Foto
Inhoud blog
  • Aangebrand
  • Uitstel…
  • Dinsdag, na Piekernacht, Humodag
  • De tijd vliegt snel
  • maandag 18 februari
  • En toch…
  • Verhuisd
  • Daar is ze weer
  • Honingzoet
  • De oplossing
    Foto

    Herman en Paz

    Foto
    Dries
    Foto
    Lief en PJan
    Foto
    Wout en Frauke
    Zoeken in blog

    Eén van de club

    03-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plooirok

    Het stormt en ziet er herfstig en wild uit. Storm paste perfect bij mijn stemming van deze voormiddag. Perfect om passend afscheid te nemen van een jongeman die ik al jaren uit het oog verloor, maar wiens tragische dood door een ongelukkige val, een storm van gevoelens in mij losmaakt. Woede. En diep meeleven met het verdriet van zijn ouders, zijn vader een toneelvriend waarmee ik vaak op de planken stond. Hoe overleef je zo’n klap, als je lieve en enige kind er ineens niet meer is? xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Ik zag er erg tegenop om naar de plechtigheid te gaan, was bang om me te diep te laten raken, maar ben toch blij dat we er waren om –met zeer veel kennissen en vrienden- steun te betuigen.

    Voor ons, relatieve buitenstaanders, gaat het leven -eventjes dooreengeschud- toch weer gewoon door. Dus gingen wij na de viering een aantal dringende boodschappen doen en trokken nadien naar mijn ouders met een vlaaike, om samen op te eten ter gelegenheid van Voke zijn 86ste verjaardag. Het echte feest gaat pas volgende week door, maar vandaag mocht natuurlijk niet helemaal onopgemerkt voorbijgaan.

    Wij hadden hen willen verrassen en dat was geen goed idee : ze stonden op het punt om naar het ziekenhuis te vertrekken om een nieuw hoorapparaat te gaan proberen voor Moeke. Die laatste wou nog gauw een taske koffie zetten, maar Voke stond al te trappelen om te vertrekken, dus lieten wij het vlaaike daar en gingen verder shoppen.

    Thuisgekomen wou Herman nog de nieuwgekochte steel in de bijl vastzetten. Daar zou hij wel een poos mee bezig zijn, dus deed ik mijn hartslagmeter om en trok wandelsandalen aan om mijn trainingsprogramma op te volgen.

    Meestal draag ik een lange broek om te gaan fietsen of wandelen, maar vandaag hield ik gewoon het grijze plooirokje aan, dat ik vanmorgen had aangetrokken, knoopte een licht regenjasje rond mijn middel en ging op stap. Aan het einde van onze straat zat ik al aan de vereiste hartslagen per minuut. Het was nog steeds stormachtig, maar af en toe flikkerden plekken zon door het gebladerte.

    Zodra ik het goede tempo te pakken heb, geniet ik intens van dat stappen, de kadans, de frisse buitengeuren, van mijn lijf dat doet wat ik wil…En ineens word ik het tikken van de plooirok tegen mijn blote benen gewaar…

    Zó lang geleden is het en toch …ik voel exact hetzelfde als toen ik twaalf was en voor het eerst van de middelbare school naar huis stapte.

    Wist ik veel, dat er die eerste middelbare schooldag enkel in de voormiddag les werd gegeven. En ook Frieda E, buurmeisje en klasgenoot had middagboterhammen mee omdat ze dacht dat we een volle lesdag zouden krijgen. Voke zou ons met de wagen bij de school komen oppikken als hij ’s avonds van zijn werk terugkwam.

    Maar nu is die school om 12 uur al uit! In het pre-GSM-tijdperk trok je dan je plan en liep gewoon die 5 kilometer naar huis.

    De (om)weg die wij kozen om van Wilrijk naar Edegem te gaan, liep over een nog nauwelijks gebruikte spoorweg met een assepad ernaast (bestaan zo’n paadjes nog?) In 2009 ligt hier de E19.

    De donkerblauwe plooirok tikt tegen mijn benen, er staat een stevige bries, maar ‘t is zonnig. Ook vandaag is er de geur van nat asfalt, rottend blad, gras en ozon , net als toen ik samen met Frieda langs het fort stapte. Onze volle boekentas begint zwaar te wegen en we beslissen om met onze middagboterhammen op het buitenglacis van het fort te gaan  picknicken. Wat verderop lopen schapen op de helling te grazen. Alles op, lopen we voort langs de serres van de vele hoveniers nabij “het negerdorp”, een volks gehuchtje waar we nog doorheen moeten. Spannend! Voor twee twaalfjarige meisjes… want het plaatsje heeft een nogal slechte reputatie. Volledig onterecht zoals later blijkt.

    Tagetes! Anno 2009 zie ik ze plots in dikke rijen in een voortuintje staan. Die goeie ouwe stinkers…. Hun geur is het, samen met dit septemberweer en het gevoel van die plooirok tegen mijn knievouw, die me deze tijdreis lieten maken. Maar mijn lichaam voelt op dit moment minstens even goed, nee : beter dan op die eerste schooldag, want mijn twaalfjarige voeten deden erge pijn door het onaangepast schoeisel.

    De volgende dag moesten we een opstel maken met als titel “Mijn eerste schooldag”. In de lagere school was opstellen mijn favoriet en ik dacht de nieuwe lerares te kunnen verbluffen met mijn werk.

    Toen ik het terugkreeg, stond er in het rood volgend ontnuchterend commentaar : “De titel voor dit opstel was “mijn eerste schooldag” en niet “een picknick” : 5/10”.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (9)

    13-10-2009
    wakker worden
    Nu wordt het toch wel tijd dat je wakker wordt Pazke gedaan met slapen of te broeden op je " ei"... we (ik!!haha) kijken uit naar een logje . Liefs

    13-10-2009 om 10:14 geschreven door Natoken


    16-09-2009
    *
    De juf heeft in elk geval jouw creativiteit niet kunnen smoren. Je hebt al tich keren haar ongelijk bewezen. Dikke knuffel.

    16-09-2009 om 11:38 geschreven door Petra


    10-09-2009
    ...
    Wat een plooirok al niet teweeg kan brengen. Leuke jeugdherinneringen toch!

    10-09-2009 om 08:47 geschreven door thea


    06-09-2009
    zonder
    Pazke, ben nog eens in gang geschoten en jij was de eerste op m'n lijst, blij te zien dat alles peis en vree is bij jullie, we hebben je gemist vrijdag hoor, volgende maand beter hoop ik.

    06-09-2009 om 14:55 geschreven door Myette


    geen kus voor de juf!!
    Ben nog even rustig je "pareltje" komen herlezen en snoof bijna ook die geur van Tageten op en wandelde met jou mee op onbekende paden Pazke..En die juf?? Die had er niets van begrepen... want zo was toch je eerste schooldag verlopen niet?....Moest wellicht nog inlopen na de vakantie... Foei, op zo'n manier de creativiteit fnuiken.. Gebeurt jammer genoeg meer! Kus.

    06-09-2009 om 09:51 geschreven door Natoken


    Goede morgen Paz'ke
    Even in de gauwte laten weten dat ik hier was en je volg. Lieve knuffel van moi.

    06-09-2009 om 09:22 geschreven door Petra


    04-09-2009
    vanaf volgende week wordt het weer beter..
    en dan zal je " plooirokje" weer kunnen golven op een zacht briesje!! Eventjes op die manier hier op blogbezoek gaan, doet deugd en zo blijf ik rustig hé Paz??,Voor straks sterkte en dat ze jouw kaak maar goed verdoven want het kan verdorie pijn doen!!Nog een voorzichtige knuffel.

    04-09-2009 om 11:42 geschreven door Natoken


    ..
    Wij zijn niet naar de begrafenis geweest omdat we de jongen of zijn familie niet kennen, maar toen Mr.S. me woensdag avond vertelde hoe het gebeurd was schrok ik me rot.
    Je denkt aan allerlei ongelukken of ziektes, maar dat zo'n stomme val een einde kan maken aan een jong leven, daar denk je nooit aan, het moet verschrikkelijk zijn voor die ouders.
    Wat je schrijftalent betreft - ik weet al langer dan vandaag dat jij zo goed kan schrijven, je hebt enkel gebrek aan tijd wegens al je andere hobby's.
    Toch moest ik even grinniken toen ik aan een uitzending gisteren op TV 1 - The thin blue line - dacht, het ging over integratie en vooroordelen ('t is wel een komisch programma) en iemand maakte de opmerking dat geen enkele Brit puur bloed heeft. De Noormannen, de Romeinen, de Fransen etc... iedereen is er binnengevallen. Je weet trouwens dat ik altijd gezegd heb dat mijn vader zo'n latijns karakter had, ik trouwens ook
    maar het grinniken kwam toen iemand zei : "maar ze bleven toch allemaal staan aan de grens van Schotland!" en iemand anderseen merkte op : "in een land waar mannen met bloot achterwerk in rokken door weiden vol distels lopen, wel met 'die' mannen ga je geen ruzie zoeken" ... ik moest er aan denken omwille van je rok en die bloemen...
    The thin blue line wordt trouwens geschreven door Ben Elton, één van mijn favoriete schrijvers.
    spijtig dat ik je straks zal moeten missen. xx

    04-09-2009 om 08:07 geschreven door bojako


    ..
    Wat me reeds dikwijls is opgevallen, is dat je verdorie knap kan schrijven. Ik kon het vochtige gras ruiken. Ik zag twee pubers met plooirokjes die tegen de vouw van hun jonge benen tikte bij elke pas. Wat een mooie herinnering aan een mooie dag, maar je conclusie op het laatst bewijst dat je nog even jong bent gebleven. Kuskes.

    04-09-2009 om 00:10 geschreven door ludovikus




    Archief per jaar
  • 2013
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik ben een vrouw. 
    Paz, de naam die ik kreeg bij mijn geboorte, betekent "vrede". Beter kon ik het mij niet wensen.
    Herman is de schat waar ik al 43 jaar lief en leed mee deel. Samen kregen wij in die tijdspanne 3 zonen, 2 schoondochters, 2 kleindochters en 1 kleinzoon . Die zijn altijd welkom in ons nest in de rand van Antwerpen.
    Mensen, theater, natuur en taal staan bovenaan mijn lange lijst van interesses.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Fubo Tv - Step by Step Guide to Activate Your Fubo (fubo.tv/connect)
        op Lustige weduwe
  • peacocktv.com/tv (cavibe)
        op Lustige weduwe
  • Office Setup (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • office setup (alex brown)
        op Lustige weduwe
  • MICROSOFT SERVICES AND TOOLS (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Kleinzoon op bezoek
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Tandarts, shoppen, showen en dettol
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Bezig
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Een logee tussen de rommel
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Hard labeur
  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!