verwarm de over tot 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, vet dat licht in en leg hierop de visfilets. Wrijf wat olijfolie over de filets en bestrooi ze met viskruiden. Bak de filets in 15-20 minuten gaar. Bereid de dille-vissaus volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Schik de Victoriabaarsfilets op een mooie voorverwarmde schaal, leg wat sla of veldsla rondom de filets en garneer elke filet met een schijfje citroen en een takje dille of peterselie. Lepel wat saus over de filets en geef de rest van de saus er apart bij.
Pittige aardappelpuree
Voor 4 personen gaat u als volgt te werk:
Bereid aardappelpuree zoals u gewend bent (zelfgemaakt, uit de diepvries of van een pakje). Bak een fijn gesnipperd uitje en een handje rode paprikablokje in wat olijfolie glazig en meng dit door de aardappelpuree. Klop er ook een klontje roomboter door. Breng zonodig op smaak met wat peper. Laat de puree onder de grill even bruinen.
Chocoladefondue
Voor 4 personen heeft u nodig: 2 bananen - 100 gr witte druiven - 100 gr blauwe druiven - 2 schijven ananas - 4 plakken cake - 8 coctailkersjes - 250 gram pure chocolade - 1/8 l slagroom.
Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Snijd de cake in blokjes en de ananasschijven in stukjes. Verdeel het fruit over 4 schaaltjes en de cake over 4 kleine bordjes.
In fonduepan (of vuurvaste schaal) chocolade breken. Slagroom toevoegen. Op zacht vuur chocolade al roerende smelten. Réchaud aansteken, op tafel zetten en de fonduepan erop zetten. Zet bij elk bord een schaaltje fruit en een bordje cake.
Eetwijze: Stukje fruit of cake aan fonduevork steken en in de chocoladefondue dopen.
Kruidige koffie
Voor 4 personen heeft u nodig: ca. 20 gr. gemalen koffie (snelfiltermaling) - 1½ theelepel koekkruiden - mespunt kaneelpoeder - snufje zout
In een kom koffie, koekkruiden, kaneel en zout door elkaar scheppen. Koffiemengsel overdoen in filterzakje. Met 4 dl water op de gebruikelijke wijze koffie zetten. Serveren met vloeibare honing en koffieroom.
Dep de tongfilets droog, snij de zalm in 12 stukjes en leg op de gladde kant van elke tongfilet een stukje zalm. Rol strak op en zet met een prikker vast. Laat de boter smelten in een ruime pan. Leg de tongrolletjes erin en giet er wijn of verdund citroensap bij. Dek de pan af en laat de rolletjes in ca. 7 minuten zachtjes garen op een heel laag vuur. Neem de vis uit de pan, breng op smaak met zout en peper. Laat voor de saus de druiven uitlekken, vang het sap op en breng 1 1/2 dl van het sap met de room aan de kook. Roer het maïszetmeel met een lepel water tot een glad papje. Roer dit met het bouillonpoeder, zout en peper door de saus. Blijf roeren en laat indikken. Roer de druiven vlak voor het serveren door de saus. Versier rijkelijk met peterselie. Lekker met gekookte krielaardappeltjes en peultjes of worteltjes
* LIEVER GEEN ZOUT. Zout veroorzaakt waterdruppels die microgolven aantrekken waardoor schroeiplekken ontstaan. Gebruik zout daarom pas na de bereiding.
* TUINKRUIDEN DROGEN. Droog alleen tuinkruiden in kleine hoeveelheden tussen een dubbele laag wit keukenpapier. Reken 2-4 min. op 100% (700 watt).
* PLASTIC FOLIE. Gebruik altijd speciaal magnetronfolie omdat die beter bestand is tegen hoge temperaturen en dus niet zal smelten.
* SERVIESGOED MET EEN BARST. Ook het vocht in een barst wordt verwarmd waardoor serviesgoed spontaan doormidden kan breken.
* AFSCHERMEN. Omwikkel halverwege de bereiding dunne delen van het voedsel strak met aluminiumfolie. Zo worden die delen niet te gaar.
* FOLIE NIET TEGEN DE WAND. Neem altijd kleine stukjes aluminiumfolie en zorg ervoor dat het folie de wanden niet raakt.
* BABYVOEDING. Verwijder van een potje babyvoeding altijd het deksel. Roer het vlak voor gebruik goed door. Reken voor een potje van 200 gr. ca. 1 min.
* OPWARMEN VAN PASTA. Reken voor 200 gr. 4 min. op 100% (700 watt) en roer de pasta halverwege los.
* VEILIG OPWARMEN. Het is belangrijk dat het voedsel overal even warm wordt om bacterien te doden. Verwarm dus liever wat langer op een lagere stand, bijv. 70% (500 watt) dan kort op de hoogste stand, 100% (700 watt) en schep het halverwege goed door.
* MINDER SCHERP. Knoflook wordt zachter van smaak door het gepelde teentje eerst in een ovenvast schaaltje 20-30 sec. op 100% (700 watt) te verwarmen.
* GELATINE OPLOSSEN. Knijp de in ruim koud water geweekte gelatine uit en los het in een schaaltje in 10-20 sec. op 100% (700 watt) op.
* IJS UIT DE VRIEZER. Verwarm 1/2 ltr. ijs in de verpakking 30-60 sec. op 30% (210 watt) om het schepklaar te maken.
* MEER SAP. Citrusvruchten geven meer sap wanneer ze voor het uitpersen kort (10 sec.) op 100% (700 watt) worden verwarmd. Laat ze daarna enkele min. liggen.
* KEUKENPAPIER. Alleen wit keukenpapier is geschikt voor de magnetron, van gekleurd papier geeft de verf van de decoraties af.
* BROOD UIT DE VRIEZER. Leg de sneetjes naast elkaar op een stukje wit keukenpapier en reken per sneetje 10 sec. op 100% (700 watt). Het brood droogt niet uit als de kern nog enigszins bevroren is.
* RIJPEN VAN KAAS. Wanneer Franse kaas nog niet "loopt" kan het rijpingsproces in de magnetron worden versneld. Reken voor een stukje kaas van 200 gr. 203 min. op 50% (350 watt) en laat de kaas 10 min. rusten.
* CARAMELLISEREN. Doe 50 gr. suiker en 3 eetl. water in een glazen litermaat, breng het in 45 sec. op 100% (700 watt) aan de kook, roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop in 2-3 min. op 100% (700 watt) bruin worden.
* CHOCOLADE SMELTEN. Smelt voor chocolademousse een reep chocolade (80 gr.) in 1,5-2 min. op 100% (700 watt). Breek de chocolade in stukjes en roer halverwege om.
* WELLEN. Breng vruchten in ruim water op 100% (700 watt) net tegen de kook aan en laat de vruchten afgedekt 15-30 min. staan.
* ROOSTEREN VAN NOTEN. Leg noten naast elkaar in een ondiepe ovenvaste schaal en verwarm ze onafgedekt 5 min. op 100% (700 watt). Schep de noten tussendoor enkele malen om.
* SOEPELE GROENTEBLADEREN. Maak groentebladeren, voor het vullen, zacht door ze tussen keukenpapier op 100% (700 watt) te verwarmen. Reken per blad 20-30 sec.
* MAGNETRONKRUIDEN. Speciale kruiden zorgen ervoor dat het voedsel een kleurtje krijgt. Kies 't liefst magnetronkruiden zonder zout.
* TIJD. De bereidingstijd wordt bepaald door de hoeveelheid voedsel. 1 aardappel is in 4 min. gaar, 2 aardappels in 8 min. en 10 aardappels in 40 min.
* GEHAKT ONTDOOIEN. Om te voorkomen dat gehakt bij het ontdooien gaar wordt, moet het ontdooide gehakt steeds van de rand worden weggehaald.
* MINDER VET SPEK. Spek wordt krokant door de plakjes tussen een dubbele l aag wit keukenpapier enkele min. op 100% (700 watt) te verwarmen. Het vet wordt door het papier opgenomen
Bereiding 1. Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees op hoog vuur rondom aan. 2. Snijd de ui fijn en laat deze op een matig vuur meefruiten. 3. Vermeng de tomatenpuree met de azijn en voeg dit samen met het laurierblaadje en de kruidnagels toe. 4. Giet er 2 dl warm water bij langs de rand van de pan. Voeg een verkruimelde plak ontbijtkoek toe en laat het vlees op een laag vuur met het deksel op de pan in ± 120 minuten gaar stoven. 5. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Lekker met gekookte aardappels en sperzieboontjes.
Brochettes van eend met sesamzaad, coulis van mango
Ingrediënten voor 4 personen"
1 eendenfilet van 300 g
4 eetlepels sojasaus
1 koffielepel bruine suiker
1 eetlepel olijfolie
2 koffielepels geraspte gember
1 mango, gepeld en ontpit
1 teentje look, fijngehakt
1 koffielepel koolzaadolie
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel sesamzaadjes
schil en sap van 1 limoen
cayennepeper
zout
Versiering: jonge, fijngesneden uitjes
Verwijder het laagje vet van de eendenfilet. Plaats de filet 20 minuten lang in de diepvriezer.
Snij de filet in de lengte, in fijne sneetjes. Zet opzij.
Marinade: meng in een kom de sojasaus, de suiker, de olijfolie en de gember.
Leg de sneetjes eendenfilet in de marinade en laat 15 minuten marineren op kamerteperatuur.
Coulis van mango: pureer de mango en de look met behulp van een keukenrobot, en voeg ondertussen de koolzaadolie, de rijstazijn, de schil en het sap van de limoen en de cayennepeper toe. Voeg zout toe.
Prik de gemarineerde sneetjes eendenfilet op houten brochettes.
Verwarm de grill voor.
Grill de brochettes 1 minuut aan iedere zijde. Bestrooi met het sesamzaad.
Versier de coulis met de jonge uitjes.
Verdeel de brochettes over de borden. Dien op met de coulis van mango.
Het gezond extraatje: Met slechts 152 kcal en 1 g verzadigde vetzuren per portie is dit het perfecte aperitiefhapje dat uw eetlust zal stimuleren.
Variant: U kunt de brochettes ook met kip klaarmaken.
Iedereen weet dat groenten en fruit goed zijn voor ons. Het best eten we 5 porties groenten en fruit per dag om een gezonde en evenwichtige voeding te garanderen. Groenten en fruit zijn namelijk niet alleen arm aan vetten, ze zijn ook een bron van vezels, vitaminen, mineralen, oligo-elementen en anti-oxiderende stoffen.
Hier enkele regels waarmee u rekening moet houden:
Verse groenten en fruit staan natuurlijk centraal in onze grote actie «5 maal per dag». Als voornaamste bron van vitaminen en mineralen zijn ze onmisbaar in onze dagelijkse voeding. U bewaart groenten en fruit best in de groentebak van uw koelkast, omdat ze onder invloed van licht en warmte snel vitaminen verliezen. U doet er dus goed aan regelmatig uw mandje bij te vullen.
Ook voorgesneden groenten en fruit, en gesteriliseerde of verse fruitsappen maken deel uit van onze campagne. Hun voedingswaarde is vergelijkbaar.
Diepvriesproducten en conserven zijn vooral zeer praktisch (gemakkelijk te bewaren) en helpen mee om de doelstellingen van onze actie te bereiken.
Eet 5 maal per dag groenten en fruit:
ze zitten boordevol natuurlijke vitaminen
ze verhogen de aanvoer van voedende vezels
ze voeren anti-oxiderende stoffen aan
ze verminderen gevoelig uw vetverbruik
ze voegen kleur en smaak toe aan uw gerechten
Pas deze 5 kleine tips elke dag toe:
begin elke dag met een vers stuk fruit of een glas vers fruitsap
combineer vlees of vis altijd met gestoofde groenten
denk aan warme soep in de winter en koude soep in de zomer
eet rauwkost bij één van uw maaltijden
kies bij voorkeur voor een dessert met fruit
Deze zeer handige tabel wijst u op de voornaamste voedingswaarden van groenten en fruit. Hou ze in uw keuken goed binnen handbereik.
Fruit
Belangrijkste voedingswaarden
Aardbei
Rijk aan vitamine C, goede bron van vezels en vitamine B9
Abrikoos
Rijk aan provitamine A
Ananas
Vergemakkelijkt de vertering van vlees (dankzij het bromelia-enzyme)
Appel
Goede bron van vezels, bron van anti-oxiderende middelen (flavonoïde)
Banaan
Energetisch, goede bron van vitamine B (vooral B6), vitamine E en magnesium
Blauwe bosbes
Bron van vitamine E, rijk aan anti-oxiderende middelen (flavonoïde), goede bron van vezels
Clementine
Rijk aan vitamine C
Framboos
Mager, rijk aan vezels
Kers
Energetisch, goede bron van provitamine A en vitamine C
Kiwi
Rijk aan vitamine C, vitamine E, kalium
Mango
Goede bron van vitamine B9, provitamine A en kalium
Meloen
Rijk aan provitamine A, goede bron van vitamine C
Perzik
Bron van vitamine B3, B5 en E, rijk aan provitamine A
Pruim
Rijk aan vezels, bron van kalium, ijzer en magnesium
Rozijn
Energetisch, rijk aan anti-oxiderende middelen (vooral de zwarte rozijn), bron van vitamine B
Sinaasappel
Rijk aan anti-oxiderende middelen, vitamine C
Groenten
Belangrijkste voedingswaarden
Ajuin
Rijk aan inulien , bron van selenium, rijk aan anti-oxiderende middelen
Asperge
Rijk aan vitamine B, diuretisch effect
Aubergine
Zeer mager (18 kcal/100g), goede bron van vezels (rijk aan pectine)
Bloemkool
Rijk aan vitamine C, goede bron van vitamine B2, B3 en B6
Broccoli
Rijk aan vezels, vitamine C, vitamine B9, bron van calcium
Champignon
Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vezels, rijk aan vitamine B (vooral B2, B3 en B5) en selenium
Courgette
Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vitamine B9
Erwten
Rijk aan vezels, bron van proteïnen, van vitamine B en C
Groene boon
Bron van provitamine A, van vitamine B9, van calcium en van magnesium
Knolselder
Rijk aan vezels en kalium, zeer mager (18 kcal/100g)
Komkommer
Zeer mager (10 kcal/100g), rijk aan kalium, arm aan sodium
Paprika
Rijk aan vitamine C, provitamine A, anti-oxiderende middelen
Prei
Wit : rijk aan inulien die de darmflora regelt
Schorseneer
Groen : rijk aan provitamine A, bron van vitamine C. Urineafdrijvend
Sla
Rijk aan inulien die de darmflora regelt, rijk aan vezels, bron van vitamine E en van mangaan
Spinazie
Zeer mager (13 kcal/100g) en gemakkelijk verteerbaar dankzij haar hoog watergehalte
Tomaat
Zeer mager (18 kcal/100g), rijk aan provitamine A, vitamine B9 en vitamine E, goede bron van vezels
Wortelen
Zeer mager (15 kcal/100g), rijk aan provitamine A en aan lycofeen (anti-oxiderend) Rijk aan provitamine A, goede bron van vezels