Iedereen weet dat groenten en fruit goed zijn voor ons. Het best eten we 5 porties groenten en fruit per dag om een gezonde en evenwichtige voeding te garanderen. Groenten en fruit zijn namelijk niet alleen arm aan vetten, ze zijn ook een bron van vezels, vitaminen, mineralen, oligo-elementen en anti-oxiderende stoffen.
Hier enkele regels waarmee u rekening moet houden:
- Verse groenten en fruit staan natuurlijk centraal in onze grote actie «5 maal per dag». Als voornaamste bron van vitaminen en mineralen zijn ze onmisbaar in onze dagelijkse voeding. U bewaart groenten en fruit best in de groentebak van uw koelkast, omdat ze onder invloed van licht en warmte snel vitaminen verliezen. U doet er dus goed aan regelmatig uw mandje bij te vullen.
- Ook voorgesneden groenten en fruit, en gesteriliseerde of verse fruitsappen
maken deel uit van onze campagne. Hun voedingswaarde is vergelijkbaar.
- Diepvriesproducten en conserven zijn vooral zeer praktisch (gemakkelijk te bewaren) en helpen mee om de doelstellingen van onze actie te bereiken.
|
Eet 5 maal per dag groenten en fruit:
- ze zitten boordevol
natuurlijke vitaminen
- ze verhogen de aanvoer
van voedende vezels
- ze voeren anti-oxiderende
stoffen aan
- ze verminderen gevoelig
uw vetverbruik
- ze voegen kleur en smaak
toe aan uw gerechten |
Pas deze 5 kleine tips elke dag toe:
- begin elke dag met een vers stuk fruit of een glas vers fruitsap
- combineer vlees of vis altijd
met gestoofde groenten
- denk aan warme soep in de winter en koude soep in de zomer
- eet rauwkost bij één van
uw maaltijden
- kies bij voorkeur voor een
dessert met fruit |
|
Deze zeer handige tabel wijst u op de voornaamste voedingswaarden van groenten en fruit. Hou ze in uw keuken goed binnen handbereik.
Fruit |
Belangrijkste voedingswaarden |
Aardbei
|
Rijk aan vitamine C, goede bron van vezels en vitamine B9
|
Abrikoos |
Rijk aan provitamine A |
Ananas |
Vergemakkelijkt de vertering van vlees (dankzij het bromelia-enzyme) |
Appel |
Goede bron van vezels, bron van anti-oxiderende middelen (flavonoïde) |
Banaan |
Energetisch, goede bron van vitamine B (vooral B6), vitamine E en magnesium |
Blauwe bosbes |
Bron van vitamine E, rijk aan anti-oxiderende middelen (flavonoïde), goede bron van vezels |
Clementine |
Rijk aan vitamine C |
Framboos |
Mager, rijk aan vezels |
Kers |
Energetisch, goede bron van provitamine A en vitamine C |
Kiwi |
Rijk aan vitamine C, vitamine E, kalium |
Mango |
Goede bron van vitamine B9, provitamine A en kalium |
Meloen |
Rijk aan provitamine A, goede bron van vitamine C |
Perzik |
Bron van vitamine B3, B5 en E, rijk aan provitamine A |
Pruim |
Rijk aan vezels, bron van kalium, ijzer en magnesium |
Rozijn |
Energetisch, rijk aan anti-oxiderende middelen (vooral de zwarte rozijn), bron van vitamine B |
Sinaasappel |
Rijk aan anti-oxiderende middelen, vitamine C | |
Groenten |
Belangrijkste voedingswaarden |
Ajuin
|
Rijk aan inulien , bron van selenium, rijk aan anti-oxiderende middelen
|
Asperge |
Rijk aan vitamine B, diuretisch effect |
Aubergine |
Zeer mager (18 kcal/100g), goede bron van vezels (rijk aan pectine) |
Bloemkool |
Rijk aan vitamine C, goede bron van vitamine B2, B3 en B6 |
Broccoli |
Rijk aan vezels, vitamine C, vitamine B9, bron van calcium |
Champignon |
Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vezels, rijk aan vitamine B (vooral B2, B3 en B5) en selenium |
Courgette |
Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vitamine B9 |
Erwten |
Rijk aan vezels, bron van proteïnen, van vitamine B en C |
Groene boon |
Bron van provitamine A, van vitamine B9, van calcium en van magnesium |
Knolselder |
Rijk aan vezels en kalium, zeer mager (18 kcal/100g) |
Komkommer |
Zeer mager (10 kcal/100g), rijk aan kalium, arm aan sodium |
Paprika |
Rijk aan vitamine C, provitamine A, anti-oxiderende middelen |
Prei |
Wit : rijk aan inulien die de darmflora regelt |
Schorseneer |
Groen : rijk aan provitamine A, bron van vitamine C. Urineafdrijvend |
Sla |
Rijk aan inulien die de darmflora regelt, rijk aan vezels, bron van vitamine E en van mangaan |
Spinazie |
Zeer mager (13 kcal/100g) en gemakkelijk verteerbaar dankzij haar hoog watergehalte |
Tomaat |
Zeer mager (18 kcal/100g), rijk aan provitamine A, vitamine B9 en vitamine E, goede bron van vezels |
Wortelen |
Zeer mager (15 kcal/100g), rijk aan provitamine A en aan lycofeen (anti-oxiderend) Rijk aan provitamine A, goede bron van vezels | | |