Foto
Inhoud blog
  • Aangebrand
  • Uitstel…
  • Dinsdag, na Piekernacht, Humodag
  • De tijd vliegt snel
  • maandag 18 februari
  • En toch…
  • Verhuisd
  • Daar is ze weer
  • Honingzoet
  • De oplossing
    Foto

    Herman en Paz

    Foto
    Dries
    Foto
    Lief en PJan
    Foto
    Wout en Frauke
    Zoeken in blog

    Eén van de club

    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op reis anno 1954
    Free Image Hosting at www.ImageShack.usOp radio 2 loopt momenteel een rubriekje “Vertel over je eerste reis”.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    De verhalen die ik daar hoor, herinneren me vaak aan zelfbeleefde anekdotes en ik stel vast dat de eerste echte “reis” die ik me herinner, deze van 1954 moet geweest zijn.

    Een reis zou je dat tegenwoordig niet meer noemen, maar destijds was een vakantie van twee weken met de wagen naar zee dat ontegensprekelijk. Zeker voor een vijfjarig kind, leken die vakantie en alle voorbereidingen daartoe, bijzonder ingewikkeld en indrukwekkend.

    De eerste aanloop naar die onderneming was het aanschaffen van de geschikte kledij. Wij -drie kleine meisjes, ons eerste broertje was nog niet geboren- kregen een identieke short-met-bavet en een geel windjack.

    Over het inpakken kan ik me niets herinneren, maar vervolgens zie ik ons toen vijfkoppige gezin in reiskledij naast en tussen de valiezen in het zelden gebruikte salon, “de voorplaats” van ons oude huis in Hoboken staan. De tassen met strandzeil, vlieger, emmertjes en schuppen, picknick en opgeplooide “charette” steken al in ons kleine Renaultje of liggen vast gebonden onder een zeil op het imperiaal.

    Het zware rolluik is neergelaten en we staan in een miezerig plafondlichtje. Vooraleer ons Voke de elektriciteit en het water afsluit doen we hier samen nog heel ernstig een gebed voor een voorspoedige reis naar de kust. Ik weet nog goed hoe plechtig en ook een beetje griezelig ik dit moment vond. Toen ik later de film van “The sound of Music” zag, herinnerde de vluchtscène van de familie von Trapp mij aan de eerste keren dat wij op vakantie gingen.

    Er lag toen nog geen autostrade naar de kust geloof ik…wij reden tenminste toch altijd door de konijnenpijp naar Linkeroever en zo over de oude weg naar Sint-Niklaas, Gent, Brugge,….

    Hoeveel uren we erover deden weet ik niet precies, maar de rit leek eindeloos en er werd onderweg minstens tweemaal gestopt om langs de weg pipi te doen en dat was niet alleen voor de kindjes! Ook ons vader stond iedere keer mee aan de gracht. Ik kon alleen van opzij zijn glinsterende straal zien en vond hem er zeer interessant en bekwaam  uitzien. Hij stond daar zo zelfzeker alsof het de gewoonste zaak van de wereld was om zomaar rechtop, eender waar te kunnen plassen. Het was een openbaring voor mij en ik was geweldig fier op hem dat hij dat zo kon.

     Hoewel ik tijdens andere uitstapjes steevast wagenziek werd, gebeurde dat eigenaardig genoeg niet op weg naar zee, misschien omdat de weg niet al te kronkelig was en er niet zoveel moest afgeremd en weer opgetrokken worden?

    Van het moment dat we de kust naderden, spoorden moeke en voke ons aan om goed uit te kijken, waar we het eerste stukje van de zee zouden zien. Die eerste blik op een stukje grijs-groen zeezicht, daarvoor zouden wij alle volgende jaren elkaar proberen de loef af te steken. Zodra er iemand een glimp van de zee had gezien, begonnen we te zingen :“Wie gaat mee-mee-mee naar de zee-zee-zee, want daar heb je pret voor twee, voor twee!...”, een traditie die we aan onze kinderen en straks ook aan de kleinkinderen doorgeven.     Free Image Hosting at www.ImageShack.us         

    Dat eerste jaar aan zee kregen wij ieder ter plaatse nog onze eerste lange broek, omdat er zo’n felle wind stond, die het zand in onze tere blote beentjes deed prikken. Er werden mooie, felgekleurde spaden gekocht en garnaalnetjes om mee door de ondiepe plassen te schuiven.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

    Na het inchecken en uitladen van de auto, wandelden we naar het strand en mochten even pootjebaden. Voke bepaalde hoever we het water in mochten, en dat was die eerste dag slechts “tot aan de knie”. Natuurlijk propten wij onze rokjes in onze onderbroek, zogezegd om ze droog te houden tegen opspattend water, maar het eindigde steevast met een natte broek en een rokzoom die koud tegen onze benen kletste toen we terug naar ons vakantieverblijf wandelden. Maar we mochten die eerste dag nog geen badpak aan, we móesten eerst “acclimatiseren” !Free Image Hosting at www.ImageShack.us

    Jarenlang hebben wij onze vakantie doorgebracht in Westende op het vakantiedomein “Zon en Zee”. In de eerste jaren logeerden we in de witte paviljoentjes in de grote tuin.

    Tot het centrum enkele jaren geleden verkocht werd en als asielcentrum werd ingericht, bleven wij er jaarlijks naartoe gaan voor een korte vakantie in november samen met onze ouders, echtgenoten en kinderen.

    Vorig jaar is tot ieders grote spijt het terrein door een projectontwikkelaar aangepakt : van de mooie tuin met speeltuin, struiken, duintjes en de daarin verspreide witte paviljoentjes blijft niets meer over. Enkel het hoofdgebouw en twee grotere appartementsgebouwen staan er nog.  Free Image Hosting at www.ImageShack.us

    Ik mis dat oude “Zon en Zee”.



     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    26-07-2008
    wedstrijd
    Die ritjes naar zee vroeger: ze duurden uren in onze oude Lada. Twee dagen op voorhand was moeder al op van de zenuwen, wat me allemaal meesleurden voor één dagje aan zee! Tweemaal onderweg stoppen ... goh, wat een reis! Ik ben nig steeds verbaasd iver die tijd. Nu rij je op amper anderhalf uur naar ginder en je neemt amper iets mee. Je vind het ginder wel.

    Fieps art<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

    wedstrijd

     

     

    Win een creatie

    Ter waarde van 32,00

    small_69352-6a1d56808b97f7540f02289860723e6e.jpg

    26-07-2008 om 19:16 geschreven door fiep


    14-07-2008
    ..
    ondanks het feit dat ik nauwlettend de middenkolom in't oog hou, heb ik dit weer gemist! Sakkerdesakker.
    Het zette me aan het denken wanneer wij ooit de eerste keer op reis zijn geweest. Ik kan het op één hand tellen denk ik. Twee familiebezoeken naar Engeland. Eentje toen ik 12 was en toen ik 14 was. De zee heb ik enkel in de winter gekend, één keer per jaar als we daar de familie gingen bezoeken. In de zomer ging dat niet want dan hadden ze het allemaal veel te druk. XXX

    14-07-2008 om 10:08 geschreven door bojako


    11-07-2008
    ..
    T"hose were the days my friend", in die dagen was het nog een hele bedoening een trip naar zee. Ik ging soms met de Vespa, 2 uur en een halfke, met weinig of geen bagage. Leuk die oude vakantie foto's, een stap terug in het verleden. Mooie kindertijd. Toen was geluk heel gewoon, gaat het liedje. Kusje.

    11-07-2008 om 15:09 geschreven door Ludovikus


    10-07-2008
    zee
    De eerste keer dat ik de zee zag was ik al 15... Blankenberge werd het... jij was er vroeger bij... maar het blijft in je geheugen gegrift nietwaar... eerste keren!

    10-07-2008 om 19:47 geschreven door Myette


    "
    Pure nostalgie hé Paz en dat het nog zo haarscherp in je geheugen ligt , betekent dat het voor jullie een topmoment was.Zouden onze kinderen met al hun luxe en faciliteiten een even intense herinnering overhouden aan hun kinderjaren?En dan die foto's!!!! Echte schatjes zo te zien! Een warme knuffel ( altijd welkom bij dit weer ?)

    10-07-2008 om 19:25 geschreven door Natoken




    Archief per jaar
  • 2013
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik ben een vrouw. 
    Paz, de naam die ik kreeg bij mijn geboorte, betekent "vrede". Beter kon ik het mij niet wensen.
    Herman is de schat waar ik al 43 jaar lief en leed mee deel. Samen kregen wij in die tijdspanne 3 zonen, 2 schoondochters, 2 kleindochters en 1 kleinzoon . Die zijn altijd welkom in ons nest in de rand van Antwerpen.
    Mensen, theater, natuur en taal staan bovenaan mijn lange lijst van interesses.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Fubo Tv - Step by Step Guide to Activate Your Fubo (fubo.tv/connect)
        op Lustige weduwe
  • peacocktv.com/tv (cavibe)
        op Lustige weduwe
  • Office Setup (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • office setup (alex brown)
        op Lustige weduwe
  • MICROSOFT SERVICES AND TOOLS (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Kleinzoon op bezoek
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Tandarts, shoppen, showen en dettol
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Bezig
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Een logee tussen de rommel
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Hard labeur
  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!