Inhoud blog
  • November, Lekker uitwaaien op het strand.
  • Verhaaltjes.
  • strandwandeling.
  • strao als E. kaart
  • Fietsen, de natuur om de hoek.
  • Mosselen en Zeeland
  • de Meeuweduinen
  • Willemien het knien.
  • Streekproducten.
  • Het appartement.
  • Fur die Deutse Gaste!
  • de sneeuwklokjes bloeien
  • De vuurtoren van Westerschouwen
  • Een schip is zo zeewaardig als zijn schipper. Een verhaal uit een oude
  • De Viertorenwachter, zeeuws voor vuurtorenwachter.
  • verantwoording naam
  • Locatie
  • uit de pers, berichten over toerisme
  • Zweefvliegen, Meevliegen??
  • Kastelen.
    Foto
    Dank u wel voor uw bezoek!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Een bolus bij de koffie. Zeeuwse lekkernij.
    (Un bolus bie de koffie,dat is zo gek nog nie) 
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Uit de oude doos.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het deksel gaat weer op de doos!
    Mijn favorieten
  • Uitjes in Zeeland
  • Vakantie links.
  • Fietsnieuws Belgie
  • Fietsnieuws Nederland.
  • het actuele weer op uw vakantieplaats
  • reis verzekering on-line afsluiten
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Torenhoeve appartement.Een vakantiehuisje aan zee.
    Duinkonijn
    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slot Witte van Haamstede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Graaf Floris IV

    Haamstede Omstreeks 1200 stierven de eerste bezitters van Haamstede, het geslacht van Haamstede uit. Het kasteel of wat er toen ook voor een gebouw stond, kwam daardoor in handen van de Hollandse graaf Floris IV. Graaf Floris IV maakte met de Heren van Zierikzee in 1229 een afspraak. De heren kwamen overeen dat ze hun Zierikzeese bezittingen op Duiveland zouden omruilen tegen een aantal bezittingen van de graaf op Schouwen, waaronder een burcht van Haamstede. Hoe of deze burcht er uit gezien heeft is niet bekend, misschien was het maar een houten woontoren.

    Op de plaats van het huidige Slot Haamstede stond vroeger een ouder kasteeltje.   

    Heren van Zierikzee

    Vanaf het moment van de goederenruil splitste het geslacht van de heren van Zierikzee zich in twee takken; de ene tak noemde zich Van Renesse, de andere Van Haamstede.

    Witte van Haamstede

    Omstreeks 1300 overleed de laatste Van Haamstede zonder nageslacht na te laten. En zo kon de graaf van Holland, Jan I, zijn broer Witte van Holland met de heerlijkheid Haamstede belenen. Deze bezitting werd nog eens uitgebreid met de goederen, die in het bezit waren van Jan van Renesse, want Jan I had die goederen in 1297 verbeurd verklaard. In de jaren hierna kreeg Witte, die zich nu Van Haamstede noemde, de kans zijn bezit nog verder uit te breiden, waardoor hij dus meer aanzien kreeg.
    In een akte uit 1313 is sprake van een steenhuis.
    Witte van Haamstede liet de houten donjon verstenen. Het geslacht van Haamstede kwam echter in financiële moeilijkheden en raakte rond het midden van de 15e zijn bezit en het kasteel voorgoed kwijt. 

    Deze stenen donjon vormt nog steeds het oudste deel van het huidige kasteel. De twee huidige torens, die uit veel later tijd dateren, zijn daar tegenaan gebouwd.
    Witte van Haamstede was kennelijk een kundig veldheer, want hij heeft in de strijd van Holland tegen Vlaanderen steeds een belangrijke rol gespeeld. In 1321 werd hij opgevolgd door zijn zoon Floris. Omdat het geslacht een rol speelde in de Hoekse en Kabeljauwse twisten kregen ze nog al eens moeilijkheden met hun bezit, dat hen van tijd werd afgenomen.

    Uitbreiding in de 15e eeuw

    Omstreeks het midden van vijftiende eeuw raakte het geslacht van Haamstede haar bezit definitief kwijt. Het kasteel kwam aan Lodewijk van Gruuthuse, die heer van Brugge was. Hij was getrouwd met Margareta, een dochter van Hendrik IV van Borsele. Dit echtpaar heeft Haamstede behoorlijk uitgebreid, want Lodewijk kwam uit een geslacht dat gewend was aan luxe.

    Brand in het kasteel


    In 1525 brak het noodlot echter toe. Het verhaal gaat dat de Heer van Haamstede ter ere van de overwinning van Karel V op de Koning van Spanje een groot feest had georganiseerd. Om zijn feest tot ver in de omtrek zichtbaar te maken, wilde hij zijn huis laten baden in het licht. Daarop gaf hij de opdracht om talrijke tonnen, gevuld met teer in brand te steken. Het bleef echter niet bij de tonnen, algauw stond heel het slot in lichterlaaie. De kasteelheer trachtte in allerijl zijn bezittingen uit de vuurzee te redden en vluchtte vervolgens met zijn paard en rijkdom weg. Maar het dier was zo verschrikt door de steeds dichterbijkomende vlammen dat het zijn bereider afwierp en met bezittingen en al recht in zee liep en verdronk. Nog steeds zou de geest van het paard ronddwalen in de buurt van het slot. Men vertelt zelfs dat, wanneer men goed luistert, het geklingel van de juwelen en rijkdommen die op het paard waren gezadeld, te horen zijn.

    Het kasteel werd een ruïne. Het kasteelterrein met de ruïne veranderde na de verwoesting veelvuldig van eigenaar. In 1609 kwam het complex in handen van Jacob van Eijnde, omdat hij trouwde met Clara van Raephorst, die de ruïne van haar moeder had gekregen. Het echtpaar begon aan een restauratie van Haamstede. Toen ontstonden de beide torens, die nu aan weerszijden van de oude donjon staan. Een van de torens fungeerde als traptoren, die de verbinding tussen de verschillende verdiepingen tot stand bracht.

    17e en 18e eeuw: uitbreidingen

    Het duurde meer dan tachtig jaar eer het gebouw, toen in handen van Jacob van Eijnde en Clara Raephorst weer werd heropgebouwd. Tijdens deze restauratie werd de donjon geflankeerd door twee torens, waarbij de kleinste dienst deed als traptoren. In de loop van de eeuw werd het complex nog verschillende malen uitgebreid. 

    19e eeuw:Restauratie

    Verbouwingen

    Ook volgende eigenaren hebben zich kosten noch moeite getroost om het kasteelcomplex verder uit te bouwen en te verfraaien. Tegen 1700 kwam Haamstede in het bezit van de familie Mogge, die het kasteel tot het midden van de negentiende eeuw in bezit hield. Het kasteel Haamstede werd toen verkocht aan enkele notabelen uit Zierikzee, tot ten slotte één van hen uiteindelijk eigenaar werd van kasteel Haamstede. Dat was Cornelis van der Leck de Clerq, die notaris was in Zierikzee. Hij werd de nieuwe ambachtsheer van Haamstede, die in 1886 werd opgevolgd door zijn zoon. Deze laatste liet Haamstede uitvoerig restaureren, waarbij het kasteel van een pleisterlaag werd voorzien. De laatste telgen uit dit geslacht brachten Haamstede in een vennootschap in, die het kasteel met bijbehoren exploiteerde.

    Restauratie kasteel Haamstede

    In de zestiger en zeventiger jaren(1973) van de vorige eeuw werd het kasteel voor de zoveelste maal ingrijpend gerestaureerd, dit maal met medewerking en steun van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In 1981 werd het kasteel Haamstede met de directe omgeving gekocht door de Vereniging Natuurmonumenten. Daarmee bleef kasteel Haamstede voor de toekomst bewaard.
    De familie van der Lek de Clercq die het kasteel aan Natuurmonumenten verkocht had in 2004 nog het recht over het gebruik van het kasteel en het bos.

    Ligging en opening

    Kasteel Haamstede ligt in het centrum van Haamstede, juist ten westen van de kerk en is van alle zijden te bezichtigen. Het kasteel wordt nog steeds particulier bewoond. Het kasteel is daarom niet dagelijks door het publiek te bezichtigen

    Het Kasteel  is gelegen op een vrij klein kasteeleiland (motte) dat volledig omgeven is door een hoge bakstenen muur. In de oude muur zijn, onder anderen aan de brug, nog de vlieggaten met achterliggende broedruimten voor de duiven te vinden. Deze vlieggaten zijn zeldzaam op de gemeente Schouwen-Duiveland. Een bakstenen brug met monumentale poort verleent de toegang tot het domein. Op het eiland staan nog steeds, tussen de mispels en leilinden, de ruïnes van de kelders en bakovens van het middeleeuwse slot. Aan de noordzijde van het plein staat het koetshuis.

    Het kasteel zelf bestaat uit de middeleeuwse donjon  (13e eeuw). De woontoren heeft een zeer hoog onderhuis met daarboven nog twee bouwlagen. Het centrale woongedeelte wordt ingesloten door twee torens waarvan de kleinste een traptoren is. De onderstukken van beide torens zijn eveneens van middeleeuwse oorsprong. De torens zelf dateren uit de 17e eeuw. Aan de grootste toren grenst een andere groot volume met gekanteelde dakrand. Ook naast de linker toren ligt een bouwmassa. Onder andere deze specifieke architectuur en compositie van de verschillende bouwvolumes geven aan het complex een cultuurhistorische waarde.

    Het park

    Naast het kasteel ligt het enige loofbos van Schouwen-Duiveland, dat ook tot het kasteel behoort. Het park maakt samen met de Zeepeduinen deel uit van het natuurgebied Slot Haamstede.

    Het slotbos heeft een typische 19e eeuwse onregelmatige geometrische aanleg. Diverse lanen leiden de bezoekers door het prachtige bos, langsheen de rododendrons, sneeuwklokjes, hyacinten, narcissen en speenkruid. Ruim dertig vogelsoorten hebben vinden er in de lente een broedplaats. Op het domein zijn ook nog twee kleine bunkers uit WOII te vinden. In deze bunkers overwinteren honderden vleermuizen.

    Het park heeft door zijn ouderdom en onregelmatige geometrische aanleg een zekere cultuurhistorische waarde. De uitzonderlijke fauna en flora geeft aan het domein tevens een grote natuurwaarde.

    Van tijd tot tijd worden er echter excursies naar het kasteel georganiseerd, waarbij kasteel Haamstede en de omgeving bezichtigd kunnen worden.


     Bronnen



     

     

     

     

    02-03-2008 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    01-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantie in Zeeland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toeristen lijken weer in Zeeland vakantie te willen vieren. Voor het eerst sinds jaren is er een kentering te zien in het aantal overnachtingen. Zo staat te lezen in de Provinciale Zeeuwse Courant van zaterdag 30 juni 2007. En er komen steeds meer mensen uit Belgie zo lees ik in deze zelfde krant.  

    Dit blijkt uit cijfers van 2006 en de verwachting voor het lopende seizoen.
    Een Aantrekkende economie en goed weer in de vakantieperiodes spelen daarin een rol aldus het kenniscentrum toerisme en recreatie.
    Een andere reden is dat mensen vaker een korte vakantie boeken en het e.v minder mooie weer voor lief nemen.
    De provincie Zeeland staat op de zesde plaats op de binnenlandse vakantiemarkt. Men komt hier hoofdzakelijk om te wandelen en te fietsen. Pas op de derde plaats staat het strandbezoek.  

    Wat merk ik daarvan in de praktijk. 

    Ja,- het aantal overnachtingen c.q. boekingen stijgt.
    Ik kan echter nog niet aangeven waardoor dit komt.
    2 jaar door derden laten verhuren. Nu ik het sinds 1 januari 2007 zelf doe merk ik een lichte stijging. 

    Mogelijke oorzaken: 
    adverteren in tijdschrift en op internet. 
    persoonlijke ontvangst en service
    klantvriendelijk.
    compleet appartement mooie omgeving.

    Als dit zo is dan zou er volgend jaar nog mond op mond reclame bij kunnen komen. (als iedereen dit nu eens tegen zijn vrienden en kennissen verder vertelt, dan komen we al weer een heel eind).

    Veel mensen brengen hun eigen fietsen mee, anderen huren een fiets. Er wordt inderdaad veel gefietst, zelfs tot over Noord-Beveland. Het is dan ook een mooie route. Stormvloedkering heen en over de Zeelandbrug terug. Ik doe het u nog niet na. 








     


    01-07-2007 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Vroongronden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rijdend met de fiets vanaf het appartement "Duinkonijn" kunt u bij de nieuwe appartementen die op de plaats van het oude gemeentehuis gebouwd zijn linksaf slaan. U rijd nu op de Vroonweg. De oude weg naar Renesse. U zult merken dat deze weg en het fietspad na een eindje gefietst te hebben geheel verdwenen zijn. U passeert een wildrooster en de vrije natuur ligt voor u. Alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Via deze mooie route kunt u naar het volgende dorp, Renesse fietsen.

    De Vroongronden, een karakterestiekgebied bestaande uit een samenstel van stranden,kalkrijke oude duinen,klifduinen,stuifduinen,duingraslanden houtwallen, droge en natte valeien,bos, grasland en vroongronden.
    2291 ha   groot

    Vroongrond =oorspronkelijk heilige land,soms openbaar land. Ook "oude" duingronden zijn van oorsprong vrije grond, grond waarvoor geen (dijk)geschot betaald behoefde te worden.

    Dit oude zandverstuivingslandschap uit de middeleeuwen is door de eeuwenlange begrazing afgevlakt en verschraald. Een halfopen duinlandschap wordt nu door de runderen in stand gehouden.

    Het nabijgelegen gebied "de Maire" onderscheid zich van de andere herstelprojecten doordat hier ook een overschot aan regenwater van elders in de valeien mag infiltreren. Daarmee een bijdrage leverend tegen de verdroging.
    "de Maire"bij de campings "Duinhoeve"en "Ginsterveld" 

    Deze 2 gebieden bezoeken in een fietstocht is mogelijk. Vanaf de vuurtoren neemt u de afslag naar de Maire en via de Jonge Jan Boeyesweg komt u weer uit op de Vroonweg.

    15-06-2007 om 18:16 geschreven door duinkonijn


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Vroonplas in Renesse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier mag met vergunning gevist worden.

    15-06-2007 om 18:00 geschreven door duinkonijn


    25-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst, kijken en beleven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Houd u van kunst? Kunst kijken, kopen, kunstenaars ontmoeten en praten over hun werk het kan allemaal in de Schouwse Westhoek.

    Iedere laatste zondag van de maand 12.00-17.00 uur  nodigen galerieen, ateliers en beeldentuinen van profesionele kunstenaars u uit.Zie ook www.rondje-kunst.nl 

    De 12 deelneemers van Rondje Kunst in Burgh-Haamstede informeren u graag over de achtergrond van hun werk en werkwijze. 
    Met mooi weer is Rondje Kunst goed met de fiets te doen. De routekaart brengt u langs alle locatie,s en onderweg kunt u bij uitstekende restaurants iets eten of drinken. Lekker in de buitenlucht, geniet u nog meer van al het schoons wat de Schouwse Westhoek u zoal te bieden heeft. 

    Op loopafstand van het appartement"duinkonijn"vindt u de beelden en iconen van Marian van Puyvelde, Torenweg 46 in Nieuw-Haamstede. Ook het Atelier/galerie van Cees van Oostmalle, schilderijen van de Zeeuwse kust. is vlakbij, u vindt het aan de ligusterlaan 6. 

    Ook in het appartement "Duinkonijn" vindt u verschillende kunstwerken van Zeeuwse kunstenaars. o.a Jac Benschop (broer van Nel) en van Hans de Brouwer, natuurschilder. Logeren tussen kunst.  


    Elke derde zondag van de maand van 13.00-17.00uur 
    De blik op kunst route. in Renesse
    Deelnemers: Blikmuseum "de Blikvanger"  Atelier "Uit de kunst" beschilderde oesterschelpen en tot sieraad verwerkt. Stoofweg 5 Renesse.
    Verschillende kunstenaars waaronder Conny Vink keramiste,en diverse kunstschilders, en glasgraveerster laten hun werk zien in het "Opstapje" aan de achterzijde van het dorpshuis in Renesse.

    Bij alle deelnemers krijgt u een stempel op een kaart. Tegen inlevering van deze kaart ontangt u in het eveneens deelnemende "Motel De Zeuwse Sromen"  Jan v Renesseweg , een kop koffie voor de halve prijs.  Folders zijn verkrijgbaar op de diverse locaties en bij de VVV. 


    Juni 2008

    De Kunstschouw, al vele jaren een begrip op Schouwen-Duiveland

    Kunstschouw Westerschouwen
    14 tot en met 22 juni 2008
    Westelijk Schouwen-Duiveland, Zeeland
    circa 40 lokaties - Gratis toegankelijk

    Tijdens de derde week van juni staat de westhoek van Schouwen traditioneel in het teken van de Kunstschouw: de grootste manifestatie op het gebied van beeldende kunst in Zeeland. Ieder jaar opnieuw bezoeken duizenden kunstliefhebbers de tientallen lokaties waar beeldende kunst tentoongesteld wordt. De meer dan 100 deelnemende kunstenaars, afkomstig uit diverse disciplines, zijn veelal zelf aanwezig. Zij komen overal vandaan. zie verder www.kunstschouw.nl  waarvan ook dit stukje tekst. Met dank. 
    Verschillende foto,s van een eerder gehouden kunstschouw op de locatie "Torenhoeve" vindt u naast de artikelen.






      

     



    25-05-2007 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    11-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het appartement is klaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is allemaal wel heel mooi geworden. Een vakantiewoning om te genieten. Sfeer in huis.De natuur rondom, het strand dichtbij.
    In de directe omgeving, zweefvliegen, wandelen, fietsen, paardrijden. Kortom alles aanwezig om het verblijf zo prettig mogelijk te maken. 2 slaapkamers w.v een met stapelbed en op de andere staat het 2 pers bed met aparte matrassen. 1 pers dekbedden zijn aanwezig. 

    Eingelijk is het nooit klaar. Er zullen steeds wensen blijven en e.v verbeteringen aangebracht worden. Zo staat een zonnescherm nog op mijn verlanglijstje.  
     

    11-03-2007 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    10-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuw Keuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De inrichting is voltooid. U neemt hier een kijkje in de toaal vernieuwde keuken. Een keuken met combimagnetron, koelkast, afzuigkap, keramische kookplaat en afwasmachine.
    Ook de badkamer, geheel nieuw heeft hetzelfde tegelpatroon als in de keuken.

    Wist u dat de spar supermarkt op z,n 500meter afstand wijn verkoopt met op het etiket de vuurtoren van Haamstede.

    10-03-2007 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    26-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duinkonijn zelfstandig
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na enige tijd in de grote tuin te hebben rondgesprongen is het nu tijd om zelfstandig het grote duingebied te betreden. 
    Voordeel betere service, direct en persoonlijk contact, meer flexibiliteit.

    Duinkonijn is zelfstandig. direct te boeken via 0111 461578 of 0640366399
    of kijk op www.duinkonijn.aandezeeuwsekust.nl

    Dit is een plaatje van vorig jaar. De ingang van het appartementencomplex."de Torenhoeve" waar het appartement "duinkonijn" te vinden is in nr 28. 
    Torenweg 38/28,  4328 KB  Nieuw-Haamstede 

    26-12-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    24-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfstweekje 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is te zien hoe het hoog water zorgt voor de afkalving van het duin. De eerste najaarsstorm laat dit resultaat zien aan de schouwse kust. Aan de ene kant komt er wat bij elders gaat er wat af. Het zelfde gebeurt met de zandbanken voor de kust ook die wandelen.  

    24-11-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    21-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.duindoorn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21-10-2006 om 20:14 geschreven door duinkonijn


    18-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een beetje beroemd.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Opgroeien aan de voet van de vuurtoren. Naar school fietsen. Haamstede 5 km.  Later naar Zierikzee. 20 km.
    Op school kreeg ik eens de opdracht een verhaal te schrijven over een actueel onderwerp. De voorloper van de latere scriptie. Ik heb een heel boek gemaakt met als onderwerp "Kustverlichting in Nederland" Natuurlijk kies je als kind een onderwerp dicht bij huis. Lekker makkelijk. Ik schreef alle vuurtorens in Nederland aan om gegevens en foto,s van de diverse torens.Dat alles ging met tekst in een plakboek. De beoordeling op school van het boek was prima en het boek kreeg thuis een plaatsje in de boekenkast. 

    Totdat mijn vader bezoek krijgt van de schrijver Romke v/d Veen. Deze schrijver gaat een boek schrijven over de kustverlichting in Nederland. Waarop mijn vader niet zonder trots mijn plakboek te voorschijn haalt. De schrijver wil er graag gebruik van maken en zo gebeurt het dat ook over mijn persoontje geschreven wordt en mijn tekst en afbeeldingen gebruikt worden in het boek. Het boek is inmiddels uitverkocht maar met een beetje geluk vind u er nog een in een antiqueraat.  
    "Vuurtorens over vierboeten lichtwachters en markante bouwwerken." 

    De teks over Haamstede begint op blz 119. 
    "Een vuurtoren met de lichtwachterswoning aan de voet is als een klein dorpje. daar wonen de mensen, de wachters, met hun gezinnen, sterk op elkaar aangewezen, lief en leed met elkaar delend. In de winter door sneeuwval geisoleerd, in de zomer omgeven door nieuwsgierige toeristen. Daar ook groeien kinderen op, ver van school en ver van de winkels; kinderen op wie vuurtorens een onuitwisbare indruk maken, meer dan op enig ander kind. Zij raken vertrouwd met de natuur, het strand en de zee, met de schepen in de verte en de mensen daaop". tot zover de tekst van Romke. 
    Een van die kinderen ben ik.


    Flessenpost. Romke schrijft daarover:
    "Eens liep de 15jarige M langs het strand, speurend naar allerlei aangespoelde zaken. En waarvan iedereen droomt, gebeurde haar: ze vond bij "Verklikker"  (een lichtopstand als geleidelicht in de duinen" strand een fles met een briefje erin, met naam en adres. Daarna ontwikkelde zich een langdurige correspondentie tussen een Nederlandse vuurtorenwachtersdochter en een voor haar onbekende Amerikaan".  "Na 13 jaar werd een persoonlijke ontmoeting mogelijk"

    Nog altijd schrijf ik met mijn "bottelfriend".

    Naar aanleiding van dit laatste stukje uit het boek werd er weer een verhaal in het damesblad "Margriet"gepubliceerd. Het zelfde verhaal verschijnt ook in het boek "Een droevige morgen brengt vaak een mooie dag".van de schrijver Dick Walda en fotograaf Mattheus Engel. Bosch&keunig nv. isbn 90 246 4437 2 . 
    Toch wel bijzonder zo,n vuurtorenkind.

    Ik herinner mij nog een voorval wat toch wel typisch voor lichtwachterskinderen moet zijn. 
    Het is donker en er staat een harde wind.4 a 5 Bf. Beneden in de woonkamer horen we hoe er boven op de vuurtoren een lichtkogel wordt afgestoken. Een witte, als antwoord op een rode die afgestoken wordt op zee. Schip in nood. Mijn broertje en ik willen dolgraag naar boven, naar het wachthuis bovenop de vuurtoren om alles van dichtbij mee te maken. Helaas het mag niet van vader. 
    Dan naar het strand, mischien is daar wat te zien. 
    Op het strand aangekomen zien we 4 mannen uit het water komen die proberen een moterbootje op het droge te trekken. Zelf zijn ze helemaal door en door nat. Ook zij hadden de rode lichtkogel gezien en probeerden hulp te gaan bieden aan het in nood geraakte zeilschip, wat aan de grond zat richting verklikkerstrand. Bij deze actie kwamen ze zelf echter in moeilijkheden en werden op het strand gezet door de branding. Behalve met een nat pak kwamen ze met de schrik vrij.Thuis keken ze wel vreemd op toen wij met 4 kletsnatte mannen thuis kwamen. Iedereen ging onder een lekker warme douche en er werd wat droge kleding van mijn vader te leen meegegeven. Een taxi bracht de mannen weer bij hun auto op de Flipjeshaven in Kamperland. 
    Aan het zeiljacht werd assistentie verleend door de reddingsboot. 



        


     
      

    18-10-2006 om 22:17 geschreven door duinkonijn


    11-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.doucheruimte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Foto van de doucheruimte. let op het verbindend aspect: de zwarte lijn en de gebruikte tegels aan de muur.De zwarte tegels op de vloer.    

    11-10-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wastafelmeubel met spiegel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen foto van de vernieuwde badruimte

    11-10-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vernieuwde toilet.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De toilet-douche ruimte werd geheel betegeld en voorzien van nieuw sanitair. 
    Herrinnert u zich nog de nieuwe keuken? In deze natte ruimte is gewerkt met dezelfde kleuren. Zwart marmeren tegels op de vloer, de marmeren tegels aan de wand en het verbindend aspect, het smalle zwarte tegel lijntje.De assesoires zijn van rvs.Er is voldoende bergruimte binnein de spiegelkast en er is ook gedacht aan de elctrische ventilatie. Een toiletbril in zw marmeren kleuren maken het geheel af met als finisching touch de scheer/make-up spiegel die gedraaid kan worden voor een groter beeld. 

    11-10-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De z.g. kinderkamer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook de kinderkamer werd volledig gerenoveerd. In nautische sfeer.
    Ook hier weer de laminaatvloer,de kleuren.Alle ramen aan de achterzijde werden voorzien van ventilatie-roosters zodat de natte ramen door condens tot het verleden behoren.  (meerdere opnamen volgen nog).

    11-10-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De slaapkamer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Natuurlijk kan er ook geslapen worden. Het zeil op de vloer werd vervangen door laminaat.Er werd geschilderd, andere verlichtig, een nieuw bed, matrassen en dekbedden.
    Alle hoezen voor het dekbed zijn 1 pers,


    De linoleumsnede die u op de foto ziet is van een onbekende maker. Voorstellende mannen en paarden.

    11-10-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    10-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat vooraf ging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn eerste herinnering aan de Torenhoeve gaar terug naar mijn jeugd. Het terrein waar wij als buurkinderen speelden. Er kwam een nieuwe eigenaar, een zwembad voor de gasten. Niet voor de buurkinderen. s,avonds was er echter geen toezicht op het terrein dus konden wij naar hartelust zwemmen. Het zwembad was voor ons aantrekkelijker dan de zee. Een zwembad kenden we toen nog niet. 

    Er kwam ook een tennisbaan(gravel) Het was mijn vader die in zijn vrije uren het onderhoud aan de tennisbaan deed. Hij rolde de baan met een grote tol, een soort wals. Daarna kon er weer gespeeld worden. De baan werd ook verhuurd. De eerste z.g tweede woningen werden gebouwd en het waren die mensen die de baan huurden voor een partijtje tennis. 

    Mijn opa metselt in dienst van bouwbedrijf L.Tieleman de buitenmuren van het nieuwe hotel gedeelte. Het bouwbedrijf wat later ook de appartementen zal zetten. Na zijn pensionering houdt Dhr Tieleman zich bezig met de schilderkunst.(autodidact) Er hangen nu verschillende werken van zijn hand (aquarel) in mijn appartement.

    Mijn eerste vakantiebaantje is op deTorenhoeve. Onder leiding van Mw Kik leer ik de kamers schoon te maken. Dat we dicht bij het strand zitten is te zien aan het zand wat op de bruin gebeitste houten vloer ligt.
    In de avonduren kom ik nog een paar uur terug voor de afwas. De keuken en de eetzaal zitten in een apart gebouw, los van het hotel. Bij de ingang aan de Wilgenweg waar nu de zalen zijn.

    De Torenhoeve is in 2002 volledig gerenoveert. De oude sfeer is zeker rondom de bar, het zitje bij de open haard en het restaurant gedeelte "voor" weer helmaal terug. Het overige is aangepast aan de eisen van deze tijd.  

    Op 1 september 1977 wordt het appartement aangekocht. 
    De eerste eigenaar is een man die het leuk vindt een appartement te bezitten waar hij regelmatig naar toe kan. Een wandeling maakt over het strand en daarna een lekker kopje koffie of een dinner in het restaurant op het zelfde terrein.
    Over de inrichting maakt hij zich niet zo druk en zo gebeurt het dat het ingericht wordt met meubels die anderen of hij zelf niet meer in eigen huis wil hebben. 
    De keuken bestaat uit een bruine Bruynzeelkeuken, 5 kastjes en verder zonder luxe. Er wordt electrisch gekookt.
    Het toilet en de doucheruimte is half met beige tegels betegeld.    
      
    In 2004 word ik de nieuwe eigenaar.
    De omgeving is UNIEK, Het plekje FANTASTISCH.
    Het appartement gedateerd, zoals dat met een mooi woord heet.

    Ik volg een curcus binnenhuisarchitektuur bij "de Woonwijzer" in Nieuwdorp. Een leuke curcus waar ik veel van opsteek en wat ik toe kan passen in mijn eigen appartement.
    Er volgt een jaar van verbouwen. winkelen, beslissingen nemen, zoeken, en tussendoor gasten ontvangen. 

       

    10-10-2006 om 00:00 geschreven door duinkonijn


    09-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Meidoorn in bloei aan de achterzijde van het appartement.
    Het uitzicht van beide slaapkamers.Er is een slaapkamer met een 2 pers bed en een kleinere slaapkamer met een stapelbed. ruimte dus voor 4 pers.
    Lekker rustige omgeving.
    Wakker worden met het ruisen der golven en het geluid van de vogels.  

    09-10-2006 om 20:24 geschreven door duinkonijn




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    welkom op mijn blog, veel leesplezier
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Het appartement
  • mijn andere site !
  • nog een site.
  • leuke e.mail kaarten. met o.a. door mij gemaakte foto,s
  • Het weer in zeeland
  • vakantiehuis aanbieding
  • vakantiewoningen in verschillende landen. Deutse site
  • http://www.ferienhausmiete.de/
  • vele vakantiehuizen in vele landen.

    Foto

    Gastenboek

    Wij vinden het heel leuk als u een reactie achterlaat in ons gastenboek


    Archief per maand
  • 10-2021
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 06-2012
  • 03-2011
  • 06-2010
  • 03-2010
  • 11-2009
  • 09-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006

    Foto

    Het huis waar ik geboren ben.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • vakantieappartement onder de vuurtoren Nieuw-Haamstede
  • vakantieappartementen in Haamstede
  • Leuk plekje aan de zeeuws vlaamse kust.
  • nog meer accomodaties in Zeeland.
  • nog meer accomodaties
  • verbouwen?? zie resultaat in mijn appartement.
  • Leuke B&B aan natuurgebied tussen Haamstede en Zierikzee.
  • vakantiehuizen in vele landen.
  • Een heerlijk eerlijk adres in Portugal

    Foto

    Foto

    Valentijn of ander romantisch weekend.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    i.v.m het plaatsen van de radar bovenop de vuurtoren werd de oude kop vervangen. Deze kreeg een plaatsje op de haven van Burghsluis en is nu in gebruik als kantoor van de havenmeerster
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    effe binnen kijken
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!