'Samen armoede uitsluiten'
BRUSSEL (Kerknet) - Op 17 oktober - de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede - kondigde premier Guy Verhofstadt de welvaartsaanpassingen en verhoging van een aantal sociale uitkeringen aan. Het leefloon bijvoorbeeld wordt vanaf 1 april 2007 met 2 procent verhoogd en opnieuw met 2 procent vanaf januari 2008, zo belooft de premier in zijn beleidsverklaring. Bovendien wordt er ook een mechanisme uitgewerkt om het leefloon aan te passen aan de welvaart en dit vanaf 2009. "Eindelijk, denken we dan. Eindelijk wordt een stap gezet om kansengroepen gelijke tred te laten houden met de welvaart van onze samenleving. Al sinds 2001 beloofde de regering om het leefloon op te trekken met 10 procent en te zorgen voor welvaartsaanpassingen", zegt Welzijnszorg, in een reactie op de beleidsverklaring van premier Verhofstadt.
Te veel om te sterven, te weinig om te leven "Maar het volstaat niet. Het leefloon bedraagt 644 euro per maand voor een alleenstaande. Meestal is dit amper voldoende de huishuur of hypotheek en energiekosten te betalen. 'Te veel om te sterven maar te weinig om (menswaardig!) te leven', durven armen wel eens te stellen. En terecht, het leefloon is eerder een overleef-loon dat mensen niet in staat stelt om hun situatie te veranderen", aldus Welzijnszorg. "Zelfs met de voorziene verhogingen en welvaartsaanpassingen blijft dit leefloon ver onder de Europese armoederisicodrempel. Die norm, een ijkpunt om inkomensarmoede te meten, stelt dat wie als alleenstaande moet rond komen met minder dan 777 euro een verhoogd risico op armoede heeft. Als onze regering toch zo hoog oploopt met het 'Europese project', laat dan het behalen van de Europese normen inzake armoedebestrijding een absolute prioriteit worden. Dát zou het bewijs zijn dat armoede bestrijden een echt e prioriteit is voor beleidsmakers."
Armoede bannen Welzijnszorg wil dat de beleidsaandacht die er nu voor armoede is, leidt tot een fundamentele keuze om armoede uit onze samenleving te bannen. "We vragen daarom een doelgericht beleid dat een aantal prioritaire keuzes maakt. Het wordt trouwens hoog tijd, want armoedewerkingen, hulpverleners en armenverenigingen signaleren dat armoede toeneemt. Ook het stijgende aantal 'afnemers' van voedselpakketten is een alarmerende indicator. Het komt er voor Welzijnszorg niet alleen op neer een vangnet te hebben, maar men moet er ook voor zorgen dat zo weinig mogelijk mensen in dat vangnet (moeten) vallen. Onze samenleving lijkt jaarlijks duizenden mensen af te schrijven. Daarom voeren we dit najaar de campagne 'Samen armoede uitsluiten'." Meer info: www.welzijnszorg.be. |